ads

Isnin, 15 April 2013

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


Calon PAS DUN <b>Paka</b> Rembat Duit Peneroka Felda RM1.4 Juta <b>...</b>

Posted: 22 Feb 2013 05:59 PM PST

Duit peneroka Felda RM1.4 juta lesap! Geran tanah entah ke mana dan Pengerusi JSR pun hilangkan diri – Itu yang berlaku setelah kejatuhan Kerajaan PAS Terengganu pada Mac 2004.

Bekas ADUN PAS Paka, Ustaz Satiful Bahri Mamat yang merancang kewujudan Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) di Bandar Ketengah Jaya, Rasau, Dungun pada tahun 2002 senyap seribu bahasa.

Paling tidak pun, Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu itu boleh berkata, "Itu Semua Salah UMNO Kerana UMNO Zalim".

Dalam laporan polis yang dibuat oleh salah seorang mangsa, Mohamad Rosdi Fauzi pada 22 Februari 2013 di Balai Polis Ketengah Jaya mencatatkan, majlis undi lot peserta RTB Bandar Ketengah Jaya, Mukim Rasau, diadakan pada 17 Februari 2004 di Padang Astaka Ketengah Jaya.

Entah prosedur dari mana yang digunakan Kerajaan PAS ketika itu, setiap peserta telah diminta untuk membayar sebanyak RM1,300 kepada akaun Tetuan Azman Wan Helmi & Associate melalui Bank Bumiputera Commerce Berhad di nombor akaun 13020017601056 sebelum 1 Mac 2004.

Kenapa peserta perlu membayar RM1,300 untuk dapatkan lot RTB? Penduduk mendakwa, bayaran itu diminta Jawatankuasa Syura Rakyat (JSR) dan Pejabat ADUN Paka.

Menurut Seksyen 67 dan 68 Kanun Tanah Negara, bayaran Lesen Menduduki Sementara (LMS) untuk RTB hanya RM10 setahun dan RM5 untuk pendaftaran. Boleh pemimpin PAS atau Satiful Bahri jelaskan kenapa pemohon perlu membayar sehingga RM1,300.

Mana Pengerusi ANAK, Mazlan Aliman dalam isu ini?

Bukan seorang atau dua orang yang tertipu, jumlahnya 1,080 peserta. PAS dengan duit sukar untuk dipisahkan, kira-kira RM1.4 juta lesap. Selepas pilihanraya umum pada 2004, Pengerusi JSR juga tidak dapat dikesan.

Tuntut mereka, "Kembalikan Duit Kami". Calon PAS DUN Paka, Satiful Bahri yang diumumkan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Abdul Wahid Endut, bertanggungjawab lah kamu dalam penipuan ini!

Turut menjadi mangsa penipuan Kerajaan PAS ketika itu, peserta RTB Kawasan Beril, Mukim Kuala Paka dimana temuduga untuk peserta RTB berkenaan diadakan di Pejabat ADUN Paka, Satiful Bahri pada 1 Julai 2002.

Majlis penyampaian surat kelulusan dan undi lot RTB itu diadakan pada 11 Mac 2004 di Tebing Tembah, Paka. Mangsa memberitahu, nombor lot tanah ada tetapi lot tanah tidak ada! Hairan bin Ajaib cara pemerintahan PAS di Terengganu.

Dr Azman Ibrahim: Bangunkan Islam Dengan Segala <b>...</b>

Posted: 14 Dec 2012 11:12 PM PST

|

Tuan Guru Mursyidul Am dalam ucapannya menegaskan bahawa himpunan besar seperti ini adalah usaha untuk naikkan semangat Islam. Sebagaimana menjadi amalan, setiap hari bila tiba waktu sembahyang, azan akan dilaungkan dengan kuat. AllahuAkbar! AllahuAkbar! Tujuannya adalah untuk nak gerakkan manusia dan naikkan semangat manusia supaya bersegera menyembah Allah.
Beliau menegaskan lagi, perjuangan atas nama bangsa tidak ada tempat di atas muka bumi ini. Kalau Umno tuduh PAS memperalatkan agama, habis nabi Muhammad s.a.w berjuang guna apa kalau tak guna agama. Lantaran bumi tempat tinggal kita ini milik Allah maka cara nak tarik manusia tak boleh dengan kebangsaan baik kebangsaan melayu, kebangsaan cina atau kebangsaan apa sekalipun kecuali dengan Islam agama Allah!
Tegas beliau lagi, kita mesti bangunkan Islam dengan segala kelengkapannya. Ibadatnya, ekonominya, pemerintahannya, sosialnya, politiknya, diplomatiknyasebab itulah perutusan Nabi Muhammad s.a.w memakan masa sehingga 23 tahun demi untuk menyempurnakan segala misi ini. Kalau setakat nak menyempurnakan solat dan puasa, 2,3 tahun sudah cukup!

Turut hadir memeriahkan program, Tuan Guru Dato' Seri Presiden Pas dan pimpinan Badan Perhubungan Pas Negeri Terengganu.

benar dan telus....: TERKINI..ISU TANAH <b>DI PAKA</b>,DUNGUN TIADA <b>...</b>

Posted: 11 Mar 2013 02:13 AM PDT


Aduh..........tidak habis-habis dengan isu tanah di Paka,Dungun,Terengganu ini.EX-YB Paka pada zaman PAS tidak boleh selesai lagi ker???kini timbul isu banner yang di pasang oleh penduduk itu di buang.Adakah EX-YB Paka panas???

Cerita selanjutnya,klik DI SINI

13 di setiu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di setiu - Google Blog Search


UMNO Online - Seramai 35 Ahli Pas <b>Di Setiu</b> Sertai UMNO

Posted: 09 Mar 2013 09:40 PM PST

Kategori Berita Pilihan

Seramai 35 Ahli Pas Di Setiu Sertai UMNO

BESUT, 10 Mac – Seramai 35 anggota dan penyokong PAS dari Kampung Tok Dor dalam Kawasan Dewan Undangan Negeri Jabi, Setiu bertindak keluar parti dan menyertai UMNO malam tadi.

Ketua mereka, Ali Bakar, 69, berkata mereka sudah hilang keyakinan terhadap perjuangan parti pembangkang itu lalu bertindak keluar secara beramai-ramai.

"Dulu mereka persoalkan dan beritahu bahawa ahli UMNO jadi kafir kerana bersama-sama MCA dan MIC dalam Barisan Nasional (BN), tetapi hari ini PAS pula berkawan dengan DAP, tidak pula dihukumnya," katanya kepada pemberita.

Ali yang menjadi anggota PAS selama lebih 20 tahun berkata, mereka kecewa dengan sikap pemimpin PAS yang sering berdolak-dalih terhadap pelbagai isu yang membabitkan kepentingan umat Islam termasuk penggunaan kalimah Allah kepada bukan Islam.

"Kami semua baru sedar tipu helah pemimpin PAS yang sering memutar belit isu agama sehingga ramai penyokong PAS terkeliru. Sebelum ini kami ahli PAS pernah bertanya kepada pemimpin kami mengenai kedudukan isu kafir-mengkafir, tetapi tiada seorang pun yang tampil memberi penjelasan menyebabkan kami kecewa dan sudah tidak percaya lagi dengan cakap-cakap mereka," katanya.

Majlis penyerahan borang keahlian Umno didahului oleh Ali kepada Setiausaha UMNO bahagian Setiu, Ismail Samah. – MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 10 March 2013 1:40 PM

LKIM Terengganu Bina Rumah Nelayan <b>Di Setiu</b> | Terengganu Today

Posted: 22 Jan 2013 12:02 AM PST

Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) cawangan Terengganu sedang mengenal pasti lokasi sesuai di Setiu untuk membina 300 rumah bagi projek penempatan semula nelayan miskin di negeri ini.

Pengarahnya Mohd Saffe Mohd berkata proses rundingan dengan kerajaan negeri dan beberapa jabatan kerajaan berkaitan sedang dijalankan bagi menyediakan rumah yang lebih selesa kepada nelayan.

"LKIM akan sediakan peruntukan untuk membina rumah nelayan manakala penyediaan kemudahan infrastruktur lain akan disediakan kerajaan negeri. Projek ini bertujuan memberi peluang nelayan miskin untuk memiliki rumah sendiri yang lebih selesa," katanya pada sidang media selepas penyerahan elaun sara hidup bulanan kepada 450 nelayan di sini pada Isnin.

Majlis itu disempurnakan Pegawai Pembangunan Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh.

Sehingga kini, katanya projek penempatan semula nelayan telah dilaksanakan di Kelantan melibatkan seramai 300 nelayan miskin tegar di Pasir Puteh yang dipindahkan ke kawasan penempatan baharu di Tok Bali, tahun lalu.

Beliau berkata di bawah skim penempatan semula itu, keutamaan akan diberikan kepada nelayan miskin yang belum memiliki rumah sendiri, mendiami rumah yang uzur atau menumpang bersama keluarga.

Katanya kawasan perumahan itu bakal dilengkapi pelbagai kemudahan asas dan nelayan yang ditempatkan di situ juga berpeluang menambah pendapatan dengan mengusahakan perniagaan kecil-kecilan berasaskan ikan.

LKIM juga katanya memperuntukkan sebanyak RM9.5 juta untuk projek khas perumahan nelayan di Terengganu bagi membaiki dan membina 1,068 buah rumah nelayan sepanjang tahun lalu.

"LKIM telah membaiki bahagian rumah yang uzur dengan kos maksimum RM10,000 manakala kos pembinaan rumah baharu di atas tapak sedia ada ialah sebanyak RM40,000 yang diharap dapat membantu nelayan miskin tinggal di rumah lebih selesa," katanya.

– BERNAMA

Pertubuhan Peladang Melabur Untuk Projek Ubi Vitato <b>Di Setiu</b> <b>...</b>

Posted: 31 Jan 2013 12:08 AM PST

Pertubuhan Peladang Negeri Terengganu (PPNT) akan melabur RM300,000 untuk melaksanakan projek mini estet ubi vitato di daerah Setiu mulai Mac ini.

Pengurus Besarnya, Sawalludin Ahmad berkata peruntukan itu diperoleh dari Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) di bawah program pengeluaran makanan asas.

"Mini estet itu akan dilaksanakan di bekas tapak Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) seluas 33.5 hektar di Rhu Tapai, Merang, Setiu, yang meliputi pembangunan infrastruktur, kerja pembajakan, gaji pekerja serta imput pertanian," katanya kepada Bernama pada Selasa.

Katanya Jabatan Pertanian Negeri Terengganu (JPNT) telah meluluskan tapak kawasan itu bagi kegunaan PPNT dengan pajakan selama 20 tahun pada kadar RM100 hektar setahun.

Kawasan tersebut amat sesuai untuk ditanam ubi vitato kerana tanahnya dari jenis bris, dengan bentuk muka bumi yang rata dan tidak ditenggelami air pada musim tengkujuh.

Kawasan itu, yang terletak lebih kurang 40 km dari pusat bandar Kuala Terengganu, juga mempunyai kemudahan infrastruktur, bekalan elektrik, jalan ladang serta sistem perparitan yang lengkap.

Sawalludin berkata objektif projek ialah untuk memantapkan dan memperkukuhkan rantaian nilai industri tanaman ubi vitato dari peringkat pengeluaran benih, tanaman sehinggalah pemprosesan.

"Tanaman ini juga akan membekalkan bahan mentah ubi vitato kepada kilang tepung vitato pada harga yang kompetitif serta mewujudkan skim payung atau ladang kontrak kepada para petani di negeri Terengganu," katanya.

Beliau berkata projek itu akan dilaksanakan secara korporat oleh PPNT dan akan diuruskan oleh seorang Pengurus Projek dengan dibantu tiga orang pekerja tetap.

Katanya satu Jawatankuasa Teknikal yang terdiri wakil Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Jabatan Pertanian dan MARDI akan memantau perkembangan projek itu supaya mencapai sasaran dan matlamat.

"Penanaman dijangka dapat dimulakan pada Mac ini dan dituai pada Jun 2013. Ia mengambil masa pengeluarannya sekitar tiga bulan," katanya.

Dianggarkan sebanyak dua pusingan tanaman akan dapat dilaksanakan dalam setahun dengan tuaian terakhir pada Oktober. Ini akan dapat mengelakkan penuaian dibuat pada musim tengkujuh yang akan memberi kesan kepada kualiti hasil.

Sawalludin berkata pihaknya menjangka setiap hektar tanaman berkeupayaan mengeluarkan 20 tan metrik ubi vitato dan keseluruhan projek akan mengeluarkan sehingga 400 tan metrik.

Katanya projek itu dijangka menghasilkan pendapatan RM280,000 setahun dan ia akan dipasarkan kepada kilang tepung vitato PPNT, Fama dan pasaran runcit tempatan.

– BERNAMA

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di gong kedak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Apr 2013 07:29 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

23 Feb 13 : Majlis Makan Beradat Wisma Perwira Pangkalan Udara <b>...</b>

Posted: 23 Feb 2013 07:59 AM PST

Majlis Makan Beradat Wisma Perwira Pangkalan Udara Gong KedakMajlis Makan Beradat Wisma Perwira Pangkalan Udara Gong KedakMajlis Makan Beradat Wisma Perwira Pangkalan Udara Gong Kedak

Majlis Makan Beradat Wisma Perwira Pangkalan Udara Gong Kedak

Majlis Makan Beradat Wisma Perwira Pangkalan Udara Gong Kedak

GONG KEDAK,  23 Feb 13 – Wisma Perwira Pangkalan Udara Gong Kedak telah mengadakan Majlis Makan Beradat bagi pegawai-pegawai bertempat di Wisma Perwira, Pangkalan Udara Gong Kedak.  Ketibaan Yang Di Pertua Wisma, YBhg Lt Kol Ahmad Tuah bin Hj Azid TUDM dan Komander Pangkalan, YBhg  Kol Mohd Asghar Khan bin Goriman Khan TUDM beserta rombongan telah diiringi dengan alunan Bag Pipe. Majlis dimulakan dengan nyanyian lagu Sentiasa Di Angkasa  Raya, ucap selamat kepada Yang Di Pertuan Agong dan lagu Negaraku.

Hadirin telah dihidangkan dengan menu pembuka selera, mushroom soup, hidangan utama dan pencuci mulut serta diiringi dengan alunan muzik. Majlis diteruskan dengan ucapan daripada Yang Di Pertua Wisma, Lt Kol Ahmad Tuah bin Hj Azid TUDM dan YBhg  Komander Pangkalan Kol Mohd Asghar Khan bin Goriman Khan TUDM. Majlis tamat kira-kira pada jam 12.30 malam.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


KAPAL SELAM KD ALTANTUYA SUDAH BERLABUH <b>DI KUALA</b> <b>...</b>

Posted: 05 Apr 2013 06:24 PM PDT


AWAS!!!!! Kapal selam KD Altantuya sudah berlabuh di Kuala Terengganu bagi membantu kemenangan PAS/PR merampas Terengganu dari kerajaan zalim rasuah UMNO/BN.

Kapal selam KD Altantuya ini kini berada di Kg Nibong, Kuala Terengganu.

Cukup kreatif anak-anak muda kita sampai boleh membina satu kapal selam Altantuya berlambang logo PAS.

ANAK-ANAK MUDA HEBAT!!!....INS'YALLAH TERENGGANU AKAN KITA DAPAT.

13 di ajil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ajil - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ajil</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2013 01:35 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Majlis Perkahwinan <b>di</b> Kg Landas,<b>Ajil</b> 23 Mac 2013 - Sewaan <b>...</b>

Posted: 24 Mar 2013 06:35 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Majlis Perkahwinan di Kg Landas,Ajil 23 Mac 2013. Dicatat oleh cikgu canopy di 6:35 PTG · E-melkan IniBlogThis!Kongsi ke TwitterKongsi ke Facebook. Tiada ulasan: Catat Ulasan. Catatan Terbaru Catatan Lama Laman ...

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di jabor</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Mar 2013 11:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Tiada Mangsa Korban Tanah Runtuh <b>Di Jabor</b> | MyNewsHub

Posted: 26 Dec 2012 03:52 AM PST

Tiada Mangsa Korban Tanah Runtuh Di Jabor

KEMAMAN – Jalan masuk utama Jabor-Jerangau ke Air Puteh di Kilometer 139 kini sudah boleh digunakan selepas kerja membaik pulih jalan terbabit yang terjejas akibat runtuhan tanah awal pagi ini selesai dijalankan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR).

Ketua Polis Daerah Kemaman Supt Che Suza Che Hitam ketika dihubungi Bernama berkata, jalan tersebut dibuka kira-kira 5 petang ini dan turut terbabit dalam runtuhan tanah itu ialah sebuah lori dan lima kenderaan jenis sedan.

"Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian itu dan kini jalan sudah boleh dilalui semua jenis kenderaan," katanya.

Katanya dalam kejadian kira-kira 3.30 pagi ini tebing jalan setinggi 12 meter runtuh dan menimbusi jalan sepanjang 50 meter.

Menurutnya runtuhan itu dipercayai berpunca daripada hujan lebat sehingga menyebabkan berlaku pergerakan tanah. – BERNAMA

BACA: GAMBAR WANITA DISALAH GUNA OBJEK SEKS

Iklan Teks:

Artikel Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

RAKYAT MARHAEN: Tiada Mangsa Korban Tanah Runtuh <b>Di Jabor</b>

Posted: 26 Dec 2012 04:07 AM PST

Independently Produced.: kemalangan <b>di</b> jalan <b>jabor</b> (air putih)

Posted: 19 Feb 2013 08:06 PM PST

jumaat 15/02/2013.....ak kemalangan di jalan jabor dekat air putih ,kawasan tu bnyak binatang berkeliaran terutama lembuuuuuu (celaka tuan lembu).dalam perjalanan dari sungai tong setiu menuju ke pekan pahang ak xcdt di air putih dekat jabor sana.ak dgn 2 lg member ak.nasib baik kami bertiga x de cedera yang teruk,alhamdullillah bersyukur sangat.pada awalnya ak dah x nak lalu kot jabor tu tp x tau kenapa ak g lalu jagak ingat nak lalu kot pantai jer,dah nak ecdt nak wat camana klu nak berlaku lalu kot mane2 pon tetap akan berlaku.

kejadian berlaku dalam pukul 7.30mlm ,time tu ak dengar radio thr permata pantai timur,lepas je azan berkumandang aku terus melanggar lembbuuuu tu,serius ak mmg x nampak,break pun tidak,kete dah jadi macam motor scross.lepas laggr tu kerete berundur ke belakang,time tu tgh mendaki jalan samar2 nampak x nampak.time kete berundur tu kawan ak nie suruh  angkat handbreak!!!!!!!! angkat hand break!!!!!...cepat2 ak angkat hand break...huhu lembu tu mampos kat tgh2 jalan,kiranya lembu tu dah ader yang laggar la sebelum nie.tetapi x de org pon nak alihkan ketepi,lembu tu besar sangat,klu tarik 4 org pon x lepas lagi.

dalam keadaan hujan time maghrib ak kuar tgk kereta.ak x bagi kawan 2 org lagi tu kuar sebab kawan aku tu pompuan,ramai yang benti tanya cmane,ok ke,ak takut ad yang nak ambil kesempatan je,mana la tahu org tu baik ke jahat..
alhamdullillah tiada perkara yang yang tidak diingini berlaku....nasib baik la ad org kg kat situ datang menolong,dia call tow truck..ak tunggu tow truck dalam pukul 9malam baru sampai, dan kete ak dibawa ke shell muflis sebelah kiri kalau ke kuantan,kat sebelah shell mapos tu ad kedai makan..ak suh kwn 2 org nie pergi kat kedai tu.

check punya check enjin tiada masalah,radiator x bocor cuma CAP DISTRIBUTION yang pecah,sebab tu la enjin x leh nak start, salah satu cable dari plug ke cap distribution pecah.dia dah cuba cari ngan membe2 dia tp x jumpa,dia pon x de idea nk wat cmane,kami x tau nk tdo mane kalau dia x baiki,dia suggest aku suh pakai electronic CDI tapi barang tu mahal,dia nak cash RM270 aiyooo  pening ak dgr,duit bawa sratus lebih jah,ckp baiki dulu t sy bank in,dia x percaya,dia ckp bnyak kali dah kene..ak g jumpa mmbe 2 org lgi tanya sal duit cmne weh ad duit x,membe ak pon x de..klu gabung 3 pon x cukup lagi...huhhhhhhhhhh  ponin den..da la sorg ja laki,nk mntak tlg sape kat air putih nie,sorang pon x kenal,,,cmane nie ,dah la ak bawa anak pompuan org,klu laki ak tdor je lam kete..esok je repair ..pastu membe ak ni cal spupu dia yang duk kat paka suh datang bawa duit ak sembang punya sembang ngan sepupu dia ckp rosak cap tu,pastu sepupu dia suh mnta murah lg, ak g jumpa pomen tu balik ckp nk murah lg dia ckp x boleh dah pomen tu ckp x yah la pasang mnde tu (cdi), pomen tu ckp dia nak gam, call balik sepupu membe ak tu x yah dtg la..pomen tu ad solution lain pastu ak g jumpa pomen tu (abe lie air putih)

suh anak buahnya pergi beli gam gajah,cuba lekat kan dgn gam gajah tp x lekat,x tau la knapa.pastu dia call membe2 tanya pasal cap tu semua x de,yang ade pon yang 850,yang guna skru..yang aknya nie 660 guna clip.lam pukul 10 mlm pomen tu ckp dia nk balik nak repair kat umah,dia nak gam dengan gam 2 tan..gam yang kaler putih satu hitam satu tu...pastu cmpur la 2 tu...gam tu lagi kuat..

semasa dia balik ak pon ke kedai kat membe2 ak ,time tu game selangor vs kelantan x de mood langsung nak tgk kelantan ktgalan time tu 2-0..dalam pukul 12 mlm dia datang balik,dia pasang cap tu..alhamdullillah..enjin dapat dihidupkan...leganya dalam hati,bersyukur sangat2.sebelum xcdt ak sorg je kat depan ak suh membe 2org lagi duk kat belakang,sebab seat depan basah..time nk balik  kwn ak request nak duk depan ok la dia boleh tgk jalan klu ad ape2.ak bawa dalam 60km/jam huhuhu...slow giler..time nie ak n membe ak x solat ag,nak cari masjid kat mane area kuantan nie yang bukak g petronas x de surau,g airport da tutup,shell pon x de surau.sampai kat kuantan dalam pukul 2 pagi ekpon..last ak singgah kat masjid taman inderapura alhamdullillah masjid tu bukak.lepas solat masing lapar x makan lagi..g makan..lepas makan terus balik nak highway jalan kosong ak pecut sket ,membe ak runsing suh perlahankan sket...yela trauma la tu..ak pon drive mcm org baru naik kete jer...tgk lembu trus tringat kejadian tu..alhamdullillah dalam pukul 3pagi ak sampai kat ump pekan....

jom layan pic kete ...

yang kaler hitam tu gam 2 tan yang digam..tu la cap distribution klu nak kenal..

bumper proses nak pasang no plate

bengkel angah 

bengkel angah

alhamdullillah..kereta siap dibaikpulih
2.signal kiri and kanan RM30
4.plate kete RM30
5.upah RM50
6.coolent RM22

kos di air putih
1.tow truck RM50
2.upah RM20

kesemuanya RM292....

#mujurla barang kancil low cost

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Mar 2013 11:37 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Mar 2013 11:25 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Mar 2013 12:06 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Batu Buruk jadi tumpuan | BH Auto

Posted: 06 Mar 2013 07:28 AM PST

Ribuan peminat motosikal banjiri Terengganu Bike Week 2013

Umzarul Faiz
Gambar: Chopper Rockers Media

Siapa sangka, deruman umpama guruh yang bergema adalah deruman jentera berkuasa tinggi yang melintasi perkarangan Dataran Batu Buruk sempena acara Terenggganu Bike Week 2013 (TBW 2013) bagi tahun kedua pada 1 dan 2 Mac yang lalu begitu menggamatkan.

Penyertaan seramai 2,500 pemilik motosikal berkuasa tinggi dan kecil yang mewakili lebih 100 kelab permotoran dan persatuan termasuk dari Singapura, Thailand, Indonesia dan Afrika Selatan.

Program anjuran Persatuan Permotoran Terengganu (PPT) ini adalah bersempena Tahun Melawat Terengganu 2013, sekali gus menjadikan beberapa destinasi pelancongan yang menarik sebagai destinasi konvoi untuk dilawati oleh para peserta.

Presiden PPT Tengku Sri Temenggong Raja Datuk Seri Tengku Baharuddin Sultan Mahmud berkata, jika pada program TBW 2012, destinasi Tasik Kenyir yang terletak di Hulu Terengganu menjadi pilihan penganjur, kali ini peserta konvoi berpeluang melihat lebih dekat kehidupan masyarakat nelayan di kawasan pantai timur.

Selain itu, antara destinasi menarik lain yang dilalui peserta konvoi ialah Bandar Permaisuri, Setiu sebelum konvoi berakhir dengan jamuan makan tengah hari di Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu.

Rombongan konvoi membabitkan lebih 1,000 motosikal berkuasa tinggi turut membuat lawatan amal ke Asrama Kebajikan Anak Yatim/Fakir Miskin Darul Akhyar, Batu Rakit, Kuala Terengganu.

Kehadiran peserta konvoi ke asrama berkenaan turut disertai Tengku Datuk Hassan Archibald dari Johor, disambut Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Rakit, Khazan Che Mat serta penghuni asrama berkenaan. Konvoi telah diiringi oleh pasukan trafik Ibu Pejabat Polis Kontinjen Terengganu diketuai Asisten Superintendan Ismail Man.

Tengku Baharudin dan Tengku Hassan turut menyampaikan sumbangan peribadi kepada asrama berkenaan selain derma yang dikumpul daripada peserta konvoi.

Acara penutup disempurnakan Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said yang diadakan penuh dengan warna warni membabitkan artis kugiran tempatan.

Antara acara yang dinantikan oleh peserta ialah cabutan bertuah dengan hadiah utama berupa enam motosikal di antaranya KTM Duke 200cc sebelum program diakhiri dengan pertunjukan bunga api.

INFO NOMBOR

2 tahun
Memasuki penganjuran tahun kedua

100
Kelab motosikal turun padang

2,500
Pemilik menyertai TBW 2013

1,000
Motosikal mengambil bahagian

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Nov 2012 11:47 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Nov 2012 11:27 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Masjid Kristal Terangganu Malaysia | Beliafun Blogging 2010 - 2012

Posted: 12 Nov 2012 11:56 AM PST

cyristal-mosque-kuala-ter.jpg 

Ia dikatakan adalah antara masjid yang tercantik di Malaysia kerana keunikannya dibina daripada kaca dan keluli bermutu tinggi malah masjid ini lengkap dengan segala prasarana yang berteknologi tinggi dan liputan WIFI untuk memudahkan pengunjung untuk mengakses internet.
Kebanyakkan pengunjung yang datang ke sini pastinya mengagumi keindahan masjid kristal ini. Bila masjid ini terkena sinaran pancaran matahari, masjid ini berubah warna kekuningan yang berkilau-kilauan. Lebih indah juga bila dilihat pada waktu malam.Cahaya terang-benderang menghiasi masjid ini dan berwarna biru ..Masjid yang siap dibangunkan pada tahun 2008 ini terletak di Pulau Wan Man.
Kedudukannya juga terletak berhampiran dengan Muzium negeri Terengganu dan di tengah-tengah Bandaraya Kuala Terengganu iaitu kira-kira 10 minit perjalanan dari bandaraya Kuala Terengganu. Oleh itu, ia adalah satu destinasi wajib bila anda melancong ke Terengganu. Bukan sekadar untuk melihat keindahannya dan melakar kenangan disini tetapi juga digalakkan menunaikan solat di masjid ini bagi umat islam.

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Jan 2013 11:32 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jan 2013 11:56 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kristal Yang Indah <b>di Pulau Wan Man</b> - terengganu yang kukenali

Posted: 29 Sep 2010 06:53 AM PDT

Keunikan 76 – Kenali Masjid Kristal Terengganu (sambungan TTI)
Masjid yang terkenal di negeri Terengganu ini terletak di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu.  Mercu tanda yang menjadi ikon bagi Taman Tamadun Islam (TTI) ini diperbuat daripada kristal kaca dan keluli menjadikannya unit dan istimewa.
Ia dibuka secara rasminya oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 8 Februari 2008.
Bandar Kuala Terengganu yang diisytiharkan sebagai bandaraya pada 1 Januari sebelum itu diserikan lagi dengan perasmian Masjid ini.  Keindahannya telah menarik perhatian pelancong tempatan dan luar negara untuk datang ke negeri Terengganu, Malaysia ini.
Masjid yang mempunyai keluasan 2,146 meter persegi boleh memuatkan 700 jemaah pada satu-satu masa ini merupakan masjid pintar pertama di Malaysia.  Ia dilengkapi dengan kemudahan untuk mengakses internet dengan liputan WIFI bagi membolehkan pembacaan al Quran elektronik.
Masjid yang cantik di bahagian luar dan dalam ini mempunyai kombinasi warna yang harmoni iaitu putih dengan warna kristal keemasan disulami permaidani merah lembut menutupi bahagian lantainya.
Tidak dapat hendak digambarkan dengan jelas hanya dengan kata-kata dan tulisan, melainkan anda datang ke sini dan melihat sendiri apa yang penulis ingin gambarkan. 
Foto-foto yang sempat dirakamkan ini mungkin boleh menterjemahkan sedikit sebanyak apa yang penulis ingin katakan.  Mari kita lihat……………..
Pelajar SMAASZA (anak didik) bergambar di hadapan Masjid Kristal
Info Penting
Cara untuk datang ke sini
- Bas Cas Ligas (Bas Bandar) yang berlepas dari Taman Shahbandar
Kuala Terengganu setiap hari
seawal jam 6 pagi hingga 10 malam.
- Teksi bagi yang datang dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud atau
Stesyen Teksi di Kuala Terengganu
- Bot Penambang yang bertolak dari Jeti Shahbandar Kuala Terengganu
 Untuk Pertanyaan boleh hubungi
TTI Management Sdn. Bhd
Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man,
Losong Panglima Perang, 21000 Kuala Terengganu, Malaysia
Tel : 609 6278888    Fax : 609 6309020
Web : www.tti.com.my

CUTI-CUTI KE PULAU WAN MAN
BAWA KELUARGA MELIHAT KEINDAHAN SENIBINA
MASJID KRISTAL 

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: PKR letak calon tidak dikenali <b>di Kemaman</b>

Posted: 10 Apr 2013 07:41 PM PDT

Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengumumkan Kamarudin Chik, yang berasal dari Kuala Terengganu sebagai calon parti itu untuk bertanding kerusi Parlimen Kemaman pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengumumkan calon berkenaan, berkata Kamarudin, 47, dipilih kerana memenuhi kriteria, antaranya anggota parti yang setia dan tidak mudah khianat kepada parti.

'Kita pilih orang Terengganu menetap di Kemaman…kita tidak mahu berlaku seperti 2008, khianat sebelum pilihan raya dan khianat selepas pilihan raya tak dapat jadi calon, kriteria penting kita adalah orang yang taat dan tidak belot dan tidak khianat parti," katanya.

Kamarudin yang merupakan ahli PKR sejak 1998 ketika ditemui pemberita berkata, beliau hanya maklum namanya dicalonkan kira-kira pukul 4 petang semalam.

Pada pilihan raya umum 2008, calon Barisan Nasional (BN) yang kini Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek mengalahkan calon PKR Fariz Musa dengan majoriti 12,683 undi di kerusi Parlimen Kemanan.

 

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


teganuku: Kemudahan Asas <b>Di Pulau Bidong</b> Mampu Tarik <b>...</b>

Posted: 11 Apr 2013 12:40 PM PDT


Pulau Bidong, yang terkenal sebagai tempat perlindungan kira-kira 250,000 pelarian Vietnam pada 1975, perlu terus dipulihara dengan pembinaan beberapa kemudahan asas bagi keselesaan pengunjung.

Pengarah Pejabat Kementerian Pelancongan Malaysia Negeri Terengganu Mohd Sabri Zakaria berkata walaupun Pulau Bidong bukan seperti pulau peranginan lain di Terengganu, kemudahan asas seperti tandas, pondok rehat dan laluan pejalan perlu dibina kerana ia masih dilawati generasi pelarian Vietnam berkenaan.

"Malah ada juga pelancong tempatan yang datang ke sini untuk menikmati keindahan semula jadi di Pulau Bidong yang masih terpelihara daripada sebarang pencemaran.

"Bagi warga Vietnam pula, kunjungan ke pulau ini bertujuan menziarahi pusara nenek moyang mereka yang menghembuskan nafas terakhir di sini dan mengembalikan nostalgia suka duka kehidupan mereka di pulau bersejarah itu," katanya kepada pemberita pada gotong royong pembersihan kawasan peninggalan pelarian Vietnam di pulau berkenaan, kelmarin.

Mohd Sabri berkata pihaknya akan memberi sokongan kepada kerajaan negeri Terengganu bagi memastikan pembinaan kemudahan asas di Pulau Bidong berjalan lancar.

Seramai 23 sukarelawan berbangsa Vietnam, yang kini warganegara Australia dan Amerika Syarikat, tiba di Pulau Bidong sejak 6 April lepas bagi membersih sekitar kawasan pulau berkenaan. Sukarelawan 'Archieve Of Viatnamese Boat People' itu dibantu 20 sukarelawan tempatan memotong rumput, mengecat semula perkuburan lama Kristian dan Buddha serta membina laluan pejalan kaki di sekitar kawasan perkuburan yang berbukit.

Kira-Kira 250,000 pelarian Vietnam berlindung di beberapa pulau sekitar Asia Tenggara sebelum diterima negara ketiga termasuk Amerika Syarikat, Kanada, Australia, Perancis, New Zealand, Sweden, Finland, Denmark dan Norway.

Daripada jumlah itu, kira-kira 9,000 pelarian kembali ke Vietnam dengan bantuan Suruhanjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu Pelarian (UNHCR). Selepas Pulau Bidong ditutup pada Oktober 1991, kerajaan negeri Terengganu memutuskan untuk tidak membenar sebarang pembangunan resort atau hotel bagi memelihara tinggalan sejarah berharga di pulau itu.

13 di kuala berang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala berang - Google Blog Search


Paratrochamina : Saye dari <b>kuala berang</b>

Posted: 29 Mar 2013 10:55 AM PDT

Banyak kali terjadi, di awal perkenalan mereka teruja untuk berkawan dgn sy...

Namun, keadaan sediki hambar apabila sy memberitahu yg sy tinggal di kuala berang, hulu terengganu..

yup, kawasan pedalaman.. masih ada hutan, bukit bukau, gajah liar, harimau liar... bangun pagi sy dikejutkn oleh kokokkan ayam.. kalu dah dengar bunyi burung itu tanda subuh dah nak habis... bila hari panas terik, boleh terus pergi mandi sungai.. boleh pilih sungai depan rumah atau air terjun dalam ladang.. selalu nya air terjun jd pilihan. 

Yup sejujurnya sy berkecil hati dgn mereka yg masih diskriminasi terhadap kuala berang. Tapi ketahui lah, kami bangga jd warga kuala berang spesifik nya felcra bukit kapah.. antara kami ada yg bakal jadi doktor, jurutera, ahli farmasi, pensyarah dn byk lg kerjaya dlm bidang profesional... ini utk batch saye je. Senior dn junior ramai lg yg berjaya. ke luar negara ramai jg dah.. bekerja, pertukaran pelajar,  sambung ijazah, master di luar negara.. uk, india, jepun, china, vienna... grad dari luar negara pun ada... grad dgn first class ada jg siap dengan terima anugerah pingat emas canselor lagi taw..  hehe.. terbaik program, terbaik fakulti bolot semua... orang kuala berang lah tu....

yup all of us proudly saying we are from kuala berang, terengganu.. kalau tgk fb masing2 terang2 tulis from kuala berang.. padahal kami bukan origin kuala berang pun.. haha. Kami warga felcra datang dari tempat lain dan ayah kami bekerja disini dan kami dibesarkn disini...

Yup still sy tak boleh paksa orang lain utk terima sy.. tapi itu deal nya.  Take it or leave it...  sy pernah di reject sbb sy org kuala berang. T_T

Pernah masa study dulu, seorang cosmate ni dari Terengganu jg dan bila dia tahu sy dari kuala berang.. dia selalu ejek sy.. sindir sy.. kadang tnya soalan tak masuk akal. 'Eh kat kuala berang ada internet tak?' Kalau tnya line telefon tu ada ke tak mmg soalan wajib dah org selalu tnya... helo! Kuala berang dalam malaysia lagi lah... line telefon ada d tempat saya cuma 3g belum dapat lg.. yup kami kn kawasan pedalaman... lambat sikit lh pembangunan kemodenan nih.. internet pulak dulu pakai atas talian rumah tp skrg byk pilihan dah... yup kami ada internet..

Kadang kuala berang bawa kebaikan pd sy.  Sy boleh tahu mereka yg nk berkenalan dgn sy tu atas sebab apa.. rupa paras, harta, pendidikan, keluarga atau kerana diri sy... simply said I m from kuala berang.. dah boleh tengok mcm ne penerimaan mereka... ada yg buat2 boleh terima, ada yg amik masa urk terima, ada yg terus tak boleh terima, ada yg boleh terima dgn lapang dada ada yg terima je tak de hal pun...

Bagi sy, dlm bersahabat kita tak pilih dari mana dia datang, hati yg ikhlas dalam bersahabat dicari....

Kepada semua, jangan lh mudah menilai orang berdasarkn latar tempat tinggal mereka... perangai, hati budi bicara nya yg dinilai... sy tak kata org kuala berang semua baik2..  pepatah melayu ada berkata setandan pisang tak semua masak elok.. ada yg xmasak ada yg xelok tapi ada byk yg elok kita boleh makan syukur lah... mcm tu lh keadaan nya..

Okey... kpd seseorang, yup sy nampak penerimaan kamu akan sy...  sy tak akan paksa kamu utk terima saya.. pilihan d tangan kamu..  jika bukan kamu. saya yakin ada yg labih baik utk saya... relax, take ur time we are not in rush... tapi sejujurnya sy mula tawar hati........ maaf.

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved