ads

Jumaat, 13 April 2012

13 di pulau kapas - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


<b>Pulau Kapas</b> Island Malaysia 2012 | Asia Holiday, Events Calendar <b>...</b>

Posted: 13 Apr 2012 07:25 AM PDT

Pulau Kapas is an island paradise with white sandy beaches fringed with shady palm trees making it a perfect retreat. The first impression is its laid back yet rustic ambience calling for pure relaxation. It offers a "home away from home" amidst a typical Malay village concept and hospitality.

Kapas Island is a small island consisting of merely a few holiday resorts. It will take just a couple of hours to stroll along the beautiful beach from one end to the other end passing all the holiday resorts. The other side of the island is however, only accessible through a jungle trekking trail.

Pulau Kapas offers a variety of adventures to sea lovers. The hidden treats of nature's splendors are both on land and below the sea. You could track into the island's interior and amazed at the colorful natural flora and fauna along the way. Explore the most varied marine life among the many coral reefs around the island. Snorkeling and underwater diving is popular along stretches of shallow coral reefs of the island's western shore.

The advantages of Pulau Kapas is its easy accessibility, wide range of activities and facilities. It is highly popular among backpackers as it is less expensive than other neighbouring islands yet offers equally good beaches.

July, August and the local holidays are the best times to go. An island famous for its clear waters, sandy white beaches and swaying palms, it is relatively isolated. Home to an infinite variety of hard and soft corals, the waters around the island abound with sea-shells, fish and turtles.

Kapas Island is famous for squid catching activities whereby tourist flock to the island from the month of April to September every year for this unique activity. Guest will go squid catching at night time by a local fisherman boat, equipped with the squid catching equipment to catch a squid. The squid caught will be up to the guest for own barbeque and to be cook at the resort restaurant at a minimal charge.

A taxi from Kuala Terengganu airport or the bus terminal costs RM 30.00 for the journey to Marang Jetty. Boat transfer service may start as early as 7:00 and costs RM 35.00 per person (two way).

You can leave a response, or trackback from your own site.

the emmiey&#39;s: escape to <b>Pulau Kapas</b>, Terengganu

Posted: 12 Apr 2012 02:00 AM PDT

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, Allah bagi kesempatan untuk aku lihat keindahan dunia ciptaannya :)

actually, dah lama aku teringin nak pergi pantai atau pulau. tempat yang best untuk tenang kan diri dengan pemandangan yang sangat cantik, angin sepoi-sepoi, bunyi ombak. hee best sangat. tinggal dekat bandar ni penuh dengan bunyi2 bising kereta lalu lalang, traffic jammed, dengan pencemaran udara, bunyi and so on.. huhu lagipun, aku tak pernah merantau kat tempat lain, sedih. dari tadika sampai universiti, aku masih dalam area selangor atau kuala lumpur. huhu nasib lahh.. hehe

so, hari tu aku dengan kawan2 decide nak pergi jalan2 la sempena cuti midsem yang seminggu ni. most of us, orang selangor and kuala lumpur, so we decided nak pergi area pantai timur. macam best. btw, ade kawan kitorang duduk area terengganu.. yayy lagi senang lah nampaknya :)

so selepas ditetapkan tarikh dan masanya.. kami pun bertolak ke Terengganu :)
(serius excited sebab first time naik bas nak pergi jauh2 dengan kawan2)

bosan dah naik KTM dgn bas rapid bile balik rumah. jom naik bas ekspress pulak.
beg2 tu bakal beranak. soon, soon... trust me. :P
memang best bila perjalanan tu cuaca sgt baik dan view sgt cantik.
terharu mcm tak percaya dah sampai terengganu. haha
 (over =__=" padahal mata gatal tgk brg2 nak shopping :P )
first night. lepas makan keropok lekor rebus, keropok lekor goreng dan kerang bakar.
hee makan tepi laut tuuu ^__^
Pulau Kapas, here we come :)
dapat bilik betul2 depan laut. rumah untuk family. ade tingkat atas and bawah. 

first day kita penuhkan dgn aktiviti. jalan2 sekitar pulau, lepas tu baru snorkeling and canoeing.
first time snorkeling. awesome ! alhamdulillah. hee 

second day, lepas subuh terus pergi tepi pantai hee 
since tak ramai orang hari tu, kitorang dapat offer untuk snorkeling kat 
tempat yang lagi best. yayayy memang best sgt.
cantik sangat dasar laut, macam2 warna, jenis ikan, terumbu karang, hidupan laut.
hanya dapat rakam dalam memori je :)
satu jam lebih snorkeling, habes sunburn semuaaaa hehe

settle dekat Pulau Kapas. sekarang balik ke mainland.
shopping dekat Pasar Payang. hehe
penuh boot kereta dgn keropok, kain batik, baju. beg.. hoho
nama pun perempuan kannn.. hehe 
tapi malam tu dah bertolak balik dah. nasib baik cukup tangan nak bawak segala barang2 tu. kalau tak, 
last but not least. hehe gonna miss this two cute and brilliant kids. fatimah and diyak. 
hehe insyaAllah ade masa, kak amy dtg lagi okay.. :)
alhamdulillah. akhirnya dapat jugak escape :) yay yay tapi bila balik je konfem kerja yang sangat banyak menanti. huhu takpe, tingkatkan semangat ! ^__^ semua boleh settle :) thank you kawan-kawan. thank you eyda n family yg jadi tourist guide kitorang + homestay + masakan mak kau yang sangat sedap tu :) 
thank you eyna, kiah, kak long sudi escape bersama-sama. :P hehe 
thank you mak n abah bagi izin :)
thank you Allah untuk kesempatan ni :)
#done escape. back to reality....with new spirit ! ^__^
#thanks nazrin untuk angry bird putih ! haha mentang2 aku dah hitam, perli la tu bila bg yang putih tu. =__='
#balik2 je demam T__T dugaan. 
#dapat rase perasaan seorang perantau, acehhh lepas ni nak naik kereta api pulak lah. :P
#short and sweet 3days and 2night escape.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved