ads

Selasa, 16 Oktober 2012

13 di marang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di marang - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: Presiden Pas perlu ditumbangkan <b>di Marang</b>

Posted: 23 Sep 2012 10:52 PM PDT

Oleh: Aida Abd Rahman

Presiden Pas, Dato' Seri Abdul Hadi Awang selaku ketua pembangkang di parlimen perlu ditumbangkan terlebih dahulu sebelum `mencantas' pengikut-pengikut bawahan beliau.

Senator Dato' Abdul Rahman Bakar, berkata apabila kepala `hancur', pasti ekor hilang arah dan tidak boleh berjalan dengan betul.

 "Ketua seperti Abdul Hadi perlu ditewaskan memandangkan dia Presiden Pas. Kalau Abdul Hadi kalah bererti kepala macam sudah hancur. Tiada kepala, tidak boleh berjalan . Kita bukan kerat ekor (dahulu), bukan kerat badan, cantas kepala terus.

 "Jadi, di Marang merupakan satu tempat, satu Parlimen yang amat penting menjadi penghulu segala Parlimen di Malaysia kerana ketua Pas ada di sini (Marang)," katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.


Dato' Abdul Rahman yang pernah digelar `giant killer' berkata, calon BN perlu mengalahkan Abdul Hadi demi menyelamatkan bukan sahaja Parlimen dan negeri, bahkan negara daripada jatuh ke tangan pemimpin yang berpengaruh dalam Pakatan Rakyat itu.

 Katanya, apabila di peringkat negara tiada presiden (Pas), secara automatik dalam Dewan Rakyat juga tiada lagi suara pembangkang. Bagaimanapun, calon BN yang boleh menumpaskan pemimpin pembangkang yang berpengaruh itu perlulah memiliki kredibiliti dan pemilihannya dapat memberi impak positif kepada pengundi.

 "Dengan tumbangnya Abdul Hadi, membolehkan tiga lokaliti utama, Marang, Terengganu dan juga Malaysia dapat diselamatkan.

 "Jadi, kita harap pihak-pihak berkenaan betul-betul fokus di Marang. Saya kira kalau BN Marang boleh menang, boleh menaikkan lagi moral dan imej BN di Terengganum malah akan menghakiskan pengaruh Pas di negara ini," katanya.

 Beliau juga menganggap kemenangan calon BN menumbangkan Abdul Hadi tidak sama dengan kemenangan BN di 10 kerusi Parlimen lain.

Katanya, kemenangan BN di Parlimen Marang sesuatu yang sangat penting dan istimewa berikutan menjadi kubu utama Pas di negara ini.

 "Jadi, kena pilih calon yang betul-betul layak, yang betul-betul ada rekod, yang betul-betul rakyat terima, yang betul-betul boleh menang. Pilihan calon jangan ikut emosi, jangan ikut suka tidak suka, jangan ikut individu, tapi ikut suara rakyat. Kena pilih hati-hati. Perlu menanyakan semua orang Marang. Buat bancian perlu melibatkan ramai pengundi, mungkin 5,000- 6,000 orang dan jangan hanya merujuk kepada sepuluh orang sahaja (contohnya) sebelum membuat kesimpulan," katanya.

 Dalam pada itu, beliau berpendapat Parlimen Marang perlu diberi peluang sekurang-kurangnya kepada dua muka baru, selain selebihnya mengekalkan pemimpin lama.

 

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


PRS dan Pengawas PSS Kembara Ilmu <b>di</b> Kuala Lumpur

Posted: 12 Oct 2012 06:41 PM PDT

Program Eksplorasi Kerjaya Sains dan Teknologi Kepimpinan Pelajar Pembimbing Rakan Sebaya dan Pengawas Pusat Sumber Sekolah SMK Paka
Tarikh: 3 dan 4 Oktober 2012
Tempat lawatan: Skybridge KLCC
                          Petrosains KLCC
Peserta lawatan: 38 orang PRS dan Pengawas PSS

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>Di</b> Majlis Daerah <b>Besut</b> Oktober 2012

Posted: 03 Oct 2012 09:04 AM PDT


Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia Rakyat Negeri Terengganu yang
berkelayakan bagi memohon jawatan berikut:-

1. Pembantu Penguatkuasa
2. Pembantu Tadbir
3. Penghantar Notis
4. Pemandu Kenderaan

Setiap permohonan hendaklah menggunakan Borang MDB –PS-JKP-04-R1 dengan harga RM1.00
yang boleh didapati di Kaunter Jabatan Perbendaharaan, Majlis Daerah Besut atau menghantar sampul surat berukuran 22 x 35 cm yang bersetem, beralamat sendiri dan wang pos bernilai RM1.00 atas nama Yang Dipertua, Majlis Daerah Besut ataupun boleh juga melayari laman sesawang Majlis Daerah Besut di http://www.mdbesut.gov.my.

Borang yang telah lengkap diisi hendaklah dikemukakan kepada:-

Yang Dipertua
Majlis Daerah Besut
Kampung Raja , 22200 Besut
Terengganu
(u.p: Bahagian Pengurusan Sumber Manusia)

Tarikh Tutup: 15 Oktober 2012

Maklumat lanjut jawatan sila klik sini

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


<b>Pulau Kapas</b> (7 July 2012) « Miss u….

Posted: 14 Jul 2012 05:11 AM PDT

Salam,

Tak pernah menjejakkan kaki ke pulau kapas. Kali ni kiteorg nekad utk ke pulau kapas walaupun hanya balik hari.

Sedikit kenangan2 manis semasa kiteorg outing ke pulau kapas.

Next pic adalah pic kiteorg kat jetty marang, sebelum menunggu ferry tiba…sempat berposing bersama zek zaidi aka en zali.

Pic kat bawah nie pic atas ferry ngan puan yung…huhuuuu….cute kan cik meyra?

Ni plak pic close-up cik meyra yg cute? cute ker? nak tahu cute ke tak kena tanya cik abg setiawangsa la….hehehe…gurau je jgn marah yer. Naik ferry dapat dok atas sekali sebelah drebar bot. Best je rasa…

Haaa….ni dah sampai ke pulau kapas…sempat gak berposing sebelum layan snorkeling.

Ni plak cik nita ngah berposing . Suka sgt dapat sampai ke pulau kapas. Macam rusa masuk kampung pun ade kiteorg ni…hehhee…

Objek yg menarik utk diambil gambar. Kanak2 mat saleh di pulau kapas. Ni salah satu chalet yg ade kat pulau kapas. Nampak macm pondok buruk je kan? Tapi harga makanan kat sini…pergh..dasat…

Post mortem…..Pulau kapas memang best. Tanya cik meyra….sume pulau dia cakap best sebab dia peminat pantai, pulau dan laut.

@ SaMPai BeRTeMu LaGi PuLaU KaPaS @

~ by meyra79 on July 14, 2012.

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


JALAN - Otak-otak & Satar Enak <b>di Kemaman</b> - Gua.com.my

Posted: 13 Oct 2012 05:55 PM PDT

Kemaman, Terengganu bukanlah destinasi percutian yang sangat popular di kalangan pelancong. Bandar yang terletak kira-kira satu jam setengah dari Kuantan, Pahang ini bolehlah dikatakan bandar persinggahan kepada mereka yang mahu ke Kuala Terengganu atau Kelantan. Itupun, kalau mereka mahu mengikut jalan pantai, bukan jalan 'dalam' yang lebih jimat masa perjalanannya.

Secara peribadi, GUA lebih suka menggunakan jalan pantai jika mahu ke Kuala Terengganu. Selain boleh menikmati keindahan pantai, boleh juga menjamu selera dengan pelbagai juadah istimewa yang banyak dijual di tepian jalan seperti keropok lekor, akok, otak-otak, sata dan juga air kelapa muda.

Satu kemestian kalau sampai di Kemaman ialah menjamu selera di Kedai Kopi Hai Peng yang terletak di Jalan Sulaimani. Di sini kita boleh menikmati pelbagai hidangan kopi menyelerakan. Tidak ketinggalan Roti Bakar, Telur Separuh Masak serta menu istimewa penduduk Terengganu, Nasi Dagang Ikan Tongkol (dibungkus dengan daun pisang) dan Nasi Lemak Ikan Tongkol serta Sambal Tumis. Rasanya memang tidak perlu dipertikaikan, sungguh lazat. Kalau tidak masakan kedai kopi ini menjadi sebutan ramai.

Bagaimanapun, baru-baru ini GUA diperkenalkan dengan satu lokasi selera yang lain. Di sini pengunjung  boleh menikmati hidangan Keropok Lekor, Satar, Otak-otak, Pulut Panggang dan minuman air kelapa yang menyegarkan. Lokasi selera yang dimaksudkan ialah Warung Otak-otak Che Wan yang terletak di Kuala Kemaman. Untuk ke sini anda perlu mengikut jalan menuju ke Pantai Teluk Mak Nik, dan warung ini terletak di tepian jalan yang menempatkan deretan kedai yang menjual menu sama.

Jadi, apa istimewanya warung ini? Untuk makluman anda, warung ini sangat popular di kalangan penduduk tempatan kerana ia menyediakan hidangan Otak-otak dan Satar yang lazat rasanya. Selain menggunakan rempah-ratus yang dibuat sendiri, mereka menggunakan isi ikan Tenggiri yang segar dan terpilih untuk menghasilkan Otak-otak istimewa ini.

Resipi turun-temurun dua generasi inilah yang membuatkan Otak-otak Warung Che Wan berbeza dengan yang lain-lain. Sudahlah enak, ia juga dijual pada harga murah pula. Hanya RM0.35 sekeping. Sebab itulah meja-meja makan di sini sentiasa penuh. Malah, kalau tersilap langkah mungkin hidangan Otak-otak dan Satar yang diidamkan kehabisan. Dalam sehari GUA difahamkan hanya 5000 keping Otak-otak yang mampu disediakan.

Ketika persinggahan GUA baru-baru ini GUA sempat merasa kedua-dua hidangan ini. Tidak dinafikan rasanya jauh lebih enak daripada Otak-otak dan Satar yang boleh dibeli di sekitar Lembah Klang. Lebih membangkitkan selera, apabila boleh menikmatinya dengan sebiji air kelapa muda segar. Memang terbaik. Sebelum meneruskan perjalanan, GUA sempat membungkus Keropok Lekor goreng untuk dimakan bersama teman di dalam kereta.

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


Menyelusuri sejarah dan khazanah laut <b>di Pulau Bidong</b>, Terengganu

Posted: 09 Oct 2012 08:09 PM PDT

Alhamdulillah dah masuk bulan baru, dah agak lama takde blog update, was not in the line with internet last few days since pergi bertapa for a few days in Pulau Bidong, Terengganu. So, i will bring u together to know about what is "Bidong Island"..okey??!!
 painted for hypermarket :)
Secara ringkas, Pulau Bidong pernah menjadi kem pelarian vietnam dan digelar Mini Saigon ini mempunyai sejarah yang tersendiri. Dan pulau yang sememangnya terkenal dengan keindahan alam semulajadi serta keunikan terumbu karang yang masih terpelihara ini sering menjadi tumpuan pelancong terutama bagi mereka yang menggemari aktiviti selaman skuba.
Pulau Bidong ni sebenarnya hanya merupakan sebuah pulau kecil yang terletak 45km di luar pantai Terengganu dan berada di Laut China Selatan.  Pada 8ogos 1978, pulau terbabit telah dijadikan tapak peralihan pelarian perang dari Vietnam. Dan pada tahun 1991, kesemua pelarian Vietnam telah dipindahkan ke negara-negara Eropah, seperti di Amerika Syarikat, Kanada dan lain-lain.
Dan kini, pulau bidong telah dijadikan pulan warisan negeri dan diwartakan kepada Universiti Malaysia Terengganu UMT bagi dijadikan pusat penyelidikan, khususnya membabitkan hidupan marin.
Status pulau yang tidak berpenghuni ini, menjadikan pulau ini agak terpencil dan tersorok, malah kalau nak datang untuk scuba diving pun, kena minta kebenaran dari pihak UMT, ini kerana Pulau Bidong bukan lah pulau yang dibuka secara "open" kepada pelancong, dan terhad, bagi memastikan kawasan di pulau Bidong ini dijaga, banyak program konservasi dan pemeliharan dijalankan di pulau ini. Salah satunya, dengan tidak membina sebarang resorts di kawasan ini... Banyak juga kesan tinggalan pelarian Vietnam yang masih ada di Pulau Bidong. Ada divers yang saya tanya memberitahu, kalau mereka dive di dasar laut, ada lagi mereka temui pelbagai barangan milik pelarian vietnam.
Walaubagaimanapun, pembinaan Galeri Dasar Laut yang terletak pada kedalaman 16 meter di dasar laut ini lah menjadi tarikan penyelam untuk datang ke pulau bidong, disamping dengan corals nya yang amsih terpelihara. Galeri Dasar Laut ini dibina hasil kerjasama Yayasan Coral Malaysia dengan kerjasama Kerajaan Negeri Terengganu.
Banyak sebenarnya keunikan yang ada di Pulau Bidong ni, selain nilai sejarahnya, keunikan serta keindahan terumbu karang yang ada di Pulau Bidong, memang tak dapat dinafikan. memang cantik. sebab itu pulau ini menjadi salah satu lokasi wajib bagi penggemar selam skuba. More to explore in Bidong Island.
 bersama rakan-rakan media.
 dengar elok-elok, jangan silap langkah lak! 
 tu dia, semangat saya mendengar taklimat sebelum menyelam :) 
wooww! i am so amazing..do i? eh..eh..dia ni... 
Program Save our Sea, Say No to plastic by yayasan coral Malaysia dengan kerjasama state government KPDNKK dan a few lagi agensi memberi peluang kepada saya untuk mencuba aktiviti selam skuba ni, it was very wonderful.
And bukan senang you all nak dive ni, berkali-kali timbul ke permukaan, gara-gara tak reti nak equalize, seksa sangat at my first try.... tapi bila dah tahu baru lah slowly boleh turun ke bawah.. Anyway it was really fun, and insyaAllah next trip akan join depa lagi. Best!
p/s: will come again to Bidong, insyaAllah :)
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved