ads

Jumaat, 3 Februari 2012

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


<b>Pulau Perhentian</b> Lubuk Ikan | Informasi Dot My

Posted: 27 Jan 2012 06:30 PM PST

HANIF dengan kerapu 2 kilogram (kg) yang dikail dengan teknik jigging di Pulau Perhentian, baru-baru ini.

HANIF dengan kerapu 2 kilogram (kg) yang dikail dengan teknik jigging di Pulau Perhentian, baru-baru ini.

PULAU Perhentian, Terengganu sememangnya terkenal sebagai pusat peranginan dalam dan luar negara kerana mempunyai kecantikan semula jadi dan pantai memutih bersih.

Kedamaian hakiki yang terdapat di pulau itu amat sesuai untuk seisi keluarga berehat di sana manakala Pulau Perhentian Besar dan Kecil berdekatan adalah syurga bagi kaki pancing banyak ikan karang dan pelagik yang berkeliaran antara dua pulau terbabit.

Baru-baru ini Hanif, Kapten Mi, Ah Pheng dan Jani berkesempatan memancing di perairan Terengganu itu yang kaya dengan ikan gerepoh (GT), kerapu, aruan tasik, talang, tenggiri dan pari.

Perjalanan bermula dari Pasir Mas, Kelantan menuju ke Jeti Besut, Terengganu untuk menaiki bot milik Kapten Mi yang berasal dari negeri itu.

Setibanya di situ kira-kira jam 7 pagi, catatan empat sekawan bermula dengan menaiki bot sepanjang 24' kaki dilengkapi enjin 40 kuasa kuda menuju ke lokasi Batu Burung berhampiran Pulau Perhentian Besar dengan 40 minit perjalanan menaiki bot berkenaan.

Lubuk Batu Burung adalah lokasi pilihan yang ditandakan sebagai laluan kapal pedagang Siam dulu kala yang menjadikan Pulau Perhentian sebagai kawasan rehat sebelum bertolak pulang ke Bangkok, Thailand atau sebaliknya.
Setibanya di lokasi memancing, mereka serentak menurun besi jig 40 hingga 60 gram dengan pelbagai warna untuk dipersembahkan.

Ada yang melakukan aksi laju, perlahan, sederhana dan dangdut untuk menarik mangsa menerkam umpan besi yang dilabuhkan.

Besi jig Kapten Mi disambar ikan terlebih dulu apabila joran jigging berkekuatan PE 1-3 melengkung digasak mangsa ketika besi jig berada di pertengahan air.

Apa lagi, berhempas pulas, Kapten Mi melayan mangsa pertama beliau pada pagi itu yang membawa tali serong kira dan kanan ke tepi bot. Lebih kurang 2 minit dan ikan gerepoh bersaiz 2 kilogram(kg) dinaikkan hingga membuatkan pemancingnya senyum kepuasan.

Giliran seterusnya, Hanif yang menggunakan jig berwarna hijau kuning berbelang hitam menerima sambaran ketika melakukan aksi henjutan dangdut yang menghadiahkan ebek seberat 1.5kg kepada beliau.

Selepas tangkapan itu, ikan seakan-akan menguncikan mulut dan tidak berlengah lagi Kapten Mi yang mengemudi bot bergerak mengelilingi pulau berdekatan untuk mencuba aksi mengilat pula.

Set jigging yang ditukar kepada set mengilat melakukan kerja di tepian berbatu berhampiran pulau. Beberapa aksi ikan dipercayai GT dan talang kelihatan menghambat ikan bilis di permukaan air yang memberikan peluang cerah bertarung dengan kedua-dua spesies terbabit.

Jani yang membaling gewang permukaan air di celah kumpulan terbabit ligat mengejar anak ikan disambut pemangsa yang tidak teragak-agak menghentamnya yang disangkakan ikan bilis. Selepas 3 minit perlawanan berlangsung, ebek skala 2 kg mula timbul.

Hanif, Kapten Mi dan Ah Pheng yang melakukan balingan ke kumpulan ikan sama turut dihadiahkan talang masing-masing sekilogram. Sehingga waktu tengahari itu, empat sekawan berpesta dengan ikan talang yang terkenal melakukan aksi akrobatiknya.

Sebelum berpindah ke lokasi seterusnya, Kapten Mi yang menggunakan gewang permukaan Halco menerima habuan besar apabila aruan tasik yang berkongsi memburu ikan bilis menyambar gewang beliau. Kali ini daya juang mangsa lebih kuat dari ikan sebelumnya yang memaksa Kapten Mi mengetatkan sistem regangan kekili sehingga tahap maksimum.


Hanif dengan pantas bertukar tangan mengemudi bot dari Kapten Mi dan membawa mereka bergerak lari dari pulau untuk mengekang mangsa melakukan teknik kotor iaitu membawa lari tali ke batu karang.

Akhirnya selepas berhempas pulas kira-kira 15 minit, akhirnya aruan tasik seberat 7kg berjaya didaratkan yang menamatkan aktiviti memancing ikan hari itu.

Sebelum pulang, mereka bertiga sempat mengilat sotong mengabang di keliling pulau Perhentian Kecil untuk dijadikan lauk goreng untuk dibawa pulang nanti.

"Sesungguhnya lokasi Batu Burung, adalah lokasi memancing yang menarik untuk mereka yang gilakan aksi mengilat dan jigging ringan. Namun bacaan air pasang surut memainkan peranan untuk memperoleh hasil yang banyak," kata Hanif.

Number of View :92

Incoming search terms:

  • akan nikah
  • rompakan
  • berkemban tetek
  • don daniyal berasal dari negeri
  • Golongan lelaki yang ditarik ke neraka
  • isteri paling cantik
  • Maya Karin kawin
  • memancing di pulau perhentian
  • Norjuma bertudung
  • kelantan lwn malaysia
Full content generated by Get Full RSS.

Cabaran <b>Pulau Perhentian</b> | N9 Kini - Portal Berita Negeri Sembilan

Posted: 21 Jan 2012 08:28 PM PST

Cabaran Pulau Perhentian
Lebih Ekstrem!

Pulau Perhentian, Terengganu semestinya sudah tidak asing lagi bagi warga tempatan dan pelancong asing sebagai sebuah destinasi pelancongan tercantik. Hakikat ini terbukti dengan keindahan terumbu karangnya, pasir umpama debu putih yang halus dan paling utama sekali adalah kejernihan air lautnya umpama kristal! Terlalu indah dan menenangkan.

Bagi memaksimakan aktiviti pulau indah ini, sebuah syarikat PIC Adventures Sdn. Bhd dengan kerjasama Kerajaan Negeri Terengganu telah menganjurkan Perhentian Island Challenge pada bulan Oktober lepas. Untuk tahun ke-8 ini, banyak perubahan dari segi laluan pastinya lebih lasak! Para peserta pun bertambah dan semestinya mengejar hadiah yang lumayan berupa wang tunai keseluruhan berjumlah RM 47, 550.00.

Sejak tahun 2004 lagi temasya ini dianjurkan, saban tahun para peserta bertambah dan pelbagai negara mulai menyertainya. Sebanyak 3 kategori di pertandingkan iaitu Kategori Elite, Kategori Novince dan Kategori Kampung.

Untuk kategori Elite, para peserta dikehendaki meredah hutan di Pulau Perhentian Besar mengikut Checkpoint yang diberi. Kemudian peserta dikehendaki berenang ke Pulau Perhentian Kecil sejauh 800 meter dan meredah hutan kembali. Jarak keseluruhan hutan untuk kedua-dua pulau tersebut ialah 24km dan berenang 800 meter.

Untuk kategori Novice pula, para peserta dikehendaki mengililingi Pulau Perhentian Kecil sahaja sejauh 14km. Sebanyak 11 buah negara bertanding dan paling ramai ialah dari negara Malaysia iaiti 161 peserta. Selain itu terdapat juga negara lain seperti England, Taiwan, Nigeria, Singapore, America, Perancis, Kenya, Jerman, Filipina dan Czech Republik dengan keseluruhan peserta seramai 242 orang termasuk Malaysia.

Golongan OKU Tidak Ketingalan
Julung kalinya tahun ini, terdapat seorang peserta kurang upaya menyertainya iaitu En. Mohd Sabki Ariffin. Baginya, sungguhpun kehilangan tangan kirinya akibat kemalangan, ia tidak mematahkan semangat juangnya untuk membuktikan warga sepertinya mampu melakukan yang lebih baik setanding orang lain. Lebih hebat lagi beliau memasuki kategori Elite!

Pada jam 9.00 pagi, acara pelepasan dimulakan di perkampungan nelayan Pulau Perhentian Kecil untuk kategori Novince. Bagi peserta kategori Elite, pelepasan dimulakan di Pulan Perhentian Besar. Dengan keadaan cuaca panas dan laut yang tidak bergelora, ia pastinya sukar bagi para peserta menguji ketahanan fizikal dan mental mereka untuk mengharunginya.

Dalam pada itu juga, tidak ketinggalan aktiviti kampung juga diadakan seperti pertandingan memasak buat penduduk kampung nelayan di Pulau Perhentian Kecil. Ini adalah kerana dalam mempromosikan Pulau Perhentian ini, para pengunjung dapat mengetahui pelbagai masakan dan makanan tradisional di sini. Ini dapat merapatkan lagi hubungan antara pengunjung dan penduduk kampung.

Berakit 60km !
Padawan Raft Safari

Cabaran berakit sejauh 60 km di Sungai Semadang bermula! Acara yang berlansung selama sehari itu begitu menarik perhatian ramai pelancong asing dan orang tempatan untuk bertanding buat kali ke-7 tahun ini!

Pelepasan pertama di lakukan di Kampung Timurang, bagi mereka yang berkayak dan berakit. Bukan itu sahaja, sebanyak lima kategori dipertandingkan. Antaranya ialah Terbuka Lelaki, Terbuka Wanita, Jabatan Kerajaan, agensi Pelancongan dan Hotel dan Kategori Expert. Turut menjadi rebutan ialah gelaran Raja Sungai Semadang yang bakal menjadi juara keseluruhan.

Seramai 466 peserta bertanding atau 126 pasukan telah berentap dengan penuh semangat mengharungi Sungai Semadang, Padawan, Sarawak ini. Penduduk kampung mula membanjiri di setiap tempat flag-off sejak pagi lagi untuk menyaksikan beramai-ramai aktiviti ini.

Sepanjang proses berakit, peserta terpaksa mengharungi laluan sukar dengan dahan-dahan pokok yang kadangkala menghalang laluan. Cabaran paling getir adalah apabila sungai tersebut terlalu cetek, dan ia akan menjadi bertambah sukar kerana terpaksa mengambil masa untuk menolak rakit. Disebabkan susah untuk digerakkan, peserta terpaksa turun dari rakit untuk menolaknya!

Disamping itu, keindahan gunung ganang dan kejernihan air sungai dan batu-batuan di pesisir sungai berbentuk bulat atau pebble stone ini pasti menarik minat orang ramai yang mencintai alam dan kehijauan hutan rimba. Sesekali kelihatan orang kampung bermandi manda membawa anak mereka turun ke sungai, berkemban kain batik sambil membawa baju untuk dicuci antara pemandangan yang sukar ditemui lagi.

Untuk sampai ke checkpoint terakhir iaitu di Kampung Git, ada peserta terpaksa meredah sungai tersebut hingga 6 jam! Begitu jauh dan sukarnya peserta terpaksa harungi. Petang itu juga, majlis penyampaian hadiah dan ucapan yang disampaikan oleh Timbalan Menteri Pelancongan Malaysia, Dato' Dr. James Dawos Anak Mamit dan Cr. Isabell Julau Mejat selaku Pengerusi Pengelola Padawan Raft Safari.

Hadiah-hadiah keseluruhan berjumlah RM 24, 450.00 telah dimenangi dan gelaran Juara Raja Sungai Semadang diberi kepada kumpulan BHR Golf. Adalah diharapkan agar banyak lagi promosi diberi supaya penduduk kampung dapat memperkenalkan industri mereka serta menjadikan Padawan Raft Safari ini sebagai tempat tarikan pelancong asing dan tempatan.

Full content generated by Get Full RSS.

Promosi Percutian ke <b>Pulau Perhentian</b> 3D2N 2012

Posted: 12 Jan 2012 01:45 PM PST

Description

PROMOSI Percutian ke Pulau Perhentian 3D2N..Hot!!! 2012…

Package 1 ==> RM200/per head
(speed boat transfer/return from jetty to p.perhentian,marine pass,
snorkelling(6 checkpoints-gears provided),
penginapan di Amelia Chelet(pulau kecil).

Package 2 ==> RM275/ per head
(speed boat transfer/return from jetty to p.perhentian,marine pass,
snorkelling(6 checkpoints-gears provided),
penginapan di Amelia Chelet(pulau kecil),
makanan(3x sehari).

*saya menyediakan trip percutian ke pulau perhentian, Terengganu.Promosi bermula feb-nov 2012.

*terbuka kepada personal,bulan madu,group dll..no limit.

Berminat sila hubungi :

Zam : 017-9825582 @ mark_aje @yahoo.com
group FB (Destinasi Bajet II version 2012).

Full content generated by Get Full RSS.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved