ads

Ahad, 22 April 2012

13 di seberang takir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di seberang takir - Google Blog Search


PUST: PAS <b>DI Seberang Takir</b>

Posted: 22 Apr 2012 10:47 PM PDT

Seberang Takir 23 April 2012. Zakaria Dagang di dalam kenyataan di Sinar Harian pada hari ini mengatakan akan merampas Seberang Takir pada PRU 13 nanti. Beliau mengakui untuk menang pada pilihanraya akan datang adalah amat sukar dan bukan kerja mudah. tetapi beliau berkata kekalahan di Seberang Takir bukan dari rakyat dan ianya adalah kerana undi POS. Beliau akan giat turun padang dari masa ke semasa dan akan mengimbangi program yang di lakukan oleh pihak BN.Beliau juga berkata program ceramah mereka dapat sambutan dan akan memberikan kelebihan pada pakatan Rakyat.Belia juga yakin akan dapat menawan Seberang Takir jika undian awal di kira.Ini akan memberikan saingan yang sengit kepada BN di seberang Takir. Ya dagang sebenarnya sentiasa memberikan semangat kepada dirinya sendiri supaya tidak putus asa kerana telah lama ingin menduduki kerusi DUN Seberang Takir yang ternyata merupakan kubu kuat BN. Kenapa PAS tidak akan berjaya untuk menawan Seberang Takir?- 1. Seberang Takir kini di pimpin oleh seorang Individu yang masih muda dan mempunyai tokoh kepimpinan yang tinggi. Beliau adalah YB Ahmad Razif Abd Rahman yang menang pada PRU ke 12 dengan majoriti yang besar iaitu 2430. YB Razif adalah seorang yang kuat bekerja dan sangat suka tolong orang yang memerlukan bantuan yang dalam kesusahan. Kerja kuat YB Razif pada hari ini menjadi buah mulut di setiap genap lapisan Masyarakat di Seberang Takir.Cubalah pergi di mana sahaja di Seberang Takir. Nama beliau di bibir rakyat kerana sifat prihatin beliau kepada penduduk kampung seberang Takir. Ya Dagang perlu tanya pada orang Kg Batin pada hari ini tentang YB Razif yang mana kita semua tahu tentang kubu kuat PAS di Seberang Takir itu. Ya Dagang tahu situasi ini dan mengharapkan keajaiban berlaku. Kg Batin pada hari ini telah bertukar wajah dan penduduk kampung mula berpaling kepada BN setelah faham dari penjelasan dari masa ke semasa. Mereka sekarang telah mula menerima bantuan dari pihak Kerajaan yang sebelum ini di perbodohkan oleh pemimpin PAS. 2. Ya Dagang kata BN menang kerana undi POS tetapi ini lah kata-kata semangat yang di luahkan oleh seorang pimpinan PAS Seberang Takir walaupun tahu PAS tidak akan bertanding di Seberang TAkir.Cuba lihat jadual di bawah:- Kalau kita lihat analisa di jadual mennujukkan PAS kalah di setiap peti undi DUN Seberang Takir kecuali di Peti Undi Kg Batin iaitu BN kalah 77 undi. Bagaimana Ya Dagang kata rakyat telah tolak Barisan nasional. Rakyat sebenarnya tolak PR yang hanya dapat 4010 undi sedangkan BN mendapat 6440 lebih undi. PR juga memperolehi undi POS sebanyak 65 undi dan rakyat hanya 3000 lebih sahaja yang sokong PR. Inilah pembohongan oleh puok PAS yang telah terdesak kerana meraka merasakan semakin hari semakin teruk di tolak oleh rakyat.Lepas ini boleh tutup markas pasal PKR lagi yang akan bertanding. SPR sudah bersih dari awal lagi kalau tak dah lama Rhu Redang kita menang. 3. Ya Dagang mengatakan yang program mereka mendapat sambutan?.... itulah telah di katakan tadi hanya untuk sedapkan hati seperti Doktor yang memberi tahu pesakit cancer yang mana sakitnya adalah biasa sahaja dan masih boleh di rawat tetapi realitinya hanya tingggal 2 hingga 3 bulan sahaja. Contohnya boleh datang ke Seberang Takir pada ceramah mereka purata yang hadir hanya 10 hingga 30 orang. tetapi jika BN menganjurkan ceramah ribuan akan hadir . Ceramah Perdana PAS sekarang ini hanya setaraf ceramah kecil cawangan UMNO Seberang Takir sahaja yang mampu mengumpulkan hadirin 30 hingga 50 orang di rumah ketua cawangan. PAS sekarang akan berfikir 2 kali jika ingin adakan ceramah di Seberang Takir. Di fahamkan penceramah juga tidak mahu datang kerana kutipan derma sangat rendah? inilah perjuangan PAS di Seberang Takir.Ya Dagang juga mengakui Program BN di Seberang Takir ramai sambutan kerana ada umpan. Umpan yang di maksudkan oleh YA Dagang adalah bantuan yang YB razif usahakan kepada rakyat seberang Takir contohnya pada baru-baru ini Karnival 1Malaysia di dataran permata seramai 610 orang miskin di agihkan bantuan, YB razif usahakan 600 warga emas, orang miskin dan pelajar miskin dapatkan cermin mata percuma oleh SANADI opt. Pakar dari IJN datang seramai 50 orang termasuk pertugas hadir bagi memberi saringan awal sakit jantung kepada 1000 penduduk Seberang Takir. Begitu juga khidmat JPJ yang memudahkan orang ramai berurusan. 4. PAS sekali lagi boleh mengigit jari kaki pada PRU13 kerana PKR sekali lagi akan menduduki untuk pertandingan PRU13 sekali lagi. Kerja tak beberapa keras PAS makin tidak berharga dek kerana bukan dari kalangan mereka yang beranding. Kesian PAS dan pengikut mereka banyak mempersoalkan kewibawaan pimpinan atasan mereka yang di kuasai oleh pihak profesional dan bukan dari pihak ulamak yang codong pada pluralisme dan liberelisme dalam agama. Boleh di katakan PAS dan PR di Seberang Takir lumpuh sama sekali kerani perebutan PAS dan PKR. PKR kata PAS Bodoh tak pernah menang dan PAS kata PKR pula bodoh tak ada jentera dan tak pernah buat kerja... inilah hakikat sebenar yang berlaku di antara PAS dan PKR di Seberang Takir. UMNO dan BN di seberang Takir sudah 4 tahun berkerja keras memadangkan Seberang Takir adalah penentu kepada kemenangan Parlimen Kuala Nerus. hanya kemenagan Parlimen adalah hadiah kepada rakyat dan juga pemimpin no 1 Malaysia Datuk Seri Perdana Menteri. bye bye PAS aku masih ingat anak-anak kecil di halau dari tadika... masih aku ingat dan akan ingat selama-lamanya. aku tahu asal ususl mu.............. Anak.

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


keluargaku: DEMO <b>DI PAKA</b>

Posted: 11 Feb 2012 11:25 PM PST







Sebuah Jawatan-kuasa Bertindak bagi isu Rampasan Tanah Sekolah Rendah Agama Darul Bayan telah diwujudkan yang dianggotai dari kalangan para ibu-bapa, Pengerusi & AJK Ahli Lembaga Pengarah Sekolah serta Guru Besar dan kakitangan sekolah.

Mereka baru mengetahui pada akhir januari 2012 bahawa tanah sekolah mereka telah dirampas oleh 5 penama JKKK kampung Limbong & kg cacar. Ketua JKKK, setiusaha, naib dan ajk JKKK sendiri sanggup mengambil tanah sekolah tersebut untuk kepentingan individu mereka sendiri.

Menyedari hal itu Jawatan Kuasa Bertindak tersebut berusaha untuk mendapatkan kembali hak tanah sekolah mereka dengan mengemukakan bantahan dan bertemu dengan pihak Pejabat Tanah Daerah, Pengarah Tanah & Galian Negeri Terengganu. Mereka menyuarakan simpati tetapi mereka tidak boleh berbuat apa-apa kerana alasannya ini kerja orng politik. Pihak Jawatan kuasa juga cuba menemui Menteri Besar Terengganu tetapi gagal. Dan surat bantahan itu diserahkan kepada setiusaha MB.
Beberapa minggu berlalu tanpa respon akhirnya pihak Jawatan Kuasa menggerakkan demo bantahan secara aman agar pihak berkuasa memberi maklum balas segera. Hari ini, Ahad hampir 3 ribu orang peserta termmasuk masyrakat setempat, ibu-bapa, guru-guru dan para pelajar berdemontrasi ditapak Sekolah Rendah Islam Darul Bayan di jalan Santong, Pekan Paka bermula jam 12.30 tengahari. Mereka juga turut berarak ke Pejabat Adun Paka kerana pihak Adun & Ahli Parlimenlah yang terlibat secara langsung menandatangani kelulusan rampasan tanah tersebut.
Walaupun pejabat tersebut dibuka pada pagi tadi tetapi menyedari bahawa peserta demo berarak ke pejabat mereka lalu dengan segera pejabat tersebut ditutup. Bahkan YB Zakaria selaku Adun Paka bertindak melarikan diri dan bersembunyi di Resident Resort, iaitu sebuah resort yang berhampiran. Amat malang apabila beliau takut untuk berhadapan dengan peserta demo tersebut untuk menerima memorandum bantahan. Apabila peserta telah bersurai barulah pada petang ini mereka kembali berkumpul. Mungkin sedang bermesyuarat tergempar kot!
Apa yang kita dapat maklumat, tindakan ini sebagai satu sabotaj terhadap kepimpinan Menteri Besar Terengganu yang dipimpin oleh Datuk Seri Ahmad Said. Semua maklum bahawa Adun Paka dan Ahli Parlimen Dungun iaitu "Datuk" Matulidi adalah team Idris Jusoh dan pastinya tidak sebulu dengan Pok Rosli selaku Ketua Bahagian Dungun yang penyokong kuat & selaku penasihat strategik MB. Dengan isu yang ada sekarang, mereka boleh berlepas diri dan menyerahkan kepada Team Mat Said menjawab serta mempertahankan 5 orang JKKK yang diberi tanah tersebut dalam menghadapi persoalan dan bantahan orang-ramai. Dan sememangnya begitu kerana kelulusan akhir adalah ditangan pihak Exco selaku ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) dan MB sendiri.
Pihak rakyat menunggu respon pihak berkuasa khususnya Datuk Mat Said dalam memberi jawapan yang munasabah sebagai sebuah parti yang mewar-warkan sebagai Parti pembela rakyat, bangsa melayu & agama Islam. Apakah tindakan rampasan tanah Sekolah Agama ini mengambarkan tanda sebagai rakyat yang didahulukan ?
Sampai bila pihak berkuasa nak membisu???

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


Pokok <b>Jerangau</b> Merah - My Forums

Posted: 14 Apr 2012 10:52 PM PDT

Kepada semua ahli, sila pastikan anda periksa email anda untuk klik email pengesahan yang di hantar ke email anda. ** Top Poster untuk setiap minggu akan di anugerahkan taraf VIP selama 2 hari dan 1 iklan termasyuk Top Poster tersebut akan di paparkan pada kedudukan paling teratas.. Gud luck! :-)

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


KellyLoveTrish: Hari Pertama <b>di Pulau Perhentian</b>...

Posted: 17 Apr 2012 09:18 PM PDT

Rombongan seramai 20 orang ke Pulau Perhentian ini di selenggarakan oleh kawan baik Daddy.Pakej yang dikenali sebagai 'pakej koboi' ini berharga di bawah Rm500 sahaja untuk 3 hari 2 malam! Daddy sangat berpuashati dengan pakej ini kerana pakej ini yang dikelolakan oleh beliau sangat 'sempoi'! Kita makan apa sahaja dan kita yang tentukan segala aktiviti kita dan mahu kemana ikut suka masa kita tiada peraturan...bila-bila masa dan suka!


Chalet yang Daddy diami terletak dibelakang kerana semua chalet yang terletak betul-betul di depan pantai semuanya telah dibooking siang-siang kira-kira3 bulan yang lepas dan kebanyakkannya adalah orang-orang dari luar negara!





Esok entry yang terakhir Daddy akan beritahu segala aktiviti pada hari ke-2 dimana hari yang sangat memenatkan dari pagi sampai subuh hari...tunggu!

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


teganuku: Demonstrasi PAS Berkaitan Tanah Pada 24 April <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 21 Apr 2012 02:22 PM PDT

PAS Terengganu nampaknya mahu menggunakan demonstrasi sebagai modus operansinya melawan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke 13 (PRU13) tidak lama lagi.

PAS mengambil ketetapan untuk bersama penyokongnya mengadakan demontrasi besar-besaran pada 24hb April ini di Wisma Darul Iman sempena persidangan Dun Terengganu.

Peluang ini diambil kerana pada pendapat PAS hari berkenaan semua Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) berada di Wisma Darul Iman dan boleh menerima memorandum rakyat untuk diserahkan.

PAS Terengganu menyifatkan cara ini adalah suara rakyat bersama NGO seperti GEMPUR, GEMPAR, ANAK, WARIS dan semua pertubuhan bukan kerajaan yang bersimpati dan membela rakyat.

Malah PAS menyifatkan pemimpin UMNO Terengganu sebagai 'rakus dan merampas hak rakyat' dalam isu tanah membabitkan:

 1. Tanah I-Sharp yang bakal melibatkan tanah rakyat untuk pembinaan kolam udang di Setiu;

 2. Tanah jelapang padi di Langkap yang melibatkan petani lebih daripada seratus orang yg diambil untuk diserahkan kepada syarikat untuk dikomesilkan.
 3. Tanah Banggol Donas yang melibatkan pembinaan Highway. 
4. Tanah Generasi kedua Felda melibatkan 1,090 lot di Ketengah Jaya yang dirampas untuk dikomesialkan
 5. Tanah Sekolah Rendah Islam Darul Bayan yang diramPAS oleh 5 JKKK di Kampung Limbong, Paka 
 6. Bantahan Anak terhadap penyerahan tanah Felda Plantation yang akan diserahkan kepada FGVH untuk diapungkan di Bursa saham. 

Menurut PAS demonstrasi ini adalah isyarat rakyat agar pemimpin BN perlu cakna dan menyelesaikan isu rakyat ini.

Malah PAS berharap melalui demonstrasi ini, semua rakyat sedar dan boleh menggunakan kuasa undi mereka bagi menggantikan pimpinan yang mereka anggap sombong dan angkuh dalam PRU13 yang akan datang.

Bagi PAS hanya kejatuhan Umno-BN sebagai jawapan yang paling tepat untuk menyelesaikan permasalah ini. Namun, persoalan ialah kenapa pilih demonstrasi?

Seorang pemimpin PAS mengatakan : "Kita belajar dari demontrasi yang dianjurkan oleh Umno ketika menentang Malayan Union... Kenapa sekarang PAS buat tak boleh? Tidakkah Umno yang ajar?"

Persoalannya ialah apakah demonstrasi yang dianjurkan PAS ini sebesar atau sepenting menentang Malayan Union?

Mudahnya untuk PAS menyamakan demonstrasi yang akan mereka adakan dengan tunjuk perasaan orang Melayu yang menuntut merdeka.

Sebelum kita melihat enam isu tanah yang diperkatakan oleh PAS, ada beberapa pertanyaan seperti berikut:

1. Kenapa pilih 24 April 2012 dan bukan pada 23 April 2012 sebalik Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin merasmikan Sidang DUN? 
 2. Kenapa isu nasional, umpamanya isu tanah Felda mahu dicampuradukkan dengan kononnya isu tanah negeri? 
3. Bagaimana jika tuntutan mereka tidak dipenuhi kerana ia tiada asas? Apakah cara demonstrasi akan terus digunakan? 

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


SK DUSUN: Gambar Kejohanan Bola Tampar MSST <b>di Kemaman</b>

Posted: 17 Apr 2012 08:15 PM PDT


Wajah-wajah gemilang yang membawa pulang pingat ke daeerah Hulu Terengganu
Gambar bawah : Murid yang berjaya ke peringkat kebangsaan yang diadakan di Sarawak

Aksi menarik yang ditunjukkan oleh pasukan Hulu Terengganu semasa perlawanan antara Dungun.

Perlawanan hari pertama : Hulu Terengganu vs Dungun (HT menang straight set)

yeahhh!!!!menang Hulu Terengganu vs KTS (HT menang straight set)


Jurulatih memberi amanat semasa perlawanan 

Peserta L12 masih ceria walaupun mendapat tempat ke-3 bersama

Belakang tabir : Gelagat jurulatih,pengurus dan cepron

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


MPP Online: "Saya tak tahan tengok dia mandi bogel..." WTF!!!

Posted: 21 Apr 2012 09:00 PM PDT

"Yang Arif, saya melakukan perbuatan itu kerana tidak tahan melihat dia mandi berbogel, ditambah lagi ketika itu bekas isteri saya sedang berada di hospital melahirkan anak bongsu kami," jawapan spontan tertuduh, Awang Ismail, 52, selepas mengaku bersalah merogol bekas adik iparnya di Mahkamah Sesyen di sini, semalam.

Duda kepada tiga anak itu tanpa segan silu mengaku, merogol bekas adik iparnya yang ketika itu baru berumur 15 tahun sehingga melahirkan seorang anak perempuan pada 4 Jun 2010 disebabkan kurangnya keimanan dalam diri untuk melawan godaan nafsu syaitan itu.

Bagaimanapun, perbuatan keji tertuduh yang beralamat dari Kampung Alor Batu, Jabor, Kuantan itu terbalas selepas hakim, Datuk Zainal Abidin Kamarudin menjatuhkan hukuman penjara selama 32 tahun selepas pengakuan bersalah tertuduh atas dua pertuduhan mengikut Seksyen 376 B (1) Kanun Keseksaan itu direkodkan.

Berdasarkan pertuduhan pertama, tertuduh pada :Ogos 2009, di sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Padang Limau Nipis, Bukit Payong, Marang telah melakukan persetubuhan dengan mangsa.

Manakala, mengikut pertuduhan kedua, tertuduh dituduh sekali lagi melakukan perbuatan terkutuk itu di tempat sama pada September 2009.

Zainal Abidin kemudiannya menjatuhkan hukuman 16 tahun penjara bagi pertuduhan pertama dan 16 tahun penjara untuk pertuduhan kedua yang diarahkan berjalan secara berasingan.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Zalina Awang @ Mamat manakala tertuduh tidak diwakili mana-mana peguam bela.

Mengikut fakta kes, mangsa yang ketika itu berumur 16 tahun telah membuat laporan polis di Balai Polis Bukit Payong pada 27 Jun 2010 dengan mengatakan dirinya telah dirogol dan telah pun melahirkan seorang bayi perempuan di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun.

Rentetan laporan polis dibuat, pada 7 Julai 2010, polis telah menjalankan siasatan terhadap tertuduh yang ketika itu masih berstatus abang ipar mangsa dan telah mengambil sampel darah mangsa bagi tujuan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu.

Hasil ujian didapati, mangsa telah dirogol oleh tertuduh berdasarkan keputusan laporan kimia DNA yang diperoleh pihak polis setelah pihak Jabatan Kimia membuat perbandingan antara DNA mangsa, anak mangsa dan tertuduh.

Bagaimanapun, selepas mengetahui dirinya diburu, tertuduh telah melarikan diri namun berjaya ditangkap oleh anggota polis Balai Polis Jaya Gading, Pahang, pada 30 September lalu, kira-kira jam 1.40 pagi.

Dengan itu, tertuduh telah didapati melakukan kesalahan yang boleh dihukum penjara tidak kurang dari enam tahun dan tidak lebih dari 20 tahun dan sebatan jika disabitkan kesalahan. -SH

13 di dungun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di dungun - Google Blog Search


FUH!!!MUJUR KHALWAT DI BERLAKU <b>DI DUNGUN</b> BUKAN <b>...</b>

Posted: 17 Apr 2012 08:09 PM PDT

SURA GATE, DUNGUN – Demi cinta, seorang pelajar perempuan yang masih menuntut di tingkatan 5 sebuah sekolah menengah di sini sanggup ponteng untuk menemui teman lelakinya bagi memadu asmara di sebuah hotel murah, dekat bandar ini.
Bagaimanapun, kunjungan gadis itu ke bilik disewa teman lelakinya dengan harga RM65 satu malam sejak dua hari lalu itu membawa padah apabila mereka dicekup pihak Pegawai Penguatkuasa Syariah (PSS) kerana berdua-duaan di bilik hotel.Ketika serbuan dilakukan PPS Dungun kira-kira jam 8.30 pagi, gadis yang akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) itu berpakaian biasa manakala teman lelakinya yang berasal dari Kuala Terengganu hanya berseluar pendek.
Pelajar perempuan itu dikatakan keluar rumah dengan memakai uniform sekolah, namun dia tidak pergi ke sekolah, sebaliknya menuju ke bandar Dungun untuk menemui teman lelakinya di hotel yang terletak di deretan bangunan perniagaan Sura Gate.Difahamkan, kedua-dua pasangan tersebut berkenalan melalui telefon sejak beberapa minggu lalu dan ketika ditahan, gadis berasal dari Kampung Tanah Lot itu dikatakan datang ke hotel berkenaan untuk menghantar makanan kepada teman lelakinya yang difahamkan baru bangun tidur.
Soal siasat PPS mendapati kedua-dua mereka tiada hubungan muhrim sah dan pasangan itu kemudiannya dibawa ke Pejabat Agama Dungun untuk diambil keterangan.Mereka akan didakwa mengikut Seksyen 31(a) (b) Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Takzir Negeri Terengganu 2001. Jika sabit kesalahan, mereka berdepan hukuman denda maksimum RM3,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


Yantie Ahmad: ~<b>Pulau Bidong</b>, Merang, Tganu~

Posted: 25 Mar 2012 04:00 AM PDT

Mula-mula aku start dive dulu, aku ternampak dalam paper ari ahad, lokasi menyelam kat Terengganu..hish cam best jek ni...Pulau Bidong??..hurm cam tak pernah dengar pulak...aku pun amik paper tu, lipat-lipat masuk beg..one day aku nak pegi pulau ni..dive kat sana..impian!!..
paper cutting yang aku simpan sampai skang..date : 18 Mac 2010...

So, bila geng-geng diver dok seminggu ajak g dive..mula-mula ajak g pulau tioman, aku wat tatau jek..malas la pegi tioman...tapi sebab full house, dorang tukar venue, nak ke pulau tenggol lak..aku wat bodo jek...skali pun cancel gak sebab full house, then tetiba si Chip ajak g Pulau Bidong...aku terus BIDONG???...bape cost??..RM275 tuk 3x dive..aku pun terus, OKEH!..AKU JOIN!!..sebenarnya dalam kepala tak pikir pun additional cost yang lain-lain..accomodation la, transport la, sewa gear laa...haha..gelojoh!
Tu la dia lokasi Pulau Bidong..Pulau Bidong ni ada sejarah nya..pulau ni menjadi tempat pelarian vietnam tinggal masa zaman vietnam tengah berperang..jap aku kopipes kat wiki yek..
Pulau Bidong ialah sebuah pulau kecil di Terengganu, Malaysia. Ia terletak 45 kilometer di luar pantai bandar Terengganu dan Merang di Laut China Selatan.
Pada 8 Ogos 1978, pulau Bidong telah dijadikan tapak peralihan pelarian perang oleh kerajaan Malaysia dan Komisioner Tinggi Bangsa-bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) dengan penempatan 121 pelarian Vietnam pertama. Sejak itu sehingga 1991, pulau ini menjadi tempat perlindungan bagi pelarian Bot yang melarikan diri daripada pemerintahan Komunis dari Vietnam.
Menjelang Januari 1979, terdapat 18,000 pelarian Vietnam di pulau Bidong dan menjelang Jun 1979 pulau ini pernah menempatkan sehingga 40,000 pelarian Vietnam dan yang lain-lain sebagai tapak peralihan semasa Perang Vietnam.
Selain daripada pelarian Vietnam, ia turut menempatkan pelarian Kemboja pada akhir 70-an, yang lari daripada regim Khmer Rouge.
Laluan mereka daripada Vietnam dipenuhi ancaman dan bahaya kerana bot pelarian adalah kecil, sesak, dan sering menjadi sasaran lanun. Mereka menjadi mangsa rompakan, diperkosa, dicacatkan, dan dibunuh. Beribu-ribu pelarin mati di laut sebelum sampai ke pantai Bidong.
Ketika ia ditutup pada 1991, kira-kira 250,000 pelarian berada di kem sebelun diterima kebanyakannya oleh Amerika Syarikat, Kanada, Australia dan Perancis. Selepas kem ditutup, banyak pelarian telah dihantar pulang ke Vietnam.

23 March 2012

Setelah menghapday kan diri dari keja..sampai-sampai bilik hostel jek, terus packing barang-barang..fin, mask, snorkel, pointer, dry bag, baju sikit, duit, tiket bas, sun glass, sun block..kul 2.30 aku dah terpacak kat sri putri tunggu bas ke KL..sib baik la ada yang tolong hantar kan...kendong fin ngan backpack kecik yang dah lusuh tu, pakai selipar jepun jek..

sampai KL, lebih kurang kul 6.30 ptg, Aliya si bayang-bayang collect aku dari TBS..then, melepak ngan aliya and hasina kat giant sementara tunggu siti dari Ipoh sampai..alamak, ketapi dia boleh lak ada prob kat slim river..maka sementara tunggu si Siti, kitaorg sempat la masuk karok dulu sejam..layan kan jek laaaaaa..

Lebih kurang kul 10 kami ke KL central pick up Siti kat sana, then terus shoot ke pantai timur...jalan agak jam nak keluar dari KL, kul 11mlm kami baru masuk highway LPT..sampai karak aku sempat terlelap sampai la kat Kuantan baru tersedar..then terus layan kan driver F1 si hasina tu menyembang...haha..elok la tu, driver memang kaki cilok...yang co-pilot pulak tukang support..pukul 4am kami dah sampai area merang..tapi nk cari kan homestay ni, kami tersilap-silap simpang sikit sampai tersesat..nasib baik la si chip hantar wassap location dia, then terus jek link ngan kami punya BB GPS..haha..canggih rupanya tepon aku tu..:p


Pas masuk rumah jek, terus terlena...zzzz....

24 March 2012

Pagi tu lepas sembahyang subuh, aku terlelap balik..lebih kurang kul 8am, terus bangun siap-siap nak naik bot pulak..sib baik chip dah belikan kitaorang bekpas..make nasi kerabu pagi-pagi,,memang tema pantai timur la!!..

Pas makan, pergi store pilih dive gear..then pack barang terus masuk van..naik van ni dalam 10 minit la nak ke jetty merang...jetty yang sama kalo korang nak ke pulau redang..dari jetty, kami naik bot dalam 20 min la lebih kurang nak ke pulau bidong tu..
 Boatman tolong angkut kan barang..
From left : Dzumie Chip and his wife, diba, Hasina and siti

Dive sites kat Pulau Bidong..
Pemandangan kat jetty Pulau Bidong
hurm, nampak laut tak berapa choppy..so harap-harap current under water pun ok la..lebih kurang pukul 9.50 am..kami dah ke 1st dive spot...HERITAGE!..masa briefing tu our DM cakap akan nampak banyak kazanah-khazanah and artifak-artifak lama, siap ada bas, lori, kapal..memang giler cool!..tak sabo-sabo dah ni!..harap-harap visibility cun..
mula-mula turun jek dah ternampak tengkolok ni...macam yg atas kepala agung kat duit tu..
 Penunggu lori ayam!!.. 
sesat underwater..alamak, signboard dah karat pulak..hissh..cam mana nak pegi paris ni??
Naik dari 1st dive...kami interval kat jetty Pulau Bidong tu selama lebih kurang 45 min..sementara tunggu boatman tukar kan semua tong gas ngan gear kitaorang sempat la makan kat situ..package dive ni termasuk lunch ngan sneak kat pulau ni..

2nd dive spot, kami ke Kerah Island..kat sini banyak coral..unlike kat 1st dive spot tadi, pasir jek yang ada..


safety stop pun sempat posing lagi..;)

3rd dive spot, boatman cadangkan kami dive kat lighthouse, tapi kami tak nak sebab nak dive lagi kat 1st dive spot...haha...tak puas pulak amik gambo tadi...aku leka ngan lorry sampai tak perasan lak ada bas kat sebelah tu...haha..boat man pun setuju, layan kan jek kami ber4 ni..so, kami return ke Heritage LAGI...tapi time ni laut dah surut, so a bit cloudy..
hepp..heepp..cikgu dok ngajar ni..anak murid dalam bas sekolah jangan nak gaduh2..nanti kena babap kang..
 My bubbles...blluuppp!!..blluppp!!...bllluupp!!!...
 Shrimp ni kecik giler...halus jek..hasil tangan cameraman yang skillful ni..
Jumpa pun akhirnya tepak sirih ni..okeh dah ada gambo cam dalam paper...baru pueh ati!..haha

Lepas puas menyelam..amik gambo macam-macam, tapi sebab visibility tak berapa cun, tak syok gak nak mengpose kat pintu gerbang tu..then kami pun naik la ke surface...lepak kejap kat jetty pulau bidong tu..sib baik diba tolong amik kan aku pasir sikit..hehe..dapat la sebotol...:)

Lebih kurang pukal 5 petang kami dah sampai kat homestay semula..lepas tulis log book, aku sempat meround kat pantai depan homestay tu..sangat rekemen la kat kawan-kawan kalau nak datang sini..layanan pun best..

 bye..bye..pulau bidong!!...
 Chip dok beriya menulis luahan perasaan dalam log book nya..
apa ke benda thah yang panjang sgt di tulis tu..:p
keropok lekor tu terbaeekkk!!!..memang sedap giler!!..
 tu la dia homestay nya..feels like home!..

Jejalan kat area homestay tu..
apa-apahal, sila roger lisa..ni kad dia..

lebih kurang pukul 6.30 petang, kami keluar dari homestay tu..aku balik ke JB naik bas malam tu jugak dari Kuala Terengganu, Siti pulak balik ke Ipoh..yang lagi 3 orang tu, balik ke KL ari ahad...dorang nak borong sakan dulu kat area KT..

byeeee...jumpa lagii!!!...

underwater pictures courtesy of Dzumie Chip.

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


PAS tidak benarkan PKR bertanding <b>di Negeri Terengganu</b> ???

Posted: 28 Mar 2012 07:26 PM PDT

Tradisi merebut kerusi di kalangan pakatan pembangkang yang terdiri daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas kini mulai dirasai tatkala gendang pilihanraya mula dipalu di segenap ceruk negara.


Masing-masing merasakan mereka berhak untuk bertanding lebih kerusi daripada apa yang ditandingi pada tahun 2008.


Di Terengganu, PKR berhasrat untuk bertanding tiga kerusi Parlimen dan 11 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Pilihan Raya Umum Ke-13.

Jumlah itu menyaksikan pertambahan, memandangkan pada pilihan raya umum lalu PKR bertanding 2 kerusi Parlimen dan 5 kerusi DUN yang menyaksikan kesemuanya rebah.


Tindakan Pas Terengganu yang dilihat memperkecilkan kewibawaan PKR untuk bertanding lebih kerusi telah mencetuskan kemarahan penyokong-penyokong parti Datuk Seri Anwar Ibrahim itu.


Ia berikutan tindakan Timbalan Pesuruhjaya Pas Terengganu, Azman Sharpawi yang secara terbuka meminta PKR negeri itu mengukur baju di badan sendiri.


Beliau mungkin 'terkejuk beruk' dengan pengunguman PKR itu yang dibuat oleh Pengerusinya, Azan Ismail yang juga Ahli Parlimen Indera Mahkota, Pahang.


"Kita minta dia (PKR) ukur baju di badan sendiri. Dengan suasana yang ada hari ini, mereka tidak patut bercakap sebebasnya, lebih-lebih lagi perlu mengambil kira pandangan Pas yang menjadi tonggak parti pembangkang di negeri ini," kata Azman seperti dilaporkan sebuah akhbar tempatan.


Lanjutan penyokong-penyokong PKR kembali melakukan serangan ke atas Pas dan ia terbukti apabila sebuah blog milik penyokong PKR mempertikaikan kenyataan Azman.


"Penulis tidak ada masalah kalau rasa tidak puas hati ini disampaikan secara berhemah seperti mana adatnya berkomponen, masalahnya ialah bila Azman menyindir PKR negeri dengan meminta parti tersebut "mengukur baju di badan sendiri".


"Dari gaya bercakap, seolah-olahnya Pas negeri Terengganu yakin akan merampas semula negeri tersebut daripada Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya akan datang tanpa bantuan sesiapa," kata penulis blog berkenaan.


Tidak hairanlah, Ketua Penerangan PKR negeri, Fariz Musa yang pernah tewas di Parlimen Kemaman pada PRU 12 membalas sindiran Azman Shapawi supaya Pas bertanding di semua kerusi Parlimen dan DUN di Terengganu.


"Adalah lebih baik seluruh 32 DUN di Terengganu diboloti Pas yang lebih hebat dan mampu menawan Terengganu dalam PRU 13 nanti tanpa melibatkan PKR yang dilihat sebagai liabiliti kepada Pas," katanya yang dipetik dari sebuah akhbar tempatan baru-baru ini.


Lebih memburukkan keadaan, Angkatan Muda Keadilan negeri seperti yang disiarkan akhbar tempatan mengeluarkan ugutan untuk memboikot aktiviti dan program Pas jika Azman Shapawi tidak menarik balik kenyataannya mengkritik PKR Terengganu sebelum ini.


Apa yang menarik, ramai penyokong-penyokong PKR mula mempertikaikan jasa Pas kepada pakatan pembangkang.


Mereka menganggap selama ini, Pas tidak menyumbang apa-apa kepada politik pembangkang sebaliknya mengharapkan PKR untuk melakukan serangan ke atas Barisan Nasional (BN).


Apakah perebutan kerusi antara Pas dan PKR ini hanya akan berlaku di Terengganu sahaja?
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved