ads

Ahad, 19 Mei 2013

13 di seberang takir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di seberang takir - Google Blog Search


Buletin Online: Menyelesaikan Keperluan Masyarakat Menjadi <b>...</b>

Posted: 28 Apr 2013 02:56 AM PDT

KUALA NERUS - Setelah berkempen selama enam hari, lebih 600 buah rumah telah dilawati oleh pasukan perayu undi dan calon PAS bagi N.11 Dun Seberang Takir, Ustaz Zakaria Dagang.

Menurutnya, reaksi positif daripada para pengundi adalah suatu perkembangan yang baik bagi Seberang Takir untuk mencipta sejarah baru, setelah tiga belas kali pilihanraya umum diadakan.

"hari ini masuk hari ke enam, kita di Seberang Takir ini.......telah lebih 600 buah rumah yang dilawati oleh perayu-perayu undi kita termasuk oleh calon (sendiri) dan sepanjang tempoh kita berkempen kita mendapat reaksi positif daripada para pengundi,

"dan perkembangan ini InsyaAllah memberi harapan yang baik untuk mencipta sejarah sejarah baru di Seberang Takir,"ujarnya [Lihat Video]

Beliau yang juga Penolong Setiausaha PAS Terengganu tidak menafikan terdapat reaksi yang negatif  yang diterima di kalangan pengundi, namun katanya, ia akan dapat diselesaikan sebelum tempoh kempen berakhir.

Katanya, keutamaan beliau sekiranya diberi mandat dipilih sebagai wakil Seberang Takir dan PAS dapat kembali ke Darul Iman, adalah untuk menyelesaikan keperluan asas penduduk terutamanya masalah tanah dan rumah.

"apa yang kina nak baa kepada penduduk Seberang Takir sekiranya kita (saya) diberi mandat menang di sini dan menang di negeri Terengganu, InsyaAllah kita akan menyelesaikan masalah rakykat yang rata-rata masih banyak keperluan asas mereka terabai,

"soal penempatan, soal (berkaitan) tanah haram, kependudukan dan sebagainya,"jelasnya.

Menurutnya, oleh kerana Dun Seberang Takir hampir dengan bandar Kuala Terengganu, Dun tersebut banyak menerima 'tempias' dari projek pembangynan yang dilaksanakan.

Namun tegasnya, tidak banyak masalah yang dihadapi oleh rakyat diselesaikan oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN).

13 di marang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di marang - Google Blog Search


68 penyokong PAS sertai UMNO <b>di Marang</b> - The Borneo Post Online

Posted: 27 Apr 2013 02:19 PM PDT

Posted on April 28, 2013, Sunday

MARANG: Seramai 68 penyokong PAS cawangan Durian Guling dekat sini mengisytihar keluar parti dan menyertai UMNO kerana PAS dikatakan terlalu berpolitik daripada menjaga kepentingan rakyat.

Jawatankuasa PAS cawangan itu Yusuf Md Yassin menyerahkan borang keahlian mereka kepada Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said dalam majlis 'Selamat Tinggal PAS' malam kelmarin.

Yusuf berkata mereka tidak pernah mendapat sebarang manfaat daripada PAS meskipun memberi sokongan penuh kepada parti itu.

"Perjuangan PAS jauh berbeza dengan UMNO yang sentiasa mengutamakan rakyat. Kerajaan Barisan Nasional tidak pernah abaikan kami dalam membela nasib terutama golongan miskin," katanya kepada pemberita.

Seorang penyokong PAS, Hasrolnizar Syah Abu Bakar berkata beliau kecewa terhadap pemimpin PAS yang gagal membawa perubahan pembangunan dan terpesong dari landasan asal perjuangan.

"Saya mula sedar PAS sudah jauh menyimpang. Mereka seolah-olah mementingkan politik parti berbanding rakyat," katanya.

Sejak awal tahun ini, UMNO bahagian Marang menerima 189 permohonan keahlian dari penyokong PAS. — Bernama

#myvote13 #ge13

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


UMNO Dituduh Iklankan Video Seks Mustapha Ali <b>Di Kuala</b> <b>...</b>

Posted: 28 Apr 2013 02:33 PM PDT

IMG-20130428-WA0014

KUALA TERENGGANU, 28 April — Penyandang kerusi Parlimen Kuala Nerus, Datuk Mohd Nasir Ibrahim Fikri hari ini menafikan kain rentang yang bertajuk 'Skandal Seks Mustafa Ali' dipasang oleh Barisan Nasional (BN).

Nasir, yang juga Ketua Umno Bahagian Kuala Nerus, berkata kain rentang berkenaan di persimpangan Lapangan Terbang Sultan Mahmud di Jalan Lapangan itu dilakukan oleh pihak tertentu dipercayai untuk mensabotaj BN.

"Semasa saya melalui jalan tersebut, saya terkejut melihat poster yang tidak bertanggungjawab itu terpampang di persimpangan jalan berkenaan.

"Saya pasti itu bukan dilakukan oleh orang BN tetapi oleh pihak lain sebagai sabotaj kepada parti BN," katanya ketika ditemui semasa berkunjung ke pejabat Biro Bernama Terengganu, di sini hari ini.

Kain rentang itu yang tertera perkataan 'Skandal Seks Mustafa Ali – sila dapatkan CDnya di Pejabat Penyalaras Umno DUN Seberang Takir' dikesan di pasang awal pagi ini sebelum diturunkan pada lewat tengah hari tadi.

Dalam pada itu, Umno Seberang Takir yang diketuai Datuk Ahmad Razif Abd Rahman membuat dua laporan polis kira-kira pukul 5.45 petang tadi di Balai Polis Gong Badak di sini berhubung kain rentang berunsur fitnah itu.

Beliau berkata pihaknya mula mengesan kain rentang yang tertera 'Berdosa undi PAS, undi PAS masuk neraka' dan 'Skandal Seks Mustafa Ali – sila dapatkan CDnya di Pejabat Penyelaras Umno DUN Seberang Takir' itu awal pagi tadi.

"Saya yakin fitnah dan tohmahan itu dilakukan untuk menjatuhkan maruah saya sebagai calon di kawasan itu dan memburukkan parti BN," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis bersama 20 penyokong BN di sini.

Ahmad Razif berkata terdapat sebanyak 12 kain rentang itu dinaikkan di kawasan-kawasan sekolah dan berhampiran kem tentera oleh pihak tidak bertanggungjawab untuk memburuk-burukkan nama BN. Menurutnya individu tidak bertanggungjawab itu sengaja memilih lokasi itu untuk menarik perhatian para pendidik dan ibu bapa.

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


felda <b>jerangau</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 22 Mar 2013 12:00 AM PDT


<b>felda jerangau</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 06 Apr 2013 02:05 AM PDT


<b>felda jerangau</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 22 Mar 2013 01:21 AM PDT


<b>felda jerangau</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 10 Sep 2012 12:00 AM PDT


FRIENDLY MATCH : SERI BERANG (1) , <b>FELDA</b> <b>...</b> - SK Seri Berang

Posted: 10 Sep 2012 06:39 PM PDT

DUNGUN (10 September 2012) : Pasukan Tunas Kluster Bola Sepak SK Seri Berang mencatat kemenangan 2-1 ke atas SK Felda Jerangau, di sini semalam dalam siri Perlawanan Persahabatan Bola Sepak Sekolah Rendah. Manakala Pasukan Pelapis tewas 1-5 kepada pasukan tuan rumah.Kedua-dua perlawanan dilangsungkan di Padang Bola Sepak SK Felda Jerangau.

Mengulas keputusan perlawanan berkenaan, Cg. Shahidan Kasim yang bertindak sebagai pengurus pasukan berkata, benteng pertahanan Pasukan Tunas SK Seri Berang  dilihat tidak berfungsi dengan sebaik mungkin  ketika di separuh masa yang pertama. Namun mereka bangkit pada separuh masa kedua dengan meledakkan dua gol selain menggandakan pertahanan daripada diasak oleh jentera lawan. Di perlawanan yang membabitkan Pasukan Pelapis pula, Shahidan tidak menolak faktor kekuatan pasukan tuan rumah khususnya para pemain pertahanan mereka yang dilihat berjaya mematahkan serangan dan percubaan menarik Pasukan Pelapis Bola Sepak SK Seri Berang. 

Pada minggu lepas, kedua-dua pasukan bola sepak Tunas dan Pelapis SK Seri Berang mencatatkan kemenangan bergaya ke atas SK Felda Jerangau Barat dengan keputusan 6-1 (Tunas) dan 3-0 (Pelapis).

Pasukan Bola Sepak Kluster SK Seri Berang sedang melengkapkan takwim program kluster bola sepak sekolah rendah dalam beberapa siri perlawanan persahabatan dengan pasukan terpilih dalam dan luar daerah ini.

Semoga pasukan SK Seri Berang meningkat dalam pencapaian dari masa ke semasa.

13 di ajil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ajil - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ajil</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2013 01:36 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Bekas Ahli Umno Bertanding Dun <b>Ajil</b> Kerana Ingin Menjadi Kapten <b>...</b>

Posted: 21 Apr 2013 03:30 AM PDT

Mohd Nuhairi (tengah) bersama pencadang yang juga ibunya, Rokiah (kiri) dan Zainab di Pusat Penamaan Calon di Pejabat Daerah Hulu Terengganu.
HULU TERENGGANU - Kerusi Dun Ajil menyaksikan pertembungan tiga penjuru antara Barisan Nasional (BN), Pas dan Bebas apabila seorang kapten kapal, Mohd Nuhairi Muhammad, 42, dari Kampung Bukit Perah tampil umumkan diri sebagai calon Bebas pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Kehadiran Mohd Nuhairi yang juga ahli Umno seumur hidup itu ternyata mencipta kejutan dalam sejarah PRU bagi kerusi Dun Ajil, selain dikatakan mampu membuatkan kerusi disandang Datuk Rosol Wahid selama tiga penggal itu menjadi panas.

Bahang mula dirasakan susulan calon muka baru diperkenalkan BN, Ghazali Taib, 51, mendapat bantahan dan mengundang kekecewaan sebahagian penyokong BN dalam kawasan Ajil, manakala Pas mempertaruhkan Mohd Razki Alias, 41.

Menurut Mohd Nuhairi, kemunculannya sebagai calon Bebas untuk kerusi yang sebelum ini antara kubu kuat BN itu disifatkannya sebagai penyelamat, selain melihat ia sebagai persaingan sihat bagi negara demokrasi.

"Saya mengambil keputusan bertanding atas tiket Bebas pada petang Khamis lalu kerana melihat kerusi ini perlu diselamatkan. Kehadiran ini tepat pada waktunya dan saya yakin mampu menjadi penyelamat.

"Konteks penyelamat ini akan dapat dilihat nanti, buat masa ini hanya perlu tunggu dan lihat. Zaman sudah berubah, begitu juga dengan dunia politik yang telah mengalami perbezaan kerana sekarang adalah politik dinamik," katanya.

Menurutnya, pemikiran rakyat juga berubah dan dia tidak melihat sebarang masalah berikutan keputusan bertanding atas tiket Bebas.

Terdahulu, Mohd Nuhairi tiba di pusat penamaan calon iaitu di pekarangan Pejabat Daerah Hulu Terengganu kira-kira jam 8.30 pagi, sebelum menyerahkan borang pencalonan pada jam 9.25 pagi.

Beliau yang menggunakan lambang kapal terbang mengakui, pencalonannya sebagai calon Bebas bagi kerusi Dun Ajil itu dicadangkan ibunya sendiri, Rokiah Abd Rahman, 67.

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


Anwar persoal kos Lebuhraya <b>Jabor</b> RM5 bilion | KeadilanDaily.com

Posted: 02 Nov 2011 03:54 AM PDT

KUALA LUMPUR 2 Nov: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempersoalkan pembinaan Lebuhraya Jabor di Kemaman, Terengganu yang menelan kos tinggi sehingga melebihi RM2 bilion daripada kos asal.

Anwar berkata, kos asal pembinaan lebuhraya yang termasuk dalam projek Lebuhraya Pantai Timur (LPT) itu hanya bernilai RM3 bilion, tetapi kini  menjadi RM5 bilion.

Menurut beliau, perkara itu tidak sepatut berlaku kerana ia melibatkan wang rakyat yang sepatutnya digunakan dengan cara yang betul.

"Siapakah yang bertanggungjawab dalam hal ini. Kenapa kejadian ini berlaku? Ini merupakan kelemahan JKR dan kementerian terbabit perlu bertanggungjawab dalam hal ini," katanya ketika berucap pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Katanya, projek tersebut yang dibina sejak 2007  dan sepatutnya siap tahun lalu, sehingga kini masih gagal disiapkan.

Ia katanya, belum lagi mengambil kira persoalan tol dan syarikat pemegang konsesi.

"Sehingga sekarang, kita masih belum tahu siapakah yang akan mengendalikan tol dan siapakah yang akan memegang konsesinya," katanya yang juga Ketua Umum KEADILAN.

Selain itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh turut mempersoalkan projek membina jambatan di atas daratan di Kemaman, Terengganu dengan kos RM174 juta yang melebihi RM70 juta dari harga sebenar.

"Ini merupakan satu projek pelik Umno BN yang membina jambatan di daratan dan dan kosnya pula amat tinggi serta melebihi kos sebenar," katanya, lapor Harakah Daily

Beliau turut membidas sikap para pemimpin Umno yang lebih mementingkan diri daripada memikirkan derita rakyat dengan membuat cadangan untuk menaikkan elaun wakil-wakil rakyat.

Sehingga kini, katanya, kemiskinan tegar di kalangan rakyat masih belum diatasi, tetapi para pemimpin Umno sanggup membuat cadangan untuk menaikkan elaun wakil-wakil rakyat tanpa memikirkan derita rakyat.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=22541

13 di dungun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di dungun - Google Blog Search


diANa hARis: Herbalife <b>di Dungun</b> Terengganu!!!!

Posted: 15 May 2013 01:17 AM PDT

Siapa yang berada dekat kawasan Dungun Terengganu.. JOOMMM kita hadir ke acara ini! Didatangkan khas speaker jemputan khas dari Bandar Baru Bangi... Dengarkan perkongsian beliau.. bagaimana kehidupannya berubah setelah mengambil Nutrisi!
Call Diana untuk booking seat!!!!!

13 di kerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kerteh - Google Blog Search


Diary of Muhammad: The Birth of Maryam, Homebirthed <b>di Kerteh</b> :D

Posted: 14 May 2013 11:30 PM PDT

Alhamdulillah adik baby telah dilahirkan pada 23 March 2013. Nak kejar jumpa ehem ehem kat Shah Alam sebenarnya :P Nak kenal lah kan. Ehem ehem tu sapa? Tunggu bulan 8 kitorang reveal. Keh3.
Sebenarnya mucus plug dah lama discharged. Dalam a week before. Masa mucus plug discharged, ada kat Shah Alam. So overnight kat Shah Alam one more night, ingatkan bersalin malam tu. But takde pape pun. Surges pun biasa- biasa je. So the next day kitorang balik la Kerteh. Shah Alam is my parents' home
Come Thursday. Malam tu ajak hubby dan Muhammad jalan- jalan. Memang surge datang, tapi takde pape pun. Sila percaya, gambar di bawah adalah saya dah 38 weeks. Makan ice cream nak induce baby. Nampak je kurus konon. Pandangan sisi amatlah berisi. Tak caye leh tanya Huda Mazan. Dia sendiri terkejut tengok perut saya macam bola. Haha. Lagi besar dari masa pregnant Muhammad.
Jumaat, kitorang sambung jalan kat Mesra Mall. Nak kejar hari Ahad nih! Dan setiap kali surge tu, minta hubby check 'purple dilation' dan bukaan. Dan syukur masa ni hubby cakap ada nampak progress. Ingat kan lepas solat Jumaat bersalin, tak jugak. So petang tu sambung jalan lagik. Aduss. Penantian adik baby.
Malam tu dah rasa nak give up. Haha. Surge memang ada, tapi cam rasa, bukan biasa ke surge datang. Heh. Pastu minta hubby beli jus nenas fresh. Kemain lagik nak adik baby keluar.
Intensity increase at 9.45pm+ Start dari tu mula rasa, ok kot, tak lama lagi bersalin kot. Mengharap. Hubby masa ni selsema. Shian hubby. Muhammad pulak dok jerit- jerit main sana-sini. Nak time, tengok interval 10 minit. Hmmm.. antara yakin tak yakin je adik baby akan keluar malam ni.
Tapi saya dok lah melayan surge, layan je lah kan. Sambil berharap akan bersalin. 
Mula-mula posisi baring. Tapi sebab saya belajar posisi baring adalah the worst position to give birth, maknanya kalau baring ni, sah-sah baby susah nak keluar. Jadi saya cuba untuk berdiri, duduk, etc. Masa nak bersalin ni lah semua malas datang, termasuk malas nak buang air kecil. Haha. Memang masa bersalinkan Muhammad pun rasa malas ni datang. Nak buang air, tapi cam lagi selesa baring melayan surge.
Tapi daku paksa juga diri pergi bilik air, sebab belajar kalau kerap buang air, mudah nak bersalin. Masa dalam bilik air, masa basuh tangan kat sink, rasa lega berdiri. Tapi terpk, takkan nak bersalin dalam bilik air. Takmo lah. Haha.
Dan jam-jam berikutnya saya memang macam kucing beranak. Hahahahaha. Dok cari posisi mana sesuai, cari tempat mana yang selesa. Itu lah kelebihan homebirth, kita boleh jalan merata sebab ini adalah rumah kita. Ikut suka lah nak tiba-tiba lean against sofa kat depan. Or tiba-tiba baring kat bilik lagi satu. Or tiba-tiba rasa nak lepak jap kat hall tengah. Haha. Memang freedom of choice betul. Pastu ikut suka kita nak ease rasa surge tu macam mana. Kitorang ada try rebozo. Eh betul lah rasa lega, rasa tense surge tu berkurang.
Tapi oleh kerana hubby selsema, dia tend to feel sleepy, saya pun tengok jam progress macam slow, walaupun everytime surge datang, intensity tinggi dan surge boleh tahan lama, saya cadang tidur kat bilik lagi satu. Memang ngantuk melayan surge nih. Masa ni Muhammad tido kat the other room.
Saya sangat terngiang- ngiang kata-kata geng homebirth, when you feel you cannot take it anymore, then it's time for the baby to come out. Yes, i did felt that way masa saya feel sleepy. Ya rabbi surge nya masa penghujung rasa sangat unbearable. Plus i did not practice enough the breathing part, hah, selamat lah. Haha. I kept on saying, 'Tolong saya, Ya Allah.'
But back in my head, saya still rasa, betul ke dah nak bersalin ni. Bukan ke kalau dah nak bersalin, kita dah tak boleh nak cakap, cannot utter a word, tak boleh nak pk apa dah. Minta hubby check dilation, hubby kata tak nampak pun mcm 10cm. Masa ni Muhammad dah macam terbangun, so hubby entertain Muhammad. Dalam pukul 1 kot masa ni.
Then saya rasa macam nak masuk toilet. Sebab the last time I went to the loo, rasa macam selesa sikit. Agaknya sebab air kot, bila alirkan air atau just rasa air lalu kat kaki pun dah rasa lega. Tapi saya pulak takmo waterbirth. Sebab banyak songeh la, nak kena tukar air lah, pam pool lah. Malas.
Bila masuk je dalam toilet, tiba-tiba gushhhh, terasa air ketuban pecah!! Keluar air jernih dan sikit darah. Stilllll!!! Saya rasa, what is this? Saya still rasa, lambat lagi ni nak bersalin ni. Ye lah, sebab I still can walk around, I still can talk, I still can think, hahaha. Orang yang nak dekat bersalin kan biasanya macam dah lupa dunia lah, boleh kata gitu :P >> Itu masa bersalin Muhammad.
Tapi oleh kerana air ketuban dah pecah, saye mcm excited, jerit panggil hubby. And then, I started to be on my hands and knees. I did not practice this position, i did not even have a thought that I would be in this position. Betul lah diorang cakap, just follow your body and your baby. tubuh kita akan guide kita which position best to give birth. Dear God, sungguh saya tak sangka saya AKAN bersalin on that time!! On hands and knees ni bukan mencangkung. Tak jumpa pula gambar google...
Masa ni, rasa dah macam nak ter buang air besar, versi sembelit keras. Boleh fikir lagi ni, betul ke dah nak bersalin. Tapi rasa macam sembelit adalah salah satu petanda. Tapi, betul ke? 
Oleh kerana x percaya saya akan bersalin kejap lagi, saya pun assume maybe saya sembelit, maybe just nak buang air besar je, so takpa lah atas lantai, sat lagi kita cuci. Teran punya kuat, apesal tak keluar-keluar ni? Teran sungguh-sungguh, pun tak berjaya. After few teran, only then I can accept the fact, maybe, MAYBE, baby dah nk keluar. Tapi kalau baby tak keluar lagi pun, it's just fine with me.
Masa ni hubby dok guide, jangan teran, breath out. Breath out je, kang koyak kalau teran. Ok. So lepas letih teran tapi takda hasil, saya start breath out. How? Breath in kejap, then breath out reaaallllly hard! Bukan teran ya. Let loose your jaw, let your body loose. Even tangan pun tak boleh genggam. Ni semua belajar dalam class & discussion kat group :D Kalau kita dok ketap bibir, genggam tangan, nanti muscle yang bekerja untuk keluarkan baby pun akan jd keras dan proses baby lahir akan jd lambat.
Dan my breathing out berhasil!!!!! Masa ni memang sungguh sungguh tak percaya!! This is the first time I breath out the baby, terasa, ehhhh, ada rasa cam sesuatu lah!! Excitedddd =D
Yes, I felt the ring of fire, rasa pijar., tapi still macam tak caye!!! Boleh lagi tu tanya hubby, kepala baby dah keluar ke? Masa tu saya dalam toilet, hubby kat pintu toilet sebab nak kena entertain Muhammad lagik. Haha. Muhammad takmo tengok
Slowly kepala baby keluar, and yes, i touched her head, her hair! :') Still in disbelieve!!! Tak dengar baby nangis. Tanya hubby, dah keluar habis ke kepala dia? Hubby cakap 'Aah' Saye tanye lah, apsal x nangis, xdengar suara pun. Hubby ckp 'Dia tgh tidur.'
Haa? Tidur masa keluar perut? Macam tak percaya!! Oh kalau ambil video boleh saya tengok detik-detik adik baby lahir... Saya xdpt tengok sebab dia keluar ke arah belakang, if only I can show how. Huhu.
Ok, Masa ni adik baby tersekat je kat situ. Macam tak caya ni, betul ke kepala adik baby keluar ikut situ. Eh betul ke. Then saya teruskan breath out, breath out real hard! Then badan dia pulak keluar, masa ni lah baru dengar adik baby menangis. Which later hubby beritahu, cantik sangat masa dia keluar, gaya rama-rama tangan dia. At first tangan adik baby folded in, macam bersilang, then bila keluar badan sepenuhnya, tangan dia free, itu yang dia start menangis. 
Masa ni kaki belum keluar, tanya hubby xleh tarik ke. Hubby ckp takleh. Baby dah start menangis. Haha. Then ada rasa macam apa ek, I was pushed to the front, adik baby nak keluar, then saya rasa macam badan saya tertolak ke depan, force adik baby untuk keluar sgt kuat, bukan saya yang teran, tapi body dia sendiri macam dah ter program untuk keluar sendiri, dia sendiri wujudkan daya tolakan tu. I just need to breath out, dan baby keluar sepenuhnya!!! =D
Mula- mula hubby pegang adik baby. Kuat adik baby nangis. Then bila bagi kat saya, terus dia senyap. Ekkk, cemana dia kenal mak dia, padahal baru je keluar perut. Keluar perut pun, jumpa abi dia dulu. Subhanallah maha suci Allah yang programkan baby supaya kenal mak dia terlebih dahulu. Even bapak baby pun, baby takes time untuk kenal...
Adik baby was fully covered with vernix. First time saya rasa texture vernix. Dia putih creamy, oily, greasy. Sangat susah untuk di basuh., lalukan air pun, mcm air curah atas daun keladi gitu. Vernix ni lah yang protect baby dalam rahim. Kan baby dalam rahim duk dalam air. Dia protect supaya kulit baby x rosak dek air ketuban dalam rahim. Bau vernix ni wangi, ye lah bau baby, masa pegang vernix teringat lotion yng sapu kat kulit baby. Vernix bantu melembapkan kulit baby. Rasa xda lotion yang blh imitate vernix. Huhu. Best sungguh tengok.
Then duduk atas kerusi dalam toilet, enjoying the moment sambil tunggu placenta keluar. Masa ni ada cuak sikit, sebab dok dengar cerita ada yang kena tunggu 4-5 jam, ada yang kena tunggu satu hari, untuk placenta keluar. Tak boleh tarik tau walaupun tali pusat kat luar. Kalau tarik, ada risiko tumpah darah, placenta tak cantik, etc.
The baby didnt breastfeed, walaupun dah sua kat dia, adik baby just wanted to be hold. Memang comel lah :') Then hubby azan dan iqamatkan. Muhammad masa ni masih main dalam bilik, pukul 1 pagi bangun then main. Haha
Tak lama lepas tu, tiba- tiba ada rasa surge, macam rasa nak bersalin lagi. Oh God!
Terus hand over adik baby to hubby, I need to focus to breath out the placenta. With one breath, placenta meluncur keluar macam air.
Wah masa ni toilet dah penuh darah! Ada hikmah tak bersalin dalam bilik, kang jenuh nak bersihkan bilik. Huhu. Memang teruja!! Terus amek gambar, then whatsapp kat whatsapp Comel. (My family's whatsapp ;) )
Kitorang basuh sikit2 je baby. Oh dan masa keluar perut tu ada sekali poo warna hitam. First time ni tgk poo warna hitam. Haha. Masa Muhammad dulu nampak hijau dah. Poo ni pun susah nak dibasuh, melekit. Adik baby keluar je perut, terus dia terpoo. Tapi x busuk pun.
Baby malam tu tidur with vernix lah kira. No need to worry sebab ia akan menyerap ke dalam badan adik baby, dan bagus untuk baby. Dalam masa 24 hours kalau xsalah, 80% vernix dah takda. Bau rambut adik baby sangat lah wangi, suka nak cium :D
Yg nampak putih kat armpit tu, tu vernix lah tu. Nampak macam adik baby baru lepas mandi kan, sebenarnya tak pun, ni semua vernix punya kerja
Placenta pulak kitorang potong the next day. Tak amek lak gambar. Then tanam kat Masjid. Takda apa pun proses potong placenta. Once the placenta stop pulsating, placenta tu semacam xda connection dgn baby. Masa kitorg potong tu, adik baby relax je, x menjerit pun, senyap je. Darah pun x da sangat, ada setitik dua je, sikit, lap pakai wiper dah kering. Lagipun sebab tali pusat dah henti berdenyut kan, bila dah henti berdenyut maksudnya semua darah dari placenta dah selesai flow kpd Adik baby.
Malam tu and the next day, adik baby tido je keje. Eh the first month memang asyik tido. Haha. Ni nak masuk second month baru kerap main sikit.
All I can say, bersalin kat rumah memang best. You get what you want. Freedom, dan rasa, she is mine :') Kalau kat hospital., saya nak belek baby sendiri pun risau-risau, tanya nurse blh tak. Tapi kat rumah, ikut suka nak buat apa.
Eh tapi, untuk homebirth, kita bukan buat main buat je. Memang kena belajar. It's your choice, dont let other people influence you. Manusia ni memang takkan pernah berhenti belajar ;) Dan adalah manis bila apa yang kita belajar tu membuka mata kepada hebatnya kuasa Allah...... 
Adik baby sangat mudah dijaga. Adalah kadang-kadang cranky. Pastu aci tak rasa nak pregnant lagik cecepat :P Hihi. All the best kpd ibu2 yang looking forward to give birth!! :D

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


[KENYATAAN MEDIA] #BLACK505 <b>DI NEGERI</b> SEMBILAN, KEDAH <b>...</b>

Posted: 16 May 2013 07:09 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Gelombang #black505 demi menzahirkan suara bantahan rakyat menentang penipuan pilihanraya diteruskan di negeri-negeri Kedah, Terengganu, Melaka dan Negeri Sembilan. #black505 yang seterusnya akan diadakan ...

13 di bukit besi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di bukit besi - Google Blog Search


Buletin Online: PAS Terus Bertanding <b>di Bukit Besi</b>, Seberang Takir <b>...</b>

Posted: 22 Apr 2013 03:54 AM PDT

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita19/hadi-pas.jpgMesyuarat Harian PAS Pusat hari ini memutuskan agar PAS terus bertanding di tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang bertindih dengan PKR di  Terengganu iaitu Bukit Besi, Seberang Takir dan Kota Putera pada Pilihan Raya Umum ke 13.

Perkara tersebut diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Harian PAS Pusat yang dipengerusikan oleh Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru  Abdul Hadi Awang hari ini, keputusan mesyuarat itu akan disampaikan kepada pemimpin tertinggi PKR petang ini.

"Ketiga-tiga kerusi tersebut adalah milik PAS dan saya akan mengarahkan jentera bekerja untuk memenangkan calon PAS," kata beliau.

Menurut beliau, mesyuarat Jawatankuasa Harian PAS Pusat juga mencadangkan agar PKR bertanding di DUN Sungai Acheh (Pulau  Pinang), DUN Pandi (Johor) serta Parlimen Labuan (Sabah).

"Bagi kerusi DUN Kota Damansara (Selangor) kita akan hantar wakil untuk berunding dengan PKR," katanya dala sidang media di pejabat Agung PAS Jalan raja Laut, Kuala Lumpur.

Sementara itu, PKR Terengganu hari ini mengumumkan calonnya yang bertanding di DUN Bukit Besi, Kota Putera dan Seberang Takir menarik diri bagi  memberi laluan kepada calon PAS.

Mereka ialah Mohd. Shamsul Mat Amin (Bukit Besi), Mohamed Abdul Ghani Ibrahim (Kota Putera) dan Ahmad Nazri Mohd. Yusof  (Seberang Takir).

Pengumuman itu dibuat Pengerusi PKR Terengganu, Azan Ismail di pejabatnya di sini hari ini., dipetik Utusan Online

Dalam perkembangan lain, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berkata pihaknya tidak akan melayan mana-mana calon yang disahkan bertanding  menarik diri selepas tempoh penamaan.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, ia berdasarkan pindaan Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Perjalanan  Pilihan Raya) 2012 yang tidak membenarkan mana-mana calon yang telah secara rasmi diumumkan oleh pegawai pengurus di pusat  penamaan calon menarik diri.

"Kalau calon itu memutuskan untuk menarik diri, itu menjadi hak peribadi mereka, bagaimanapun mengikut undang-undang, SPR tetap  akan mencetak kertas undi yang mempunyai nama dan logo calon itu," katanya hari ini.

13 di kuala besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala besut - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kuala besut</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2013 01:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

TINTA HIJAU DARI KAKI BUKIT: PRU 13 : Foto Terbaik !!! Flashmob <b>...</b>

Posted: 03 May 2013 04:41 AM PDT

Flashmob anak muda Dun Kuala Besut Terengganu yang diadakan di Pekan Kuala Besut pagi tadi TAHNIAH !!!! INIKALILAH !!! ~ Sumber
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved