ads

Jumaat, 29 Julai 2011

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


PAS BINJAI: Program ziarah Pemuda Dun <b>Rantau Abang</b>...!

Posted: 24 Jun 2011 08:20 AM PDT

   Jumaat 24 Jun 2011,Pemuda Dun Rantau Abang telah mengadakan program turun padang dan ziarah di cawangan Binjai/ Che Lijah.Program ini disertai oleh Timbalan Pemuda Pas Pusat,Ust.Azman Shapawi dan diiringi oleh Pengerusi Dun Rantau Abang,Tuan Hj.Alias Harun serta Ketua Pemuda Dun dan cawangan barisan ajk. Program pagi ini dimulai dengan menziarahi rumah mangsa kebakaran, saudara Shuaib Hussain di jalan rel lama di Kg.Che Lijah.Sumbangan juga dihulurkan bagi membantu meringankan beban beliau.


Sebelah petang selepas solat Asar program diterus dengan menziarahi beberapa buah rumah penduduk kampung.Petang ini hanya Tuan Hj. Alias Harun dan beberapa orang ajk sahaja yang terlibat.Hanya 3 buah rumah sahaja yang dikunjungi.


Selesai program ini ajk diperlawa untuk menikmati sedikit jamuan ringan di rumah Ketua Pemuda Cawangan Pas Binjai sebelum pulang.

Adiosss...!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


Jalan-Jalan Cari Kerja <b>di Pulau Perhentian</b> - Hazwan Hakim

Posted: 23 Jun 2011 01:04 AM PDT

June 23rd, 2011

Orang kata jauh perjalanan luas pemandangan, sempenan dengan cuti
panjang semester selama 4 bulan ini, aku dan kawan aku, Pokjat bercadang
hendak mencari kerja sementara, dapatlah kumpul duit bila masuk semester
nanti. Antara perancangan aku ialah pergi cari kerja dekat Pulau Perhentian.

NF

Pulau Perhentian merupakan antara pulau yang tercantik di Malaysia yang
terletak berdekatan dengan Kuala Besut. Kerja yang ingin aku cari disini
hanyalah sebagai housekeeping sahaja, gaji pun tidak la sebesar mana.
Perjalan pergi ke Pulau Perhentian bermula di jeti Kuala Besut di mana kita
perlulah menaiki bot laju terlebih dahulu. Harga pergi-balik bot laju ini bernilai
RM70, tapi aku dan kawanku dapat harga staf RM40 dari Resort Pulau
Perhentian. Perjalanan menaiki bot memakan masa sekitar 15-30 minit bergantung
kepada keadaan ombak.

Sampai sahaja aku di jeti Pulau Perhentian Resort ni, terus aku usaha2 tempat-tempat
sekitar. Pemandangan disini memang terbaik. Air laut sedalam pokok kelapa pun kita
dapat tengok lagi!. Jauh berbeza dengan pantai-pantai lain. Sampai di kaunter resort
jam 12tengahari, keadaan resort sedikit suram dan aku mula di temuduga pada pkul 12.30.
Temuduga aku berjalan lancar, soalan yang ditanya pun tidak banyak, maklumla mohon
kerja-kerja biasa sahaja. Selesai temuduga, jam 1.30petang, bot ada pukul 4petang untuk pulang
ke jeti. Tiba-tiba aku terfikir, kat resort maha-mahal ini aku mahu makan dekat mana? Pergi
tengok dekat kaunter, 1 buffet paling murah RM46! Aku dan kawanku terpaksa mengikat perut
sementara menunggu sampai pukul 4. Plan yang dirancang? pergi jalan-jalan disekitar pulau sambil
mengambil gambar.

Sedang aku jalan-jalan tepi pantai sambil tengok pemandangan yang begitu cantik, hati aq terdetik
mahu mandi! Tersangatlah rugi kerana aku tidak membawa pakaian tambahan, terasa ingin sahaja mandi
cara mat saleh tapi tidak boleh! haha. Tepat jam 3 petang, pergi solat Zohor di surau resort, agak
usang sedikit resortnya tapi selesa untuk solat. Selesai solat terasa dahaga pula, kawan aku kata air
tin paling murah kat resort ini RM6! Aku bersabar lagi, tahan semua nafsu ini sehingga sampai ke jeti
Kuala Besut. Tepat jam 4petang, bot laju bertolak dari jeti resort. Sampai sahaja di jeti Kuala Besut
terus aku dan kawanku terkam air jambu!

Gambar-gambar di Pulau Perhentian Resort

Pualau Perhentian

Pualau Perhentian

pulau

Sekitar resort

sekitar pantai

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di batu rakit - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di batu rakit - Google Blog Search


1Terengganu.Com: Tanah lot <b>di batu rakit</b> untuk dijual

Posted: 22 Jul 2011 11:20 PM PDT





Tanah lot di Batu Rakit untuk Di Jual.
Keluasan 838 meter persegi.
Tak perlu tambun, sesuai untuk bina rumah.
jalan sudah tar.
Harga RM87k

Berminat hubungi En Mahmud 0199247031 / Ji 0139878735 Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


admissible: Update Last Month 2 : Camping <b>di Pulau Bidong</b>

Posted: 06 Apr 2011 02:53 PM PDT

Ok..update kali ni pula pasal kem yang ainur join di Pulau Bidong, Terengganu..ainur difahamkan tempat ni bersebelahan dengan Pulau Redang..Kem kali ni adalah kem Nur Al-Falah 2 anjuran KPT..kem ni banyak memberi input-input mengenai kepentingan mengetahui sejarah tanah air dan betapa pentingnya semangat sayangkan tanah air dalam kalangan anak muda..alhamdulillah la sebab based on kem yang pertama ainur terpilih untuk wakil USM ke kem yang kedua ni..antara Uni lain yang join adalah rakan-rakan dari UM, UMT, UMK dan UNISZA..ada yang memang ainur dah kenal sebab jumpa di kem pertama dan ramai juga yang still kenal ainur..mungkin sebab masa kem yang lepas ainur dicalonkan jadi penghulunita kot..tapi tak dapat..dapat jadi Exco Kebajikan je..hehe..
Aktiviti start di Bandar Kuala Terengganu lagi..dimana kami diberi tugasan kerja lapangan..besh..sambil buat kerja boleh jugak kami bantai McD secara berjemaah..hehe..Cabaran bermula di jeti..mulanya naik bot..semua orang excited..tapi dengan kelajuan bot terbabit bercampur dengan rintangan dari ombak yang besar nak mati..kami semua bagaikan naik roller coaster..dapat lihat muka-muka yang dah mula bertukar pucat dan ada yang pegang tempat duduk tak lepas..(Perghh..kerek gile mentang-mentang tak mabuk kan)..di akhir-akhir perjalanan..salah seorang dari kami tak tahan sangat lalu memuntahkan McD beliau kepada ikan-ikan dan terumbu karang di laut..kemudian diikuti oleh 3 orang lagi..ceit..memalukan nama USM je korang..tak komando langsung..haha..sory..sory..gurau je eh..
Petang tu sampai di tapak perkhemahan, kami diberi sedikit taklimat dan kemudian minum petang..then kami ada sesi water confident pulak..lepas solat maghrib dan isyak berjemaah kami makan malam dan disambung dengan sesi ice breaking..malam tu..minum malam memang ainur dah..cannot go already..terus terbabas bersama bantal inflatable yang ainur beli di airport masa nak bergi Beijing itu hari..
Pagi esoknya, EXPLORACE! ni paling menarik..kumpulan USM menang 1st place kot..bangga..bangga..dah la kami semua perempuan..hehe..mulanya kami kena berkayak mencari tempat kapal berlabuh..mujurlah tak jauh..hanya di teluk sebelah lagi tu je..ombak kuat gile..yang best masa explorace tu bila nak jawab soalan pasal sejarah, kenegaraan semua..masing-masing berusaha sedaya upaya nak jawab..merapu meraban semua keluar..siap kena gelak dengan fasi..lepas tu..task-task yang diberi sangatlah best..ada yang kena berenang kat laut yang biru dan memang wa cakap lu..marvellous kot..wa tak kisah kena berenang sampai tengah pun sebab cantik sangat..naik bukit turun bukit..semput eden..tapi semangat nak menang menidakkan kepenatan itu..hehe..
Balik tengahari rehat..lepas tu ada PDK sampai petang..then tiba masanya untuk snorkelling dan memancing di laut dalam..excited nak mati..kumpulan ainur kena pergi snorkelling dulu..so kami pun beritik-itikkanlah ke laut dan menyelamkan separuh badan..tup tup..tiba-tiba hujan..damn! laut jadi keruh dan budak-budak yang pergi memancing pun terpaksa balik sebab laut dah mula mengganas..sedihnya..patutnya riadah petang ni lah paling besh..hujan pulak..sob sob sob..malam PDK lagi..lepas tu ada BBQ..makan banyak seyh..seronok!
Esoknya adalah PDK yang last..sesi pelan tindakan..so lepas ni..kenalah apply apa yang dah belajar dalam kehidupan seharian..sesi pergulungan oleh ketua fasi sangat menginsafkan..bersemangat ah lepas tu..kami pun akhiri dengan menyanyikan lagu warisan secara berjemaah..then..sesi fotografi dan makan-makan..masing-masing sedih nak tinggalkan pulau yang sangat cantik tu..habis kemas-kemas barang..kami kena gotong royong pulak bersihkan tapak perkhemahan dan bawak masuk barang dalam bot..kumpulan kami kena basuh tandas..aigoo! semua tandas pulak tu..tapi takpa jugak..dari kena basuh tempat makan lagi pening..
Balik tu ainur nak speed bot..yeahh!! this time memang full of action!! nak nak masa pakcik tu nak elak ombak dia buat drift..ahaa..lengan ainur sebelah dah rapat gile dengan air..possibilities nak jatuh tu anytime je kalau tak pegang kuat-kuat..ahaa..tapi memang fun la..terlambung-lambung ainur dengan yang lain-lain dalam bot tu..tapi kurang memabukkan la rasanya compare dengan naik bot besar..lagipun dia laju naik speed bot ni..sampai di jeti kami beramai-ramai tolong angkat barang dan bergerak pulang ke kampus masing-masing..
Budak-budak USM tumpang bus UMK so balik pun bersama la..on the way balik tu kami singgah makan seafood..weehuu..my fav! ainur dengan bayti beli sotong dengan udang dan makan banyak-banyak..thanks pakcik bus sebab tunaikan hajat ainur..actually ainur yang minta dia berhenti makan seafood..sory la kawan-kawan yang pokai tu..hehe..jarang kot dapat singgah tempat tu..jauh..so apa salahnya kan sekali sekala..hehe..k la..ni pulak gambar-gambar yang ainur cilok dari membe-membe jugak..saksikanlah...


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di kerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kerteh - Google Blog Search


MESYUARAT AJK KRT TAMAN PANELEX <b>KERTEH</b> BERTEMPAT <b>DI</b>

Posted: 13 Jul 2011 05:41 AM PDT

Barisan Warga Kerja KRT Taman Panelex posing selepas mesyuarat.
Pengerusi sedang menerangkan halatuju & perancangan aktiviti untuk tahun 2011 sambil SU tekun mencatit....






Mesyuarat diadakan secara bersantai & relax moods......
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di kijal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kijal - Google Blog Search


Sebanyak RM337, 360.00 belum dikutip dari Giant <b>Kijal</b>?

Posted: 27 Jul 2011 11:49 PM PDT

KUALA TERENGGANU - Benarkah sebagaimana didakwa oleh beberapa ahli Majlis Perbandaran Kemaman (MPK), pihak berkuasa tempatan itu belum dapat mengutip sewa dari Giant Kijal Mall?

Sehingga bulan Julai 2011, Giant Kijal telah beroperasi selama 8 bulan apAbila mula dibuka pada bulan Disember tahun lalu.

Pada bulan Mei lalu, rakyat Terengganu dikejutkan dengan kemurahan hati Menteri Besar Terengganu Dato' Seri Ahmad Said yang benar-benar ingin melihat sebuah pasaraya dibina dikampungnya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ladang, Dato' Tengku Hassan Omar telah mengemukakan soalan bertulis yang meminta kerajaan menjelaskan milik siapakah bangunan yang diduduki oleh Giant di Kijal.

Dato' Tengku Hassan turut bertanya berapa kadar sewa bangunan tersebut dan tempoh sewaannya.

Kerajaan Umno-BN Terengganu dalam menjawab soalan tersebut memberitahu bahawa bangunan yang diduki oleh Giant di Kijal adalah milik Majlis Perbandaran Kemaman.

Kadar sewaan bagi sebulan adalah RM 42, 170 dan temph sewaan wajib adalah 3 tahun tambah 3. (3+3).

Dengan itu, sehingga kini sebanyak RM337, 360.00 sewaan yang telah tertunggak yang tidak dapat dikutip oleh MPK.

Pasaraya Giant menurut persetujuan asal dibawah pemerintahan bekas Menteri Besar Idris Jusoh, sepatutnya beroperasi di Mesra Mall Kertih, sebuah pusat beli belah milik anak syarikat Petronas KLCC (Holdings) Sdn Bhd

Bukan sahaja Ahmad tidak hadir merasmikan Mesra Mall tersebut, malah pasaraya Giant turut disekat oleh Ahmad.

Ahmad mungkin melihat kehadiran Giant di Mesra Mall sebagai suatu daya tarikan kepada orang ramai, yang menjadi saingan kepada hasratnya membangunkan sebuah bandar baru di Kijal.

Pembinaan Bandar baru Kijal yang dibiayai oleh Lembaga Tabung Amanah Warisan (LTAWNT) sehingga Mei lalu telah menelan belanja RM153, 776, 166.00

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Buletin Online: Sebanyak RM337, 360.00 belum dikutip dari Giant <b>Kijal</b>?

Posted: 27 Jul 2011 11:49 PM PDT

KUALA TERENGGANU - Benarkah sebagaimana didakwa oleh beberapa ahli Majlis Perbandaran Kemaman (MPK), pihak berkuasa tempatan itu belum dapat mengutip sewa dari Giant Kijal Mall?

Sehingga bulan Julai 2011, Giant Kijal telah beroperasi selama 8 bulan apbila mula dibuka pada bulan Disember lalu.

Pada bulan Mei lalu, rakyat Terengganu dikejutkan dengan kemurahan hati Menteri Besar Terengganu Dato' Seri Ahmad Said yang benar-benar ingin melihat sebuah pasaraya dibina dikampungnya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ladang, Dato' Tengku Hassan Omar telah mengemukakan soalan bertulis yang meminta kerajaan menjelaskan milik siapakah bangunan yang diduduki oleh Giant di Kijal.

Dato' Tengku Hassan turut bertanya berapa kadar sewa bangunan tersebut dan tempoh sewaannya.

Kerajaan Umno-BN Terengganu dalam menjawab soalan tersebut memberitahu bahawa bangunan yang diduki oleh Giant di Kijal adalah milik Majlis Perbandaran Kemaman.

Kadar sewaan bagi sebualan adalah RM 42, 170 dan temph sewaan wajib adalah 3 tahun tambah 3. (3+3).

Dengan itu, sehingga kini sebanyak RM337, 360.00 sewaan yang telah tertunggak yang tidak dapat dikutip oleh MPK.

Pasaraya Giant menurut persetujuan asal dibawah pemerintahan bekas Menteri Besar Idris Jusoh, sepatutnya beroperasi di Mesra Mall Kertih, sebuah pusat beli belah milik anak syarikat Petronas KLCC (Holdings) Sdn Bhd

Bukan sahaja Ahmad tidak hadir merasmikan Mesra Mall tersebut, malah pasaraya Giant turut disekat oleh Ahmad.

Ahmad mungkin melihat kehadiran Giant di Mesra Mall sebagai suatu daya tarikan kepada orang ramai, yang menjadi saingan kepada hasratnya membangunkan sebuah bandar baru di Kijal.

Pembinaan Bandar baru Kijal yang dibiayai oleh Lembaga Tabung Amanah Warisan (LTAWNT) sehingga Mei lalu telah menelan belanja RM153, 776, 166.00

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di kuala besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala besut - Google Blog Search


exora&#39;s writting: JJCM <b>di KUALA BESUT</b>

Posted: 26 Jul 2011 05:25 AM PDT

Selamat malam...

Hari ni saya nak sambung story
pasal KUALA BESUT lagi
tentang makanan2 nya
sungguh tertarik, menarik dan pasti akan tabikkk...

Saya nak cerita pasal makan pagi dulu yer
biasalaa macam org2 KELANTAN gak ler
pagi2 dah cari nasi...

nasi kerabu, nasi dagang, nasi minyak, nasi lemak,
nasi berlauk dan nasi berlauk tu pulak 
ada pelbagai pilihan lauknyer
gulai ikan kering, gulai ikan ayo (tongkol),
gulai daging, gulai ayam, ayam masak merah
n mcm2 lagi laa...itu biasa la kan
ada satu nasi lagi..jarang kedengaran
hehehe...tapi ada kat sini
Uollz pernah dengar x nasi kawin?
dulu, masa mula2 bertandang ke rumah my hubby
ada satu pagi, ayah mertua saya balik dari membeli sarapan
lalu dia memberitahu kami
"makan la yer, ada nasi lemak, nasi berlauk n nasi kawin"
melopong saya seketika...terfikir-fikir
nasi pun kawin jgk yer, hehe
bila adik ipar saya makan...oic...rupanya nasi berlauk + nasi minyak
sebelum ni saya x pernah lak jumpa
tapi x tahu la kalau uollz dh biasa dengar kan
nasi lemak pun special gak tau
lauknya ialah ikan tongkol masak sambal
dan ikan tu dah jd mcm ikan sardin rasanya
semua tulang rangup ble d makan
ermm..best x ?

KUALA BESUT juga kaya dengan kuih-muih
semuanya best2...banyak jenis kuih disini
karipap tp intinya ikan, bukan serunding ikan
uollz pernah makan x...sedap tuu, bkn karipap kecik tau
satu lagi yang saya paling suker
'kobeh'...pelik namanya, laaagi sedap
lebih kurang macam murtabak tapi intinya pun ikan  
ada satu kuih tu pulak dari ubi kayu
intinya ikan jugak...tau la tempat tu byk ikan
sbb tu kot byk kuih direka ngan inti ikan
hehehe...tabikkk la
rindu ngan kuih muih di sana

belum lagi cerita pasal roti mak mertua saya
pun sedap gak
lemak manis n lembut jer
dah setanding ngan roti2 kat kedai cina tu
setiap pagi dia membuat lebih kurang
100 pack sehari...untuk dihantar ke kedai berhampiran
satu pack ada 4 biji roti..harganya RM1, murahnyer...
roti ni pun saya x pernah jumpa jgk
intinya sedikit gula...dibakar 
perrrgghhh kalau makan panas2
1 pack tu sekali hadap jer...


belum lagi citer pasal satar n otak2

kerepok keping n kerepok lekor
serta macam2 lagi ada di sana

dan sebab tu juga bila bercuti kat sana
berat badan pasti bertambah...huhuhu


So kalau uollz lalu KUALA BESUT
singgah2 la yer
cari2 makanan yang maveles...
jom..jjcm...


salam exora73...
















Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

...: ENTRY PART 1 CAMPAIGN HPV <b>DI KUALA BESUT</b>

Posted: 19 Jul 2011 06:08 AM PDT

sory lately jarang update..
ok.... nak dijadikan cerita
yang di handle 100% oleh MT batch maroon
and kepada batch maroon yang lain turut menjalankan
entry nie di bahagi kepada 3 bahagian
bahagian 1 : hpv campaign
bahagian 2: snorkelling di pulau
bahagian 3: 1001 kenangan di pulau perhentian
ok.. jom tengok gambar....







seyes...actually disebabkan masalah-masalah
tertentu semasa program nie..
aku sbnrnye dh fed-up dgn program nie
disebabkan sokongan dr penduduk kampung..
aku rase macam nak buat je program nie..
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved