ads

Rabu, 15 Jun 2011

13 di marang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di marang - Google Blog Search


aizamia3: Disebalik percutian <b>di Marang</b>, Terengganu (last part)

Posted: 14 Jun 2011 07:45 PM PDT

12 Jun 2011 (Ahad)


Sesi agihan sotong kepada semua geng PTT, hubby pun dapat tapi sotong tu sempat sampai kat Kuantan je.. dah tak lalu nak menahan baunya.. Hubby bagi terus pada GS64..


Sesi bergambar sebelum balik..


Bukan selalu aku dapat tengok ni, ter excited pulak tengok api tu.. nasib baik adik tidur, kalau tak mahu aku mintak hubby berhenti tepi jalan..

Di Kuantan..


Singgah di rumah member hubby..


Makan malam di Ana Ikan Bakar Petai, Tanjung Lumpur, Kuantan


Tinggal kepala je..

DAN.. selamat tiba dirumah dekat pukul 2 pagi..

psstt: Ok.. dah habis..

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


20000 Dijangka Lawat Pusat Penerangan Penyu <b>Rantau Abang</b> Tahun Ini <b>...</b>

Posted: 13 Jun 2011 01:56 PM PDT

KUALA TERENGGANU, 13 Jun (Bernama) — Seramai kira-kira 20,000 pengunjung dijangka akan melawat Pusat Penerangan Penyu, Rantau Abang sepanjang tahun ini.

Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Zakaria Ismail berkata biasanya jumlah pengunjung bertambah pada musim cuti sekolah dan musim-musim perayaan.

"Kebanyakan pengunjung yang datang ke pusat itu ialah dari dalam negara dan ada juga pelancong dari luar negara," katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini Isnin.

Beliau herkata pihaknya telah menempatkan hampir 30 ekor tuntung laut hidup di pusat penerangan itu untuk dilihat pelawat selain replika penyu dan lain lain.

Zakaria berkata program pendidikan dan kesedaran mengenai penyu kepada murid sekolah, institut pengajian tinggi dan badan bukan kerajaan merupakan aktiviti utama pusat itu.

Katanya langkah itu penting memandangkan populasi penyu semakin terancam dan mungkin mengalami kepupusan pada masa akan datang.

Beliau berkata pihaknya juga mengambil inisiatif membawa pengunjung ke santuari penyu untuk melihat penyu bertelur di Ma'Daerah, Kerteh.

Beliau berkata salah satu lagi aktiviti yang dijalankan di Pusat Penerangan Penyu ialah gotong-royong membersih pantai dan juga melepas anak penyu ke laut.

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


Gaji minimum pembantu kedai <b>di Kuala Terengganu</b> | Aduan Rakyat Online

Posted: 14 Jun 2011 02:24 AM PDT

Saya ingin meluahkan rasa simpati saya kepada kebanyakkan belia dan remaja yang bekerja di sekitar bandar Kuala Terengganu sebagai pembantu kedai. Saya harap ada pihak terutamanya Kementerian Sumber Manusia dpt membantu mereka bagi mendapatkan gaji minimun yang sesuai kerana kebanyakkan mereka hanya menerima gaji sekitar 250-400 sebulan sahaja (kebanyakkan 300 sebulan).

Memandangkan kos sara hidup di kuala terengganu selepas diistihar bandaraya agak tinggi saya rasa tidak sepatutnya diberi gaji sedemikian. Saya juga berharap agar ada pihak menyisat samaada potongan kwsp yang didakwa oleh majikan2 di sekitar bandar tersebut betul2 dilakukan atau sekadar menipu pekerja meraka.

Gaji amah Indonesia jauh lebih tinggi daripada mereka jika dibandingkan sedangkan amah Indonesia diberi makan dan tempat tinggal percuma. Walaupun gaji mereka kecil mereka terpaksa menerima kerja tersebut kerana peluang kerja di kuala terengganu sangat terhad. Saya sangat berharap agar menteri besar terengganu juga dapat membantu mengatasi masalah ini demi menjaga kepentingan rakyat terengganu.

Semoga nasib rakyak Malaysia lebih diberi perhatian berbanding orang luar. (Kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan)..

By: Salbila

Aduan yang berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Teganuku..segalanya <b>di</b> sini..: Pemuda Maut Motosikal Rempuh Van <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 06 Jun 2011 09:18 AM PDT

Seorang pemuda, Che Mat Khamizan Che Habu Hanifah, 21, maut selepas motosikal yang ditunggangi merempuh sebuah van di Kilometer 5, Jalan Paka-Bandar Al Muktaffi Billah Shah (AMBS) pagi kelmarin.

Mangsa dan pembonceng motosikal itu, Mohamad Kusyairie Sutling Mohamad, 22, terbabit dalam nahas kira-kira pukul 6.30 pagi setelah bertembung dengan sebuah van.

Ketika kejadian, mereka berdua dalam perjalanan pulang ke rumah di Felda Kerteh 5, Ketengah Jaya selepas selesai minum pagi di sebuah warung di Pekan Paka.

Kejadian dipercayai berlaku apabila van milik sebuah syarikat penerbangan itu dikatakan bergerak melawan arus untuk ke tempat membuat pusingan U sebelum bertembung dengan motosikal mangsa dari arah bertentangan.

Rakan mangsa dan pemandu van terbabit, Wan Rusdi Wan Jusoh, 39, yang mengalami cedera ringan, menerima rawatan sebagai pesakit luar di Hospital Dungun.

Ibu mangsa, Faridah Awang, 48, berkata, anaknya baru tamat menjalani kursus untuk bekerja di kawasan Industri Petrokimia di Kerteh.

Menurut Faridah, anaknya itu sebelum ini tidak pernah keluar rumah pada awal pagi dan terkejut apabila diberitahu dia mendapat kemalangan sebelum bergegas ke Hospital Dungun.

"Luluh hati saya sebaik sahaja tiba di Hospital Dungun dimaklumkan anak saya itu telah meninggal dunia," katanya sedih.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Supritendan Dahlan Mohd. Noor ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima laporan berhubung dengan kemalangan itu.

Beliau menasihati pengguna jalan raya supaya memandu dengan cermat dan berhemah memandangkan pada musim cuti persekolahan ini begitu banyak kenderaan di atas jalan raya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


dapurSUREberasap: Suker nyer Aiman.. khemah <b>di Pulau Wan Man</b>

Posted: 12 May 2011 09:10 AM PDT

AssalamualaiKUM... sepatut nye n3 nie teman post hari khamis lagi... sebab nyer anak bongsu teman nie... mengikuti perkhemahan anjuran sekolah untuk semua murid tahun 6 yang di buat di Pulau Wan Man. Perkhemahan 3 hari 2 malam tu... di buat di kawasan berhampiran dengan Masjid Kristal.. semasa teman mengantor Aiman bersama ngan 2 orang lagi kawan nyer..masing2 bukan main suke lagi.. x sabo sabo nak mengikuti perkhemahan yang di buat tu...

Selepas pendaftaran dan sebelum meninggalkan dia orang dengan cikgu yang menjaga mereka, sempat teman shoot gambo kecerian Aiman dan kawan kawan nyer... gambor nie teman shoot dekat kawasan dewan yang berhampiran dengan Masjid Kristal

aper la.. yang di tenungkan si Aiman tu...
Aiman dan kumpulan se khemah nyer..
memasing suke bila tau.. dapat duduk se group dalam khemah

Posing sakan masing2.. pantang nampak kemera fokus kat dia orang..hehehe

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

KemBaRa PaNTai TiMuR

Posted: 14 Jun 2011 08:51 PM PDT


04May, bulan lepas kami bertiga ( faziel, kaery & Pen) pergi ke negeri pantai timur iaitu Terengganu.. Balik kampung Ct Kaery..haha..Kami bertolak dari Kl pukul 11.00pm menaiki kereta myhousemate "Kaery ND" –(Bukan nama sebenar, nama FB jer)hahahaha… Kebetulan masa tu kakak Kaery ikut sekali, so kami berempat makan dulu kat Ampang.. Tup tap tup tap, lambat jugak kami bertolak dari K.L,, Perjalanan dari KL to Terengganu selama 6 jam…aduh..!! kalo naik flight dari klia, ibarat pergi Incheon, Korea… hahahhaha… jauh siot… Sakit Butttt i…hahahhahaa… nasib baik myPepad menemani I sepanjang perjalanan.. LAYAN game Angry Birds & Bejeweled…kalo ade Ipad tu, xlaa I bored tahap gaban dalam kereta selama 6jam.. Tapi kan, sbb "kengantokan" & kepenatan, so masa I banyak dihabiskan untuk masa lena (tidow)…hihihi. Kami sampai kat rumah Kaery jam 05.00am lebih.. Badan kepenatan & mata still mengantuk, so sampai rumah Kaery kami sambung tidur balik..hahaha…sampai pagi buta,!!

05May-bangun lambat sikit..kalo x silap, kol 11.00 lebih..ermmm..bangun siap2x, then g mandi.. rumah org beb.! Bangun jer tidur teros mandi..kalo rumah sendiri, I nk jer bangun pas Asar…hahahaha.. opss.. "Faziel, jaga tata tertib kat rumah org".hah..bisikan hati I berkata..hahahahahaa..

Okey laa…malaz laa nk cerita panjang lebar…korang tgk laa pic yang I daa upload…hihihihihi..


Jika anda ingin merasai pengalaman baru menaiki perahu tradisional menyusuri di Terengganu, anda boleh mendapatkan menaiki TTI River Cruise di Pulau Wan Man yang terletaknya juga Masjid Kristal dan Taman Monumen,Taman Tamadun Islam yang namanya makin tersohor di seantaro dunia.


Perjalanan sepanjang 2.5km menyusuri Sungai Terengganu akan bermula dan berakhir di Jeti Tok Ku Paloh yang terletak di antara Masjid Kristal dan Taman Monumen akan membawa pengunjung melalui 14 buah tempat menarik di sekitar Kuala Terengganu termasuklah Muzium Terengganu, Pulau Sekati, Seberang Takir, Pulau Duyung, Bazar Warisan, Pasar Kedai Payang, Kampung Cina dan Pengkalan Keropok.


Masjid Kristal merupakan sebuah masjid yang terletak dalam kawasan pelancongan Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man, Terengganu.

Pantai Batu Buruk merupakan pantai yang boleh dijalankan aktiviti mandi-manda yang terletak di Terengganu. Pantai Batu Buruk merupakan tempat popular bagi menjalani aktiviti berkelah dan mandi manda.


Hutan Lipur Sekayu atau lebih dikenali juga dengan Air Terjun Sekayu terletak di dalam kawasan hutan simpanan Hulu Terengganu Tambahan. Ia berada di dalam daerah Hulu Terengganu, 16 kilometer dari pekan Kuala Berang dan 56 kilometer dari bandar Kuala Terengganu..





Keunikan hutan lipur ini ialah terdapat sebuah air terjun 3 peringkat yang cantik dan mempesonakan yang merupakan daya tarikan utama kepada pengunjung ke sini tidak kira pengunjung dari dalam atau luar negeri. Air sungainya yang jernih dan sejuk membuatkan sesiapa sahaja tertarik apabila datang berkunjung ke sini...


Pasar Payang atau Pasar Kedai Payang (kemungkinan asalnya dari nama perahu payang sejenis perahu nelayan yang memasarkan hasil tangkapan mereka di pasar, ataupun loghat Terengganu untuk Kedai Tempayan) merujuk kepada pasar besar di Kuala Terengganu. Ia merupakan tempat perniagaan tradisional yang popular dikalangan pelancong ke Terengganu.



Pasar Payang terdiri daripada bangunan kompleks 2 tingkat. Di bahagian bawahnya terdapat gerai basah dan gerai menjual pelbagai kuih-muih traditional negeri Terengganu. Di bahagian atas terdapat pelbagai kedai menjual pelbagai barangan. Ia terletak berhampiran dengan jeti Shabandar dan merupakan tempat persinggahan pelancong yang hendak menaiki bot ke pulau-pulau berhampiran.



Kami juga berpeluang melawat negeri Cik Siti Wan Kembang,, Negeri Kelantan Darul Naim. sememangnya percutian kami kali ini amat menyeronokkan kerana dapat menjelah 2 negeri pantai timur.. Thank you very much to Maa & Bak dan semua keluarga Kaery kerana melayan i dengan baik dan membawa i jelajah bumi pantai timur.. Pastinya percutian selama 6 hari ini amat bermakna bagi i...

Nama asal Pasar Besar Siti Khadijah ialah Pasar Besar Buluh Kubu..Satu pemandangan yang unik di pasar-pasar di Kelantan ialah peniaganya yang rata-rata terdiri daripada kaum wanita yang terkenal dengan minat berniaga

kami mkn kat atas pasar Siti Khatijah... udang yg besar2x..ermm,.. i ambek nasik campur jer..hihi

Kami juga berpeluang melawat ke Pantai Irama Bachok.

Salah satu tempat peranginan yang popular di Kelantan. Pantainya lebih cantik kalau dibandingkan dengan Pantai Cahaya Bulan. Pantai ini sesuai dijadikan tempat perkelahan seisi keluarga..

Kami juga berpeluang untuk mengunjungi Wakaf Che Yeh.

Kalau di KL, Wakaf Che Yeh ni bolehla diibaratkan cam uptown. Buka dalam pukul 9-10 malam dan ditutup pagi. Parking kalau time public holiday or cuti sekolah memang agak pening juga laa mencari nya. Yang pasti barangan di sini memang murah,.



Antara tempat-tempat lain yang kami lawati di Terengganu seperti :


P/S: PANTUN UNTUK KAERY & FAMILY

GUNUNG BINTAN LEKUK DITENGAH
SAYANG PENYENGAT KUBUNYA TIGA.
HANCUR BADAN DIKANDUNG TANAH.
BUDI KUSANJUNG KUINGAT JUGA.

BUNGA KEMBOJA PUTIH BERSERI
PUTIHNYA MELUR DIUJUNG DAHAN
ATAS KERJASAMA DAN BANTUAN YANG  DIBERI
PUJI SYUKUR DAN TERIMAKASIH SAYA UCAPKAN..

KALAU MENJEMUR PAPAN PANJANG
BAIK DISUSUN TEGAK BERDIRI
KALAU LAH ADA UMUR PANJANG
INSYA ALLAH PERGI GANU LAGI.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


tiefazatie sweet memories...: Pesta Buku <b>Negeri Terengganu</b> 2011 <b>...</b>

Posted: 14 Jun 2011 10:00 PM PDT

salam guys...how's ur day??hopefully just fine n nice ok..hee..semalam..after tengok cte nora elena..my mum ajak pergi pesta buku negeri terengganu 2011 kat TTC tue...hihi..kalu xsilap ifa..esok last tau!so orang2 kuala terengganu yang xpergi lagi tue..cepat2 la pergi..time nie la nak dapat murah sikit harga buku2 nie..hihi..

cam my mum..harus la beliau mencari novel terbaru nie..haha..mak2..gle novel sungguh la..hihi..anak mu nie meneman dan bagi support je kat mak..mana satu pilihan mak..hihi..bese la..kami pusing2 dulu..pastu usha2..kedai mana yang bagi diskaun lebih..haha..kecewa weh..ada 1 kedai je yang bagi less 15% untuk novel tau..kedai ibnafiz ke apa ntah..xingat la..=p..kedai lain sume bagi less 10% je..hihi..so my mum borong 3buah novel..ngeh2~!..ifa tukang baca la nanti..haha..adik2 ifa yang 2 orang pun..ada gak bahagian masing2...hee..ok la..jum usha picture!

ok nie la die model sambilan ifa..haha

fakhri n ajie..=)

3buah novel yang my mum sambar..

setiap 1 buah ada less 15% ye..hee..lucu..semua prima nie..

nie buku lama nie murah je harga die..=)

yang barisan belakang tue rm3 sebuah..yang depan nie..rm1 sebuah..

buku karangan n peribahasa tue untuk adik2 ifa la..

yang buku fast track nie nak sumbangkan kat sekolah faisal..

tafsir alquran nie murah ok..so belikan untuk faez n faeq plak..

ada less 10%..so harga die rm25.20 sebuah..

haritue ifa beli kat kuantan..rm35 sebuah ok..beli 3buah lagi..

untuk ifa..aziema n faisal..best baca tafsir alquran nie..=)

lagipun senang ada tafsir alquran nie..kecik senang bawa..terang pun terang..

pastu kalu xde wuduk pun xpe..kalu xsilap la..

my uncle yang cakap..sebab ada ayat suci alquran dan terjemahan die kan..

correct me if im wrong ok?

tapi lagi bagus la kalu ada wuduk..=)

hah!nie bahagian model2 sambilan punya buku komik..

fakhri dengan ujang n doraemon die..

ajie pulak ngan upin ipin n doreamon juga..

kanak2..bese la kan2..hihi..

nie lak buku cerita ajie..hihi..murah je weh..rm2 sebuah..

dah la semua muka surat kulit licin n berwarna..cantik..

ifa pun nak baca gak!hahaha..

ada bahasa melayu n bahasa inggeris..

bese la..nak terapkan supaya die rajin membaca..=)

tapi itu la..kena ada komik gak..haha..

total spend ada la rm100++ nie..hihi..xpe..resit ada..

boleh tolak income tax kan2..tapi kalu xsilap..

maximum untuk bahan bacaan..boleh tolak rm300 je kan?

so?best kan pergi pesta buku nie..kalu ikut hati..mo lagi beli buku nie..haha

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved