ads

Ahad, 12 Mei 2013

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


My Rainbow...: Bermalam <b>di Rantau Abang</b>, Terengganu

Posted: 10 Dec 2012 10:41 PM PST

Assalamualaikum.....

Semasa bawa Adam jalan2 beberapa minggu yang lepas, kita ada mention yang kami singgah bermalam di Rantau Abang. Kalau ikutkan hati dan daya body kita sendiri, Rantau Abang bukanlah tempat persinggahan, tapi tempat untuk u-turn dan balik semula ke Kuantan. Maklumlah, amsa tu memang x sihat sangat.  Tapi hubby kesiankan anak bujang kami tu.

Before this dah pernah try chalet nie. First time masuk, of course tidak seindah hotel yang ada bintang2 tu. Tapi untuk lepaskan lelah, luruskan pinggang, memang lebih dari boleh.

Kami tinggal di Awang's Beach Resort. Nama jer resort, tapi actually chalet. Family room berharga RM120.00 satu malam. Ada 2 katil queen size. Ok lah. Very cheap. Tapi, bilik nya memang sangat ala kadar.

 Ada beberapa blok chalet. Yang di atas nie, blok chalet yang ada air cond. Rasanya lah. Sebab ada chalet yang tak ada air cond, pakai kipas jer. So memang murah. Rasanya dalam RM60.00 jer kot. Tapi, walaupun ada air cond, jenis air cond yang lama tu la yer. Jenis yang kalau switch on jer, dengar bunyi macam enjin motorbot tu. Walaupun macam tu, kawasannya bersih. Tak ada sampah merata2 pun. Ada dewan makan. Tapi bukanlah kafe atau restoran. Sekadar dewan untuk makan, makanan sendiri bawa. Heheehhee. Sometimes ada rombongan sekolah. So, mudah untuk beri makan anak2 murid kat sini. Boleh juga buat aktiviti untuk kem motivasi kat sini kan. Inilah biliknya. Nampak tak betapa simplenya bilik nie. TV pun, kalau nak tengok memang kena fokus betul2. Oh yer, kita tengok cerita Mariam Kampung Putat lakonan Hanis  Zalikha kat sini lah. Tapi kan, dalam pada simplenya bilik nie, ianya sangat bersih. Toilet pun bersihh sangat. Sangat jauh berbeza dengan hotel 3 bintang di bandar Kuala Terengganu yang pernah kita ceritakan kat SINI dulu. And, bila tidur atas katil tu, walaupun tak ada bantal harga ratusan dollar dan katil tak tenggelam bontot, tapi sangat lena. Kita rasa, sebab selesanya kain cadar cotton bercorak batik tu. Sarung bantal pun kain batik tau. Memang selesalah.

Selain daripada tu, janganlah harap ada kettle, welcome drinks, peti ais segala bagai tu. Memang tak ada. In fact, ada signage tak dibenarkan makan dalam bilik. That's why ada banyak meja kerusi merata2 di sekitar resort nie. Menjaga kebersihan. So, tak adalah semut bersarang kot kan. Kami pun x makan dalam bilik sebab dah kenyang makan kat Hentian Penyu tu kan.

Walaubagaimanapun, the most valueable element di chalet ni ialah scenery. Betul2 di tepi pantai Rantau Abang. Beberapa langkah dari bilik, anda dah dibentangkan dengan samudera Laut China Selatan.

Kita kongsikan sikit scenery yang sempat di capture dengan camera cabuk tapi banyak berjasa.



Adam happy walaupun belum mandi lagi. 
Pantai memang sangat bersih. Cuma, nak mandi manda tu, kita tak galakkan. Ombak besar dan pantainya sangat curam. Melainkan anda memang betul2 perenang yang handal, bolehlah menikmati air laut nie. 
Owh, salah seorang swimming trainer kita pernah join pasukannya berenang dari Pulau Kapas ke Marang. Kita sangat kagum. Tapi, tak habis belajar dengan dia. Dapat teknik asas jer. Alahai, janji boleh bergerak ke depan dalam air, jadilah kan. Heehhehe. Adam pun dah boleh berenang sikit. Lebih jauh pergi dari kita walaupun tak pernah ada formal training. Tapi untuk dia berenang di sini, memang tak kan dibenarkanlah yer. Kalau nak, mama terpaksa cari masa untuk spent 3H2M di Pulau Perhentian. Entah bilalah agaknya. 
Anyway, untuk persinggahan, kita recommend tempat nie dengan syarat anda tidak meletakkan high expectation yang ianya sama macam di hotel2. Maaflah, kami sekali lagi terlupa savekan nombor chalet nie. Kalau jumpa, kita akan update kemudian, ok. 

.

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


Fahrin Ahmad & Neelofa <b>di Pulau Redang</b> (6 Gambar) - Media Malaya

Posted: 08 May 2013 10:22 PM PDT


Fuh dengar je tajuk, mesti yang ramai tertanya-tanya. Maklumlah seorang lelaki maskulin bersama wanita cantik di sebuah pulau. Huhu. Mereka berdua sebenarnya terlibat dalam sebuah babak untuk filem Pilot Cafe. Beberapa rakan artis seperti Remy Ishak juga kelihatan bersama dan sedang melakukan aktiviti scuba diving bersama. Gambar penuh selepas ini. 

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


Jingga 13: Desak Umno BN hentikan hasrat roboh perkampungan <b>...</b>

Posted: 06 Nov 2012 07:18 PM PST

Jingga 13 Terengganu mendesak agar Umno Bn Terengganu di bawah pimpinan Datuk Seri Haji Ahmad Said menghentikan hasrat untuk merobohkan perkampungan warisan Melayu terutamanya di kawasan Bandar Kuala Terengganu yang melibatkan Kampung Ladang, Kampung Tanjung dan Kampung Lorong Haji Jamil bagi kononnya bagi tujuan pembangunan.

Setakat ini, Kampung Ladang sudah hilang sebahagiannya akibat diratah oleh kerakusan pemimpin Umno Bn yang begitu dahagakan pembangunan menurut acuan pemikiran mereka sendiri.

Penduduk Kampung Ladang yang telah terbiasa hidup di rumah papan tradisional warisan turun-temurun telah berjaya diusir oleh Umno Bn untuk tinggal di Flat Ladang Gemilang yang binaannya tersergam indah bak sarang burung merpati dengan sewa tidak kurang dari RM300.00.

Akhirnya wang pampasan yang diterima habis digunakan bagi tujuan membayar sewa tanpa ada sebarang perjanjian untuk sewa beli.

Demi mengejar pembangunan mengikut acuan Umno Bn, rakyat terpaksa berkorban dan telah diperbodohkan. Rakyat dikatakan hidup selesa tinggal di rumah flat, terpaksa berdepan kadar sewa yang tinggi, malah sehingga sekarang kerana tidak kemampuan untuk membayar sewa ada yang terpaksa berpindah membawa haluan masing-masing, sedangkan pemimpin Umno B hidup bersenang-lenang tinggal di banglo-banglo mewah.

Pada masa ini, Umno Bn sedang dalam persiapan bagi merobohkan Kampung Tanjung dan Kampung Lorong Haji Jamil dan juga sedang dalam proses rundingan akhir bagi membayar sejumlah wang pampasan kepada penduduk kampung yang terlibat.

Jingga 13 Terengganu percaya, kesemua kampung warisan melayu di Terengganu terutamanya di kawasan Bandar Kuala Terengganu termasuk di Kampung Chabang Tiga, Kampung Losong, Kampung Bukit Besar, Kampung Pantai Pandak Chendering dan lain-lain kawasan akan lenyap dari peta negeri Terengganu dalam sedikit masa lagi jika sekiranya kerajaan yang ada sekarang ini masih lagi dikekalkan.

Kesan daripada pembangunan mengikut acuan Umno Bn ini akan menyaksikan orang-orang melayu Terengganu akan hanya dapat menyaksikan projek-projek pembangunan dijalankan tanpa mereka dapat turut serta di dalam pembangunan tersebut.

Amatlah malang bagi etnik melayu Terengganu yang tidak menyedari mengenai perkara ini akibat dibuai mimpi setelah diberikan pampasan beratus-ratus ribu ringgit malahan ada yang mencecah jutaan ringgit daripada Umno dan Barisan Nasional.

Adakah setimpal dengan bayaran yang diterima sedangkan pada masa yang sama penduduk kampung yang terlibat ini akan semakin menjauhi kawasan Bandar bagi membina penempatan di kawasan luar Bandar akibat tidak serasi dengan suasana rumah flat.

Acuan pembangunan menurut Umno Bn ini secara tidak langsung seolah-olah mengembalikan semula pemerintahan era kolonial British yang mengamalkan dasar pecah perintah (divide and rule).
Orang-orang melayu di Kuala Terengganu akan kembali tinggal di kampung manakala Bandar Kuala Terengganu hanyalah menjadi tempat persinggahan semata-mata.

Jingga 13 sepakat menyokong memorandum yang diserahkan oleh Institut Peduli Rakyat baru-baru ini di Parlimen kepada ketua-ketua parti komponen Pakatan Rakyat bagi menyelamatkan kampung warisan Melayu di Kuala Terengganu.

Jingga 13 sekali lagi mengulangi bahawa projek pembangunan Umno Bn benar-benar telah meminggir dan menghalau orang-orang Melayu secara halus dan menghapuskan perkampungan Melayu di Kuala Terengganu.

Selamat tinggal Kampung Warisan Melayu Kuala Terengganu!

Muafakat, Prihatin, Berani
Wan Mohd Izziadi
Koordinator Jingga 13 Terengganu

7 November 2012

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=39036

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


Dikunjungi sahabat - <b>Pulau Kapas</b> - Jurnal Rozniza Ali

Posted: 24 Mar 2013 01:34 AM PDT

salam semua,

Agak lama jugak tidak bersiaran di blog ini. Al maklum la so many many many things happended lately since september last year.

By the way, I just coming back from winter weather place (Stirling). The cuaca so different dari Malaysia terchinta ni. Dan satu berita yang still on going kat Malaysia pasal kes Lahad Datu...

Cerita nyer nk bagi tahu, jumaat lepas (22 Mac 2013) sahabat aka jiran semada berumah tangga di Stirling ada datang melawat kami di bumi Terengganu. Kebetulan cuaca cantik, terik menghangat, kami bersetuju untuk merentungkan kulit yang tak berapa nak cerah ini di PULAU KAPAS.

Sahabat ini menetap di Stirling selama setahun and now dia org menetap di Sungai Petani, while the hubby work in USM.

Erm...

Last time empunya diri buat lawatan di Pulau Kapas is tahun 2001 or 2002 macam tu... Time itu darah manis sangat sangat... Yer la time belaja kat uni kan... gediks are there! Tutup bab tu...

As always layan gambar bukti menjejakkan kaki ke pulau kapas... Lama tak berjimba di sana, agak excited and syok jugak...

Berlatar belakangkan permandangan Jeti Pulau Kapas, Marang. Dari kiri: Puan zira, Ammar, Anas, Ummi  and kak  Nana (anak sedara napi aka nanny ammar n anas)

Dan speed boat... muka cuak budak dua ketul tuh....

Alhamdullilah, dengan kunjungan kawan-kawan dapat jugak kami tumpang bercuti... Misi masih diteruskan dalam mengejar, dikejar menyiapkan pengajian ini. InsyaAllah.

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2013 11:38 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Mar 2013 07:46 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Keluarga Ku: Kenangan <b>Di Pulau Wan Man</b>

Posted: 11 May 2010 08:29 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Kenangan Di Pulau Wan Man. Dicatat oleh KeluargaKu di 11:29 PM. No comments: Post a Comment. Newer Post Home. Subscribe to: Post Comments (Atom) · Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Baca Sisipan ...

TELUSURI TERENGGANU: <b>DI PULAU WAN MAN</b>

Posted: 29 Mar 2010 09:04 AM PDT

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di wakaf tapai</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2013 09:41 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di wakaf tapai</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Apr 2013 09:21 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di wakaf tapai</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Mar 2013 09:17 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di wakaf tapai</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jan 2013 09:28 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Homestay Kuala Berang, Ajil, <b>Wakaf Tapai</b>, Marang

Posted: 22 Jan 2013 05:13 AM PST

HOMESTAY   WAKAF TAPAI / BUKIT PAYUNG , MARANG / AJIL / KUALA BERANG
(TAMAN TAPAI INDAH).

Hubungi  013-9953389 / 01119983281 ( mohd Azwan) atau  013-9255701  (Cik Som)

Untuk penginapan murah dan selesa di Terengganu - sekitar Ajil , Wakaf Tapai dan Bukit Payung
RM 110.00 untuk malam ke- 2 hingga  malam ke -5

RM 90.00   malam ke- 6 dan ke atas.

- 2 buah bilik kelamin (double bed) dan  1   bilik single.
- ada air-cond, televisyen, cerek elektrik, rice cooker, peti ais dll


1. 1KM - IKBN,  AKADEMI BOMBA DAN PENYELAMAT (WAKAF TAPAI)

2. 8KM - KUALA BERANG
3. 16 KM - AIR TERJUN SEKAYU, PULAU KAPAS
4. 23 KM - KUALA TERENGGANU, TASIK KENYIR
5. 6 KM ke Kolej Islam Sains Terengganu (KIST) 

6. 8 KM ke Politeknik Hulu Terengganu 
7. 18 KM ke MRSM Kuala Berang
8. 18 KM Ke Sek. Men. Sains Hulu Terengganu
9.  Taman ini terletak di tengah pekan Wakaf Tapai- ada pasar malam, pasar tani, pasar raya Xiri, kedai runcit, kedai makan, sekolah rendah dan menengah


                       Plastik tilam tak sempat bukak lagi dah snap gambar. Plastik akan dibuka kemudian ye....

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di wakaf tapai</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jan 2013 09:52 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

homestay <b>di wakaf tapai</b> dan ajil - Homestay wakaf Tapai dan Ajil

Posted: 15 Dec 2012 08:35 AM PST

[unable to retrieve full-text content]homestay di wakaf tapai dan ajil. HOMESTAY TAMAN TAPAI INDAH ( WAKAF TAPAI DAN AJIL). Untuk penginapan murah dan selesa di Terengganu - sekitar Ajil dan Wakaf Tapai. RM 120.00 untuk 1 malam. RM 110.00 ...

Bila Si Ayam Berkokok: FRAM <b>Wakaf Tapai</b> Terengganu

Posted: 15 Dec 2012 09:44 AM PST

dalam masa 4 jam perjalanan dari USM
aku berkelana ke negeri orang
huhu pergi ke Akademi Bomba dan Penyelamat
disebabkan jadual kiteorang yang berubah
jadi first2 kiteorang pergi ke lab dulu belajar buat analisis
tapi cam da tau je sebab da penah belajar sebelum ni
kiteorang semua pergi kat JBPM yang betul2 kat sebelah pasar payang tu
masa sampai situ berbulu mata tgk durian berlambak gilaaa!
D24 Musang king semua ada
tapi disebabkan kiteorang nak praktikal 
bajet cam hampa la tak dpat pergi
tapi last2 dapat gak jejak kaki ke sana
siap Dr Fahmi belanja makan durian lagi uollsss
da puas berdurian dan cari hadiah utk dia
gerak terus ke Wakaf Tapai
mmg rushing giler sebab since jadual dah berubah
kiteorang tak dapat di sambut dgn sebetulnya
tapi takpe kiteorang sume steady jek
dari dengar lecture, sampai lah ke siasat tempat kebakaran
tup tup dah 4 hari kat sana
mmg penat dan gembira tu semua ada
malas nak cerita, sebab byk sangat perasaan nye
huhu yang penting aku da rasa pergi bomba
ini menandakan aku da nak abes tahun tiga

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di wakaf tapai</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Mar 2013 09:40 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di wakaf tapai</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jan 2013 09:52 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

homestay <b>di wakaf tapai</b> dan ajil - Homestay wakaf Tapai dan Ajil

Posted: 15 Dec 2012 08:35 AM PST

[unable to retrieve full-text content]homestay di wakaf tapai dan ajil. HOMESTAY TAMAN TAPAI INDAH ( WAKAF TAPAI DAN AJIL). Untuk penginapan murah dan selesa di Terengganu - sekitar Ajil dan Wakaf Tapai. RM 120.00 untuk 1 malam. RM 110.00 ...

Bila Si Ayam Berkokok: FRAM <b>Wakaf Tapai</b> Terengganu

Posted: 15 Dec 2012 09:44 AM PST

dalam masa 4 jam perjalanan dari USM
aku berkelana ke negeri orang
huhu pergi ke Akademi Bomba dan Penyelamat
disebabkan jadual kiteorang yang berubah
jadi first2 kiteorang pergi ke lab dulu belajar buat analisis
tapi cam da tau je sebab da penah belajar sebelum ni
kiteorang semua pergi kat JBPM yang betul2 kat sebelah pasar payang tu
masa sampai situ berbulu mata tgk durian berlambak gilaaa!
D24 Musang king semua ada
tapi disebabkan kiteorang nak praktikal 
bajet cam hampa la tak dpat pergi
tapi last2 dapat gak jejak kaki ke sana
siap Dr Fahmi belanja makan durian lagi uollsss
da puas berdurian dan cari hadiah utk dia
gerak terus ke Wakaf Tapai
mmg rushing giler sebab since jadual dah berubah
kiteorang tak dapat di sambut dgn sebetulnya
tapi takpe kiteorang sume steady jek
dari dengar lecture, sampai lah ke siasat tempat kebakaran
tup tup dah 4 hari kat sana
mmg penat dan gembira tu semua ada
malas nak cerita, sebab byk sangat perasaan nye
huhu yang penting aku da rasa pergi bomba
ini menandakan aku da nak abes tahun tiga

Anak tak kenang jasa, sanggup pukul OKU dengan kerusi | The <b>...</b>

Posted: 14 Mar 2013 01:22 AM PDT


OKU kena pukul oleh anakMARANG  -  Seperti dirasuk, seorang anak berusia 20an, sanggup membelasah bapa sendiri dengan kerusi tanpa belas kasihan di hadapan ibunya.

Kejadian berlaku selepas kedua orang tuanya itu tidak memberi wang seperti dimintanya.

Akibat kejadian itu, Sulong Yaacob, 72, menerima 12 jahitan pada dua jari tangan kanan, selain lebam di bawah mata dan menerima rawatan di Klinik Kesihatan Wakaf Tapai, di sini kelmarin.

Sebelum kejadian kira-kira jam 8 pagi itu, mangsa yang juga OKU kerana tangan kirinya cacat, bertengkar dengan anak lelakinya apabila si anak mendesak sambil memarahi isterinya, Fatimah Yusof ketika meminta wang.

Bagaimanapun, isteri mangsa, seorang tukang sapu di sebuah pusat kemahiran di Wakaf Tapai itu gagal memenuhi permintaan anak lelakinya, walaupun wang diminta hanya beberapa ringgit sahaja tidak mempunyai wang.

Sulong yang tinggal di Lubuk Bayas, Pengkalan Berangan berkata, anak lelakinya itu kemudiannya naik berang, dan secara tiba-tiba mengangkat kerusi kayu lalu mencederakannya sebelum keluar dari rumah serta menyembunyikan diri di kampung itu.

"Macam mana isteri pak cik nak beri dia pitih (wang), mana kami nak dapatkan pitih setiap hari, nak guna untuk tujuan salah pula. Pak cik lama dah tak kerja, isteri pula hanya tukang sapu.

"Gaji isteri hanya RM400 sebulan. Pak cik pula hanya dapat bantuan bulanan JKM sebanyak RM200 sebulan. Jumlah RM600 itu hanya cukup buat beli barang dapur saja," katanya.

Lebih menyedihkan warga emas itu, anak lelakinya kerap bertindak kasar terhadap dia dan isterinya, menyebabkan isterinya tidak tahan dan mengambil keputusan membuat laporan polis agar kejadian itu tidak berulang.

"Hanya dia yang berperangai seperti itu. Pak cik rasa, dia sanggup pukul bapa sendiri kerana terdesak mendapatkan barang salah," katanya yang telah berkahwin sebanyak 11 kali, dan mempunyai 10 anak.

Ketua Polis Daerah Marang, Deputi Superintendan Ahmad Mazlan Yahaya ketika dihubungi Sinar Harian semalam, mengesahkan menerima laporan itu dan berkata, suspek kini sedang diburu. Kes disiasat di bawah Seksyen 324 Kanun Keseksaan.  -  SH


13 di kuala berang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala berang - Google Blog Search


HANNA RAZ: Hari-hari <b>di Kuala Berang</b> 7

Posted: 25 Apr 2013 10:56 AM PDT


Minggu 4 (minggu akhir praktikum Fasa 1/2012), 8 – 12 April 2012 : Rutin kehidupan masih diteruskan di sini. Tiada tempat lain untuk kami berteduh, lebih-lebih lagi hanya tinggal 5 hari untuk habiskan praktikum. Bersyukur dengan apa yang ada. Alhamdulillah ..
Cumanya, dalam tempoh ini, kami akhirnya menemui sebuah kedai runcit dan paling penting, kedai makan dalam kawasan perumahan ini. Gembira bukan kepalang rasanya. Duhai perut .. lepas ni tuan kau ini takkan biarkan kau 'terseksa' lagi! Yes,yes! Huhu..
Isnin, 9 April 2012 : Hari yang agak kelam-kabut. Dari awal pagi lagi hati kecilku rasa tak tenteram. Segala benda jadi tak kena. Pah? Entahlah .. lupa nak tanya.
Jarum jam di tangan menghampiri angka 7. Malam sudah mula menghadirkan diri, menggantikan siang yang kian beransur. Detak jantung tidak teratur. TUHANku! Apakah telah KAU rencanakan sesuatu buatku? Andainya tersurat sebarang kejadian bakal menimpa diri ini, kupohonkan perlindungan daripadaMU, ya TUHAN Pemilik kerajaan langit dan bumi. Bantulah hambaMU yang lemah ini, ya RABB ..
Aku dan Pah bersama-sama bersila di ruang tamu. Gelap malam kian memekat. Bunyi-bunyian mula merancak. Cengkerik, unggas dan bunyi pelik sang burung yang seumpama hilaian .. semuanya seakan bertanding. Bunyi-bunyi lain turut berlagu.
Sayup laungan azan berkumandang. Paluan jantung kian menderu. Aku gagahkan diri, langkahkan kaki ke bilik air. Berwuduk. Sejadah dan telekung dibawa ke ruang tamu.
"Aku .. solat kat luar, ea?" Perlahan aku bertanya. Sambil sejadah yang berisi telekung aku jatuhkan ke lantai.
"Aah .. solatlah. Aku pun duk luar sekali."
Muka aku, muka Pah .. kedua-duanya beku tanpa segarit senyum. Ada kerut halus. Nampaknya, kami berkongsi rasa.
"Tak sedap hati?" Soalku pada Pah. Wajahnya tidak kupandang. Hanya tangan laju mengikat telekung. Mata pula menekur lantai.
Kata-kata meningkah rasa? Barangkali .. Dan rasanya itu yang terbaik buat kami. Perempuan .. berdua .. di sebuah rumah batu .. jauh daripada jiran-jiran .. terasing ..
Aku dirikan solat Maghrib. Hiba menjentik hati. Jauh daripada manusia yang lain tak apa, tapi jauh daripadaMU, nauzubillah..
Aku kesat pipi yang basah.
"Mungkin kita patut mintak tolong dengan diorang." Aku usulkan seusai berdoa.
"Sapa?" Pah membalas.
"Rosa .. and the gang." Hanya nama-nama itu melintas di fikiran. Tak pernah melepak sekali, tapi di saat-saat begini, hanya itu yang sempat otak proseskan.
"Tapi handset aku tengah charge." Rasanya itu tanda setuju.
Pah akur. Nombor Rosa dicari. Mesej ditaip.
Keluar ke? Tolong tengokkan rumah kitorang, bleh? Rasa macam ada orang kat luar..
Kami sabar menanti. Berharap ..
Mujur aja aku pernah contact Rosa sebelum ni, sebab tu ada nombornya. Kalau tidak, maunya kebuntuan pikirkan keadaan ni.
Bunyi mesej menarik perhatian. Pah capai dan mula mengoperasikannya.
"Dia tak tahu rumah kita kat mana."
"Katakan .. Faiz tahu."
Faiz tahu sebab dia pernah tolong hantarkan aku, dan jiran yang berkembar rumah dengan aku ni balik. Masa tu, Pah naik motor. Kami pergi melawat kakak kepada jiranku ini. Kakaknya, Kak Wa (bukan nama sebenar. Ceh .. macam Mastika pulak!), orang tengah yang uruskan pasal rumah sewa aku ni. Faiz praktikum di sekolah anak Kak Wa. Secara tak langsung, hubungan mereka sekeluarga jadi agak rapat dengan lelaki itu.
"Contact Faiz sendiri je lah." Akhirnya ..
"Aku tak de nombor Faiz."
"Mintak dengan Rosa, lah." Aku bersuara semula.
Mesej masuk. Nombor Faiz disimpan. Mesej ditaip ..
Kat luar ke? Tolong tengokkan rumah kitorang, bleh?
Dalam pukul 10 nanti keluar. Nanti sambil2 tu aku tlg tengokkan
"Alhamdulillah .." Aku dan Pah masing-masing sudah melakar senyum. Rasa bagai terangkat batu besar yang menghempap kepala.
Tiba-tiba, silau cahaya lampu kenderaan menerobosi celahan pintu dan tingkap rumah. Aku dan Pah menelan liur.
Cepatnya! Kata tadi pukul 10.
Hati yang tadinya beransur tenang kembali bergendang. Lagi memecut rentaknya bilamana kenderaan itu kedengarannya seperti berhenti di hadapan rumah kami.
Masing-masing membulat mata. What to do?!
Nak mengintai kuk tingkap, aku dah tak berani. Kalau dibuatnya penjahat yang datang, nampak ada orang mengendap kuk tingkap, maunya buta mata kalau dipecahkannya tingkap tu. Eeii .. tak sanggup!
"Call Kak Wa!" Akhirnya, aku memutuskan.
Nafas disedut rakus menantikan talian bersambut.
Sesaat, dua saat .. suara Kak Wa menerjah pendengaran.
"Kak Wa kata tu majikan jiran kita. Malam ni diorang ada perbincangan sikit. Jiran kita tak sampai lagi, jadi bos dia tunggu la depan rumah kita yang cerah lagi terang bercahaya kalimantan ni."
"Owhh .." Hanya itu je yang mampu disambung.
Tunggu Isyak .. solat, dan buat RPH. Esok ada observe. Last untuk praktikum ni. Yippe!
Minda dan jiwa terasa tenang. Syukur, syukur ..
Bunyi beberapa buah kenderaan tiba. Aku sudah senyum sampai ke telinga. Seronoknya la hai .. ramai orang, tak adalah aku dalam rumah ni mati akal sebab seriau. Pintu rumah dibuka lapang, selapang hati ini. Haha ..
"Jom, keliling rumah. Tengok ada kesan ceroboh tak sekitar rumah kita ni. Eloklah time encik polis tu ada." Bersemangat aku mengajak Pah. Encik polis ialah suami kepada majikan jiran aku. Title polis, sinonim sebagai penyelamat. Tapi .. ada kaitan ke dengan kes aku ni?haha.. 
Bersungguh-sungguh kami memeriksa, lagak engineer check tapak projek pulak. Kesan pijakan rumput, kesan tapak kasut, sebarang peralihan tempat duduk sebarang alatan .. Tak ada apa-apa tanda yang mencurigakan. Lega ..
"Bila jadi macam ni, teringat kat Mior. Kalau dia ada, mesti dia dah datang dengan kayu, kan?" Terkeluar soalan out of topic pada Pah.
"Ha'ah. Macam kat sana, sekeliling rumah dia check." Pah menyambut.
Terkenang rumah sewa di Batu Rakit. Nasiblah Mior berjiran dengan kami. Asal ada bunyi pelik-pelik di luar rumah, laju aje mesej dihantar. Laju jugaklah Mior, Wan, Kimi dan Mad Min memeriksa.
Thanks, jiran-jiranku sekalian! We owe u all a lot!  
"Call dia, lah." Girang bercampur sayu bersatu.
Bercakap sebentar, tapi berjela-jela pesanan yang aku dapat. Pastikan ada senjata. Pisau pemotong kertas .. diterima tak? Seelok-eloknya sebatang kayu, sama ada kayu hoki atau besbol .. batang penyapu adalah. Tutup semua lubang dengan plastesin .. erk! Sebab? Takut orang mengintai. Jangan tak tahu, surat khabar pernah ketengahkan isu "pengintai". Kalau tertangkap, hukuman paling maksima ialah penjara selama 3 hari. Panas jugak bila baca. Nasib baik ada kipas. Haha .. okey, tak lucu pun!
Selesai bercakap, kami masuk semula ke dalam rumah. Grill dikunci. Sekejap lagi masuklah waktu Isyak. Dan aku akan terus bersolat. Lepas tu, laksanakan tugas. Kemudian .. BSPP, dan .. tido. Huhu..
Tiba-tiba, terdengar pekikan dari rumah sebelah. Aku yang mendengar .. err .. serius sangat ke isu yang diorang bincangkan tu?
Aku dan Pah berpandangan. Masing-masing memanjang rengkung, menelan liur. Pekikan-pekikan itu kami amati. Cuba mengecam pemilik suara.
Salah seorang daripada anak Kak Wa keluar. Bersandar pada pagar yang memisahkan halaman rumah sewaku dengan rumah kembar di sebelah.
"Ngah." Pah memanggil.
"Kenapa tu?" Soal Pah lagi.
"Entah." Ringkas aja dijawabnya.
Sekejapan, keluar pula Encik Polis. Anak tunggal yang baru 2 (ke 3?) tahun didukungnya. Melihat kami yang terkebil-kebil memerhati dari depan grill, dipesongkan kakinya yang tadinya menuju ke arah kereta. Selamba, dilabuhkan duduk di satu kerusi plastik kuning betul-betul di sebelah kanan muka pintu rumahku.
Kak Nis (bukan nama sebenar) yang tinggal bersama Da (bukan nama sebenar) berlari-lari anak ke luar. Aku pula masih terkelip-kelip memandang dari sini.
"Pah, Na! Tolong! Tolong pegangkan Da!"
Aku terkial-kial membukakan grill. Langkahkan kaki ke luar. Tunggu Pah keluar, kemudian kuncikan semula grill dengan pintu yang terbuka luas.
"Tiup-tiup, baca-baca sekali." Sempat pulak encik polis ni berpesan.
Aku sengih aje. Sindir ke apa? Tahu la aku pakai telekung, tapi tak perlulah sampai macam tu sekali pesannya. Nak tukar dulu, kang lambat pulak.
Kelihatan 2 orang lelaki sedang memegang Da. Menghalang dia bertindak agresif barangkali. Kami masuk aje, lelaki-lelaki itu memberi ruang, sekaligus melepaskan pegangan. Membulat mataku. Hadoih! Takkan kami 2 orang perempuan ini aja mau disuruh pegangnya ini non yang tidak kesedaran??
"Tolong sekali, ea. Takut tak kuat pulak." Wahh! Selamba badak aku cakap pada lelaki-lelaki yang tidak pernah aku tengok dan tidak pernah aku tahu kewujudannya itu. Diorang terangguk-angguk. Sekali lagi .. Waahh! Dengar pulak cakap aku! Bangga, bangga .. hahha .. sempat lagi!
 Kali ke-3 memegang orang yang tidak sedarkan diri. Aku pegang bahagian bahu. Menahan tubuhnya daripada bangkit dengan memberikan berat pada kedua-dua belah lengan.
"Dari rumah awak la, ni." Suara kuat Kak Yus buat aku berpaling. Serta-merta naik darahku dibuatnya. Hamboih! Sedap sungguh mulut dia mengata rumah sewa aku!
"Kacau awak tak jalan, kacau jiran pulak."
Eeii .. geramnya! Cakap macam orang tak ada agama! Mentang-mentanglah dia tahu kes terkunci dalam tandas dengan mimpi mengarut dan gangguan tu, sesuka hati je tuduh rumah aku macam tu!
Aku lari balik kang, kau yang susah!  
Nak menjawab, tapi malas bertekak. Alih-alih, aku biarkan je. Biarlah dia dengan tohmahan dia, biarpun langsung tak logik dek akal!
"Na .. reti tak? Baca-baca, tiup?" Kak Yus bertanya. Inilah dia majikan Da, merangkap isteri Encik Polis.
Aku mati idea. Bukannya aku reti.
"Ayat Kursi,lah." Itu aje yang aku tahu nak jawabnya.
"Baca-bacalah. Tiup."
Sekali lagi, aku telan liur. Ini sorang lagi. Sama macam suami dia. Adakah kerana aku memakai telekung?
Kak, ni bukan bidang saya!
Mau aje aku jeritkan macam hati aku sedang jerit ni.
Rakaman bacaan Ruqyah daripada telefon Kak Yus dibuka di sebelah telinga Da.
"Seelok-eloknya, yang live. Kita sendiri yang baca. Baru jadik." Aku ajukan pada Kak Yus. Haa .. itu ilmu yang aku dapat daripada tok guruku.
"Ustaz kata jadi jugak yang macam ni pun." Balasnya. Herm .. sudahlah kalau orang tak nak dengar cakap kita!
Aku gatal nak menge'test'. Sekali lagi, perlakuan tak cerdik aku lakukan. Aku bagi salam pada orang yang tak sedarkan diri. Suaranya menderam membalas ucapan sejahtera yang aku hulurkan. Dan di luar kawalan, suaraku turut meninggi dan menderam mengucapkan salam sekali lagi.
Aku beristighfar. Tak boleh! Aku tak boleh! Aku tak ada ilmu tentang ni semua!
Sudahnya, aku palingkan muka ke sebelah kiri. Biarlah muka kami saling menghadap pun, asalkan mata kami tidak bertentangan.
Rasanya sudah sejam aku memegang, dalam posisi seperti tadi. Ya, TUHAN! Sakit bangat pinggangku!
"Tak panggil ustaz ke?" Nasiblah Kak Yus lalu depan mata, terus kena soal.
"Ustaz tak ada, pergi KL."
"Ustaz dekat-dekat sini?" Soalan kedua daripadaku. Nada menaik.
Buntang bijik mata. Apa ni?!
Aku tengok Kak Yus bercakap dengan Kak Wa.
"Tak ada ustaz dekat-dekat sini. Rasanya. Entahlah. Tu .. diorang tengah cari Tok Bomoh." Satu jawapan yang lengkap.
Hati beristighfar. Aku tak tahu macam mana hidup manusia di sini, tanpa seorang ketua. Ketua agama pulak tu! Masya'ALLAH!
Tok bomoh pun tok bomohlah! Pinggang dah macam nak patah dah ni!
Telingaku bingit dengar jeritan yang sangat hampir dengan telingaku ini. Dari tadi, tak sudah-sudah dia bertempik. Aku naik geram. Dengan niat untuk hentikan tempikannya, aku tarik tuala yang diletakkan di leher Da naik ke mulut. Sebelah tangan memekup mulut itu. Mula-mula Da menggelengkan kepala, cuba menjatuhkannya. Tapi nyata tak berjaya. Lama kelamaan, tempikannya makin perlahan. Agaknya dia sedar pitching suaranya banyak diserap oleh kain tuala. Dia terus begitu, cuma usaha bertempik dikurangkan.
Kak Nis datang membantu. Aku buka sedikit ruang untuk dia di sebelah kanan. Serentak, pegangan terlepas menyebabkan kain tuala tadi terjatuh. Da galak bertempik semula. Kak Nis nampak kalut. Lelaki yang masih setia memegang Da cepat-cepat menarik semula tuala itu. Mula-mula, Kak Nis menghalang.
"Nantikan lemas pulak." Katanya.
Da bertempik bingit. Kak Nis cuak.
"Perlu ke letak tuala ni?" Matanya mengarah padaku.
Dengan muka selamba tanpa sebarang rasa bersalah, aku menjawab, "Perlu, untuk kurangkan dia bertempik."
Dan kedua-duanya, Kak Nis dan lelaki itu (baru aku tahu yang itu adalah tunang Kak Nis) pula menekup mulut Da. Aku tersenyum kecil. Ajaran sesat di saat genting! Jahat sungguh aku ni! Kak Nis longgarkan tangan dia bila Da kelihatan tercungap-cungap menyedut udara.
Rosa, Syafiq, Kundur, Faiz dan Bedu tiba. Aku mula rasa lapang dada. Aku ada dengar Kak Wa mintak Pah call diorang tadi. Masa tu, aku dengan sorang lelaki tadi je yang pegang Da. Da merayu-rayu kat kami suruh lepaskan dia. Kami buat tak reti je.
"Faiz, tolong Faiz!" Kejong muka Faiz tatkala kakinya menapak masuk je rumah ni. Semua mata memandang silih berganti antara Faiz dengan Da. Pelik mungkin dengan situasi yang memang memelikkan itu. Dan aku sempat tengok .. di luar rumah, orang kampung sudah memenuhi halaman. Laki-laki semuanya. Tapi kenapa tak ada sorang pun masuk, gantikan tempat aku yang hampir tersembam muka pegang pesakit ni nih?! Hangin betullah..!
Mereka membaca surah Yaasin. Bagus, kawan-kawan! Harapkan orang kat luar, hurm ..
Da masih begitu. Tak lama kemudian, Tok bomoh tiba. Aku masih tetap kena pegang Da, dibantu Rosa, Kundur dan Bedu. Sesi rawatan bermula. Aku melihat satu persatu saat lada hitam dilumurkan di muka dan kaki, sehinggalah Da dilepaskan berlari ke luar rumah dan pengsan di atas jalan, kemudian diusung masuk semula.
Semasa sesi rawatan, Kundur dikejutkan dengan cengkaman tiba-tiba Da pada tangannya. Mau tak terpana lelaki itu dengan tindakan si pesakit. Tapi dia hanya tersengih.
Selepas diusung masuk, Da sedar semula. Habis semua orang diminta balik. Katanya, dia dah sembuh. Tapi .. aku tahu dia belum "sedar".
Tatkala orang ramai mula melangkah pulang, seorang lelaki tua berkepala licin dengan kemeja lusuh dan kain pelikat senteng masih teguh berdiri dengan tongkatnya di hujung sudut. Pesakit diperhatikannya dengan muka berkerut. Tadi, dia hanya bersuara perlahan. Itupun sekadar bertanya serba-sedikit tentang tempat yang telah dijejaki pesakit petang tadi. Aku tak tahu dari mana dia datang, sebab aku tak kenal betul-betul orang-orang sini. Ralit juga aku tengok dia. Tapi .. tak tergerak hati untuk menegur walau sepatah. Biarlah .. aku sendiri pun sudah letih. Dengan peluh lenjun lagi ni. Haila ..!
Selepas berbasa-basi seketika, aku dan Pah turut membuka langkah. Jejaka berlima itu sempat berborak dengan Pah, mengorek kisah-kisah sensasi yang terlah terjadi selama 3 minggu. Mungkin hanya itu kesempatan yang ada untuk mereka mendengar.
12.01 tengah malam! Solat, buka buku rekod. Belum sempat pikir apa-apa, pekikan bergema lagi. Adus ..! Aku dan Pah termenung. Macam mana nak berfikir kalau begini?
Aku mesej Kak Nis, bertanya perlukan bantuan kami atau tidak. Kak Nis kata tak apa, boleh ditangani. Ada ustaz baru sampai. Kak Nis ada cakap dari mana, tapi aku tak ingat.
Aku dan Pah sama-sama berjuang .. memulakan kerja pada awal pagi yang sangat meletihkan. Hampir pukul 4 pagi baru semuanya siap. Itupun satu RPH je. Padahal esok aku ada 2 kelas. Huh ... tak apalah, tentu puan faham! Cheh .. ayat bela diri!
Tidur! Aku perlukan tidur, biar hanya seketika! Kalau tak, mau jalan langgar masuk longkang esok dibuatnya!
Di depan buku rekod, di atas lantai .. aku memejamkan mata. Jumpa kau beberapa ketika nanti, dunia!
Hari-hari di Kuala Berang 7. Sekian.

ULAS.BUKU: Sebongkah Batu <b>di Kuala Berang</b> (2011), Faisal Tehrani

Posted: 19 Mar 2013 09:25 PM PDT


ISBN-13: 978-967-5783-55-5 
Penerbit: PTS Litera Sdn Bhd

Novel ini, Sebongkah Batu di Kuala Berang (SBdKB) dibeli ketika kemeriahan pengharamannya sewaktu dulu. Walaupun berstatus 'haram', SBdKB tetap boleh dibeli dengan mudah, di sana sini. Lagi diharamkan, lagi membuka minat orang untuk bertanya dan mendapatkannya. Beli di sini.
Kenapa diharamkan? Ada yang berkata kerana unsur Syiah yang diselit secara halus, dikaburkan pada mazhab Jafari. Beberapa istilah Arab juga dimasukkan dan kita yang tiada kajian mendalam tentang bahagian  itu kuranglah faham, mana satu Syiah dan mana satu bukan. Perbincangan mengenai hal-hal ini bolehlah dibaca, antara lain, di sini, di sini.
Sesuai pula dengan rumah penerbitan PTS yang terkenal dalam mempelopori teknik surah Yusuf, FT menjadikan dialog mempunyai peranan yang sangat besar dalam menggerakkan plot novel ini. FT berjaya menghasilkan wacana berguna melalui perbualan watak-wataknya, sesi temuramah, ucapan pembukaan majlis, atau ulasan filem (bab kedua terakhir). Paling menarik, FT tidak seperti penulis lain yang cenderung berkhutbah melalui karya mereka, menyampaikan ideanya secara santai dan tidak memaksa. Bayangkan sejarah ringkas Wali Songo disampaikan ketika dua wataknya Sofea dan Syarifah sedang berbual dalam perjalanan pulang ke asrama mereka!
Jika dulu ada orang memperkenalkan Islam hadhari, maka di sini FT memperkenalkan istilah Islam tsaqafi kepada masyarakat umum. Islam tsaqafi menurut FT dalam novel ini adalah pendekatan yang digunakan oleh Wali Songo dalam usaha mereka menyampaikan dakwah di Nusantara, khususnya di daerah-daerah yang kini berada dalam negara Indonesia. Masyarakat di sana pada waktu itu meminati hiburan dan kebudayaan, dan dengan itu, Wali Songo mengubah pendekatan mereka dengan cara menyelitkan dakwah mereka melalui hiburan, seperti permainan wayang kulit.
Kini, selepas ratusan tahun hiburan wayang kulit digantikan dengan cereka bergambar atau filem. Filem menjadi senjata utama rekaan Barat dalam menyampaikan dakyah dan kebudayaan mereka. Untuk mengisi kekosongan nilai nurani Islamik yang tiada dalam filem Barat, Muslim mesti mengenengahkan filem mereka sendiri yang sarat dengan pengetahuan, dakwah Islamik yang bertujuan untuk membimbing penonton ke jalan yang benar.
Untuk buku cuma setebal 180 ms, FT memang bercita-cita tinggi untuk memandaikan masyarakatnya yang kian alpa dalam hiburan filem ciptaan Barat, menerima asakan budaya kuning hingga lupa jati diri dan lupa bagaimana Islam itu adalah cara hidup yang syumul. Beberapa bacaan yang digunakan FT disenaraikan di sini. Benar, buku ini boleh mencambahkan minat kita untuk mengkaji persoalan yang ditimbulkan dalam novel ini.

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


Haji Hanafiah Untuk DUN <b>Chukai</b>

Posted: 30 Apr 2013 04:11 PM PDT

Written by Wartawan Buletin   
Monday, 29 April 2013 17:06
http://buletinonline.net/images/stories/aberita19/hanafiah.jpgKEMAMAN - Fenomena luar biasa berlaku di kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Chukai apabila anak-anak muda keluar beramai-ramai, hadir dan memberikan sokongan malah melaksanakan kerja-kerja kempen pilihanraya, sejak hari penamaan calon pada 20 April lalu.

"saya melihat selepas sahaja penamaan calon sehingga hari ini fenomena anak muda daripada kampung-kampung, taman-taman, pinggir-pinggir bandar (pada) tiap-tiap (malam) penuh di pos-pos kita dan kemudian bekerja, sama ada tampal poster, sama ada menyampaikan risalah daripada rumah ke rumah sangat menakjubkan,"kata Penolong Setiausaha Badan Perhubungan PAS negeri Terengganu, Haji Hanafiah Mat.

Beliau berkata, ia mencetuskan satu gelombang baru kebangkitan warga Dun Chukai dan kawasan paelimen Kemaman untuk menolak umno dan Barisan nasional menjelang hari pengundian pilihanraya umum kali ke-13, pada 5 Mei ini.

Sokongan kepada PAS dan Pakatan Rakyat, menurut beliau, juga meningkat apabila berlaku perbalahan dalam Umno dan Barisan Nasional (BN) kerana tidak puas hati terhadap calon yang dilantik oleh Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said.

"ianya memberi kebaikan kepada saya (PAS) bila banyak undi-undi protes terutama dari ahli-ahli UMNO, pemimpin-pemimpin JKKK, kawan-kawan baik bekas wakil rakyat di Chukai dahulu (dan mereka) memberi komitmen kepada saya untuk memberi undi kepada PAS dalam pilihanraya (kali) ini,"jelasnya.

Beliau yang juga calon PAS bagi Dun Chukai berkata, mereka amat sedih apabila Mohamad Awang Tera tidak dicalonkan pada pilihanraya ini dan mereka berikrar bahawa mereka akan menjatuhkan Ahmad Said pada kali ini.

"ini kali lah (kata) mereka akan jatuhkan, Ahmad Said daripada 'takhta' Menteri Besar kemudian daripada 'takhta' wakil rakyat  supaya (Ahmad Said) menjadi ahli biasa dalam UMNO (dan) Barisan Nasional,"ujarnya. [Lihat Video]

Oleh itu, beliau menyeru kepada semua pengundi  samada yang tinnggal dalam Dun Chukai ataupun pengundi luar supaya memberikan peluang kepada PAS untuk kembali memerintah negeri Terengganu.

Beliau mewakili ahli dan pemimpin PAS berjanji akan memberi perkhidmatan yang terbaik dan melaksanakan segala manifesto yang telah dijanjikan.

"kami (PAS) akan laksanakan sebagaimana ikrar kami untuk menegakkan sebuah negara berkebajikan (dan) kami akan laksanakan (sebaiknya) kerana kami telah laksanakannya pada tahun 1999 - 2004 ketika kami memerintah negeri Terengganu,

"kesan daripada pemerintahan negeri Terengganu (dibawah PAS) sangat sangat dirasai oleh rakyat dan mereka yakin bahawa kami boleh bersama-sama rakyat sama ada pada masa susah ataupun masa senang,"tegas Haji Hanafiah

13 di kuala besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala besut - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kuala besut</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2013 01:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

TINTA HIJAU DARI KAKI BUKIT: PRU 13 : Foto Terbaik !!! Flashmob <b>...</b>

Posted: 03 May 2013 04:41 AM PDT

Flashmob anak muda Dun Kuala Besut Terengganu yang diadakan di Pekan Kuala Besut pagi tadi TAHNIAH !!!! INIKALILAH !!! ~ Sumber
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved