ads

Ahad, 11 November 2012

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


pusat santuari penyu <b>rantau abang</b>,terengganu

Posted: 11 Nov 2012 05:54 AM PST


Pusat Santuari Penyu ini terletak di Rantau Abang, Dungun. Di Pusat Santuari Penyu, pelancong boleh melihat dan mempelajari lebih lanjut mengenai haiwan ini dan mengetahui tempat terbaik untuk melihat penyu bertelur. Majlis Penasihat Santuari Penyu Negeri Terengganu bertanggungjawab bagi segala bentuk perlindungan, pemuliharaan dan pengurusan penyu di Negeri Terengganu Darul Iman.


Mengikut statistik, Pusat Penerangan Penyu telah dikunjungi seramai 8,116 orang pada tahun 2008. Manakala pada tahun lepas seramai 9,979 pelancong melawat pusat penerangan itu iaitu 8,959 pelawat tempatan dan 1,020 pelawat luar negara.


Menurut Jabatan Perikanan Malaysia, jumlah pendaratan Penyu Belimbing di Pantai Rantau Abang semakin menurun dari tahun ke tahun di mana pada tahun 2003, sebanyak 14 pendaratan dilakukan manakala pada 2004 (5), 2005 (1), 2006 (5) dan tiada pendaratan pada 2007.

Namun sehingga Jun 2008, terdapat dua pendaratan dilakukan Penyu Belimbing di pantai tersebut. Manakala bagi Penyu Agar pula, jumlah pendaratan pada 2003 adalah 1,479, 2004 (2,118), 2005 (1,037), 2006 (2,371) dan 2007 (2,047).

Jumlah pendaratan Penyu Karah juga semakin berkurangan iaitu 2003 (6), 2004 (9), 2005 (8), 2006 (4) dan 2007 (18), manakala tiada langsung pendaratan Penyu Lipas dari tahun 2003 hingga 2007. Melihat kepada rekod jabatan itu mengenai jumlah pendaratan penyu di negeri itu sahaja sudah mampu mencetuskan perasaan resah bahawa haiwan itu sedang mengalami ancaman kepupusan yang kritikal.


Bagaimana Untuk Ke Rantau Abang....

Sekiranya anda ingin ke Rantau Abang dari Kuala Terengganu, anda boleh menaiki bas ke Dungun dari Hentian Bas MBKT. Perjalanan akan mengambil masa lebih kurang 1 jam 15 minit dari Bandar Kuala Terengganu. Sekiranya anda dari Bandar Dungun, anda boleh menaiki bas ke Kuala Terengganu dari Hentian Bas di Dungun. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 15 minit dari Bandar Dungun.

Anda juga boleh datang ke Rantau Abang dengan teksi. Sila rujuk senarai Perhentian Teksi di Kuala Terengganu. Jarak perjalanan dari Kuala Terengganu ke Rantau Abang ialah 62km.

Dari Kuala Lumpur, anda boleh menggunakan Lebuhraya Pantai Timur (LPT) menghala ke Kuantan. Cari arah perjalanan ke Kuala Terengganu atau Kemaman. Selepas tiba di Kemaman, cari arah papan tanda untuk ke Dungun. Jarak perjalanan di antara Kuala Lumpur dan Rantau Abang ialah lebih kurang 420 km.

Sekiranya anda dari Pulau Pinang, anda boleh menggunakan Lebuhraya Timur-Barat menghala ke Kota Bharu. Dari Kota Bharu, anda perlu mencari arah perjalanan ke Besut dan seterusnya ke Kuala Terengganu. Jarak perjalanan dari Pulau Pinang ke Rantau Abang ialah lebih kurang 892km.

Dari Johor, anda boleh menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan dan keluar di Plaza Tol Yong Peng. Dari Yong Peng, ambil lebuh raya ke Labis dan Segamat. Dari Segamat, anda boleh menuju ke Kuantan, Kemaman dan seterusnya Dungun.


Info Penyu

Pengenalan

Penyu telah wujud sejak lebih 100 juta tahun yang lalu yang dipercayai sezaman dengan zaman dinasour. Ianya adalah haiwan vertebrata dalam kelas reptilia di bawah Order Chelonia yang tergolong bersama dengan ular, cicak, kura-kura, labi-labi dan tuntung. Penyu juga mempunyai kulit yang bersisik, bernafas melalui paru-paru, suhu badan yang sama dengan suhu persekitaran, bertelur dan adalah haiwan marin.

Walaupun ia boleh menyelam dan berada dalam air untuk sekian lama, tetapi ia mestilah timbul kepermukaan air untuk bernafas. Penyu merupakan spesies yang hidup lama dan mengambil masa di antara 20 hingga 50 tahun untuk matang mengikut spesies. Kini ke empat-empat spesies penyu ini sedang terancam dan besar kemungkinan akan mengalami kepupusan.


Kitaran Hidup

Penyu pada amnya mempunyai satu kitaran hayat yang sama. Penyu Betina akan mengawan dengan Penyu Jantan di laut sebelum naik bertelur ke pantai. Penyu Betina akan mendarat di pantai pada waktu malam untuk bertelur. Tempoh masa bertelur adalah berbeza mengikut jenis penyu, kebiasaanya adalah 1–3 jam. Selepas musim bertelur, penyu itu akan berhijrah ke kawasan makan asalnya yang jauh. Seekor Penyu Betina boleh bertelur di antara 4-6 kali di sepanjang musim bertelur. Biasanya selang masa di antara satu masa peneluran dengan yang lain ialah 8–15 hari bergantung kepada jenis penyu. Kemudian selepas 2-8 tahun, penyu-penyu tadi akan berhijrah semula untuk bertelur di pantai yang sama tempat ia bertelur. Kebanyakan Penyu Betina tidak bertelur dua tahun berturut-turut. Telur yang dihasil akan ditinggalkan dan tidak dijaga.


Tempoh pengeraman dan jantina anak-anak penyu adalah dipengaruhi oleh suhu pasir di mana suhu yang panas (30°C ke atas) akan menghasilkan anak Penyu Betina dan suhu sejuk (26–278°C) menghasilkan anak Penyu Jantan. Telur penyu akan menetas dalam tempoh 2 bulan dan bergantung kepada jenis penyu dan suhu pengeraman. Anak-anak penyu yang menetas akan keluar dari sarang pada waktu malam dan terus menuju ke laut mengikut cahaya bulan. Pada peringkat ini, anak-anak penyu dikatakan mengalami proses "imprinting" yang membolehkan anak penyu tersebut kembali semula ke pantai tempat kelahirannya apabila dewasa kelak.


Ada ahli saintis meramalkan sebanyak 1,000 hingga 10,000 telur diperlukan untuk mendapatkan seekor Penyu Betina atau seekor Penyu Jantan dewasa yang berjaya mencapai ke peringkat dewasa dalam masa 20 hingga 50 tahun.

Jenis-Jenis Penyu

Penyu Belimbing

Penyu Belimbing ialah spesies penyu yang terbesar di antara jenis-jenis penyu yang terdapat di dunia. Kini spesies penyu ini semakin pupus. Inilah satu-satunya jenis penyu yang tidak bertempurung keras, di mana karapasnya (cengkerang) adalah lembut dengan mempunyai tujuh jaluran panjang yang memanjang dari bahagian kepala hingga ke ekor. Ia boleh membesar sepanjang 2 meter dan mencapai berat sehingga 600 kg. Penyu ini menghabiskan hampir keseluruhan hayatnya di dalam laut lepas dan berkebolehan untuk menyelam sedalam 400 m hingga 1,200 m.


Penyu ini mudah dikenali kerana cengkerangnya yang menyerupai seperti buah belimbing. Warna badannya adalah kehitaman dan bertompok-tompok putih. Bahagian atas mulutnya yang melengkung adalah untuk memudahkannya menangkap obor-obor yang merupakan makanan utamanya. Ianya menghasilkan telur antara 60–120 biji pada suatu masa. Musim bertelurnya adalah Mac hingga Ogos. Di Malaysia, tempat utama penyu ini naik ke pantai untuk bertelur adalah di Rantau Abang, Terengganu dan terdapat juga di Paka dan di Pahang. Telurnya berwarna putih dan berkulit lembut dengan ukuran garis pusat 5–6.5 sm.

Penyu Agar

Penyu Agar juga dikenali sebagai "penyu hijau" mengikut warna lemak dalam badannya yang berwarna hijau. Warna penyu ini adalah coklat buah zaitun atau coklat tua atau kehitaman. Penyu ini boleh membesar sehingga lebih 1 meter dengan berat badannya di antara 135–270 kg. Makanan utamanya adalah rumpai laut dan rumpair. Musim bertelurnya adalah di antara April–September dan menghasilkan 100–140 biji setiap kali bertelur. Penyu ini terdapat di Negeri Terengganu, Pahang, Perak, Kedah, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak. Telurnya adalah berwarna putih dan berkulit lembut dengan ukuran garis pusat lebih kurang 5.0 sm.

Penyu Karah / Sisik

Penyu ini juga dikenali sebagai Penyu Sisik. Ianya mempunyai karapas yang keras dan nampak seperti sisik-sisik yang bertindih. Warna badannya adalah coklat, bersaiz sederhana dan boleh membesar sehingga 70–90 sm dengan berat badannya di antara 35–75 kg. Bentuk paruh mulutnya yang menyerupai paruh helang. Makanan utamanya adalah span dan karangan lembut yang terdapat di kawasan Terumbu Karang.

Spesies penyu ini kebanyakannnya terdapat di kawasan Terumbu Karang. Musim bertelurnya adalah Mac–Jun dengan purata bertelur sehingga 130 biji. Penyu ini terdapat di negeri Terengganu, Pahang, Melaka , Johor, Sabah dan Sarawak. Telurnya adalah berwarna putih dengan kulit yang lembut dan berukuran garis pusat lebih kurang 5.0 sm.

Penyu Lipas

Penyu Lipas adalah penyu yang terkecil di antara empat jenis penyu yang terdapat di Malaysia. Ianya boleh membesar sehingga 6.0–6.5 sm dengan berat yang biasanya di antara 35–50 kg. Warna badannya adalah gelap atau coklat buah zaitun dan bahagian bawahnya berwarna putih. Makanan utamanya adalah udang, obor-obor, ketam dan siput. Musim bertelurnya adalah dari Mac–Jun dan menghasilkan purata telur 100 biji setiap kali bertelur. Telurnya adalah berwarna putih, berkulit lembut dan bergaris pusat lebih kurang 4.0 sm. Penyu ini terdapat di Pulau Pinang, Pahang dan Terengganu. Kini bilangan spesies penyu ini yang mendarat untuk bertelur di pantai-pantai Malaysia adalah semakin berkurangan dan diancam kepupusan.

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


Pembinaan Taman Ilmu <b>di</b> Bukit Dendong,<b>Besut</b> Diteruskan <b>...</b>

Posted: 06 Nov 2012 10:22 PM PST

Kerajaan Negeri tidak akan membiarkan Taman Ilmu di Bukit Dendong,Besut, menjadi gajah putih sebaliknya usaha meneruskan pembinaan kompleks berkenaan akan terus diberi perhatian. Menteri Besar,Dato'Seri Ahmad Said berkata, tidak timbul isu Taman Ilmu akan diberhentikan pembinaanya, sebaliknya memberi jaminan kerajaan akan memberi syarikat dari Korea untuk meneruskan beberapa kompenen yang belum disiapkan di situ. Menteri Besar berkata, Taman Ilmu yang akan menempatkan pelbagai kolej universiti dari luar negara akan menjadi pusat ilmu dan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan.

Kompleks berharga 180 juta yang dibina pada 2008 terletak di pinggir pantai di Bukit Dendong, sebelum ini menjadi kebimbimbangan penduduk tempatan kerana kemungkinan ia akan terbiar dan menjadi gajah putih kerana gagal disiapkan dalam tempoh ditetapkan. Malah, beberapa NGO berasaskan pendidikan dari daerah Besut, pernah menghantar memorendum kepada kerajaan negeri supaya memprcepatkan pembinaan kompleks terbabit.

Ahmad berkata, tawaran kepada syarikat dari Korea itu diharap dapat mempercepatkan beberapa komponen bangunan yang ada di situ . Ketika ini beberapa bangunan termasuk masjid, perpustakaan, dan bangunan pentadbiran giat dibina. Menurut Ahmad, Taman Ilmu bakal mengubah landskap daerah Besut kepada daerah pendidikan kedua negeri ini selepas Dungun yang mempunyai pusat berasaskan pelajaran. Beliau berkata, kompleks itu akan menempatkan beberapa universiti kolej yang akan menerima pelajar tempatan dan luar negeri apabila ia dijangka dapat beroperasi sepenuhnya akhir 2013.

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


Bercuti <b>di Pulau Perhentian</b>.. Sep 18 - 21,2012 - S affuan S tudio

Posted: 11 Oct 2012 11:18 PM PDT

Memandangkan che terlalu sebok kebelakangan ni, so che embek kesempatan utk bercuti utk menenangkan fikiran..Bertolak dari selayang kol 4am tadi.. Jemput member che kat kepong.. Lepas tu terus ke bangsar umah member che lagi sorg.. Dari rumah dia terus ke kl central.. Naik train 5.30am pastu naik bas ke lcct.. Lepas check in kita org sarapan jap.. Lepas tu baru boarding.. Masuk2 flight, che mcm kenal jer pramugari tu.. Rupanya kastemer che dulu.. Che pun tegur lah dia masa dia nak bg makanan.. Dia terkejut tgk che dah lain.. Dgn rambut panjang segala bagai.. Dia offer che nak apa2 ke.. Masalahnya che dah makan nasik lemak tadi.. Kalau x, harus che mintak.. Dan air teh lagi.. Skrg ni che otw ke kota jeti besut.. Menikmati permandangan kota bharu.. Indah.. Terutama bila selisih dgn abey kelatey..

Kita org sampai kat  airport kota bahru dlm pukul 10 lebih.. lepas tu terus naik teksi ke jeti kuala besut.. lepas bayar cukai masuk ke taman coral kita org pun dibenarkan naik bot.. best giler masa tu.. terbentang luar lautan biru utk che perhatikan.. dengan angin pecutan bot tu.. x sabar sangat nak sampai ke pulau perhentian tu.. sampai jer kat sana kita org dijemput dgn gurauan budak2 pulau yg berlenggeng x berbaju.. eeeemmmmmm...

Lepas tu kita org terus ke reception.. x lama lepas tu kita org pun dibenarkan masuk bilik.. teruja betul sepanjang perjalanan nak ke bilik kita org tu.. kita org melewati kawasan yg penuh dgn pokok2.. rasa mcm duduk dlm hutan jer.. kita org pun apa lagi? cop ler tempat tido masing2.. lepas tu semua tido kejap utk berehat.. bangun ptg sikit kita org pegi ke pantai utk jalan2 dan makan..

Tulisan atas pasir tu kita org buat masa petang tu ler.. lepas makan kita org balik ke bilik balik.. malam tu kita org duduk bilik berborak2 cita segala benda.. terutama cita hantu.. lepas tu cita kelakar.. lepas tu berkekek2 tengah malam.. sampai mat saleh chelet depan kita org sound.. baru masuk dlm tido.. he..he..he..

Esoknya kita org pun buat lah aktiviti wajib ke pulau perhentian.. iaitu snorkeling.. ni pengalaman pertama che.. memang best!!! mula2 kita org ke tempat ikan yu dulu.. byk gak ikat kat situ.. tapi che x nampak pun ikan yu.. kawan che nampak.. lepas tu kita org ke tempat byk penyu lak.. kat situ che nampak.. byk penyunya.. tapi kawasan tu x der batu karang langsung.. tempat tu byk rumpai laut kat dasarnya.. tu yg penyu dtg meragut tu.. best.. besar lak tu penyu tu!!! lepas tu kita org ke tempat batu karang byk pulak.. memang best tempat ni!! dekt dengan rumah api tengah laut.. kecik jer.. jgn pulak bayangkan mcm rumah api atas bukit tu.. kat sini lagi best!!! byk ikan dan coral dia cantik2.. lepas tu kita org singgah ke pulau kecik area situ.. pakcik bot tu nak repair bot.. rosak sikit katanya.. lepas ok, kita org terus balik hotel.

Petang tu keluar balik makan.. malam tu kita org ke long beach.. jauh giler rasanya berjalan masa tu.. x tau sebba faktor kegemokan che ke? benci!! lepas sampai sana mengah!! kita org lepak2.. jer.. kat situ pantai dia lebih best.. sbb x der batu karang.. sesuhai utk aktviti pantai..

Esoknya kita org lepak2 bilik jer.. seharian.. sebab penatkan..lepas makan malam kita org ke loing beach lagi.. esoknya balik.. kita org check out awal sebab nak jejalan kat bandar kota bahru.. bersambung..  .




Dalam ERL.. menuju ke airport.





Sarapan kat airport..









Baru lending..





OTW ke Jeti Kuala Besut..






Dalam bot.. ke pulau kazambo..





Perjalanan ke bilik..




Bilik kita org..





 Permandangan dari restoran kita org lepak..









ratu sampai pantai katanya..




Bilik dilanggar todak..






Show kat long beach..








Kat pasar siti khatijah...



13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


suppuy: 207. Tempat2 menarik/pelancongan <b>di Kuala Terengganu</b>

Posted: 10 Nov 2012 10:52 AM PST

Aku selalu mengeluh dengan negeri aku sendiri.
Mengeluh sebab tak banyak hiburan yang boleh dibuat.
Masa zaman aku budak sekolah takde tempat sangat nak dibuat lepak.
Aku selalu fikir, kan bagus kalau parents aku tak pindah dulu.
Stay je kat KL.
Hermmm nampak sangat duniawi kan wish aku ni.
Tapi bila ayah aku cakap - apa akan jadi pada family kita kalau tak pindah dulu?
Hermmm terus aku terfikir apa ya?

Ayah aku cakap maybe hidup kami tak macam sekarang..
Kemungkinan besar bapak aku maybe akan jadi members kelab dangdut hehe..
Mak aku pun maybe akan jadi mak cik2 bibir merah menyala, rambut warna karat2..
Abang2 aku pulak mungkin jadi stok rempit pakai gelang rantai besi..
Dan aku... ayah aku cakap mungkin aku belajar ntah ke mana and jadi... sales girl... hahahaha~ =.="

Tuhan tahu apa yang terbaik, dan syukur sangat2, aku dilahirkan di negeri yang menghadkan kehidupan aku dengan hiburan duniawi :D

---

Okeh tutup intro.
Entah pape intronya.
Aku nak tulis pendek je tetiba terpanjang pulak.
Sorry eh, aku tak pandai stop typing.
Menulis je ikut fikiran hehe.

So straight to the point,
hari ni aku nak share;

TEMPAT MENARIK/PELANCONGAN DI KUALA TERENGGANU!

Aku selalu ingat negeri aku ni boring.
Tapi sebenarnya banyak je tempat yang menarik.
As long as ko rajin mencari dan search tempat2 tu,
aku rasa korang boleh puas hati :D
So, jom tengok antara tempat2 di Kuala Terengganu yang dilawati kami sepanjang minggu ni.

1. Taman Monumen, Taman Tamadun Islam


Fad sampai subuh selasa, so pagi tu tanpa tidur kami angkut Fad pergi jejalan sini.
Aku tak ingat pukul berapa kami sampai sini.
Tapi yang pasti kami sampai before tengahari la.
Cuaca pulak tak yah cakap la caner, PANAS hoi!
Cuaca hot gilers tapi peduli hape, redah masuk jugak.
Aku syorkan kepada yang tak tahan panas, SILA BAWAK topi ataupun nak senang ko pergi time cuaca mendung sikit eh.
Tiket masuk RM15 sahaja untuk seorang.
Tiket termasuk kupon yang macam diskaun untuk cenderahati dan makanan/minuman di cafe.

Dalam Taman Monumen ni memang menarik la!
Korang boleh tengok monumen2 masjid dari seluruh dunia.
Antaranya korang boleh tengok masjid Taj-Mahal, Masjid Al-Aqsa, Masjidil Haram etc.
Banyak jugak replika masjidnya.
Untuk sesentengah masjid, diorang ada buat gallery.
Gallery tu ada air-cond so siapa yang pergi time hot2 ko ley sejukkan badan dalam tu haha.


Oh ye,
untuk round Taman Monumen ni korang ada option samada nak berjalan kaki, sewa basikal, sewa buggy atau naik train.
Kitorang pilih basikal. RM5 sahaja untuk satu basikal.
Korang boleh naik buggy. Ada orang yang bawakkan korang round sana.
Sewa buggy aku tak ingat berapa. Dalam RM30 something la, sorry tak ingat.

Naik basikal best.
Dah lama tak naik, so rasa best giler pulak bila naik.
Korang kena pandai2 pilih basikal.
Jangan jadi macam member aku, basikal tak best tak pasal2 jatuh rebah time nak naik kawasan bukit haha :P


2. Masjid Tengku Tengah Zaharah/Masjid Terapung
Masjid sini cantik, duduk tengah2 tasik.
Sape yang baca novel Melur Jelita wajib okeh datang sini hahaha.
Mana la tau korang akan jumpa Hilman Yong.
Tu pun kalau dia tu betul2 wujud kehkehkeh.
Oh dan aku cadangkan korang beli makanan dan lepak dekat taman rekreasi kat kawasan masjid terapung tu.
Best weh.
Aku dengan Mun bawak Fad makan tengahari kat sini.
Beli makanan dekat kedai nasi padang tepi office aku dulu then makan atas tikar sambil mengadap Masjid Terapung.
Best. Ni ahkak pejabat kami yang bagi idea ni dulu.
Dia dengan husband selalu lepak makan sini.
Menarik, so sila copy paste cara ahkak office aku tu eh hehe.

3. Terengganu Equestrian Resort (TER)


Kat sini tempat main kuda.
Teringin sungguh aku nak main kuda kat sini.
Rasa macam nak daftar kelas belajar main kuda.
Tapi tak tahu caner nak join.
Ada sape2 tahu macamana nak join kelab, tolonglah bagitahu aku.
Ni semua sebab terpengaruh dengan novel Melur Jelita.
Hahahahaha novel lagi =.=".

Kat sini ada sports complex.
Korang boleh main bowling, badminton, renang etc. kat sini.
Aku tak pernah main kat sini, so no idea pasal tempat ni.
Nak main bowling dengan Fad dan Mun rasanya masing2 tak terror.
Kang tiga2 orang duk baling bola masuk longkang tak ke buang masa.
So skip, kami ke padang!!!


Seyes cantik tempat ni!
Si Teyah pernah buat photoshoot dengan sedara2 dia dulu.
Jadi aku pun teringin sangat2.
Terus cari orang untuk tanya boleh tak masuk padang kuda ni.
Ces staff sini pun tak tahu.
So lantak, kami masuk je padang ni.
Selagi takde orang halau, buat jela muka tak bersalah haha.
Rasanya boleh je kot sebab ada je orang tengok kami masuk hermmm tak sure.

Aku bukan pro bab2 photography, so tak tau caner nak ambik gambar cool, comey, creative.
Tapi bila tengok2 gambar yang diambil, ok la.
Comey jugak hasil kami.
So untuk korang giler bergambar, aku syorkan korang ke sini.
Tapi, aku cadangkan korang tanya dulu la pasal permission masuk dalam kawasan padang tu ye hehe :D

4. Istana baru DYMM Sultan Mizan


Kat Chendering korang boleh nampak istana di lereng bukit yang masih lagi dalam pembinaan.
Dah berapa kali dah aku masuk area istana tu, but still setiap kali tengok aku rasa teruja.
Besar plus tradisional.
Fad si pelancong tu pun jatuh rahang menengoknya.
So kalau berminat nak tengok korang datang la.
Istana tu dekat je dengan UiTM Chendering.

5. Steamboat@Pulau Duyung


Untuk sape2 yang pening tak tahu nak makan kat mana untuk malam hari,
aku syorkan korang pergi di restoren2 steambaot kat Pulau Duyung ni.
Aku tak tahu nak namakan tempat ni nama apa, tapi yang boleh aku cakap,
sini ni macam tempat menarik jugak untuk sape2 yang nak makan sambil nikmati pemandangan gitus~
Sini mengigatkan aku pada Pantai Senibong, tempat makan2 yang boleh nampak Singapore dari dekat.
Lainnya, tempat ni korang boleh makan stemboat yang sodap plus tengok pemandangan bandar kuala Terengganu di seberang sungai~
6. Taman Warisan
Lokasinya dekat dengan Pasar Payang dan tepi kawasan perkampungan Cina.
Kat sini macam ala2 taman ICT Shah Alam tu.
Kira untuk lepak2 memang bestla.
Second visit dengan Linni aku tengok ada ramai yang memancing.
Sape2 yang suka tangkap ikan tu moh le datang sini.
Kat sini jugak aku syorkan bolehlah korang buat BBQ ke, picnic2 ke.
Best jugak. Tambah2 time malam.
Romantik gitu miahahaha.
Fad dengan Mun buat surprise sempana birthday aku.
Terharu mak nyahhh~
Langsung tak terfikir ada orang nak sambut birthday aku.
Baru je semalam sebelum tu aku baca blog Izatie pasal birthday party dia.
Rasa jeles.
Tapi pastu korang buat suprise macam tu, hermmm kira happy la weh!
Thank you :)

7. Muzium Terengganu
Untuk sape2 yang minat sejarah wajiblah datang sini.
Tempat ni besar sangat2, so banyak benda korang boleh teroka dalam tu.
Aku ingat lagi masa kecik dulu bapak aku ajak masuk muzium ni.
Serius aku semput time tu.
Dahlah semua tempat ayah aku masuk tengok dan baca.
Haihhh nasibla dapat bapak suka sejarah T___T

Btw kalau tak minat sekalipun,
korang kenalah datang sini.
Muzium kat sini sumpah cantik
Dahlah building dia cantik penuh dengan identiti Terenganu.
Seyes lawa!
Bayaran masuk hanyalah RM5 untuk dewasa :)



8. Masjid Kristal


Masjid sini tengah2 sungai Terengganu.
Sangat selesa kalau sape2 nak solat kat sini.
Cantik tempat ni, so silalah datang.
Korang boleh tengok jambatan Sungai Mahmud kat sini.
Tenang je kat sini, so sape yang feeling dengan alam sila datang ya :)

9. Pasar Payang
Untuk yang giler shopping datanglah ke sini.
Lupakan barang brand2 meh la kita beli something yang more tradisional.
Contoh macam songket, kain sutera, tudung2 buatan Terengganu, makanan2 negeri aku tu and moreee.
Banyak benda korang boleh beli kat sini.
Fad banyak betol membeli.
Baju kelawar la, souvenirs la.
Sesuai sangat korang beli something untuk dibawak pulang~
Aku suka sangat sutera dan songket2 kat sini.
Tapi bila tengok harga tak sempat berangan aku dah nak pitam.
Mahal hoi~
Nak buat untuk majlis nikah bolehlah beli.
Nak buat Raya hermmm sumpah aku kena pinjam duit dengan Ah Long~
Gua miskin derrr, poket kering nak beli semua tu T___T

10. Kedai roti tempayan
Kedainya sebelah BSN sahaja.
Tengah2 bandar je lokasinya so aku rasa senang je kalau nak mencarinya.
Oh dan ya, kedai ni dekat dengan KAMDAR.
Takde apa yang special pun tempat ni.
Tapi untuk korang yang blurrr tak tahu nak breakfast kat mana aku cadangkan kat sini la.
Roti tempayan dan ayam tandoori kat sini marveles la bagi aku.
Jadi korang boleh cuba okeh makan kat sini.
Best :D
11. Pantai Batu Buruk

Tempat yang paling kerap dibawak sepanjang guest2 aku ni kat Kuala Terengganu ni.
Linni pun cakap macam nak muntah da dengar nama pantai ni.
Hahaha bosan nauuu.
Well, sapa tak kenal pantai ni dowh?
Tempat lepak budak2 Terengganu, so memang wajiblah bawak 'foreigner' ni kat situ.
Kami sebenarnya datang kat sini sebab nak main motor AGV.
Tapi takde rezeki, taukeh dia pergi lunch tak balik2.
Bodohlah. Dah aku call cakap nak naik menatang tu,
ko kenalah lunch cepat2.
Ni tidak, dah aku call cakap nak, batang hidung ko langsung aku tak nampak.
Lama aku tunggu tapi tak datang pastu ada hati call tanya aku kat mana?
Ptuihhh ingat ada ke customer nak menunggu lama2 kan???

Oppsss sorry dah ter-emo.
Hahahaha daripada nak promote negeri terus ke episod maki orang.
Sorry weh, I kan darah muda, kuat melenting sorreh =.="


12. Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin

Aku rasa ramai dah tahu apa kes dah jadi dengan stadium ni.
Haihhh tapi takpe, kita tolak tepi kes tu.
Kami bawak je dua orang pelancong ni tengok stadium ni.
Kitorang kan budak construction, so wajiblah tengok stadium bermasalah ni hehe.



13. Keropok lekor Bukit Tok Beng (BTB)


Keropok lekor paling hot plus sodap kat Terengganu katanya.
Memang sedappp pun.
Aku yang duk Kuala Terengganu ni pun teruja bila makan keropok ni.
Aku dengan family jarang main area ni so jarang makan keropok lekor kat sini.
So bila sampai sini, dan makan terus rasa perghhh.
Btw aku tetap sayang dengan keropok lekor Losong.
Situ kan pengeluar keropok lekor paling dikenali kan.

So untuk sape2 yang mengidam keropok lekor Terengganu,
sila datang dua2 tempat ni.
Di Losong dan Bukit Tok Beng.
Sedap. Keropok kami bukan yang jenis kembang takde isi okeh.
Dan ohhh untuk sape2 yang nak pergi kedai keropok lekor di BTB, boleh try menu baru.
Keropok lekor plus cheese.
Hahaha pelik tak?
Mula2 aku dengar pun macam euw keropok ikan+cheese=macam tak takde jodoh kan?
Tapi bila makan terus mengidam iolls~

14. Taman Syahbandar

Sama macam pasar malam Wakaf che Yeh atau Gerbang Malam di Ipoh.
Kat sini girls bolehlah nak beli baju, tudung semua.
Kitorang pergi siang, so takde peniaga sangat yang bukak kedai.
Btw, datanglah sini.
Korang boleh lepak, or makan2 sekeliling Taman Syahbandar tu :)

15. Seberang Takir


Tak tahu nak namakan tempat ni apa.
Untuk photog aku syorkan korang ambik gambar kat sini.
Cantik sebab lalang2 tinggi.
Aku tak jejak pun sini tapi Mun pernah.
Katanya ramai je photog datang sini :D

16. Kuala Ibai







Satu lagi tempat yang aku tak tahu nak namakannya apa tapi yang pasti dia dekat Kuala Ibai.
Mengadap TER.
Tempat ni kawasan terbiar, tapi cantik
Ada jambatan gantung kat situ.
Apa function jambatan tu aku tak tahulah sebabnya seberang jambatan semak samun je yang tinggal.
Seram pulak bila tengok.
Dah la jambatan tu macam uzur sikit.
Seram iolls.
Masa kami pergi situ ada satu family datang tangkap udang.
Orang kata kalau ada udang, adalah cik Boye.
Ek?

K dah.
Penat aku menulis.
Tak sedar masa berlalu.
Tulis punya tulis rupanya nak dekat sejam lebih juagk aku menconteng blog ni hehe.

Banyak lagi tempat menarik di Kuala Terengganu ni.
Aku tak larat nak ingat balik mana aku pergi dan tulis.
K kepada sesiapa yang ingin bertanya lebih lanjut, tanya2 la aku.
Tu pun caner nak tanye aku, pandai2lah ko cari aku hihihihi k bye.

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Keajaiban Dunia <b>di Hulu Terengganu</b> : Wanita Sumbang Mahram <b>...</b>

Posted: 17 Sep 2012 10:59 PM PDT

"Pagi tadi saya pergi beraya di Balai Polis Kuala Berang, dia berbisik kepada saya … Ustaz tahu tak … SUK (Setiausaha Kerja) Bahagian UMNO Hulu Terengganu kena tangkap, (sekarang) ada di lokap. Beristeri dua orang dah, tapi dia lakukan sumbang mahram dengan anak tirinya. Lepas siasat, betul sungguh beranak doh anak tiri tu."

Itu sedutan ceramah Naib Ketua Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Kamaruzaman Abdullah di Kampung Banggol Binjai, Tepoh, Kuala Terengganu pada 9 September lalu.

Beliau yang juga Ketua Pemuda PAS Hulu Terengganu ketika dihubungi  portal berita pro-PAS, BuletinOnline pada 11 September sekali lagi mengesahkan perkara tersebut dan artikel bertajuk "Setiausaha Kerja UMNO Hulu Terengganu Ditahan Polis" disiarkan pada hari sama, 11 September.

TerengganuToday percaya ketika Ustaz PAS itu menceritakan kisah 'bisikan' tersebut kepada pengikut totok di Banggol Binjai, berkembang hidung dan 'jubur' pemuda PAS itu kerana berjaya menjadi orang pertama dapat menyebarkan berita sensasi itu.

Cerita yang telah tersebar luas di internet itu ada nilainya tersendiri yang seronok untuk dibanggakan lebih-lebih lagi bila melibatkan parti lawan iaitu UMNO.

Sebenarnya, TerengganuToday rasa agak aneh bin ajaib kerana dengan hanya sumber 'bisikan' pun sudah cukup untuk Kamarulzaman Abdullah yang dipanggil Ustaz itu mempercayainya sehingga turut mempengaruhi para blogger atau facebooker cap parti PAS yang sudah sedia bebal dan akal sejengkal termasuklah pengamal media di BuletinOnline.

Tidak hairanlah begitu banyak fitnah dan adu domba bertebaran sejak wujudnya parti PAS di atas muka bumi ini, rupanya sumber 'bisikan' sosek-sosek yang tidak tahu hujung pangkal pun sudah menjadi rujukan utama Ustaz dan penyokong PAS.

Perkara luar tabie sedemikian jika berlaku membabitkan mana-mana pemimpin UMNO, TerengganuToday yakin perbuatan itu tidak disokong oleh ahli serta penyokong parti, yang salah tetap salah dan wajib disiasat serta dihukum jika terbukti bersalah.

Hakikatnya, SUK UMNO Hulu Terengganu bukanlah seorang lelaki sebaliknya jawatan itu sejak lebih lima tahun lalu disandang oleh seorang wanita bernama Kamariah Awang, 37 tahun.

Diulangi, SUK UMNO Hulu Terengganu adalah wanita merangkap seorang perempuan juga dikenali sebagai kaum hawa.

Persoalan, yang menuntut Ustaz PAS, Kamaruzaman Abdullah dan para blogger bebal PAS jawab ialah, bagaimana seorang SUK berjantina perempuan mampu menyebabkan anak tiri perempuannya mengandung dan melahirkan anak?

Cukup unik! Keanehan paling unik di zaman moden ini tidak mungkin berlaku di negeri atau negara lain, hanya ada di Hulu Terengganu gara-gara bengap seorang Ustaz PAS.

Kalau ini bukan fitnah, mungkin penipuan atau pembohongan. Mungkin bagi penyokong PAS, apa saja yang terkeluar dari mulut Ustaz PAS seperti Ketua Pemuda PAS Hulu Terengganu itu merupakan tazkirah agama.

Apa yang misteri, siapa yang berbisik kepada Ustaz PAS itu?

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Wajah anak berwarna merah kehitaman - The Kuala Lumpur Post

Posted: 28 Jul 2012 07:30 PM PDT

KUALA TERENGGANU: "Saya terkejut apabila jiran memberitahu, dua anak saya berada dalam kepulan asap tebal di luar rumah dan tidak lama itu saya mendengar jeritan anak sulung memanggil nama ibu dan meluru ke arah saya.

"Hancur luluh hati saya apabila melihat seluruh wajah anak berwarna merah kehitaman," kata Suhaili Che Man, 23, ibu kepada Muhammad Irsyad Sirhan Mohd Fazrul, 6, yang melecur teruk di muka dan badan selepas membakar belerang mercun bola di Kampung Felda Kerteh 4, Ketengah Jaya, Dungun, kelmarin.
Dalam kejadian jam 7 malam itu, Muhammad Irsyad Sirhan dan adiknya Muhammad Irfan Haziq, 2, menemui serbuk belerang mercun bola yang dibuang bapa saudaranya beberapa hari lalu sebelum mengajak adiknya membakar serbuk itu di depan rumah.

Menurut Metro, malangnya, tindakan itu membawa padah apabila belerang yang dibakar pantas menyambar muka dan tangan kiri Muhammad Irsyad Sirhan yang berada di depan adiknya.
Ibu kepada dua anak yang ditemui di Wad Mata Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), di sini, berkata, sebelum kejadian itu anak sulungnya kerap meminta mercun daripada bapa saudaranya dan hanya diberikan sarung mercun bola, manakala serbuk belerang yang diasingkan disimpan dalam sebuah bekas plastik.
"Malangnya, benda itu ditemui anak dan dia merayu dengan bapa saudaranya untuk mendapatkan pemetik api pula, tetapi tidak dilayan," katanya.

Suri rumah itu berkata, hasrat anak sulungnya untuk membakar belerang itu tercapai apabila menjumpai pemetik api yang disimpan bapa saudaranya sebelum bergegas ke luar rumah untuk membakarnya.
Menurutnya, api yang terhasil daripada belerang itu menyambar seluruh muka dan tangan kirinya, manakala anak bongsu yang berada di belakang tidak cedera. Kedua-dua anaknya bergegas masuk ke rumah sebaik kejadian berlaku.

"Ketika itu saya di dapur dan terkejut mendengar Muhammad Irsyad Sirhan memanggil saya serta menunjukkan muka dan tangannya yang terbakar terkena api belerang.

"Saya bergegas membawanya ke bilik air dan memandikannya sebelum menyapu putih telur ayam di wajahnya yang terbakar sebelum membawanya ke Klinik Kesihatan Ketengah Jaya sebelum diminta rujuk ke Hospital Dungun.

"Disebabkan kesan lecur serius, Muhammad Irsyad Sirhan dibawa ke HSNZ dan doktor memberitahu anak melecur 40 peratus di muka, mata, tangan dan kaki," katanya.

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


menteri besar terengganu cabar hadi awang <b>di kemaman</b>

Posted: 10 Nov 2012 07:00 PM PST

Sejak Presiden PAS, Abdul Hadi Awang mengeluarkan kenyataan mahu bertanding di Parlimen Pekan dalam PRU-13 bagi menentang Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak, ramai di kalangan pemimpin BN mencabar calon-calon pembangkang untuk berhadapan dengan mereka. Terbaru, Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said mencabar Abdul Hadi Awang bertanding di kerusi Parlimen Kemaman.
Menurut Ahmad, Presiden PAS itu sepatutnya bertanding di Kemaman terlebih dahulu sebelum berhasrat bersaing di Parlimen Pekan. Sebaliknya kenyataan Abdul Hadi Awang mahu bertanding di Parlimen Pekan hanya gimik politik.
"Kalau berani, marilah bertanding di Kemaman. Buat apa pergi bertanding di Pahang. Tunjukkan kehebatan di Terengganu dahulu. Jangan hanya mahukan publisiti hingga takut untuk dicabar? 

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


8.9 EKAR <b>DI</b> JALAN <b>JABOR</b> ~ Zenith Harvard Sdn. Bhd.

Posted: 26 Oct 2012 06:55 PM PDT

8.9 EKAR DI JALAN JABOR UNTUK DI JUAL
LOKASI :- JALAN KE JABOR ( LOT 1)
LUAS :- 8.9 EKAR ( 1 TITLE )
STATUS :- KEKAL, PERTANIAN
HARGA :- RM 70 RIBU / EKAR  @ RM630,000( LUMPSUM )

13 di bukit besi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di bukit besi - Google Blog Search


Iron Peters Out « MMM&#39;s “Everything is Possible”

Posted: 10 Nov 2012 04:05 PM PST

Bukit Ibam Mine in History

The Straits Times 16 October 1970

Iron Peters Out

A small increase in Malaysia's production of iron ore last year has proved deceptive, as the experts expected it would.  When the mines at Bukit Besi, near Dungun, close down – the same fate apparently lies in wait for the Rompin mine – there will be substantial fall in production, and no hope of recovery.  Already annual production, at just over five million tons a year, is down by a third on the boom years of the middle sixties and the value of exports, all to Japan, have declined from $176 million to just over $110 million.  The dissappearance of the Dungun and Rompin iron will slice these figures by another one third, and threaten disaster to two prosperous communities of thirty thousand people.

Can these mines be saved?  The Trengganu and Pahang state governments can depend on the central government's support, and even its financial assistance, if a practical plan can be found.  The state governments face a serious loss of revenue from royalties, and relatively heavy capital expenditure for the resettlement of 4,500 men (and their families) directly employed by the mines.  The workers at Bukit Besi are prepared to put $3 million of their own money into co-operative company run as a joint venture with the Trengganu government.  They would prefer no doubt to see the mine become entirely a state enterprise.  And the vice-president of the mining industries' union estimates that Bukit Besi is still good for a million tons of ore a year.

This is doubtful.  In any case, for how long?  An even more important question is who would buy it?  The Japanese, with supplies assured from Australia, won't renew their contract, a primary reason for the decision to close the mine.  The Japanese were the original developers of the East Coast iron mines, back in the thirties, when no-one else was interested.  Any plan to keep the mines going will depend on finding first a guaranteed market.  Without this certainty it will be better to concentrate at once on alternative schemes.  Most of the land in this part of the East Coast is fertile (too good for rubber, say the experts) and palm oil and agricultural crops are the answer.

Iron ore is not the treasure it was.  Intensive prospecting has not disclosed any size\able further deposits, and some of the earlier calculations of the iron in Perak and Johore apparently were a little too optimistic.  The Ministry of Lands and Mines in a January estimate warned that the known reserves would not last more than another five years.  Since then two of the smaller mines near Ipoh have closed.  The suggestion that Malaysian ore should be smelted in Malaysia has been made from time to time, and Singapore might be interested, for the quality of most of the ore is high.  But propositions that may have had their attraction when reserves were thought to be larger, and the geologists held out the half promise of more, look rather different today.  

mamadou

0.000000 0.000000

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved