ads

Rabu, 4 Julai 2012

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


RESTORAN IKAN BAKAR @ TEPI PANTAI <b>DI PAKA</b> - [A].[X].[I].[M].[U].

Posted: 04 Jul 2012 01:17 AM PDT

Seronoknya dapat bekerja di kampung halaman.
Pagi tadi sempat berlari keliling kampung..Then selesai berlari sarapan sama sama ngan keluarga..Mak buat spaghetti Goreng..abang shuk baru balik dari platform laut semalam..so pagi ni Abang jalee, kak Ina, Kak Ija dan abang shuk serta ami dan faiz ada sekali..selesai sarapan pagi baru aku bergegas ke stesen janaelektrik sultan ismail Paka untuk urusan rasmi..Audit masih belum selesai..esok hari last.
Time minum pagi mok wook sms ajak makan tengahari sama sama..Mok wook kerja di Petronas,so dekat sangat dah kalau nak lunch sama sama. aku kalau bab makan di area Paka memang tak tahu sangat..padahal tempat sendiri ni.haha..so janji date ngan Mok wook pada jam 12.45 berjumpa di ESSO Paka.


Nampak ESSO, Masuk ikut lorong jalan siakap..kemudian sampai junction ambik simpang kanan..singgah di kedai nombor dua, di belah kiri..nama Restoran aku tak ingat..Tapi kedainya kaler oren macam gambar kat bawah ni.
Boleh tahan ramai lah orang yang datang makan..Mok wook dah datang awal lagi dari aku..sebab dia kata kalau lambat takut tempat tak ada..kat sini kedai ikan bakar.Konsepnya kena order baru diorang bakar. so memang still panas panas dan fresh..


Ada Sup tulang juga..Mok wook dah ambik dua mangkuk siap siap..aku tak berapa minat sangat tapi boleh lah kalau nak makan..sekali sekala kan..sedap jugak supnya.


Yang paling tak tahan bila tengok budu. Meleleh air liur!!


Sambal tempoyak dan sambal belacan







Gulp.Makan dua orang penuh meja...




Alhamdulillah!!semuanya dapat di habiskan dengan tenang..hehe..makan dalam keadaan perut lapar semuanya adalah berbaloi ya..dari segi rasanya memang sedap dan aku suka sos ikan bakar tu..sotong pulak sedap bakar kosong dan ratah..terasa manisnya..kat sini sekarang musim sotong still ada lagik..Overall i like this restaurant..kedainya tak lah cantik mana tapi makanannya adalah superb!siap bertambah nasik lagi.hehee

Restoran ni tepi pantai 


Terima kasih daun keladi mok wook sebab bawak makan kat kedai yang sedap!dan sebab belanja makan tengahari kali ni..nanti next time turn saya pulak belanja mok wook ya..This restaurant actually remind me of Ikan Bakar jalan bellamy, Kuala Lumpur.


Habis lunch terus balik ke stesen tempat kerja semula. By right semua dah siap dah.tinggal nak buat report je lagi..esok closing meeting then Jumaat boleh la rehat..Yang best semua auditor sempoi sempoi..tu yang buat kerja lagi fun.
Ok nanti aku story lagi ya.

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


LATAR BELAKANG DAN SEJARAH PANGKALAN UDARA <b>GONG</b> <b>...</b>

Posted: 04 Jul 2012 12:56 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Pangkalan Udara (PU) Gong Kedak ini merupakan sebuah pangkalan yang unik kerana lokasinya yang terletak di dalam dua buah negeri iaitu Kelantan dan Terengganu. Keluasan keseluruhan pangkalan adalah 3581.54 ...

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


Kembara Alam Pedal X <b>Besut</b>-Cameron-Titiwangsa bermula | Darul <b>...</b>

Posted: 19 Jun 2012 07:08 PM PDT

Muhammad Pehimi Yusof melepaskan peserta Kembara Alam Pedal X Besut-Cameron-Titiwangsa di Besut, semalam.

BESUT 19 Jun (Utusan)- Sekumpulan 30 pelajar dan empat guru memulakan program berbasikal Kembara Alam Pedal X Besut-Cameron-Titiwangsa anjuran Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) dengan kerjasama Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jabi hari ini.

Program selama enam hari melibatkan kayuhan lebih 900 kilometer itu dilepaskan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera, Muhammad Pehimi Yusof yang turut dihadiri oleh Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Besut, Ab. Halim Hassan di pekarangan Bangunan Persekutuan Besut, Kampung Raja.

Penyelaras program, Mohd. Redzauddin Ismail berkata, program itu adalah kesinambungan aktiviti berbasikal jarak jauh yang dianjurkan SMK Jabi sebelum ini bagi menggalakkan aktiviti tersebut sebagai riadah dalam kalangan pelajar dan masyarakat.

Katanya, program itu turut mendedah para peserta termasuk lapan pelajar perempuan dari beberapa sekolah menengah di daerah ini dengan pelbagai keadaan yang perlu dihadapi sepanjang perjalanan.

Menurutnya, para peserta telah menjalani latihan selama lebih sebulan dan hanya 30 peserta berjaya melepasi tahap kelayakan.

"Konvoi itu akan singgah di beberapa lokasi iaitu Pasir Puteh, Machang, Kuala Krai, Gua Musang dan Lojing di Kelantan serta bermalam dua hari di Cameron Highlands dan akan pulang melalui Kuala Lipis, Tanah Merah, Machang dan kembali ke Jerteh pada 24 Jun ini," ujarnya.

Redzauddin menambah, majlis penutup dijadual disempurnakan oleh Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Dr. Abdullah Md. Zin yang juga Penasihat Agama kepada Perdana Menteri di Dataran Jerteh Souq pada 24 Jun ini.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


Premium Beautiful by Cik Cida: i&#39;m gonna be at K.<b>Terengganu</b> this <b>...</b>

Posted: 03 Jul 2012 08:24 AM PDT

this coming saturday syida dengan partners akan berada di Kuala Terengganu 1 malam utk menghadiri Green Leaders Group Seminar!
wahhh xsabar rasanya nak jumpa bisnes partner area pantai timur :) and alang2 dah lama tak kesana, boleh la pusing pasar payang dengan mam nasi dagang jap, lepas rindu! dulu syida studi dekat uitm dungun. seriously rindu sangat2 time blajo dulu2 ;) 
the seminar will be held at Ri-Yaz Heritage, and we gonna stay there too.. siapa yang ada area sana nak dptkan Free Trial or nak tau mcm mana nak generate 5figures income dengan Premium Beautiful corset online do pm syida k. tak rugi pun dengar dulu mana tau boleh pakai Free utk raya nanti ;) cfrm raya dengan puas hati! bonus masyukkk + body meletop! ;)
kat sini lah kiteorg akan stay..
RI-YAZ Heritage Resort & Spa K.Terengganu!
i love the swimming pool so much! lucky me sbb en suami booking bilik facing pool yeay! haruz bawak bikini eh sorry mane de haha.. bawak swimming suit sopan laaa ;)
let's meet up.. chit chatting.. makan2.. lepak2.. alang2 dah kat sana kan.. boleh bawak kiteorg makan nasi dagang ke ;) 

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Lagi Umno Rampas Tanah; Generasi Kedua Felda Jadi Mangsa

Posted: 31 Mar 2012 04:12 PM PDT

Tanah Generasi ke-2 Felda yang bertempat di Felda Ketengah Jaya, Mukim Paka kini dirampas oleh agensi KETENGAH sebagai sebuah institusi kerajaan yang ditubuhkan di wilayah Terengganu tengah. Hasrat sebenar penubuhan Ketengah adalah untuk membantu dan memajukan negeri Terengganu.


Sudah berjuta peruntukan dilaburkan di Ketengah tetapi sehingga kini ianya tidak dapat dibanggakan. Bahkan kerugian, kegagalan mau pun salah urus serta penyelewengan dan pecah amanah diketahui umum oleh rakyat. Ianya menjadi institusi yang diambil kesempatan oleh para pemimpin Umno-BN sendiri.
Ia menjadi tempat bersemayam Datuk Idris Jusoh apabila BN kalah pada tahun 1999 di Terengganu. Pernah Ketengah menjadi masyhur apabila pecahnya penyelewengan yang dilakukan oleh bekas Menteri luar Bandar sendiri iaitu Anuar Musa dalam agensi Ketengah melibatkan berjuta ringgit.

Kereta beliau ditangkap tetapi tuannya bebas. Pegawai Ketengah pula akhirnya menjadi kambing hitam. Ketengah terus dilaburkan dengan duit rakyat manakala sejauhmana rakyat dikawasan Ketengah ini maju, dibangunkan serta bebas dari kemiskinan amat jauh dari angan-angan dan cita-cita. Bandar Ketengah Jaya, Bukit Besi bahkan Bandar Muktafibillah Shah sendiri masih lagi jauh ketinggalan.

Terbaru kini mereka bersekongkol bersama pimpinan Umno-BN untuk menzalimi rakyat mereka sendiri yang sepatutnya mereka dibantu. Kepercayaan yang diberi dengan undi daripada masyarakat Felda sepatutnya dibalas dengan membantu serta menaikkan taraf hidup mereka tetapi malangnya mereka pula dikhianati. Adakah pihak kerajaan menganggap bahawa mereka ini golongan bodoh yang boleh diambil kesempatan keatas mereka?

Tanah Generasi ke-2 Felda, iaitu tanah yang telah dikeluarkan dari akta GSA untuk dibahagi-bahagikan kepada generesai anak-anak peneroka gugusan Felda Kerteh 1,2,3,4 dalam Daerah Dungun serta Felda 5&6 untuk Daerah Kemaman. Setelah mendapat kelulusan diperingkat Pejabat Tanah daerah dengan sokongan oleh jabatan-jabatan serta mendapat kelulusan PTG negeri dan Exco MMKN Terengganu.

Ia dipecahkan seluah 1,090 lot. Bayangkan ianya akan menjadi perkampungan baru yang boleh menjadi pemangkin pembangunan daerah. Seramai 560 orang dikalangan anak-anak peneroka ini telah dipilih namanya untuk sessi pertama dan 500 orang lagi bakal menjadi penghuninya untuk sessi ke-2. Memandangkan kekangan kewangan pihak kerajaan ketika itu, atas kesepakatan dikalangan peserta serta Jawatan Kuasa Tanah Gen-2 Felda yang ditubuhkan, mereka sepakat untuk menyegerakan seliaan tanah tersebut dengan mengupah kontraktor membersih dan stacking tanah yang berbukit dan berhutan itu. Mereka mengeluarkan RM1,300.00 seorang dan mereka juga mengupah juru-ukur swasta sehingga ke peringkat selesai menanam tanda batu sempadan. Semua urusan kewangan diurus dan dipegang oleh pihak lawyer Zabidi & Co.

Satu majlis penyerahan dan undi lot juga telah diseliakan oleh Pejabat Tanah Daerah Dungun dan ianya disempurnakan oleh Menteri Besar Terengganu sendiri pada tahun 2003.

Tetapi harapan generasi anak-anak peneroka Felda untuk memiliki tanah mereka sendiri akhirnya terhenti akibat daripada nafsu buas pemimpin Umno-BN sendiri. Keangkuhan dan kesombongan serta dendam kepada kepimpinan terdahulu menyebabkan mereka sanggup mengarahkan kerja-kerja tunjuk lot dan semua pengurusan dibatalkan serta merta.

Inilah pengkhianatan yang akan terus terpahat diminda rakyat meskipun sejuta alasan yang mereka suarakan. Sepatutnya mereka meneruskan hak anak-anak peneroka ini dengan member hak milik, bahkan sepatutnya memberi pinjaman mudah untuk mereka memiliki rumah sendiri. Kesemua mereka adalah penganut agama Islam dan 100% adalah orang melayu. Dimana sebenarnya slogan membela melayu yang dilaungkan?

Kini tanah tersebut dirampas dan diserahkan kepada pihak Ketengah yang dikatakan untuk membangun kawasan Bandar dengan pembinaan perumahan. Bahkan sekali lagi ia mengecewakan anak-anak peneroka. Bukannya hendak dibahagikan kepada anak-anak generasi kedua Felda tetapi akan dikormesialkan dengan membina rumah untuk dijual dengan nilai RM200K sebuah. Secara langsung telah menafikan hak anak-anak peneroka ini. Sedangkan pihak Ketengah memguasai hampir 650,000 hektar tanah yang mereka boleh bangunkan Bandar atau projek dimana sahaja tetapi malangnya kenapa dipilih tanah yang sudah dibersihkan, yang diseliakan untuk rakyat ini?

Inilah sikap dan hati perut sebenar pemimpin Umno-BN. Yang menghairankan kita, tindakan zalim dan rakus sebegitu yang dilakukan oleh pemimpin Umno-BN, masih ada lagi orang yang menyokong dan bersekongkol dengan mereka. Kalau ini berlaku dikalangan masyarakat Cina maupun India atau bangsa lain, nescaya mereka tidak berani melakukan tindakan jahat ini. Mereka tahu bahawa orang cina atau bangsa lain akan menentang kezaliman seperti itu.

Apabila ianya berlaku sesama bangsa mereka maupun seagama mereka, mereka dengan rakusnya meneruskan agenda jahat ini. Sampai bila mereka harus mebiarkan kezaliman ini berlaku?

Ustaz Satiful Bahri Mamat
Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Terengganu

Komen:

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Jefridin buat laporan palsu kena lima bulan – Perak Today

Posted: 04 Jul 2012 02:50 AM PDT

Jefridin Manan

Kuala Terengganu: Seorang tukang masak dijatuhkan hukuman penjara lima bulan oleh Mahkamah Majistret, di sini selepas mengaku bersalah membuat laporan polis palsu kecurian motosikalnya.

Sebaliknya, motosikal berkenaan digunakannya untuk melakukan rompakan bersenjata di sebuah kedai emas di Wakaf Tapai, Marang, pada November tahun lalu.

Tertuduh, Jefridin Manan , 31, dari Jalan Tok Lam, di sini, yang juga pemilik motosikal berkenaan adalah antara lima suspek termasuk tiga anggota polis yang ditahan bagi membantu siasatan berhubung kes samun Kedai Emas Swee Heng di Taman Bestari, Wakaf Tapai, pada 28 November 2011.

Majistret Abdul Hayyi Salim membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan kerana membuat laporan palsu.

Mengikut pertuduhan, Jefridin didakwa dengan sengaja membuat laporan palsu dengan niat menyebabkan penjawat awam menggunakan kuasanya yang sah di sisi undang-undang yang mendatangkan bencana kepada orang lain di Balai Polis Kuala Terengganu kira-kira jam 1.15 tengahari pada 10 Disember 2011.

Bagi kesalahan itu, Jefridin boleh dihukum penjara sehingga enam bulan atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dilakukan Pegawai Pendakwa, Inspektor Miky Dunstan Muda, manakala Jefridin yang berbaju-T warna merah jambu tidak diwakili peguam.

Mengikut fakta kes, pegawai penyiasat bertugas mendapati tertuduh membuat laporan polis palsu kerana berdasarkan siasatan dijalankan, motosikal jenis Honda Icon tidak dilaporkan hilang, sebaliknya digunakan Jefridin sendiri dalam kejadian rompakan yang menggunakan senjata api.

-Berita Harian Online

Dipenjara akibat buat laporan palsu | :: cina islam | 2012 ::

Posted: 03 Jul 2012 08:40 PM PDT

14 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU - Seorang tukang masak yang juga pemilik motosikal dalam kejadian rompakan bersenjata di sebuah kedai emas di Jalan Kuala Terengganu ke Kuala Berang di Pekan Wakaf Tapai, Marang, November tahun lalu dijatuhi hukuman penjara selama lima bulan oleh Mahkamah Majistret, di sini, semalam.

Hukuman itu dijatuhkan selepas tertuduh, Jefridin Manan, 31, dari Jalan Tok Lam, di sini, mengaku membuat laporan tidak benar dengan menyatakan motosikal miliknya telah dicuri sedangkan hasil siasatan mendapati motosikal itu telah digunakan oleh tertuduh sendiri dalam rompakan berkenaan.

Jefridin adalah antara lima suspek termasuk tiga anggota polis yang ditahan bagi membantu siasatan berhubung kes samun Kedai Emas Swee Heng di Taman Bestari, Wakaf Tapai, Marang, 28 November tahun lalu.

Dia mengaku pada 10 Disember 2011 jam lebih kurang 1.15 tengah hari di Balai Polis Kuala Terengganu dengan sengaja membuat maklumat palsu dengan niat menyebabkan penjawat awam menggunakan kuasanya yang sah di sisi undang-undang yang mendatangkan bencana kepada orang lain.

Dengan itu, Jefridin mengaku melakukan kesalahan di bawah Seksyen 182 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah kanun sama yang jika disabitkan kesalahan boleh di penjara sehingga enam bulan atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa, Inspektor Miky Anak Dunstan Muda di hadapan Majistret Abdul Hayyi Salim manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Sebelum ini, Sinar Harian pernah menyiarkan seorang pemilik kedai emas dan dua kanak-kanak nyaris terkena tembakan dalam satu kejadian rompakan bersenjata di sebuah kedai emas di Jalan Kuala Terengganu ke Kuala Berang di Pekan Wakaf Tapai, Marang.

Sinar Harian


13 di dungun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di dungun - Google Blog Search


Semalaman <b>di Dungun</b> | defarhano.com

Posted: 02 Jul 2012 03:04 AM PDT

Share Kongsikan artikel ini dengan rakan anda dan Tinggalkan komen di bawah Entri ini. Jangan jadi Silent Readers... (",)Terima Kasih Sayang...



Sabtu bertolak dari Gombak, KL ke Dungun hampir jam 9 malam melalui Lebuhraya Pantai Timur, Caj Harga Tol Gombak RM5, Tol Bentong RM3 dan seterusnya Tol Jabor di Penghujung Highway LPT RM21. Kos keseluruhan Tol ke Dungun,Terengganu ialah RM29. Terengganu belum ada tol lagi sebab LPT 2 belum dibuka lagi, kalau dah buka nanti adalah cajnya... (",)

Dengan pemanduan mencecah 150km/j defarhano sampai di Exit Tol Jabor dalam masa 2 jam sahaja dari Gombak dan berhenti makan berdekatan Chendor di Restoran Ayah Man. Sebelum sambung semula perjalanan ke Dungun yang mengambil masa hanya 1 jam perjalanan. Time ni dah tukar driver, adik ipar yang bawa.(laju juga dia bawa..) Defarhano pula amek turn tidor je kat belakang... PeNaT (",)

Al-kisahnya, hari Ahad tidur sampai jam 10 pagi. (",) Tu nasib tidur, kalau tak tidur tak tahulah sebab petang tu balik ke Putrajaya defarhano drive sorang-sorang je.... Bertolak dari Dungun ke Kemaman dan seterusnya Kemaman ke Putrajaya dengan perjalanan yang lancar tapi sangkut jammed selepas Tol Bentong RM3, nak kata teruk tak jugak, tapi lembap gila cam siput sedut (belum musim raya lagi...) sejam lebih baru sampai Tol Gombak RM5. Dan terus redah jalan jammed di MRR2 sebelum sampai Putrajaya jam 12 malam. 6 Jam masa perjalanan dari Kemaman ke Putrajaya...ni sebab jalan jammed punya pasal... 

Dan akibatnya Defarhano terlepas Final UERO 2012 Spain vs Italy yang berkesudahan Spain menang 4-0. Tahniah Spain...!!! Tapi dapat pergi kerja dengan selesa walaupun badan letih perjalanan semalam... (",)

Komen Defarhano : Gambar tu waktu gi beli ikan dari nelayan/peraih yang baru sampai ke pantai... ikan segar dan murah...sedapnye...







Share Sudah Share Artikel Ini, Anda Bila Lagi??? Like,Share dan Jangan Lupa Komen di bawah Entri ini. Terima Kasih Sayang...
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved