ads

Selasa, 23 Oktober 2012

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


PENYU OH PENYU <b>DI RANTAU ABANG</b> (PELEPASAN ANAK <b>...</b>

Posted: 09 Oct 2012 02:21 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]SERAMAI 23 ORANG GURU DAN 10 PELAJAR KE PUSAT SANTUARY RANTAU ABANG , TERENGGANU ... KAMI BERAMAI- RAMAI MENGAMBIL GAMBAR DI SANTUARY PENYU DI RANTAU ABANG ...

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


17 Jul 12 : Lawatan BAKAT Institut Latihan Tentera Udara (ITU) Ke <b>...</b>

Posted: 17 Jul 2012 07:09 AM PDT

IPOH, 16 Jul 12 – Program lawatan BAKAT Institut Latihan Tentera Udara (ITU) ke Pangkalan Udara Gong Kedak yang dianjurkan oleh BAKAT ITU telah dilaksanakan pada 13 hingga 15 Julai 12 yang lalu. Menurut Pengerusi BAKAT ITU Puan Azizah bt Hussin, tujuan lawatan ini adalah untuk mengeratkan lagi hubungan silatulrahim di antara anggota BAKAT ITU dan BAKAT PU Gong Kedak. Sepanjang 2 hari lawatan diadakan, BAKAT ITU telah diberi peluang untuk melawat tempat menarik di sekitar Terengganu dan Kelantan. Di antara tempat menarik yang dilawati adalah di Pusat Tamadun Islam di Kuala Terengganu dan Rantau Panjang di Kelantan.

Bantuan dan kerjasama yang diberikan oleh pihak Pangkalan Udara Gong Kedak dari segi penginapan dan sajian amat dihargai. Terima kasih kepada Komander Pangkalan Udara Gong Kedak dan seluruh warga PU Gong Kedak terutama ahli BAKAT PU Gong Kedak yang membantu menjayakan program lawatan ini.

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


Blog Luqman Zakaria: Kenangan manis KAU dan AKU : <b>Pulau Kapas</b>

Posted: 01 Aug 2012 09:17 AM PDT

kepada pembaca arepnakbebel.com semua. entry ini merupakan entry imbas kembali. aku tak pasti samada aku pernah update pasal nih atau pon tak sebab banyak sangat entry. Singat aku, aku pernah update tapi bila aku search tade pulak. mungkin aku search guna keyword yang salah atau pon entry tuh hilang tanpa khabar. gituh kan. so anyway, pulau kapas ni terletak di terengganu ..ikang ikang ikang!. 
mampu posing jer kat atas banana boat! nak naik yang betul betul punyer tak dapat..kire ok what! kan..ermm.nih merupakan salah satu trip yang aku follow time diploma dulu.Pulau Kapas atau nama mat sallehnye ialah Cotton Island..pengalaman ke pulau kapas memang syok sampai aku di chop sebagai Negro! yelakan..kulit dah la gelap plus sunburn lagi..dah macam kek chocolate jer.
snorkelling! salah satu aktiviti yang kitorang buat kat Pulau Kapas nih..walau pon aku tak pandai berenang macam duyung..aku tetap gigih nak ber snorkelling..bende yang paling extreme aku buat.. pegang tali jer..yang lain semua berenang bak duyung yang cantik..aku pulak setia kat tali tuh jer. T__T.sedih woo..
selain dari snorkelling..kitorang ada main volleyball..seronok giler walaupon tak berapa nak pandai main, kitorang tetap bagi support..cer tengok cuaca..panas terik kot..mana tak makin gelap kulit kulit yang mulus nih! eh! mulus ke? oh yer! snorkelling dan volleyball agak extreme..jadi kitorang tukar game..game ini dinamakan "duyung duyung cantik!! cantek ke??? ".
taraaa! ini lah game duyung duyung tuh..SWEET kan.. >_<! LOL!
kitorang stay kat pulau kapas satu hari jer..lepas tuh..kitorang ronda ronda satu terengganu..makan nasi kukus..pergi melawat masjid kristal..singgah ke mana ntah nama tempat tuh untuk beli keropok losong..keropok losong terengganu..terbaikkk lah! sekali makan..sure nak lagi.oklah..sampai sini jelah aku taip! okbai..Ganu kite!

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>jerangau</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Oct 2012 01:06 AM PDT

Source: The Star Online

Published on 11th February, 2012 by Hanim Adnan and Edy Sarif

SUSTAINABILITY is the key to the continued success of Malaysia's thriving palm oil industry.

Currently, there is a steady trend among palm oil operators to advocate sustainability through optimal usage of natural resources and their biomass waste products.

One such company is Felda Group, Malaysia's largest plantation company, which is leading the way in "green" practices nationwide.

Felda Global's green agenda will be further enhanced going forward, says Felda Global Ventures Holdings Bhd group president Datuk Sabri Ahmad, who is an ardent advocate of sustainability and Blue Ocean strategy.

In June last year, he was elected a panel member of the Global Science and Innovation Advisory Committee (GSIAC), one of only four Malaysians in the select group made up of eminent scientists.

Bek-Nielsen: 'We are looking at reducing 25% of fossil fuel usage annually.'

"Green" may yet prove to be gold for Felda, Sabri tells StarBizWeekrecently.

Felda to date has 12 biogas trapping plants, two power plants, six compost plants, two mini-gasifier plants and one fuel pellet plant all utilising biomass waste as the feedstock.

Sabri says Felda will likely help to further drive the national biomass projects, which are believed to have a potential value of RM100mil.

Given its sprawling plantation assets, Felda has huge stocks of oil palm biomass waste from its estate and milling operations.

Of the 15.3 million tonnes fresh fruit bunches (FFB) which go into Felda mills annually, it amasses 3.36 million tonnes of empty fruit bunches (EFB), 1.83 million tonnes of mesocarp and 760,000 tonnes of palm shells. It gets another 6.1 million tonnes of old palm fronds from harvesting and 3,000 tonnes of oil palm trunks from replanting activities.

Felda Jerangau palm oil mill.

In addition, its mills have palm oil mill effluent (Pome) ponds which can be used to capture biogas which is then scrubbed to generate clean methane. Felda can in fact easily generate an additional income of RM35mil annually from the sale of its biomass such as palm shells and mesocarp fibre alone.

Instead, it chose to pursue renewable energy (RE) projects using the oil palm biomass waste products as feedstock to set up "green" projects which is friendly to the environment while creating additional lucrative income for the group.

In 2004, Felda built the Sahabat biomass power plant in Lahad Datu, Sabah, the first EFB-based Clean Development Mechanism (CDM) project in Malaysia and, also, the first in the world that runs on 100%-treated EFB.

According to Felda Holdings Bhd head of biomass Ahmad Nor Azman Jamin, many rural sites in Sabah are not connected to the national electricity grid.

Sabri says Felda will help to further drive the national biomass projects.

"Our intention is to replace the diesel usage with EFB-resources to generate 7.2MW and also 16 tonnes of steam for Felda Global's operational facilities."

The Sahabat biomass power plant, which can produce up to 55,000 tonnes of carbon emission credits (CERs) per year, has started selling CERs to an European buyer since 2006.

Under the Government's Entry Point Project 5 (for biogas), Felda Global is also planning an additional 49 biogas capturing plants.

Of the 49 biogas plants, 35 have been designated to supply electricity which will be hooked to the national grid, says Nor Azman. He adds: "Currently, we are segregating 12 existing biogas plants, with one in Serting Hilir already hooked to the national grid."

Following the Sahabat power plant, Felda Global and Tenaga Nasional Bhd's joint-venture company, FTJ Bio Power Sdn Bhd, is building a RM120mil electricity generation plant in Jengka, Pahang .

Commencing last December, it will generate 12.5 million watts using purely EFB. The EFB feedstock is accumulated from seven out of the eight palm oil mills owned by Felda Global in Jengka.

In addition, Felda has set up a joint venture with Premium Renewable Energy Group whereby it will self-generate 6MW that the plant needs for its operations by utilising the biogas generated by surrounding mills.

Meanwhile, another staunch advocate of sustainability is United Plantations Bhd.

The Teluk Intan-based efficient oil palm plantation group has set up biomass reciprocating boiler and biogas plants.

The main goal is to supply steam and electricity power to United Plantations' mills and refineries, thus cutting down both on fossil fuel costs and the emissions of CO2, says vice-chairman and executive director (corporate affairs) Datuk Carl Bek-Nielsen.

"We are looking at reducing 25% of fossil fuel usage annually at our plantations in Perak by relying on electricity generated from our biogas plants."

He says it is the group's commitment to reduce its "carbon footprint" and therefore, its greenhouse gas emissions remain a high priority to which new initiatives and important investments will continue going forward.

United Plantations' biomass reciprocating boiler and biogas plant, since their start-up in 2006, have contributed immensely towards mitigating CO2 and methane emissions.

"We envisage that with the various initiatives undertaken since 2006, our group's carbon footprint per tonne of refineed palm oil produced will be reduced by 35% by the end of 2012 compared with the pre-2005 levels," adds Bek-Nielsen.

Currently, United Plantations has three biogas plants in the country.

He says: "Although it is costly to set up a biogas plant, the impact that we receive is really worth it."

The cost of building a biogas plant is about RM7mil and the group has invested RM20mil in its existing three plants.

Within the next one to two years, Bek-Nielsen says, United Plantations is planning to add more biogas plants in Malaysia and Indonesia.

Advertisement

13 di dungun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di dungun - Google Blog Search


Alhamdulillah, Tamat Sudah Diplomaku <b>Di</b> UiTM <b>Dungun</b> :) | Mysara <b>...</b>

Posted: 20 Oct 2012 08:00 PM PDT

 Assalamualaikum

This entry dedicated special from bottom of my heart to all my course mate, Diploma in Public Administration, UiTM Dungun, Intake July 2010 especially for my class mate :')

Susah aku nak tuliskan dan gambarkan perasaan aku di sini, melalui kata-kata. Susah sangat sebab aku sendiri dapat rasa, ada satu bond yang terikat antara kita, yang semakin hari, semakin mengikat kuat antara kita, tak kisah lelaki atau perempuan which is we called it as siblings

Ya. Kita berkenalan dalam dua tahun setengah je tapi kita punya ikatan tu kukuh dan kuat. Tak ada dah isitilah, aku aku, engkau engkau. Semuanya sama je. Susah senang bersama, baik dari segi kalau ada masalah kewangan ker, masalah peribadi ker, masalah dalam pelajaran apa tah lagi. Tak adanya nak kedekut sebab kita semua sama sahaja

Jujur aku cakap, being with you all membuatkan aku betul-betul menjadi diri sendiri tanpa ada satu pun perasaan hiprokrit. Ya, korang pun mesti tahu kan yang selama ni aku macam terpaksa menipu diri sendiri dengan menjadi orang lain tapi bila dengan korang, aku jadi truly 100% me :)

Aku masih ingat lagi kita semua, budak part 1 ketika itu berkumpul dekat Dewan Cemara for our 1st meeting. Ingat lagi tak? Masa tu yang kena panggil dekat depan Adib Anuar. HAHA :D Aku ingat lagi weh! Aku ingat lagi!

Then selepas itu pun kita disusuli dengan perkenalan. Dari kawan satu kelas, kita pun dah mula kenal ke budak-budak yang lain kelas dari kita. Slowly, kita start bond into chemistry. Tak percaya, masa part 2 lagi best! Kita satu batch, lelaki dan perempuan dapat duduk satu kolej yang mostly semuanya dapat satu level! Budak lelaki DPA Kolej Tenggol satu level, budak perempuan DPA Kolej Perhentian satu level :)

Naik part 3, chemistry kita jadi lagiiiiiiiiiiiii rapat sebab masa tu, kita satu batch bertungkus lumus untuk organize dinner fakulti yang pada pendapat aku, dinner tu sangat-sangat berjaya dan kejayaan dinner tue takkan terjadi tanpa ada kita semua yang bekerjasama. Tambah manis pulak, dinner kita tu lecturer bagi thumbs up dan senior cakap memang best. Aku rasa we make a good and perfect team at that time :')

Naik part 4, kita dah mula rasa macam adik beradik yang baru nak berbaik selepas bergaduh. HAHA :D Masing-masing dah mula nak kenal, lepak sama-sama. Yang couple dengan satu batch dan satu kelas pun ada masa nie! Tapi kawan tetap kawan. Kalau dah terjumpa dekat cafe, memang hai hai lah memasing. Tak pun saling bertukar senyum :) Kadang-kadang ada yang dah nak balik bilik dah tapi bila jumpa member, eh eh sanggup tau berpatah balik dan duduk sekali dengan member, sambung borak! Hehe yang tu aku lah tue :p

Dan yang paling best, aku rasa macam happy sangat-sangat bila ada budak kos lain cakap "Korang budak  DPA nampak macam selalu together je, united. Even lain-lain kelas pun, korang still boleh kenal dan lepak sama-sama" THIS! Aku rasa happy sangat-sangat :) 

Dan yang paling best, ada sorang budak kos lain jugak cakap "Korang budak DPA ni memang jenis kecoh dan bising eyh?" HAHA :D Aku just anggukkan kepala je sebab memang betul pun! Kitorang kalau dah berkumpul, tak kisah lah satu kelas ke, bergabung ke, memang bising dan kecoh dan suka buat benda yang mengarut-ngarut HAHA :D

Naik part 5, dah tak payah nak cakap sebab masing-masing dah dapat rasa yang kita ni memang adik beradik. Tak kiralah kawan satu kelas ke, tak satu kelas, sama je :) Kalau time waktu gabung kelas dalam Dewan Anggerik atau Dewan Bakawali, maka akan terjadilah huahuahuahuahuhuahuaa yang sangat-sangat bingit! Masing-masing kalau dah dapat jumpa, tak menang tangan nak melayan yang mana satu HAHA :D

Tapi sebenarnya kan, gelak ketawa kita tu sebenarnya mengundang duka dalam hati kita ni sebab sebenarnya kita tahu, lepas nie kita akan berpisah dan perpisahan itu benar-benar terjadi tanggal 18 Oktober 2012 baru-baru ni. Selepas paper LG, masing-masing masih tak balik sebab nak berjumpa dengan kawan-kawan kita buat kali terakhir sebelum berpisah. Saling bertukar salam, saling bermaaf-maafan, saling bertukar pelukan.

Sebak di dada bila berpisah dengan kawan-kawan yang menjadi teman kita ketika susah dan senang. Sebak di dada bila kita fikir kita akan tinggalkan Dungun, bandar terpencil di Terengganu yang pasti memberi 1001 kenangan pahit manis suka duka kepada kita. Sebak di dada bila kita berfikir yang selepas ni, dah susah dah kita semua nak berkumpul macam nie. Sebak kan?

Kawan-kawan, di sini, aku nak mintak maaf sangat-sangat dari hujung rambut sampai hujung kaki kalau ada salah dan silap dari aku, tak kisahlah yang sengaja atau tersengaja. Yang buruk tu datang dari aku dan yang baik tu datang dari Allah swt. Setiap manusia ada salah dan silap dan termasuk jugak dengan aku. Maka aku pohon maafkan lah aku. Halalkan segala-galanya dan kalau ada apa-apa, mohon boleh beritahu aku

Aku juga maafkan korang. Yang lepas tu, aku dah tak nak ingat dah. Biarlah ~ Jadikan yang lepas tu sebagai pengajaran dan kenangan kita bersama. Yang penting, macamana kita nak hadapi masa depan kita nanti, dengan ilmu dan pengetahuan yang kita ada dan dapat semasa di Dungun

Kepada semua lecturer-lecturerku dari Part 1 sampailah ke Part 5, terima kasih banyak-banyak atas ilmu yang dicurahkan, tunjuk ajar, nasihat dan teguran yang diberikan. Insyallah aku akan semat dalam hati dan akan jadikan ianya sebagai bekalan pada masa depan. Harap Sir/Madam/Miss akan halalkan semuanya dan maafkan kesalahan saya. Ye ~ saya tahu saya ni bising dan banyak mulut dalam kelas. Maafkan saya :)

Guys, even though kita dah tak mungkin bersama macam dulu-dulu, dah berpisah berjuta-juta kilometer, dah tak satu kelas macam dulu, dah tak satu kolej, dah tak boleh nak duduk lepak, tapi aku harap persahabatan yang kita bina ni tak kan tamat disini je. Ingat, perpisahan itu bukan petanda kepada jaraknya hubungan antara kita semua

Biarlah masing-masing dah jauh, jangan persahabatan yang kita bina selama dua tahun setengah ni, akan terkubur dan terhenti macam tu sahaja. Biarkan ianya berterusan sampai ke akhir nafas kita. Ada masalah, boleh kita sama-sama kongsi. Biarlah jauh pun tapi biar kita tahu yang masih ada kawan-kawan kita yang lain lagi yang masih berada di sisi kita, memberi semangat kepada kita

Terima kasih atas segala-galanya. Tunjuk ajar, gelak ketawa, bahu yang dipinjamkan untuk aku, telinga yang mendengar masalahku dan bebelanku, tangan yang menghulurkan bantuan ketika aku perlukan, tenaga, wang, masa, teguran dan nasihat dan yang penting, terima kasih untuk persahabatan yang aku kira paling manis dalam hidup aku. Terima kasih untuk segala-galanya :')

I'm gonna miss you all, seriously! Maaf sekali lagi aku pohon.

YOU ALL ARE THE BEST! :'D


LIKE kalau happy :) COMMENT kalau gelak :D


 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved