ads

Selasa, 13 November 2012

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


Amir Aiman Akashah: Gadis Penyu <b>Di Rantau Abang</b>, Terangganu <b>...</b>

Posted: 16 Sep 2012 01:02 PM PDT

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة
1st time abg long jejak kaki kat pantai Rantau Abang ni. Sebelum ni duk dengaq ja tentang kebestan kawasan peranginan tumpuan pelancong ni ha. Alhamdulillah, dapat gak la mencemar duli kat sini. Negeri Terengganu ni kaya dengan keindahan alam semulajadinya, lanscape dia pun memang cun abis. 
Lepas ni boleh la abg long pasang angan2 utk menjelajah serata inci tanah dia.....Jelajah sampai poket lebam...Ha Ha Ha.....Gila ang, nak mengembara or melancong sekurang2nya pulus mau ada. Tak sikit, banyak dah tentu perlu sedia. Tapi, sesekali sesekala pi tempat lagu ni best apa. Langsung dak rugi la. Pendek kata (panjang tak kata apa2) boleh release tensen dan hanyutkan segala masalah kat laut cina selatan tu ha.
Masa kat Rantau Abang tempohari abg long menetap kat De Awang Beach Resort. Makanan kat sini memang tahap bintang2 bertaburan. Sedap maha lazat.....Peeehhhhhhh!! boleh bikin leleh ayaq liuq abg long ni bila ingat masakan dia. Tapi, kalau ang nak lepak kat De Awang Resort ni abg long sarankan ang amik chalet yg berhawa dingin. Tak mahai pun dalam RM90 semalaman. Kalau yang fan bagi abg long teramat la tak cool. Sarung bantal dengan kain cadar pun stay guna yang zaman arwah to nenek abg long pakai masa muda2. Adoiiiiiiiiiii....klasik betui dia punya deco dalam bilik. Ha Ha Ha!! Harga semalaman bagi bilik klasik ni RM50 aje. 
Kalau datang Rantau Abang ni bersepah chalet untuk ang lepak. Pilih ja mana yang ang berkenan, tak semestinya De Awang Beach Resort. Ang tepuk poket, tanya dompet....Hi Hi Hi....InsyaAllah, masalah utk menginap dan mententeramkan perut akan settle....Kih Kih Kih!!
Bestnye Rantau Abang ni bagi abg long sebab dia ada perkataan 'ABANG', sama sebijik macam  ABANG long gak....Ha Ha Ha....bengong kan, langsung takdak perkaitan....Adoiiiiiiiiilalalala...Tapi kan, seriusly abg long cakap, datang sini memang tak mengalami defisit fiskal pada ketebalan dompet ang. Tempat memang best gila tahap dewa. Kat Rantau Abang ni nanti ang boleh tengok matahari naik dan matahari jatuh. Tapi masa kat sini abg long sedikit mengalami kerugian coz tak sempat nak shoot panorama masa matahari sedang hadir memberi salam.....fuhhhhhhh, jiwang sudaaaaaaaaaaaaaaa.....ahaks3...Tak sempat amik sebab berperang dengan selimut, sedar2dah dekat nak subuh bapak gajah dah.
Kalau haribulan silap (*baca kalau tak silap haribulan) ang boleh terserempak dengan ibu penyu naik ke pantai untuk menzakatkan telur2nya kepada umat manusia. Abg long dengan cite (tak pasti dongeng atau sahih) bahawa telur penyu ni boleh menguatkan tenaga batin. Pendek kata (lagi2 pendek ja duk berkata) sapa yang makan telur penyu tak akan layan dah tongkat ali power root, super power dan kopi jantan....Wowwwwwwwwwww!!! ang tak terasa ka nak cuba? 
Lagi best ialah bukan sahaja dapat skodeng penyu bertelur, silap2 ang boleh terberjumpa dengan gadis penyu. Gadis penyu ni punya la comel dan sweet like honey dew. Bila ang terberjumpa je dengan gadis penyu ni ibarat ang dah menang lucky draw...

Kat bawah ni ada la sedikit cenderamata untuk habuan ang punya mata. Tengok sikit ja, jangan gelojoh sangat, terutama tang gambar gadis penyu tu ha. 


----pemandangan waktu senja di perkampung nelayan, Rantau Abang, Terengganu----
----Sebuah perahu nelayan yang terdampar diribaan pepasir-----
----Sauh yang digunakan untuk menghentikan perjalanan dilautan kehidupan----
----Peperahu yang keletihan mengolek jasa dan budi----
----Kala pekat malam ditepian pantai nan kesepian----


----Gadis penyu bersama penyu kepunyaan majikannya----
Opppssssssss.....belum abis lagi la wei. Well, itulah antara gambar yang berkesempatan untuk abg long edit. Jika lawa sila puji, jika tak lawa sila jangan kutuk. Duduk diam-diam sudah. Mohon maaf, sebab abg long tidak sifu lagi dalam bab2 edit mengedit ini. Jadi, kalau ang nak jumpa gadis penyu ni elok la ang pi Muzium Penyu, Rantau Abang, Terengganu.
Terjah jangan tak terjah....terjah jangan tak terjah......terjah je la weiiiiiii!! sekeh kang!!
___________________________________________________________
"Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku."
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

::Terima kasih kerana sudi baca:: LIKE dan KOMEN kalau suka! (◕‿◕)☆™

Bendera BN Jadi Mangsa Budaya Samseng <b>di Rantau Abang</b> <b>...</b>

Posted: 13 Aug 2012 06:22 PM PDT

JENTERA Pemuda Barisan Nasional (BN) Dungun kesal apabila mendapati ada pihak yang melakukan sabotaj merosak dan menurunkan bendera parti itu di beberapa kawasan di parlimen itu.

Sambil menyatakan kekecewaan terhadap perbuatan tersebut, Pemuda BN Dungun memberi ingatan bahawa pihaknya tidak akan berkompromi dengan budaya samseng seumpama ini.

Pihaknya yang enggan membuat sebarang tuduhan melulu sebaliknya mengesyaki perbuatan tersebut dilakukan oleh pihak yang begitu takut melihat sokongan padu rakyat terhadap BN.

"Kita tidak mahu membuat tuduhan tanpa bukti tetapi kita tahu pihak mana yang selalunya mengamalkan budaya samseng seperti ini.

"Pihak terbabit bukan sahaja semakin gerun dengan suara kebangkitan rakyat malah cukup takut untuk melihat bendera BN berkibar di merata tempat", kata Pemuda BN Dungun kepada Terengganu Today sambil merujuk kejadian terbaru di Kampung Pulau Serai di kawasan DUN Rantau Abang.

Justeru katanya lagi pihaknya tidak akan berdiam diri berhubung kejadian itu sebaliknya mengarahkan jentera pilihan rayanya bertindak tegas jika mempunyai bukti kukuh dan mengenalpasti pihak-pihak yang terlibat.

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


Haitian Creole: what do non mwen <b>paka</b> diw mean

Posted: 10 Nov 2012 10:32 AM PST

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


Buletin Online: 18 Sukhoi <b>Di Gong Kedak</b>, Tidak Pernah Terbang <b>...</b>

Posted: 28 Jul 2010 05:29 AM PDT

BESUT - Lapan belas buah jet pejuang Sukhoi yang diletakkan di Kem Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) Gong Kedak tidak pernah terbang sekaligus kerana mengalami masalah alat ganti.

Sumber dari pangkalan TUDM itu berkata, penerbangan jet pejuang yang dibeli dari Rusia itu tidak pernah mencapai sasaran yang ditetapkan sebanyak 70%.

"Hanya sekitar 40% sahaja dari 18 jet pejuang itu yang terbang pada satu-satu masa,"katanya, yang meminta identitinya dirahsiakan atas sebab-sebab keselamatan

Menurutnya, keajaan Malaysia melalui dua buah syarikat konsultan telah membeli pesawat tersebut dari Rusia, namun perolehan alat gantinya adalah dari pengeluar negara  lain.

Oleh itu, beliau berkata ia seringkali menimbulkan masalah kepada penyelenggaraan jet pejuang itu.

Beliau turut mendedahkan, dua buah syarikat konsultan tersebut mendapat 'komisyen' tidak kurang dari 15% ketika pembeliannya dibuat.

TUDM menandatangani perjanjian untuk membeli 18 Su-30MKM bulan Mei 2003, selepas melihat secara dekat penggunaan pesawat tersebut oleh kerajaan India. 

Dua pesawat pertama Sukhoi Su-30MKMs secara rasmi diserahkan kepada Malaysia di Irkutsk, Rusia pada 23 Mei 2007, dan kemudian tiba di pengkalan udara Gong kedak pada 21 Jun.

Malaysia mempunyai 18 Su-30MKMs dalam perkhidmatan, namun dilaporkan mempunyai masalah dengan sokongan Rusia untuk alat ganti pesawat tersebut dan terpaksa memperolehinya dari pihak lain.

Pada bulan September 2010, TUDM akan mengambil alih operasi pesawat tersebut setelah kontrak dua tahun bantuan teknikal, kejuruteraan dan penerbangan dari India dan Rusia tamat.

Pembelian Sukhoi menjadi kontroversi kerana kerajaan Malaysia membayar 18 buah Sukhoi dengan harga US$900 juta, (US$50 juta sebuah) sedangkan India membeli 40 Sukhoi dengan harga US$1.6 bilion, (US$40 juta sebuah) manakala Vietnam membeli 4 buah Sukhoi dengan harga US$100 juta. (US$25 juta sebuah).

Berita berkaitan;

Sukhoi Pula Tidak Boleh Terbang

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


suppuy: 206. Pakej percutian <b>di Kuala Terengganu</b>

Posted: 09 Nov 2012 05:08 AM PST

Sekarang boleh tarik nafas lega..

1, 2, 3 hembus... fuhhh...
1, 2, 3 hembus... fuhhhhhh...
1, 2, 3 hembus... fuhhhhhhhhh...

Haha  sorry for da stupid intro.
Okeh motif hembus bagai ni bukan apa tau.
Cuma fuhhh lega sebab penat bekerja dua tiga empat hari ni miahahaha.

Aku kerja weh,
kerja sebagai - tour guide T___T

Selasa lepas member aku dari Perak datang.
Member kamceng merangkap partner aku la kalau nak pi kelas ke apa.
Da lama da budak ni nak datang Terengganu,
tapi busy koje je memanjang, so bila stop koje memang haruslah weh datang sini.

Asal plan tiga hari dua malam.
Tapi plan semua tukarrr sebab ada sorang lagi makhluk halus - si Linni nak join jugak datang Ganu next day pastu.
Budak ni orang Kelantan.
Bulan lepas aku dengan Mun pergi jejalan merata Kelantan by si Linni ni.
So kira nak balas jasa, memang main pujuk2 la jugak suruh dia datang negeri kami ni pulak.
Last2 datang jugak... tu pun datang TANPA AKU TAHU PUN CISSSSSSSSS!

Bila ingat balik sumpah kelakar.
Mati2 aku ingat Mun suruh stop kat stesen bas sebab nak ambik kain jahit apa ntah.
Aku pulak percaya je siap bagitahu Fad, kat stesen bas tu ada banyak kedai jahit bla2, Mun nak ambik kain la kot bla2...
Sekali ptuihhh tetiba nampak Linni muncul tengah jalannn.
Pandai nau korang tipu akuuu~
Ikut hati mau je aku hambat korang dari kete aku hohohoho~

So aku and Mun jadi tour guide selama empat hari.
Siang aku drive, malam giliran Mun.
Penat weh jadi tour guide.
Mana nak layan guest2 tu, mana nak pikir tempat menarik nak dibawak.
Aku duk Kuala Terengganu, so sape yang pernah datang sini ko tau lah berapa tempat sangat yang kami boleh bawak.
Btw Alhamdulillah sebab bila pikir balik banyak gak tempat yang menarik di Kuala Terengganu ni weh.
Nanti aku buat entry khas untuk tempat2 menarik di Kuala Terengganu :)

Ok nanti aku menulis balik eh.
Penat tak hilang lagi.
Btw bila tengok balik gambar2 yang da beratus keping dalam camera, aku rasa macam...
OK la berbaloi la weh.
Thanks for coming :)

13 di batu rakit - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di batu rakit - Google Blog Search


Blog Chik Att: HOMESTAY <b>BATU RAKIT</b>

Posted: 12 Nov 2012 08:43 PM PST

Semalam kami sampai hampir maghrib di sini ….

Alhamdulillah perjalanan smooth dan tenang …. selamat

Sepanjang perjalanan …. cerah tak ada hujan …

Berjanji dangan empunya Batu Rakit Homestay , cikgu Sabri di Masjid Batu Rakit.

Kami di bawa ke Homestay yang diuruskannya …

Kami ditunjukkan 2 buah homestay  …. sila buat pilihan mana satu berkenan.

Bila malam ….. bukannya nampak apa pun ..

Kami tak dicide nak duduk mana …

Sama ada yang dekat pantai atau yang dekat Padang Nenas.

Sebab. … apa pun malam tadi kami kena tidur kat Homestay Padang Nenas .

Sebab yang dekat pantai … dia belum kemas.

DSC00581

Hamestay Padang Nenas …… rumah banglo 4 bilik  …. tapi tak ada econ

Kami berpindah ke Homestay tepi pantai …

Walaupun kecik …. tapi tenang sikit ….. 300 meter aja dari pantai ..

DSC00587

Kami pindah sini ..

3 bilik …. 3 bilik air … 3 econ … hambekkk kooo

Bukan apa…. nak cari yang selesa … sebab CA dgn family duduk di sini sampai 30.11.2012 …

Lama tu …

Tapi …. CA dapat rega istimewa dari Cikgu Sabri …

Tu yang tak kisah ….. kami sanggup bersih sendiri homestay ni …

Sebabnya … kami adalah pengunjung pertama …. dapat harga istimewa ..

apa pun sanggup buat 70% potongan tu …

sapa nak contact nombor ..silaaa

DSC00586

.

.

.

Pagi tadi … ronda2 ngan abang Leman ..

Abang Leman cuti … tapi on call … dalam tentera ni dia panggil Pegawai Medan …

Jadi tak leh …keluar jauh2 …. ronda je lah area2 sini..

.

.

.

CA suka terjah … gerai2 kecik kat kampung2 ni …

best …..

Singgah kat kedai ni …

Ramai  gak orang …..

DSC00580

..

.

.

Dah sampai Ganuuu …

mestilah …. makan …

DSC00576

Nasi dagang …… bungkus dalam daun pisang …

huhuhu …. sedapppppp tak terkata …

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


Perkaya Bina Sekolah Menengah Tahfiz <b>Di</b> Marang Dan <b>Jerangau</b>

Posted: 11 Aug 2012 03:03 PM PDT

Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim Terengganu (Perkaya) bakal memiliki dua buah sekolah menengah tahfiz yang dinamakan Institut Tahfiz Perkaya yang dijangka dibina mulai awal tahun depan.

Yang Dipertua Perkaya Datuk Dr Tengku Mahmud Mansor berkata sekolah tahfiz itu akan dibina di Marang dan Jerangau di Hulu Terengganu dengan setiap sekolah akan menelan kos kira-kira RM2 juta dengan kapasiti 500 pelajar.

Katanya penubuhan sekolah itu diharap dapat membantu anak-anak yang tidak bernasib baik untuk mendapat pendidikan serta diharap dapat menyaingi pelajar lain dengan keputusan yang cemerlang dalam bidang akademik mahupun kokurikulum.

"Konsep sekolah yang kita bina ini sama seperti sekolah yang lain iaitu pelajar akan menumpukan pada akademik dan kokurikulum di samping menumpukan kepada tahfiz," katanya kepada pemberita di Kuala Terengganu, kelmarin.

Beliau berkata sebelum ini anak-anak yatim yang menghuni asrama Perkaya akan dihantar ke sekolah harian biasa namun selepas sekolah itu siap kelak, Perkaya akan menguruskannya sendiri dengan kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia.

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


Short trip Kuala Terengganu 2 : <b>Pulau Kapas</b> - my hobby... my <b>...</b>

Posted: 13 Nov 2012 08:29 AM PST

Assalamualaikum...

Bersawang habis blog ni. Lama sungguh tak jenguk & update. Banyak bahan nak dikongsi, cumanya tak sempat nak mencuri masa. Sebelum buka cerita pasal Korea, sambung dulu cerita kat Terengganu eh.

Hari kedua di Kuala Terengganu, kami ke Pulau Kapas. Rancangan nak ke pulau memang dari awal tahun buat. Nak pi Perhentian, tapi asyik batal je. Since Pulau Kapas dekat je dari tanah besar (6km), one day trip pun cukup. Untuk ke Pulau Kapas, kene naik jeti di Marang. Sewa bot laju dalam RM30-RM50 untuk pergi balik. Tengok skil korang tawar menawar la. Kalau rasa nak bermalam kat sana pun boleh cari pakej-pakej menarik kat jeti Marang.

Perjalanan dari jeti ke pulau tak sampai 15 minit pun. Sampai di sana, kami sewa satu bilik di Makcik Gemuk Beach Resort untuk letak barang. Kelakar kan nama dia. huhuhu.. Kat Pulau Kapas ni tak banyak resort. Ada la dalam 5 resort. Ok la, tak ramai sangat orang. Mungkin masa kami pergi, hari bekerja dan bukan peak hour.

Lepas tukar baju dan simpan barang, kami terus ke pantai. Pantai Pulau Kapas tak besar mana. Cuma ada beberapa kawasan je yg ada resort. Dari satu pantai ke satu pantai dihubungkan dengan jambatan sebab pantai2 ni dipisahkan dengan batu-batu. Kebanyakan resort ada menawarkan khidmat sewa alatan untuk snorkling. Jadinya kami sewa je kat Resort Makcik Gemuk. Kami juga amik pakej 'island hopping'. Sebenarnya lebih pada pantai hopping. Murah je pun RM30 dengan sewa alatan snorkling.

Pantai Pulau Kapas ni macam pantai-pantai lain kat perairan terengganu. Putih dan bersih dengan pasir halussss. Sangat suka. Walaupun batu karang dia tak secantik Pulau Redang atau Pulau Perhentian, tapi ikan-ikan kat sini banyak juga. Yang paling best, senang gila nak jumpa Nemo. Banyak anemone kat sini. Lepas gian la juga dapat snorkle, mandi pantai, berendam dan berjemur. Huhuhuhu. Dalam pukul 2, kami balik semula ke resort dan bersiap-siap untuk balik ke tanah besar.

Kesimpulannya, percutian tak dirancang kali ni best. Dapat jalan-jalan, lepak2 pulau, shopping baju batik dan yang penting dapat makan banyak. huhuhu... Enjoy the picture...




 





13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>Di KETENGAH</b> ~ GEDUNG KERJA

Posted: 13 Aug 2012 07:25 PM PDT


Permohonan daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan adalah dipelawa bagi memohon jawatan di Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH) dalam Perkhidmatan Kumpulan Sokongan. Keutamaan akan diberi kepada pemohon yang menetap di Negeri Terengganu.

1. JURUTEKNIK KOMPUTER
2. PEMBANTU AM PEJABAT
3. PEKERJA AWAM

Permohonan hendaklah menggunakan Borang LKTT: 1 (Pind. 1/2010) yang boleh diperolehi di Ibu Pejabat Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah, Bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Terengganu dan di Pejabat Cawangan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah Bandar Bukit Besi, Bandar Ketengah Jaya, Bandar Seri Bandi, Bandar Ceneh Baharu dan Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir atau dengan memuat turun dari laman sesawang, http://www.ketengah.gov.my

Permohonan hendaklah sampai kepada:-

Pengurus Besar
Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH)
Karung Berkunci No. 3
23409 Bandar Al Muktafi Billah Shah
DUNGUN, TERENGGANU
(Bahagian Khidmat Pengurusan)

tarikh tutup permohonan sebelum atau pada 13 September 2012

Maklumat lanjut jawatan klik sini
Borang permohonan sila klik sini

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


MB cabar Hadi tanding <b>di Kemaman</b> | n9kini.net

Posted: 10 Nov 2012 07:12 AM PST

Ahmad Said
Ahmad Said merenjis air mawar pada Program Berkhatan Beramai-ramai Peringkat Dun Kijal 2012 di Padang Kubu, Kijal, hari ini.

KEMAMAN – Cabar-mencabar menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) berterusan – kali ini Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said pula mencabar Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang agar bertanding di kerusi Parlimen Kemaman.

Ahmad yang juga Pengerusi Umno Terengganu berkata, Ahli Parlimen Marang itu sepatutnya bertanding di Kemaman terlebih dahulu sebelum berhasrat bersaing di Pekan, yang disandang Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Kesediaan Abdul Hadi itu (untuk) bertanding di Pekan hanya gimik politik sahaja, bohong belaka. Apa tujuan dia? Nak dapat publisiti? Nak gali kubur sendiri?

"Kalau berani, marilah bertanding di Kemaman. Buat apa pergi bertanding di Pahang. Tunjukkan kehebatan di Terengganu dahulu," katanya yang juga Ketua Umno Bahagian Kemaman selepas merasmikan Program Berkhatan Beramai-ramai Peringkat Dun Kijal 2012 di Padang Kubu, dekat sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai laporan media yang menyatakan Abdul Hadi akur dengan kemahuan parti jika diarahkan bertanding di Parlimen Pekan pada PRU13.

Ahmad berkata, pihaknya mengalu-alukan kedatangan Abdul Hadi untuk bertanding di kerusi Parlimen Kemaman bagi menguji kehebatan parti itu dalam mendapatkan sokongan rakyat.
Tegas beliau, kenyataan Abdul Hadi itu juga adalah gimik kononnya pemimpin itu akur arahan parti sekali gus untuk menghangatkan suasana sebelum PRU13.

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Masjid Kristal Terangganu Malaysia | Beliafun Blogging 2010 - 2012

Posted: 12 Nov 2012 11:56 AM PST

cyristal-mosque-kuala-ter.jpg 

Ia dikatakan adalah antara masjid yang tercantik di Malaysia kerana keunikannya dibina daripada kaca dan keluli bermutu tinggi malah masjid ini lengkap dengan segala prasarana yang berteknologi tinggi dan liputan WIFI untuk memudahkan pengunjung untuk mengakses internet.
Kebanyakkan pengunjung yang datang ke sini pastinya mengagumi keindahan masjid kristal ini. Bila masjid ini terkena sinaran pancaran matahari, masjid ini berubah warna kekuningan yang berkilau-kilauan. Lebih indah juga bila dilihat pada waktu malam.Cahaya terang-benderang menghiasi masjid ini dan berwarna biru ..Masjid yang siap dibangunkan pada tahun 2008 ini terletak di Pulau Wan Man.
Kedudukannya juga terletak berhampiran dengan Muzium negeri Terengganu dan di tengah-tengah Bandaraya Kuala Terengganu iaitu kira-kira 10 minit perjalanan dari bandaraya Kuala Terengganu. Oleh itu, ia adalah satu destinasi wajib bila anda melancong ke Terengganu. Bukan sekadar untuk melihat keindahannya dan melakar kenangan disini tetapi juga digalakkan menunaikan solat di masjid ini bagi umat islam.

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


8.9 EKAR <b>DI</b> JALAN <b>JABOR</b> ~ Zenith Harvard Sdn. Bhd.

Posted: 26 Oct 2012 06:55 PM PDT

8.9 EKAR DI JALAN JABOR UNTUK DI JUAL
LOKASI :- JALAN KE JABOR ( LOT 1)
LUAS :- 8.9 EKAR ( 1 TITLE )
STATUS :- KEKAL, PERTANIAN
HARGA :- RM 70 RIBU / EKAR  @ RM630,000( LUMPSUM )

13 di dungun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di dungun - Google Blog Search


gempar berapi : umno dan maksiat <b>di dungun</b> - Malaysia Hari Ini

Posted: 12 Nov 2012 10:40 PM PST



Panas !!! Umno Dan Maksiat

Pemimpin Umno Dungun & Pemuda BN menjamu hiburan pada malam hari di Hulu Dungun sempena lawatan Mat Said ke Syukur & Pasir Raja pd 2 Nov lalu.



Dah takde orang agama ke dalam Umno untuk tidak memaksiatkan masyarakat Dun Bkt Besi? ~ FB Saiful Bahri

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


AQILAHAIQAL : OurPrideOurJoy: AAC <b>di Chukai</b> Kemaman

Posted: 08 Jul 2012 06:54 PM PDT

entry kali ni ibu nak citer pasal assessment yang ibu hadiri untuk post Juruaudit W41
kata ringkasnya AAC (Audit Assessment Centre)
ACC telah diadakan di INTAN Caw Wilayah Timur, Kemaman
ia telah diadakan pada 31.6.2012-1.7.2012
ibu , ayah & adik bertolak ke Telok Kalung pada 30.6.2012, jam 3.30 ptg..
saja nak bermalam di rumah ayah de supaya pagi tu x kalut nak mencari tempat..
ibu terpaksa tinggal along dengan makcik sebab Ahad tu along sekolah...
on the way to Teluk Kalong
muka yg x berapa nak comel
ada kat umah ayah de dah...adik riang bermain tanpa ingat kat along pun...

suka lah sangat adik nak mendukung sepupunya ni..mentang2lah si Syakila ni kecit jer & ringan..
konfem boleh angkat..

 
pagi, 30.6.2012
jam 9.30pagi bertolak dari umah ayah de..
berdebar2 dalam hati nih...
tapi maintain happy je la kan...

on the way to Chukai
jambatan baru yang ntah bape lama nak siap..
sampai dah di INTAN Caw Wilayah Timur
tempat cantik, tepi pantai
masuk2 je jumpa playground..
apalagi, anak dara ku ini excited nak main buai sebelum berpisah ngan ibu..
kebetulan jumpa pulak kak nora & the gang

dah berada dalam dewan untuk taklimat..
kena pakai bib tu sebagai pengenalan diri..
sama la gayanya mcm masa ibu hadiri assessment for post Penguasa Kastam
ini dia bilik penginapan kami
satu bilik 2 orang
ibu sebilik dgn calon dari Kelantan, Nor..
nama penuh x igt daaa...sempat bertukar no.phone
masuk2 jumpa bilik air dulu..
bilik agak besar, boleh la untuk menumpang 1 malam
view dari balkoni
siap ada jemuran
sibuk2 prepare presentation public speaking utk esok, sempat lagi bersnap2..huhu
 aikk, xde lak citer sal perjalanan program yek..
ok, actually lepas pendaftaran tu, terus ada taklimat & cek air kencing..
kemudian terus ke bilik yang ditentukan mengikut kumpulan..
dalam 1 kumpulan ada 7-10 orang..
Sesi 1 ialah penyelesaian masalah, dalam bahasa Melayu..
ibu rasa ok la sbb biasalah, kalu dalam BM ni boleh je ckp apa2 pun..
Sesi ke2 ialah perbincangan dalam English
mak aii, dahla berhabuk speaking, tajuk lak susah giler..
ada ke patut dia suruh bincang langkah2 yang perlu diambil oleh Kerajaan Somalia untuk membanteras masalah dalaman negara diorg termasuk la isu kebuluran..
aduihh, kalu citer sal Malaysia, boleh la kita tibai je kan..
tapi apa nak buat, mereka nak pilih yg betul2 terbaek...
ibu rasa down sikit lepas sesi ke 2 nih..dan kalu nak tau, ramai gak yg tarik diri lepas sesi 2 ni tau..
Sesi 3, perbincangan dalam kumpulan jugak, in BM
perlu reka bandar Impian..
ibu rasa ok la, konfiden diri naik la semula..
then, sesi 4 ialah public speaking
ni pun ibu x berapa nak konfiden..
tajuk yang ibu dapat ''transportation''
terlalu general, but ibu make it more specific iaitu ''public transport''
sesi kali ni macam x ok kot sbb ibu lupa satu word..
siap ngan note yg ibu pegang jatuh la..hadoii..malu sgt2..
lebih2 lagi penilai pada masa tu ibu kenal..
x-boss ibu dulu masa kat UAD KPM..
kesimpulannya, ibu x konfiden pun yang ibu akan lulus..
but, this is a good try & at least ibu ada experience for AAC
rasanya CAC (kastam) x lah sesusah ini..
tapi result kastam x dapat2 lagi sampai skrg..hopefully sangkutlah mana2...
tapi kalu x sangkut pun apa nak buat kan..
rezeki di tangan Allah belaka..
thats all for this entry....bai..

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


suppuy: 207. Tempat2 menarik/pelancongan <b>di Kuala Terengganu</b>

Posted: 10 Nov 2012 10:52 AM PST

Aku selalu mengeluh dengan negeri aku sendiri.
Mengeluh sebab tak banyak hiburan yang boleh dibuat.
Masa zaman aku budak sekolah takde tempat sangat nak dibuat lepak.
Aku selalu fikir, kan bagus kalau parents aku tak pindah dulu.
Stay je kat KL.
Hermmm nampak sangat duniawi kan wish aku ni.
Tapi bila ayah aku cakap - apa akan jadi pada family kita kalau tak pindah dulu?
Hermmm terus aku terfikir apa ya?

Ayah aku cakap maybe hidup kami tak macam sekarang..
Kemungkinan besar bapak aku maybe akan jadi members kelab dangdut hehe..
Mak aku pun maybe akan jadi mak cik2 bibir merah menyala, rambut warna karat2..
Abang2 aku pulak mungkin jadi stok rempit pakai gelang rantai besi..
Dan aku... ayah aku cakap mungkin aku belajar ntah ke mana and jadi... sales girl... hahahaha~ =.="

Tuhan tahu apa yang terbaik, dan syukur sangat2, aku dilahirkan di negeri yang menghadkan kehidupan aku dengan hiburan duniawi :D

---

Okeh tutup intro.
Entah pape intronya.
Aku nak tulis pendek je tetiba terpanjang pulak.
Sorry eh, aku tak pandai stop typing.
Menulis je ikut fikiran hehe.

So straight to the point,
hari ni aku nak share;

TEMPAT MENARIK/PELANCONGAN DI KUALA TERENGGANU!

Aku selalu ingat negeri aku ni boring.
Tapi sebenarnya banyak je tempat yang menarik.
As long as ko rajin mencari dan search tempat2 tu,
aku rasa korang boleh puas hati :D
So, jom tengok antara tempat2 di Kuala Terengganu yang dilawati kami sepanjang minggu ni.

1. Taman Monumen, Taman Tamadun Islam


Fad sampai subuh selasa, so pagi tu tanpa tidur kami angkut Fad pergi jejalan sini.
Aku tak ingat pukul berapa kami sampai sini.
Tapi yang pasti kami sampai before tengahari la.
Cuaca pulak tak yah cakap la caner, PANAS hoi!
Cuaca hot gilers tapi peduli hape, redah masuk jugak.
Aku syorkan kepada yang tak tahan panas, SILA BAWAK topi ataupun nak senang ko pergi time cuaca mendung sikit eh.
Tiket masuk RM15 sahaja untuk seorang.
Tiket termasuk kupon yang macam diskaun untuk cenderahati dan makanan/minuman di cafe.

Dalam Taman Monumen ni memang menarik la!
Korang boleh tengok monumen2 masjid dari seluruh dunia.
Antaranya korang boleh tengok masjid Taj-Mahal, Masjid Al-Aqsa, Masjidil Haram etc.
Banyak jugak replika masjidnya.
Untuk sesentengah masjid, diorang ada buat gallery.
Gallery tu ada air-cond so siapa yang pergi time hot2 ko ley sejukkan badan dalam tu haha.


Oh ye,
untuk round Taman Monumen ni korang ada option samada nak berjalan kaki, sewa basikal, sewa buggy atau naik train.
Kitorang pilih basikal. RM5 sahaja untuk satu basikal.
Korang boleh naik buggy. Ada orang yang bawakkan korang round sana.
Sewa buggy aku tak ingat berapa. Dalam RM30 something la, sorry tak ingat.

Naik basikal best.
Dah lama tak naik, so rasa best giler pulak bila naik.
Korang kena pandai2 pilih basikal.
Jangan jadi macam member aku, basikal tak best tak pasal2 jatuh rebah time nak naik kawasan bukit haha :P


2. Masjid Tengku Tengah Zaharah/Masjid Terapung
Masjid sini cantik, duduk tengah2 tasik.
Sape yang baca novel Melur Jelita wajib okeh datang sini hahaha.
Mana la tau korang akan jumpa Hilman Yong.
Tu pun kalau dia tu betul2 wujud kehkehkeh.
Oh dan aku cadangkan korang beli makanan dan lepak dekat taman rekreasi kat kawasan masjid terapung tu.
Best weh.
Aku dengan Mun bawak Fad makan tengahari kat sini.
Beli makanan dekat kedai nasi padang tepi office aku dulu then makan atas tikar sambil mengadap Masjid Terapung.
Best. Ni ahkak pejabat kami yang bagi idea ni dulu.
Dia dengan husband selalu lepak makan sini.
Menarik, so sila copy paste cara ahkak office aku tu eh hehe.

3. Terengganu Equestrian Resort (TER)


Kat sini tempat main kuda.
Teringin sungguh aku nak main kuda kat sini.
Rasa macam nak daftar kelas belajar main kuda.
Tapi tak tahu caner nak join.
Ada sape2 tahu macamana nak join kelab, tolonglah bagitahu aku.
Ni semua sebab terpengaruh dengan novel Melur Jelita.
Hahahahaha novel lagi =.=".

Kat sini ada sports complex.
Korang boleh main bowling, badminton, renang etc. kat sini.
Aku tak pernah main kat sini, so no idea pasal tempat ni.
Nak main bowling dengan Fad dan Mun rasanya masing2 tak terror.
Kang tiga2 orang duk baling bola masuk longkang tak ke buang masa.
So skip, kami ke padang!!!


Seyes cantik tempat ni!
Si Teyah pernah buat photoshoot dengan sedara2 dia dulu.
Jadi aku pun teringin sangat2.
Terus cari orang untuk tanya boleh tak masuk padang kuda ni.
Ces staff sini pun tak tahu.
So lantak, kami masuk je padang ni.
Selagi takde orang halau, buat jela muka tak bersalah haha.
Rasanya boleh je kot sebab ada je orang tengok kami masuk hermmm tak sure.

Aku bukan pro bab2 photography, so tak tau caner nak ambik gambar cool, comey, creative.
Tapi bila tengok2 gambar yang diambil, ok la.
Comey jugak hasil kami.
So untuk korang giler bergambar, aku syorkan korang ke sini.
Tapi, aku cadangkan korang tanya dulu la pasal permission masuk dalam kawasan padang tu ye hehe :D

4. Istana baru DYMM Sultan Mizan


Kat Chendering korang boleh nampak istana di lereng bukit yang masih lagi dalam pembinaan.
Dah berapa kali dah aku masuk area istana tu, but still setiap kali tengok aku rasa teruja.
Besar plus tradisional.
Fad si pelancong tu pun jatuh rahang menengoknya.
So kalau berminat nak tengok korang datang la.
Istana tu dekat je dengan UiTM Chendering.

5. Steamboat@Pulau Duyung


Untuk sape2 yang pening tak tahu nak makan kat mana untuk malam hari,
aku syorkan korang pergi di restoren2 steambaot kat Pulau Duyung ni.
Aku tak tahu nak namakan tempat ni nama apa, tapi yang boleh aku cakap,
sini ni macam tempat menarik jugak untuk sape2 yang nak makan sambil nikmati pemandangan gitus~
Sini mengigatkan aku pada Pantai Senibong, tempat makan2 yang boleh nampak Singapore dari dekat.
Lainnya, tempat ni korang boleh makan stemboat yang sodap plus tengok pemandangan bandar kuala Terengganu di seberang sungai~
6. Taman Warisan
Lokasinya dekat dengan Pasar Payang dan tepi kawasan perkampungan Cina.
Kat sini macam ala2 taman ICT Shah Alam tu.
Kira untuk lepak2 memang bestla.
Second visit dengan Linni aku tengok ada ramai yang memancing.
Sape2 yang suka tangkap ikan tu moh le datang sini.
Kat sini jugak aku syorkan bolehlah korang buat BBQ ke, picnic2 ke.
Best jugak. Tambah2 time malam.
Romantik gitu miahahaha.
Fad dengan Mun buat surprise sempana birthday aku.
Terharu mak nyahhh~
Langsung tak terfikir ada orang nak sambut birthday aku.
Baru je semalam sebelum tu aku baca blog Izatie pasal birthday party dia.
Rasa jeles.
Tapi pastu korang buat suprise macam tu, hermmm kira happy la weh!
Thank you :)

7. Muzium Terengganu
Untuk sape2 yang minat sejarah wajiblah datang sini.
Tempat ni besar sangat2, so banyak benda korang boleh teroka dalam tu.
Aku ingat lagi masa kecik dulu bapak aku ajak masuk muzium ni.
Serius aku semput time tu.
Dahlah semua tempat ayah aku masuk tengok dan baca.
Haihhh nasibla dapat bapak suka sejarah T___T

Btw kalau tak minat sekalipun,
korang kenalah datang sini.
Muzium kat sini sumpah cantik
Dahlah building dia cantik penuh dengan identiti Terenganu.
Seyes lawa!
Bayaran masuk hanyalah RM5 untuk dewasa :)



8. Masjid Kristal


Masjid sini tengah2 sungai Terengganu.
Sangat selesa kalau sape2 nak solat kat sini.
Cantik tempat ni, so silalah datang.
Korang boleh tengok jambatan Sungai Mahmud kat sini.
Tenang je kat sini, so sape yang feeling dengan alam sila datang ya :)

9. Pasar Payang
Untuk yang giler shopping datanglah ke sini.
Lupakan barang brand2 meh la kita beli something yang more tradisional.
Contoh macam songket, kain sutera, tudung2 buatan Terengganu, makanan2 negeri aku tu and moreee.
Banyak benda korang boleh beli kat sini.
Fad banyak betol membeli.
Baju kelawar la, souvenirs la.
Sesuai sangat korang beli something untuk dibawak pulang~
Aku suka sangat sutera dan songket2 kat sini.
Tapi bila tengok harga tak sempat berangan aku dah nak pitam.
Mahal hoi~
Nak buat untuk majlis nikah bolehlah beli.
Nak buat Raya hermmm sumpah aku kena pinjam duit dengan Ah Long~
Gua miskin derrr, poket kering nak beli semua tu T___T

10. Kedai roti tempayan
Kedainya sebelah BSN sahaja.
Tengah2 bandar je lokasinya so aku rasa senang je kalau nak mencarinya.
Oh dan ya, kedai ni dekat dengan KAMDAR.
Takde apa yang special pun tempat ni.
Tapi untuk korang yang blurrr tak tahu nak breakfast kat mana aku cadangkan kat sini la.
Roti tempayan dan ayam tandoori kat sini marveles la bagi aku.
Jadi korang boleh cuba okeh makan kat sini.
Best :D
11. Pantai Batu Buruk

Tempat yang paling kerap dibawak sepanjang guest2 aku ni kat Kuala Terengganu ni.
Linni pun cakap macam nak muntah da dengar nama pantai ni.
Hahaha bosan nauuu.
Well, sapa tak kenal pantai ni dowh?
Tempat lepak budak2 Terengganu, so memang wajiblah bawak 'foreigner' ni kat situ.
Kami sebenarnya datang kat sini sebab nak main motor AGV.
Tapi takde rezeki, taukeh dia pergi lunch tak balik2.
Bodohlah. Dah aku call cakap nak naik menatang tu,
ko kenalah lunch cepat2.
Ni tidak, dah aku call cakap nak, batang hidung ko langsung aku tak nampak.
Lama aku tunggu tapi tak datang pastu ada hati call tanya aku kat mana?
Ptuihhh ingat ada ke customer nak menunggu lama2 kan???

Oppsss sorry dah ter-emo.
Hahahaha daripada nak promote negeri terus ke episod maki orang.
Sorry weh, I kan darah muda, kuat melenting sorreh =.="


12. Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin

Aku rasa ramai dah tahu apa kes dah jadi dengan stadium ni.
Haihhh tapi takpe, kita tolak tepi kes tu.
Kami bawak je dua orang pelancong ni tengok stadium ni.
Kitorang kan budak construction, so wajiblah tengok stadium bermasalah ni hehe.



13. Keropok lekor Bukit Tok Beng (BTB)


Keropok lekor paling hot plus sodap kat Terengganu katanya.
Memang sedappp pun.
Aku yang duk Kuala Terengganu ni pun teruja bila makan keropok ni.
Aku dengan family jarang main area ni so jarang makan keropok lekor kat sini.
So bila sampai sini, dan makan terus rasa perghhh.
Btw aku tetap sayang dengan keropok lekor Losong.
Situ kan pengeluar keropok lekor paling dikenali kan.

So untuk sape2 yang mengidam keropok lekor Terengganu,
sila datang dua2 tempat ni.
Di Losong dan Bukit Tok Beng.
Sedap. Keropok kami bukan yang jenis kembang takde isi okeh.
Dan ohhh untuk sape2 yang nak pergi kedai keropok lekor di BTB, boleh try menu baru.
Keropok lekor plus cheese.
Hahaha pelik tak?
Mula2 aku dengar pun macam euw keropok ikan+cheese=macam tak takde jodoh kan?
Tapi bila makan terus mengidam iolls~

14. Taman Syahbandar

Sama macam pasar malam Wakaf che Yeh atau Gerbang Malam di Ipoh.
Kat sini girls bolehlah nak beli baju, tudung semua.
Kitorang pergi siang, so takde peniaga sangat yang bukak kedai.
Btw, datanglah sini.
Korang boleh lepak, or makan2 sekeliling Taman Syahbandar tu :)

15. Seberang Takir


Tak tahu nak namakan tempat ni apa.
Untuk photog aku syorkan korang ambik gambar kat sini.
Cantik sebab lalang2 tinggi.
Aku tak jejak pun sini tapi Mun pernah.
Katanya ramai je photog datang sini :D

16. Kuala Ibai







Satu lagi tempat yang aku tak tahu nak namakannya apa tapi yang pasti dia dekat Kuala Ibai.
Mengadap TER.
Tempat ni kawasan terbiar, tapi cantik
Ada jambatan gantung kat situ.
Apa function jambatan tu aku tak tahulah sebabnya seberang jambatan semak samun je yang tinggal.
Seram pulak bila tengok.
Dah la jambatan tu macam uzur sikit.
Seram iolls.
Masa kami pergi situ ada satu family datang tangkap udang.
Orang kata kalau ada udang, adalah cik Boye.
Ek?

K dah.
Penat aku menulis.
Tak sedar masa berlalu.
Tulis punya tulis rupanya nak dekat sejam lebih juagk aku menconteng blog ni hehe.

Banyak lagi tempat menarik di Kuala Terengganu ni.
Aku tak larat nak ingat balik mana aku pergi dan tulis.
K kepada sesiapa yang ingin bertanya lebih lanjut, tanya2 la aku.
Tu pun caner nak tanye aku, pandai2lah ko cari aku hihihihi k bye.

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved