ads

Isnin, 29 Oktober 2012

13 di seberang takir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di seberang takir - Google Blog Search


curahan rasa: ~ kami <b>di</b> kem pengakap <b>seberang takir</b> ~

Posted: 29 Oct 2012 01:45 AM PDT

assalamualaikum

pada 21-22 Oktober 2012, cheqna terlibat dengan program kaunseling organisasi institusi yang melibatkan Taman Sinar Harapan, Sekolah Tunas Bakti (P) Marang, Asrama Rusila Marang dan juga Rumah Ehsan..seramai 26 orang staf terlibat dalam program kali ni...ekceli kak oya yang handle program ni...fasinya cheqna n kak zie...kak oya pun terlibat jugak..

with kak oya...masa ni petang 21.10 kalau tak silap...masa ni kak zie tengah handle ice breaking..kami??tengah handle sesi bergambar antara kami la..ekekekeke..apa nak diherankan..kan ke bergambar dimana saja adalah moto kami =)

yang ni masa aktiviti lukisan berantai...kak oya handle...cheqna??tukang handle gak..handle kamera..ekekeke...masa aktiviti cheqna handle..kak oya tak snap gambo..sampai hati tau...

bukan saja2 lukis...ada makna disebalik semuanya....kita boleh nampak personaliti seseorang melalui lukisan yang dihasilkan......seronok tau tengok mereka2 ini

kak zie..cheqna...n kak oya...antara fasi yang terlibat la..masa ni xtvt cheqna handle...peserta buat xtvt yang cheqna suh buat....kami plak buat xtvt bergambar kami...lalalalalala..

habis program on hari isnin....hari ahad-isnin tu hujan...kem pengakap ni plak kat depan pantai....memang menusuk kolbu betul..=)

habis program ni..selasa cheqna masuk opis...rabu meeting untuk ke perak...ekceli dah lama tak tinggalkan hubby..jadi 1-4 November 2012 ni cheqna akan ke Perak...ada sesape nak jumpa??jom...

13 di marang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di marang - Google Blog Search


teganuku: Kerajaan Negeri Aktifkan Semula Tanaman Padi <b>Di Marang</b>

Posted: 22 Oct 2012 01:26 PM PDT

Kerajaan negeri Terengganu akan mengaktifkan semula tanaman padi di daerah ini dalam usaha membantu ekonomi petani setempat dengan memperkenal penanaman padi wangi varieti ketiga menjelang tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Asha'ari Idris berkata mulai tahun ini, kerajaan negeri memulakan program menanam padi wangi varieti ketiga (MRQ 76) seluas 20 hektar melibatkan 12 penduduk kampung buat masa ini.

"Kita akan memberikan tumpuan kepada daerah Marang sebab di kawasan ini sudahpun ada kemudahan asas seperti parit dan petak-petak padi tetapi ianya sudah lama terbiar tanpa diusahakan.

 "Ini seterusnya membantu negara dalam mengurangkan kebergantungan import beras wangi dari luar negara," katanya di Kuala Terengganu, semalam.

Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) memperkenal MRQ 76 tahun ini selepas mengambil masa lebih 10 tahun untuk membuat kajian bagi menghasilkan varieti itu setelah varieti MRQ 50 dan MRQ 74 diperkenalkan, masing-masing pada 1999 dan 2005.

Beras wangi varieti baharu itu menghasilkan kualiti nasi yang wangi seperti pandan, lembut, sedikit melekit dan enak dimakan iaitu ciri-ciri mirip kepada varieti padi wangi yang diimport dari Thailand.

Malah penghasilan varieti baharu itu selaras saranan kerajaan di bawah Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) Projek Permulaan Ekonomi (EPP)9 untuk memajukan lagi pembangunan dan pengeluaran padi wangi di luar jelapang padi.

Asha'ari berkata sebelum ini kerajaan negeri telahpun memberikan tumpuan kepada projek padi berjelapang di daerah Setiu namun kawasan tersebut membuat penanaman padi biasa.

Sehubungan itu, beliau berkata, sebuah syarikat tempatan menunjukkan minat untuk mengusahakan tanaman padi wangi secara besar-besaran.

"Sebagai percubaan, tanaman padi wangi ini telahpun dibuat di kawasan Besut bagi menentukan kesesuaiannya," katanya.

Dalam perkembangan lain, Asha'ari berkata kebanyakan pelabur asing yang datang ke negeri ini rata-rata berminat untuk melabur dalam sektor perikanan, khususnya ternakan udang putih.

Dalam hal ini, beliau berkata kerajaan negeri meluluskan sebuah kawasan seluas lebih 1,000 hektar di Mercang, Marang kepada sebuah syarikat usahasama Ocean Aquatic Marine (M) Sdn Bhd dari Malaysia dan Zhanjiang Guolian Aquatic Products Co Ltd dari China dengan pelaburan hampir RM2 bilion untuk tujuan tersebut.

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


victory: Lebuh Raya Macet Kerana Sikap Pengguna

Posted: 28 Oct 2012 09:48 PM PDT

Sambutan Hari Raya IdulAdha pada 26 Oktober,2012 baru-baru ini sungguh meriah. Hari kebesaran Islam menandakan sempurnanya jutaan umat manusia mengerjakan wukuf di Arafah yang jatuh pada Hari Khamis 25 Oktober. Semoga Allah SWT menerima amalan mereka sebagai HAJI MABRUR .  Umat Islam di Malaysia merayakannya pada Hari Jumaat .  Perbezaan waktu Malaysia- Arab Saudi 5 jam lebih awal . 
Menjadi tradisi bagi umat Islam Malaysia menyambut raya di kampung dan desa bersama kaum keluarga . Lebuh raya  seluruh negara macet (sesak) dengan kenderaan  yang berbondong-bondong menuju kampung halaman masing-masing seawal dini hari. Perjalanan pada waktu biasa mengambil masa hanya 6-7 jam ke Kelantan menjadi 12 atau 13 jam pada musim perayaan . Balik Kelantan seumpama pergi ke London . Demikian keluh isteri saya bersama anak . Sikap pengguna yang mementingkan diri menyebabkan kesesakan berpuluh kilometer terutama semasa hendak membayar tol. Sesetengah pengguna tanpa memikirkan bahaya orang lain terus memecut macam pelesit mengambil laluan kecemasan  menyebabkan berlakunya kecelaruan dan simpang siur yang sungguh menggerunkan. Pengalaman mengalami kesesakan panjang saya lalui ketika di Chegar Perah pada 25 Oktober lalu sungguh menyeksakan. Sikap pengguna yang tidak berdisiplin menyebabkan kesesakan  tidak terkawal. Kenderaan tidak dapat bergerak selama hampir sejam .  Kedua-dua hala tidak boleh di lalui sehingga pihak Polis terpaksa mengeluarkan saman kepada kenderaan yang engkar laluan. Setelah campur tangan Polis , perjalanan agak lancar dan kami tiba di rumah jam 8.30 malam (genap 13 jam) . Sebenarnya perjalanan menjadi lebih selamat, teratur dan harmoni sekiranya pengguna mematuhi peraturan . Orang Malaysia sebenarnya baik dan bertolak ansur tetapi amalan ini tidak berlaku ketika memandu . Saya pernah terbaca dalam surat khabar Bahasa Inggeris beberapa tahun  lalu bunyinya lebih kurang " Malaysian drivers never consider other motorist " .  Memang ada benarnya dakwaan pelancung asing tersebut melihat sikap dan cara kita memandu . 
Perjalanan Balik ke Kuala Lumpur.
Setelah selesai melaksanakan ibadah korban, pada hari Sabtu 27 Oktober  saya memohon izin dengan ayah dan keluarga untuk ke Kuala Terengganu menghantar anak (Kak Ngah) ke UNISZA  dan kami bermalam di Permai Inn. Esoknya sesudah sarapan dan menghantar Kak Ngah kami bertolak balik ke Kuala Lumpur melalui Lebuh Raya Pantai Timur (LPT). Perjalanan pada mulanya lancar . Banyak kenderaan mengguna laluan Bandar Mu'azzam Shah melalui Chenih Baharu untuk ke Tol Jabor . Setelah mengisi minyak di Chenih baru dan menunaikan solat Zohor dan Asar (jamak) kami meneruskan perjalanan balik ke Kuala Lumpur . Kenderaan cukup banyak memenuhi LPT menyebabkan sesetengah pengguna mula memotong mengikut laluan kecemasan . Keadaan menjadi semakin tidak terkawal apabila sampai TOL menuju Karak . Masing-masing berebut membayar tol . Kita yang sedang beratur untuk sentuh kad (Touch N Go) dihalang kenderaan lain sehingga terpaksa bersabar. Hingar bingar dan simpang siur tidak terurus sehingga kesesakan berpuluh kilometer. Puluhan kenderaan tersadai di tepi jalan  kerana enjin terlalu panas . Saya tidak dapat bayangkan keluarga yang membawa anak-anak kecil menghadapi situasi seperti ini . Setelah menempuh perjalanan  yang perit  menguji kesabaran iman, akhirnya kami sampai di rumah pada jam 930 malam . Alhamdulillah .

RumahkuSyurgaku: Trafik TRG -> KL melalui LPT [ Trafik Raya ]

Posted: 26 Oct 2012 12:00 AM PDT

                                            foto jam 2.00 am di Jerangau - Jabor                                                     foto : Jerangau - Jabor
                                                 foto : pukul 6.50 am Lebuh Raya Karak

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Smk <b>Wakaf Tapai</b>: Fadhilat Puasa Sunat Hari Arafah 9 Zulhijjah

Posted: 23 Oct 2012 11:04 PM PDT

Seperti yang kita tahu, tarikh Hari Raya Aidiladha tahun 2012 jatuh pada hari Jumaat, 26 Oktober 2012 bersamaan dengan 10 Zulhijjah 1433 Hijrah. Jadi, Hari arafah iaitu 9 Zulhijjah akan jatuh pada hari Khamis ini.

  Disunatkan kepada orang yang tidak melakukan ibadah haji. Fadhilatnya sangat besar sebagaimana dijelaskan menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. ujurnya, Rasullullah s.a.w. telah ditanya oleh sahabat mengenai puasa hari 'Arafah, sabdanya bermaksud: "Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu dan tahun-tahun kemudiannya." (Riwayatkan oleh Muslim dan al-Turmuzi)

 Sabda Rasullullah S.A.W lagi:

"Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya iaitu :- 1. Orang-orang yang mati syahid 2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam Bulan Ramadhan. 3. Orang berpuasa di hari Arafah.


13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


Atiqah Sayuti: Survival Laut @ <b>Pulau Bidong</b>

Posted: 21 Oct 2012 06:35 AM PDT

Salam from Taman Rakan, Kajang, Selangor Darul Ehsan ;)
Ehem. Sebulan dah. Sebulan. Akhirnya ku pulang ke rumahku syurgaku. Rindu-rinduan terhadap ibu ayah, bantal busuk, katil busuk dapat ku lepaskan jua. Sobs. Banyak cerita. Banyak sangat nak kongsi bersama sahabat handai. Namun masa mencemburui aku untuk berkongsi semuanya. Hanya mampu ku coretkan beberapa kisah sahaja.
Tak sangka, memang tak sangka. Si kaki bangku ini masih berpeluang untuk menyertai kem, mengungkap kembali memori zaman sekolah. Tidur dalam khemah tu haibat. Tak sangka juga aku masih mampu 'memuatkan' diri di dalam khemah. Kehkeh. 11-12 Oktober, Kem Induksi Math di Kem Tebu View, Hutan Lipur Lata Belatan (eh betul ke eja nih?). Dapat jua ku ukirkan beberapa pengalaman baru, berkenalan dengan teman baru sesama jabatan, merapatkan lagu ukhuwah antara kami.
Selang beberapa hari, 16-17 Oktober pula pelajar tahun 1 ambilan ke-2 diwajibkan untuk mengikuti Survival Laut di Pulau Bidong. Tahu tak ini lagi menarik ? Pengalaman baru yang mungkin takkan berulang kembali memandangkan aku..... 'indoor person'. 


Introducing....classmate yang hari-hari tengok muka ku, Norhafizah. Tepuk3
Suasana di pagi hari. Feeling Ka Ho Na Pyar Hai sikit
Kitaorang ada 4 aktiviti secara marathon ; memancing, snorkeling, jungle trekking @ jejak warisan dan berkayak. Tapi sebelum tu para pelajar dikehendaki melepasi aktiviti Water Confident terlebih dahulu. Ni benda baru bagi aku, nak aku berenang-renang sesaja memang takkan terjadi la rasanya. Kalau family pergi bercuti kat Port Dickson pun aku sekadar menguis-kuis pasir di kaki sahaja. Huhu. Best bila pakai jaket kuning tu terapung-apung. Rasa awesome je. Patutla swimmer kurus selimmm je. Kaki memainkan peranan penting. 
Time memancing and snorkeling and berkayak tak ada gambar selingan nak letak pulak. Sebabnya memancing and berkayak iz , aku tak berapa suka but snorkeling iz d best ! Daebak ! Tapi still tak ada gambar lah sebab bila masanya aku nak snap gamba sambil melihat ikan-ikang nemo yang comel kan. Rugi-rugi tak bawak kamera Lomo adik aku =.=
So, gambar yang ada untuk selingan sekadar aktiviti Jungle Trekking je. Itupon ni Fizah yang snap gambar sebab aku tak bawak phone ke sana. Konklusi, pengalaman baru yang aku dapat ni boleh bina stamina and semangat kental sikit. Takdela lembik je macam dulu kott. Kuikuikui
Selingan si blogger pari sikit, wuwu
Terik...balik dari pulau je, muka terus berkilat.
SubhanaAllah. Pulau ni cantik sangat. Kadang-kadang rasa macam bukan kat Malaysia. Feeling hindustan lagi, hikhik
p/s : Esok exam Muet, wish me luck ! :D

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved