ads

Ahad, 5 Jun 2011

13 di setiu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di setiu - Google Blog Search


79 Pati Ditahan Dalam Operasi 14 Jam <b>Di</b> Besut | Darul Iman

Posted: 03 Jun 2011 11:59 PM PDT

BESUT, 2 Jun (Bernama) – Seramai 79 pendatang asing tanpa izin (Pati) ditahan dalam operasi 14 jam oleh Jabatan Imigresen dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di sekitar daerah Besut dan Setiu bermula 2 petang semalam.

Timbalan Penolong Pengarah Imigresen Kanan Terengganu Bakri Sulaiman berkata kebanyakan Pati ditahan kerana tinggal melebihi tempoh dibenarkan, manakala yang lain tidak memiliki dokumen pekerjaan.

Dalam operasi itu, seramai 78 Pati Indonesia berusia lingkungan 19 dan 40 tahun ditahan di kawasan projek pembinaan sekitar Hulu Besut, Setiu, Kuala Besut dan Jerteh.

"Seorang Pati, yang turut ditahan, berasal dari Filipina, berumur 34 tahun pula didapati mempunyai kad pengenalan palsu," katanya sambil menambah seramai 24 anggota dan pegawai Imigresen serta dua pegawai JPN terlibat dalam operasi itu.

Mereka kemudian dihantar ke Pusat Penempatan Pati di Ajil.

Bakri berkata operasi akan diteruskan bagi memastikan semua Pati yang bekerja di tapak pembinaan di seluruh negeri itu mematuhi syarat serta tidak melanggar undang-undang.

– BERNAMA

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
This entry was posted in Berita. Bookmark the permalink.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


Gambar Kemalangan <b>Di Kuala Terengganu</b> 3/6/2011 | Hadapan <b>...</b>

Posted: 03 Jun 2011 05:59 AM PDT

P1010005

Tadi on the way nak pergi kolej tetiba jalan jem. Tengok kat depan rupa-rupanya ada accident. Masa Ammar sampai kat tempat kejadian tu kereta yang accident tu dah nak ditarik. Tak tahu apa cerita.

P1010006

Tengok keadaan kereta ni macam accident teruk jugak. Mungkin ada jugak yang cedera ataupun mati sebab siap bomba lagi datang.

P1010007

Mungkin kereta tu terbabas langgar benteng sebab ada kesan benteng jalan dilanggar dekat kawasan tu. Siap tercabut lagi pokok hiasan yang tengah jalan tu. Mungkin laju jugak kereta ni kot.

P1010008

P1010009

P1010003

P1010004

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


...MEMORY...: <b>Pulau Bidong</b>... Stuck In My Mind... ^^

Posted: 22 May 2011 12:22 AM PDT

Assalamualaikum...^^

Hai sume gadis chumel dan jejaka tampan...^^

Korang ingat lagi tak sebelum pergi pulau, aku da janji nak bawak balik sebanyak2 memori untuk dikongsi dengan korang??? kalo tak ingat tak pe la. yang penting aku ingat. hari ni, aku nak berkongsi segala pengalaman manis sepanjang kat pulau bidong.

Pengalaman sepanjang lima hari empat malam di stesen penyelidikan UMT - pulau bidong ni membawa memori indah. antara aktiviti paling menarik yang kitorang jalankan kat pulau ialah manta tow dan snorkeling. melalui aktiviti2 macam ni la yang membuatkan aku jatuh cinta dengan keindahan lautan. aku boleh tengok sume hidupan2 yang ada bawah laut tu. dengan peluang yang diberi ni, aku tak lepaskan setiap saat dan setiap inci pergerakan aku di laut untuk menghayati keistimewaan setiap ciptaan Maha Pencipta yang ada. tak sume orang berpeluang macam ni.

Aktiviti yang paling aku suka ialah MANTA TOW. aku kena pegang manta board sambil ditunda oleh speed boat dengan kelajuan 2 knot (2 batu nautika/jam). tak laju pun, tak perlu risau. mula2 tu takut sangat nak turun. tapi bila da turun, rasa macam tak mau naik boat dah. best sangat. kalau masa banyak, memang aku nak lagi. ye, sedikit ketamakan disitu. hehe... tujuan manta tow ni untuk buat general observation di dasar laut pada kedalaman lebih kurang tak sampai lima meter. antara benda yang kitorang kena observe ialah dead coral, life coral, COT (crown of thorn) dan scars.

Selain manta tow, aku suka aktiviti snorkeling. tujuan snorkeling pun lebih kurang sama macam manta tow. tapi snorkeling tak perlukan speed boat. kita kena bergerak sendiri. tujuan snorkeling lebih specific untuk observe komuniti coral yang ada kat situ. contoh coral yang banyak kat situ adalah acropora branching coral. bentuk dia senang nak kenal pasti. sayang nye, aku tak da gamba time snorkeling. sebab camera aku tak leh masuk air. selain tu, aku boleh tengok macam2 ikan dengan pelbagai kaler. cantik sangat. nemo pun ada. jangan jeles. rasa macam dalam national geography tu. hehe... ada juga yang berpeluang untuk diving. aku tak dive pun sebab tak pandai nak dive pun. hehe... tapi, kalo dapat dive lagi bagus sebenarnye.

Selain tu, ada aktiviti candat sotong. tapi bab candat sotong ni aku kecewa sikit. sebab tak da rezeki. sekor sotong pun tak pandang kat umpan aku. cian aku... aku siap pi dok sebelah staf yang dapat banyak sotong lagi. tapi bertambah kecewa lagi ada la. da setengah jam lepas umpan pun sotong tak sangkut2. staf yang dok sebelah aku tu lima minit je lepas umpan da lekat sotong. kecewa betol. frust melutut aku dibuatnye. da la mengantuk sangat time tu. bosan, sekor pun tak dapat. 

Trawling atau pukat tunda merupakan salah satu aktiviti yang menarik jugak. banyak sangat hasil tangkapan. macam2 spesies ikan aku jumpa. dari yang beracun, berduri, kecik and besar. sume ada. ikan yang paling banyak dapat ikan kekek dengan ikan bayan. ikan lain ada jugak, tapi tak banyak pun...

Lagi... kitorang ada wat benthic community sampling. tapi yang ni tak banyak pun dapat. masa wat benthic sledge, paling banyak dapat heart urchin. cantik2 sangat. macam kuih raya je tengok banyak2. tapi tak boleh makan... berduri, nanti aku pulak yang jadi landak. elok2 nama linda jadi landak pulak. hehe...

Banyak lagi pengalaman yang aku tak tercerita kat sini. terlalu banyak. tapi biar la separuh daripada memory2 tu jadi memori peribadi aku. hehe... jangan mara... sangat indah... =)

Ok. korang boleh tengok lagi memory2 yang sempat aku rakam sepanjang di pulau. klik SINI.

Setakat ini dulu entry kali ni. tenkiu sudi bace...^^

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


PPDC Group: PAS <b>Chukai</b> berkampung <b>di</b> Paya Berenjut

Posted: 01 May 2011 07:54 PM PDT

KEMAMAN: Kekalahan PAS dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 di Dewan Undangan Negeri (Dun) Chukai ditangan Barisan Nasional (BN) kerana kelebihan parti Umno di "kubu" kuatnya Paya Berenjut.

Pada pilihan raya 2008, Tuan Haji Hanafiah Mat gagal merampas kerusi Dun Chukai dari penyandangnya, Dato' Mohamed Awang Tera dengan kelebihan dibawah 700 undi sahaja.

Bedah siasat pilihan raya mendapati Kampung Paya Berenjut merupakan antara beberapa "kubu" kuat Umno yang terdiri di kalangan nelayan yang berasal dari Kuala Kemaman.

Pengundi di kampung berkenaan seramai 1759 orang dan PAS kalah dengan 94 undi sahaja. Manakala, culaan terakhir yang dilakukan mendapati PAS bakal menang dengan kelebihan 3 undi.

Hari ini, kubu tersebut telah berjaya "dipecahkan" dan senario pergolakan 'dalaman' Umno-BN yang tidak ada kesudahan bakal memberi harapan serta peluang kepada PAS dalam pilihan raya akan datang.

Sehubungan itu, Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Chukai telah mengadakan program al-Falah di Unit Peti Undi (UPU) Banggol selepas UPU Pengkalan Pandang minggu lalu.

Bermula dengan bacaan Ya'asin oleh Muslimat PAS di rumah-rumah terpilih secara berkelompok juga diadakan tazkirah maghrib oleh pendakwah bebas, Ustaz Ismail Dagang.

Aktiviti pemuda pula diadakan perlawanan Futsal muhibbah yang disertai oleh 18 pasukan bertanding.

Pasukan futsal Arena Berenjut dinobatkan sebagai johan, di tempat kedua kumpulan Pemuda Hijau dan Peteh di tempat ketiga.

Pada satu majlis penyampaian sumbangan 80 orang penerima fakir miskin dan 20 orang anak-anak yatim diadakan pada hari Sabtu (1 Mei) beserta dengan jamuan rakyat.

Masing-masing menerima sumbangan beras dan keperluan dapur serta wang tunai kepada anak-anak yatim tersebut.

Pada tengaharinya, rombongan MTD dan Muslimat mengadakan lawatan ziarah ke rumah orang sakit di kampung berkenaan.

Beliau menangis ketika Haji Hanafiah melawatnya kerana sedih tidak dapat memberi sumbangan khidmat bekerja untuk jamaah kerana keuzuran.

"Jika boleh, sebelum saya meninggal nok tengok Islam menang. Setiap kali selepas sembahyang, saya selalu doakan supaya Islam (PAS) menang.

"Saya rasa sedih sebab lama tidak dapat bersama dengan jamaah (PAS) di luar untuk buat kerja-kerja parti," ujarnya dengan nada sedih.

Katanya, bukan kerana Islam tidak baik tetapi kerana orang Melayu "degil" dan menolak perjuangan Islam.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved