ads

Rabu, 28 Ogos 2013

13 di setiu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di setiu - Google Blog Search


pak su tukang urut berpengalaman <b>di setiu</b>. - teganuki ta

Posted: 26 Aug 2013 04:00 PM PDT

Teks dan gambar oleh Aminudin Ismail.
DAERAH Setiu sememangnya mempunyai ramai tukang urut yang mahir dan dikenali ramai, antaranya ialah Pak Su Ghani atau nama nama penuhnya Abdul Ghani Husin yang tinggal di Kampung Kederang, Permaisuri. Setiu.

"Pak Su bersyukur kerana dikurniakan Allah kebolehan untuk mengurut dan mengubati penyakit. Pak Su hanya berusaha tetapi yang menentukan kesembuhan adalah Allah " katanya.

Abdul Ghani juga boleh mengurut lelaki yang mengalami masalah lemah tenaga batin dengan melakukan beberapa teknik urutan bagi memulihkan semula hubungan suami isteri pesakit serta berdoa kepada Allah dan membaca beberapa ayat suci al Quran ketika mengurut.

"Mereka yang mengalami penyakit lemah tenaga batin ini perlu diurut dengan betul bukan pada keseluruhan badan supaya darah akan berjalan lancar dan memberi kesegaran kepada pesakit. Selain itu saya juga membuat air penawar dan membaca beberapa jampi.

Setakat ini sudah ramai yang mengalami masalah itu sudah kembali pulih," katanya.
Abdul Ghani berkata, dalam sehari dia mampu mengurut antara tiga dan lima orang sehari dengan tidak mengenakan jumlah bayaran tertentu sebaliknya mengikut kerelaan mereka yang diurut iaitu mengikut kemampuan mereka.

Menurutnya, antara yang datang mengurut di rumahnya ialah ahli politik dan pegawai kerajaan serta penduduk setempat.

"Biasanya orang akan bagi Pak Su antara RM20 hingga RM50. Bagi yang berpendapatan besar mereka akan beri lebih lagi sekiranya mereka berpuashati dengan urutan Pak Su. Pak Su biasanya mengambil masa selama kira-kira satu jam untuk mengurut keseluruhan badan dan bagi mereka yang mempunyai badan yang agak besar akan lebih sedikit masanya," katanya.
Pak Su juga boleg berubat tradisional, antara penyakit yang pernah pulih selepas berubat dengan Abdul Ghani ialah penyakit angin ahmar (stroke) dan penyakit mental atau tekanan jiwa. Kebanyakan pesakit akan datang ke rumahnya beberapa kali untuk menjalani rawatan.

"Alhamdulillah, setakat ini beberapa orang pesakit sudah pulih dan ada yang setengah pulih selepas mendapat rawatan dari Pak Su, antaranya ialah seorang yang menderita sakit stroke selama beberapa tahun kembali pulih selepas tujuh kali Pak Su merawat dengan mengurut dan memberi minum air penawar," katanya.



13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


SEGALANYA DISINI: HARI 1 <b>DI PULAU REDANG</b>

Posted: 01 Jul 2013 06:15 AM PDT

Salam Sejahtera,
Arini aku nak sambung semula cerita perjalanan di hari pertama aku ke pulau redang,dah beberapa arini cam takde MOOD nak  sambung bercerita.Maklumlah penat bekerja kan..Nak menulis ni kena la ada MOOD dan IDEA yang membuak2..baru la cerita dapat ditulis dengan baik dan menarik..
ngantuk,letih,lesu,kekenyangan,kebosanan menunggu,hehehe

So,lepas kita orang isi perut dengan nasi lemak dan teh tarik yang terbaik kot di Stesen bas Kuala Terengganu..Baru lah pakcik Hussin drebar Van Redang Mutiara tu sampai..Dia call,katanya dia dah sampai..apalagi excited la kami ni semua..Jeng jeng jeng kami dah nak bertolak ke Jeti Merang..

Dah berjumpa ngan Pakcik Hussin,hehehe...Kami bersalaman dan berkenalan dengan ringkas sambil memasukkan beg pakaian kami ke bahagian belakang van nya..Dah lama menunggu?itu antara perbualan pakcik Husin dengan kami semua..Ngantuk ni pakcik,dalam ati aku.

Bila van bertolak ke Jeti Merang,seronok rasanya..Mengikut kata pakcik Husin jarak ke Merang lebih kurang 70km atau 45minit perjalanan..Namun hari subuh begini apa yang mamapu kami semua melihat keindahan Kuala Terengganu.

Namun dari pemikiran aku Bandar Kuala Terengganu lebih besar dari Bandar Seremban (tempat tinggal aku)..Maju jugak negeri ni..maklumlah aku pernah datang kesini 20 tahun yang lalu..Kini segalanya telah berubah dengan pantas.

Sepanjang perjalanan ke jeti Merang,Pakcik Husin menceritakan serba sedikit akan kisah pembangunan dan kemajuan negeri Terengganu pada kami semua..Best gak layan pakcik ni,ramah juga dia dengan kita orang semua..Tak la boring perjalanan yang memakan masa ni....

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: PRK Kuala Besut: Saya nak sembayang <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 19 Jul 2013 01:49 PM PDT

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

  • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
  • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

  • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
  • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
  • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

  • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

  • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

  • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
  • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Kedai bunga terbakar <b>di Kuala Terengganu</b> | Terengganu Today

Posted: 25 Aug 2013 05:06 AM PDT

Sebuah kedai bunga yang yerletak di hadapan Flat Seri Kolam di Pusat Bandaraya Kuala Terengganu terbakar petang tadi.

Tiada kemalangan jiwa dilaporkan setakat ini. Manakala punca kebakaran dan jumlah kerugian masih dalam siasatan pihak bertanggungjawab.

image

image

image

Di atas adalah antara gambar yang sempat dirakamkan

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


<b>Pulau Kapas</b> | Mary Moves To China

Posted: 24 Aug 2013 10:28 PM PDT

Kapas map

If laziness is a destination it'd be Pulau Kapas. Located less than five miles off shore this decidedly undeveloped island is a destination we chose with the intention of doing nothing. Pulau Kapas means Cotton Island, named so for the stretches of white sand beaches along its western shore which is where we spent most of our week on the island. We snorkeled (which I still don't think is very fun) and hiked a bit through the island's interior, but mostly I wiled away the days reading Michael Crichton on the beach, snacking on roti and shelling after the tide went out. The only thing I didn't enjoy on the island was the fact that we could see mainland; developed, populous, polluting mainland. Even though I don't especially like the ocean I do prefer my beach views to be uninterruptedly aquatic. But it would take more than a view to ruin our relaxing week on Kapas where the most difficult decision we had to make was which beach to visit.

This slideshow requires JavaScript.

Unfortunately the red jellyfish came to the island not long after we did. They stuck to the cooler waters far off shore and we only saw them on a kayak trip but that was quite enough for me. We decided to head up the coast to warmer waters.

DSC02813

For more photos from Pulau Kapas visit Josh's photo blog: When in Asia

13 di jerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerteh - Google Blog Search


Karnival Pembelajaran Sepanjang Hayat My3L <b>di Jerteh</b> Terengganu.

Posted: 23 Aug 2013 10:59 PM PDT

wpid 20130824 132532 eo1 Karnival Pembelajaran Sepanjang Hayat My3L di Jerteh Terengganu.

Kami sekarang berada di Karnival Pembelajaran Sepanjang Hayat My3L di Jerteh Terengganu. Isteriku sebagai Urusetia aku sebagai suami yang setia..hehe. Memandangkan Jerteh ini hanya 33km jaraknya dari rumah mertua aku maka kami ambil peluang ini untuk balik kampung sahaja.

wpid 20130824 132715 eo1 Karnival Pembelajaran Sepanjang Hayat My3L di Jerteh Terengganu.

Ingatkan nak tinggal Haq dengan Tok Ma tapi dia macam tahu-tahu jer papa dan mamanya nak keluar jadi bawalah dia sekali. Naik saja kereta belum apa-apa dia tidur dah. Bukan saja tak nak bawa dia tapi sebab tempat ramai orang dan lokasi karnival yang tidak dapat dipastikan lagi macam mana keadaannya.

Bila sudah berada di lokasi baru kami nampak betapa panasnya lokasi tersebut. Tapak hentian bas dan teksi dijadikan lokasi karnival. Harapnya Haq tidur lama sedikit.

pixel Karnival Pembelajaran Sepanjang Hayat My3L di Jerteh Terengganu.

Jamu Perut <b>Di</b> Medan Selera Keropok Lekor Losong <b>Jerteh</b> | Syira

Posted: 22 Aug 2013 10:34 PM PDT

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum..

Sebelum ini suami selalu juga singgah beli keropok lekor, tapi sungguh, keropok lekornya tidak berapa kena dengan selera syira. Tetap mahu makan keropok Lekor 008 di Kelulut Marang sana juga. haha. Medan Keropol Lekor Losong ini kalau dari jerteh, kedudukannya di sebelah kanan selepas sampai Ketara, kalau dari Terengganu ia berada di sebelah kiri. Kawasan kedainya yang besar memang tidak sukar untuk dicari. Berada di tepi jalan sahaja.


Walaupun ramai yang sedang menunggu pesanan, nampaknya pesanan yang sampai kepada kami tidak mengambil masa yang lama. Hampir semua meja yang ada penuh dengan pelanggan. Barangkali sedap kot. Itulah getus hati kecil syira.


Senarai menu minuman dan makanan yang dilabelkan besar. Kalau lapar dan dahaga boleh kata semuanya terliur. Haha.. Restoren ini mengunakan konsep terbuka, jadi memang tidak panas dan amat mengasyikkan bila angin bertiup sepoi-sepoi bahasa menemani kami makan malam.
Keutara, kebarat, ketimur mahupun keselatan, usah di tanya masakan panas apa yang dipilih, kerana menu syira dan suami tidak pernah berubah. Nasi putih, tomyam ayam, daging masak merah dan di tambah dengan telur dadar, memang kenyang dimakan bersama.


Inilah cara makan syira. Tidak perlu kuah mahupun sayur. Cukup dengan sedikit lauk dan nasi, memang sudah kena dengan selera sendiri. Makan dua tiga suap sahaja, nasi yang lain bagi pada suami. Badan sudah penat. Selera makan tidak kemari orang kata.
Secara keseluruhannya, makanan dan air memang okeh. Kuah tomyam memang syira hirup sampai licin. Pedas tak ingat. Sesuai dengan harga iaitu Rm45.00 untuk 4 orang makan bersama air. Kira kategori jimat sudah ni.

13 di dungun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di dungun - Google Blog Search


BEN ASHAARI: Sepetang <b>di</b> Pantai Sura , <b>Dungun</b> .

Posted: 12 Aug 2013 04:31 AM PDT

Saja menginap semalam di sini .. Bawak Qhaliff bercuti.. Pasni susah dah nak bercuti .. heehe .. daddy biziiii...

Best gak pantai sini .. mendamaikan..

Published with Blogger-droid v2.0.10

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: TMT Merdekaraya Dive 2013 <b>di Pulau Bidong</b>

Posted: 26 Aug 2013 09:06 PM PDT

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra

Kerajaan negeri menerusi Sekretariat Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013 akan menganjurkan
program `TMT Merdekaraya Dive 2013' di Pulau Bidong, pada 30 Ogos hingga 1 September ini.

 Program julung kali dengan kerjasama Yayasan Coral Malaysia dilaksanakan sempena ulang tahun Kemerdekaan Malaysia ke-56 pada 31 Ogos ini dan sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Ketua Sekretariat TMT 2013, Encik Ahmad Fathil Abd Ghani, berkata peserta program bakal menaik dan mengibarkan Jalur Gemilang serta merakam sambutan hari raya di daratan dan dasar laut Pulau Bidong.


"Program bertujuan meraikan sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia ke-56 dengan menghargai dan memulihara khazanah laut dan darat negara.

"Pada masa yang sama acara itu akan mempromosikan TMT menerusi program konservasi, sekali gus dapat membersih kawasan pantai dan jeti Pulau Bidong yang tidak berpenghuni sejak sekian lama," katanya.

Encik Ahmad Fathil berkata, program ini juga dapat memerkukuh dan mempromosi nilai serta semangat konservasi di kalangan rakyat terutama golongan muda. Menurutnya, kesinambungan dari acara itu pihaknya juga mahu menyediakan forum untuk membincang dan mencambah minda bagi tujuan pembangunan pelancongan di pulau bersejarah itu.

Katanya, peserta dan media dari luar Terengganu dijangka akan bertolak dari Kuala Lumpur sejak 30 Ogos dan sebaik tiba keesokannya, mereka akan berkumpul di Jeti Merang, Setiu sebelum berlepas ke Pulau Bidong, kira-kira jam 11 pagi.

"Kesemua media dan peserta akan mengikuti aktiviti yang disediakan urusetia sebaik sampai di pulau itu seperti dialog, kerja membersih darat dan dasar laut, program mengibar Jalur Gemilang dan bendera TMT serta jamuan merdekaraya.

"Sementera majlis perasmian penutup dijangka akan disempurnakan Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Rakit, Haji Bazlan Abd Rahman yang mewaikili Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan Kebudayaan, Komunikasi dan Multimedia negeri, sebelum program tamat kira-kira lima jam kemudian dan semua peserta kembali ke jeti Merang," katanya


13 di kerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kerteh - Google Blog Search


Snippetz: Anak Potong Kemaluan Bapa Sendiri <b>di Kerteh</b>, Terengganu

Posted: 24 Mar 2013 03:31 AM PDT

Akibat terpengaruh dengan ajaran sesat yang dipelajari menerusi internet, seorang anak sanggup memotong kemaluan bapanya sebelum bertindak memotong kemaluannya sendiri di Felda Kerteh 6, Ketengah Jaya, di sini awal hari ini.
 

Dalam kejadian kira-kira pukul 1.30 pagi itu, suspek yang bekerja sebagai penyelia sebuah kilang di ibu negara turut bertindak memaksa abang iparnya memotong kemaluan sendiri namun lelaki tersebut berjaya melarikan diri.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri ACP K. Manoharan berkata, suspek yang menetap di Balakong, Selangor pada mulanya pulang untuk bercuti bersama keluarganya di kampung sejak minggu lepas.

Namun selepas lima hari bercuti di kampung, suspek mengambil keputusan menghubungi ahli keluarganya yang lain untuk berkumpul di rumah tersebut bagi menyampaikan 'amanat' yang mustahak.

"Ketika sebahagian ahli keluarga berkumpul sejak petang semalam, suspek mula berkongsi dan berceramah mengenai ajaran sesat yang dipelajarinya dengan mengatakan dunia akan kiamat pada Jumaat.

Bagaimanapun suspek tidak memberikan tarikh sebenar hari kiamat seperti yang didakwa berlaku.

"Suspek kemudiannya secara tiba-tiba bertindak agresif dengan merotan dan memukul bapanya bagi membuatkan warga emas itu menangis untuk 'mengeluarkan semangat Imam Nawawi' daripada badan bapanya, namun gagal," kata Manoharan ketika ditemui di pejabatnya di sini.

Manoharan berkata setelah gagal membuatkan bapa menangis, suspek meminta sebilah pisau dari abang iparnya sebelum meluru masuk ke bilik tidur bapanya dan bertindak memotong kemaluan bapanya sebelum memotong kemaluannya sendiri.

Akibat kejadian itu, suspek dan mangsa yang berusia 67 tahun terpaksa dikejarkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini akibat mengalami pendarahan yang banyak.

Beliau berkata suspek dan mangsa kini masih berada dalam keadaan kritikal dan pihak hospital sedang berusaha untuk menyambung semula kemaluan dua beranak itu yang terputus.

"Justeru, kita percaya suspek terpengaruh dengan ilmu sesat yang dipelajari menerusi internet hasil siasatan yang dijalankan," katanya.

Kes disiasat di bawah seksyen 326 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan parah.

Sementara itu, isteri suspek yang hanya mahu dikenali sebagai Suzi, 33, berkata suaminya mula menunjukkan perubahan sejak dua bulan lalu.

Namun beliau tidak mengsyaki sesuatu yang pelik dan hanya menyangka suaminya ingin berubah dan mendekatkan diri kepada Tuhan.

"Suami telah balik ke kampung sejak lima hari lalu dan dia ada mengajak saya pulang namun saya kata tidak dapat pulang bersamanya kerana anak masih bersekolah.

"Saya tiba di kampung suami kira-kira pukul 5 pagi tadi dan terkejut ketika sampai ahli keluarga menyuruh segera ke Hospital Dungun sebelum mendapati suami dan ayah mertua saya cedera," katanya ketika ditemui di hospital.

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved