ads

Jumaat, 13 April 2012

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


Homestay rumah semi-D 3 Bilik <b>di Paka</b>, Dungun - Kuala <b>...</b>

Posted: 13 Feb 2012 03:31 AM PST

Malaysia » Terengganu » Kuala Terengganu » Property > Rooms for Rent/Shared > Room for rent in house » Homestay rumah semi-D 3 Bilik di Paka, Dungun

PRIVATE AD

Property type: Rooms for Rent/Shared For Rent

Rental type: Room for rent in house

Rental price: RM 150/day

Accepted: Male / Female

Semi D house for Homestay at Paka, Dungun Area.
3 BedRoom, 3 restroom.
Furnished (Bed, kitchen, water heater, TV, DVD)
5 minutes to town area (bank, shopping complex and beach)
20 km to Dungun (15 minutes drive)
and 15 km to Kertih (10 minutes drive).
Near PETRONAS Industrial Complex.
RM150 per night.
Monthly rate upon discussion.
Please contact : Pn Hjh Fauziah (011-1299 8425) atau email pauzii@yahoo.com

 
Hjh Fauziah Musa
Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia
Monday, 13 February 2012, 19:29
356122
011-12998425 (Mention Sheryna when calling! Thanks.)

Reply to this Ad

View related ROOMS FOR RENT/SHARED » ROOM FOR RENT IN HOUSE ads:

REMEMBER:
- Deal locally and meet in-person with buyer/seller (in a public place and take a friend with you).
- Never pay with Western Union or Moneygram.
- Don't accept cashier checks or money orders.
- Sheryna.com.my is NOT involved in any transaction (payment services, shipping, guarantee transactions, etc), does NOT offer "buyer protection" and does NOT offer "seller certification".

Sheryna.com.my does not accept any responsibility for the above classified. The advertiser bear all the responsibility. For any problems, please use Report abuse button!

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


..Bila ku kata cinta..: Destinasi Cuti <b>di Pulau Perhentian</b> 3

Posted: 23 Mar 2012 11:46 PM PDT

bangun pagi, gosok, cuci muka, terus mandi...hehe... 
memandangkan hari ini hari snorkeling sedunia (lah sangat..), kami bangun dengan rasa eXcited terlebih-lebih.
apa yang penting? isi perut dulu lah.. 
our breakfast yang ala-ala mat salleh lah sangat ni cost us RM37.00 uolls... hehe
takde choice, terpaksalah order..kalau kutahu...awal-awal aku bawak bekal roti sedozen..
kami amik snorkeling trips dengan fauna chalet (jiran flora chalet..)
super eXcited OK? atas boat aje...hehe..


menanti penuh debar....abang yang guide snorkeling trips kitorang tu..muka dia ada ala-ala Yus Jambu...hehe
Point pertama : turtle point
kat sini supposedly kita akan nampak penyu besar. we olls pusing-pusing jugak..tengok-tengok kalau ada penyu yang sudi nak tunjuk muka.. Ada. tapi tak sempat nak terjun. penyu dah blah macam tu aje.. Pemalu betoi penyu sekor ni..
aksi memanggil penyu dengan jayanya..heeheee
Point kedua : fish points
masa kitorang sampai..boat dah sedia ramai. Macam pesta air..masing-masing tengah syok 'skodeng' ikan... Subhanallah..cantik sangat taman laut ni. Sekor-sekor ikan kita nampak..jelas gitu..siap boleh pegang (kalau korang rasa korang terrer nak tangkap guna tangan)
kat sini...gambo tak sempat nak amik. Kamera bateri habis. Hancusss...harapan my hubby yang konon2 nak posing sakan. kami pulak..sempat bawak sebijik kamera je...tepon kami tak teringat nak bawak..DSLR aku yang besar gedabak memang tak rasa nak bawak gi snorkeling..

ni aje yang sempat terakam...sebelum bateri habess..
super duper eXcited hubby...hehe..sempat snap sebelum bateri habis..
aku yang pura-pura seronok..padahal dah kalut semacam..tak bergerak-gerak langsung ! aku phobia pada kedalaman laut Ok?
point ketiga: shark point
point ni tak jauh dari point pertama dan kedua tu. bezanya..kawasan ni lebih dalam.. Takutnyaaaaa....
kan aku ni kategori fobia pada kedalaman laut..so, terjun air tu pon sebab terpaksa. Orang kata dah membayar...takkan tak nak cuba kan?
rezeki kami nak jumpa shark besar2 takde nampaknya. nampak anak-anak shark je...ee..gamat pon ada tau? gemuk-gemuk lembik...
habis je shark point, abang yang ala-ala Yus Jambu tu bawak kami ke Air Berani... Ni kira cam anak sungai kat tepi pantai. airnya sikit je..tapi sejuk dia. Mak ai..macam mandi air dalam peti sejukkkkk... 
tengahari buta aktiviti snorkeling dah sudah... 3,4 jam tu rasa singkat sangat. kalau ikut hati, nak sangat berlama-lamaan kat Fish Point area tu. Pemandangan dasar laut dia terlaluuuu cantik yang sukar nak ku gambarkan dengan kata-kata. Serius...korang kena tengok sendiri. Dan lepas tu korang akan bersetuju dengan konsep konservasi marine park yang sedang giat dipromosikan.  Setakat nak belanja RM5.00 untuk conservation fee tu..small the matter the kacang lah!




klik sini untuk baca lagi :
Destinasi cuti di Pulau Perhentian Besar

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


<b>Pulau Kapas</b> Island Malaysia 2012 | Asia Holiday, Events Calendar <b>...</b>

Posted: 13 Apr 2012 07:25 AM PDT

Pulau Kapas is an island paradise with white sandy beaches fringed with shady palm trees making it a perfect retreat. The first impression is its laid back yet rustic ambience calling for pure relaxation. It offers a "home away from home" amidst a typical Malay village concept and hospitality.

Kapas Island is a small island consisting of merely a few holiday resorts. It will take just a couple of hours to stroll along the beautiful beach from one end to the other end passing all the holiday resorts. The other side of the island is however, only accessible through a jungle trekking trail.

Pulau Kapas offers a variety of adventures to sea lovers. The hidden treats of nature's splendors are both on land and below the sea. You could track into the island's interior and amazed at the colorful natural flora and fauna along the way. Explore the most varied marine life among the many coral reefs around the island. Snorkeling and underwater diving is popular along stretches of shallow coral reefs of the island's western shore.

The advantages of Pulau Kapas is its easy accessibility, wide range of activities and facilities. It is highly popular among backpackers as it is less expensive than other neighbouring islands yet offers equally good beaches.

July, August and the local holidays are the best times to go. An island famous for its clear waters, sandy white beaches and swaying palms, it is relatively isolated. Home to an infinite variety of hard and soft corals, the waters around the island abound with sea-shells, fish and turtles.

Kapas Island is famous for squid catching activities whereby tourist flock to the island from the month of April to September every year for this unique activity. Guest will go squid catching at night time by a local fisherman boat, equipped with the squid catching equipment to catch a squid. The squid caught will be up to the guest for own barbeque and to be cook at the resort restaurant at a minimal charge.

A taxi from Kuala Terengganu airport or the bus terminal costs RM 30.00 for the journey to Marang Jetty. Boat transfer service may start as early as 7:00 and costs RM 35.00 per person (two way).

You can leave a response, or trackback from your own site.

the emmiey&#39;s: escape to <b>Pulau Kapas</b>, Terengganu

Posted: 12 Apr 2012 02:00 AM PDT

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, Allah bagi kesempatan untuk aku lihat keindahan dunia ciptaannya :)

actually, dah lama aku teringin nak pergi pantai atau pulau. tempat yang best untuk tenang kan diri dengan pemandangan yang sangat cantik, angin sepoi-sepoi, bunyi ombak. hee best sangat. tinggal dekat bandar ni penuh dengan bunyi2 bising kereta lalu lalang, traffic jammed, dengan pencemaran udara, bunyi and so on.. huhu lagipun, aku tak pernah merantau kat tempat lain, sedih. dari tadika sampai universiti, aku masih dalam area selangor atau kuala lumpur. huhu nasib lahh.. hehe

so, hari tu aku dengan kawan2 decide nak pergi jalan2 la sempena cuti midsem yang seminggu ni. most of us, orang selangor and kuala lumpur, so we decided nak pergi area pantai timur. macam best. btw, ade kawan kitorang duduk area terengganu.. yayy lagi senang lah nampaknya :)

so selepas ditetapkan tarikh dan masanya.. kami pun bertolak ke Terengganu :)
(serius excited sebab first time naik bas nak pergi jauh2 dengan kawan2)

bosan dah naik KTM dgn bas rapid bile balik rumah. jom naik bas ekspress pulak.
beg2 tu bakal beranak. soon, soon... trust me. :P
memang best bila perjalanan tu cuaca sgt baik dan view sgt cantik.
terharu mcm tak percaya dah sampai terengganu. haha
 (over =__=" padahal mata gatal tgk brg2 nak shopping :P )
first night. lepas makan keropok lekor rebus, keropok lekor goreng dan kerang bakar.
hee makan tepi laut tuuu ^__^
Pulau Kapas, here we come :)
dapat bilik betul2 depan laut. rumah untuk family. ade tingkat atas and bawah. 

first day kita penuhkan dgn aktiviti. jalan2 sekitar pulau, lepas tu baru snorkeling and canoeing.
first time snorkeling. awesome ! alhamdulillah. hee 

second day, lepas subuh terus pergi tepi pantai hee 
since tak ramai orang hari tu, kitorang dapat offer untuk snorkeling kat 
tempat yang lagi best. yayayy memang best sgt.
cantik sangat dasar laut, macam2 warna, jenis ikan, terumbu karang, hidupan laut.
hanya dapat rakam dalam memori je :)
satu jam lebih snorkeling, habes sunburn semuaaaa hehe

settle dekat Pulau Kapas. sekarang balik ke mainland.
shopping dekat Pasar Payang. hehe
penuh boot kereta dgn keropok, kain batik, baju. beg.. hoho
nama pun perempuan kannn.. hehe 
tapi malam tu dah bertolak balik dah. nasib baik cukup tangan nak bawak segala barang2 tu. kalau tak, 
last but not least. hehe gonna miss this two cute and brilliant kids. fatimah and diyak. 
hehe insyaAllah ade masa, kak amy dtg lagi okay.. :)
alhamdulillah. akhirnya dapat jugak escape :) yay yay tapi bila balik je konfem kerja yang sangat banyak menanti. huhu takpe, tingkatkan semangat ! ^__^ semua boleh settle :) thank you kawan-kawan. thank you eyda n family yg jadi tourist guide kitorang + homestay + masakan mak kau yang sangat sedap tu :) 
thank you eyna, kiah, kak long sudi escape bersama-sama. :P hehe 
thank you mak n abah bagi izin :)
thank you Allah untuk kesempatan ni :)
#done escape. back to reality....with new spirit ! ^__^
#thanks nazrin untuk angry bird putih ! haha mentang2 aku dah hitam, perli la tu bila bg yang putih tu. =__='
#balik2 je demam T__T dugaan. 
#dapat rase perasaan seorang perantau, acehhh lepas ni nak naik kereta api pulak lah. :P
#short and sweet 3days and 2night escape.

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


Dari Minda Mohd Nasron Hashim: Jajahan Kota Bharu

Posted: 09 Feb 2012 09:20 AM PST

بِسْــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
KOTA BHARU ialah ibu negeri Kelantan. Bandar ini mula dibuka pada masa pemerintahan Sultan Muhammad II pada tahun 1844, dan merupakan bandar tertua di sebelah pantai timur Semenanjung Malaysia. Bandar ini terletak tidak jauh dari muara Sungai Kelantan. Kota Bharu menjadi pusat pentadbiran dan perniagaan negeri Kelantan. Jumlah penduduk pada 2010 ialah sekitar 609,886 orang, menjadikannya bandar terbesar di pantai timur Semenanjung. Kota Bharu tidak mempunyai rangkaian lebuh raya tetapi boleh dihubungi melalui lebuh raya terdekat Lebuhraya Pantai Timur dan susur keluar di Jabor, Kemaman dan meneruskan melalui Jalan Persekutuan 12 ke Kuala Berang dan Kuala Terengganu dan menuju ke Kota Bharu atau Lebuhraya Utara Selatan di persimpangan Simpang Pulai yang melalui Cameroon Highland menuju ke Gua Musang dan seterusnya ke Kota Bharu di Jalan Persekutuan 8 . Kota Bharu juga tidak mempunyai rangkaian kereta api tetapi boleh menggunakan stesen kereta api terdekat di Wakaf Bharu 5 kilometer ke utara Kota Bharu.
Kota Bharu juga merupakan salah satu daripada 10 jajahan pentadbiran negeri Kelantan yang terdiri daripada Kota Bharu, Pasir Mas, Tumpat, Pasir Puteh, Bachok, Kuala Krai, Machang, Tanah Merah, Jeli dan Gua Musang.
Keistimewaan dan tempat menarik di Kota Bharu.
  • Pasar Besar Kota Bharu (Kaum wanita banyak berniaga di sini).
  • Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri.
  • Gelanggang Seni (Tempat kegiatan kesenian dan kebudayaan).
  • Perusahaan batik (Perusahaan yang terkenal di Kelantan).
Kota Bharu telah dibuka dengan rasminya pada tahun 1844 oleh DYMM Sultan Muhammad II sebagai ibu negeri Kelantan yang baru bagi menggantikan Kota Saba yang tidak lagi sesuai untuk dijadikan pusat pentadbiran negeri kerana selalu diancam dengan banjir. Baginda telah bersemayam di sebuah istana yang digelar "Kota Bharu" sempena kota yang baharu dibuka oleh baginda. Walau bagaimanapun, tidak lama kemudian, istana Kota Bharu tersebut telah ditukar nama kepada Istana Balai Besar ekoran kekeliruan yang timbul di antara nama tempat dan juga nama sebuah istana.
Sejak itu, Kota Bharu telah mengalami proses urbanisasi yang pesat dan menjadi tumpuan penduduk. Hari ini, Kota Bharu telah muncul sebagai bandar terbesar di Pantai Timur Malaysia dengan jumlah penduduk melebihi 609,886 orang.
Penduduk Kota Bharu kaya dengan budaya yang sungguh unik. Lantaran itu, pada 25 Julai 1991, ibu negeri Kelantan ini telah diisytiharkan sebagai kota budaya oleh DYMM Al-Sultan Kelantan. Manakala pada 1 Oktober 2005, ibu negeri Kelantan ini telah diisytiharkan sebagai sebuah bandar raya Islam dengan gelaran "Kota Bharu Bandar Raya Islam".
Kota Bharu juga ialah tapak pendaratan angkatan tentera pencerobohan Jepun pada 8 Disember 1941 semasa Perang Dunia Kedua.
Kota Bharu sebagai Bandaraya Islam
Kota Bharu diisytiharkan sebagai Bandar raya Islam pada hari Sabtu 1 Oktober 2005 jam 10 malam oleh Sultan Kelantan, DYMM Sultan Ismail Petra ibni al-Marhum Sultan Yahya Petra di Stadium Sultan Mohammed Ke IV. Perasmian turut disaksikan oleh ribuan hadirin sehingga terpaksa menonton di layar yang dipasang di beberapa tempat disekitar Kota Bharu.
Selepas perasmian tersebut, Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) ditukar nama baru iaitu Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam (MPKB-BRI).
Akan tetapi pengisytiharan ini bukan bermakna bandar Kota Bharu telah mendapat status bandaraya sepeti yang lain, tetapi sekadar menggelarkan Kota Bharu sebagai bandar yang bercirikan Islam sebagaimana Melaka digelar Bandaraya Bersejarah atas dasar bercirikan sejarah.

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


alasan untuk kemalasan: kisahku <b>di kemaman</b>

Posted: 10 Apr 2012 11:47 PM PDT

housmet aku yang pertama setelah mendapat kerja menjarah kederat dengan gaji minima ini ialah seorang asasin androjinus anonimus yang tidak berkemaluan. kelangkangnya hanyalah satu permukaan rata seperti kelangkang manekin. bagaimana aku boleh tahu? entah kenapa dia memang tidak pernah berseluar ketika di rumah. 2 minggu pertama aku macam 'isk' juga, risau kalau pemandangan itu boleh membawa ke tidur dan perut. tapi lama kelamaan mimpi ngeri dan muntah hijau tak juga muncul-muncul, maka aku malas dah nak kisah. bagaimana dia kencing? entah, tidak pernah pula aku ikut dia masuk jamban.

housmet aku itu, dia terlalu kacak untuk jadi perempuan tapi terlalu lawa untuk jadi lelaki. pergerakannya ialah satu flow yang berterusan tanpa ujud sekelumit pun istilah kekok - serius macam penari balet - walaupun ketika terkena air panas mahupun terjatuh kerana tersepak bucu tangga. gesturnya seolah-olah telah diantisipet dan dikoreograf sedari lahir. aku berani jamin kalau dia diupah menamatkan riwayat kau, kau tidak akan sedar apa pun. tahu-tahu saja kau sudah disoal perihal identiti tuhan kau.

aku betul-betul harap dalam egrimen seorang asasin ada menyebut housmet tidak boleh dibunuh sebab aku yakin kalau dia mahu atau sudah dibayar oleh bekas teman lelaki teman tapi mesra aku, dengan seutas megi pun nyawa aku boleh melayang. ke aku sudah pun mati?

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


.sizzuka stories.: HINEX XII | day 2

Posted: 13 Apr 2012 12:20 AM PDT

sambungan hari kedua HINEX camp di Pulau Bidong , Terengganu .
HARI KEDUA : 08 APRIL 2012 . 
bangun seawal pagi , menunaikan solat Subuh dan bersiap-siap untuk pendaftaran di UMT . masa pendaftaran , terserempak pulak dengan peserta dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai , Johor . haha , terujaa tak hengat laa aku kan , sebab dorang datang dari Johor . rindu Johor ! tapi , tak semua pun pure Johor , dorang dari Selangor , Kuantan , KL , Sabah . haha , boleh laa , kan (: sepanjang empat hari tuh , kami jadi rapat sangat . dorang memang best ! 
selepas selesai pendaftaran .
masa nie pun semua barang dah siap masuk dalam bas . 
tinggal nak naik bas dan bertolak .
cuaca tak berapa baik . mendung sepanjang hari .
bertolak ke Jeti Marang .
tiba di Jeti Marang , hujan sangat lebat .
turun jugak beramai-ramai dan pindah barang keluar bas .
kemudian pindah pulak barang-barang ke dalam bot .
hujan renyai-renyai . semua berhati-hati .
dalam bot , menuju ke Pulau Bidong . perjalanan mengambil masa 45 hingga 50 minit . meredah ombak ganas , hujan yang sangat lebat dan angin kuat . bot pun lajuuu je . yang kat belakang habis basah kuyup , barang-barang pun sama . tiga bot diperlukan untuk ke sana , satu bot besar yang memuatkan barang-barang seperti sayur-sayuran dan makanan , bersama-sama meredah lautan . nasib baik umur masih lagi panjang .. alhamdullilah . ada yang muntah ^^ sebab mabuk laut .
tiba di Pulau Bidong jam 11 pagi .
hujan dah berhenti . tapi cuaca masih lagi mendung .
masa untuk memunggah keluar barang-barang dari bot ke daratan pulak .
banyak masa diperlukan untuk pindah barang ke sana sini sahaja (:
makan tengahari , pasang khemah .
hujan turun dengan lebat .
aktivit pertama dimulakan , iaitu water confident .
semua kena berenang ke arah bot yang berada agak jauh dari daratan .
berenang sampai kat bot , then naik bot .
rehat dalam lima minit , 
dan terjun dari bot berpasangan , dan kemudian kembali semula ke daratan .
berenang dalam keadaan hujan lebat .
bayangkan , bagaimana agaknyaa keadaan semua masa tu ?
tapi faci banyak and jurulatih professional pun ramai .
sampai daratan , menggigil tak hengat .
tangan aku luka-luka , and gatal-gatal .
bertuah . sebab apa ? sebab semua prihatin .
malam : sesi Ice Breaking .
semua berpecah . tak duduk dengan universiti / poli masing-masing .
new interaction . aku dapat krew dua .
best sangat ! semuanye senior dalam KLKM .

❤ Thanks For Reading Mine ❤

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved