ads

Ahad, 28 April 2013

13 di seberang takir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di seberang takir - Google Blog Search


ZAKARIA DAGANG NOK TANDING JUGA <b>DI SEBERANG TAKIR</b>

Posted: 18 Apr 2013 10:17 PM PDT

peluang BN Terengganu semakin cerah dengan pergaduhan PKR dan Pas ini...
 
Keghairahan Pas hendak bertanding sehingga sanggup merampas kerusi yang diperuntukkan kepada PKR...misalnya di Seberang Takir, Zakaria Dagang diumumkan oleh Pas untuk bertanding, sedangkan itu merupakan kerusi PKR.
Walau pun PKR telah diputuskan bertanding mewakili Pakatan di enam kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan satu kerusi Parlimen di Terengganu, tetapi Pas engkar dan tidak mematuhi ketetapan tersebut.
Kerusi-kerusi PKR yang bakal ditandingi PKR ialah Permaisuri, Kota Putera, Telemong, Seberang Takir, Bukit Besi dan Bandar, manakala Parlimen ialah Kemaman.
Namun begitu, malam tadi di Rusila Pas mengumumkan juga calon mereka di Kota Putera dan Seberang Takir.
Ini merupakan suatu pencabulan dan janji tidak ditepati.
 Timbalan Pengerusi PKR Terengganu, Abd.Rahman Yusof menyelar tindakan Pas yang tidak menghormati perjanjian.
"Pemimpin Pas perlu belajar menghormati keputusan kalau hendak rakyat menghormati mereka," tegas Abd Rahman
 Abdul Rahman yang juga Setpol Kanan Anwar Ibrahim telah membuat lapaoran rasmi kepada PKR Pusat (Dato' Seri Anwar) berhubung pencabulan hak PKR itu untuk tindakan selanjutnya.
Namun katanya, pertandingan tiga penjuru BN, PKR dan PAS akan berlaku di Dun Kota Putera dan Seberang Takir kerana "kami tak akan berundur dan tetap dengan keputusan dan perjanjian asal".
Pemimpin Pas perlu menghormati PKR dan penjanjian asal, barulah rakyat akan hormati .

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


<b>pulau redang</b> - revisit part 1 - the only easy day was yesterday

Posted: 25 Apr 2013 02:00 AM PDT

Lama akak menyepi kan.. niat memang nak update macam macam.. tapi tiap kali akak duduk depan komputer nih akak dok layan blog orang lain.. lebih lebih lagi nak PRU13 nih kan.. macam best je baca blog yang pro kerajaan dan pro pembangkang.. sampai akak tak tahu mana satu rekaan dan mana satu yang fakta.. tapi ke pulau setiap tahun harus akak amalkan.. maklumlah bukan duit akak kan.. duit laki akak.. lagipun akak kan ada voucher percutian ke pulau masa birthday akak dulu yang husband akak kata boleh redeem.. Percutian kali ni akak pergi bersama sama BFF akak si eileen tu haa.. punya lah banyak soal itu ini..sampai kalau boleh dia macam nak bukak klinik dan kedai runcit kat sana..segala benda dia bawak.. takut kebulur ke apa? percutian ke Redang kali nih selama 3 hari 2 malam.. all inclusive.. bawak badan je.. setelah booking dua bulan awal maka hari yang ditunggu tiba jugak.. berangkat lah akak ke Pulau Redang.. walaupun laki akak telah di sahkan kena Chicken pox.. akak hangkut jugak.. takpe lah akak drive dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu selama 6 jam setengah.. sebab laki akak dalam pengaruh ubat.. Chicken pox dia baru nak naik so doktor bagi ubat yang sangat kuat dan mengantuk dan buat dia nak tido jer.. Bagi yang tidak pernah ke Pulau Redang.. tempat yang paling sesuai menginap dan agak meriah ialah di kawasan Pantai Pasir Panjang.. terdapat beberapa resort di kawasan pasir panjang.. tapi bagi sesiapa yang suka sunyi boleh pergi di kawasan lain Pulau Redang selain Pantai Pasir Panjang. Chalet yang terletak di Pasir Panjang ialah Redang Holiday, Coral Redang, Redang Pelangi, Ayumayang Redang, Redang Bay, Redang Beach, Laguna Redang.

Redang Reef tidak mempunyai view pantai seperti Resort di atas kerana kawasan yang berbatu dan agak hujung. Bagi Redang Mutiara dan Wisana Beach Chalet  tidak ada access ke Pasir panjang dan sangat sunyi di waktu malam.. Redang kalong pun sama juga.. memang macam private beach jer.. kalau honeymoon okey kot..

 Total harga bilik ialah RM2722 bagi kami berlapan.. 4 kanak kanak dan 4 dewasa.. sebab bilik akak adalah bilik Triple maka harga dia ada sikit mahal lah.. tapi its okey... laki akak bayar kekekekek...package nih complete ngan Breakfast, Lunch, Tea Break dan Dinner.. snorkeling Trip 3 times..
Punya terrer akak drive dengan hujan yang sangat lebat dari Hiway pantai Timur Temerloh sampailah ke Kuantan.. akak drive 6 jam setengah dan stop di dua tempat je.. start bertolak dari hari khamis kul 9 dan sampai di Kuala Terengganu pukul 3.30 pagi.. stop di Temerlph sekejap sebab addy nak makan ubat dan dia lapar.. dan stop sekali lagi di Mc Donalds Kerteh sebab Addy nak minum kopi.. Aikk?? saper yang drive kete nih.. tapi husband akak nih memang suka banyak pit stop..akak pulak jenis suka straight drive non stop...maklumlah akak kawen ngan orang tua... :) Kami naik ferry kat Jetty Shah Bandar Kuala Terengganu.. Jetty ni  betul betul kat dengan Kompleks Warisan dan Pasar Payang.. masa sampai tu akak nak ushar parking dan port akak nak tidor sementara nak tunggu ferry kul 9.00 pagi.. Eileen pun sampai kat sini around that time.. tapi dia ikut jalan Grik sana sebab dia dari Kuala Kangsar..lalu area kelantan.. Parking memang banyak tapi tak ada orang jaga.. risau gak.. akak ngan eileen ingat nak parking kereta kat area kompleks warisan basement parking tapi still tak ada orang jaga dan suram serta gelap.. kalau hujan non stop gayanya macam akan jadi submarin je kereta tu nanti.. akak ngintai dalam area Jetty. tengok parking yang boleh muat dalam 20 biji kereta dah penuh.. tawakal lah je.. Pintu Jetty nih bukak dalam pukul 7 pagi.. ramai lah orang dah tunggu kat depan Jetty tu nak ke Pulau..
Kami pun dok jugak lah tunggu pintu gate bukak.. akak cuma merasa tidor dalam sejam je dalam kete.. anak akak sibuk kaco.. maklumlah dia dah tidor sepanjang jalan so dia banyak energy dan jumpa geng.. sikit sikit panggil akak.. tak lena tidor.. boleh buat akak jadi cranky tau!!!
macam nih lah keadaan Jety Shah Bandar.. kaunter tiket nih bukak dalam pukul 7.30 pagi.. kena ready voucher bayaran yang kita buat dan bila kaunter nih bukak just bagi je dan dorang akan bagi tiket dan segala boarding pas nak naik ferry tu nanti
Sambil tu boleh tunggu ferry sampai dan nak breakfast pun akak tak tahu kat mana.. tapi kat tepi luar Jetty nih ada jual kuih muih.. we al beli kuih je alas perut.. Sebab akak stay kat Redang Beach Resort akak kena pergi kaunter nih.. tapi kaunter tak bukak lagi.. kul 8.00pagi baru bukak tunggu je lah.. kalau uols tak ada buat tempahan siap siap  tiket ferry dengan resort maybe tak dapat tiket, sebab orang ramai sangat dan tak cukup tempat duduk.. nih pun dua buah ferry besar.. .. kena naik kat Jetty Merang lebih kurang dalam 40 minit gak dari bandar Kuala Terengganu.. so better beli tiket sekali siap ngan bilik yek.. Tiket per person adalah RM110 pergi balik tuk sorang.. selalu kalau amik package dah ada siap siap dalam tu rate dia.. Akhirnya we all dapat parking kat dalam jetty sebab ada orang baru keluar kereta setelah semalaman mencandat sotong.. lega.. parking rate kat dalam nih RM20 bagi 3 hari 2 malam.. lega sikit..at least selamat sikit parking kat dalam Jetty nih.. pagar berkunci waktu malam dan ada orang jaga.. Kul 8.30 we all dah siap siap nak naik ferry dah.. kat Jetty Shah bandar nih anak akak tak teruja lagi sebab tengok air dia keruh.. tapi still excited dapat naik ferry.. Free seating yek.. kalau pilih kat bahagian depan agak panas.. tapi adalah Tv dorang pasang move nak buang masa selama 1jam 30 minit nak ke Pulau Redang tu...
kalau pilih seat kat bahagian belakang sejuk sikit aircond dia tapi jangan belakang sangat sebab bunyi enjin sangat bising.. akak tak try kat bahagian atas..sebab kat atas pun ada seat jugak.. bawak budak budak nih susah sikit nak rebut rebut naik atas Satu row seat ada 4 seat.. since tak penuh akak boleh je letak beg kat seat tepi akak tu... meriah  dalam nih ngan set jejaka lembut segerombolan berkaroke ikut dalam CD.. terhibur gak dengar show free..  Akhirnya kami sampai setelah satu jam kemudian.. beginilah rupa ferry kami. besar dan panjang..since ferry nih tak boleh ke tepi pantai kerana kawasan cetek dan tak ada jetty disediakan  bagi yang menginap di Redang Beach Resort, Lagoon Beach Resort, Redang Holiday dan Coral Redang.. alternative kita akan dipindahkan ke atas satu lagi boat bagi membawa ke tepi pantai tanpa basah  Cantik kan lautnya.. akak rasa macam nak terjun je.. badan pun dah berlengas tak mandi lagi dan cuaca sangat panas.. beginilah kami di pindahkan dari tepi laut tu menaiki satu lagi ferry kecil... Dan ferry tu akan sampai di tepi pantai.. maka pakat pakat lah turun macam anak itik keluar kandang.. heheheh.. yes uols.. ramai kaum cina suka ke pulau..kiri kanan depan belakang asyik nampak orang cina sahaja... kaum melayu kurang sangat.. tak suka ker? Ke orang melayu suka pergi maldive?? common uols.. Pulau Redang sangat cantik dan setanding dengan pulau pulau yang jadi sebutan di luar negara.. Proses Check in berjalan dengan begitu teratur sekali.. tak ada lah kelam kabut.. since masa check in adalah pukul satu dan kami sampai kat sini dalam kul 11 pagi maka lepak dulu lah kat area lobby.. anak anak akak dan eileen dah tukar siap siap baju renang nak terjum laut..dah tak sabar sabar sangat.. waktu lunch pukul 1.00.. we all dah dibekalkan voucher lunch dan dinner sepanjang kami berada di sini.. we all makan dulu lah sebelum masuk bilik.. lapar weh.. pagi tadi makan kuih je ..

Tambahan yang kena bayar kat sini ialah Mask RM15 dan Life Jacket RM15 per pcs sepanjang menginap di sini.. okey nanti akak sambung lagi di Part 2 :)

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


Ilhamku Disini: Kecoh Hantu Penanggal <b>Di Kemaman</b>

Posted: 23 Apr 2013 12:57 AM PDT


بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum, haaa...suspen tak tajuk tu, tapi betullah ada tau. sebenarnya citer tentang penaggal ni dah, nak kata lama tak juga, mungkin dalam 2 3 minggu lepas, cuma baru sekarang KY berkesempatan berkongsi. saja nak panaskan balik citer ni heheee...
U alls pastilah kenal dengan hantu penaggal ni, alaaa..yang terbang tanpa badan tu....apa?? tak kenal?? eeemmmm..meh KY tunjuk..
yang ini pinjam pakcik google
Ok..berbalik pada cerita penggal ni, ramai yang kata terserempak, entah betul entah tidak, sebab KY tak pernah jumpa lagi, cakap besar pulak KY ni kan? nauzubillah...tapi u alls, kecoh, sana sini orang dok cerita, kalau kat wall fb group kemaman, popular citer tu...dia orang cerita, sekejap ada kat kampung ini, sekejap ke kampung sana...merata, ada yang kata lagi, kepala cari badan..tak tahulah badannya duk kat mana..aduhhh...macam-macam...
Yang hairannya, penanggal ni kan? tak padan tak berkaki..berjalan ke sana kemari..tak penat kali hehehee...sekarang dah tak berapa dengar dah kisah penanggal mungkin sebab dah tak berapa popular kut sebab sekarang orang tengah sibuk promosi calon PRU masing-masing...mungkin dia nak berehat sekejap untuk beri laluan ke PRU hihihih....
U alls tahu KY pernah tau jumpa hantu, hantu kemas rumah..betul, malam tu malam raya, kat depan rumah lama KY ada rumah usang yang tidak berpenghuni, sebab rumah tu ditimpa pokok kelapa...pada malam raya tu, KY pergi kedai dengan kakak, tapi kakak dah ke depan dah..tiba-tiba sampai kat depan rumah tu, KY tengok terang dan KY nampak orang tengah pasang kain langsir...
Eeemmm...bila lihat macam tu, KY apa lagi, lari macam tak cukup tanahlah...bila citer kat mak, mak cakap, alaa...dia orang pun nak raya juga, biarlah...lama juga KY kalau lalu kat depan rumah tu..tak pandang lansung...takut...Ualls ada tak pengalaman bertemu dengan hantu, tak kiralah hantu apa...pernah? storylah sikit...

13 di kuala berang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala berang - Google Blog Search


Sebongkah Batu <b>Di Kuala Berang</b> DiHaramkan | saljuhumairah

Posted: 07 Feb 2013 08:56 AM PST

Akhirnya berjaya juga memiliki senaskah buku kontroversi minggu lepas melalui tempahan online; "Sebongkah Batu Di Kuala Berang".
Buku yang diterbitkan oleh PTS LITERA UTAMA telah diharamkan oleh JAKIM.  Punca dan sebab pengharamannya saya agak kurang jelas.
Yang pasti penulis buku ini Dr. Haji Faisal Tehrani pernah popular dengan kontroversi yang mengaitkan beliau dengan fahaman syiah di Malaysia.  
(Google - untuk mendapatkan maklumat lanjut)
Sejak dari dulu saya sentiasa mengikuti hasil karya beliau setelah terbaca novel sastera yang diwajibkan bagi pelajar tingkatan 4 dan 5.
Saya memiliki lebih 6 koleksi novel beliau.  Antaranya :

  • Tuhan Manusia
  • Bila Tuhan Berbicara
  • Ketupat Cinta
  • Cinta Sang Po Bo
  • 1511 H Kombat
  • Ditektif Indigo.

Dan yang terkini Sebongkah Batu Di Kuala Berang.
"Buku kecil ini mengisahkan sekumpulan pelajar tahun akhir di sebuah institusi Akademik Seni Islam yang perlu menyiapkan tugasan terakhir dengan cemerlang, iaitu dokumentari drama yang mengkaji kedatangan Islam ke Tanah Melayu. Kisah kedatangan Islam yang dikaji dengan secara terperinci itu dialihkan ke dokumentari drama dengan tuntutan seni yang tinggi. Alur ceritanya mula bergolak dengan sikap pelakon yang bermasalah sehingga dokumentari itu gagal memenuhi tarikh akhir. Dalam tuntutan-tuntutan yang semakin mendesak, Faisal Tehrani memberikan sebuah penyudah yang tidak disangka."
Naqi
"Pahatkan kita batu sungai empat muka.
Terdapat ia perihal Islam masuk ke benua ini.Perihal orang negeri menerima Islam itu Allah Esa, Rasul-Nya Muhammad dan sekian ajaran dan jalan agama suci ini."
Cerita yang ringkas, namun padat dengan fakta dan ilmu.
Puan Ainon Mohd selaku penerbit pernah mempetahankan buku ini dalam kenyataan beliau di Malaysiakini.  
"Pengerusi Kumpulan Syarikat-syarikat PTS, Ainon Mohd berkata, pihaknya dari awal sedia maklum "kemungkinan karya itu dikontroversikan sentiasa ada" ekoran perkara itu sering menimpa Faisal."
"Namun pihak editorial yang membaca manuskrip itu berpandangan karya tersebut tidak mempunyai unsur-unsur negatif, itulah sebabnya karya itu diterbitkan," katanya

p/s: Mungkin disebabkan ia kontroversi- terus jadi popular.
" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

13 di kerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kerteh - Google Blog Search


Mencari rumah sewa <b>di Kerteh</b> | Rumah Sewa

Posted: 03 Apr 2013 09:58 AM PDT

Publish date: April 3, 2013 5:09 pm
Contact Name: Razin
Region: Terengganu
Location: Kerteh
Phone: 0132974786
Tags:

kami ingin mencari rumah sewa yang berdekatan dgn Petronas penapisan kerteh @ berhampiran dengan tmpt tersebut..
harga boleh dirunding

Share: Twitter | Facebook | Email

Report bad use or Spam

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved