ads

Sabtu, 1 Oktober 2011

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


Download file JAR <b>di</b> plunder dan 4shared <b>paka</b> BH « UpiTek Ngeblog

Posted: 29 Sep 2011 02:43 AM PDT

Maaf sebelumnya, mungkin artikel kali ini tidak layak untuk di simak, tapi kalau Anda ingin terus membaca juga tidak mengapa :-D . Saya mendownload file .jar di 4shared.com dan Plunder via browser hp, jika Opera Mini ataupun UC Browser saya sudah bisa di ajak kompromi lagi. Biasanya link download di 4shared.com tidak muncul jika pakai Opera, dan di plunder harus pakai Opera Mod untuk mendownload file .jar agar bisa tersimpan.

Ternyata download file .jar di 4shared.com dan Plunder lebih mudah jika menggunakan Browser bawaan Ponsel. Hampir tidak ada kendala, dan yang lebih menguntungkan file .jar yang sudah di download dari 4shared dan Plunder tidak langsung terinstal, alias jadi file mentah… Jadi sewaktu-waktu file rusak atau terhapus, bisa di install ulang, tidak repot download lagi.

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


<b>Pulau Redang</b> akan ditutup selama empat bulan mulai pertengahan <b>...</b>

Posted: 07 Sep 2011 03:10 AM PDT

No of View :660

 Segala aktiviti pelancongan ke Pulau Redang, sebuah pulau peranginan yang terindah di negeri ini akan ditutup selama empat bulan mulai pertengahan Oktober ini.

Setiausaha Persatuan Pengurusan & Operator Kepulauan Redang Terengganu Lorenz Law berkata ini berikutan musim tengkujuh di Pantai Timur pada waktu itu.

"Segala aktiviti pelancongan akan ditangguh sementara dan semua chalet dan resort juga akan menggunakan tempoh itu untuk menjalankan pengubahsuaian," katanya kepada Bernama pada Rabu.

Lorenz berkata kesemua 16 resort di Pulau Redang akan menyambung semula operasi mereka selepas 1 Mac 2012. -BERNAMA

Incoming search terms:

You can leave a response, or trackback from your own site.

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


SAYONARA <b>PULAU KAPAS</b> - Marang, Malaysia Travel Blog

Posted: 18 May 2011 08:01 PM PDT

Flag of Malaysia  , Terengganu,
Tuesday, May 17, 2011

Pagi di pulau kapas hari kedua dihabiskan dengan anak anak bermain di pantai dan kami bergambar sekitar resort. Dalampukul 12.30 tgh kami bertolak balik ke marang untuk destinasi seterusnya. Kami bercadang ke Pantai batu burok , Kuala Trengganu dan ke Taman Tamadun Islam.

Sungai MarangMenyusuri Sungai Marang kini merupakan salah satu produk pelancongan bagi Daerah Marang. Sungai Marang mengalir sejauh 1,206 meter dari Bukit Kor hingga ke Gunung Gajah Terom.


Bagi mereka yang berminat untuk menyusuri Sungai Marang, perkhidmatan bot boleh disewa di Jeti Marang. Apa yang menarik, di sepanjang Sungai Marang terdapat deretan Pokok Bakau, Nipah dan puluhan sangkar ternakan ikan air tawar yang diusahakan oleh penduduk. 

Anda juga berpeluang melihat sekumpulan monyet yang sedang mencari makan di pesisir sungai tersebut. Selain itu, haiwan-haiwan lain seperti Kera, Memerang, Tuntung serta spesies burung yang jarang-jarang ditemui boleh dilihat di sepanjang sungai itu.


Anda juga boleh singgah di sebuah perkampungan Melayu iaitu Kampung Jenang. Kampung Jenang terkenal dengan aktiviti seperti menangkap ikan, menganyam atap dari Daun Nipah dan menghasilkan manisan dari Air Nira.


Untuk ke kampung tersebut, pengunjung hanya perlu menaiki perkhidmatan bot selama satu jam dari Jeti Marang. Namun perjalanan selama sejam tidak terasa bosan apabila pengunjung berpeluang menikmati keindahan alam semulajadi yang masih belum terusik dengan pembangunan.


Di Kampung Jenang, pengunjung berpeluang menikmati pelbagai makanan tradisional Terengganu seperti Rojak Betik, Karipap Inti Kelapa, Air Tuak, Ketupat, Keropok Lekor dan buah-buah tempatan yang jarang-jarang ditemui.


Bukan itu sahaja, pengunjung akan dibawa ke rumah penduduk bagi melihat aktiviti harian yang dijalankan seperti menganyam atap Daun Nipah, membuat manisan dari Air Nira serta memproses daun rokok.


Bagi pelancong asing, sudah pasti gelagat Kera yang dilatih untuk memetik Buah Kelapa menjadi kenangan indah memandangkan pemandangan tersebut pasti sukar dilihat di negara mereka. Bagi pelancong tempatan pula pasti seronok melihat aktiviti membuat manisan Gula Melaka dan boleh membelinya untuk dibawa pulang.

Sekiranya anda berpeluang menyusuri Sungai Marang, jangan lupa untuk singgah di Kampung Jenang bagi merasai sendiri pengalaman menarik tersebut. Sebagai sebuah negeri yang kaya dengan khazanah alam, aktiviti menyusur sungai berpotensi untuk menjadi produk pelancongan yang menarik jika dimajukan secara sistematik.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


VIDEO RIBUT DAHSYAT <b>DI KUALA TERENGGANU</b> 27 <b>...</b>

Posted: 28 Sep 2011 11:16 AM PDT

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Maaf kerana sekarang ni Ammar kurang update blog sebab sibuk dengan assignment yang banyak. Dalam kesibukan Ammar kali ini rasa macam tak selesa je bila tidak bercerita mengenai berita yang mengejutkan berlaku di negeri kelahiran Ammar iaitu Terengganu. Satu kejadian ribut yang sangat dasyat telah berlaku pada 27 September 2011 lepas.

Ribut ini dikatakan berlaku hanya lebih kurang 30 minit. Tapi cukup untuk meranapkan rumah-rumah, bangunan dan pokok-pokok. Walaupun tidak seteruk ribut taufan di Amerika atau Ribut Agatha yang dapat mempadang jarak, padang tekurkan sesebuah bandar, tapi bencana ribut di Kuala Terengganu ini cukup memberi kesan kepada penduduk setempat. Seorang penduduk Kuala Terengganu berkata, "Serius takut, angin berpusar, atap² rumah jiran tercabut semua tapi Alhamdulillah semuanya selamat..".
 
Mungkin kejadian ini menjadi petanda Allah kepada manusia yang menghuni di kawasan Kuala Terengganu. Perlu diingatkan bahawa setiap bencana yang berlaku di atas muka bumi ini adalah disebabkan oleh tangan-tangan manusia sendiri. Bersama-sama kita menginsafi diri dan mencari di mana silap kita sepanjang hidup di dunia ini. Semoga kejadian ini dapat menginsafkan kita semua.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


JAWATAN KOSONG SEBAGAI 2011 PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM <b>DI</b>

Posted: 30 Jan 2011 02:56 AM PST

Permohonan hendaklah dibuat menggunakan Borang LKTT: 1 (Pind. 1/2010) yang boleh diperolehi di Ibu Pejabat Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah, Bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Terengganu dan di Pejabat Cawangan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah Bandar Bukit Besi, Bandar Ketengah Jaya, Bandar Seri Bandi dan Bandar Ceneh Baharu atau dengan memuat turun dari laman sesawang, http://www.ketengah.gov.my

Permohonan hendaklah sampai kepada:-

Pengurus Besar
Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH)
Karung Berkunci No. 3
23409 Bandar Al Muktafi Billah Shah
DUNGUN, TERENGGANU

TARIKH TUTUP : sebelum atau pada 6 FEBRUARI 2011 .

MUAT TURUN :

Iklan Jawatan Kosong
Borang Permohonan Jawatan

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: Majlis Aidilfitri DUN Air Putih meriah

Posted: 25 Sep 2011 09:06 PM PDT

Oleh: Nurul Aziela Saberi

Walaupun Syawal hampir berlalu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan Air Putih, YB Haji Wan Abdul Hakim Tan Sri Haji Wan Mokhtar, mengadakan rumah terbuka di Pusat Khidmat Masyarakat Dun Air Putih, semalam bagi meraikan penduduk sekitar kawasan ini.

Menurut Wan Abdul Hakim, beliau sengaja mengadakan majlis pada hari Ahad waktu pejabat dibuka, bagi memudahkan kakitangan awam mahupun swasta yang bekerja dapat menghadiri majlis beliau pada waktu makan tengahari.

Keadaan lebih meriah lagi dengan kehadiran guru-guru dan pelajar dari Sekolah Kebangsaan Binjai Kemaman memandangkan Pusat Khidmat Masyarakat DUN Air Putih berhadapan dengan sekolah.


"Di samping itu penduduk di Neram dan Perasing Jabor yang kebanyakan bekerja di Kuantan boleh datang ke sini kerana mereka bercuti pada hari Ahad dan kebanyakan penduduk di sekitar DUN Air Putih ramai yang boleh datang.

"Anggaran dalam 10,000 orang pengunjung telah menghadiri majlis sambutan Hari Raya tahun ini dan jumlah tersebut semakin meningkat dari tahun ke tahun," katanya.

Turut kelihatan di majlis itu, bekas Menteri Besar, Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad yang mengambil kesempatan beramah mesra dengan orang ramai dan tidak pernah lengkang daripada senyuman.

13 di kemasik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemasik - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: Karnival Monsun bermula esok <b>di Kemasik</b> <b>...</b>

Posted: 28 Sep 2011 09:29 PM PDT

Oleh FAUZI MOHD

Karnival Monsun di semua tujuh daerah di Terengganu bakal bermula esok sebagai usaha untuk menarik minat ramai orang terhadap Kejohanan Kapal Layar Piala Monsun 2011.

Penganjur acara, T-Best Events Sdn. Bhd. dalam satu kenyataan berkata, karnival itu bertujuan untuk memberikan pengetahuan kepada rakyat di seluruh negeri mengenai kejohanan berprestij berkenaan yang masuk edisi keenam tahun ini.


Menurutnya, karnival itu bermula di Kemasik, Kemaman pada 30 September hingga 1 Oktober, Pantai Teluk Lipat, Dungun (14 hingga 15 Oktober), Muara Sungai Marang, Marang (21 hingga 22 Oktober) dan Pantai Bukit Keluang, Besut (28 hingga 29 Oktober).

Seterusnya kata kenyataan itu, karnival diteruskan ke Pantai Rhu Sepuluh, Setiu (4 hingga 5 November), Kuala Berang Waterfront, Hulu Terengganu (11 hingga 12 November) dan berakhir di Ri-Yaz Heritage Marina Resort, Pulau Duyung pada 22 hingga 27 November serentak dengan kejohanan Piala Monsun.

"Pelbagai aktiviti menarik dijalankan seperti sukan rakyat, bola sepak pantai tiga sebelah, Muay Thai, pertandingan mewarna kanak-kanak, permainan tradisional, pertandingan membina kapal layar dan karaoke 'Monsun Fest Idol 2011'.

"Aktiviti baru tahun ini pameran dan klinik pelayaran serta demontrasi kayak yang terbuka kepada semua peringkat umur dan dikendalikan oleh tenaga pengajar profesional dan terlatih," kata kenyataan itu di sini hari ini.

Tambahnya, di samping menghidupkan kemeriahan Piala Monsun dengan pelbagai aktiviti, ia juga platform strategik bagi memperkenalkan industri kecil penduduk tempatan kepada para pengunjung dan berharap tiada sesiapa yang tertinggal daripada merasai kemeriahan itu.

13 di dungun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di dungun - Google Blog Search


JoranPancing: Gegaran Grand Slam GP Joran <b>di Dungun</b> mulai esok

Posted: 29 Sep 2011 11:16 PM PDT

Serama Keramat 10: Bon Besar <b>di Dungun</b>, Terengganu 17 Sept 2011

Posted: 05 Sep 2011 06:58 AM PDT

 Adalah dimaklumkan saya menyampaikan hebahan dari Pok Aik Dungun 
"PERTANDINGAN AYAM SERAMA AKAN DIADAKAN PADA 17.9.2011 (SABTU) BERTEMPAT DI DEWAN SIVIK KAMPUNG SEBERANG PINTASAN DUNGUN.TUAN DJEMPUT HADIR BERSAMA AYAM TUAN. YURAN PENYERTAAN RM45 TERMASUK MAKAN TENGAHARI. SEBARANG PERTANYAAN SILA HUBUNGI P0K EIK (0139664836),POK DIN (0148133100) DAN MAT DUNGUN (0139266725).
Cabutan Bertuah Wang Tunai

Program TPM ke <b>Dungun</b>; Ketua Umno Bahagian &#39;cantas&#39; pogram <b>...</b>

Posted: 25 Sep 2011 07:31 PM PDT


Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura, Ustaz Wan Hassan Mohd Ramly dalam program yang dihadiri Timbalan Perdana Menteri (TPM) Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 20 September lalu, Ahli Prlimen Dungun tidak hadir kerana berbalah dengan Ketua Umno Bahagian Dungun.

"Ketua (Umno) Bahagian Dungun dangan ahli parlimen Dungun tidak 'berlaga daun', itulah saudara tengok pelik gambar (program) di Dungun ini,

"gambar (sekiranya) ada ahli parlimen (ada) tidak ada (gambar) Ketua Bahagian, gamabr (kalau) ada Ketua Bahagian (tidak ada (gambar) Ketua Bahagian,"katanya dalam majlis ceramah sempena Hari Keluarga DUN Sura, pada Sabtu 24 September.

(Gambar - Pesuruhjaya PAS Terengganu Haji Mohd Abdul Wahid turut memeriahkan Hari Keluarga DUN Sura dengan mencuba permainan 'baling bola')

Katanya beliau mendapat salinan surat menyatakan program tersebut sepatutnya diadakan di KETENGAH berdasarkan permohonan ahli parlimen Dungun kepada TPM.

Tetapi, katanya, program tersebut dicantas oleh Ketua Umno Bahagian Dungun dan diadakan di 'Arena Square' dalam bandar Dungun.

"hari ini orang beri saya (satu) surat, kes ini sebb nak ajak TPM ke Dungun 20hb baru ni, dalam surat ini jemput TPM ke majlis pecah tanah yag dijadualkan bertempat i tapak projek di KETENGAH,

"tiba-tiba Ketua Umno Bahagian (Dungun) 'kerat' bawa mari (TPM) berjamu di tempat Arena Square,"jelasnya.

Sehubungan itu, Ustaz Wan Hassan yang juga Yang DiPertua PAS Dungun menyeru supaya rakyat Dungun supaya menukar kerajaan dlam pilihanraya umum yang akan datang untuk melaksanakan pembangunan yang lebih baik.

Beliau berkata demikian ketika mengulas janji demi janji yang ditaburkan oleh pemimpin Umno berhubung pembinaan hospital Dungun yang tertangguh sekian lama.

"Timbalan Perdana Meneri datang ke Dungun (baru-baru ini) berjanji pula, hospital Dungun ini dia akan tengoklah kata dia, ramai dah yang (menabur) janji, bukan seorang dua, dalam Dewan (sidang DUN) berapa kali saya bangkit dah,

"Rancangan Malaysia ke-9 tidak berjalan (pembinaan hospital) rancangan Malaysia ke-10 tidak berjalan, kita kata kena tukar kerajaanlah, kita tunggu kerajaan Pakatan Rakyat (memerintah) kita buat hispital ini,"tegasnya.

***Lihat gambar-gambar sekitar Hari Keluarga DUN Sura di Buletinonline Blog

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


WhatEver..!!: Baru Aku Tahu Ada Apa <b>Di</b> Dalam Tuh...Yess BEBEH..!!

Posted: 28 Sep 2011 05:41 PM PDT

penat penat giler aku berbaloi la kawan..!! tapi aku masih tak puaslah.... i want more..!! AKU TAK PUAS LAGI.... aku terpesona, aku teruja, aku seronok.....

jeng jeng jeng.. apakah semua ini....?? hahaha.. wokey lah secara jujurnya aku memang tak puas bersama..
ye bersama kawan kawan aku trip di PULAU BIDONG.. hehehehe

Kami ke Pulau Bidong sebab ada progrem suvival laut yang diwajibkan kepada setiap mahasiswa Universiti Malaysia Terengganu..jap jap..kalau korang nak tahu  Pulau Bidong adalah sinonim dengan universiti kami, sebab pulau tuh hanya universiti kami guna sahaje.best giler.. tapi cuma dalam 2 hari 1 malam je.. tak puas.
kami menikmati keindahan laut di sana, kami snorling, berkayak,memancing( aku dapat 3 ekor okey..!!), jejak warisan(peninggalan Vietnam),dan water confident.

Sejarah
wokey Pulau Bidong ini ada sejarahnya disebalik keindahan flora dan faunanya.. Pulau ini dahulunya adalah tempat pelarian orang Vietnam semasa perang Amarika dan Vietnam dulu. kebanyakan pelarian ini adalah terdiri daripada orang yang berada, ye lah orang kaya kaya je dapat belayar dulu... banyak tinggalan sejarah sepertu tugu peringatan dan lain lain...

yang bestnya tuh ada WIFI umt_hotspot tuh...

tak sangka pihak universiti buat wifi kat pulau tuh, ingat kat dalam universiti je..hebat melampau lampau...

hahahha..

yang penting aku happy sangat, im enjoying plesure time with my friends.. 

but the most important is.....jeng jeng jeng

Note: Walaupun mata memandang kosong seperti tidak mempunyai apa apa nilai, tetapi jika kita menyelaminya pasti ada sesuatu tidak ternilai harganya... samalah seperti kita bernama insan

13 di kerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kerteh - Google Blog Search


Ribut Bagai Tsunami, Lebih 220 Rumah <b>Di</b> Felda <b>Kerteh</b> 5 Dan <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2011 05:25 PM PDT

No of View :540

PENDUDUK Felda Kerteh di Kemaman membersihkan serpihan bumbung yang rosak akibat ribut semalam.

 Lebih 220 buah rumah milik peneroka Felda Kerteh 5 dan Felda Kerteh 6 dekat sini rosak akibat dipukul ribut dan angin kencang kelmarin.

Kejadian pada pukul 4 petang itu berlaku hanya dalam tempoh lima minit.

Sekurang-kurangnya lebih sepuluh batang pokok turut tumbang di sepanjang jalan memasuki ke Felda itu.

Pokok-pokok itu turut merosakkan pelbagai harta benda termasuk beberapa buah kenderaan.

Seorang peneroka, Mekzah Daud, 46, berkata, kejadian itu merupakan yang pertama berlaku di Felda Kerteh sejak lebih 20 tahun dia tinggal di sini.

Katanya, hujan lebat yang turun disertai angin kencang mengingatkan dia kepada kejadian tsunami yang pernah ditonton melalui televisyen apabila rata-rata atap rumah di kampung berkenaan tercabut dan rosak teruk.

"Keadaan ketika itu menakutkan ekoran bunyi bising apabila atap rumah tiba-tiba pecah ditiup angin sehingga menyebabkan air memasuki rumah.

"Ketika itu, saya dan enam orang anak saya terus memasuki sebuah bilik sambil berpelukan kerana bimbang sesuatu yang buruk akan berlaku," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Ibu tunggal, Zawiyah Mohd., 47, pula berkata, kejadian angin kencang itu berlaku dalam tempoh singkat namun kesannya amat menakutkan.

"Rumah di kampung ini terletak berdekatan antara satu sama lain dan saya dapat lihat atap rumah jiran diterbangkan angin," cerita wanita itu.

Incoming search terms:

from your own site.

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved