ads

Ahad, 19 Jun 2011

13 di seberang takir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di seberang takir - Google Blog Search


Setiausaha JKKK DUN <b>Seberang Takir di</b> siasat polis?

Posted: 13 Jun 2011 07:58 PM PDT

KUALA TERENGGANU - Seorang Setiuasaha Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) DUN Seberang Takir dilaporkan sedang disiasat polis kerana disyakki mancabul seorang budak perempuan.

Sumber Buletinonline memberitahu, kejadian tersebut berlaku pada minggu lalu Isnin 6 Jun.

Budak perempuan berumur 9 tahun itu dilaporkan telah 'diperdaya' oleh Setiausaha JKKK terbabit ketika mahu membeli barang di kedainya.

Kes 'cabul' tersebut dilaporkan cuba ditutup dengan campur tangan pemimpin Umno setempat dari diketahui oleh pihak media dan orang ramai.

Isteri kepada Setiausaha JKKK terbabit juga dilaporkan memegang jawatan tinggi dalam Wanita Umno Seberang Takir

Justeru, sumber tersebut memberitahu, keluarga budak perempuan terbabit telah ditawarkan 'sejumlah wang' agar tidak meneruskan tindakan undang-undang.

Namun begitu, berita 'cabul' itu telah tersebar luas dibeberapa buah kampung dalam DUN Seberang Takir.

Pihak polis sehingga kini belum membuat sebarang kenyataan berkenaan kes tersebut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


TAMAN ILMU, KOTA PENDIDIKAN <b>DI BESUT</b> TERENGGANU

Posted: 16 Jun 2011 06:18 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]TAMAN ILMU , KOTA PENDIDIKAN DI BESUT TERENGGANU MERCU TANDA TAMAN ILMU, BESUT TERENGGANU. SENI BINA ISLAM YANG MENEMPATKAN PERPUSTAKAAN, TAMAN ILMU. Posted by Mohd Ramlan Bin Murudin on Thursday, June 16, 2011 ...

13 di batu rakit - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di batu rakit - Google Blog Search


Tanah <b>di Batu Rakit</b> – Land for sale Terengganu – Brought by Condo <b>...</b>

Posted: 05 May 2011 06:22 PM PDT

Berminat sila hubungi.Sesuai untuk buat rumah:1.Banglo – 4 unit2.Semi D – 8 unitKeluasan tanah :2245m/24165kakiStatus tanah:BangunanDekat dengan jalan besor kt-batu rakitelektrik dah ada dan siap tambun.Boleh buat rumah terus.Harga boleh runding.Kuyie 013-3680774

Contact Seller Email This Post Email This Post

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


~Happy Me~: Grand Continental Hotel, <b>Kuala Terengganu</b>..

Posted: 14 Jun 2011 07:25 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Lepas check out dari Ri-Yaz, kitorang berpindah ke Grand Continental di Kuala Terengganu.. Lucky my hubby was there masa pindah-randah ni.. Kalau tak, pening aku nak angkut barang-barang.. Dengan Haikal lagi. ...

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Sekolah Kebangsaan <b>Ketengah Jaya</b> II: Apa Itu DADAH?

Posted: 01 Feb 2001 12:00 AM PST

PENGERTIAN DADAH Dadah ialah apa-apa juga bahan kimia, samada asli atau tiruan, apabila dimasukkan kedalam tubuh badansecara disuntik, dihidu, dihisap atau dimakan boleh mengubah fungsi tubuh badan seseorang atau organisma dari segi fizikal atau mental.


JENIS-JENIS DADAH
Dadah boleh dibahagikan kepada lima bahagian.

1.        Opait

2.        Perangsang (stimulants)

3.        Penekanan (Depressants)

4.        Hallucinogen

5.        Ganja (Cannabis)

OPAIT
Dadah yang paling merbahaya dan banyak sekali disalahgunakan. Dadah dalam golongan ini ialah:- Asli, Candu, Morfin, Heroin, Kodein,Ganja.

PERGANTUNGAN PADA DADAH (DRUG DEPENDENCE)
Pergantungan pada dadah adalah keadaan keperluan secara fizikal atau psikologi atau kedua-duanya, yang ujud daripada penggunaan dadah yang berterusan atau diwaktu-waktu tertentu. Pergantungan psikologi atau jiwa ialah satu istilah biasanya dimaksudkan kepada satu idaman kuat yang berlebih-lebihan terhadap bahan-bahan tertentu tetapi tidak ada pergantungan badan. Pergantungan fizikal atau badan ialah penyesuaian badan secara jasmaniah terhadap ujudnya sejenis dadah secara berterusan. Apabila pergantungan ini telah dibina, badan bertindak dengan tanda-tanda yang boleh diteka, sekiranya dadah itu diberhentikan bekalannya serta merta. Sifat dan kekuatan tanda-tanda pengunduran itu bergantung pada dadah yang sedang digunakan dan banyak dose yang diperolehi tiap-tiap hari.

JENIS-JENIS DADAH YANG KERAP DIGUNAKAN
Walaupun penggunaan dadah yang ditentukan oleh doktor telah mendapat perhatian pihak berkuasa. Dadah-dadah yang kerap digunakan adalah Heroin, Morfin, Candu, ganja (hashish atau marijuana atau cannabis), amphetamin, barbitured, pill mx, kokain dan lain-lain.

APAKAH FAKTOR-FAKTOR MEMBAWA KEPADA SALAHGUNA DADAH
Mengikut kajian oleh pakar-pakar perubatan dan juga pakar-pakar yang membuat penyelidikan atas penagih-penagih dadah dan juga mereka-mereka yang menyalahgunakan dadah adalah seperti berikut:-

1.        Ingin mengetahui dan seterusnya ingin mencuba-cuba oleh dirinya sendiri.

2.        Tidak mengetahui dengan sebenarnya bahaya-bahaya tiap-tiap jenis dadah itu.

3.        Dipengaruhi oleh kawan-kawannya dan oleh sebab hendak menyesuaikan dirinya dengan sesuatu kumpulan
           yang sebaya dengannya.

4.        Mencari ketenteraman jiwa kerana terlibat dengan sesuatu masalah kehidupan.

5.        Menghilangkan sesuatu kesusahan yang dideritainya.

6.        Untuk menghilangkan kerunsingan yang didatangkan oleh desakan ibubapa.

7.        Tidak menggunakan masa lapangnya dengan perkara-perkara yang berfaedah.

8.        Mengikut tekanan darah mudanya dengan sekehendak hatinya.

9.        Kerana keporak perandaan rumahtangga.

10.      Kerana tidak ada kemesraan yang baik diantara ibubapa dan anak-anak.

11.      Kerana ingin berlagak dengan cara hidup yang lebih tinggi daripada yang termampu olehnya.

12.      Kerana adanya dadah dan kebijaksanaan pengedar-pengedar dadah untuk menjalankan pengaruhnya.

13.      Kurang pengetahuan Agama dan penghayatan nilai-nilai agama.


DADAH YANG TERKENAL
1. APA DIA SYABU
I.I. Nama panggilan dan nama saintifik
SYABU ialah nama panggilan (street name), iaitu sejenis dadah. yang berada dalam kumpulan SUMUIAN yang mana istilah saintifiknya "dMethamphetamine hydrochloride". Perkataan syabu sebenamya berasal daripada bahasa Tagalog di negara Filipina dan ianya telah menjadi satu nama yang popular digunakan di Sabah oleh kerana pengaruh pengguna -pengguna dan pengedar-pengedar 'pioneer' di Sabah yang terdiri daripada pendatang tanpa izin yang berbangsa Filipin. Penggilan-panggilan lain yang digunakan oleh pengguna-pengguna di pasaran Sabah dan luar Sabah adalah seperti berikut:-

a.        ICE

b.        GLASS

c.        CRACK METH

d.        HIROPONG

e.        BATU (STONES)

Oleh kerana majalah ini adalah berpandukan kepada latar belakang bahan ini di negeri Sabah, maka panggilan SYABU akan digunakan bagi tujuan rujukan.

1.2 Rupa Syabu Di Pasaran
Syabu berbentuk hablur tawas yang halus serta berwarna cerah/putih dan bersifat lutcahaya ( colourless rock-like transparent granules) yang halus.

1.3. Bungkusan (Packaging)
Syabu dipasarkan dalam bentuk bungkusan plastik kecil yang  berukuran 2cm x 2cm dan bungkusan yang berupa demikian biasanya mengandungi berat lebih kurang 0.045 gram dan ianya hanya cukup bagi kegunaan sekali sahaja yang biasanya dinamakan 'deck' atau 'layaran' bagi kegunaan penagih syabu.

1.4. Isi Kandungan (Ingredient) dan Synthesis
Bahan-bahan syabu yang utama ialah " d-Methamphetamine" yang tersenarai di bawah Bahagian III Jadual Pertama dibawah Akta Dadah Berbahaya 1952 (pin. 1977) sebagai satu bahan dadah. Antara bahan-bahan lain ialah ephedrine, hydrochoride acid dan synthesis kimia seperti berikut :-
                                     
                                C6 H5 CH (OH) CH (CH3) NHCH3 + HI + P4 C6 H5 CH2 CH (CH3) NHCH3


2. LATAR BELAKANG
2.1.   Syabu adalah satu jenis dadah tiruan atau pun 'DESIGNER DRUGS' yang telah wujud sejak perperangan dunia yang kedua. Pada, ketika itu, juru terbang (Fighter pilot) menggunakan syabu perlu berjaga-jaga semasa dalam penerbangan jauh dan juga askar-askar lain berperang tanpa tidur untuk tempoh masa yang panjang;
2.2.   Mereka yang paling mengemari mengguna syabu pada masa perperangan tersebut adalah askar-askar Amerika Syarikat, China dan Jepun. Oleh kerana itu, adalah sukar bagi menentukan pihak manakah yang mula bertanggungjawab atas rekaan syabu. Apa yang mereka mementingkan ialah supaya mendapatkan kesan positif daripada syabu tanpa mengirakan kesan negatithya yang kadangkala boleh mendatangkan maut;
2.3.   Dari segi sejarah Sabah, syabu mulai dikesan pada awal tahun 1992 yang dipengaruh oleh pembiakan Syabu kerana kebanyakan daripada pendatang-pendatang tanpa izin warganegara Filipina di Sabah adalah pengguna syabu dan syabu yang mereka bawa bersama-sama untuk kegunaan sendiri telah diedarkan juga kepada penduduk-penduduk tempatan. Pengaruh Syabu di Filipin pula telah ditinggalkan oleh askar-askar Amerika Syarikat yang telah lama berkhidtnat di negara tersebut.

3. PENGEDAR/PENYELUDUP (MODUS OPERANDI) SYABU
Kebanyakan pengedar-pengedar syabu yang terdapat di Sabah adalah secara kecil-kecilan yang dilakukan secara individu. Mengikut risikan mereka menggunakan berbagai-bagai tektik untuk menyeludup syabu dan diantaranya adalah seperti berikut:
3.1.1. Menyembunyi didalam barang-barang persendirian seperti kain/baju dan lain-lain;
3.1.2. Dalam motor starter;
3.1.3. Lampu Kalimantang;
3.1.4 Bekas stater kalimantang
3.1.5. Bekas tin bedak;
3.1.6. Bekas bateri tetefon bimbit; dan
3.1.3. Tumit selipar/kasut.

3.2. Selain Filipina, negara Hong Kong juga mengeluarkan bekalan Syabu dan pembekal-pembekalnya dipercayai mendapat bekalan-bahan asli dari negara China ( mainland ) dan memproses Syabu di "underground laboratories" untuk dibekalkan ke Jepun, Taiwan dan juga sebahagian kecil kepada Sabah. Adalah dipercayai bahawa Syabu yang dibuat di Hong Kong adalah yang bermutu lebih tinggi jika dibandingkan syabu yang datang dari negara Filipina.

3.3. Syabu yang datangnya dari negara Filipina adalah terdiri daripada 90% yang peratus yang dibekalkan ke pasaran Sabah. lanya diseludup masuk dalam bentuk I kilogram, 1/2 kilogram atau dalam bentuk 'bar' yang berat 50 gram. Oleh kerana syabu merupakan bentuk halus dibanding dengan dadah lain seperti ganja, sejumlah besar dan berat boleh disembunyi melalui kumpit kumpit atau diseludup di atas badan dan ianya sukar dikesan. Syabu yang berjaya diseludup masuk akan dijual kepada pengedar tempatan yang akan membuat bungkusan semula dalam bentuk bungkusan plastik 5 gram, 1 gram dan tiub plastik kecil 0.045 gram untuk diedar kepada pasaran di Kota Kinabalu dan lain-lain daerah.

4. NAMA BRAND DAN GRED SYABU
4.1. Syabu yang terdapat di pasaran adalah terdiri daripada beberapa jenis nama mengikut rupa bentuk dan mutunya. Diantara nama-nama yang di panggil adalah seperti:
i) China White
ii) Cristal Stones

4.2. Pada umumnya, Syabu yang dipasarkan adalah dibahagikan kepada tiga gred iaitu
Gred I - Cristal Stones
Gred II - China White
Gred III - Syabu biasa yang kebanyakanya telah dicampur dengan tawas.

Syabu yang terdapat di pasaran Sabah kebanyakannya terdiri daripada syabu jenis Gred II

5. KESAN-KESAN ATAU AKIBAT PENYALAHGUNAAN SYABU [METHAMPHETAMINE]
5.1. Kesan-kesan negatif syabu dibahagikan kepada dua jenis iaitu jangka masa pendek dan masa panjang. Kesan negatif jangka masa pendek adalah seperti berikut:

a.        Khayalan atau halusianasi pada penghilatan dan pendengaran;

b.        Perangai cepat marah, resah dan perasaan tidak tenang;

c.        Kenaikan suhu badan dan tekanan darah tinggi; dan

d.        Bersifat agresif.

Akibat jangka masa panjang adalah seperti berikut:

a.        Kerosakan pada saraf otak dan mengalami angin ahmar (strok);

b.        Kurang siuman dan mengalami gangguan mental;

c.        Keracunan pada sistem saraf tunjang;

d.        Pergantungan psikologikal keatas Syabu dan rasa tidak boleh hidup tanpanya;

e.        Mendatangkan kerosakan pada tisu yang teruk dan boleh membawa maut; dan

f.         Boleh mengakibatkan sejenis penyakit neurologi seakan-akan Parkinson's Disease' yang sukar diubati

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


.::My JouRNey::: KemBaRa PaNTai TiMuR

Posted: 14 Jun 2011 08:51 PM PDT


04May, bulan lepas kami bertiga ( faziel, kaery & Pen) pergi ke negeri pantai timur iaitu Terengganu.. Balik kampung Ct Kaery..haha..Kami bertolak dari Kl pukul 11.00pm menaiki kereta myhousemate "Kaery ND" –(Bukan nama sebenar, nama FB jer)hahahaha… Kebetulan masa tu kakak Kaery ikut sekali, so kami berempat makan dulu kat Ampang.. Tup tap tup tap, lambat jugak kami bertolak dari K.L,, Perjalanan dari KL to Terengganu selama 6 jam…aduh..!! kalo naik flight dari klia, ibarat pergi Incheon, Korea… hahahhaha… jauh siot… Sakit Butttt i…hahahhahaa… nasib baik myPepad menemani I sepanjang perjalanan.. LAYAN game Angry Birds & Bejeweled…kalo ade Ipad tu, xlaa I bored tahap gaban dalam kereta selama 6jam.. Tapi kan, sbb "kengantokan" & kepenatan, so masa I banyak dihabiskan untuk masa lena (tidow)…hihihi. Kami sampai kat rumah Kaery jam 05.00am lebih.. Badan kepenatan & mata still mengantuk, so sampai rumah Kaery kami sambung tidur balik..hahaha…sampai pagi buta,!!

05May-bangun lambat sikit..kalo x silap, kol 11.00 lebih..ermmm..bangun siap2x, then g mandi.. rumah org beb.! Bangun jer tidur teros mandi..kalo rumah sendiri, I nk jer bangun pas Asar…hahahaha.. opss.. "Faziel, jaga tata tertib kat rumah org".hah..bisikan hati I berkata..hahahahahaa..

Okey laa…malaz laa nk cerita panjang lebar…korang tgk laa pic yang I daa upload…hihihihihi..


Jika anda ingin merasai pengalaman baru menaiki perahu tradisional menyusuri di Terengganu, anda boleh mendapatkan menaiki TTI River Cruise di Pulau Wan Man yang terletaknya juga Masjid Kristal dan Taman Monumen,Taman Tamadun Islam yang namanya makin tersohor di seantaro dunia.


Perjalanan sepanjang 2.5km menyusuri Sungai Terengganu akan bermula dan berakhir di Jeti Tok Ku Paloh yang terletak di antara Masjid Kristal dan Taman Monumen akan membawa pengunjung melalui 14 buah tempat menarik di sekitar Kuala Terengganu termasuklah Muzium Terengganu, Pulau Sekati, Seberang Takir, Pulau Duyung, Bazar Warisan, Pasar Kedai Payang, Kampung Cina dan Pengkalan Keropok.


Masjid Kristal merupakan sebuah masjid yang terletak dalam kawasan pelancongan Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man, Terengganu.

Pantai Batu Buruk merupakan pantai yang boleh dijalankan aktiviti mandi-manda yang terletak di Terengganu. Pantai Batu Buruk merupakan tempat popular bagi menjalani aktiviti berkelah dan mandi manda.


Hutan Lipur Sekayu atau lebih dikenali juga dengan Air Terjun Sekayu terletak di dalam kawasan hutan simpanan Hulu Terengganu Tambahan. Ia berada di dalam daerah Hulu Terengganu, 16 kilometer dari pekan Kuala Berang dan 56 kilometer dari bandar Kuala Terengganu..





Keunikan hutan lipur ini ialah terdapat sebuah air terjun 3 peringkat yang cantik dan mempesonakan yang merupakan daya tarikan utama kepada pengunjung ke sini tidak kira pengunjung dari dalam atau luar negeri. Air sungainya yang jernih dan sejuk membuatkan sesiapa sahaja tertarik apabila datang berkunjung ke sini...


Pasar Payang atau Pasar Kedai Payang (kemungkinan asalnya dari nama perahu payang sejenis perahu nelayan yang memasarkan hasil tangkapan mereka di pasar, ataupun loghat Terengganu untuk Kedai Tempayan) merujuk kepada pasar besar di Kuala Terengganu. Ia merupakan tempat perniagaan tradisional yang popular dikalangan pelancong ke Terengganu.



Pasar Payang terdiri daripada bangunan kompleks 2 tingkat. Di bahagian bawahnya terdapat gerai basah dan gerai menjual pelbagai kuih-muih traditional negeri Terengganu. Di bahagian atas terdapat pelbagai kedai menjual pelbagai barangan. Ia terletak berhampiran dengan jeti Shabandar dan merupakan tempat persinggahan pelancong yang hendak menaiki bot ke pulau-pulau berhampiran.



Kami juga berpeluang melawat negeri Cik Siti Wan Kembang,, Negeri Kelantan Darul Naim. sememangnya percutian kami kali ini amat menyeronokkan kerana dapat menjelah 2 negeri pantai timur.. Thank you very much to Maa & Bak dan semua keluarga Kaery kerana melayan i dengan baik dan membawa i jelajah bumi pantai timur.. Pastinya percutian selama 6 hari ini amat bermakna bagi i...

Nama asal Pasar Besar Siti Khadijah ialah Pasar Besar Buluh Kubu..Satu pemandangan yang unik di pasar-pasar di Kelantan ialah peniaganya yang rata-rata terdiri daripada kaum wanita yang terkenal dengan minat berniaga

kami mkn kat atas pasar Siti Khatijah... udang yg besar2x..ermm,.. i ambek nasik campur jer..hihi

Kami juga berpeluang melawat ke Pantai Irama Bachok.

Salah satu tempat peranginan yang popular di Kelantan. Pantainya lebih cantik kalau dibandingkan dengan Pantai Cahaya Bulan. Pantai ini sesuai dijadikan tempat perkelahan seisi keluarga..

Kami juga berpeluang untuk mengunjungi Wakaf Che Yeh.

Kalau di KL, Wakaf Che Yeh ni bolehla diibaratkan cam uptown. Buka dalam pukul 9-10 malam dan ditutup pagi. Parking kalau time public holiday or cuti sekolah memang agak pening juga laa mencari nya. Yang pasti barangan di sini memang murah,.



Antara tempat-tempat lain yang kami lawati di Terengganu seperti :


P/S: PANTUN UNTUK KAERY & FAMILY

GUNUNG BINTAN LEKUK DITENGAH
SAYANG PENYENGAT KUBUNYA TIGA.
HANCUR BADAN DIKANDUNG TANAH.
BUDI KUSANJUNG KUINGAT JUGA.

BUNGA KEMBOJA PUTIH BERSERI
PUTIHNYA MELUR DIUJUNG DAHAN
ATAS KERJASAMA DAN BANTUAN YANG  DIBERI
PUJI SYUKUR DAN TERIMAKASIH SAYA UCAPKAN..

KALAU MENJEMUR PAPAN PANJANG
BAIK DISUSUN TEGAK BERDIRI
KALAU LAH ADA UMUR PANJANG
INSYA ALLAH PERGI GANU LAGI.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di kemasik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemasik - Google Blog Search


IKBN <b>Kemasik di</b> rasmi..................... ~ Welding IKBN Pagoh

Posted: 02 May 2011 08:24 PM PDT

IKBN Kemasik di rasmi.....................

'; div.innerHTML = summary; } //]]> Kemasik, 1 Mei –Belia lepasan Sijil Pelajaran Malaysia di sekitar Terengganu di saran untuk mengambil peluang memasuki pusat latihan kemahiran melalui penubuhan Institut Kemahiran Belia Negara(IKBN) Kemasik yang telah dirasmikan Menteri Belia dan Sukan Dato' Ahmad Shabery Cheek(gambar) petang semalam.
Hadir sama dalam majlis tersebut Timbalan Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan(KBS) Tuan Haji Shaari Bin Salleh dan pegawai-pegawai tinggi KBS.
Bersempena dengan majlis perasmian itu, turut diadakan Karnival IKBN bersama rakyat, program Belia Mahir 1 Malaysia dan gerai pameran serta jualan yang menarik hampir 10,000 orang pengunjung.IKBN Pagoh turut di beri penghormatan untuk membuat kursus Belia Mahir 1 Malaysia yang bertemakan sambungan asas kimpalan. 3 orang pegawai yang di beri tanggungjawab itu ialah En Khairul,En Fairuz dan Mr Tz.
Institut ini menawarkan kursus Hospitaliti serta merupakan IKBN kedua ditubuhkan di negeri Terengganu selepas IKBN Wakaf Tapai yang dahulunya beroperasi di tapak sementara yang terletak di Jalan Sultan Mahmud, Kuala Terengganu dengan keluasan 4.75 ekar. Kemudiannya Kerajaan Negeri Terengganu telah menyediakan tapak kekal di Wakaf Tapai, Marang, Terengganu dengan keluasan tanah 163.22 ekar. Dan mula berpindah ke tapak baru pada 5 April 1997. .
Dengan slogan "IKBN Professional Terunggul", penubuhan 21 buah IKBN seluruh Malaysia diharap dapat melahirkan belia mahir dan separa mahir dalam pelbagai bidang kemahiran selaras dengan pemintaan sektor pekerjaan semasa.
IKBN Kemasik dapat menampung seramai 800 pelajar dan dijangka akan memulakan pengambilan sesi pertama pada tahun hadapan. Di lengkapi dengan asrama, bengkel pembelajaran, dewan kuliah, dewan makan,surau dan gelanggang sukan .Ia merupakan institut latihan yang masih memberi latihan secara percuma di bawah seliaan Kementerian Belia Dan Sukan


Mr Tz bersama pelatih-pelatih program Belia Mahir 1 Malaysia yang sedang tekun mengimpal


Bergambar kenangan bersama sebahagian peserta kursus


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


Budak Ganu Kite...: ZoOM in: <b>Pulau Bidong</b> Trip 2011

Posted: 02 Jun 2011 09:32 AM PDT

Assalam.. Cuti ni Mie berkesempatan bersama keluarga ke Pulau Bidong di Terengganu. Pulau ni terletak tidak jauh dari daratan. Hanya memakan masa lebih kurang 30 minit untuk sampai dari jeti ke Pulau Redang di Merang. Namun pulau ini bukanlah sebuah pulau peranginan. Hanya sebagai tempat persinggahan nelayan-nelayan untuk berlindung daripada ribut di laut.

Pulau ini juga menyimpan sejarah di mana telah diduduki oleh pelarian Vietnam pada tahun 70-an dahulu. Hari ini, kesan pendudukan tu masih ada dan kadang-kala dilawati oleh bekas pelarian yang pernah tinggal di situ. Pelbagai kisah berkaitan pendudukan pelarian Vietnam masih meniti di bibir-bibir bagi mereka yang biasa dengan tempat ini seperti kisah terserempak dengan hantu mangsa pelarian yang mati di laut dan sebagainya. Namun kisah-kisah itu tidak diketahui sama ada benar atau sekadar rekaan.

Alhamdulillah, sepanjang dua hari berada di sana, ok je semua. Ni sedikit kenangan yang dapat Mie rakam.. Jom, layan... (^_^)


















Oklah..sini saje.. (^_^)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


Apa Orang Kata: Pemuda Dun <b>Chukai</b> lancar dana PRU ke-13

Posted: 19 Jun 2011 01:50 AM PDT

KEMAMAN: Pemuda PAS di Dewan Undangan Negeri (Dun) Chukai, Kemaman akan menganjurkan satu majlis Pelancaran Dana Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 pada 12 Julai, depan.

Setiausahanya, Wan Muhammad Zawawi berkata sempena pelancaran tersebut akan diadakan majlis makan malam bagi mengumpul dana PRU ke-13.

Katanya, Pemuda PAS di Dun Chukai telah bersiap sedia bagi menghadapi pilihan raya yang dijangka akan diadakan pada tahun ini.

"Kami (pemuda) di Dun Chukai ini dalam keadaan siap sedia dan hanya tunggu 'wisel' pilihan raya.

"Pelbagai aktiviti diadakan dan kami (PAS) masih memerlukan sumber kewangan yang banyak untuk hadapi pilihan raya ini," ujarnya.

Menurutnya, semangat kerja Pemuda PAS Dun Chukai semakin kuat selepas Muktamar PAS Pusat Ke-57 dengan saf kepimpinan baru dipilih.

Katanya, Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) dilihat semakin gerun dengan saf kepimpinan PAS kali ini yang disifatkan sebagai "kabinet perang".

Harakah dimaklumkan, majlis makan malam tersebut dihadiri oleh Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayob dan Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat, Nik Abduh Nik Abdul Aziz sebagai tetamu khas di Restoran Cahaya Mesra, Geliga Besar, Chukai, Kemaman.

Sehubungan itu, orang ramai yang berminat menyertainya sila hubungi Ustaz Zawawi ditalian 019-984 7288, 019-967 1409 atau Ahmad Sabree (013-931 8061) bagi tempahan meja berharga RM50.00 seorang.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Haji Hanafiah Untuk DUN <b>Chukai</b>: MAKAN MALAM DANA PILIHANRAYA <b>...</b>

Posted: 10 Jun 2011 07:56 PM PDT

Saturday, 11 June 2011 02:55 Wartawan Buletin

KEMAMAN - Satu Majlis Makan Malam akan diadakan oleh Pemuda PAS Dewan Undangan Negeri (Dun) Chukai, pada 12 Julai depan bagi mengutip dana bagi mengisi Tabung Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13.

Setiausahanya, Wan Muhammad Zawawi berkata dua tetamu khas iaitu Naib Presiden Salahuddin Ayob dan Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat Nik Abduh Nik Abdul Aziz akan melancarkan Tabung PRU-13 Pemuda DUN Chukai.

Katanya, pelancaran itu juga, merupakan Fasa kedua persiapan 'perang' Pemuda PAS di Dun Chukai menghadapi pilihan raya yang dijangka akan diadakan pada bila-bila masa..

"Kami (pemuda) di Dun Chukai ini dalam keadaan siap sedia dan hanya tunggu 'wisel' pilihan raya.

"Pelbagai aktiviti diadakan dan kami (PAS) masih memerlukan sumber kewangan yang banyak untuk hadapi pilihan raya ini," ujarnya kepada Harakah.

Menurutnya, semangat kerja Pemuda PAS Dun Chukai umpama 'bala tentera', semakin kuat selepas Muktamar PAS Pusat Ke-57 dengan saf kepimpinan baru dipilih.

Katanya, Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) dilihat semakin gerun dengan saf kepimpinan PAS kali ini yang disifatkan sebagai "kabinet perang".

Buletinonline dimaklumkan, majlis makan malam tersebut akan di Restoran Cahaya Mesra, Geliga Besar, Chukai, Kemaman.

Sehubungan itu, orang ramai yang berminat menyertainya sila hubungi Ustaz Zawawi ditalian 019-984 7288, 019-967 1409 atau Ahmad Sabree (013-931 8061) bagi tempahan meja

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di kerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kerteh - Google Blog Search


My Premium Beautiful * Sihat * Cantik * Anggun: CDM Salha Zain <b>...</b>

Posted: 02 Jun 2011 10:58 PM PDT

Baru-baru ni, 24 mei 2011 CDM Salha Zain turun ke Kerteh met up with Aida's Group yang terdiri daripada Sales Manager (SM) Nozi sendiri, SM Kak Nonie, SSM Akmal dan SM Hanim. Sorang lagi team member kami (SM Ily) tak dapat hadir. Tapi, kami akan kongsikan bersama nanti. Pada waktu ni CDM Salha Zain membuat briefing iaitu penjelasan satu persatu tentang strategi buat bisnes Premium Beautiful. Pelbagai tips dan saranan yang terbaik diberikan kepada kami. Memang semangat sangat kami belajar daripada beliau kerana penjelasannya yang begitu jelas.

Our Mentor, Senior Sales Manager (SSM) Aida juga tidak ketinggalan memberikan tunjuk ajar dan beliau memang leader yang terbaik buat kami di Kerteh. Beliaulah yang berjaya mewujudkan team Kerteh dalam masa sebulan sahaja. Mempunyai pendirian yang tetap dan bertanggungjawab dalam memastikan team ini berjaya.

Ini adalah photo kami ketika perjumpaan kedua kami di Kerteh pada 24 Mei 2011.

Dari kiri (Aida, Nozi, Kak Nonie, Salha, Hanim, Akmal dan salah seorang bakal biz partner kami)

Begitu akrab hubungan kami satu group dan kami saling berkongsi pengalaman dalam menjayakan bisnes Premium Beautiful ni.

Jika anda berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut bagaimana untuk memulakan bisnes Premium Beautiful, sila hubungi Nozi. InsyaAllah, Nozi akan terangkan sebaik mungkin.

Anda diberi pilihan, sama ada membiarkan peluang ini pergi begitu sahaja, ataupun berjumpa kami tanpa sebarang bayaran untuk mengetahui peluang pernigaan yang bakal memberikan anda pendapatan lumayan setiap bulan sehingga ke 4-5 angka ke atas.

CALL ME NOW, GRAB This Opportunity!

NOZI
012-9518850 or 010-3340904
email: erpuzy159@yahoo.com

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved