ads

Selasa, 20 September 2011

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


Bicara Hatiku...: kerja kebajikan <b>di PAKA</b>, trg

Posted: 01 Jul 2011 05:55 AM PDT




salam hai kwn3...

pada tanggal 30.6 hari khmis..ktorg k rumah en rosdin utk bt kerja kebajikan. seperti biasa, rumah y benar2 terpilih dan layak akan diberi sumbangan..
seperti mknn harian, klgkapan rumah,membina tandas baru dan bilik air, dan mmbt tngga.
alhamdulillah dengan kerjasama bersama rakan2 yang sgup meluangkan masa kerja kbajikan selesai sblm matahari terpacak ats kepala..

13 di ajil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ajil - Google Blog Search


My Hakim: Raya Ketiga 2011 @ Johor

Posted: 19 Sep 2011 05:12 PM PDT

entry kali berkisar dengan gambar raya lagi...

sambung entry bergambar raya di johor lak...

keluar rumah kol 9...

tp sempat singgah beraya umah kak long bestpren mama dulu sat...

jumpa sedara mara yg lama tak jumpa...


beli kopok utk bawak balik johor...

tgk ni..macam2 gaya muka dia buat.....

iaitu parit sikom sekitar 7pm lebih...

papa lebih gemar ikut laluan bandar muadzam -segamat dari ikut laluan mersing...

tp kat segamat agak jam jugak la...

adik yg sakit leher

nak dukung jerkk..

papa xcited dpt blk kg beliau...

walaupong kepenatan drive dr trg ke johor.

tatap masih mau melayan anaknya main bunga api mlm tu....


13 di kemasik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemasik - Google Blog Search


PAS DUN <b>Kemasik</b> Edar 500 Bubur Lambuk <b>Di</b> Kerteh

Posted: 23 Aug 2011 08:36 PM PDT


Skuad 'PAS Bersama Mu - Masih Ada Yang Sayang' sebelum bergerak ke Bazar Ramadhan Bandar Baru Kerteh dan Pasar Malam Taman Wan Adnan Kerteh.

Kerja - kerja packing sedang dijalankan.

Timbalan Pengarah DUN, Amri bersama Timbalan Ketua Pemuda DUN, Wan Faisal sentiasa ceria.

Amri Mamat sedang menyampaikan sumbangan kepada seorang pengunjung pasar malam.

Amri bersama seorang penerima.

Setiausaha DUN turut menerima sumbangan bubur lambuk dari Wan Faisal.

Wan Shafie (tengah) sedang mengagihkan bubur lambuk.

Timbalan pengarah DUN, Amri bersama Timbalan Ketua Pemuda DUN dan Setiausahanya.

13 di jerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerteh - Google Blog Search


Pusat Komputer Recon Terbesar: Pesta Komputer Recon <b>di Jerteh</b> <b>...</b>

Posted: 20 Sep 2011 03:43 AM PDT

PESTA KOMPUTER RECON akan berlangsung di Dewan Majlis Daerah Besut, Kg. Gong Kemuntong, Jerteh, Terengganu pada 1 - 8 Oktober 2011, dibuka jam 10,00 Pagi - 10,00 Malam..
Call / SMS : 017-9116134 @ 012-4959006

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


Macam Ni Lah: Ribut bagai tsunami melanda <b>di Kemaman</b>

Posted: 18 Sep 2011 07:05 PM PDT

Oleh MUSTAPA LAKAWA 


PENDUDUK Felda Kerteh di Kemaman membersihkan serpihan bumbung yang rosak akibat ribut semalam.


KEMAMAN – Lebih 220 buah rumah milik peneroka Felda Kerteh 5 dan Felda Kerteh 6 dekat sini rosak akibat dipukul ribut dan angin kencang kelmarin.
Kejadian pada pukul 4 petang itu berlaku hanya dalam tempoh lima minit.
Sekurang-kurangnya lebih sepuluh batang pokok turut tumbang di sepanjang jalan memasuki ke Felda itu.
Pokok-pokok itu turut merosakkan pelbagai harta benda termasuk beberapa buah kenderaan.
Seorang peneroka, Mekzah Daud, 46, berkata, kejadian itu merupakan yang pertama berlaku di Felda Kerteh sejak lebih 20 tahun dia tinggal di sini.
Katanya, hujan lebat yang turun disertai angin kencang mengingatkan dia kepada kejadian tsunami yang pernah ditonton melalui televisyen apabila rata-rata atap rumah di kampung berkenaan tercabut dan rosak teruk.
"Keadaan ketika itu menakutkan ekoran bunyi bising apabila atap rumah tiba-tiba pecah ditiup angin sehingga menyebabkan air memasuki rumah.
"Ketika itu, saya dan enam orang anak saya terus memasuki sebuah bilik sambil berpelukan kerana bimbang sesuatu yang buruk akan berlaku," katanya ketika ditemui di sini semalam.
Ibu tunggal, Zawiyah Mohd., 47, pula berkata, kejadian angin kencang itu berlaku dalam tempoh singkat namun kesannya amat menakutkan.
"Rumah di kampung ini terletak berdekatan antara satu sama lain dan saya dapat lihat atap rumah jiran diterbangkan angin," cerita wanita itu.

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


wildsingapore news: Malaysia protects <b>Pulau Bidong</b>: only day <b>...</b>

Posted: 19 Sep 2011 04:50 PM PDT

Only day trips allowed to Pulau Bidong
New Straits Times 20 Sep 11;

SETIU: Terengganu will ban large tourism projects on Pulau Bidong and its surrounding islands and only allow day trippers, in a bid to to protect the corals and preserve it as a marine heritage island.

State Tourism, Culture, Arts and Heritage Committee chairman Datuk Abdul Rahin Mohd Said said the Pulau Bidong group of islands, comprising a main island and five smaller ones, must be protected as they were the last uninhabited islands in Terengganu.

He said the state government did not want the islands to be turned into other resort islands such as Perhentian and Redang to minimise environmental damage to marine life.

"We want to promote the islands of Pulau Bidong in a such a way that will still protect its environment hence the idea of opening it only to day trippers. Visitors can still come and enjoy the beauty of the corals and marine life but they must leave by end of the day.

"We will need to build the amenities for day-trippers, but it will be on a much smaller scale compared with large-scale construction for resorts," he said after taking part in an underwater signing ceremony of a pledge to safeguard the islands' marine heritage yesterday.

Sixty divers took part and it was certified by the Malaysia Book of Records as the first in Malaysia.

The event was organised by the Malaysia Coral Reef Conservation Society (Coral Malaysia) with the cooperation of Universiti Malaysia Terengganu (UMT) and the Terengganu government.

UMT vice chancellor Prof Datuk Aziz Deraman, who welcomed the move to protect the islands, said the university would make Pulau Bidong its research island.

"Currently, we have a research facility with four laboratories on the island and we will conduct more research on the Pulau Bidong archipelago."

He said research to harness the power of tidal currents, solar and wind would also be conducted on the island, beside marine biology studies.

"We will build a windmill at our research centre on the island to supply electricity and at the same time be a subject of green energy research

"UMT has conducted research into ways to restore dying corals but what is more important is to preserve what we still have."

Coral Malaysia president Jamhariah Jaafar said artificial reefs, known as the Underwater Gallery, around Pulau Bidong had become healthy grounds for coral growth.

"The waters around Pulau Bidong have many fascinating diving sites which can be promoted to create public awareness about our marine heritage."

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Hari-hari rakyat susah 2.0: Jalan sepanjang 40 KM KT - K.Berang <b>...</b>

Posted: 16 Sep 2011 09:34 PM PDT

HHRS 2.0 - Macam-macam cara nak baham duit. Jalan sepanjang 40 KM dengan 28 buah lampu isyarat. Jalan lurus tapi tiada gunanya jalan yang lurus bersepah-sepah dengan traffic light. Satu set harga traffic light itu dianggarkan RM 150 ribu darab la dengan 28 buah traffic light. Macam mana songkok tak tiga jengkal. 
28 LAMPU ISYARAT SEPANJANG 40 KILOMETER
Buletin Online - "Saya tidak nafikan kemungkinan ada pihak tertentu sengaja mengambil kesempatan mengaut keuntungan, saya difahamkan, harga bagi satu set lampu isyarat RM150,000 setiap unit bayangkan kalau ada 28 set," kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu Haji Muhyiddin Abdul Rashid.
Beliau menyelar pihak parti yang memerintah, Umno dan Barisan Nasional (BN) kerana gagal mengambil perhatian terhadap masalah yang dihadapi oleh masyarakat.
[Gambar; Haji Muyiddin melayani anak-anak muda yang turut menjadi tetamu Majlis Sambutan Hari Raya DUN Kuala Berang]
Menurutnya, matlamat membesarkan jalan dari Kuala Terengganu ke Kuala Berang tidak mencapai matlamat apabila terlalu banyak lampu isyarat yang dipasang sepanjang jalan tersebut.
"Sekarang ini menjadi rungutan di kalangan masyarakat, matlamat meluaskan jalan ini supaya perjalanan menjadi lebih lancar, cepat dan menjimatkan,
"tapi dengan 'banyaknya' traffic light (lampu isyarat) yang ada sekarang ini ada 28 lampu isyarat, sedangkan jarak perjalanan hanya 40 kilometer,"jelasnya ketuika bercakap kepada pihak media pada Majlis Sambutan Hari Raya DUN Kuala Berang pada Rabu, 14 Sptember
Menurutnya, dengan jumlah sebanyak itu, nisbahnya tidak sampai jarak setiap dua kilometer ada satui lampu isyarat.
Katanya, itu tidak termasuk lagi jalan yang sedang dlam pembinaan di antara pekan Wakaf Tapai dengan bandar Bukit Payong.
Oleh itu beliau yang juga Setiausaha PAS Hulu Terengganu menyarankan supaya pihak berkenaan mengkaji semula kemudahan lampu isyarat tersebut.
Menurutnya ia telah menyebabkan kesesakan lalu lintas dan kerap berlaku kemalangan terutamanya pada musim perayaan.
"Kita dapati pada (sanbutan) Hari Raya (Edul Fitri) baru ini, kesesakan (lalulintas) yang melampau (berlaku), banyak accident (berlaku kemalangan) langgar belakang (kereta) apabila yang depan 'brake' yang belakang langgar,"tegasnya.
Menurutnya, sekiranya jalan yang sedang dalam pembinaan turut dipasang dengan lampu isyarat apabila ia siap kelak, dianggarkan sebanyak 40 lampu isyarat dalam jarak perjalanan 40 kilometer.
Berdasarkan harga satu set lampu isyarat RM150,000 menurut Haji Muhyiddin, harga keseluruhannya mencecah RM600,000.
KLIK UNTUK TABUNG BLOG INI

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


Teganuku..segalanya <b>di</b> sini..: Majlis Berbuka Puasa DUN <b>Chukai</b> <b>...</b>

Posted: 18 Aug 2011 09:12 PM PDT

Majlis Berbuka Puasa Dewan Undangan Negeri (DUN) Kawasan Chukai bersama Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said diadakan di perkarangan Pusat Khidmat Masyarakat, Kemaman, kelmarin..

Seramai 96 orang anak yatim dan 73 orang miskin diraikan dalam majlis berbuka puasa DUN itu.

Riak wajah gembira jelas terpancar diwajah anak yatim yang menerima sumbangan duit raya disampaikan sendiri oleh Menteri Besar bersama isteri beliau dan diiringi ADUN Chukai Datuk Mohamed Awang Tera bersama isteri.

Orang miskin turut menerima sumbangan keperluan harian dan duit raya daripada Menteri Besar.


di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


Bekas EXCO Kerajaan <b>Negeri Terengganu</b> Datuk Awang Jabar <b>...</b>

Posted: 19 Sep 2011 10:09 PM PDT

No of View :2976

Bekas EXCO Kerajaan Negeri Terengganu yang kini Pegawai Khas Menteri Besar, Datuk Awang Jabar, 66, terbunuh apabila kereta yang dinaikinya bertembung dengan sebuah Perodua Alza di Kilometer 26 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan berhampiran Kampung Alor Tuman, Merchang, pagi tadi.

Dalam kejadian jam 7.10 pagi itu, Allahyarham yang menaiki Mercedes-Benz dikatakan dalam perjalanan menghadiri program tinjauan mesra Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, di Dungun.

 Turut terbunuh dalam kemalangan itu ialah penumpang Perodua Alza, seorang warga Yaman, Nisma Nabil Abdul Karim al-Saiban, manakala pemandu Mercedes-Benz dan enam penumpang Alza cedera.

 Muhyiddin dijangka melawat jenazah Allahyarham yang juga bekas Ahli Parlimen Dungun, pada 2 petang di rumahnya di Jalan Tekukur, Kuala Terengganu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

13 di kuala besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala besut - Google Blog Search


exora&#39;s writting: JJCM <b>di KUALA BESUT</b>

Posted: 26 Jul 2011 05:25 AM PDT

Selamat malam...

Hari ni saya nak sambung story
pasal KUALA BESUT lagi
tentang makanan2 nya
sungguh tertarik, menarik dan pasti akan tabikkk...

Saya nak cerita pasal makan pagi dulu yer
biasalaa macam org2 KELANTAN gak ler
pagi2 dah cari nasi...

nasi kerabu, nasi dagang, nasi minyak, nasi lemak,
nasi berlauk dan nasi berlauk tu pulak 
ada pelbagai pilihan lauknyer
gulai ikan kering, gulai ikan ayo (tongkol),
gulai daging, gulai ayam, ayam masak merah
n mcm2 lagi laa...itu biasa la kan
ada satu nasi lagi..jarang kedengaran
hehehe...tapi ada kat sini
Uollz pernah dengar x nasi kawin?
dulu, masa mula2 bertandang ke rumah my hubby
ada satu pagi, ayah mertua saya balik dari membeli sarapan
lalu dia memberitahu kami
"makan la yer, ada nasi lemak, nasi berlauk n nasi kawin"
melopong saya seketika...terfikir-fikir
nasi pun kawin jgk yer, hehe
bila adik ipar saya makan...oic...rupanya nasi berlauk + nasi minyak
sebelum ni saya x pernah lak jumpa
tapi x tahu la kalau uollz dh biasa dengar kan
nasi lemak pun special gak tau
lauknya ialah ikan tongkol masak sambal
dan ikan tu dah jd mcm ikan sardin rasanya
semua tulang rangup ble d makan
ermm..best x ?

KUALA BESUT juga kaya dengan kuih-muih
semuanya best2...banyak jenis kuih disini
karipap tp intinya ikan, bukan serunding ikan
uollz pernah makan x...sedap tuu, bkn karipap kecik tau
satu lagi yang saya paling suker
'kobeh'...pelik namanya, laaagi sedap
lebih kurang macam murtabak tapi intinya pun ikan  
ada satu kuih tu pulak dari ubi kayu
intinya ikan jugak...tau la tempat tu byk ikan
sbb tu kot byk kuih direka ngan inti ikan
hehehe...tabikkk la
rindu ngan kuih muih di sana

belum lagi cerita pasal roti mak mertua saya
pun sedap gak
lemak manis n lembut jer
dah setanding ngan roti2 kat kedai cina tu
setiap pagi dia membuat lebih kurang
100 pack sehari...untuk dihantar ke kedai berhampiran
satu pack ada 4 biji roti..harganya RM1, murahnyer...
roti ni pun saya x pernah jumpa jgk
intinya sedikit gula...dibakar 
perrrgghhh kalau makan panas2
1 pack tu sekali hadap jer...


belum lagi citer pasal satar n otak2

kerepok keping n kerepok lekor
serta macam2 lagi ada di sana

dan sebab tu juga bila bercuti kat sana
berat badan pasti bertambah...huhuhu


So kalau uollz lalu KUALA BESUT
singgah2 la yer
cari2 makanan yang maveles...
jom..jjcm...


salam exora73...
















 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved