ads

Khamis, 28 Mac 2013

13 di seberang takir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di seberang takir - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

13 di marang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di marang - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


HONEY SOFT ICE CREAM: Majlis Perkahwinan <b>Di Besut</b>

Posted: 11 Mar 2013 09:34 PM PDT













frusttt sangat bila staff lain terbuang separuh gambar mempelai ini. apapun terima kasih kepada kedua mempelai dan keluarga. banyak yang sempat kami rakamkan dalam majlis ini. tapi orang lain terdelete. pasangan pengantin ni memang baik n sporting. terima kasih kerana sudi di dera oleh kami.
www.tips-fb.com

Murid Tahun Enam Lemas <b>Di Besut</b> | Terengganu Today

Posted: 19 Jan 2013 12:20 AM PST

Keriangan seorang murid tahun enam mandi bersama rakan-rakannya di Sungai Besut dekat Kampung Tok Raja, Jertih, berakhir tragedi apabila dia lemas di sini, petang kelmarin.

Mangsa Muhmmad Faris Irfan Fauzi, 12, murid Sekolah Kebangsaan (SK) Tok Raja lemas kira-kira jam 5.30 petang selepas keluar dari rumah neneknya di kampung sama jam 4.30 petang.

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Kamaruddin Mohd Zakaria berkata, mangsa yang tidak pandai berenang mandi bersama beberapa kawannya.

Menurutnya, apabila sampai di tempat kejadian, mangsa pada mulanya dikatakan mandi di tempat air cetek tetapi secara tiba-tiba terjerlus ke pasir dalam menyebabkan dia lemas.

"Selepas mendapat laporan, pasukan pencari dan penyelamat dibantu penduduk kampung telah melakukan usaha mencari bermula jam 5.40 petang," katanya.

Mayat mangsa dijumpai pasukan penyelamat JPAM dan penduduk kampung jam 5.50 petang, kira-kira 50 meter dari tempat dia mula-mula lemas.

Menurutnya, mayat mangsa yang beralamat di Kampung Gong Jaga, Alor Lintah, Jertih dihantar ke bilik mayat Hospital Besut untuk bedah siasat dan punca kematian akibat lemas. Polis mengklasifikasikan kes sebagai mati mengejut.

Sementara itu ibu mangsa, Hasnah Mat Zin yang juga guru di sekolah anaknya hampir pengsan apabila melihat mayat anaknya di pekarangan bilik mayat semalam.

Dia ditenangkan saudara manakala bapa mangsa, pesara Pejabat Tabung Haji, Fauzi Mat berada dalam keadaan uzur.

Pengerusi Jawatankuasa Masjid Alor Lintas, Razali Embong berkata, mangsa merupakan jemaah yang rajin datang solat Maghrib dan Isyak di masjid di kampung itu.

"Sekarang saya tidak dapat lagi bertemu dengannya sedangkan sebelum ini hampir setiap malam termasuk Subuh dia datang bersolat jemaah di masjid ini termasuk bersama keluarganya. Malahan sekurang-kurangnya dua kali dia bersalam dan cium tangan saya di masjid," katanya sedih.

Razali berkata, arwah rajin solat jemaah di masjid dan kali terakhir dia bertemu mangsa Rabu lalu ketika solat Isyak malah dia sempat bergurau dengan mangsa.

-sinar harian

10000 peserta akan sertai Perarakan Patriotik <b>di Besut</b> - teganuki ta

Posted: 14 Mar 2013 11:40 PM PDT


Peserta perarakan patriotik peringkat DUN Kota Putera semalam.

Oleh: Mohammad Ishak

Kira-kira 10,000 penduduk daerah Besut yang cintakan keamanan dijangka menyertai perarakan patriotik secara berjalan kaki sejauh 13 kilometer bermula dari Dataran Jertih Souq ke pusat pentadbiran daerah di Kampung Raja,

Program bertujuan membangkitkan semangat patriotik dan sebagai tanda sokongan kepada pejuang negara yang berhadapan dengan pengganas di Lahad Datu, Sabah, akan diadakan pada 20 Mac jam 5 petang.

Pemuda Umno Bahagian Besut selaku penganjur program berkenaan berharap penduduk daerah itu akan sama-sama memberi sokongan dan menyertai perarakan yang julung kali diadakan bagi memberi sokongan kepada pasukan keselamatan negara.

Ketuanya, Mahadi Musa berkata, perarakan yang diketuai Ketua UMNO Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih akan disertai oleh semua wakil rakyat Besut.

Katanya, selain itu perarakan juga akan disertai oleh pelbagai pertubuhan sukarela, parti politik, anggota pasukan keselamatan dan orang bramai.

Menurutnya, program itu adalah lanjutan kepada perarakan patriotik menggunakan kenderaan yang diadakan di DUN Jertih dan Kota Putera, minggu lalu.

Pada perarakan menggunakan kenderaan itu lebih 1,000 peserta berarak dengan menggunakan pelbagai kenderaan sambil mengibarkan jalur gemilang dan mengelilingi beberapa kampung di DUN terbabit.

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


Kembaraku: CANDAT SOTONG <b>DI PULAU REDANG</b> HANYA <b>...</b>

Posted: 18 Feb 2013 01:48 AM PST



PAKEJ 3 HARI 2 MALAM @ RM 430/PERSON
8.30 pagi      :     Berkumpul di Jeti Merang /Jeti Shahbandar
9.00 pagi      :     Bot bertolak ke Pulau Redang
10.00 pagi    :     Tiba di Jeti Pulau Redang
10.30 pagi    :     Check in Guest House
12.00 t/hari   :     Makan tengahari di Asmadi Restaurant
2.00 petang  :     ke Pantai Teluk Dalam Besar
6.00 petang  :     Aktiviti Mencandat Sotong
11.00 malam :     Dinner & Rehat
8.00 pagi      :     Breakfast
9.00 pagi      :     Snorkeling di Taman Laut
12.00 t/hari   :     Makan tengahari di Taman Laut
2.00 petang  :     Free and Easy
6.00 petang  :     Aktiviti Mencandat Sotong
11.00 malam :     Dinner & Rehat
8.00 pagi   :       Breakfast & aktiviti Bebas
9.00 pagi   :       Check out
10.00 pagi  :      Bertolak pulang ke Jeti Merang
                            
· Bot transfer (Jeti Shahbandar/ Jeti Merang)
· Chalet Air Cond (Twin Sharing & Quad Sharing)
· 
2x sarapan pagi + 3x Makan Tengah hari + 2x Makan Malam
· Snorkeling Trip di Taman Laut + Snorkeling Equipment
· Van dari Jeti Redang – Guest House – Jeti Redan
· 1 aktiviti di Pantai Teluk Dalam Besar
· Cukai Jab. Taman Laut Malaysia (Dewasa RM5 @ Kanak2 RM2.50)
· Makan malam BBQ (RM15/pax)
· Bot ke Long Beach (RM30/pax)
· Underwater camera (RM100/day)


hubungi Fikri 017-9371350 @ 
email : cuti2budget@yahoo.com.my / cuti2budget@gmail.com

Pieh Rizfie: <b>PULAU REDANG</b>...AKU COME

Posted: 20 Mar 2013 07:55 PM PDT

Yahooo.yabedabedu...mlompat-lompat sambil nyanyi lagu..cuti2 Malaysia Versi Siti Afizah..not ct nurhaliza hokey......hahaha..aku ade..kau ade??????ok last entry aku ade cite kekompiusan aku untuk choose holiday to  Pulau Redang or Royal Belum...so aku n myabgsyg...buat pilihan untuk pegi Pulau Redang...so kenape aku pilih Pulau Redang?..huhu..antaranya ialah....kitorg nk tempat yg cantik kaya dgn alam semulajadi sbb kitorg sukekan alam semulajadi........Royal Belum pun cantik tau..tp...lau pegi Royal Belum kne wat Aktiviti like jungle tracking..naik bot..pastu sure pg buat lawatan tgok org asli..perjalanan lg...tired....tired....lau pg Pulau Redang..bleh snorkeling ke..dive ke..swimming ke...cme perjalanan nk ke kuala Terengganu tu agak mnjemukan kot..sbb tmpt blik kg myabgsyg tu...hohoho ...tu la if pegi Royal Belum perjalanan agak jauh nun diutara sanun...cuti plak singkat....so ianya maybe memenatkan..sbb kitorg nk pg holiday yg ala2 honeymoon gitu..kuikuikui...thats why la weall decide u pegi Pulau Redang and one more thing..Pulau Redang ni kitorg nk gi since before kawin lg tau..

PULAU REDANG AKU COME...hahahaha..maybe next time..holiday ke Royal Belum plak kan?..Actually..ini kire nk smbut enebeseri perkahwinan  kitorg yg ke-2 tahun..cehh..mcm nk sebut dh 20 tahun lak kan...patotnye 28 Mei 2013 nnt..tp ade sbb2 tertentu..so kitorg pilih utuk pegi lebih awal..ermm lmbt atau cepat x penting..tp kasih sayang yg bertambah itu yg lbh penting..so hampir 2 tahun hidup bersama dgn ade suami ni..mcm2 liku yg kitorg tempuh..so hrp2 percutian kalini..membawa seribu erti buat kitorg and dpt hilangkn segala tekanan yg dtg sejak akhir2 ini....harap Allah permudahkan urusan hambanya ini..amin...skunk ni tgh pening nk godek2 pakej2 percutian di Pulau Redang...so skunk tgh godek PAKEJ PULAU MALAYSIA mang seme pulau kat Malaysia ade..nk Pakej Keluarge,Pakej Hadiah dan byk lg..so korg godek la ye...papay...
TQ TO MY HUSBAND..hadiahkan Percutian ini...(kire hadiahla..walau aku tukang cari..sbb seme bajet my husband tanggung beres.....hihihi) muah you!!! mane tau..blik honeymoon..terus ade baby..kikiki..amin


It&#39;s Aida4eva: pakej lengkap dan murah <b>Pulau Redang</b> dari kuala <b>...</b>

Posted: 13 Mar 2013 08:00 AM PDT


kat mana ye pulau redang?
Terletak di perairan Laut China Selatan merupakan salah satu daripada 9 buah pulau yang membentuk taman laut Kepulauan Redang, negeri Terengganu, Malaysia. Pulau Redang juga merupakan tapak pemuliharaan penyu yang penting. Terdapat 2 buah bangkai kapal yang bersejarah di kawasan perairan Pulau Redang iaitu H.M.S Putera Wales dan H.M.S Repulse yang telah ditenggelamkan di sini pada permulaan perang dunia kedua.
cantik ke pulau redang ni?


haaaa~ cantik takkkkkk???
orang gila je cakap tempat ni tak cantik.
berbaloi ke kalau ikut pakej Pulau Redang dengan AKASIA TRAVEL&TOURS ni??
 haha. dah lama aida nak pegi pulau ni. pemandangan cantik, laut yg biru.
teringin nak dengar bunyi laut malam-malam. hayati bayu laut, tgk ikan dalam laut yang jernih.
tapi disebabkan nun jauh di terengganu, nak pergi takde transport, mahal nak cari chalet, hotel bagai semua, nak cari aktiviti lagi, nak pikir makanan kat sana lagi. tu semua buat pelan nak berlibur terbantut.
 mujur ada pelan lengkap murah, berbaloi dan jimat dengan AKASIA TRAVEL&TOURS ni!


ni la pakej yang aida ceritakan dalam entry lepas tu ----> LINK
sangat berbaloi amek pakej ni..
murah! tak payah pening-pening nak fikir apa nak buat kat sana, apa nak makan kat sana, kat mana nak duduk, semua dah ditanggung beres!

pakej 3hari 2malam ni cover makan, penginapan, aktiviti dan pengangkutan.
wow!
complete set! murah! tak sampai rm500 pun!
tinggal korang enjoy je kat sana nanti. siap bercuti dengan artis lagi u'alls!
kelas kau jah!

tapi cepat2 booking!

limited to 65 people only!

30+ orang dah book!

so tinggal berapa seat je yang available lagi.
cepat-cepat-cepat book!!!

untuk booking, korang hanya perlu bayar rm50 untuk sahkan korang serius nak ikut.
teruja tak  korang???

grab it fast people!

*waaaaa. aku yang excited lebih ni*
^________^

haha. so cepat contact nombor di bawah ni untuk booking!

untuk pertanyaan lebih lanjut, hubungi :

atau korang boleh LIKE page :-
(klik je nama page ni atas ni ek untuk terus directing ke page tu)

p/s : bila tengok laut, hati jadi tenang. jiwa jadi lapang. terus jadi happy! :)

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


6 Mac 13 : Pangkalan Udara <b>Gong Kedak</b> Mendoakan Keselamatan <b>...</b>

Posted: 06 Mar 2013 07:31 AM PST

Pangkalan Udara Gong Kedak Mendoakan Keselamatan Anggota Di Lahad Datu  Pangkalan Udara Gong Kedak Mendoakan Keselamatan Anggota Di Lahad Datu

GONG KEDAK, 6 Mac 13 – Satu Majlis Tahlil dan Solat Hajat peringkat Pangkalan Udara Gong Kedak telah diadakan berikutan tercetusnya pergolakan di Lahad Datu dan Sempoerna, Sabah. Majlis ini juga bertujuan untuk memohon restu agar Ops Serkap yang sedang dijalankan oleh anggota Pangkalan Udara Gong Kedak serta anggota ATM yang lain di lokasi tersebut berjalan dengan lancar dan selamat. Majlis telah dihadiri oleh hampir kesemua warga pangkalan.

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di gong kedak</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Feb 2013 07:45 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

: The Tigers, Singapore Has To Contend With

Posted: 04 Feb 2013 07:41 AM PST

BERITA 2013

Israel mengaku serang Syria


MUNICH - Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak memberi petunjuk semalam bahawa negaranya merupakan dalang satu serangan udara ke atas Syria pada Rabu lalu.
Sebelum ini, beberapa pegawai Amerika Syarikat menyatakan sasaran itu ialah senjata-senjata antipesawat yang dihantar untuk anggota-anggota Hezbollah.
"Saya tidak boleh menambah sebarang perkara berhubung apa yang anda telah baca di dalam surat khabar tentang apa yang berlaku di Syria beberapa hari lalu," katanya di sini.
Beliau berada di Jerman untuk menghadiri satu persidangan berhubung keselamatan dengan para diplomat dan pegawai pertahanan dari beberapa buah negara.
"Kami menyatakan bahawa kita tidak berpendapat bahawa ia sepatutnya dibenarkan untuk membawa senjata-senjata canggih ke Lebanon," katanya.
Beliau juga menyatakan bahawa kejatuhan Bashar akan berlaku tidak lama lagi.
Menurutnya, kejatuhan tersebut akan memberi tamparan hebat kepada Iran dan Hezbollah.
Beberapa pemimpin Israel pernah menyuarakan kebimbangan bahawa perang saudara di Syria mungkin telah menyebabkan Presiden Bashar Al-Assad kehilangan kawalan di negaranya termasuk ke atas senjata kimia.
Di Syria, Bashar menyatakan kepada seorang pegawai kanan Iran bahawa negaranya akan berdepan sebarang serangan luar.
Bashar menyatakan bahawa Israel menyerang sebuah kemudahan penyelidikan ketenteraan dekat Damsyik.
Ia merupakan kenyataan pertama Bashar berhubung serangan udara Israel.
Beliau membuat kenyataan itu ketika membuat pertemuan dengan perunding kanan nuklear Iran, Saeed Jalili.
Iran merupakan sekutu rapat Syria.
Saeed berikrar bahawa Iran akan terus memberi sokongan kepada rejim Bashar.
Syria juga berikrar akan menyerang balas serangan Israel itu.
Ketua Pengawal Revolusi Iran, Jeneral Mohammad Ali Jafari berkata, pihaknya berharap Syria akan menyerang balas Israel.
Pertempuran antara tentera Syria dengan para penentang yang terdiri daripada penduduk tempatan berlaku sejak Mac 2011.
Lebih 60,000 orang dilaporkan terbunuh sejak pertempuran tersebut berlaku.
Kumpulan penentang itu mahu Bashar digulingkan kerana mendakwa beliau gagal membawa pembaharuan dalam pentadbiran dan kebebasan hak asasi manusia. - Agensi

BERITA 2014 (Jika Islamelayu Terus Dengan Politik Pak Turut)
Singapore mengaku serang Malaysia

1. Hai…dan Assalammualaikum, saya mempunyai komen yang menarik dari seorang warganegara Amerika Syarikat (AS) yang melontarkan komen beliau kepada saya.

2. Saya paparkan di sini kerana ini merupakan kali pertama saya mendapat komen dari seorang warganegara AS yang juga pemilik blog bersifat keagamaan di sini http://thegrandverbalizer19.blogspot.com.

3. Komen yang didasarkan daripada analisis beliau saya kira mungkin kurang tepat kerana terlalu memandang tinggi kepada keupayaan pasukan komando AS tetapi saya yakin boleh dikupas secara lebih terperinci oleh pembaca saya yang sangat-sangat dimulia dan dihormati oleh saya.

4. Oleh kerana ia ditulis oleh orang luar yang tidak mempunyai kepentingan di sini, saya kira elok saya kongsi bersama anda semua.

TO FELLOW MALAYSIANS
VERY INTERESTING ARTICLES (DONT KNOW WHO THE WRITER/I COPY THIS ARTICLE FOUND IN WEB) AS RESPOND TO TIM HUXLEY (MAMAT
YANG TULIS BUKU DEFENDING SINGAPORE)
The Tigers, Singapore Has To Contend With.
There have been alot of tensions between Singapore and Malaysia, on issues pertaining from water to Pedro Branca or Pulau Batu Putih.Some Singaporean websites present things that if there was a war it will be a walkover for them, then there is this book by Tim Huxley, "Defending the Lion City", which makes out the war scenario with pre-emptive strikes on Malaysian Forces. Where Malaysian Forces are defeated and Malaysians are subject to Singapore's Military rule.
First of all Singapore and Malaysia, their fortunes are entwined, with blood ties across the causeway. There will be no winners in this war. Let me explain, Singapore considers itself the little Israel of South East Asia, thats why a lot of hawks down there advocate confrontation. There is no denying that its forces are well armed. The Israelis have always defeated the Arabs in all their wars, this confidence is ingrained in the Singapore minds. Let's have a reality check here, the Arabs do not regularly have Combined Arms Exercises, meaning they do not exercise simultaneously with their Armies, Navies and Airforce. Why ? To conduct combined exercises there must be clearance from the highest levels, so as to place the state police apparatus on the ongoing exercises, so that the Generals can be monitored. None of their despotic Arab leaders wants a coup conducted against them when all these many generals get together. So in other words their forces are never really tested. Only when cleared at the highest levels are they ever held, as it is a hassle to get clearance, therefore their forces are rarely tested, they learn most oftheir lessons during the war with the Israelis, but then it is too late.
Normally the Military is used against it's own citizens which they are very adept at. At lower levels, tank regiments do not exercise with infantry regiments, artillery and with others which is important to coordinate attacks and defence, these exercises not only strengthen coordination, weaknesses can be identified and rectified, logistics needs for hour to hour requirements on the battle field can be enhanced to improve deliverability, strengths noted to be improved upon, doctrines tested, if needed, changed to evolve into a magnificient fighting force. There is a dictum "the way you train is the way you are going to fight".
Malaysian troops constantly have combined arms exercises throughout the year, they have elaborately planned out training cycles for the individual,units, brigades, divisions and the corps as a whole. The Singapore mind, to place the Malaysian forces in the same category as the Arabs is an under estimation. Malaysian soldiers, sailors and airman join the regular forces for the love of the profession, most of them. There are servicemen with an impressive lineage of soldiering. Most Malaysian servicemen have been blooded. They exercise in peace times with imaginery enemies, they have made mistakes, they go back to the drawing boards. They know their weaknesses,they improvise, adapt and overcome. They also conduct lots of cross training with foreign forces.
An elevated level of cooperation with the United States on the range of fronts.There have been more than 75 U.S. military ship visits in the past two and a half years. The United States conducts training exercises with the Royal Malaysian Air Force, flying with and against them in mock battles. U.S. Navy SEALs conduct training in Malaysia twice a year. The U.S. Army does field exercises with the Malaysian army. I might mention here that, for their expertise in jungle warfare, Malaysians are known in the business as "whispering death." Finally, 1,500 Malaysian defense personnel have benefited from the U.S.
The confidence factor in the Singapore mind is their formidable airforce with their air to air refuelling capability, to bring them in from Australia, Taiwan and the US. One does not strike pre-emptively out of the blue. ". On this page you can find the aircraft order of battle of the Malaysian Air Force, locally known as Tentera Udara Diraja Malaysia.
There should be an escalation of tensions. The majority of the Singapore servicemen are conscripts, the key elements of their forces are made up of their regulars. That means there is no continuation in training.
It is a major factor that will contribute in the performance of it's frontline troops. I have seen the conscripts perform, which makes me confident that we can defeat them on the ground, as the bulk of Singapore's forces comprise of conscripts. I do honestly hope they do not faint when they see blood and guts ! Malaysian troops are the only forces in the world to have defeated a communist insurgency. They happen to be the best jungle fighters in the world. Elite fores all over the world are trained by them. The jungle warfare school in Fort Benning, Georgia was set up by a Malaysian team.
Just to recapture, on the 3rd of October 1993 incident, in Mogadishu, Somalia a combined team of 4 Pakistani tanks and 24 Malaysian Infantry fighting vehicles rescued America's elite fighting unit, the Rangers. You can see the fictious account in the movie, "Black Hawk Down". For your information as they were moving into the combat zone, when hostile fire was being received the Pakistani tanks turned tail and fled, this has been hushed up in the name of diplomacy. The Malaysians persevered, rescuing the Rangers at the cost of one Malaysian killed, 9 wounded and losing 4 IFVs. Seventy, so called elite American forces did not litter the streets of Mogadishu with their bodies because of the sacrifices made by the Malaysians. Of course US magazines belittled the contribution of the Malaysian troops by calling them 'gun shy', as mentioned in Newsweek.
The Malaysians kept all MSRs openedwhen the Americans withdrew into a shell after that incident and to later withdraw from Somalia. An extract from the Washington Post. "They realized they'd have to do it in armor, so we linked them with 24 Malaysian armored personnel carriers, four Pakistani tanks and two armored personnel carriers and a company of armored Humvees," Stockwell said. Stockwell said "it came together very quickly" and strongly disputed the report of a U.S. Army officer in Washington that "it took intense pressure from Americans to get the Malaysians and some Pakistani M-113s to deploy." "I will grant you that in this international U.N. military we do not have the same command and control; the unity of command is a lot looser, so sometimes it takes some persuading," Stockwell said. But he added: "The Malaysians performed magnificently."
Summary of combat operations. or the US Ranger version.
Malaysians training the US Marines at jungle warfare.
In the decades in the fight against the Communists, there is no record of a Malaysian soldier taken alive. In Singapore's case during the 'Confrontation' against the Indonesians, there is one sorry episode the Singaporeans would like to forget involving the 1st Singapore Infantry Regiment. The Malaysian military remembers it's past, this is an incident which took place in the Congo in the sixties, when 13 Italian airmen, who took refuge at a Malaysian camp, were surrenderd to the rebels by a Malaysian Company Commander, of the 6th Battalion of the Royal Malay Regiment(refer to book by Lt. Col Maurice Lam). The 13 airmen were literally hacked to pieces in front of them.One of the reasons why the Malaysians did not turn down the Americans.
Just to show a weakness in Singapore's anti-armour weaponry, the MILAN needs to stabilize after launch for 400 meters, meaning it needs flat and a clear area before it is guided onto the target. There are not many open places in Malaysia to accomodate that. There are many other weaknesses that I will not mention here. The AWACs, Singapore has, are nearing shelf life, the Malaysians are going to acquire new ones. The Singapore subs are second hand and their tanks are antiquated AMX which have been upgraded so many times, using Frog (French) technology and the British Centurions. Their APCs are still with technology from the sixties. The Malaysian tanks which will be acquired are from the New Europe, Poland. Malaysians are in the process of getting new IFVs from Turkey. Very effective air defence systems are being purchased.
The 'Apache' helicopters AH64D have not been very effective against the enemy on the ground, proven in Karbala and Operation Anaconda. The'turkey shoot" during the Gulf war was a one sided affair on a retreating enemy during the first Gulf War, creating a myth on the invincibility of the Apache. Helicopters that attacked Iraqi Republican Guard units south of Baghdad on March 24 03."In attacking a formation of about 40 Apache Longbows on Monday, the Iraqis staged a classic helicopter ambush first perfected by the North Vietnamese in the 1960s. As the lethal, tank-killing aircraft approached on a mission to destroy the Medina Division's dispersed armor, troops dispersed throughout a palm-lined residential area and opened fire with antiaircraft guns, rocket-propelled grenades and a wall of fire from rifles and other small arms. … "The Iraqi fire was so intense that the Apaches had to break off their mission and return to base." The results of that failed mission strongly suggest that the modern helicopter is a battlefield liability
Malaysia has MLRS regiments, where the dream target for an MLRS regiment is one such as Singapore, compact and dense.This is a quantum leap of firepower for Malaysia. Malaysia has currently 70 combat aircraft compared to Singapore's 150 combat aircraft. That gap will be narrowed when the Malaysians take dlivery of 18 F-18 Super Hornets and 24 Sukhois. Malaysia will not have limited warfare conducted on Singapore but total destruction.
This is an extract from an article by Derek da Cunha of the Institute of South East Asian Studies, " The Singapore Armed Forces could be described as a rapier, it is manoeuvrable, slick, and, in the hands of a skilled swordsman, can do all the fancy moves in attempting to deliver the lethal stab. On the other hand the Malaysian Armed Forces is like a broadsword; it's not very manoeuvrable, not slick, and, even in the hands of a skilled swordsman is unlikely to do all the fancy moves. Indeed it is fairly lumbering and unwieldy. However, in the ultimate analysis, a single slash of the broadsword could well result in the rapier snapping in half".
Malaysian terrain is very tough for the unexposed or the uninitiated. Allow me to paint a war scenario. Before that have a glimpse of some of Malaysia's naval vessels. Here is part of the details. More on the surface vessels. .
Malaysia and Singapore water talks (50% of Singapore's water needs is supplied by Malaysia) bog down and there is this ill feeling meanwhile there is this young gungho Commander of a Singapore warship the the RSS Battleaxe guarding the territorial waters off Pedro Branca, also on his mind is his impending divorce where he is going to lose his HDB flat to his wife all because he had a one night stand. This is nagging him constantly, meaning he is not in the correct frame of mind.
Along comes KD Hang Lekir, a corvette on orders by the Defence Minister to permanently station it in the waters off Pedro Branca, due to the failure of the water talks. Guns and radar are on 'active stations'. The Singapore Commander gets a report that there is a signature on the radar of a fast moving large vessel, orders 'action stations'. The commander of Hang Lekir, gets a report that guns are locked onto his vessel, he orders counter measures and simultaneously ranges on the Singapore vessel. RSS Battleaxe's Commander misinterprets this as hostile action and elevates status to 'battle stations'. Commander of RMN Hang Lekir is on the hotline to fleet operations, which in turn turns to MINDEF, Chief of Defence Forces, responds placing all forces on a high alert.
JERNAS area air defence system. JERNAS is the only land-based air defence system designed to defeat the most severe threats, including cruise missiles and smart munitions.The AMS Blindfire weapon control radar provides JERNAS with an all-weather day and night capability. Fast acquisition and extremely accurate tracking of the target and the missile in flight give the air defence system unique dual engagement capability. With pencil beamwidth, high power, adaptive wide-band frequency agility, very low side lobes and smart digital processing, the radar is immune to all forms of jamming.
What does this mean ? It means jets are scrambled to have an air defence capability, with jets on tarmacs waiting to take off. These events are monitored by Singapore's E2C-Hawkeye aircraft, they alert Singapore's MINDEF. Meanwhile the drama on the high seas is unfolding, commander of KD Hang Lekir is told not to engage unless fired upon, the RSS Battleaxe is a FAC(Fast Attack Craft) with 20mm Bofors opens fire on KD Hang Lekir, this corvette, one of the most modern is South East Asia can simultaneously engage targets under the sea, on the surface and air. The commander, to defend a strategic asset from being destroyed and who also who wants to become rear-admiral before the age of 38, orders launch of a ship to ship missile. The RSS Battleaxe is no more. The wife of the Commander of RSS Battleaxe will definitely get the HDB flat. All these is observed by the E2C and reported.
MINDEF gets radio stations to announce codes for mobilization. The Malaysian electronic counter counter measures unit gets to pick up this information and passes it along.Goh, gets on the hotline and calls Dr.M, accusing him of sinking a Singapore warship, Dr. M retorts that it was the Singapore ship that fired first. They continue arguing. Meanwhile, the strategic division is ordered to move to Johore, which it has rehearsed countless times times and played the game against a Southern enemy. Malaysian airdefence radars (Marconi- Martello Systems) and AWACs picks up fast moving aircraft intruding into Malaysian airspace.
All jets at Butterworth, Kuantan,Gong Kedak and Subang are scrambled, whilst the jets in East Malaysia are placed on alert, with Malaysian AWACs monitoring airspace in Taiwan and areas south of the Borneo island, for Singapore's reserve jet fighters coming in to join the fight. Simultaneously looking for Singapore's airtankers to be destroyed, before they refuel the RSAF jets coming in from Australia, Taiwan and the US. Many aircraft go down, Singapore's and Malaysia's, there is air parity. Malaysian fighters manage to penetrate into Singapore airspace and destroy 2 KC-130 tankers and 2 Stratotankers diminishing Singapore's air to air refuelling capability.
Malaysian naval ships and submarines scatter to sink and destroy Singapore's navy and merchant navy, concentrating near the straits of Tebrau, as there is air parity. The airborne brigade is ordered to conduct a linkup operation along the Mersing, Layang-Layang, JB line. The Army units in JB are ordered to defend JB, the Tebrau straits is flooded with napalm, benzine, and crude at likely footholds for the Singaporeans.
Singapore's Guards regiments which are heliborne will have to reckon with the Malaysian airborne at all strategic routes which it has to secure for it's armoured formations along three axis Kota Tinggi-Jemaluang-Mersing, Layang-Layang-Rengam-Keluang and JB-Air Hitam-Yong Peng with it's antiquated AMX and Centurions. The defence of these axis has been done numerous times by Malaysian troops on exercises. Meanwhile special forces snipers armed with 12.7 mm Barret rifles will go into hides to take out Singaporean armour at a range of 1.5 km with armour piercing rounds. Infantry taking up positions in strong points with AGLs and anti-tank weapons.
PT-91 Twardy Main Battle Tank. The Singaporean antiquated AMX (so called upgraded)and Centurion tanks will have to contend with this.The PT-91 MBT is equpped with the Fire Control System consisting of Gunner Station. It basis on modernized TPDK-1 sight for day channel and optionally passive PCN-A sight or thermal imagine sight, which create night fighting capability. The fire solutions are calculated by the ballistic, digital computer which processes mixed set of information generated by set of sensors and input manually by the gunner.
Air defence batteries are deployed, with shoulder held anti-aircraft missiles (Starburst systems, Iglas and Jernas). The Malaysian armoured and mechanized formations will race to link up with the airborne. Singapore needs to cross the straits to get its troops across, heavy casualties are inflicted, Malaysians fall back to conduct a delaying and mobile defence, all these are covered by air and artillery.
Malaysians have trained year in year out to march in full combat gear over 40 kms in under 10 hours and construct fire trenches with overhead protection within 8 hours. Laying of obstacles comes next, it is actually a breeze considering the terrain one is familiar with. Independent and co-ordinated tank hunting parties will be sent out. The Singapore advance bogs down at Muar. The US cannot come running, as it is bogged down in Afghanistan and Iraq. Guerilla war by Malaysian units are conducted at the rear echelons of the already very stretched Singapore supply lines, who also face a very hostile populace.
Malaysia signs deal worth $48 million with Russia's Rosoboronexport to purchase its IGLA short-range air defense system.
Defending a Small Nation and all about Malaysia.
Its probably at this stage that the diplomats, and the UN will come into play……. This is the otherside of a war scenario, to be more detailed will make this long and probably boring. There is always another side to a coin.

TERJEMAHAN BAHASA MELAYU

5. Saya datang dari Amerika Syarikat. Saya akan beritahu perkara ini sama ada kamu suka atau tidak.

6. Pasukan khas Singapura dilatih oleh Israel. Pasukan elit Malaysia dilatih oleh US Navy Seal.

7. Jika askar Marin AS, komando Navy Seals dan Green Beret berhadapan dengan pasukan tentera Israel (IDF), IDF akan tewas.

8. Ini disebabkan komando Israel tidak pernah berhadapan dengan ancaman nyata, kecuali dari kalangan mereka yang radikal termasuk sel-sel militan.

9. Ini lah senarionya.

10.Beberapa jam pertama, Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) akan menghadapi kekalahan yang teruk kepada pesawat pejuang dan tentera laut Republik Singapura.

11.Moral Malaysia hancur dan tentera Singapura bergerak untuk melancarkan ofensif.

12.Singapura kemudian mengumpulkan kereta kebalnya di Johor tetapi akhirnya berjaya "dineutralkan" oleh tentera darat Malaysia.

13.Dalam itu, pasukan komando Malaysia dihantar masuk secara senyap ke Singapura untuk membuat kacau.

14.Mungkin ada berlaku korban dikalangan komando Malaysia ini akibat bertempur dengan pasukan elit Singapura tetapi ada sebilangan yang berjaya masuk sehingga ke dalam dan meneruskan misi.

15.Malaysia melalui serangan balas yang agak besar kemudian secara berperingkat berjaya merosak atau memusnahkan pengkalan tentera udara Singapura dan beberapa aset statik yang lain.

16.Dalam pertempuran yang penuh dengan sifat kebencian dan dendam, tempat simpanan minyak Shell di Pulau Bukom dan beberapa kawasan sensitif menjadi sasaran serangan dan sabotaj tentera Malaysia.

17.Singapura kemudian meneruskan serangan ke atas aset-aset ekonomi di Malaysia.

18.Ketika tentera Malaysia diambang kejayaan, Singapura yang mula panik kemudian mengarahkan "curfew" (errr dalam bahasa Melayu apa ya?).

19.Industri pelancongan dan perdagangan serta perniagaan Singapura mula terjejas.

20.Pasaran saham jatuh teruk.

21.Pemimpin Singapura dari kalangan pihak tentera akan tinggal dalam pulau untuk meneruskan perang gerila.

22.Manakala pemimpin politik negara itu akan melarikan diri ke Australia, New Zealand dan membiarkan rakyatnya yang tidak memiliki kemampuan ekonomi mempertahankan diri mereka sendiri.

23.Singapura kemudian mengerakkan tentera paksaan dan remaja seawal usia 20an dipanggil untuk meneruskan perjuangan.

24.Bagaimanapun, ini bukan pilihan terakhir republik itu kerana sejumlah besar kekayaan Singapura sebenarnya sudah pun disalur untuk menyewa askar-askar upahan seperti tentera Gurkha, Nepal dan ditempat lain untuk mempertahankan kawasan-kawasan sensitif.

25.Saki baki tentera laut Singapura dan tentera udaranya masih meneruskan serangan.

26.Askar Singapura kemudian mengali kubu dan bersedia secara defensif untuk mempertahankan pulau itu apabila kesemua divisyen Singapura di Johor tewas oleh tentera Malaysia.

27.Melalui saluran diplomatik, Singapura memohon bantuan dari negara luar.

28.Amerika Syarikat (AS) dan beberapa buah negara lain yang sejak dari awal menganalisis corak peperangan itu mula melihat tanda-tanda Malaysia akan menang.

29.Malaysia kemudian memperbaharui beberapa perjanjian dengan AS termasuk bersetuju untuk membeli peralatan ketenteraan yang baru dari negara-negara yang berkepentingan ini.

30.Singapura akhirnya tewas dalam permainan politiknya untuk mendapatkan sokongan dari negara sekutunya selama ini.

31.Tentera darat Malaysia kemudian menyeberangi Tambak Johor untuk masuk ke Singapura.

32.Pertempuran di Singapura dimulakan dengan hebat, korban sangat besar di kalangan askar sukarela dan paksa republik tersebut.

33.Askar Malaysia kemudian mula mara masuk ke dalam Singapura melalui peperangan dari blok ke blok HDB (Fibua).

34.Pengkalan bawah tanah Singapura ditawan.

35.Pusat pemerintahan tinggi Singapura ditawan.

36.Arahan dikeluarkan oleh sisa-sisa pusat pemerintahan tinggi Singapura kepada pesawat pejuang dan tentera laut republiknya untuk menghentikan pertempuran.

37.Malaysia akhirnya menakluk Singapura.

38.Tentera Malaysia mengalami kehilangan besar dari kalangan aset tentera udara dan lautnya.

39.Tamat senario, suka atau tidak, itulah senario yang akan berlaku.

 AMUKANMELAYU - penulis percaya, tiada sesiapa pun ambil kisah dengan etikal ini. tapi sekiranya ini terjadi...adakah tanggung jawab mempertahankan Tanah Melayu ini hanya terletak ke bahu Tentera kita sahaja.....apa tindakan kita?

23 Feb 13 : Majlis Makan Beradat Wisma Perwira Pangkalan Udara <b>...</b>

Posted: 23 Feb 2013 07:59 AM PST

Majlis Makan Beradat Wisma Perwira Pangkalan Udara Gong KedakMajlis Makan Beradat Wisma Perwira Pangkalan Udara Gong KedakMajlis Makan Beradat Wisma Perwira Pangkalan Udara Gong Kedak

Majlis Makan Beradat Wisma Perwira Pangkalan Udara Gong Kedak

Majlis Makan Beradat Wisma Perwira Pangkalan Udara Gong Kedak

GONG KEDAK,  23 Feb 13 – Wisma Perwira Pangkalan Udara Gong Kedak telah mengadakan Majlis Makan Beradat bagi pegawai-pegawai bertempat di Wisma Perwira, Pangkalan Udara Gong Kedak.  Ketibaan Yang Di Pertua Wisma, YBhg Lt Kol Ahmad Tuah bin Hj Azid TUDM dan Komander Pangkalan, YBhg  Kol Mohd Asghar Khan bin Goriman Khan TUDM beserta rombongan telah diiringi dengan alunan Bag Pipe. Majlis dimulakan dengan nyanyian lagu Sentiasa Di Angkasa  Raya, ucap selamat kepada Yang Di Pertuan Agong dan lagu Negaraku.

Hadirin telah dihidangkan dengan menu pembuka selera, mushroom soup, hidangan utama dan pencuci mulut serta diiringi dengan alunan muzik. Majlis diteruskan dengan ucapan daripada Yang Di Pertua Wisma, Lt Kol Ahmad Tuah bin Hj Azid TUDM dan YBhg  Komander Pangkalan Kol Mohd Asghar Khan bin Goriman Khan TUDM. Majlis tamat kira-kira pada jam 12.30 malam.

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved