ads

Khamis, 10 Januari 2013

13 di setiu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di setiu - Google Blog Search


KELAB GREENBOC: [BERGAMBAR] Detik Cemas Banjir <b>Di Setiu</b> <b>...</b>

Posted: 25 Dec 2012 10:01 PM PST

Dibawa arus... Seorang pemuda Khairi Said, 27, yang sedang menunggang motosikal mengalami detik cemas apabila nyaris dihanyutkan arus deras ketika melalui Jalan Permaisuri-Penarik di Kampung Tasik di Setiu, Terengganu, Selasa Beliau yang bertekad meredah banjir untuk ke tempat kerja gagal mengawal motosikalnya, lalu dihanyutkan arus deras di kawasan sawah terbiar berhampiran Sungai Setiu.

Kejadian berlaku sungguh pantas dan orang ramai yang berada dikawasan itu yang menyedari kejadian tersebut turut membantu mangsa.

Jurufoto BERNAMA Arjasneh Ahmad yang kebetulan berada di situ sempat merakamkan detik-detik cemas itu.

Kelihatan Khairi juga turut dihanyutkan arus deras setelah usahanya untuk menyelamatkan motosikal miliknya gagal. Foto ihsan: BERNAMA


1 comments:

View Comments/Post a Comment

(Gambar ) Detik cemas banjir <b>di Setiu</b> <b>...</b> - suraukini

Posted: 25 Dec 2012 01:11 AM PST

Seorang pemuda Khairi Said, 27, yang sedang menunggang motosikal mengalami detik cemas apabila nyaris dihanyutkan arus deras ketika melalui Jalan Permaisuri- Penarik di Kampung Tasik di Setiu, Terengganu, Selasa.
Beliau yang bertekad meredah banjir untuk ke tempat kerja gagal mengawal motosikalnya, lalu dihanyutkan arus deras di kawasan sawah terbiar berhampiran Sungai Setiu. Kejadian berlaku sungguh pantas dan orang ramai yang berada dikawasan itu yang menyedari kejadian tersebut turut membantu mangsa.
Jurufoto BERNAMA Arjasneh Ahmad yang kebetulan berada di situ sempat merakamkan detik - detik cemas itu. Kelihatan Khairi juga turut dihanyutkan arus deras setelah usahanya untuk menyelamatkan motosikal miliknya gagal. -foto BERNAMA

Tempahan Kek & Kuih <b>Di Setiu</b>... - Dapur Riuh Ibu.................

Posted: 03 Jan 2013 02:17 PM PST


















order dr kawan kawan lama.. kek sponge choc with fresh cream..

first time wat kek kereta, ni pon 'dikerah' dek regular kastemer.. "kak, buat kereta bentuk kotak pon xpe, coz nk surprisekan birthday hubbynya.. tq Ida..

sesuai sebagai doorgift..

thank you all yg sudi menempah dengan Ayu, next time order lagi yup.. feedback dari semua kastemer setakat ni "semua sedap"... kalau ada yg mau order lehcall/sms Ayu 019-2993334..

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


Asal Usul Hantu Tentera Jepun | My Blog

Posted: 05 Jan 2013 06:46 PM PST

January 6, 2013 admin Berita InformasiBerita Pelik

Asal Usul Hantu Tentera Jepun

Bertemu lagi kita di dalam membicarakan tentang sejarah bangsa Malaysia yang makin lama makin dirasakan pupus oleh saya kerana kejahilan anak muda kita yang tidak mahu mempelajari sejarah negara dan gagalnya orang orang lama kita mengajar teladan yang baik yang diterima hasil daripada susah payah di "sabun" dan di "lempang" mukanya oleh "si katik" tentera Jepun.

Dalam mempersoalkan kisah yang berlaku hampir 70 tahun yang lampau, saya pada kali ini ingin mengimbas kembali beberapa kisah yang saya dapat dari arwah datuk saya dan juga beberapa kisah dari kawan kawan saya yang mengkaji tentang imperialis jepun ini.

Banyak persoalan timbul dari kisah kisah ini, tetapi apa yang saya ingin highlight pada kali ini ialah resort -resort terakhir para pelancong timur yang tidak diundang ini dan dimanakah lokasi lokasi sebenar resort terakhir mereka ini.

Saya rasa terpanggil untuk berkongsi kisah kisah ini dengan tuan tuan pembaca setia blog Military of Malaysia agar sejarah bangsa tidak hilang dan beberapa perkara mistik yang patut dikaji kesahihannya.

Penulisan saya ini bercampur antara sejarah dan alam mistik. Saya pasti ada beberapa fakta disni yang tuan tuan pernah merasai, mendengar dan juga melalui pengalaman tersebut.

Di dalam pencarian saya mengenai emas emas di semenanjung, tidak dapat lari dari soalan " Bro.. hang tau tak pasal emas yamashita?' Kat mana boleh jumpa? Betul ke ada emas ni? Kenapa tak pernah jumpa walau disebut sebut? Siapa yang jaga?

Saya merujuk kepada beberapa artikel Tn Hj. Shah Paskal berkenaan "penjaga penjaga setia" yang disebut sebut dan ada askar askar kita dan orang awam berjumpa secara tak sengaja dengan mereka ini.

1. Semasa tentera jepun mendarat di pertama kali di Pantai Kuala Pak Amat jam 4.ooam 8 Disember 1941, berkekuatan 3 batalion tentera jepun menjejak kaki mereka di pantai tersebut yang diketuai oleh Leftenan Kolonel Nakamura. Dianggarkan seramai 5600 askar jepun berjaya dalam misi tersebut walau ditentang hebat dari tentera British bangsa India dari pasukan 3/17 th Dogras (Dogra Regiment).

2. Pasukan kedua mendarat diketuai oleh Mejar Kausi dan pasukan ketiga diketuai oleh Mejar Jeneral Hiroshi Takumi dan Kolonel Yashio Nasu agak lewat sikit kerana diserang oleh kapal terbang British Australia jenis Hudson dari pasukan No. 1 Squadron RAAF (Royal Australian Air Force) dari airport Kota Baharu Pengkalan Chepa dan jenis Vickers Vildebeeste yang tiba dari base Gong Kedak dan Base Lalangluas di Machang.

3. Ok, sekarang ni persoalan saya ialah, betapa ramai askar jepun mendarat..dan terbunuh, pernah atau tidak tuan tuan pembaca blog MOM ini mengetahui di mana lokasi mereka di simpan atau di istirehatkan di resort-resort (bunker) yang mereka bina? Silap silap ada yang kecut perut atau seram bila dah tahu di mana mereka 'berehat' setelah perang.

4. Ok itu klue nya… persoalan seterusnya ialah.. pernah atau tidak rakan rakan blog ni yang terserempak dengan hantu Jepun? Kenapa hantu hantu ini sering kali dikatkan dengan kawasan atau tapak tentera Jepun tinggal? Mungkin ada yang kata saya ni mengarutlah,, bohong lah, tipu lah, mana ada hantu jepun…

5. Tapi kalau saya bagitau bahawa orang jepun juga amat percaya akan kuasa roh / mistik ? Tak faham? Boleh rujuk artikel sejenis batu yang di simpan di bawah reservoir di negara selatan oleh Tn. Hj Admin kita…

6. Ok saya jelaskan. , tentera jepun sememangnya amat kuat pegangan kerohanian mereka. Mereka percaya bahawa mereka pasti akan hidup kembali dan akan berada semula di tempat mereka terbunuh. Sebab itu mereka sanggup hara kiri… (Agama Shinto)

7. Oleh itu, mayat mayat askar mereka yang jumlah yang ramai itu sebenarnya tiada dikuburkan. Sebenarnya mereka itu di bakar bersama dengan tanah tanah liat dan dijadikan batu bata untuk membina bangunan dan juga markas mereka. Campuran batu bata ini boleh di lihat hampir setiap monumen atau bangunan yang diduduki oleh Jepun.

8. Kenapa? Mereka percaya bahawa roh roh askar ini akan sentiasa bersama menjaga bangunan itu dan tidak keterlaluan jika saya bagitahu mereka juga penjaga emas yamashita.

9. Itu sebab jika ada tapak tapak sekolah lama yang didirikan bangunan baru seperti asrama pelajar, sering kali diganggu oleh askar yang sedang kawad lah, ronda lah,, bawa rantai lah, takde kepala lah… sehinggakan orang kampung juga membicarakannya dengan mengatakan itu kawasan Jepun, kubur Jepun, kem Jepun dan sebagainya.

10. Hospital tempat saya bertugas dahulu juga sentiasa diganggu oleh tentera yang tak balik kampung ni. Itu resort mereka. Saya ada juga terbaca dari artikel MOM ni yang mengatakan batu satu bangunan yang mempunyai darah dan tulang. Saya lupa artikel yang mana. Tapi itu menjawap persoalan artikel tersebut bagaimana darah dan tulang di dalam batu bata bangunan tersebut.

11. Apabila membicarakan tentang emas yamashita pula, semasa jepun menjajah kita, semua harta emas ini dilebur dan dibawa balik ke Jepun. Itu sebab jepun punya duit, nilainya amat kuat kuasa beli dia fasal stok emas yang dirampas. Tetapi bagaimana pula dengan emas yang gagal dibawa balik kerana perang tamat?

12. Mereka menggali tergesa gesa dan menanam semua emas tersebut di lokasi yang mereka duduk tetapi ia di "jaga" oleh penjaga penjaga setia ini. Bagi orang biasa. Mengarutlah cerita ni… tapi bagi "goldhunter" di negara kita ni, perkara biasa .

13. Cuba tuan tuan fikir, soal nampak hantu Jepun, di mana mana di bicarakan orang. Ada yang pernah jumpa dan ada yang pernah dirasuk dan sebagainya. Di mana lokasi kejadian tu? Tentulah di kawasan mereka duduk dan kem-kem mereka. Tapi di mana? Pecahkanlah batu bangunan tu, ambil dan lihat kemungkinan ada tulang yang bercampur dengan batu bata itu. Itulah penjaga setia mereka.

Artikel ini adalah artikel yang dicampur dari arwah datuk datuk saya, dan para pengkaji sejarah Jepun.
Terpulang untuk mempercayai atau tidak tetapi kalau sebut hantu Jepun semua orang tahu.

Mana kubur? Itu bangunan Jepun laa… ada berani tidur dalam bangunan dia malam malam?

Siang hari pun berkawad di Memorial Perang Jepun di Batu Maung, Pulau Pinang, apa lagi pada waktu malam (pengalaman saya itu). Lintang pukang kami cabut lari gara gara mencari emas Yamashita.

sumber military of malaysia ehsan Faisal 9W2WBT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Asal Usul Hantu Tentera Jepun

4 Jan 13 : Perbarisan Komander Pangkalan Bagi Penggal 1 Tahun <b>...</b>

Posted: 04 Jan 2013 03:12 AM PST

Gong Kedak, 4 Jan 13 – Perbarisan Komander Pangkalan PU Gong Kedak bagi penggal pertama tahun 2013 telah diadakan bertempat di Padang Kawad Pangkalan.  Aturcara dimulakan dengan ketibaan Komander Pangkalan, YBhg Kol Mohd Asghar Khan bin Goriman Khan TUDM dan di ambil tabik hormat oleh Ketua Perbarisan, Mej Romainor bin Abdul Kadir TUDM. Setelah membuat pemeriksaan anggota perbarisan, Komander Pangkalan telah menyempurnakan pemakaian pangkat bagi pegawai dan anggota LLP seramai 16 orang.

Selain itu beliau juga turut menyampaikan Ucapan Ulung dan membaca Amanat Panglima Tentera Udara Sempena Tahun Baru 2013. Dalam ucapannya, beliau mengucapkan tahniah kepada anggota pangkalan yang baru dinaikkan pangkat dan penghargaan kepada seluruh warga pangkalan yang memberi komitmen dalam menjayakan pencapaian Sasaran Kerja Tahunan Pangkalan tahun 2012.  Selain itu, beliau turut menyarankan agar seluruh warga pangkalan terus meningkatkan usaha seiring dengan Program Transformasi Air Force Next Generation (AF-NG) yang baru memasuki Fasa ke 2 iaitu membangun Full Spectrum Force pada 2020.

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


3 Hari 2 Malam Percutian <b>Di Pulau Redang</b>

Posted: 09 Jan 2013 02:28 PM PST

Sebenarnya sudah lama penulis merancang untuk bercuti ke Pulau Redang, Terengganu. Perancangan awal perlu supaya kamu dapat mengawal serta mengurangkan bajet perbelanjaan kamu sepanjang berada di sana.

Penulis mula bergerak ke Kuala Terengganu dengan menaiki bas dari Shah Alam, Selangor. Lebih jimat menaiki bas awam berbanding menggunakan kenderaan sendiri.

Sesampainya di Kuala Terengganu, penulis diberitahu oleh penduduk tempatan supaya membeli stok makanan terlebih dahulu sebelum bergerak ke pulau bagi menjimatkan perbelanjaan.

Sebaik sahaja diberitahu, penulis dan rakan-rakan pun apa lagi, membuat tindakan drastik untuk memborong stok makanan sampai tak cukup tangan hendak membawanya.

Tunggu punya tunggu, feri pun sampai pada kira-kira pukul 10 pagi. Jarak perjalanan agak jauh, tetapi dek kerana terpesona dengan keindahan alam sepanjang perjalanan, rasa macam seminit dua sahaja.

redang

Setibanya di Pulau Redang, penulis terpaku seketika. Pantainya memang putih, laut yang jernih, memang betul-betul memukau sesiapa sahaja yang melihatnya.

Perjalanan diteruskan, mencari lokasi kediaman yang tersedia dalam pakej percutian penulis.

Dari luar nampak macam calet yang tak berapa 'kelas', tetapi bila tengok di dalam…, boleh tahan juga. Kelengkapan asas semuanya ada. Siap ada penghawa dingin lagi.

Cukup tentang penginapan. Tarikan utama di sini adalah aktiviti snorkeling. Baiklah, penulis akan gabungkan semua pengalaman penulis melakukan snorkeling yang sangat mengujakan ini.

Lokasi pertama snorkeling adalah Pulau Batu Sauh. Kejernihan air laut memang menakjubkan. Belum terjun ke laut lagi sudah nampak warna-warni kehidupan di dasar laut.

Lokasi kedua penulis melakukan snorkeling adalah Taman Tema Marin. Berlainan sedikit dengan lokasi snorkeling sebelum ini. Di sini, hidupan lautnya lebih banyak kerana dipelihara.

DSC_0490

Penulis juga berkesempatan untuk berada dekat dengan belut sepanjang 10 kaki. Khuatir digigit belut, penulis hanya menyaksikan sahaja ia lalu di depan mata.

Snorkeling kali ketiga ini lebih menyeronokkan sebab penulis dapat berenang bersama anak ikan yu. Nampak ganas…he…he…he…

Perasaan? Memang takut pada mulanya, tetapi peluang macam ini bukan datang selalu. Mula-mula takut juga hendak pegang walaupun anak ikan yu. Namun, memikirkan peluang hanya datang sekali, penulis sentuh juga ikan yu itu.

Hamzah 037

Jangan risau tentang keselamatan kerana sekiranya kita patuh pada arahan yang mahir, perkara-peraka yang tidak diingini dapat dielakkan.

Bermalam di Pulau Redang juga menyeronokkan kerana pelbagai aktiviti disediakan termasuk karaoke, BBQ dan persembahan live band.

- AZRUL

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Bas Kayu Bas Bandar <b>Kuala Terengganu</b> | Hidup Biar Sedap

Posted: 22 Dec 2012 06:41 PM PST

Hotel pengginapan kami berdekatan Stesen Bas Kuala Terengganu. Selesai sarapan, berjalan kaki saja ke stesen. Percutian bermula di Hulu Terengganu akan diakhiri di Kuala Terengganu.

Bas Sani Express bertolak jam 9.30 pagi. Sesekali menaiki bas memang seronok. Pertama kali juga duduk di tingkat atas bas dua tingkat, menambah satu lagi pengalaman hidup.

image

@izwannizam ada dalam bas ni kot!

Di stesen bas, saya ternampak bas ini. Bas Bandar yang dikenali sebagai Bas Kayu. Bukan senang untuk melihat bas dengan binaan ukiran kayu di zaman sekarang.

image
Selamat Jalan Romeo… Dari tingkat atas bas melihat suami bergerak pergi…. sedihlah pula. Dia akan balik ke Hulu Terengganu seorang diri dan saya akan balik ke KL berdua dengan Intan.

Bas yang dinaiki sedang bergerak dalam renyai hujan sambil memandang di luar panorama pesisir pantai yang bergelora musim tengkujuh. Moga perjalanan kami hari ini lancar dan selamat. Amin.

sent from my GT-i9300

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


Coral Garden, <b>Pulau Kapas</b> – Malaysia | Scuba Travel Reviews <b>...</b>

Posted: 31 Dec 2012 10:19 PM PST

Dive Site: Coral Garden

Location:  Pulau Kapas, East Coast Malaysia

Dive Season:  April through to October

Date Dived: 26 May 2012

Dive Centre: Aqua Sport, Terengganu

Description of Dive Site:  This dive site is located offshore from Pulau Gemia, which is a short distance south east of Pulau Kapas. The site is a coral reef with a variety of hard and soft coral formations, providing a lot of hiding spaces for you to look for unusual creatures. The maximum depth of this site is only 16 metres and currents are very mild, making it a suitable site for beginner divers. Visibility was fairly good but there had been a storm just prior to my visit, leading to a large amount of particles in the water, obstructing visibility as you got into the deeper water. Water temperature was around 30′C.

Notable aquatic life spotted at Coral Garden includes:

  • Barracuda
  • Anemone fish
  • Jellyfish
  • Black tip reef shark
  • Angel fish
  • Butterfly fish
  • Blue spotted ray

Review of Dive Site:  I enjoyed diving at Kapas and I would definitely return. This is an easy island to reach, at approximately 20 minutes from the mainland by speedboat. The island is small and the beaches are beautiful, so surface intervals here are very enjoyable. This dive site is a good representation of East Coast Malaysia diving, but I wouldn't rate it as outstanding, compared to some other dive sites I have visited in Malaysia.

Review of Dive Centre:  This is the only dive centre located on Kapas Island. It is a fairly small operation near the jetty on a gorgeous white sandy beach. I thought that Aqua Sport were a very professional PADI dive centre. The gear was good and the boat was spacious and fast enough to access the dive sites around the small island easily. The divemasters were very helpful, did very comprehensive briefings prior to going out on the dive, and pointed out any interesting marine life they spotted. They also helped us identify some of those fish we had seen afterwards. When I called up to enquire the staff were very friendly and gave me details on how to get there from Kuala Terengganu, where I was staying. The dive group was small, only 6 divers plus divemasters, which made for a comfortable boat trip and diving environment. I would definitely recommend this dive centre.

Digital Camera
One of many Anemone fish spotted around Kapas Island

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


Teringat-ingat : Aktiviti Snorkling <b>Di Pulau Perhentian</b>

Posted: 05 Jan 2013 08:30 PM PST

Untuk mereka yang sukakan pantai dan laut, Pulau Perhentian sememangnya akan menjadi salah satu tarikan percutian yang terbaik. Banyak tarikan yang ada di Pulau Perhentian ini termasuk keindahan pantai, kawasan snorkling dan batu karang yang cantik serta pelbagai pilihan makana laut yang segar ada di sini.
Kali pertama MrJocko berpeluang ke Pulau Perhentian pada tahun 2007 sewaktu percutian bersama kawan-kawan sepejabat ketika masih bersama Bank Negara. Sudah lebih 5 tahun cerita snorkling ini, tetapi saja MrJocko nak up balik kenangan lama. Teringin nak snorkling lagi.
InsyaAllah, kalau ada masa, akan plan ke Pulau Perhentian lagi tahun 2013. Lama dah tak ke sana, walaupun jarak Kuala Besut dengan Kampung Kandis, rumah arwah Datuk MrJocko cuma lebih kurang 10 km sahaja.



13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Susu Kambing HiGOAT POWER!: HiGOAT TRIMMERZ - Produk <b>...</b>

Posted: 10 Jan 2013 06:18 AM PST


SALAM SEMUA,

KILLER PRODUK TERBARU HR MARKETING!! 
TRIMMERZ PRODUK PELANGSINGAN BADAN YANG DINANTI2KAN TELAH ADA DIPASARAN...PRODUK TERBUKTI BERKESAN MENURUNKAN BERAT BADAN DALAM MASA SINGKAT TANPA PANTANG MAKAN..ANDA BOLEH NIKMATI MAKANAN YANG ANDA GEMARI SAMBIL AMALKAN TRIMMERZ..BERAT BADAN ANDA AKAN MAINTAIN DAN TURUN DARI SEMASA KE SEMASA..CUBA DULU BARU TAHU KESANNYA..

CURRIER CHARGE : RM 9 (SM) / RM12 (SS)
STOKIS HOTLINE : 013-363 4262

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


En.Hubby & <b>Wakaf Tapai</b>.... - Ini Satu Kisah...

Posted: 05 Dec 2012 12:49 AM PST

Hye...Hye...December.....=)
terlambat sikit nak post mase first day December kan...
mane nak sempat post....yela....busy kan....
busy melawat en.Hubby di Penang, Bayan Lepas...
~~~~~~hehehehehehehe~~~~~~
Alhamdulillah.....bertolak hari sabtu pagi.....
balik sini balik hari ahad, petang sampai rumah.....
Pergi sana ber 3....wif Aini and Heina....
 Terima Kasih sangat-sangat dekat 2 orang sahabat ni kan...
yela...sanggup teman kan saya melawat en.Hubby...
korang memang best dan terbaeekkkk lahhhh...=)
nanti post cite n gambar g Penang tu k....
~~~~~~hehehehehehehe~~~~~
Now, en.Hubby dah selamat sampai Wakaf Tapai, Terengganu...
Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia, Wakaf Tapai Terengganu....
lagi details....bace bawah ni...hehehehehe 
Hari ini, 3 Disember 2012, Akademi Bomba dan Penyelamat Wakaf Tapai begitu meriah dengan kedatangan pelatih -pelatih baru . Seawal 7 pagi lagi kakitangan Akademi telah bersedia menyambut kedatangan tetamu dan penghuni baru.
Jam 8 pagi auditorium yang mampu memuatkan 500 orang pada satu masa telah dipenuhi. Taklimat kemasukan pelatih telah disampaikan oleh Komandan Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia Kuala Kubu Bharu , PKPjB Haron bin Hj Tahir selaku wakil dari pihak Pengurusan Tertinggi Jabatan . Seterusnya Taklimat Khas latihan telah disampaikan sendiri oleh PPjB Norazam bin Khamis Komandan Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia Wakaf Tapai. Maklumat berkenaan latihan dan proses yang akan dijalani sepanjang latihan telah disampaikan dengan jelas oleh komandan sendiri. Sehingga jam 5 petang jumlah keseluruhan pelatih adalah seramai 614 orang terdiri dari 152  Pegawai Bomba KB gred  29 , 437 orang pegawai gred KB 17  dan 25 pelatih dari Malaysia Airport Berhad.
 so...disimpulkan cerita, en.Hubby tergolong dalam 25 Pelatih dari Malaysia Airport Berhad...
hanya Pegawai dan Eksekutif saja yang pergi kursus ni...
rekrut MAB still training dalam MATC Bayan Lepas...
kalau ikut surat asal tawaran en.Hubby, patutnya pergi ke Kuala Kubu Bharu...
tapi...last minit dapat tahu...kena lapor diri dekat Wakaf Tapai...
mungkin yang Kuala Kubu tu tak dapat menampung ramai pelatih kot...
huhuhuhuhuhu......takpe lah......
yang penting semoga semuanya baik-baik sahaja dekat sana.....
♥ Ya Allah ya Tuhanku....dekatkanlah rezeki yang suamiku cari...kuatkanlah kasih sayang suamiku hanya padaku seorang...bantulah suamiku ketika aku tidak mampu membantunya...elakkanlah suamiku daripada teringin kepada apa yang Engkau tegah...cenderungkanlah hatinya kepada apa yang Engkau perintahkan...♥

13 di bukit besi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di bukit besi - Google Blog Search


teganuku: UiTM <b>Bukit Besi</b> Dibuka Jun Ini, Perkenal Pengajian Baru <b>...</b>

Posted: 08 Jan 2013 01:22 PM PST

Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Bukit Besi di Dungun yang akan dibuka dan memulakan pengajian Jun ini akan memperkenalkan satu bidang pengajian baru iaitu Diploma Kejuruteraan Perkapalan memandangkan Terengganu mempunyai kekuatan dalam bidang berkenaan sejak sekian lama.

Rektor UiTM Kampus Dungun, Prof Madya Tengku Yusof Tengku Mahmud berkata, Diploma Kejuruteraan Perkapalan itu adalah pengajian baru diperkenalkan UiTM pada tahun ini disebabkan kepakaran negeri itu sendiri dalam pembinaan kapal dan bot untuk tujuan pengkomersialan.

"Kita akan mendapatkan kerjasama pakar-pakar pembuat kapal dan bot di negeri ini khususnya di Pulau Duyong, Kuala Terengganu bagi mendapatkan pendedahan kepada UiTM kerana Terengganu sentiasa ke hadapan dalam teknologi pembinaan kapal di negara ini.

"Dengan program baru itu, diharap kita akan mendapat tunjuk ajar teknologi yang digunakan oleh pembuat-pembuat kapal dan bot negeri itu dengan baik.

Kita akan mampu buat pelbagai kapal pengangkutan, pelancongan atau kapal kerja-kerja cari gali dan sebagainya dengan kepakaran anak tempatan," katanya semalam.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis menandatangani perjanjian kerjasama persefahaman dalam bidang pelancongan antara Pusat Pembangunan Kemahiran Negeri Terengganu (TESDEC) dengan UiTM Kampus Dungun diMarang, semalam.

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved