ads

Sabtu, 19 April 2014

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


Makanan Western Sedap <b>di Kuala Terengganu</b> | Nabila Biela

Posted: 10 Feb 2014 10:14 PM PST

Owhh masih teringat lagi kat kepala aku makanan western sedap di Kuala Terengganu aku makan semalam. Ni gara-gara terpengaruh dengan blogger Duniafarisya.com..hehe. Semalam lepas teman dia pergi hantar baju kat kedai jahit, terus pergi NR seafood village ni. Sampai je kat sini, terpegun jap..kenapa unik sangat restoran ni?? Restoran ni sedikit gelap..dibuat daripada kayu dan aku rasa macam duk dalam perkampungan tarzan pulak aih..tapi yang pasti sangat cantik!!
Masa aku pergi tu, tak ada orang lagi..sebab maybe baru bukak. Cepat je waiter dia datang ambek order. Banyak sangat pilihan makanan western..eh-eh makanan biasa-biasa pun ada..jangan salah faham pulak. Sebab terlalu pening nak pilih, aku just tanya je Farisya apa yang sedap kan, dan yang sedap kat sini tentulah Chicken chop bawah ni haa. Aku order chicken chop, banana split dan air yang namanya First love..eh aku tak tipu okay! Farisya pulak order nasi goreng, banana split dan air kelapa....almaklumlah dia selalu datang, so..memang dah biasalah makan chicken chop ni.

Haa ni aku nak citer sikitlah pasal air aku pilih ni. Namanya first love...masa aku nak pilih air dalam menu dia tu, semua nama air macam jiwang gituh..aishh....aku rasa macam pergi date ngan pakwe pulak..haha..yang pasti air aku pilih ni super sedap ye..hihi
Lupa nak bagitau, NR seafood village ni terletak di Mengabang telipot Kuala Terengganu. Tadi, aku usha-usha kat google, rupanya restoran ni pernah masuk Jalan-jalan cari makan. Memang sesuai sangatlah, sebab makanan dia memang sedap dan sangat berpatutan. Semua makanan yang aku citer tadi hanya RM30 sahaja..murah kan? Kalau bawak family ni, belom tentu habis RM200..sangat berpatutan.
p/s: thanks untuk blogger farisya sebab kenalkan restoran ni....rasa beruntung sebab tahu ada restoran yang sedap kat Kuala Terengganu ni..hewhew

13 di jerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerteh - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di jerteh</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Mar 2014 11:38 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

[TERGEMPAR] Langsuir Ganggu Penduduk Beberapa Kampung <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 21 Jan 2014 07:00 AM PST

[TERGEMPAR] Langsuir Ganggu Penduduk Beberapa Kampung Di Jerteh, Terengganu | KISAH SERAM DI TERENGGANU | PASIR PUTEH – Cerita langsuir mengganggu penduduk yang sebelum ini hanya diketahui penduduk di beberapa kampung di sini dan Jerteh, Terengganu akhir-akhir ini menjadi perbualan hangat apabila isu itu tersebar melalui laman sosial.
Cerita itu menarik perhatian penduduk dari luar kawasan yang memasuki kampung terlibat seperti Kampung Gong Tinggi, Gong Pasir, Kampung Tasek, Gong Lapang (Pasir Puteh) dan Kampung Penaga Putar (Jerteh) secara berkumpulan.
baca lagi klik TAJUK ENTRI ni

Tinjauan wartawan mendapati ada penduduk mengakui terserempak dengan lembaga berambut panjang yang berterbangan sambil mengilai dengan suara mengerikan tapi ada sesetengah penduduk menafikannya. 
Rujuk mereka yang layak 
Pegawai Agama Jajahan, Ahmad Talhah Ab Rahman berkata, beliau tidak jelas mengenai perkara itu kerana hanya mengetahui cerita mengenai langsuir itu melalui Facebook.
"Susah nak cakap sebenarnya. Tak nak percaya tak boleh juga kerana kita kena ingat Islam juga mengajar umatnya mempercayai perkara ghaib seperti wujudnya jin dan syaitan.
"Cuma jangan kita panik dan terlalu takut kerana ia boleh menjejaskan iman. Kena sama-sama jaga akidah dengan sentiasa merujuk kepada pakar atau orang yang layak membicarakannya," katanya.
Beliau tidak menafikan ada mendengar cerita mengenai bomoh yang berjaya 'menangkap hantu' namun katanya, perlu berhati-hati kerana jin juga mungkin menipu dengan berpura- pura terperangkap.
Ahmad Talhah berkata, sekali pun langsuir didakwa penduduk itu betul, makhluk itu tidak memudaratkan kerana ia mungkin jin yang mahu mengganggu manusia. 
Penduduk Kampung Penaga Putar, Tuan Muda Tuan Mat, 48, berkata, dia melihat kelibat lembaga yang berterbangan sambil mengilai panjang ketika pulang ke rumah dengan menunggang motosikal jam 12 tengah malam, minggu lalu.
Katanya, walaupun tidak nampak dengan jelas ketika dia memberhentikan motosikal, suara lembaga itu menyebabkan bulu romanya meremang dan memaksanya bergegas pulang.
Perasaan takut datang lagi ketika saya tersedar dari tidur pada malam itu. Sebelum ini saya ada dengar orang kampung cerita pasal langsuir tetapi saya tidak percaya sehinggalah saya berdepan dengannya.
"Saya pernah beberapa kali terserempak dengan hantu. Suara langsuir menyeramkan tapi saya tak endahkan,' katanya. 
Seorang bomoh dari Kampung Gong Manak, Ramli Yusof, 41, ketika ditemui mendakwa telah menangkap kesemua empat langsuir yang mengganggu penduduk iaitu dua di Gong Pasir, satu di Gong Tinggi dan satu di Gong Lapang.
Katanya, lembaga dengan ketinggian paras pinggangnya itu ditangkap dengan bantuan seorang rakan tidak sampai 10 minit dengan menggunakan ayat al-Quran.
"Saya 'memasungkannya' di satu tempat khusus dan akan 'menghantarnya balik ke tempat asal' selepas 40 hari ditangkap. Saya tidak tahu dari mana ia datang kerana inilah kali pertama saya menangkap langsuir.
"Sebelum menangkap, saya membaca jampi di rumah dan ketika itu, penduduk memberitahu terdengar langsuir berteriak seperti kesakitan, bukan lagi mengilai," katanya yang terlibat dengan aktiviti seperti itu sejak empat tahun lalu.

13 di dungun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di dungun - Google Blog Search


380 hektar hutan paya gambut <b>di Dungun</b> terbakar – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 14 Feb 2014 04:19 PM PST

DUNGUN: Kebakaran hutan paya gambut di sekitar Kampung Tok Kah di sini semakin merebak membabitkan kawasan seluas 380 hektar dalam tempoh 20 hari.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Dungun Nor Azizi Che Noh berkata pihak bomba yang berusaha memadam dan mengawal kebakaran itu berdepan beberapa kekangan akibat faktor cuaca panas terik dan tiupan angin kencang yang memburukkan keadaan.

"Kita berjaya memadam kebakaran di kawasan seluas 342 hektar setakat ini, sejak kebakaran hutan itu dilaporkan bermula 26 Jan melibatkan kawasan seluas 16 hektar.

"Keluasan kawasan terbakar iaitu 380 hektar itu diperoleh daripada Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia semalam (kelmarin)," katanya kepada Bernama di sini semalam.

Katanya struktur tanah gambut yang mudah terbakar serta ketiadaan punca air dan akses jalan yang berdekatan menyebabkan operasi memadam kebakaran itu mengambil masa panjang.

Nor Azizi berkata walaupun bandar Dungun dilanda hujan pagi semalam namun ia tidak meliputi kawasan kebakaran itu.

Semalam 78 anggota bomba dari Kemaman, Dungun, Kuala Berang, Kuala Terengganu dan Marang termasuk 10 anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia Dungun terlibat dalam operasi memadam kebakaran itu yang disifatkan terburuk di Terengganu.

Beliau berkata memburukkan keadaan apabila terdapat kawasan yang berjaya dipadam, terbakar semula apabila pokok dan daun kering terkena bara api yang berterbangan akibat tiupan angin.

Justeru beliau meminta semua pihak tidak melakukan pembakaran terbuka ketika ini dan mana-mana pihak yang melakukannya boleh didenda maksimum RM500,000 atau lima tahun penjara atau kedua-duanya sekali jika didapati bersalah mengikut Seksyen 29A Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974. — Bernama

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: <b>di negeri terengganu</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2014 07:38 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: <b>di negeri terengganu</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2014 07:04 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: <b>di negeri terengganu</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Mar 2014 07:32 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: <b>di negeri terengganu</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Mar 2014 07:05 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ada Guru Enggan Guna E-Book <b>Di Terengganu</b> - Perkhidmatan <b>...</b>

Posted: 22 Feb 2014 12:51 PM PST

KEMAMAN, 22 Feb (Bernama) -- Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT) kesal dengan segelintir guru di negeri ini yang enggan menggunakan e-Book setelah kerajaan negeri menyediakan kemudahan itu dengan peruntukan besar setiap tahun.

Pengarah jabatan itu Zakaria Husin berkata pihaknya masih menerima aduan ibu bapa mengenai guru yang tidak menggunakan kemudahan e-Book di sekolah.

"Perkara ini tidak sepatutnya berlaku kerana e-Book sudah mempunyai sukatan pembelajaran yang sama lengkap dengan buku teks. Jadi, ia lebih mudah dan tidak membosankan pelajar untuk sesi pembelajaran dalam kelas," katanya kepada pemberita selepas majlis sumbangan buku kepada lima sekolah terlibat banjir di Kemaman oleh sebuah syarikat penerbitan di sini, Sabtu.

Zakaria berkata golongan pendidik di negeri ini perlu kreatif dalam menggunakan alat bantuan mengajar itu bagi menjadikan suasana dalam kelas lebih menarik dan interaktif.

Beliau berkata e-Book didapati berkesan melonjakkan prestasi akademik pelajar di negeri itu, dan sehingga kini, tiga buah sekolah menggunakan kemudahan itu 100 peratus iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Paya Bunga dan SK Seberang Takir di Kuala Terengganu serta SK Telok Kalong di sini.

"SK Paya Bunga kini muncul lima sekolah terbaik di seluruh negara dari segi Gred Purata Sekolah (GPS) malah kehadiran pelajarnya juga 100 peratus," katanya.

Bagi merungkai permasalahan itu, Zakaria berkata JPNT akan menemui 351 Guru Besar di seluruh Terengganu.

Setiap tahun, kerajaan negeri Terengganu membelanjakan RM25 juta untuk membeli e-Book dan menyelenggaranya.

BERNAMA: 22 Februari 2014

PANTAI MENARIK <b>DI KUALA TERENGGANU</b> | ! Bukan Sekadar Rupa

Posted: 07 Apr 2014 11:59 PM PDT

Satu yang aku suka mengenai kampung halaman aku sebab banyak pantai menarik di Kuala Terengganu. Itu baru Kuala Terengganu tau. Tak larat aku nak tulis entri pantai menarik di Negeri Terengganu sebab banyak sangat. Ada juga yang aku tak pernah pergi. So mampu tulis entri mengenai Pantai Menarik di Kuala Terengganu jela kakaka. =D

 

Pantai Airport

 

pantai airport terengganu

 

Pantai Airport terletak bersebelahan dengan Lapangan Terbang Sultan Mahmud Kuala Terengganu. Sambil main kejar-kejar tepi pantai, boleh tengok kapal terbang nanti haha.  Antara kemudahan disediakan di Pantai Airport ialah :-

 

- Gerai jual makanan/minuman tepi jalan (pelbagai pilihan air,makanan ringan bergoreng,sate ikan,jagung bakar dan sebagainya)

- Kedai makan yang menjual ikan celup tepung. Memang banyak kedai jual ikan celup tepung tapi kena pandai pilih lah kedai mana yang best. Biasa yang ramai orang itulah yang best kan haha. Aku suggest kedai Pok Awang sebab aku selalu jugak makan situ. Kedai makan yang tepi jalan menghala ke pagar airport tu pun best.

- Kereta kuda. Kalau korang nak rasa pengalaman naik kereta kuda yang dihias cantik, boleh cuba di Pantai Airport. Aku tak sure kereta kuda itu bawa korang ke mana. Yang pasti tak bawa sampai bandar Kuala Terengganu ar kakaka. =p

- Pondok rehat di tepi pantai. Boleh bungkus ikan celup tepung, air kelapa, sate ikan kemudian makan di pondok rehat sambil menikmati angin pantai Airport. Syok nya!

 

- Setiap hari Jumaat akan diadakan jualan bundle. Aku kira jualan bundle yang paling besar aku pernah pergi kot. Sangat banyak pilihan pakaian yang dijual. Aku sendiri sering beli pakaian dekat sini sebab murah tapi cantik walaupun bundle kan. Kita pakai baju bundle je ok kakaka.

Pantai Batu Buruk

 

pantai batu buruk

 

Pantai Batu Buruk terletak bersebelahan Hospital Sultanah Nur Zahirah. Biasa lepak di Pantai Batu Buruk waktu malam. Anak muda macam aku memang ramai lepak di sini waktu malam. Antara yang menarik terdapat di Pantai Batu Buruk :-

 

- Terdapat A&W dan KFC di sana. A&W betul-betul tepi pantai. Sambil makan A&W boleh la merasa angin pantai yang sejuk itu. KFC pulak bawah hospital. Boleh take away kemudian makan tepi pantai hehe.

 

- Gerai tepi jalan yang menjual pelbagai makanan ringan bergoreng,minuman,sate ikan,rojak buah,jagung bakar dan banyak lagi. Takde bajet nak makan KFC,boleh beli dekat gerai tepi jalan ini je =D

 

- Ada penjual layang-layang. Boleh main layang-layang dengan anak nanti.

 

- Terdapat taman untuk para pengunjung beriadah terutamanya berjoging. Pernah joging sini sekali je. Itupun abang yang ajak haha. Jauh wei rumah aku dengan Pantai Batu Buruk nie.

 

- Kereta kuda juga turut disediakan. Boleh pusing-pusing satu Pantai Batu Buruk. Tang harga tu tak confirm berapa.

 

- Ada hotel & resort berdekatan Pantai Batu Buruk. Boleh check in terus bila dah penat bermain layang-layang di Pantai Batu Buruk. Malamnya boleh sambung lepak tepi pantai lagi. Paginya boleh jogging di Taman Pantai Batu Buruk.=D

 

- Surau juga turut disediakan untuk memberi kemudahan kepada para pengunjung beragama islam.

 

- Terdapat Food court dan kedai makan yang best. Aku selalu juga makan Nasi Ayam Hainan dekat food court sana. Sedap dan kedai selalu penuh. Malam lepak dekat Intai-Intai. =D

 

Pantai Tok Jembal (Pantai UMT)

 

Menarik mengenai Pantai Tok Jembal ini ialah pantai ini boleh mandi tau. Haritu pergi sini ramai gila orang mandi-manda.Aku macam teruja gila sebab baru tahun lepas aku tahu dekat sini boleh mandi T__T . Iyelah kebanyakan pantai di Kuala Terengganu mana boleh mandi.

 

Lokasi dia pun punyalah strategik kalau bukan orang KT confirm tak jumpa cari hahaha. Ada dua lokasi pantai yang boleh mandi. Satu di jalan mati Pantai Tok Jembal, satu lagi depan sikit berdekatan Universiti Malaysia Terengganu (UMT).

 

pantai tok jembal sumber gambar

 

Haritu kitorang pernah BBQ HARI RAYA dan photoshoot pre convocation Syerah dengan Amir dekat Pantai UMT. Kitorang saja pilih tempat tu sebab tak ramai sangat orang mandi-manda situ. Boleh melakukan aktiviti tanpa mengganggu ketenteraman orang mandi manda dan tanpa gangguan juga haha. Biasa petang-petang memang ramai student UMT lepak dekat sini.

 

gambar pantai tok jembal

 

Cuba fokus pemandangan cantik di Pantai UMT ini. Jangan fokus ke model pre konvokesyen tu tau wakakaka. Aku tak berkesempatan lagi mandi di sini. Amir, Zack, Kodin dah mandi masa BBQ HARI RAYA tahun lepas. Dia cakap best mandi. Tak boleh berenang pun boleh mandi sebab air tak dalam.

 

Pantai tu dah ditembok dengan batu besar jadi macam bentuk teluk. So, boleh mandi dalam teluk tu lah. Ombak pun tak kuat sebab dihalang oleh tembok buatan tu. InsyaAllah selamat. Sama juga macam Pantai Tok Jembal yang aku cerita tadi. Korang faham kan apa yang aku nak sampaikan di sini? Macam susah pulak nak reka ayat nak explain ke korang haha =D

 

pantai tok jembal gambar

 

Lawa tak ? Tak lawa lagi ke camnie ? \0/

 

pantai tok jembal terengganu

 

Pantai Mengabang Telipot

 

Tiada apa yang paling best di Pantai Mengabang Telipot selain WARUNG POK NONG. Mereka yang berkunjung ke Pantai Mengabang Telipot wajib singgah di Warung Pok Nong tau. Boleh merasai sendiri pengalaman memakan sotong celup tepung segar yang sangat enak sehingga menjilat ibu jari.

 

gambar ikan celup tepung

 

Aku and the geng selalu juga menjamu selera di WARUNG POK NONG. Kadang-kadang kalau member luar datang KT, kitorang bawak ke Warung Pok Nong. Ternyata mereka pun gemar makanan laut celup tepung di sana terutama sotong celup tepung. Glamour Warung Pok Nong haha.

 

 

Korang yang berkunjung ke Kuala Terengganu, jangan lupa singgah di pantai menarik yang telah aku senaraikan di atas ok. Confirm korang akan seronok di sana dan semestinya akan rindu untuk kesana lagi macam yang terjadi ke aku sekarang nie la hihi =D

 

 

P/s : Rindu nak lepak dengan kawan-kawan tepi pantai.

13 di kijal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kijal - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2014 03:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2014 03:43 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Mar 2014 03:02 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Feb 2014 03:11 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2014 03:27 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

majlis watikah pelantikan pengawas sekolah dan <b>...</b> - sk <b>kijal</b> kemaman

Posted: 24 Jan 2014 03:05 AM PST

1. SKETSA DOKTOR MUDA DI SK PUTRAJAYA SETIU - TEMPAT KE-3

2. BICARA IRAMA B.MELAYU - NAIB JOHAN DAERAH KEMAMAN

3. BICARA BERIRAMA B.MELAYU - NAIB JOHAN PKG KEMASEK

4. KEJOHAN OLAHRAGA MSSD - JOHAN KESELURUHAN SEK.RENDAH

5. BOLA SEPAK - JOHAN PERINGKAT PKG KEMASEK

6. BOLA BALING P - JOHAN PERINGKAT PKG KEMASEK

7. BOLA BALING L - NAIB JOHAN PERINGKAT PKG KEMASEK

8. KOMPANG FORMASI - JOHAN PERINGKAT PKG KEMASEK

9. NASYID MTQ - NAIB JOHAN PERINGKAT PKG KEMASEK

10. HAFAZAN MTQ - NAIB JOHAN PERINGKAT PKG KEMASEK

11. PERARAKAN MAULIDUR RASUL DAERAH KMN - TEMPAT KE-3

12. BOLA SEPAK PERINGKAT DAERAH KMN - NAIB JOHAN

13. BOLA JARING PERINGKAT DAERAH KMN - TEMPAT KE-3

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved