ads

Ahad, 9 Jun 2013

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di gong kedak</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jun 2013 07:24 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

2 Mei 13 : Taklimat Ringkas Perkembangan Muzium TUDM <b>...</b>

Posted: 01 May 2013 07:15 PM PDT

Taklimat Ringkas Perkembangan Muzium TUDM Pangkalan Udara Gong Kedak
Taklimat Ringkas Perkembangan Muzium TUDM Pangkalan Udara Gong Kedak

Taklimat Ringkas Perkembangan Muzium TUDM Pangkalan Udara Gong Kedak

Taklimat Ringkas Perkembangan Muzium TUDM Pangkalan Udara Gong Kedak

Taklimat Ringkas Perkembangan Muzium TUDM Pangkalan Udara Gong Kedak

GONG KEDAK, 2 Mei 13 – Taklimat ringkas mengenai perkembangan terkini Muzium TUDM Pangkalan Udara Gong Kedak telah diadakan di bilik taklimat muzium. Taklimat tersebut telah disampaikan oleh Pengerusi Muzium, Lt Kol Azhar bin Mohamad TUDM kepada Komander Pangkalan, Kol Mohd Asghar Khan bin Goriman Khan TUDM selaku Penaung Muzium. Turut hadir ialah Eksekutif Pangkalan dan Ahli Jawatan Kuasa Muzium. Taklimat ini diadakan bertujuan untuk memberi penerangan mengenai konsep, objektif, sasaran, serta keperluan semasa muzium. Di samping itu, Komander Pangkalan turut dibawa melawat ke setiap sudut galeri di dalam muzium. Muzium TUDM PU Gong Kedak akan dirasmikan oleh Panglima Tentera Udara, YBhg Jen Tan Sri Dato' Sri Rodzali Bin Daud TUDM pada 23 Jun 13.

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


Neelofa, Fahrin Ahmad Skuba <b>di Pulau Redang</b>!

Posted: 07 May 2013 10:00 PM PDT

Pada: Rabu, 8 Mei 2013 Baru-baru ini pelakon cantik dan seksi, Neelofa dan beberapa rakan artis seperti Fahrin Ahmad dan Remy Ishak turut berada di Pulau Redang untuk membuat aktiviti skuba. Ini bukanlah cuti-cuti biasa diantara mereka namun untuk sebuah babak dalam filem Pilot Cafe. Beberapa keping gambar dan sebuah video telah dimuatnaik oleh Neelofa ke dalam laman sosialnya.




Tag : , , , , , , , , ,

Komen yang betul-betul negative/promosi dan seumpamanya akan dibanned terus untuk berkomen di sini. terima kasih

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


aku dan duniaku: PERCUTIAN <b>DI PULAU KAPAS</b>

Posted: 06 Jun 2013 10:40 PM PDT

Bismillahhirrahmannirrahim.... Salam Sejahtera.
Cuti sekolah kali ini agak panjang, selama 2 minggu. Cuti bermula dari hari Jumaat  (24/5/13) yg kebetulan jatuhnya cuti umum hari wesak. Musim cuti sekolah, ramai yg mengambil kesempatan membuat kenduri walimatul urus. Setiap hujung minggu ada saja jemputan, sehingga ada sampai tiga empat jemputan. Yg mana berhampiran dan kenalan dekat perlu diutamakan.
Pada 2/6/13 (Ahad) aku sekeluarga keluar rumah seawal jam 7.30 pagi untuk ke Kuantan sempena menghadiri satu jemputan perkahwinan, seorang sahabat Mr Hubby mengahwinkan anak mereka. Sebelum bertolak kami singgah di Taman Tun utk bersarapan.
Hari itu cuaca cantik. Langit cerah, panas memancar2. Alhamdulillah, kami selamat sampai ke PDRM Logistik, Alor Akar Kuantan lebih kurang jam 12.30 tengahari.
Macam2 makanan ada dihidangkan.  Keluarga kami diantara tetamu yg terawal sampai.. hehehe.. Epul dan Ako tidak menyempat2 nak bergerak ke Pulau Kapas. Selesai makan, kami pun meminta diri dari tuan rumah walau pun tak sempat menunggu pengantin datang.  
Kami perlu sampai ke Jeti Marang dalam jam 5 petang. Perjalanan dari Kuantan ke Marang mengambil masa lebih kurang 3 jam.  Alhamdulillah, kami sekeluarga bersama keluarga kawan Mr Hubby selamat sampai ke Jeti Marang lebih kurang pukul 4.30 ptg.
Cuaca panas terik. Sementara menunggu ayah berurusan dgn orang bot, dua budak2 ini duduk berehat di but kereta.

Ibu juga tidak melepaskan peluang mahu merakamkan kenangan di Jeti Marang sementara menunggu bot datang... hehehe... Bukan sahaja anak2 malah aku juga tidak sabar2 mahu sampai ke Pulau Kapas utk menikmati suasana dan menghabiskan percutian kami di pulau itu selama 4 hari 3 malam.
Sebaik nampak kelibat bot, perasaan teruja aku membuak2. Ombak kelihatan agak bergelora.  Mungkin sebelah petang deruan ombak kuat dari waktu2 lain kut. Yg peliknya, kami tidak diberi jaket keselamatan utk dipakai. Bahaya betul. Keluarga kawan Mr Hubby mempunyai 3 orang anak2 yg masih kecil. Bot dahlah laju yg amat. Aku menjerit2 setiap kali bot melanggar ombak. Terasa bot melayang2. Memang seramlah masa tu. Anak kawan Mr Hubby yg paling kecil sampai menangis sebab ketakutan. Kesian dia.
Inilah bot laju yg kami naik. Pengalaman yg tak akan aku lupakan. Takut tapi seronok.. hehehe.. Mr Hubby dan anak2 mengejek dan memperli aku sebab menjerit2 sakan. Perjalanan dari Jeti Marang ke Pulau Kapas mengambil masa lebih kurang 10 minit saja tapi rasa mcm 10 jam.. hahaha..
Di sinilah kafeteria Kapas Island Resort sekali gus tempat mendaftar masuk

Dua beradik ini tidak sabar mahu check-in

Ini surau, di sinilah kami ditempatkan kerana semua chalet penuh.. hahaha.. pada mulanya anak2 mengeluh tapi bila dah tidur satu malam di situ, eh macam best pulak. Ruangnya luas dan aircond dia sejuk giler, kata Ako.
Belajar dan sewa peralatan diving juga ada disediakan di sini

Cuaca panas terik sebelah siang

Kami berendam tak hingat sampai tak kesah kulit dimamah terik matahari.. hitam pun hitamlah, yg penting enjoyyyy..



Sepanjang hari kami mandi laut dan bersnokeling juga



Tidak ada aktiviti lain di pulau ini, selain berkubang, makan dan tidur.. hehehe..
Aku, anak2 dan keluarga kawan Mr Hubby


Makanan di sini sangat2 mahal. Percaya atau tidak hanya bersarapan utk 6 org dewasa berharga RM60. Nak tau makan apa? Makan roti bakar je dan air sorang satu dan 3 set telor separuh masak. Makan tengahari kos dalam RM150, begitu  juga untuk makan malam. Makan nasi berlaukkan ikan, tomyam, telur dadar dan sayur. Kalau seminggu duduk sini, memang pengsan.


Hari selasa 4/6/13 adalah hari terakhir kami di Pulau Kapas.  Pukul 11.00 kami menaiki bot dari jeti Pulau Kapas dan selamat sampai ke Jeti Marang 10 minit kemudian.
Laut kelihatan tenang. Bot yg kami naiki tidak seperti sewaktu kami pergi ke Pulau Kapas. Tidak melompat2 dan aku tidak takut langsung walaupun aku berharap bot itu dipandu laju dan melompat2 melawan gelombang ombak seperti pengalaman kelmarin. hahahaha.. 
Selamat tinggal Pulau Kapas.
Kami sekeluarga tidak terus pulang ke KL, sebaliknya kami singgah bermalam di Kuantan. Kami selamat sampai Kuantan dalam jam 4 petang dan terus check in di sebuah hotel ditengah bandar Kuantan.
Petang itu, kami ke Taman Gelora yg letaknya hampir dgn IKIP.  Di situ buat pertama kalinya aku merasa Mee Calong yg dicadangkan oleh seorang kawan Mr Hubby. Rasanya seperti mee sup.  Rupanya mee calong ini begitu popular di sini.
foto ini hasil dari pak gugel ..
Malamnya pula kami menghabiskan masa di Kompleks Teruntum sebelum makan malam di Restoran Mail ikan bakar di Tanjung Lumpur.

Keesokan paginya, sebelum bertolak pulang kami singgah pula di Restoran D'Jelira yg terletak di Peramu. Nasi kerabunya memang sedap, belum pernah aku rasa nasi kerabu sesedap ini di KL. Nasi kerabu yg diletakkan campuran ulaman, sambal campur budu, kelapa sangai, daging salai dan ayam bakar, makan sepinggan kenyang sampai ke petang.
Alhamdulillah, kami sekeluarga selamat sampai di rumah lebih kurang jam 1.30  tengahari.

Best Memorable Trip <b>di Pulau Kapas</b> | Atiqah Aiza

Posted: 01 Jun 2013 09:51 AM PDT

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kabare ya bapak-bapak dan ibu-ibu semua? Harap hepi-hepi belaka lah ya. Sebab Ieqa hepi sangat nak share wonderful moment Ieqa bercuti sakan di Pulau Kapas. Best sangat-sangat. Jom ikut Ieqa jom!!

Ieqa dengan kawan-kawan rumah Ieqa dah lama plan nak pergi ke Pulau Kapas ni.  Naik je sem baru ni, memang kitorang da target nak gi jugak even tengah pokai time tu. Try search bajet yang paling murah sekali, dapat jugak la trip paling murah, trip per day, RM80 sekepala,siap dengan bot pergi balik, lunch dan snorkelling. Kira oklah bagi kitorang yang excited nak ber-snorkelling even dengan bajet murah kan! hee

Dari Kuala Terengganu ke dah sampai pun kat Jeti Pulau Kapas di Marang. Take time dalam 30 minit nak ke sini.

Kitorang pilih Mak Cik Gemuk Resort banyak-banyak tempat, tempat ni lah yang ada sediakan pakej yang paling affordable wink wink wink >,<


Orait, da settle berurusan, we all ready wooohoooo!!

Yeayyyy dah sampai. Dari darat ke Pulau Kapas, take time dalam 20 minit. Tengok pantai dia, cantik kan! Biru je air dia memang memukau mata yang memandang heee..Kawan Ieqa cakap, orang panggil pulau ni Pulau Kapas coz pasir dia yang halus dan lembut je.. Yeker? tak caya, meh try rasa sendiri ye hee...

Sampai-sampai sini, tempat pertama yang kitorang gi haa tu, pondok yang warna-warni ni. Kat sini, kitorang akan jumpa abang hensem yang akan arrange aktiviti kitorang kat sini. Dalam kepala otak dah excited sannngggatt coz tak sabar nak senorkeling hehehe..

Actually, banyak gak aktiviti yang kita boleh buat... Tapi, memandangkan bajet kitorang kecik je kan, so paham-paham sendiri je heee.. Kat sini jugak kita boleh minta untuk ronda-ronda pulau, main bot laju, kayak, BBQ, memancing dan banyak lagi lah. Tapi sangat kesian kat kitorang coz amik pakej paling murah, means tak ada lah tempat nak lepak. Terpaksalah tumpang letak beg kat pondok warna-warni abang hensem ni huuu..




First-first sampai, kitorang snorkelling dulu. Pada mulanya abang tu macam tak nak bagi je kitorang snorkelling dulu, coz katanya pagi-pagi pantai keruh lagi, tak nampak dasar laut sangat. Tapi sebab masa kitorang singkat sangat, mujur ada pakcik yang sangat baik hati tolong bawakkan kitorang kat satu kawasan yang sangat cantik. Kat situlah kitorang snorkelling. Cantik sangat-sangat batu karang, ikan-ikan kat situ. Cam nak pegang je. Tapi sayang lak tak leh nak amik pic coz pakai kamera atas darat je bukan 'underwater'.. huuu..

Agak tak bernasib baik time kitorang pergi tu tengah musim obor-obor banyak.. Susah gakla nak bersnorkelling dengan bahagia. Apatah lagi bila sorang member Ieqa terkena obor kat kaki dia. Pak cik tu cepat-cepat curah air Coca Cola kat kaki dia. Kira ni satu petua la, air bikarbonat ni boleh kurangkan bisa obor-obor tu.

Disebabkan peristiwa tu, kitorang cam trauma gak nak snorkelling, so, kitorang just main-main kat area tepi pantai je. Cedeynya huwaaa!!!

Cun tak istana pasir kitorang?? Kreatif kan!! hahahahaa...

Ikan duyung yang terdampar menanti puteranya yang tak sampai-sampai kikiki...
Dalam pukul 4 petang tu, kitorang dah siap-siap bersihkan diri, solat zuhur dan kemas-kemas barang untuk balik. Sebelum balik, apa lagi snap situ sana sini la wee..

Bergambar ala-ala Next Top Model gitu heeee~
Lebih kurang pukul 5 petang tu, kami pun bertolak balik.. Sedih, macam tak puas lak nak have fun kat sini. Tak apalah ada rezeki datang lagi bukan jauh pun kan, janji ada BAJETT!!
On the way balik, sempat lagi berlumba dengan bot sebelah haha..


OK, at last tercapai gak nak pergi Pulau Kapas. Lepas ni nak plan ke Pulau Redang lak yeay bestnya tak sabar huuu.... 
Jom join Ieqa travel situ sana sini di Travelog Ieqa Swetluv (link)
katakan like jika best ya!

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


aLw!z b3 my baby: Tempat-tempat menarik <b>di</b> Kuala Terengganu

Posted: 05 Jun 2013 09:01 PM PDT

alamak! ada yang request suh aku cepat² update percutian Kuala Terengganu ler.. huhuhu.. so demi tak menghampakan peminat² mak *muntah ijou  meh la aku up sikit. tapi gambo je la banyak eh. untuk details tempat-tempat menarik di Kuala Terengganu nanti aku buat entry lain... atlis entry ni leh ler bagi gambaran kat korang ape yang best kat ganu nih. :-)


1) Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu

kat Pantai Batu Burok ni memang meriah.. macam² aktiviti boleh buat - naik kuda, main layang², main ATV, ada playground, gerai² jual air, kepok lekor, etc. sangat meriah!
2) Taman Monumen, Taman Tamadun Islam
 
Salah satu tempat yang wajib singgah klu pegi KT. Taman Monumen ni terletak di Pulau Wan Man dan mengandungi replika-replika senibina Islam di seluruh dunia. untuk details nanti aku buat entry lain yer...
salah satu monumen kat sini - The Dome of Rock
(Kubah As-Sakhrah, Baitul Muqqaddis, Palestin)

3) Taman Tamadun Islam River Cruise

selain Taman Monumen, kat Taman Tamadun Islam ni jugak ada river cruise. perjalanan naik cruise mengelilingi Pulau Duyong amik masa lebih kurang 45 minit. oh, kat sini jugak terletaknya Masjid Kristal yang cantik tu..

4) Keropok Lekor Bukit Tok Beng (BTB)

ni ler kedai kepok lekor yang femes tuh. kepok paling sedap kat ganu katanya... kedai ni terletak di Kg. Bukit Tok Beng yer. terbukti memang sedap. kena dengan tekak aku.

5) Pasar Payang Kuala Terengganu

yang kaki soping mesti suke datang tempat ni specially mak-mak kite... huhuhu.. habis semua nak diborongnya... macam² jenis makanan mak aku beli. haih. aku tak beli pape pon. cuci mata jer.. panas la kat dalam nih. telur penyu - ape rasa ek??

6) Pantai Teluk Ketapang

Terengganu ni banyak pantai tapi banyak yang tak boleh mandi. huhuhu... takat bergambo je ler kat sini. huhuhu...

7) Ikan Celup Tepung ICT, Pantai Teluk Ketapang

dah alang² sampai Pantai Teluk Ketapang, jom pekena ikan celup tepung yang femes emes tuh... ada banyak kedai ict kat sini.. ada ikan, ketam, udang, sotong, cendawan.. mabelesss...

8) Air Buah Gelas Besar Terengganu

kedai ni terletak di Seberang Takir.
.
gelas die memang besar gabak hokey. aku share air ngan mak. itu pun jenuh nak abiskan. gelas besar ni harga RM3.50 sajok. murah giless... dah la sedap.pekat.pior punya.

9) I-City Pulau Warisan
.

kat Ganu pon ada I-city hokey. tapi takde la semeriah kat Shah Alam tu.. boleh la nak lepak memalam amik angin laut.

10) Masjid Tengku Tengah Zaharah (Masjid Terapung)

singgah sini untuk solat isyak.

11) Selly Seafood Kuala Ibai

aku rasa tempat makan ni agak femes kat sini.. orang yang datang makan omakkaii.. ramai giless... nasib la lakiku booking siap². sampai jer, tunggu kejab makanan pun sampai. sos ikan bakar die style sekinchan skit... tak guna air asam tuh...

seingat aku itu je la kot tempat² yang aku sempat singgah masa pegi KT baru nih.. ada lagi tempat menarik tapi tak tersinggah la wei.... huhuhu... korang google la ek klu nak tau ape yang best lagi kat KT nih.


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


[PANAS] PAS dakwa 7000 pengundinya undi BN <b>di Kemaman</b>

Posted: 27 May 2013 09:48 AM PDT

"Majoriti yang diperolehi oleh Shabery Cheek sebanyak 12000 tidak konsisten dengan jumlah majoriti seluruh DUN yang kalau dicongak sepatutnya majoriti Shabery Cheek hanya sekitar 5000 sahaja. Tetapi ini tidak berlaku di Parlimen Kemaman di mana ada pengundi tempatan yang mengundi PAS di DUN tetapi mengundi BN di Parlimen dan jumlahnya dianggarkan sekitar 7000 orang"
-------------------------------------------
Azmin Ali sudah mengaku kesilapannya mengenai pertindihan kerusi di Selangor tetapi di Terengganu masih belum ada pemimpin PKR yang tampil membuat pengakuan walaupun sudah ada dakwaan pertindihan kerusi di Terengganu disebabkan adanya kem kem tertentu dalam PKR. 
Ada dalang yang disebut tetapi orang yang bertanggungjawab masih bersembunyi. PRK harus segera menyelesaikan masalah mereka di Terengganu demi kebaikan PR seluruhnya. 
Walaupun ketuanya Azan Ismail diterima dengan baik di DUN Bandar Kuala Terengganu tetapi secara keseluhannya PKR gagal di Terengganu. Keputusan Parlimen P40, Kemaman menceritakan segalanya. 
Mengikut perkiraan matematik biasa, seorang pengundi layak mengundi di DUN dan Parlimen, dan setiap pengundi yang mengundi calon PAS di DUN juga akan mengundi PKR di Parlimen, tetapi keadaan ini tidak berlaku di Kemaman, mengambil kira keputusan akhir PRU. 
Majoriti yang diperolehi oleh Sabri Chik sebanyak 12k tidak konsistan dengan jumlah majoriti seluruh DUN yang kalau dicongak sepatutnya majoriti Sabri Chik hanya sekitar 5k sahaja dan mengambil kira pengundi hantu yang berkeliaran di DUN Kijal dan Air Putih, sepatutnya majoriti 5K tersebut merupakan majoriti hantu. 
Tetapi ini tidak berlaku di Parlimen Kemaman di mana ada pengundi tempatan yang mengundi PAS di DUN tetapi mengundi BN di Parlimen dan jumlahnya dianggarkan sekitar 7K. Kenapa keadaan ini berlaku? Feedback menunjukkan masih ramai pengundi yang tidak yakin dengan PKR kerana kemelut yang dihadapi mereka di Kemaman. 
Pemilihan calon bukan rahsia lagi tidak mengikut apa yang dikehnedaki sebilangan pengundi. Penulis tidak mahu memperincikan masalah di Kemaman yang berlarutan sejak beberapa tahun lalu tetapi penulis merasakan masalah dalaman ini perlu diatasi segera kerana sekarang sudah ada suara suara meminta PAS mengambil alih Parlimen Kemamam kedengaran. 
Masalah PKR bukan sahaja di Kemaman tetapi di lain lain daerah juga. Terdapat perebutan calon yang serius sehingga ada ahli jawatan kuasa bertanding sebagai calon bebas dan menyebabkan pertindihan calon yang tidak sepatutnya berlaku. 
Individu yang bertanggungjawab harus tampil membuat pengakuan dan menyerahkan semua urusan pentabdiran PKR kepada ketua baru mereka, YB Azan Ismai yang nampaknya disenangi ramai. 
PKR harus Terengganu harus mencontohi PKR Selangor tampil mengaku kesilapan mereka di Terengganu.
Sumber: Laman Pro PAS Terengganu - http://www.tranungkite.net/v12/modules.php?name=News&file=print&sid=6617

13 di kuala besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala besut - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kuala besut</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2013 01:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Dr Azman Ibrahim: Benarkah kadar jenayah <b>di Besut</b> menurun?

Posted: 25 May 2013 09:38 PM PDT

|

Jurujual diacu golok ketika berkempen di Besut, 24 April 2013. Polis buru 3 suspek tetak mekanik di Besut, 6 Januari 2013. Pembuat kerepok ditahan miliki dadah di Kuala Besut, 21 April 2013. Seorang lelaki ditahan, 5 kes curi kabel di Besut, 16 Mei 2013. Dua samseng kes pukul guru di Masjid Kayu Besut serah diri, 14 Mei 2013. Dua bunuh diri di Besut, 20 Januari 2013. Empat Ah Long ditahan di Jerteh dan Besut,4 April 2013. Pesawah parah ditetak di Besut, 19 Mei 2013. Ugut potong telinga guru di Besut, 22 Mei 2013. Dua lelaki ditembak polis di Besut, 18 Januari 2013. Dua suspek kes lari kenderaan dikenalpasti, 13 Februari 2013. Lelaki, rakan wanita ditahan miliki kereta curi di Felda Selasih, Besut, 18 Januari 2013. Anak penjenayah ketua geng curi, pelajar sebuah sekolah menengah diberkas di Besut, 20 Mei 2013. Suspek samun madu adik dicekup, 23 Mei 2013.

Petikan di atas adalah sebahagian kecil dari tajuk-tajuk yang disiarkan di dada-dada akhbar media perdana berkaitan kes-kes jenayah yang berlaku di sekitar Besut mutaakhir ini. Sememangnya peningkatan kadar jenayah di bumi 'Ulul Albab' ini menjadi buah mulut terutamanya kecurian dan pecah rumah, jenayah kekerasan dan kes-kes narkotik.

Dari getah skrap, buah kelapa sawit, pisang di kebun, tembikai di ladang sehingga kepada kes curi kenderaan dan pecah rumah. Topiknya menjadi bahan perbincangan hangat masyarakat. Seorang pesawah dari Kampung Gerong Apal merungut, "nasib baik tak berlaku lagi kes pencuri 'tolong tuai' padi kita di sawah, kalau kelapa sawit, yang atas pokok pun pencuri kait. Ni jiran sebelah rumah ambo, lembu dia hilang 2 hari lepas, jumpa dalam rok (semak) siap kena ikat kaki, nasib baik tak sempat kena semelih! "

Suatu pagi di kedai kopi Kampung Kuala Kubang, Jabi. Sambil minum pagi, orang kampung rancak bercerita tentang getah skrap dicuri orang, "letih kita toreh, dia 'tolong kutip'! kalu dapat kat aku, siaplah!" rungut seorang penoreh dengan nada kesal berbaur marah. Saya mendengar dengan penuh simpati. Sudahlah harga getah merudum, susu getah tak berapa keluar semasa musim daun getah luruh seperti sekarang, ada sikit-sikit hasil kena curi pula. Seorang teman yang mempunyai kebun sawit seluas kira-kira 3 ekar menyampuk, "dok pelik mana pok getah (getah scrap) kena curi, ambo sawit atas pokok pun ada orang tolong kait!"

Kebetulan semalam (Jumaat) saya menziarahi seorang sahabat, petugas pilihanraya Dun Jabi yang kehilangan keretanya. Kenderaan yang diletakkan di hadapan kedai runcitnya di Kampung Guntung, Tembila, Besut dilarikan pencuri pada awal pagi. Masih belum ditemui sehingga sekarang. Ketika laporan polis dibuat di IPD Besut, anggota yang bertugas memaklumkan bahawa hari ini sahaja, 3 kes laporan curi kenderaan telah diterima. Bayangkan ketika itu waktunya masih diawal pagi Jumaat! Kalau 40 penyamun dalam cerita 'Ali Baba P. Ramlee' ada hari off dan holiday, pencuri sekarang nyata lebih hebat. Hari Jumaat tetap beroperasi seperti biasa!

Saya menziarahi seorang ibu yang mengaku dia adalah ahli Umno dan pengundi tegar BN dari Kampung Gong Dasar, Jabi, di mana anaknya pernah keluar masuk lokap angkara pil kuda menangis hiba mengenangkan perihal anak yang dibelai dengan penuh kasih sayang akhirnya terjebak dengan gejala negatif ini. "Doktor tolonglah fikir sesuatu, Pas kena buat sesuatu untuk anak-anak muda di sini, demo main pil kuda terang-terang depan mata, macam dok takut ko sapo-sapo. Kalu tak dok orang nak tolong baiki, dok tahulah nak jadi lagu mana" Keluhnya dengan penuh kesedihan.

Orang kampung tak pandai dengan statistik dan data. Saya juga adalah orang kampung, membesar sebagai anak kampung, berjiwa kampung, merasai penat jerih orang kampong. Mungkin tak salah kalau saya berfikiran sealiran dengan mereka. Data dan statistik PDRM menunjukkan kononnya kadar jenayah di Besut menurun, tapi realiti pada pandangan serta apa yang sedang menjadi igauan masyarakat adalah berbeza.

Dengan didahului permohonan maaf kepada Tuan OCPD Besut dan rakan-rakan anggota PDRM yang saya kenali dari IPD Besut, Balai Polis Jerteh serta Jabi yang telah banyak memberikan kerjasama menjayakan pelbagai program Parti Islam Semalaysia khususnya di Dun Jabi, dengan penuh hormat saya berpandangan, sekadar angka yang dibentangkan tak akan mampu untuk memberikan keyakinan dan rasa tenteram masyarakat kerana manusia akan menilai berdasarkan situasi yang ada di sekeliling mereka.

Saya juga tidak ingin mengulas panjang tentang maklumat serta bukti bahawa berleluasanya budaya samseng di sekitar Bandar Jerteh sehingga ramai peniaga-peniaga kecil yang pro pembangkang menjadi mangsa dan tidak diizinkan berniaga lagi. Apakah ini suatu tindakan melepaskan geram pasca PRU 13? Yang pastinya, kita meyakini bahawa kedaulatan undang-undang masih wujud di sini dan Jerteh bukanlah sebuah pekan cowboy dengan makna siapa yang kuat dia berkuasa! Apatah lagi antara bangunan yang paling besar dan tersergam di Jerteh adalah Bangunan Umno Besut. Tersergam pula papan tanda 'Besut Bumi Ulul Albab'. Arkitek Ulul Albab pun sudah dilantik menjadi menteri penuh. Tolonglah kawal perlakuan anak-anak buah Dato' Seri supaya Ulul Albab tidak disindir dengan gelaran 'Ahmad Albab!'

*Penulis adalah AJK Badan Perhubungan Pas Terengganu, Pengarah Majlis Tindakan Dun Jabi.

:: cina islam | 2013 ::: Kadar jenayah <b>di Besut</b> menurun?

Posted: 26 May 2013 10:08 PM PDT

Jurujual diacu golok ketika berkempen di Besut, 24 April 2013.
Polis buru 3 suspek tetak mekanik di Besut, 6 Januari 2013.
Pembuat keropok ditahan miliki dadah di Kuala Besut, 21 April 2013.
Seorang lelaki ditahan, 5 kes curi kabel di Besut, 16 Mei 2013.
Dua samseng kes pukul guru di Masjid Kayu Besut serah diri, 14 Mei 2013.
Dua bunuh diri di Besut, 20 Januari 2013.
Empat Ah Long ditahan di Jerteh dan Besut,4 April 2013.
Pesawah parah ditetak di Besut, 19 Mei 2013.
Ugut potong telinga guru di Besut, 22 Mei 2013.
Dua lelaki ditembak polis di Besut, 18 Januari 2013.
Dua suspek kes lari kenderaan dikenalpasti, 13 Februari 2013.
Lelaki, rakan wanita ditahan miliki kereta curi di Felda Selasih, Besut, 18 Januari 2013.
Anak penjenayah ketua geng curi, pelajar sebuah sekolah menengah diberkas di Besut, 20 Mei 2013.
Suspek samun madu adik dicekup, 23 Mei 2013.
Petikan di atas adalah sebahagian kecil dari tajuk-tajuk yang disiarkan di dada-dada akhbar media perdana berkaitan kes-kes jenayah yang berlaku di sekitar Besut mutakhir ini. Sememangnya peningkatan kadar jenayah di bumi 'Ulul Albab' ini menjadi buah mulut terutamanya kecurian dan pecah rumah, jenayah kekerasan dan kes-kes narkotik.
Dari getah skrap, buah kelapa sawit, pisang di kebun, tembikai di ladang sehingga kepada kes curi kenderaan dan pecah rumah. Topiknya menjadi bahan perbincangan hangat masyarakat. Seorang pesawah dari Kampung Gerong Apal merungut, "nasib baik tak berlaku lagi kes pencuri 'tolong tuai' padi kita di sawah, kalau kelapa sawit, yang atas pokok pun pencuri kait. Ni jiran sebelah rumah ambo, lembu dia hilang 2 hari lepas, jumpa dalam rok (semak) siap kena ikat kaki, nasib baik tak sempat kena semelih!"
Suatu pagi di kedai kopi Kampung Kuala Kubang, Jabi. Sambil minum pagi, orang kampung rancak bercerita tentang getah skrap dicuri orang, "letih kita toreh, dia 'tolong kutip'! kalu dapat kat aku, siaplah!" rungut seorang penoreh dengan nada kesal berbaur marah.
Saya mendengar dengan penuh simpati. Sudahlah harga getah merudum, susu getah tak berapa keluar semasa musim daun getah luruh seperti sekarang, ada sikit-sikit hasil kena curi pula. Seorang teman yang mempunyai kebun sawit seluas kira-kira 3 ekar menyampuk, "dok pelik mana pok getah (getah scrap) kena curi, ambo sawit atas pokok pun ada orang tolong kait!"
Kebetulan kelmarin (Jumaat 24 Mei 2013) saya menziarahi seorang sahabat, petugas pilihanraya Dun Jabi yang kehilangan keretanya. Kenderaan yang diletakkan di hadapan kedai runcitnya di Kampung Guntung, Tembila, Besut dilarikan pencuri pada awal pagi. Masih belum ditemui sehingga sekarang.
Ketika laporan polis dibuat di IPD Besut, anggota yang bertugas memaklumkan bahawa hari ini sahaja, 3 kes laporan curi kenderaan telah diterima. Bayangkan ketika itu waktunya masih di awal pagi Jumaat! Kalau 40 penyamun dalam cerita 'Ali Baba P. Ramlee' ada hari off dan holiday, pencuri sekarang nyata lebih hebat. Hari Jumaat tetap beroperasi seperti biasa!
Saya menziarahi seorang ibu yang mengaku dia adalah ahli Umno dan pengundi tegar BN dari Kampung Gong Dasar, Jabi, di mana anaknya pernah keluar masuk lokap angkara pil kuda menangis hiba mengenangkan perihal anak yang dibelai dengan penuh kasih sayang akhirnya terjebak dengan gejala negatif ini.
"Doktor tolonglah fikir sesuatu, PAS kena buat sesuatu untuk anak-anak muda di sini, demo main pil kuda terang-terang depan mata, macam dok takut ko sapo-sapo. Kalu tak dok orang nak tolong baiki, dok tahulah nak jadi lagu mana… " keluhnya dengan penuh kesedihan.
Orang kampung tidak pandai dengan statistik dan data. Saya juga adalah orang kampung, membesar sebagai anak kampung, berjiwa kampung, merasai penat jerih orang kampung. Mungkin tak salah kalau saya berfikiran sealiran dengan mereka. Data dan statistik PDRM menunjukkan kononnya kadar jenayah di Besut menurun, tapi realiti pada pandangan serta apa yang sedang menjadi igauan masyarakat adalah berbeza.
Dengan didahului permohonan maaf kepada Tuan OCPD Besut dan rakan-rakan anggota PDRM yang saya kenali dari IPD Besut, Balai Polis Jerteh serta Jabi yang telah banyak memberikan kerjasama menjayakan pelbagai program Parti Islam Se-Malaysia khususnya di Dun Jabi, dengan penuh hormat saya berpandangan, sekadar angka yang dibentangkan tidak akan mampu untuk memberikan keyakinan dan rasa tenteram masyarakat kerana manusia akan menilai berdasarkan situasi yang ada di sekeliling mereka.
Saya juga tidak ingin mengulas panjang tentang maklumat serta bukti bahawa berleluasanya budaya samseng di sekitar Bandar Jerteh sehingga ramai peniaga-peniaga kecil yang pro pembangkang menjadi mangsa dan tidak diizinkan berniaga lagi. Apakah ini suatu tindakan melepaskan geram pasca PRU 13?
Yang pastinya, kita meyakini bahawa kedaulatan undang-undang masih wujud di sini dan Jerteh bukanlah sebuah pekan cowboy dengan makna siapa yang kuat dia berkuasa! Apatah lagi antara bangunan yang paling besar dan tersergam di Jerteh adalah Bangunan Umno Besut. Tersergam pula papan tanda 'Besut Bumi Ulul Albab'. Arkitek Ulul Albab pun sudah dilantik menjadi menteri penuh. Tolonglah kawal perlakuan anak-anak buah Datuk Seri supaya Ulul Albab tidak disindir dengan gelaran 'Ahmad Albab!'

Tun_Telanai: SAIFUDDIN <b>DI KUALA BESUT</b> PADA 17.11.2012

Posted: 22 Nov 2012 10:19 PM PST

DOA SEMOGA ALLAH GAGALKAN PENIPUAN UMNO DALAM PRU-13

Ya Allah, Tuhan Semesta Alam. Yang menjadikan langit dan bumi serta menggerakkan awan. Kami hamba Mu yang lemah dan daeef sujud memohon kepada Mu. Sesungguhnya UMNO dan Barisan Nasional akan menipu dan berbohong dalam Pilihanraya Umum ke 13 kelak.

Ya Allah Ya tuhan kami, pohon kami semoga Kau menurunkan Bala Tentera Malaikat Mu dan mengagalkan segenap penipuan mereka ini, Ya Allah. Pastikan setiap penipuan mereka itu memakan diri mereka sendiri.

Ya Allah, ko turunkan Bala Mu pada setiap yang bertanggungjawab di atas penipuan2 ini samada mereka duduk di dalam Jabatan Pendaftaran Negara, Kementrian Pertahanan, Kementrian Dalam Negeri, Imigresen, SPR dan mana-mana lagi. Turunkan bala ke atas mereka sekiranya mereka terus menerus mahu menipu, Ya Allah.

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved