ads

Ahad, 30 September 2012

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


<b>Pulau Kapas</b> (7 July 2012) « Miss u….

Posted: 14 Jul 2012 05:11 AM PDT

Salam,

Tak pernah menjejakkan kaki ke pulau kapas. Kali ni kiteorg nekad utk ke pulau kapas walaupun hanya balik hari.

Sedikit kenangan2 manis semasa kiteorg outing ke pulau kapas.

Next pic adalah pic kiteorg kat jetty marang, sebelum menunggu ferry tiba…sempat berposing bersama zek zaidi aka en zali.

Pic kat bawah nie pic atas ferry ngan puan yung…huhuuuu….cute kan cik meyra?

Ni plak pic close-up cik meyra yg cute? cute ker? nak tahu cute ke tak kena tanya cik abg setiawangsa la….hehehe…gurau je jgn marah yer. Naik ferry dapat dok atas sekali sebelah drebar bot. Best je rasa…

Haaa….ni dah sampai ke pulau kapas…sempat gak berposing sebelum layan snorkeling.

Ni plak cik nita ngah berposing . Suka sgt dapat sampai ke pulau kapas. Macam rusa masuk kampung pun ade kiteorg ni…hehhee…

Objek yg menarik utk diambil gambar. Kanak2 mat saleh di pulau kapas. Ni salah satu chalet yg ade kat pulau kapas. Nampak macm pondok buruk je kan? Tapi harga makanan kat sini…pergh..dasat…

Post mortem…..Pulau kapas memang best. Tanya cik meyra….sume pulau dia cakap best sebab dia peminat pantai, pulau dan laut.

@ SaMPai BeRTeMu LaGi PuLaU KaPaS @

~ by meyra79 on July 14, 2012.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


PSR REMAJA : REMAJA RAIKAN RAMADAN SERENTAK <b>DI</b> DUA <b>...</b>

Posted: 04 Aug 2012 08:18 PM PDT

Alhamdulillah antara program PSR 2012 ialah Remaja Raikan Ramadan (3R) dan sebanyak tiga buah masjid/surau di daerah Kemaman menjadi lokasi program 3R kali ini. Terbaru ialah di Masjid Felda Kerteh 5 di Ketengah Jaya yang melibatkan sekitar 50 orang remaja berumur 13-19 tahun dan juga di Masjid Sultan Ahmad dekat Bandar Chukai yang melibatkan pelajar-pelajar sekolah menengah di bandar ini. Kedua-dua program ini berjalan serentak dan dikendalikan dibawah Jawatankuasa Pembangunan Remaja IKRAM Kemaman di bawah Cikgu Hj Norfizam Said.

Program 3R di Felda Kerteh 5 kali ini istimewa kerana inilah kali pertama program sebegini dilaksanakan IKRAM di kawasan felda di daerah ini. Terdapat tiga buah sekolah menengah di Ketengah Jaya iaitu SMK Rasau, SMK Semarak B5 dan SMK Tetra Jaya. Terdapat juga ahli-ahli IKRAM yang bertugas sebagai guru di sekolah-sekolah ini yang membantu merapatkan lagi hubungan pihak sekolah dengan IKRAM.

Seramai 15 orang fasilitator diketuai Pengarah Program Saudara Khairul Azri telah terlibat menjayakan program ini. Di dalam program ini juga diperkenalkan kelab remaja IKRAMTeens kepada semua peserta. Para peserta begitu teruja dengan pelbagai program yang disediakan. Majlis penutup program telah disempurnakan oleh TYDP IKRAM Kemaman iaitu Ustaz Muzahar Hitam.

Manakala program di Masjid Sultan Ahmad pula diketuai oleh Pengarah Program Sdr Nadhir yang juga Mualim SMIAA Kemaman serta barisan fasilitator dari kalangan mahasiswa universiti yang sedang bercuti. Sekitar 80 orang remaja hadir di program ini. Ianya dirasmikan oleh Pengerusi Tetap IKRAM Kemaman Hj Che Zahari Che Nik.

Pelbagai program disajikan sepanjang program 3R ini. Mudah-mudahan segala usaha ini terus disusuli dengan program-program lanjutan tarbiah di sekolah masing-masing. Kerjasama yang sudah terjalin perlu dimanfaatkan lagi bagi melahirkan generasi kepemimpinan remaja rabbani demi masa depan ummah yang gemilang.

Program 3R yang ketiga akan diadakan di Surau Rantau Petronas dekat Kerteh pada minggu hadapan 10-11 Ogos 2012. Ini adalah program tahun keempat berturut-turut dimana pihak IKRAM (sebelum ini JIM) diberikan kepercayaan mengendalikan program remaja seumpama ini. Mudah-mudahan semuanya berjalan lancar dan diberkati Allah SWT.

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


mytripadventure.com: Catatan Rentetan Dive Trip to <b>Bidong</b> Islands....

Posted: 18 Sep 2012 07:22 AM PDT

Trip ke Pulau Bidong yang dianjurkan oleh pihak Scubatex bermula dengan perjalanan berkereta selama lebih kurang 6 jam ke Merang Terengganu. Kami seramai 4 orang dari Pulau Pinang telah sesama ikut trip ni yang dianjurkan oleh En Ahmad dari Scubatex KL. Rombongan cik Kiah dari KL seramai lebih kurang 40 org datang dengan bas.

Trip ni berlangsung pada 14 - 16 September 2012. Dijadualkan sebanyak 6 dive akan kami ikuti. Aku yang selama ini memang teringin sangat untuk dive di Pulau Bidong ini memang teruja sangat mengikuti trip ini. Apa taknya persiapan segala peralatan selaman memang telah aku prepare 2...3 hari lebih awal.

Kami tiba di chalet Kembara Resort di Merang pada jam 6 pagi. Masa tiba ni rombongan dari KlL belum tiba lagi. Dia orang sampai lebih kurang jam 7.45 pagi. Setelah taklimat lebih kurang kami diberikan bilik masing-masing dan diminta bersiap sedia pada jam 10 pagi dengan segala peralatan untuk bertolak ke jeti Merang. Sebenarnya kami akan menginap di Kembara Resort ni dan akan berulang alik ke Pulau Bidong selama 2 hari selaman ini.


Lebih kurang jam 10.00 pagi kami menaiki 2 buah bot besar dengan segala peralatan tangki gas dan Kompressor dibawa naik ke bot. Team "support crew" dari Kuantan iaitu En Mansor yang akan bertindak mengisi segala gas untuk team kami yang hanya pergi turun naik menyelam sahaja. Team En Mansor ini akan bermalam terus di jeti Pulau Bidong ini.

Lebih kurang jam 11.00 pagi kami tiba di jeti Pulau Bidong. Terkejut juga masa mula-mula sampai di jeti Pulau Bidong ini. Apa tidaknya setahu aku, Pulau Bidong juga merupakan salah sebuah Taman Laut, tapi kelihatan ramai student dari sebuah Universiti tempatan yang sedang memancing di jeti ini. Apabila diselidiki masa sembang-sembang, mereka ni katanya ada silibus yang memerlukan mereka belajar memancing. Syoknya memancing kat Taman Laut ni, ikan memang banyak giler kat sini.


Dive pertama kami bermula jam 11.27 pagi di dive site dekat saja ngan jeti iaitu di Heritage Site. Kat sini terdapat koleksi Replika Tepak Sireh, Keris, Sampan, Bas Buruk dan Lori. Maksimum depth kat sini 15.6 meter, suhu air 31 darjah celcius. Kat sini aku berjaya dive selama 52 minit. Selesai dive pertama kami kembali semula ke jeti dan makan tengahari dan berehat sebelum dive kedua.

Jam 2 petang kami turun dive di lokasi kedua di Pulah Karah dengan kedalaman maksimum 15 meter. Kat sini Coralnya biasa-biasa sahaja seperti yang kami lihat ditempat lain. Kali ini aku berjaya spend gas selama 47 minit. naik dari dive kedua balik semula ke jeti dan siap sedia untuk dive ketiga dilokasi sama tapi kearah yang bertentangan dari dive yang kedua tadi.


Dive ketiga, kedalamannya lebih dalam iaitu 16.8 meter dan kami dive selama 44 minit. Kembali semula ke jeti pada jam 5.30 petang dan siap sedia untuk kembali ke jeti Merang. waktu ini kelihatan langit mula gelap di kaki langit. kami bertolak laju dari jeti Pulau Bidong. Tetapi nasib kami malang sedikit kerana dipukul ribut sepertiga lagi nak sampai ke jeti Merang. Keadaan masa tu hanya Tuhan yang tahu, masing-masing kelihatan cuak. Ribut dan hujan membadai kami, dan bot terpaksa diperlahankan dengan laluan dihadapan sudah tidak kelihatan. Bot pula terhoyong-hayang. aku memang dah get ready untuk segala kemungkinan. Dalam perlahan pergerakan bot, kami menghampiri pantai tetapi kami telah tersasar sedikit dan sedang mencari-cari arah yang betul, Hampir 20 minit dok mengintai-ngintai arah yang betul, Akhirnya Alhamdulillah kami selamat juga tiba di jeti Merang pada jam 7.00 petang.

Malam tersebut aktiviti bebas sahaja, dan terdapat beberapa orang dari grup kami yang mengambil kelas Open Water dan sedang menyambung kelas teori Open Water.

Hari kedua kami bergerak pada jam 9.30  pagi dan tiba di jeti Pulau Bidong jam 10.30 pagi. Kelihatan En Mansor dan crewnya sudah siap sedia dengan tong gas untuk selaman kami.

Selaman keempat kami mula jam 11.30 pagi di kawasan Tanjung Geluk dengan kedalaman maksimum aku capai pada waktu itu ialah 20.1 meter. Suhu air masa tu 29 darjah celcius. Aku berjaya capai 50 minit gak masa dive tu. Kali ni dive tu rasa best gak sebab banyak dapat lihat coral dan penyu.

Selaman seterusnya di lokasi Chanel dandive keenam dilokasi pertengahan antara Pulau Bidong dan Pulau karah. Dive keenam ni dive kami seperti dive di Gurunn Sahara pulak kata salah seorang buddy diver. Mana taknya kami mula turun, cadangnya nak gerak ke hadapan, tetapi disebabkan current yang terlalu kuat kami terpaksa ikut sahaja current tersebut dan hasilnya kami hanya dapat lihat pasir sahaja.

Dive ke Bidong ini agak best jugaklah sebabnya aku tak pernah sampai sini, dan lagi satu trip ni boleh dikatakan murah jugaklah dengan bayaran sebanyak RM 600 termasuk makan minum, bot, penginapan dan 6 kali dive lagi. Tahniah pada pihak Scubatex kerana berjaya atur trip ini. Pada semua diver yg ikut sama trip ini, u all memang best..............Jumpa lagi next time, InsyaAllah.

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


Cuti-Cuti <b>Kuala Terengganu</b> | Amirez (dot) com

Posted: 23 Sep 2012 01:41 AM PDT

Sekali-sekala pergi bercuti best jugak, bolehlah buat tenangkan fikiran sikit. Bila ingat-ingat balik dah lama sebenarnya tak pergi bercuti. Kali terakhir masa pergi Gambang Water Park kat Kuantan. Kali ni ke Kuala Terengganu pulak. Pergi bercuti dekat-dekat je sebab tak plan betul-betul pun sebenarnya ni. Kiranya sekadar nak tukar angin je hehe. Lagipun bukan tak biasa pergi KT, lebih daripada selalu dah.

Saya sekeluarga bertolak dalam pukul 9:30 pagi dari rumah. Sampai kat KT dalam pukul 12:30 tengah hari. Disebabkan hari Jumaat, pukul 1 tengah hari saya pergi solat Jumaat dulu kat Masjid Abidin. Tak jauh dari hotel. Kami menginap di K.T. Travellers Inn, dekat dengan Dataran Shahbandar dan Pasar Payang. Hotel bajet, RM98 untuk Deluxe Room tapi bagi saya dah cukup puas hati dah. Selesa, WiFi pun laju. Download rate boleh cecah sampai 500Kbps!! Sedut jdrama je sepanjang hari hehe.

Masjid Abidin Kuala Terengganu

Balik solat, lepas makan kami ke Masjid Tengku Tengah Zaharah atau lebih dikenali dengan nama Masjid Terapung. Tak tahu nak ke mana sebenarnya dalam KT ni. Jadi saya buat pilihan ke Masjid Terapung jelah, masjid yang selalu jadi tempat persinggahan saya bila nak balik kampung dari Johor dulu. Sepanjang 5 tahun kat Johor, setiap kali balik kampung saya mesti singgah Masjid Terapung untuk solat walaupun banyak lagi masjid lain tapi masjid inilah yang selalu jadi pilihan.

Masjid Tengku Tengah Zaharah, Kuala Terengganu

Niat saya nak shoot gambar refleksi Masjid Terapung ni akhirnya tertunai jugak. Dah lama nak try teknik ni. Tapi masih ada banyak lagi nak kena perbaiki untuk dapatkan hasil shot yang lebih menarik.

Masjid Terapung Kuala Terengganu

Eh, lupa nak betulkan horizon haha. Tersenget sikit. Biarlah :P

Agak-agak dah teduh sikit kami ke Pantai Batu Burok bawak 'Iffah naik kereta kuda. Teruja betul bila dia nampak kuda. Bila besar nanti boleh jadi equastarian ni hehe.

Sewa untuk naik kereta kuda ni RM5 untuk dewasa, RM3 untuk kanak-kanak. Total RM13 tapi dia cincai bagi RM10 je. Dapatlah pusing 3 kali naik kereta kuda. Sayang pulak takde gambar. Yang ada gambar budak kat bawah ni…

Lepas ke Pantai Batu Burok, kami ke Taman Tamadun Islam pulak. Nak bawak 'Iffah masuk Masjid Kristal tapi dia boleh tidur pulak dalam kereta. Merajuk sebenarnya sebab tak puas main gelongsor kat Pantai Batu Burok tadi hehe.

Masjid Kristal, Kuala Terengganu

Masa datang Masjid Kristal ni dulu banyak lagi yang tak siap. Sekarang ni dah banyak kawasan menarik untuk jalan-jalan. Tapi disebabkan 'Iffah tidur, lepas tu pulak nak cari kedai cermin mata betulkan cermin mata isteri saya yang patah, saya cuma singgah untuk solat Asar jelah kat sini sambil shoot beberapa tempat.

Masjid Kristal

Masjid Kristal Taman Tamadun Islam

Lepas makan malam kami ke i-City KT pulak untuk mengubat 'Iffah yang merajuk tadi hehe. Sebelum ni pergi waktu petang. Kali ni dapat tengok sendiri warna-warni cahaya pokok yang ada kat sini macam pokok-pokok kat i-City Shah Alam. Gembira betul 'Iffah jalan-jalan kat sini.

i-City Kuala Terengganu

Meriah jugak malam tu, ramai orang yang datang. Sayang tak bawak DSLR pulak malam tu. Dah lepas makan baru plan nak ke i-City. Kalau tak, boleh ambik gambar bokeh yang cantik-cantik berlatarbelakangkan cahaya pokok-pokok ni. Itu pentingnya rancang dulu sebelum keluar jalan-jalan. Mujurlah bawak cik IXUS sebagai backup.

Taman i-City Kuala Terengganu

Esoknya pulak kami ke Muzium Negeri Terengganu, muzium terbesar di Asia Tenggara. Tertunai jugak hajat saya nak tengok sendiri Batu Bersurat. Pada permukaan Batu Bersurat tu ada ukiran tulisan jawi yang agak susah nak dibaca. Tapi terjemahannya ada ditulis kat bawah kotak kaca tu. Gambar takde sebab kamera tak dibenarkan dibawa masuk ke dalam muzium.

Sedikit sejarah tentang Batu Bersurat yang saya baca kat Muzium Negeri Terengganu, Batu Bersurat ni adalah tanda bukti kedatangan awal Islam ke Terengganu sebelum tahun 1326 atau 1386. Batu Bersurat ini ditemui semula oleh Saiyed Husin bin Ghulam Al Bukhari pada 1899 di bawah tangga. Apabila Saiyed Husin bin Ghulam Al Bukhari menyedari terdapatnya tulisan jawi pada batu tersebut, beliau membawanya menghadap KDYMM Sultan Zainal Abidin III dan kemudian Batu Bersurat tersebut diletakkan di atas Bukit Puteri.

Batu Bersurat ni dipinjamkan ke Singapura, kemudian ke Kuala Lumpur sehinggalah pada tahun 1991 Batu Bersurat dipulangkan semula kepada Kerajaan Negeri Terengganu. Isi kandungan 4 muka Batu Bersurat ni boleh baca kat sini. Persoalan sekarang, kat mana letaknya sebahagian lagi Batu Bersurat ni?

Dekat-dekat tengahari, kami bertolak balik ke Kelantan. Panas sangat masa tu, takut 'Iffah demam pulak kalau lama-lama berjalan sekitar Muzium Negeri Terengganu. Dalam perjalanan saya terlintas nak ke Tasik Kenyir tapi disebabkan dah petang, niat ke Tasik Kenyir terpaksa saya tunda ke hari yang lain. Sepatutnya kalau betul-betul nak bercuti kena terus bermalam kat Tasik Kenyir baru best. Lagipun kebanyakan tempat menarik kat Terengganu ni adalah pulau dan gua. Cuma buat masa sekarang saya tak berani nak bawak 'Iffah yang baru nak cecah 2 tahun ni untuk bermalam kat pulau. Nanti dah besar sikit bolehlah.

Keropok Lekor Tok Bali

Dah menjadi kewajipan kami bila balik dari Terengganu mesti kena beli keropok lekor. Biasanya kami beli kat Kampung Losong, KT, tapi entah kenapa sekarang ni rasanya dah tak berapa sedap. Dulu-dulu memang sedap. Kalau makan tu rasa nak lagi. Sebut je Kampung Losong mesti orang kenal.

Oleh kerana tak beli kat Kampung Losong, kami beli keropok lekor kat Tok Bali. Kat sini pun popular dengan keropok lekor yang sedap-sedap. Biasanya saya beli kat kedai Keropok Lekor Mak Dho ni. Baru pasang signboard kot, sebelum ni rasanya takde hehe.

InsyaAllah ada peluang dan masa nanti nak pergi Tasik Kenyir pulak. Dulu pergi masa lawatan ilmiah subjek Elektrik, masuk dalam stesen jana kuasa hidroelectric. Kebetulan masa tu banjir sampaikan terjadinya kejadian air limpah kat empangan. Itu yang pertama kali dalam 10 tahun kebelakangan. Lama dah, tak silap saya masa tu tahun 2005 atau 2006.

Oh ye, kat Tasik Kenyir pernah satu ketika popular dengan cerita misteri iaitu Sulur Bidar. Korang pernah dengar pasal Sulur Bidar? Nanti dalam entri akan datang saya akan cerita pasal Sulur Bidar ni ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


Pemikiran Chai Hing: Ceramah <b>di Chukai</b> pada 18 September 2012

Posted: 21 Sep 2012 05:41 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]PAS Kecam Penganjuran Tarian Gelek Dangdut Di Kejohanan Bola Tampar Terbuka Terengganu 2012. 4 days ago. DAP Terengganu · Ucapan Pengerusi DAP Terengganu Majlis Raya Kaum Tionghua Chukai. 1 week ago ...

Sabtu, 29 September 2012

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


529 : Jalan - Jalan Akhir Syawal | AKU MENULIS UNTUK DIRI <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2012 09:07 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Perjalanan kami santai sahaja dan kami tiba di Paka lebih kurang pukul 3.30 petang. Kami check-in di sebuah hotel bajet di sana. Berehat sebentar kemudian kami keluar semula lebih kurang pukul 4.30 petang untuk memenuhi jemputan ...

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


kasihredha: Raya <b>di Besut</b> 2012

Posted: 25 Aug 2012 06:28 AM PDT

 Masih cerita raya......jangan marahh.
Cuma kami dua family yang beraya di Besut this year.
Adik beradik lain semua di rumah mertua...hari raya ke-2 dan ke-3 baru mereka balik ke Besut.
Kakak sulong beraya di KL sebab cucu masih tak cukup 40 hari.
 Acara bersalam-salaman dan collect duit raya :D
Sesi photografi setelah pulang solat raya..
Pokcik kata wajah dia ada cahaya keimanan...hahaha
Jangan cari mokcik sebab mokcik takde dalam gambar ni  *ayat ferasan *
Mokcik jadi jurugambar waktu ni  *tak tanya ponggg*
wajah ceria sebab dapat collect duit raya :D
waktu adik kecik (belum tau erti duit raya)
dia simpan duit raya dia dalam fridge....hahahaha

 Juadah  wajib dipagi raya...nasi dagang.
 Satay, nasi impit, kuah kacang dan rendang nogori.
Aikkk lupa nak snap satay  dan lemang le...bayangkan aje lah ye.
Ketupat pulut dan tapai pulut yg sungguh juicy....manis leting.
 Sebelum solat raya...makan sikit dulu...ambil sunat.

 Balik solat...sambung makan lagi.

 Dulu mokcik tinggi...sekarang mokcik paling pendek dalam family...pelik tapi benar.


 Keluarga ceria Abang Zu dan Kak Pah....tak lengkap tahun ni sebab Aween kat Australia.


 Merakamkan saat yang paling manis untuk di kenang.


 Sebahagian cucu lelaki Tokmi.







 Sanak saudara yang berkunjung
 Jemputlah makan apa yang ada.
 Bila balik raya...mesti le ke Bukit Keluang ni....rindu nak pijak pasir pantai.


 Seronok dapat main bola sama-sama.

  Hari raya ke-2  family Emi dan Abang Di sampai dari KB dan Kuantan...makin bertambahlah ahli.
Kali ni cahaya keimanan terpancar di wajah mokcik pula...hahahah





bila balik raya tidur diruang tamu
 menjadi pilihan kanak2 sebab lebih sejuk agaknya.

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


The Road Not Taken: A Trip to <b>Pulau Kapas</b>

Posted: 23 Sep 2012 07:17 PM PDT

We've been living in Kuala Terengganu for over 3 years now and last Saturday was the first time we went to one of the few islands Terengganu is famous for! Tourist come here mainly to enjoy the beautiful beaches especially those surrounding the islands. Well after being pestered by the kids to make the trip, we decided to go to the nearest one which is Pulau Kapas (literally: 'Cotton Island'). We actually started out quite late during the day; nearly noon. The jetty where we took the boat to the island is at Marang which is about 20 minutes from our home. The journey by boat (or ferry as some people call it) was only 10 minutes and we were one of the two families on board (the other was a foreign couple with a baby). Below are pics from the trip:
I truly appreciate the beauty of the island, the sea and the beaches (MasyAllah..) and understood why tourists flock here. But on the down side, the sights of bikini-clad women traipsing around are just not encouraging to one's iman...(Astaghfirullah..!)

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Lantak HANGPA la...: Cuma kerana RM50

Posted: 24 Sep 2012 09:05 PM PDT

Tidak berbaloi! Gara-gara merompak beg tangan seorang wanita yang hanya mengandungi wang tunai RM50, seorang penganggur berdepan hukuman 14 tahun penjara dan sebatan atau denda jika disabitkan kesalahan selepas dihadapkan ke Mahkamah Majistret, di sini, semalam.

Bagaimanapun, tertuduh, Mohd Zulkifli Hamzah, 29, dari Felda Kerteh 4, Ketengah, Jaya, Dungun, mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan atas pertuduhan di bawah Seksyen 392 Kanun Keseksaan kerana merompak.

Tertuduh mengaku tidak bersalah telah merompak beg duit milik Salina Mohd Rafi, 25, yang turut mengandungi kad pengenalan pada 10 November 2010 kira-kira jam 10 malam di Jalan Limbong Paka, Dungun.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Nurliyana R.Azmi di hadapan Majistret Rozianti Mohamed Hanaphi manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Sejurus pengakuan tidak bersalah tertuduh direkodkan, Rozianti membenarkan dia diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 22 Oktober depan sebagai tarikh sebutan semula di Mahkamah Sesyen.

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


WAN HAIRUL ANUAR kepada DR KHATA <b>JABOR</b>

Posted: 15 Aug 2012 03:29 PM PDT

With Greetings (Dengan ucapan): Pohon saga tangkainya berayun,
Bijinya indah merah menyala,
Menyala seri di tepi paya,
Kami sekeluarga memohon ampun,
Silap dan salah jangan dicela,
Moga berbahagia di Hari Raya.

Salam Aidilfitri,
Ikhlas dari kami sekeluarga:

Wan Hairul Anuar Kamaruddin
Sh. Rabi'atul Adawiyyah Sy Abd Azam
Wan Nur Humairah
Wan Uzair Faaris
Wan Umar Hariz

Reply WAN HAIRUL ANUAR

13 di kuala berang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala berang - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: <b>Kuala Berang</b> maju membangun

Posted: 21 Sep 2012 08:26 PM PDT

Bandar Kuala Berang yang dulunya sepi kini sudah maju sekarang. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA dan MASTURA JAMALUDIN.
Oleh: Kamarudin Mat Akib 

"Bandar Kuala Berang, sudah maju sekarang," begitu bunyi lagu Joget Terengganu yang merupakan salah satu lagu tradisional yang merdu didengar dan amat terkenal di negeri ini.

Kemajuan yang dicapai bandar Kuala Berang – sebagai pusat pentadbiran daerah Hulu Terengganu itu berpunca daripada hasil kemerdekaan negara yang kini sudah melebihi setengah abad (55 tahun).

Kini bandar itu bukan lagi 'pekan koboi' yang menjadi tempat penduduk daerah tersebut membeli pelbagai hasil pertanian dan ternakan pada hujung minggu, tetapi ia menjadi sebuah bandar lengkap dengan pelbagai kemudahan institusi perbankan, perniagaan dan pusat perkhidmatan.

Pulau Bayas di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu sedang giat dibangunkan untuk dijadikan Pulau Bebas Cukai.

Dalam tempoh beberapa tahun akan datang, bandar itu bakal menjadi pusat tumpuan pelancong yang akan berkunjung ke Tasik Kenyir – destinasi pelancongan utama bukan saja di Terengganu, malah di negara ini.

Tasik Kenyir kini sedang giat dibangunkan sebagai kawasan bebas cukai, lengkap dengan prasarana dan premis perniagaan yang sepatutnya sebagai kawasan pelancongan utama negara.

Pembinaan premis kediaman dan perniagaan juga sedang giat dilaksanakan kerajaan negeri di Bandar Kuala Berang dan Ajil, sejajar dengan keperluan semasa.

 Ahli Parlimen Hulu Terengganu, YB Mohd Nor Othman, berkata penduduk kawasan Hulu Terengganu perlu bersyukur dengan nikmat pembangunan yang melimpah ruah di bawah pentadbiran Kerajaan Barisan Nasional (BN).

"Bagaimanapun, pada pandangan saya penghayatan kemerdekaan di kalangan masyarakat kita hari ini secara umumnya, khususnya bagi generasi baru, agak longgar.

"Justeru, saya mengharapkan sistem pendidikan negara lebih terarah kepada usaha-usaha untuk mengekalkan rasa kecintaan kepada negara dan semangat patriotisme yang tinggi," katanya dalam satu temubual dengan Teganukita, baru-baru ini.

Beliau berkata, pemikiran penduduk tempatan perlu diisi dengan rasa syukur dengan kejayaan yang kita semua kecapi agar rakyat lebih hormat kepada pemimpin semasa dan pemimpin silam yang telah mencurahkan keringat mereka untuk kemerdekaan dan kemajuan negara.

"Kita mahu berlakunya kelangsungan kemerdekaan di kalangan rakyat kita di mana mereka hidup bersatu padu dan cintakan negara serta menghormati kerajaan semasa," ujar beliau.

YB Mohd Nor melahirkan rasa dukacita dengan sikap segelintir rakyat, khususnya di kalangan generasi baru yang mencemari sambutan ulangtahun kemerdekaan negara dengan budaya asing yang bertentangan dengan nilai-nilai murni.

 "Anasir-anasir tidak baik perlu dihakis daripada pemikiran generasi baru agar bangsa Melayu dan masyarakat negara ini terus dipandang mulia," ujar beliau.

Seterusnya YB Haji Mohd Nor amat mengharapkan masyarakat generasi muda mengambil iktibar apa yang berlaku di negara-negara luar yang bergolak akibat perebutan kuasa dan perbalahan sesama sendiri, agar masalah yang sama tidak berlaku di negara ini.

"Kita semua perlu pertahankan keharmonian negara dan kehidupan yang aman damai di kalangan masyarakat berbilang bangsa, agar negara kita dan negeri kita Terengganu Darul Iman terus makmur di bawah pimpinan Kerajaan BN," katanya.

 

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


Terengganu My Heritage: Berbakti <b>di Pulau Bidong</b>

Posted: 24 Jun 2012 02:00 AM PDT

Berbakti di Pulau Bidong
Oleh Syed Mohd Ridzuwan Syed Ismail
bminggu@bharian.com.my
2011/10/23


MENYEDARI pentingnya usaha pemeliharaan dan pemuliharaan dasar laut, Persatuan Pemuliharaan Terumbu Karang Malaysia (Coral Malaysia) menganjurkan Hari Pemuliharaan Alam Sedunia 2011 di Pulau Bidong, Terengganu pada 15 hingga 18 September lalu.
Program memulihkan khazanah alam ini yang masuk tahun keempat, dijayakan dengan kerjasama Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Kerajaan Terengganu, disertai 80 sukarelawan termasuk penyelam skuba dengan aktiviti utama menjurus kepada usaha membersihkan dasar laut dan pantai.
Turut diadakan pada program yang diserikan dengan kehadiran Duta Coral Malaysia, Fauziah Latiff ini adalah dialog bersama peserta. Kemuncak acara adalah majlis menandatangani plak akujanji memelihara perairan Pulau Bidong yang kemudian ditempatkan di Galeri Dasar Laut yang dibina Coral Malaysia pada 2006.

Perairan Pulau Bidong juga menempatkan tukun tiruan khas untuk penyelam skuba yang sentiasa mencari kelainan apabila meneroka dasar lautan. Sekitarnya, ada kira-kira 21 lokasi selam skuba, setiap satu dengan keunikan tersendiri, antaranya Tukun Bidong, Tugu Bidong, Pasir Tenggara, Teluk Belanga.

Ada juga Galeri Dasar Laut yang unik kerana turut menempatkan replika warisan negeri, antaranya batu bersurat, tepak sirih, tengkolok, keris dan perahu payang.

Pulau ini pernah menjadi tempat perlindungan hampir 250,000 pelarian Vietnam selama 16 tahun bermula Mei 1975 sebelum ditutup pada 1991. Mengambil kira aspek sejarahnya, pulau berkeluasan kira-kira 203 hektar ini turut dijadikan khazanah negeri dan sebarang pembangunan tidak dibenarkan kecuali sebuah pusat penyelidikan UMT.
Ikuti catatan penulis yang berpeluang menyertai program selama tiga hari ini.

Rabu

9 malam
Peserta yang memilih berkonvoi ke destinasi berkumpul di Galeri CM, Bukit Antarabangsa, Kuala Lumpur untuk mendengar taklimat mengenai konvoi dan apa yang perlu dilakukan sepanjang perjalanan dan sebaik tiba di Jeti Marang, Terengganu, keesokannya.

Khamis

10 pagi
Peserta yang terdiri daripada penuntut dan pensyarah UMT, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dari kampus Gombak dan Pahang, ahli Anak Laut, Skuba Ted serta wakil media dan kakitangan Kementerian Pelancongan Terengganu, Tourism Malaysia Terengganu dan wakil Kerajaan Terengganu berkumpul di Jeti Marang untuk bertolak ke Pulau Bidong yang terletak 30 batu nautika dari pantai dan mengambil masa kira-kira 45 minit untuk sampai dengan menaiki bot.

11 pagi
Peserta diberikan taklimat oleh Presiden Coral Malaysia, Jamhariah Jaafar dan Pegawai Sains Kanan UMT, Baharin Mustapa serta Dekan Fakulti Agro Teknologi dan Sains Makanan UMT, Prof Sayed Mohd Zin S Hassan berhubung program dan objektif Hari Pemuliharaan Alam Sedunia 2011. Sebaik tiba di destinasi, majlis suai kenal diadakan diikuti makan tengah hari sambil menikmati pemandangan sekitar pulau yang masih cantik terpelihara.

3.30 petang
Syawal masih belum berakhir ketika program ini dilangsungkan, jadi suasana hari raya masih dirasai. Peserta bergotong royong membuat persediaan meneruskan kemeriahan Aidilfitri di Pulau Bidong dengan menu istimewa, antaranya kambing panggang, sate, lemang dan ketupat.

8 malam
Makan malam dan sambutan hari raya di Pulau Bidong dalam suasana unik berlatar belakangkan keindahan pantai dan kedinginan angin malam memberikan peserta semangat walaupun penat memandu dan menguruskan aktiviti sepanjang hari.

10 malam
Peserta diberikan taklimat mengenai program yang akan dilalui keesokannya, termasuk meletak tukun tiruan di lokasi sekitar perairan pulau Bidong.

Jumaat

9 pagi
Selepas bersarapan, sekumpulan peserta memulakan aktiviti selam untuk meletakkan barangan di Galeri Dasar Laut dan sebahagian lagi membersihkan jeti serta pantai, diikuti jamuan tengah hari. Sampah seperti tin minuman dan plastik yang dikumpul kemudian ditanam untuk memastikan ia tidak mencemarkan laut.

8 malam
Majlis makan malam diadakan serentak persembahan rakaman video projek menurunkan tukun tiruan. Peserta turut diberikan taklimat mengenai majlis menandatangani plak ikrar Akujanji Memelihara Pulau Bidong di dasar laut yang akan disenaraikan dalam The Malaysia Book of Records (MBR) sebagai majlis pertama seumpamanya pernah diadakan di negara ini.

Sabtu

10 pagi
Majlis menandatangani plak akujanji disempurnakan pada kedalaman 13.5 meter oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said sambil disaksikan lebih 60 ahli Coral Malaysia. Turut serta pada majlis bersejarah itu, Naib Canselor UMT, Prof Datuk Dr Aziz Deraman; Jamhariah; Fauziah dan wakil MBR, Zulhairi Md Zin. Acara ini adalah yang keenam dicatat dalam MBR menjadikan Coral Malaysia persatuan pencinta laut paling banyak mencipta rekod dalam MBR. Selepas majlis selesai kira-kira jam 11.30 pagi, semua penyelam meraikan hari raya di dasar laut, menyelam sambil mengenakan pakaian raya.

8 malam
Majlis makan malam diadakan serentak penyampaian sijil penghargaan kepada peserta program.

Ahad

9 pagi
Selepas bersarapan, semua penyelam tidak melepaskan peluang meneroka keindahan dasar perairan Pulau Bidong. Mereka yang tidak memiliki lesen skuba pula menyertai aktiviti snorkling yang tidak kurang hebatnya.

3 petang
Selepas tiga hari menjalankan aktiviti pemeliharaan dan pemuliharaan dasar laut di Pulau Bidong serta menikmati keindahan ciptaan Ilahi, semua peserta berkumpul untuk berlepas ke Jeti Marang dan seterusnya pulang ke destinasi masing-masing

 sumber: berita harian

* Blogger pun belum sampai lagi ke Pulau Bidong ini untuk melihat sendiri sejarah peninggalan pelarian Vietnam serta keindahan bawah lautnya yang dikatakan amat indah bagaikan syurga di bawah laut.

Jumaat, 28 September 2012

13 di setiu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di setiu - Google Blog Search


SETIU HARI INI: SEHARI KAKITANGAN IBU PEJABAT <b>DI SETIU</b>

Posted: 18 Sep 2012 10:40 PM PDT

DSC06533

BATU RAKIT – Seramai 7 orang kakitangan Ibu Pejabat, Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT), telah turun ke parlimen Setiu pada 17 September 2012 baru-baru ini. Penolong Pengarah APMT, Fauzi Muda telah mengetuai rombongan mewakili pengarah. Program ini telah dirancang oleh pihak Pengarah APMT, Haji Roshali Taha sebagai tanggungjawab ibu pejabat sambil beramah mesra dengan semua anggota di bawahnya di setiap parlimen (8 parlimen). Perancangan awal bagi parlimen Setiu ialah pada 8 Ogos yang lalu, tetapi terpaksa dibatalkan di saat akhir kerana pertembungan tugas yang tidak dapat dielakkan.



SETIU HARI INI

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


PSR REMAJA : REMAJA RAIKAN RAMADAN SERENTAK <b>DI</b> DUA <b>...</b>

Posted: 04 Aug 2012 08:18 PM PDT

Alhamdulillah antara program PSR 2012 ialah Remaja Raikan Ramadan (3R) dan sebanyak tiga buah masjid/surau di daerah Kemaman menjadi lokasi program 3R kali ini. Terbaru ialah di Masjid Felda Kerteh 5 di Ketengah Jaya yang melibatkan sekitar 50 orang remaja berumur 13-19 tahun dan juga di Masjid Sultan Ahmad dekat Bandar Chukai yang melibatkan pelajar-pelajar sekolah menengah di bandar ini. Kedua-dua program ini berjalan serentak dan dikendalikan dibawah Jawatankuasa Pembangunan Remaja IKRAM Kemaman di bawah Cikgu Hj Norfizam Said.

Program 3R di Felda Kerteh 5 kali ini istimewa kerana inilah kali pertama program sebegini dilaksanakan IKRAM di kawasan felda di daerah ini. Terdapat tiga buah sekolah menengah di Ketengah Jaya iaitu SMK Rasau, SMK Semarak B5 dan SMK Tetra Jaya. Terdapat juga ahli-ahli IKRAM yang bertugas sebagai guru di sekolah-sekolah ini yang membantu merapatkan lagi hubungan pihak sekolah dengan IKRAM.

Seramai 15 orang fasilitator diketuai Pengarah Program Saudara Khairul Azri telah terlibat menjayakan program ini. Di dalam program ini juga diperkenalkan kelab remaja IKRAMTeens kepada semua peserta. Para peserta begitu teruja dengan pelbagai program yang disediakan. Majlis penutup program telah disempurnakan oleh TYDP IKRAM Kemaman iaitu Ustaz Muzahar Hitam.

Manakala program di Masjid Sultan Ahmad pula diketuai oleh Pengarah Program Sdr Nadhir yang juga Mualim SMIAA Kemaman serta barisan fasilitator dari kalangan mahasiswa universiti yang sedang bercuti. Sekitar 80 orang remaja hadir di program ini. Ianya dirasmikan oleh Pengerusi Tetap IKRAM Kemaman Hj Che Zahari Che Nik.

Pelbagai program disajikan sepanjang program 3R ini. Mudah-mudahan segala usaha ini terus disusuli dengan program-program lanjutan tarbiah di sekolah masing-masing. Kerjasama yang sudah terjalin perlu dimanfaatkan lagi bagi melahirkan generasi kepemimpinan remaja rabbani demi masa depan ummah yang gemilang.

Program 3R yang ketiga akan diadakan di Surau Rantau Petronas dekat Kerteh pada minggu hadapan 10-11 Ogos 2012. Ini adalah program tahun keempat berturut-turut dimana pihak IKRAM (sebelum ini JIM) diberikan kepercayaan mengendalikan program remaja seumpama ini. Mudah-mudahan semuanya berjalan lancar dan diberkati Allah SWT.

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved