ads

Isnin, 28 Januari 2013

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


Tempat Menarik <b>Di</b> Bali | <b>Pulau</b> Malaysia | <b>Pulau</b> Langkawi | <b>Pulau</b> <b>...</b>

Posted: 12 Jan 2013 08:54 AM PST

Tempat Menarik di Bali

Siapa yang tidak kenal dengan Pulau Bali, yang mana diantara Pulau Paling Popular di rantau Asia dan dunia. Mengikut majalah Travel + Leisure Bali mendapat kedudukan ranking kedua dalam kedudukan ketagori World's Best Award 2012. Jadi dikesempatan ini pihak crew majalahcuti ingin mengambil kesempatan untuk berkongsi tempat yang menarik di Pulau Bali yang terletak di Indonesia. Dibawah kami kongsikan #5 tempat destinasi Bali

#1-Ubud Kintamani

tempat menarik bali 5

Ubud kintamani adalah kawasan tanah tinggi yang mana terdapat sebuah gunung berapi yang separa aktif disini. Lokasi ini menjadi tarikan dengan lambakan restaurant yang menawarkan pandangan panorama yang cantik dan indah mengadap gunung berapi tersebut. Tiupan angin yang kuat menenangkan lagi suasana makan tengah hari disini.

menarik di bali

Di ubud terdapat pelbagai panorama dan juga terdapat banyak kuil besar yang berusia beratus tahun di daerah ini. Kolam di atas adalah salah sebuah kolam yang terdapat di kuil terbesar tersebut. Kepercayaan mereka mengatakan tujuan mereka mandi adalah untuk penyucian jiwa rohani sebelum mengadap tuhan. Air yang keluar tersebut adalah original dari sumber mata air yang terdapat berdekatan dengan kuil tersebut dan ia juga tidak menggunakan sebarang tenaga elektrik. Dikawasan ubud juga anda boleh menyaksikan panorman indah rice terrace iaitu pada bukit yang sangat indah.

#2-Nusa Dua

destinasi menarik bali-4

Mengikut info yang diberikan guide kepada crew majalahcuti tempoh hari sewaktu berkunjung ke bali kawasan Nusa Dua adalah terletaknya banyak hotel mewah yang bertaraf 4 bintang dan keatas. Aktivi disini lebih kepada aktiviti air di pantai. Disini juga anda berkesempatan menaiki boat (Island Hoping) untuk  melihat Baby Shark serta Penyu.

#3-Uluwatu

destinasi menarik bali-3

Uluwatu adalah berdekatan dengan Nusa Dua yang mana hanya memakan masa selama 45 minit sahaja jika menggunakan kenderaan. Ia dikenali oleh orang tempatan sebagai Pura Luhur Uluwatu. Kerana disini terdapat sebuah temple yang diberi nama Uluwatu Temple. Di temple ini terdapat kumpulan besar habitat monyet yang mana kadang kala ia akan mengganas sekiranya mereka terasa terancam. Selain itu disini juga menjadi tarikan mereka yang sukakan aktiviti luncur air (surfing).

#4-Tanah Lot

tanah lot

Ini diantara tempat wajib bagi siapa yang berkunjung ke Bali. Pulau yang di tengah-tengah itu sebenarnya hanya boleh dimasuki oleh orang-orang tertentu sahaja. Mengikut fahaman hindu sana, mereka yang boleh masuk ke situ adalah orang yang hendak menyucikan diri dan pelancong sama sekali tidak dibenarkan masuk di dalam nya. Bila mana air laut surur ia akan kelihatan seperti tergantung.

#5-Jinbaran Beach

destinasi menarik bali-5

Disini adalah tempat paling romantik. Bagi mereka yang pergi bulan madu ke Bali maka untuk meluangkan masa makan malam (candle Light dinner) disini adalah tempat terbaik untuk kalian. Untuk pasangan yang muslim disini juga terdapat restoran khas untuk menyajikan makanan halal. Jadi anda tidak usah risau nikmatilah deruan ombak,sinaran matahari yang hendak terbenam sambil makan dan berborak manja dengan si dia. Kami pasti ia adalah memory luar biasa hebat dalam hidup anda.

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: artikel, Destinasi, Info Percutian

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


SIAPA ADUN PAS <b>DI KUALA TERENGGANU</b> SAPU BINI ORANG <b>...</b>

Posted: 25 Jan 2013 09:30 PM PST

PEMIMPIN PAS selalu dianggap sebagai pemimpin yang maksum dengan berimejkan jubah, serban & kopiah. Mereka dipatuh, dipuja bagaikan tidak ada pemimpin dari parti lain yang boleh dipercayai melainkan dari Parti PAS.

Tetapi malang bagi seorang penyokong tegar PAS apabila dia telah dikhianati oleh seorang YB dari parti yang dianuti sekian lama di Kuala Terengganu. Beliau mendakwa berasa teramat sedih & menderita apabila ISTERINYA DIRAMPAS OLEH SEORANG YANG BERHORMAT ADUN YANG BEGITU DISANJUNG SELAMA INI.

Kisah bermula apabila isterinya ditawarkan untuk menjaga isteri YB PAS Adun ini yang ketika itu sedang sakit kerana komplikasi penyakit darah tinggi.

Selama 6 bulan isterinya berulang alik dari rumahnya di Kg Bukit Kecil ke rumah YB PAS Adun tersebut bagi menjaga isterinya. Kadang-kadang isterinya akan ke rumah YB tersebut pada waktu malam .Dia sebagai suami tidak pernah mencurigai isterinya kerana dia percayakan isterinya. Lagipun seorang YB dari parti yang memperjuangkan Islam tidak akan mengkhianatinya.

Dia mula syak sesuatu yang tidak kena apabila isterinya masih juga ke rumah YB tersebut walaupun isteri YB berkenaan telah meninggal dunia.Apabila ragu,curiga dan syak wasangka menguasai fikiran, dia mula bertanya kenapa isterinya masih ke rumah YB. Isterinya pula memberikan berbagai alasan. Mereka bergaduh kerana hal ini. Kejadian tersebut berlarutan sehingga beberapa bulan.

Apa yang lebih menyedihkan ialah apabila dia diberitahu orang kampung, YB tersebut pernah dilihat berada di rumah mereka di Bukit Kecil bersama isterinya ketika dia tiada di rumah.

Keadaan rumahtangga mereka meruncing apabila isterinya meminta cerai tetapi dia tetap bertahan dan bersabar kerana dia masih sayangkan isterinya ketika itu.

Namun sebagai jalan terakhir, isterinya menuntut fasakh di mahkamah. Kerana tidak mahu menanggung dosa, dia telah menceraikan isterinya.

Akhirnya terbukti apabila selepas setengah tahun kemudian isterinya telah berkahwin dengan YB tersebut, sehingga kini dia merasa amat terhina dengan perbuatan itu serta merasa teramat aib dengan masyarakat.

Dia sungguh tidak sangka seorang YB yang disanjungnya selama ini telah mengkhianati kepercayaanya & seoarang penipu yang sanggup merampas isterinya secara kotor & hina.

Demikianlah secebis kisah seorang penyokong tegar Parti PAS yang akhirnya terpaksa menceraikan isterinya yang mahu berkahwin dengan seorang Yang Berhormat ADUN.

Seperti yang semua tahu semua DUN di Kuala Terengganu telah jatuh ke tangan PAS semasa PRU2008 kecuali DUN Bandar yang diwakili oleh MCA. Parlimen Kuala Terengganu pula di menangi PAS dalam pilihanraya kecil 2009. Maknanya kisah yang diceritakan diatas adalah kejadian YB PAS di Kuala Terengganu.

Jadi selagi kita dijadikan sebagai manusia, jangan kita mengganggap insan berjubah, berkopiah atau berserban itu adalah manusia maksum yang tidak melakukan kesilapan seolah tidak bernafsu.

1,235 mangsa banjir <b>di Kuala Terengganu</b> terima bantuan RM500 <b>...</b>

Posted: 14 Jan 2013 05:21 PM PST

Kesemua 1,235 mangsa banjir daripada 276 keluarga di Kuala Terengganu telah menerima bantuan sebanyak RM500 melalui Tabung Bantuan Bencana Negara yang dikendalikan Majlis Keselamatan Negara bagi meringankan beban kewangan mangsa.

Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh Ramli Nuh berkata kesemua mangsa yang ditempatkan di enam pusat pemindahan banjir di DUN tersebut menerima bantuan wang tunai itu, minggu lepas.

"Alhamdulillah, semua bantuan dari kerajaan pusat telah kita agihkan, cuma sekarang hanya menunggu Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) membuat penilaian kerosakan peralatan di rumah mangsa," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis suai kenal pelatih di Institut Latihan Perindustrian Kuala Terengganu di sini hari ini.

Menurut Ramli penilaian itu akan mengambil masa yang agak lama, justeru mangsa diharap dapat bersabar menunggu bantuan selepas penilaian selesai dijalankan JKM.

"Banyak faktor yang akan dinilai JKM, antaranya jenis kemusnahan, tahap kerosakan peralatan di rumah serta jumlah isi rumah yang terbabit banjir," katanya.

Katanya dengan bantuan yang dihulurkan pelbagai pihak bagi membantu mangsa banjir di Terengganu baru-baru ini, ia sedikit sebanyak telah memberikan motivasi kepada mangsa banjir untuk menghadapi ujian bencana itu.

Menurut beliau rakyat Terengganu sangat bertuah kerana selain bantuan daripada kerajaan pusat, kerajaan negeri Barisan Nasional Terengganu juga banyak menghulurkan sumbangan demi menceriakan kehidupan harian mangsa.

Sementara itu, beliau berkata sebanyak RM300,000 peruntukan kerajaan negeri juga telah diagihkan kepada 2,807 pelajar daripada 1,856 keluarga miskin di DUN Tepoh untuk membeli pelbagai keperluan sekolah seperti pakaian, beg, kasut dan alat tulis.

"Selasa ini, bantuan persekolahan dari kerajaan pusat sebanyak RM100 kepada setiap pelajar akan mula diagihkan dan diikuti Bantuan Rakyat 1Malaysia yang memperuntukkan RM500 kepada ketua keluarga dan RM250 kepada individu bujang," katanya. – Bernama

13 di kemasik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemasik - Google Blog Search


kursus spa murah <b>di kemasik</b> terengganu - riz beauty spa

Posted: 11 Nov 2012 11:29 PM PST

Kepada warga sebelah pantai timur ,saya berada di KEMASIK, Terengganu (berdekatan MESRA MALL) PADA 22 & 23 DECEMBER 2012. Jika anda ingin mengikuti KURSUS SPA , boleh hubungi/SMS 019-6358576-PN ROSE Tempat terhad kepada 10org sahaja.

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


Errah Najwa: Char Kuey Teow Sedap <b>di</b> Bandar <b>Chukai</b>, Kemaman

Posted: 08 Dec 2012 11:28 PM PST

Assalamualaikum

Kedai ni tak tahu lah dah berapa lama menapak dekat Chukai ni. Aku dah perasan lama dah cuma keinginan aku nak pergi sini tak pernah ada. Aku susah sikit kalau dah suka kedai tu, kedai tu jelah aku makan. Nak tukar tu tunggu aku jumpa kedai yang lagi sedap.

Balik tempoh hari, i dan family pergi pekena Char Kuey Teow. Plan awal nak makan steamboat, pergi-pergi kedai tutup. Lepas tu gerak lagi ke bandar nak pergi kedai nyamuk (Warung Nasi Lemak Mak Ani or Bawah Lembah namanya) yang femes amos di Chukai ni tapi malang sekali kedainya pun tutup jugak. Asal semua kedai aku nak pergi makan ni tutup haaa. Dahlah aku mengidam giler kat Mee Sup dia yang sedap pedas amat tu.
Entah camana jalan lagi depan singgahlah kedai Char Kuey Teow ni, dekat simpang nak masuk Mak Chili sederet dengan Klinik Wan Maihan kalau tak silap.

Sejak sebulan belakangan ni, aku buang tebiat hari-hari mau pekena sirap ais. No more Milo ais, Neslo Ais, Teh Ais dalam kamus hidup aku sejak sebulan ni. Tak tau kenapa maybe sirap dapat hilangkan dahaga kot. Aku ni hari-hari kuat minum air, so salah satu air yang tak muak ialah Sirap Ais. Nikmat yer nak nak time tu tengah haus amat.
Ok, berbalik pada menu utama. Dah nama kedai ni, Restoran Char Kuey Teow ko jangan mimpi lah nak order nasi goreng lauk tomyam ke apa-apa lah. Yang ada only Char Kuey Teow. That's it.! Tuh abang-abang ni nak siapkan order kami.
Char Kuey Teow ni kan buat satu-satu. So, nak siap nya tunggu turn lah yer. Mari kita isi masa senggang dengan berpoyo-poyo depan camera handphone cikaro.
Ini Char Kuey Teow Kerang sahaja-sahaja. Memula sampai ingat yang aku lah ni. Aku nak pegang dah sudu tu, sekali pelayan dia cakap maaf silap. Rupanya meja lain. Diambilnya balik. Tapi sempat jugak aku snap sekeping even blur. 
Sampai jugak akhirnya. Memang sedap. Sampai sekarang aku boleh rasa kesedapannya. Lagi pulak tengok gambar ni, bekeroncong perut aku. Udang dia tok sah cakap lah, banyak ok. Kerang dia plak besar-besar. Tak kedekut bahan-bahan cuma aku tak tahu lah pulak harganya berapa. Lupa nak tanya abah.
Mau lagi...............!!!!!!!!!!Balik kampung nanti pasti terjah lagi.
Abah. Radix dan segala mak nenek 3 in 1 dan seumpama dengannya tak boleh dipisahkan. Padahal dekat rumah dah berlambak pergi kedai pun itu jugak yang dipesan. Najwa pulak pesen tak makan makanan yang pelik. Pelik hape pun aku tak tau. 
Lagi sekali. Bila aku nak makan niha.
Adik bujang gue yang masih di bawah umur. Haha, baru 18 nih. Kerja pun dah good, gaji pun ada good cuma mood bergambar dia ni bila nak good nih. Dia pantang betul aku snap gambar dia time makan.
Budak Najwa yang tahu makan Nasi Ayam je kerjanya. Manala nak makan kuey teow segala ni. Jadi, terpaksalah order burger ayam 2. Lagi satu untuk adik i lagi sorang. Kalau kuat makan itulah orangnya. Cehh, sedap je aku mengata orang, diri sendiri tak sedar.
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved