ads

Sabtu, 3 Mac 2012

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


Trip Ke <b>Redang</b> | JomlahCuti.com

Posted: 16 Feb 2012 09:02 PM PST

Jarang sekali geng krew jomlahcuti nak buat trip ke pulau-pulau dalam Malaysia. Selalunya kami hanya mengendalikan trip untuk syarikat perusahan (company trip),bulan madu (Honeymoon) trip persendirian atau pun trip family saja. Tapi kali ini kami bagi peluang kepada mereka yang bercadang atau belum pernah ke pulau redang.

Jika hendak diikutkan kos pergi bercuti ke redang secara persendirian sudah pasti kos tersebut adalah 2 kali lebih tinggi dari kos trip yang kami tawarkan ini. Mana tak dengan duit minyak lagi,duit tol,duit jalan-jalan disekitar terengganu. Oh! ya sebut pasal jalan-jalan di negeri Terengganu, dalam trip ini ada juga kami masukan ke beberapa tempat menarik contohnya seperti taman Tamadun Islam(Masjid Kristal),Masjid Terapung ,Kilang Proses Batik, Kedai Keropok Losong dan juga Pasar Payang.

Bagusnya sekiranya join trip ini anda tidak perlu penat memandu selama 8 jam ke Negeri Terangganu. Dah lah penat bekerja tetiba-tiba nak kena memandu pulak.Kata nak bercuti jadi jangan penat-penat duduk dan relax jer.. tahu-tahu dah sampai :)

Ok,Jom kita tengok-tengok resort atau hotel yang akan digunakan.

(Lihat saja Air kat Bawah Jabatan tuh fuh..Jernihkan?)

 (Inilah tempat penginapan trip kita nanti..Cool kan?)

(Salah satu view bilik)

(Santai sungguh..En. Krew jomlahcuti..Saya nak ikut trip ini…hehehe)

Jadi, Bagaimana saya dapat mengikuti trip ini? Bapa harga?Bila Tarikh? Semua jawapan untuk soalan tersebut terdapat dibawah ini.

TARIKH : 22 MARCH – 25 MARCH 2012

DEWASA (12 Tahun & ke atas) RM397.00
KANAK-KANAK (5 – 11 Tahun) RM288.00
BAYI (4 Tahun & ke bawah) RM197.00
Optional** untuk Seaview Room Additional RM50.00/Pax.

PAKEJ TERMASUK :
* Penginapan Di Redang Mutiara Beach Resort, Pulau Redang (Berhawa Dingin).
* Pengangkutan Bas Persiaran Seperti Di Dalam Atucara (S.Alam-Merang-S.Alam)
* Insuran Bas (Kumpulan)
* 2 x Sarapan, 2 x Makan Tengahari, 1 x Makan Malam Dan 1 x BBQ (Di Pulau)
* 3 x Aktiviti Snorkeling di Pulau Redang
* Minuman Panas Dan Sejuk Sepanjang Di Resort
* Pengangkutan Bot (Merang – Redang – Merang)
* Air Mineral
* Lawatan Ke Tempat – Tempat Menarik Di Bandar Kuala Terengganu Seperti :-
- Masjid Terapung
- Taman Tamadun Islam (Masjid Kristal)
- Kedai Keropok Losong
- Kilang Memproses Batik
- Pasar Payang

PAKEJ TIDAK TERMASUK :
* Peralatan "Snorkeling" (RM10.00/Snorkle, RM10.00/Life Jacket)
* Perbelanjaan Peribadi seperti membeli-belah,cenderahati dan lain-lain
* Perkara yang tidak diberitahu.
* Yuran "Marine Park"

ATURCARA PROGRAM:
Hari Pertama : 22th Mac 2012 (Khamis)
10.30 pm : Berkumpul
11.00 pm : Bertolak ke Terengganu

Hari Ke-2 : 23th Mac 2012 (Jumaat)
5.30 am : Solat Subuh / Sarapan pagi
8.00 am : Tiba di Jeti Merang, Terengganu.
9.30 am : Bertolak Ke Pulau Redang (Redang Mutiara Beach Resort)
10.30 am : "Check In & Welcome Drink"
12.45 pm : Makan Tengahari
3.30 pm : Aktiviti "Snorkeling" (Long Beach)
5.30 pm : Aktiviti Bebas (Sukan Pantai : Bola Tampar, Bola Sepak Pantai, Mandi Manda)
8.00 pm : Makan Malam
: Aktiviti Bebas (Karaoke/Mahjong/Dart)

Hari Ke-3 : 24th Mac 2012 (Sabtu)
7.45 am : Sarapan pagi
9.45 am : Aktiviti "Snorkeling" (Marine Park)
12.45 pm : Makan Tengahari
3.30 pm : Aktiviti "Snorkeling" (Kampung Lama/ Pulau Kerengga)
5.30 pm : Aktiviti Bebas (Sukan Pantai : Bola Tampar, Bola Sepak Pantai, Mandi Manda)
8.00 pm : BBQ

Hari Ke-4 : 25th Mac 2012 (Ahad)
7.45 am : Sarapan Pagi
8.30 am : "Check Out"
09.00 am : Bertolak ke Jeti Merang, Terengganu
10.30 pm : Tiba di Jeti Merang, Terengganu
: Lawatan ke Kilang Memproses Batik (Nor Arfa Batik)
: Lawatan ke Masjid Kristal / Solat / Makan Tengahari
: Lawatan ke Perkampungan Losong (Keropok Lekor/Losong)
: Lawatan Ke Pasar Payang
: Lawatan Ke Masjid Terapung
3.00 pm : Bertolak pulang ke Shah Alam / KL
11.00 pm : Selamat Tiba di Shah Alam / KL

TERMA DAN SYARAT :
1) Terhad Kepada 40 27 Orang Sahaja lagi.
2) Tempat Berkumpul akan di maklumkan Kelak. (Shah Alam)
3) Sebarang pertanyaan boleh hubungi 603-5510 8266
4) Min 2 pax. (sebab min 1 bilik 2 orang)
5) Bas adalah Bas Persiaran.
6) Tempat duduk bayi adalah dikongsi dengan ibu bapa/penjaga.
7) Tempahan adalah " First Come First Serve".
8) Tempat adalah terhad 40 orang sahaja.
9) Kami tidak akan block seat anda sehingga anda membuat pembayaran deposit sebanyak RM200 / Dewasa, RM150/Kanak-kanak, RM100/Bayi.
10) Ini adalah harga promosi oleh itu tiada wang pulang/refundable akan dibuat selepas pembayaran deposit.
11) Pembayaran penuh perlu dibuat sebulan sebelum tarikh bertolak.
12) Pihak kami berhak menunda/menukar/pinda/ubah tarikh bertolak sekiranya perlu berbuat demikian.
13) Pihak kami berhak menukar atucara sekiranya perlu untuk keselamatan peserta
14) Insuran yang disediakan adalah insuran perjalanan secara berkumpulan dan bukannya persendirian.
15) Penggunaan Voucher bergantung kepada kelulusan pihak penganjur.
16) Untuk tempahan, sila emailkan butiran seperti berikut ke sales@jomlahcuti.com :

- Nama Penuh : (Seperti di Kad Pengenalan)
- No. Kad Pengenalan:
- No. Tel :
- Jumlah Peserta : Dewasa / Kanak-kanak / Bayi

Ada yang masih tak jelas? Nak penjelasan email je kami disini sales@jomlahcuti.com. Apa email susah hubungi terus no. ini 6035510 8266. Krew kami akan bantu anda :) Cepat kalau berminat,Kami yakin pasti sekejap jer dah penuh.

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


ZilaKasim Quilt Blog » Kelas <b>di Besut</b> 24 Jan 2012

Posted: 19 Jan 2012 06:13 PM PST

Friday, January 20, 2012 10:13

Sesiapa nak belajar buat beg, quilt n patchwork dan tudung, boleh daftar kelas kat besut ekkkk
Harga
Quilt & patchwork RM150
Tudung RM120
Beg RM150
Harga dah termasuk bahan yaaaa.

Sesiapa yg ada mesin jahit…. baik bawa sbb boleh belajar guna mesin sendiri… jadi senang ekkk…. pastu bawa gunting jarum apa ekkkkk….. jgn lupa bawa iron sekali… kalu share2 takut kerja terbantut kejap

Both comments and pings are currently closed.

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


Anak Merdeka: Bangunan Tinggi <b>di Gong Kedak</b>

Posted: 06 Nov 2011 11:48 PM PST

Assalamualaikum....


Cuba korang tengok bangunan kat atas tu...Bangunan tu still dalam pembinaan lagi... Ketinggiannya dalam 3 tingkat n kalo dilihat maybe akan lagi tinggi lepas siap nanti... Ape yang jadi persoalannya ialah ianya berhampiran dengan Pangkalan Udara Gong Kedak betul2 bersebelahan dengan pagar Pangkalan...
Ianya juga berhampiran dengan runway Pangkalan... Ape tujuan Bangunan ini dibina?? Sebagai Menara Pemerhati bagi sebarang aktiviti dalam pangkalan ke? Pangkalan Udara Gong Kedak merupakan salah satu Pangkalan STRATEGIK negara yang menempatkan 18 buah pesawat tercanggih milik TUDM... So dari bangunan yang akan dibina nie tak mustahil setiap aktiviti pergerakan udara Pangkalan akan dapat diperhatikan dari bangunan ini.....So TUDM rasanya perlu menyiasat pemilik bangunan ini agar ianya tidak dijadikan bangunan yang merekodkan semua aktiviti pergerakan udara dari pangkalan....

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


Bekas juruterbang MAS lemas <b>di Pulau Perhentian</b> |

Posted: 18 Feb 2012 06:01 PM PST

[unable to retrieve full-text content]BESUT: Seorang pemilik sebuah studio rekacipta yang juga bekas juruterbang Malaysia Airlines (MAS) ditemui lemas di satu lokasi menyelam di perairan Pulau Perhentian Kecil, Besut, kira-kira pukul 2 petang semalam.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


1 MALAYSIA: GAMBAR HIMPUN <b>DI KUALA TERENGGANU</b>

Posted: 26 Feb 2012 03:09 AM PST









PAS TERENGGANU AKAN TERGUGATLAH DENGAN PEJELASAN DR HASAN ALI MENGENAI PEMECATAN NYA DARI SUDUT AKIDAH UMAT ISLAM DI SEBABKAN OLEH PARASIT DALAM PAS....PKR DAN DAP TAK USAH CAKAPLAH YER.

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


Herba & Tumbuhan: <b>Jerangau</b> dalam perubatan tradisional

Posted: 02 Mar 2012 04:16 PM PST

PENGENALAN

Keluarga: Araceae

Nama Melayu: Deringu, Jerangau, Jeringau

Nama Lain: Sweet Flag, Sweet Sedge, Myrtle Flag, Calamus, Flagroot, Jerangang, Alwah, Dlingo (Indonesia).

Terdapat 2 jenis 'Jerangau'

a)   Jerangau Merah' dan

b)   Jerangau Putih'.

Kegunaan biasa: Amenorea * Aphrodisiac * Asma * Selsema * Kesesakan * Batuk * Sakit kepala * Kesakitan * Sakit tekak *

Nilai Ubatan : Pengguguran (Abortifacient) * Melegakan Kesakitan (Analgesik) * anti-bakteria * Antioksidan * Aromatik * Artritis * Kanser * mengeluarkan gas usus * diuretik * menggalak haid (Emmenagogue) * Penenangan * Psychedelic * sedatif * Tonik rahim *



Bahagian Digunakan: rizom
 

Perihal tumbuhan

Jerangau ialah tumbuhan yang berdaun wangi dan mempunyai ubi yang lebih wangi. Sehingga ia berkembang sepenuhnya dan menunjukkan bunganya yang hijau tersendiri, jerangau (acorus Calamus) menyerupai beratus-ratus tumbuhan hutan yang lain, yang mempunyai daun panjang seperti pedang yang tumbuh dari rizom bercabang. Tumbuhan liar ini menyerupai rumput rampai dan biasanya dijumpai di kawasan berpaya atau berair. Ia boleh tumbuh pada ketinggian melebihi 3 kaki.

Ubi jerangau yang ditandai dengan parut daun di sebelah atas memiliki banyak anak akar yang menuju ke bawah. Jerangau tidak berbatang dan daun-daunnya tumbuh terus dari ubi. Daunnya berwarna hijau kuning dan berbentuk pedang, dengan tepi yang sedikit berombak-ombak  berukuran 0.75 inci lebar. Ia juga mempunyai urat daun yang jelas.

Sebagai tumbuhan yang lasak, jerangau mudah ditanam di kebanyakan jenis tanah, asalkan terdapat air dan cahaya matahari yang mencukupi. Hidup dengan baik di kawasan lembab yang menakung air seperti paya, tepi sungai atau kawasan parit. Bunganya berwarna kuning dan hijau, sementara rizomnya berwarna merah muda. Ia boleh ditanam dengan mudah daripada keratan ubi sepanjang 5 sentimeter (2 inci), dengan 3 sentimeter (1 inci lebih) dicucuk ke dalam tanah pada jarak 15-20 sentimeter (6-8 inci) antara satu tumbuhan dengan yang lain.

Jika mendapat peluang untuk berada dekat pada tumbuhan tersebut, anda mungkin dapat menghidu akarnya yang dikatakan mempunyai bau seperti lemon yang manis yang mungkin diandaikan bahawa gula-gula di buat dari tumbuhan ini. Ubinya boleh dituai sewaktu jerangau berusia setahun atau sewaktu mencapai 30-40 (12-16 inci) sentimeter tingginya.

Di Malaysia, jerangau ditanam di kedua-dua kawasan rumah orang Melayu dan India untuk digunakan, khususnya secara luaran, sebagai ubat sapuan atau losen. Minyak pati ubinya digunakan secara meluas dalam pengeluaran minyak wangi dan perasa makanan. Mengunyah akar dikatakan dapat menghilangkan bau tembakau.

SEJARAH

Seperti kebanyakan tumbuh-tumbuhan lain yang mempunyai senarai panjang sifat penyembuhan terapeutiknya, Jerangau (Calamus) dikatakan telah dibawa keluar dari pergunungan Asia Tengah dan India di mana ia telah ditanam dan digunakan untuk pelbagai tujuan perubatan  Ayurveda dan rawatan Tradisional China. Penyebaran dan kegunaan Calamus keseluruh dunia semenjak dari kurun ke-40an lagi. Hippocrates dari Yunani purba menulis Calamus telah digunakan sebagai kemenyan suci untuk upacara keagamaan bagi kedua-dua Sumeria dan Mesir kuno.

Ia telah sampai ke Eropah, dan digunakan sebagai bahan penyegar di gereja dan sebagai ubat penghalau pepijat. Menjelang abad ke-17, penanaman Calamus telah merebak sampai ke Eropah Tengah dan tidak lama selepas itu, dengan usaha dari peneroka Eropah, ia menempuhi jalan ke pantai Dunia Baru.

Suku-suku asli Amerika Utara mendapati banyak kegunaan perubatan dari akar ini yang dibahawa oleh peneroka Eropah. Mereka memanggil akar tikus kasturi (muskrat root), kerana terdapat bulu-bulu kecil seperti mamalia kesukaan mereka untuk kulit-bulunya. Adalah dipercayai juga bahawa suku kaum berpindah randa ini akan menyemai tumbuh-tumbuhan ini di sepanjang perjalananmereka untuk dituai apabila ia diperlukan, dan sebagai satu cara untuk menarik keluar tikus kasturi, untuk kulit-bulunya yang berharga.

KEGUNAAN PERUBATAN

Sejarah penggunaan Calamus sebagai ubat amat panjang dan melampaui 2,000 tahun sejak digunakan oleh bangsa Cina dan bangsa India. Ubi jerangau digunakan sebagai tonik herba untuk memudakan otak dan sistem saraf. Jerangau juga ubat yang terbaik untuk mengatasi kesan buruk alkohol, khususnya pada otak dan hati.

Di Asia Tengah, Acorus Calamus telah digunakan sebagai ubat melebihii dua ribu tahun, menjadi penawar tradisional untuk apa sahaja dari artritis hingga ke masalah saraf. 'Dioscorides', pengamal perubatan klasik Yunani menggunakan asap tumbuhan melalui corong sebagai ubat rawatan batuk. Kaum Cina telah menggunakan akar untuk membantu mengubati pening kepala, pekak dan epilepsi, dan juga telah dikhabarkan menggabungkan jerangau (sweet flag) dengan daun manis (ganja) dan ramuan lain untuk membuat halusinasi (hallucinogenic).
  
Selain sebagai ubat untuk sakit kepala dan cirit-birit, beberapa suku asli Amerika mengguna pakai sifat  ringan halusinogen tumbuhan ini ke dalam upacara berpuak.  Puak suku asli Amerika utara (Cree) percaya bahawa tumbuhan ini membantu mereka berjalan lebih jauh tanpa menyentuh tanah semasa upacara adat. Puak-puak lain, termasuk Ojibwas dari kawasan Great Lakes, dilaporkan telah menguna tumbuhan ini untuk tujuan rekreasi dan upacara adat.
 
Sehingga 1916, rizom dari Acorus Calamus yang dikupas kering telah disenaraikan dalam Pharmacopoea Amerika Syarikat sebagai rawatan untuk masalah perut (pedih ulu hati, kembung, dan cirit-birit) dan sehingga ke hari ini ia digunakan di beberapa bahagian di  Eropah sebagai membantu merangsangkan kelenjar air liur dan menghasilkan lebih banyak jus perut. Ia juga masih digunakan dalam Perubatan Ayruveda sebagai cara untuk membantu memulihkan dan meremajakan minda dan badan.

Kini ia tidak lagi disenaraikan sebagai ubat rawatan perubatan oleh pertubuhan perubatan moden, tetapi masih wujud penyelidikan yang mengesahkan ia digunakan sebagai ubat rawatan tradisional. Pengambilan dalam jumlah kecil tumbuhan ini menunjukkan ia membantu mengurangkan keasidandalam perut dan bila diambil dalam jumlah yang besar, ia meningkatkan  keasidan dalam perut, ini menunjukkan keberkesanannya pada ke pelbagaian besar gangguan perut.

Terdapat juga bukti menunjukkan bahawa tumbuhan ini menekan sistem saraf pusat, dan dikaji sebagai satu cara untuk merawat epilepsi. Terdapat juga beberapa bukti saintifik bahawa wap dari tumbuhan ini bertindak sebagai penghalau serangga yang berkesan.

  • Demam / Selsema
  • Kembung Perut
  • Asma
  • Menghentikan Pendarahan Selepas Bersalin
  • Membantu Untuk Pencernaan
  • Mandian Aromaterapi
  • Melegakan Sakit Gigi
  • Membuang Angin Dalam Badan
  • Campuran Untuk Membuat Minyak Wangi
  • Menambah Selera Makan

Ubat herba

Dalam perubatan tradisional, ubi yang berusia 2-3 tahun digunakan kerana akar yang lebih tua cenderung menjadi keras dan geronggang. Walaupun ubi yang kering hilang 70% daripada beratnya, ia mempunyai bau dan rasa yang lebih baik. Bagaimanapun, ia merosot jika disimpan terlalu lama.

Jerangau mempunyai sejarah penggunaan yang panjang dalam perubatan tradisi herba Cina dan India. Ia digunakan secara meluas dalam perubatan herba moden sebagai julap sedatif, diuretik, dan sifat mengeluarkan udara (carminative). Ia digunakan dalam perubatan Ayurveda dan Unani  untuk menangani kesan sampingan semua hallusinasi.  Jerangau adalah salah satu daripada ubat-ubatan yang paling banyak dan kerap digunakan di kalangan masyarakat Chipewyan (Masayarakat  Athapaskan yang tinggal di barat Kanada diantara tasik Great Slave Lake dan Teluk Hudson).

Di kedua-dua akar dan daun jerangau menunjukkan aktiviti antioksidan, aktiviti antimikrobial dan aktiviti insektisid. Jerangau membuktikan ia langkah yang amat berkesan dalam mengawal kutu lembu (cattle tick), Rhipicephalus, (Boophilus) microplus.

Keupayaan ubi jerangau


Berikut adalah beberapa ciri-ciri nilai Perubatan jerangau :

Ø  Ia memberi kelegaan perut berat dengan melegakan kembung perut, Kesakitan perut dan meningkatkan selera makan. Akar jerangau yang dibakar, abu nya dicampur dengan  minyak hambar seperti minyak kelapa tapis atau dibungkus dalam kain dijadikan tuam ke atas perut sebagai rawatan.

Jerangau adalah ubat bernilai untuk cirit-birit kronik. Ia juga berkesan dalam disentri (dysentery) kronik, kerana kehadiran tannin. Diberi secara mencampurkan (Infusi) boleh diberikan kepada kanak-kanak yang menderita dari penyakit ini.

Ø  Dalam rawatan asma, ia mengeluarkan bahan catarrhal dan kahak dari tiub bronkial. Diambil kira-kira 65 centigrams herba ini setiap 2 atau 3 jam.

Ø  Jerangau juga berguna untuk merawat selsema. Sepotong kecil rizom dipanggang dan diserbukkan. Secubit serbuk ini diambil bersama madu memberi kelegaan yang besar. Untuk bayi, pes jerangau dicampur kan dengan susu ibu dan disentuhkan pada lidah bayi. Satu lagi kaedah yang mudah memberi ubat kepada bayi adalah dengan  meratakan sedikit pes pada puting ibu semasa menyusukan anak.

Ø  Ia juga berguna pada merawat ulser mulut, Sepotong kecil herba disapukan pada lidah dan bahagian keradangan kulit  untuk mendapat kelegaan.

Ø  Serbuk jerangau  yang dipanggang merupakan ubat rumah yang bernilai bagi kanak-kanak yang mengalami batuk kokol (whooping cough)  (Penyakit membran mukus pernafasan). Secubit dari serbuk ini boleh diberikan bersama madu. Sebagai antispasmodic, ia menghalang serangan batuk menjadi-jadi. Untuk kanak-kanak  kecil, sukatan pengambilannya juga mesti berkadar kecil.

Ø  Serbuk dari akar pokok jerangau amat berkesan dalam menyingkirkan cacing usus.

Ubi jerangau juga mempunyai keupayaan yang berikut:

Penyakit ringan:

  1. Jerangau dapat melegakan demam.
  2. Jerangau dapat melegakan rasa sakit dengan mengurangkan kepekaan otak dan sistem saraf. Mengunyah ubi jerangau juga dapat melegakan sakit gigi. Selain itu, jerangau juga digunakan sebagai ubat sapu untuk merawat penyakit sendi dan sakit saraf.
  3. Jerangau mencegah pembentukan gas di dalam saluran pencernaan dan dengan itu, dapat mengatasi masalah angin (kentut).
  4. Jerangau membaiki selera dan fungsi perut. Dalam dos kecil, ia mengurangkan kemasaman perut, manakala dos yang lebih besar dapat menambahkan perembesan perut dan justeru, digunakan untuk merawat gangguan makan, ketakcernaan, gangguan pundi hempedu serta gangguan pencernaan yang lain, termasuk berak darah kanak-kanak. Bagaimanapun, jika dos terlalu besar, ia boleh mengakibatkan rasa loya atau muntah.
  5. Dalam perubatan tradisional, jerangau juga digunakan untuk merawat cirit-birit.
  6. Jerangau dapat mengatasi perpeluhan berketerlaluan.
  7. Jerangau bertindak sebagai sedatif bagi mengurangkan kerengsaan dan kegegaran.
  8. Jerangau bersifat antiseptik dan justeru, dapat mengurangkan kemungkinan kejangkitan, keracunan darah, dan pembusukan, selain digunakan sebagai ubat sapu untuk merawat letusan kulit.

Penyakit teruk:

  1. Jerangau dapat mengurangkan tekanan darah;
  2. Jerangau melarutkan lendir yang pekat serta melegakan kesukaran pernafasan dan justeru, digunakan untuk melegakan bronkitis, sinusitis dan penyakit lelah.
  3. Dalam perubatan tradisional, jerangau juga digunakan untuk merawat barah, konvulsi (menggigil-gigil dan terkejang-kejang), dan sawan babi. Selain itu, perubatan tradisional juga menggunakan akar jerangau untuk merawat kencing manis dan sebagai teh untuk merawat sakit usus.

Lain-lain:

  1. Jerangau dapat merangsang aliran darah di bahagian pelvis dan justeru, digunakan sebagai afrodisiak. Ia juga digunakan sebagai herba pengguguran.
  2. Jerangau dapat menghapuskan cacing parasit dari tubuh badan, baik dengan menyebabkannya terasa terhuyung-hayang mahupun dengan membunuhnya.

Penggunaan jerangau di Malaysia

Penggunaan jerangau di Malaysia hanya terhad kepada perubatan tradisional dan biasanya disediakan untuk rawatan yang berikut:

UBATAN DAN kEPERCAYAAN Jerangau Merah (Tunggal)

Adalah dipercayai bahawa 'Jerangau Merah' mempunyai nilai perubatan yang lebih tinggi  berbanding  'Jerangau Putih'.  Dikatakan Jerangau merah ialah tumbuhan yang  cerewet sedikit untuk tumbuh di atas tanah rendah, ia tidak boleh didedahkan dengan terlalu banyak panas matahari. Ia tumbuh liar di dataran yang menyediakan keadaan cuaca yang sempurna untuk pertumbuhan.

Diantara beberapa perubatan dan kepercayaan masyarakat setempat,  khususnya pada jerangau merah ialah, ia memiliki kuasa penyinkiran dan penyembuhan seperti berikut :

i.   Bagi para peminum arak, 'Jerangau' amat terkenal  sebagai penawar anti-mabuk. Akarnya samada dikunyah  atau hanya sekadar diletakkan diantara gigi semasa sesi minum arak, di jamin si peminum tidak akan merasa mabuk selagi akar jerangau  itu masih di dalam mulut.

ii.  Anti Rasa – dikatakan apabila jerangau merah diletakkan didalam mulut kemudian cili sepedas manapun  dimakan tidak akan merasa pedasnya,

iii.Garam dimakan tidak masin.

iv.    Penawar Racun : Ikan dimasukkan ke dalam air yang dicampurkan dengan racun rumpai dan dibiarkan beberapa minit, ikan tidak mati dan kekal hidup.

v. Anti Buatan Orang : Apa2 buatan orang seperti menyimpan racun dalam cawan, cawan akan pecah. Ini merupakan pelindung diri.

Petua Mengatasi Penyakit Darah Tinggi Dengan Jerangau Merah

Orang dulu-dulu hanya mengunyah dan menghisap air daun jerangau merah bagi mengatasi penyakit darah tinggi. Bagi mereka yang tak sanggup mengunyah daun jerangau merah, mereka boleh menggunakan cara  yang  sama seperti penggunaan daun hempedu ular iaitu:

Daun jerangau  merah diambil sepanjang 3 inci kemudian direndam kedalam air panas yang dimasukkan didalam gelas atau mug. Tutup gelas tersebut kira-kira 3 hingga 5 minit. Kemudian keluarkan daun tersebut dan airnya boleh diminum. Cara meminumnya ialah 3 kali seminggu. Jika penyakit darah tinggi sudah turun berhentilah dari meminumnya, kalau tidak ia akan meyebabkan penyakit darah rendah pulak. Maka perlulah berhati-hati.

Kesan Keracunan

Tumbuhan ini boleh menyebabkan keradangan pada kulit atau dermatitis. Beta-Asarone di dalam tumbuhan ini mempunyai kesan karsinogenik.

Rawatan kecemasan

Buangkan saki baki tumbuhan dari anggota yang terdedah dan basuh dengan sabun dan air. Jika masih terasa gatal, kemerahan atau sakit dapatkan rawatan lanjut dari pegawai perubatan.

Jika terkena mata, lalukan dengan air bersih selama 10 minit

FITOKIMIA   

Konstituen: cineole, alfa-pinena, alfa-terpineol, azulene, beta-asarone, camphene, kapur barus, choline, delta-cadinene, elemicin, etanol, eugenol, galangin, limonene, magnesium, menthol, terpines, tanin, zink


Keracunan

Bahagian Beracun: Rizom

Bahan Aktif: Eugenoldan Asarone (2,4,5-trimethoxy-1-propenylbenzene)

Bahan Lain: Monoterpene hydrocarbons, Sequestrine ketones,

Kedua-dua triploid dan tetraploid jerangau mengandungi alpha-asarone  fitokimia lain termasuk:

Beta-asarone
eugenol

Diploids tidak mengandungi beta-asarone (β-asarone). Satu kajian terbaru menunjukkan bahawa beta-asarone yang diasingkan daripada minyak jerangau menghalang adipogenesis dalam sel-sel 3T3-L1 dan sekaligus mengurangkan pengumpulan lemak lipid dalam sel.

Peraturan-peraturan

A. Calamus dan hasil pengeluarannya seperti minyak telah diharamkan pada tahun 1968 sebagai penambahan makanan (food additives)  dan ubat-ubatan oleh Pentadbiran Pemakanan dan Ubatan Amerika Syarikat. pengharaman ini adalah hasil dari kajian makmal yang melibatkan penambahan diet keatas haiwan makmal dalam tempoh masa yang lama dengan pemberian dos tinggi dari bahan kimia terpencil (β-asarone) dari terikan Calamus jammu India.
Haiwan mengalami ketumbuhan tumor, dan tumbuhan itu dilabelkan 
(penyebab kanser) pro-carcinogenic.  Wichtl berkata, "Ia tidak jelas sama ada kesan karsinogenik  yang diperhatikan dalam tikus itu mempunyai  kaitan dengan organisma manusia."

Empat jenis strain Acorus Calamus terdapat secara semula jadi. Diploid, triploid, tetraploid dan hexaploid. Diploids tidak menghasilkan procarcinogenic β-asarone. Diplois diketahui tumbuh semulajadi di Timur Asia (Mongolia dan Tanah-datar siberia Tengah) dan Amerika Utara. Triploid Cytotype mungkin berasal dari rantau Himalaya, sebagai kacukan diantara diploid dan tetraploid cytotypes. Calamus Amerika Utara dikenali sebagai Acorus Calamus var.

Americanus atau hanya sebagai  Acorus Americanus. Seperti diploid strain dari Calamus di bahagian Himalaya, Mongolia, dan Siberia tengah. Diploid strain Amerika Utara tidak mengandungi β-asarone punca bara kanser (pro-carcinogenic).  Kajian menunjukkan bahawa "β-asarone tidak dikesan dalam diploid acorus Amerika Utara [Calamus var. Americanus] ".

Pada hakikatnya  β-asarone bukanlah karsinogen tetapi ia adalah procarcinogen tidak sama sekali hepatotoxic maupun secara langsung hepatocarcinogenic. Ia mestilah terlebih dahulu menjalani proses  metabolik l'-hydroxylation di dalam hati sebelum mencapai ketoksikan. Cyrochrome P450 dalam  hepatosit (hepatocytes) bertanggungjawab untuk merembeskan enzim hydrolyzing yang menukarkan β-asarone ke dalam struktur epoksida genotoksik.  Walaupun dengan pengaktifan metabolit ini, potensi karsinogen adalah tersangat rendah  disebabkan kerana kerosakan yang pesat pada sisa-sisa epoksida bersama hydrolase yang meninggalkan sebatian ini kaku / lengai (Luo, 1992).  Di samping itu, metabolit utama β- asarone adalah asid 2,4,5-trimethoxyninnamic, punca dari yang bukan karsinogen (Hasheminejad & Caldwell, 1999).

&#39;Kalau tak nak, buang! | Darul Iman

Posted: 26 Feb 2012 07:27 AM PST

Laporan dan foto ZAID SALIM am@hmetro.com.my

KUALA TERENGGANU: "Ambillah budak ini, kalau tak nak jaga buang je, budak ini baik, tak menangis," kata seorang wanita warga emas kepada Wan Shahira Wan Nazri, 23, ketika meninggalkan bayi lelaki dipercayai baru berusia seminggu di pintu depan rumah keluarga angkatnya di Kampung Beladau Kepong, di sini, petang kelmarin.

Menurutnya, selepas berkata demikian, wanita berusia lingkungan 70-an itu meletakkan bayi malang yang dianggarkan seberat tiga kilogram dan masih bertali pusat itu di atas pengalas kaki di depan pintu sebelum bergegas meninggalkan rumah dalam kejadian jam 6 petang.
"Saya kemudian terus mengambil bayi yang lengkap berpakaian dan berstoking itu ke bilik tidur sebelum memberitahu ayah angkat yang pulang ke rumah selepas Maghrib," katanya ketika ditemui di rumah keluarga angkatnya, malam kelmarin.

Wan Shahira berkata, kejadian berlaku ketika dia menidurkan adik bongsunya berusia tiga bulan di ruang tamu manakala ibu bapa angkat, Rashid Sulong, 56, dan Rokiah Mohamad, 36, tiada di rumah kerana berniaga di kedai makan yang diusahakan mereka di Kampung Sungai Rengas, tiga kilometer dari rumah.

"Pada mulanya, saya mencadangkan kepada wanita terbabit supaya menyerahkan bayi itu kepada ibu angkat yang berada di kedai makan di Kampung Sungai Rengas selepas dia mendakwa mengenali ibu yang mesra dengan panggilan Mak De.

"Wanita itu juga mendakwa tinggal di Jerangau, Hulu Terengganu, di tempat di mana ibu angkat saya berasal.

"Dia datang ke rumah dengan menaiki sebuah kereta jenis Ford Laser lama berwarna merah dipandu seorang lelaki yang kelihatan berusia hampir sebaya dengan wanita terbabit dan ketika kejadian, lelaki itu hanya menunggu di dalam kereta," katanya.

Sementara itu, Rashid berkata, selepas dimaklumkan Wan Shahira mengenai kejadian terbabit, dia terus ke rumah pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Beladau Kepong untuk memaklumkan perkara itu sebelum menghubungi Balai Polis Chabang Tiga, di sini, jam 9 malam.

"Ketika kejadian, saya dan isteri berada di kedai makan yang kami usahakan, manakala Wan Shahira menidurkan adik bongsunya berusia tiga bulan di rumah sementara seorang lagi anak, Fatin Nurshafikah, 9, tidur di bilik dan dua anak lagi keluar bermain.
"Saya tidak pasti siapa warga emas berkenaan walaupun mereka mendakwa berasal dari kampung isteri di Jerangau, Hulu Terengganu," katanya.

Bagi memastikan sejauh mana kebenaran dakwaan itu, Rashid berkata, dia memberitahu kejadian itu kepada isterinya yang kemudian menghubungi saudara-mara di Jerangau, namun dimaklumkan tiada saudara mereka di sana yang bersalin dan menasihati wanita itu membuat laporan polis.

"Saya percaya mereka yang melakukan perbuatan itu mengenali keluarga saya kerana dimaklumkan mereka terus menuju ke rumah ketika menghantar bayi ini," katanya.
Bayi terbabit kemudian dibawa anggota polis ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), di sini, dengan ditemani Wan Shahira dan seorang jiran pada jam 11.50 malam sebelum mereka membuat laporan di Pondok Polis HSNZ jam 12.30 pagi semalam.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Superintendan Abdul Halim Ishak ketika dihubungi mengesahkan penemuan bayi lelaki terbabit dan berkata, pihaknya menjalankan siasatan berhubung kejadian itu.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


teganuku: Peruntukan Permulaan RM9 Juta Program <b>...</b>

Posted: 28 Feb 2012 06:31 PM PST

Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah memperuntukkan RM9 juta buat permulaan kepada Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) untuk perancangan program pembesaran pembangunan Bandar Ketengah Jaya dekat Dungun.

Ia bertujuan memastikan penduduk luar bandar juga dapat menikmati segala kemudahan dan pembangunan yang dijalankan oleh kerajaan.

Menterinya Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata perancangan pembesaran bandar tersebut akan dibangunkan kepada tiga fasa dimana ia membabitkan keluasan tanah 45 hektar dengan kos anggaran RM30 juta keseluruhannya.

"Buat masa ini, fasa pertama pembangunan ini melibatkan sekitar lapan hektar akan dimajukan bermula sekitar tahun depan.

"Ia dijangka akan menempatkan 28 lot rumah kedai dan 224 rumah serta kemudahan infrastruktur supaya penduduk kampung mendapat manfaat daripada usaha kerajaan yang dibina Ketengah tidak lama lagi," katanya.

Di samping itu jelasnya, kawasan itu juga akan dimajukan dengan premis kedai selain memajukan sektor perladangan di kawasan itu.

"Untuk fasa pertama tahun ini, sebanyak RM9 juta diperuntukkan dan jika ada keperluan untuk tahun depan, peruntukan tambahan lebih RM12 juta lagi akan disediakan bagi membangunkan kawasan ini," ujarnya.

13 di kemasik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemasik - Google Blog Search


2012 Tour de Langkawi | Stage 9: <b>Kemasik</b> – Kuala Terengganu «

Posted: 03 Mar 2012 02:14 AM PST

Pouring rain didn't dampen the enthusiasm of Kuala Terengganu's cycling-mad population at the start of today's 165.7km ninth stage. Terengganu's capital city is hosting the final two stage finishes of this year's Tour de Langkawi – a win by a Terengganu Cycling Team rider would be the ultimate payoff for its investment.

Screenshot of the final sprint from Radio Televisyen Malaysia's live stream - a great complement to LTdL's official Twitter feed

As noted in yesterday's report, fourteen Malaysian cyclists were still in the race when the stage officially commenced at 10:07 local time. Fittingly, Malaysians Sea Keong Loh (OCBC Singapore) and Zainal Rizuan (Malaysia National Team) initiated the first attack – together with Joon Yong Seo of Seoul Cycling team – in the first kilometre but the trio were quickly absorbed back into the field.

The bunch held together through the first sprint in Dungun (at 38.9km), which was won by local sprinter Harrif Salleh (Terengganu Cycling Team), ahead of Andrea Di Corrado (Colnago CSF Inox) and quadruple stage winner Andrea Guardini (Farnese Vini – Selle Italia). The patriotic crowd in Dungun could have been forgiven for expecting Salleh would repeat the feat in the final sprint 127 kilometres further up the road.

Attacks were so constant that Jean-Francois Quenet, the French journalist responsible for Tour de Langkawi's official Twitter feed, struggled to inject pre-stage quotes and historical tidbits between new developments on the road.

A high pace (51kph) still didn't convince Nathan Haas (Garmin Barracuda) that a breakaway should not succeed; a sentiment obviously shared by 2007 LTdL winner Anthony Charteau (Europcar), Jaques Van Rensburg (MTN Qhubeka) and David McCann (RTS Racing Team) as they joined Haas for a long-range assault on the peloton.

Of the quartet, Rensburg was highest placed at 7'03" behind yellow jersey wearer Jose Serpa (Androni Giocattoli) which meant the leader's teams could allow the experienced breakaway only a small degree of elasticity. Indeed, their lead never exceeded three minutes and, after 100 kilometres of racing, had been constrained to less than two minutes.

As Drapac riders moved up to the head of the peloton, Quenet openly pondered their involvement in the chase. In his view, there was no logical reason for the Australian team to be interested in a bunch sprint – Drapac's highest placing in a mass finish thus far had come via Malcolm Rupolph, who placed 30th in stage four. The truth was, after Darren Lapthorne's implosion on Genting – and subsequent loss of the leader's jersey – a stage win had become an important objective for the privately-backed team with renewed ambitions of ProContinental status.

With six kilometres remaining, Drapac had successfully co-ordinated the destruction of the break's ambitions and the field of 119 riders was together again. Straightforward as they appeared on paper, and on live television, the final five kilometres hosted the day's most dramatic scenes when a mid-pack crash rippled through and across the peloton, scattering riders like dominos.

This inexplicable tumble – on a wide, straight road – instantly rewarded the leading 20-25 riders with the luxury of time as they realized their fallen peers would never recover in time to bridge back on before the finish line. Passing under the 1km banner, Andrea Guardini was the only rider in the lead group of 18 riders to be accompanied by two other teammates; compatriots Thomas Bertolini and Cristian Benenati; though their presence was almost immaterial as Guardini powered over the line a clear bike length in front of Matteo Pelucchi (Europcar) and Raymond Kreder (Garmin Barracuda) for his fifth stage win.

Terengganu (the team and the State) did not miss out entirely, with Zamri and Harrif placing 8th and 10th respectively. Both riders will have an opportunity to learn from the finish today in several ways – tomorrow's final stage will use exactly the same roads for the final 1.7 kilometres.

Tomorrow's tenth and final stage from Tasik Kenyir to Kuala Terengganu covers 114.8 kilometres with three intermediate sprints and no categorised climbs. The weather forecast is for 23-31°C, with moderate rain and light SW wind.

POST-STAGE

Jonathan Breekveldt (Team Manager, Drapac Cycling)
We wanted to have a sprint. We have a pretty good sprinter in Malcolm Rudolph and this morning – obviously after the Genting stage our priorities shifted from winning other classifications to stage wins – Mal told us he was up for a win. We took the initiative to control the race, knowing we were able to bring it back and set up Mal to give him the best possible chance against Guardini. He let the break go, there was no one in the break high on GC, and no drive from Androni or anybody else – who knew what Farnese wanted to do – so we took the initiative. If you want to win stages you have to do the work, so we did the work.

His (Rudolph's) results so far haven't reflected how he's going. He's a new rider for us. Early on, the results weren't that hot because (Rhys) Pollock, (Darren Lapthorne) Lappers and (Floris) Goesinnen were trying to understand the best way to drop him off after a leadout and also read the Farnese outfit and their train. We've been starting to get the hang of it and Malcolm was ready today. We knew it was going to be a bunch kick.

I don't know which rider, but I heard from one of our boys that one of the riders was decelerating and bought riders down. It was someone from a ProContinental team, that's all I can tell you. The conditions were very wet and slipper;, it's nearly impossible to right yourself in those conditions. It completely blocked the ride, and unfortunately Mal was caught up in it.

The chase (to reel the four man break in) was all done off our own backs. There were no alliances. Unfortunately it didn't pay off, but if you're not willing to lose a stage you're never going to win it. Of course, we anticipate it will be another bunch finish tomorrow; Farnese will want to make it six wins. We'll try everything to win. Lappers is not in the best condition and Rhys has just come down sick, but we'll do our best for Malcolm.

Terengganu (Cycling Team) will be trying hard to get a win in their home town. It's important for the race and good luck to them. As much as we will be trying to win, it would be great to at least see them on the dais. It would encourage the people that have put all that money into getting the race over here.

STAGE 9 RESULTS

PLACE NAME TEAM TIME
1 Guardini, Andrea (ITA) FAR @ 3h27'06″
2 Pelucchi, Matteo (ITA) EUC @ 3h27'06″
3 Kreder, Raymond (NED) GRM @ 3h27'06″
4 Keough, Jacobe (USA) UHC @ 3h27'06″
5 Colbrelli, Sonny (ITA) COG @ 3h27'06″
6 Iglinskiy, Valentin (KAZ) AST @ 3h27'06″
7 Tewelde, Jani (ERI) MTN @ 3h27'06″
8 Mohd Zamri, Salleh (MAS) TSG @ 3h27'06″
9 Bertolini, Thomas (ITA) FAR @ 3h27'06″
10 Harrif, Salleh (MAS) TSG @ 3h27'06″
11 Williamson, James (NZL) NZL @ 3h27'06″
12 Lee, Seung Kwon (KOR) SCT @ 3h27'06″
13 Crosby, Louis (NZL) NZL @ 3h27'06″
14 Haghi, Alireza (IRI) AZC @ 3h27'06″
15 Van Niekerk, Dennis (RSA) MTN @ 3h27'06″
16 Benenati, Cristian (ITA) FAR @ 3h27'06″
17 Clarke, Hilton (AUS) UHC @ 3h27'06″
18 Forster, Robert (GER) UHC @ 3h27'06″
19 Howes, Alex (USA) GRM @ 3h27'06″
20 Claude, Mathieu (FRA) EUC @ 3h27'06″
21 Menzies, Karl (AUS) UHC @ 3h27'06″
22 Bazayev, Assan (KAZ) AST @ 3h27'06″
23 Locatelli, Paolo (ITA) COG @ 3h27'06″
24 Gruzdev, Dmitriy (KAZ) AST @ 3h27'06″
25 Reza, Kevin (FRA) EUC @ 3h27'06″
26 Delle Stelle, Christian (ITA) COG @ 3h27'06″
27 Torckler, Michael (NZL) NZL @ 3h27'06″
28 Iswana, Arin (INA) INA @ 3h27'06″
29 Khatuntsev, Alexander (RUS) RVL @ 3h27'06″
30 M. Rauf Nur, Misbah (MAS) MAS @ 3h27'06″
31 Rudolph, Malcom (AUS) DPC @ 3h27'06″
32 Habtemariam, Tesfay (ERI) MTN @ 3h27'06″
33 Endra, Wijaya (INA) INA @ 3h27'06″
34 Nino Corridor, Miguel (COL) AZC @ 3h27'06″
35 Russom, Meron (ERI) MTN @ 3h27'06″
36 Ali Sahbana, Agung (INA) INA @ 3h27'06″
37 Askari, Hossein (IRI) TPT @ 3h27'06″
38 Locatelli, Stefano (ITA) COG @ 3h27'06″
39 Gonzalez, Freddy (COL) AZC @ 3h27'06″
40 Rujano, Jose (VEN) AND @ 3h27'06″
41 M. Shahrul, Mat Amin (MAS) TSG @ 3h27'06″
42 Monsalve, Yonnatta (VEN) AND @ 3h27'06″
43 M.Fauzan, Ahmad Lutfi (MAS) MAS @ 3h27'06″
44 Ho, Junrong (SIN) TSI @ 3h27'06″
45 Serpa, Jose (COL) AND @ 3h27'06″
46 Goh, Choon Huat (SIN) TSI @ 3h27'06″
47 Clarke, Jonathan (AUS) UHC @ 3h27'06″
48 M. Saufi, Mat Senan (MAS) TSG @ 3h27'06″
49 Othman, Adiq (MAS) CSS @ 3h27'06″
50 Dyachenko, Alexandr (KAZ) AST @ 3h27'06″
51 Niyonshuti, Adrien (RWA) MTN @ 3h27'06″
52 Butler, Chris (USA) CSS @ 3h27'06″
53 Rodriguez, Jackson (VEN) AND @ 3h27'06″
54 Nino Corridor, Victor (COL) AZC @ 3h27'06″
55 Amir Mustafa, Rusli (MAS) MAS @ 3h27'06″
56 Ochoa, Carlos (VEN) AND @ 3h27'06″
57 Suhardi, Hassan (MAS) MAS @ 3h27'06″
58 Lee, Rodgers (GBR) RTS @ 3h27'06″
59 Ovechkin, Artem (RUS) RVL @ 3h27'06″
60 Valynin, Valery (RUS) RVL @ 3h27'06″
61 Suzuki, Kenichi (JPN) AIS @ 3h27'06″
62 Peterson, Thomas (USA) GRM @ 3h27'06″
63 Mizbani, Ghader (IRI) TPT @ 3h27'06″
64 Crawford, Jai (AUS) RTS @ 3h27'06″
65 Huang, Chin Lung (TPE) RTS @ 3h27'06″
66 J.V. Rensburg, Jacques (RSA) MTN @ 3h27'06″
67 Klimov, Serguy (RUS) RVL @ 3h27'06″
68 Kozonchuk, Dmitry (RUS) RVL @ 3h27'06″
69 Hegyvary, Adrian (USA) UHC @ 3h27'06″
70 Cooper, Joseph (NZL) NZL @ 3h27'06″
71 Ahmad Fallanie, Ali (MAS) MAS @ 3h27'06″
72 Saeiditanha, Abbas (IRI) AZC @ 3h27'06″
73 Lewis, Craig (USA) CSS @ 3h27'06″
74 Youm, Jung Hwan (KOR) SCT @ 3h27'06″
75 De Marchi, Alessandro (ITA) AND @ 3h27'06″
76 Haas, Nathan (AUS) GRM @ 3h27'06″
77 McCann, David (IRL) RTS @ 3h27'06″
78 Goesinnen, Floris (NED) DPC @ 3h27'06″
79 Coutts, Alex (GBR) RTS @ 3h27'06″
80 Lee, Won Jae (KOR) SCT @ 3h27'06″
81 Rabottini, Matteo (ITA) FAR @ 3h27'06″
82 Vinokurov, Alexandre (KAZ) AST @ 3h27'06″
83 Maleki Mizan, Ramin (IRI) TPT @ 3h27'06″
84 Zabriskie, David (USA) GRM @ 3h27'06″
85 Kim, Junbin (KOR) SCT @ 3h27'06″
86 Mori, Kazuhiro (JPN) AIS @ 3h27'06″
87 Zeits, Andrey (KAZ) AST @ 3h27'06″
88 Deng, Ting (CHN) MSS @ 3h28'54″
89 Liu, Hao (CHN) MSS @ 3h27'06″
90 Gene, Yohann (FRA) EUC @ 3h28'56″
91 Xue, Ming Xing (CHN) MSS @ 3h29'02″
92 Dadi, Suryadi (INA) INA @ 3h29'02″
93 Khalili , Behnam (IRI) TPT @ 3h27'06″
94 Balloni, Alfredo (ITA) FAR @ 3h29'53″
95 Kemps, Aaron (AUS) CSS @ 3h27'06″
96 Van Uden, Roman (NZL) NZL @ 3h30'25″
97 Charteau, Anthony (FRA) EUC @ 3h30'42″
98 Semple, Adam (AUS) DPC @ 3h30'42″
99 Lapthorne, Darren (AUS) DPC @ 3h30'42″
100 Kern, Christophe (FRA) EUC @ 3h30'45″
101 Kang, Suk Ho (KOR) SCT @ 3h30'58″
102 Seo, Joon Yong (KOR) SCT @ 3h27'06″
103 Canola, Marco (ITA) COG @ 3h31'00″
104 Di Corrado, Andrea (ITA) COG @ 3h31'00″
105 Huang, Wan Chung (TPE) RTS @ 3h31'00″
106 Qi, Pengfei (CHN) MSS @ 3h31'00″
107 Parno, – (INA) INA @ 3h31'00″
108 Shinagawa, Masahiro (JPN) AIS @ 3h27'06″
109 Ito, Masakazu (JPN) AIS @ 3h27'06″
110 Nakajima, Yasuharu (JPN) AIS @ 3h27'06″
111 Nishitani, Taiji (JPN) AIS @ 3h27'06″
112 Ng, Yong Li (MAS) AZC @ 3h31'33″
113 Pollock, Rhys (AUS) DPC @ 3h31'34″
114 M. Nor Rizuan, Zainal (MAS) MAS @ 3h27'06″
115 Nateghi, Hossein (IRI) TPT @ 3h27'06″
116 Fukushima, Shinichi (JPN) TSG @ 3h31'49″
117 Loh, Sea Keong (MAS) TSI @ 3h31'49″
118 Manan, Anuar (MAS) CSS @ 3h27'06″
119 Jang, Chan Jae (KOR) TSG @ 3h27'06″

GENERAL CLASSIFICATION AFTER STAGE NINE

PLACE NAME TEAM TIME
1 Serpa, Jose (COL) AND 30h18'43″
2 Rujano, Jose (VEN) AND @ 30″
3 Nino Corridor, Victor (COL) AZC @ 56″
4 Dyachenko, Alexandr (KAZ) AST @ 02'20″
5 Rodriguez, Jackson (VEN) AND @ 03'43″
6 Locatelli, Stefano (ITA) COG @ 04'15″
7 Mizbani, Ghader (IRI) TPT @ 04'23″
8 Zeits, Andrey (KAZ) AST @ 04'28″
9 Van Niekerk, Dennis (RSA) MTN @ 04'33″
10 Cooper, Joseph (NZL) NZL @ 04'44″
11 Butler, Chris (USA) CSS @ 05'09″
12 Peterson, Thomas (USA) GRM @ 05'17″
13 Crawford, Jai (AUS) RTS @ 05'18″
14 Clarke, Jonathan (AUS) UHC @ 06'02″
15 Monsalve, Yonnatta (VEN) AND @ 06'13″
16 Tewelde, Jani (ERI) MTN @ 06'14″
17 Ovechkin, Artem (RUS) RVL @ 06'32″
18 Lewis, Craig (USA) CSS @ 06'33″
19 Othman, Adiq (MAS) CSS @ 06'49″
20 J.V. Rensburg, Jacques (RSA) MTN @ 07'00″
21 Ochoa, Carlos (VEN) AND @ 07'14″
22 M. Saufi, Mat Senan (MAS) TSG @ 07'25″
23 Askari, Hossein (IRI) TPT @ 07'35″
24 Youm, Jung Hwan (KOR) SCT @ 08'47″
25 Rabottini, Matteo (ITA) FAR @ 08'49″
26 Torckler, Michael (NZL) NZL @ 09'22″
27 Klimov, Serguy (RUS) RVL @ 10'32″
28 Gruzdev, Dmitriy (KAZ) AST @ 10'50″
29 Maleki Mizan, Ramin (IRI) TPT @ 11'33″
30 Niyonshuti, Adrien (RWA) MTN @ 11'53″
31 Suzuki, Kenichi (JPN) AIS @ 12'03″
32 De Marchi, Alessandro (ITA) AND @ 12'12″
33 Kozonchuk, Dmitry (RUS) RVL @ 12'17″
34 Saeiditanha, Abbas (IRI) AZC @ 13'19″
35 Canola, Marco (ITA) COG @ 13'35″
36 M.Fauzan, Ahmad Lutfi (MAS) MAS @ 14'07″
37 Dadi, Suryadi (INA) INA @ 14'11″
38 M. Shahrul, Mat Amin (MAS) TSG @ 14'17″
39 Lee, Seung Kwon (KOR) SCT @ 14'54″
40 Ito, Masakazu (JPN) AIS @ 15'30″
41 Gonzalez, Freddy (COL) AZC @ 15'38″
42 Coutts, Alex (GBR) RTS @ 15'53″
43 Reza, Kevin (FRA) EUC @ 15'57″
44 Haas, Nathan (AUS) GRM @ 15'58″
45 Amir Mustafa, Rusli (MAS) MAS @ 16'03″
46 Charteau, Anthony (FRA) EUC @ 16'39″
47 Nishitani, Taiji (JPN) AIS @ 16'43″
48 Khatuntsev, Alexander (RUS) RVL @ 17'00″
49 Ali Sahbana, Agung (INA) INA @ 17'25″
50 Iglinskiy, Valentin (KAZ) AST @ 18'18″
51 Lapthorne, Darren (AUS) DPC @ 18'41″
52 Deng, Ting (CHN) MSS @ 18'54″
53 Habtemariam, Tesfay (ERI) MTN @ 18'55″
54 Jang, Chan Jae (KOR) TSG @ 19'28″
55 Colbrelli, Sonny (ITA) COG @ 19'38″
56 M. Rauf Nur, Misbah (MAS) MAS @ 19'40″
57 Semple, Adam (AUS) DPC @ 20'04″
58 Xue, Ming Xing (CHN) MSS @ 20'20″
59 Endra, Wijaya (INA) INA @ 20'44″
60 McCann, David (IRL) RTS @ 21'06″
61 Ho, Junrong (SIN) TSI @ 21'17″
62 Suhardi, Hassan (MAS) MAS @ 21'41″
63 Goesinnen, Floris (NED) DPC @ 21'56″
64 Vinokurov, Alexandre (KAZ) AST @ 23'03″
65 Gene, Yohann (FRA) EUC @ 23'37″
66 Kemps, Aaron (AUS) CSS @ 23'46″
67 Claude, Mathieu (FRA) EUC @ 23'48″
68 Williamson, James (NZL) NZL @ 25'41″
69 Russom, Meron (ERI) MTN @ 25'56″
70 Keough, Jacobe (USA) UHC @ 26'35″
71 Ahmad Fallanie, Ali (MAS) MAS @ 27'37″
72 Delle Stelle, Christian (ITA) COG @ 27'47″
73 M. Nor Rizuan, Zainal (MAS) MAS @ 28'20″
74 Lee, Rodgers (GBR) RTS @ 28'22″
75 Nateghi, Hossein (IRI) TPT @ 29'13″
76 Haghi, Alireza (IRI) AZC @ 29'21″
77 Bazayev, Assan (KAZ) AST @ 29'22″
78 Seo, Joon Yong (KOR) SCT @ 29'32″
79 Bertolini, Thomas (ITA) FAR @ 29'49″
80 Forster, Robert (GER) UHC @ 30'06″
81 Balloni, Alfredo (ITA) FAR @ 30'10″
82 Kim, Junbin (KOR) SCT @ 30'44″
83 Nino Corridor, Miguel (COL) AZC @ 30'52″
84 Lee, Won Jae (KOR) SCT @ 31'09″
85 Qi, Pengfei (CHN) MSS @ 31'27″
86 Shinagawa, Masahiro (JPN) AIS @ 32'26″
87 Pelucchi, Matteo (ITA) EUC @ 33'14″
88 Van Uden, Roman (NZL) NZL @ 33'21″
89 Guardini, Andrea (ITA) FAR @ 33'24″
90 Fukushima, Shinichi (JPN) TSG @ 33'33″
91 Benenati, Cristian (ITA) FAR @ 33'51″
92 Goh, Choon Huat (SIN) TSI @ 34'19″
93 Valynin, Valery (RUS) RVL @ 34'23″
94 Khalili , Behnam (IRI) TPT @ 35'50″
95 Nakajima, Yasuharu (JPN) AIS @ 37'00″
96 Iswana, Arin (INA) INA @ 38'16″
97 Locatelli, Paolo (ITA) COG @ 38'44″
98 Howes, Alex (USA) GRM @ 38'47″
99 Rudolph, Malcom (AUS) DPC @ 38'53″
100 Loh, Sea Keong (MAS) TSI @ 38'54″
101 Ng, Yong Li (MAS) AZC @ 39'18″
102 Harrif, Salleh (MAS) TSG @ 39'26″
103 Menzies, Karl (AUS) UHC @ 39'37″
104 Mohd Zamri, Salleh (MAS) TSG @ 39'41″
105 Manan, Anuar (MAS) CSS @ 40'30″
106 Kern, Christophe (FRA) EUC @ 40'40″
107 Mori, Kazuhiro (JPN) AIS @ 41'19″
108 Liu, Hao (CHN) MSS @ 42'55″
109 Kreder, Raymond (NED) GRM @ 43'30″
110 Pollock, Rhys (AUS) DPC @ 45'31″
111 Parno, – (INA) INA @ 45'32″
112 Di Corrado, Andrea (ITA) COG @ 45'56″
113 Hegyvary, Adrian (USA) UHC @ 46'20″
114 Zabriskie, David (USA) GRM @ 46'40″
115 Clarke, Hilton (AUS) UHC @ 47'49″
116 Huang, Wan Chung (TPE) RTS @ 47'59″
117 Kang, Suk Ho (KOR) SCT @ 48'18″
118 Crosby, Louis (NZL) NZL @ 50'45″
119 Huang, Chin Lung (TPE) RTS @ 51'20″

teganuku: IKBN <b>Kemasik</b> jadi Perintis Konsep Keusahawanan

Posted: 02 Mar 2012 01:23 PM PST

Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kemasik, di Kemaman, bakal dijadikan model perintis yang menawarkan konsep pembelajaran keusahawanan di mana pelajarnya diberi peluang menjalankan perniagaan berteraskan produk makanan dan perkhidmatan.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, pihaknya bercadang memberi kebenaran kepada pelajar IKBN di Kemasik untuk menjalankan perniagaan dengan pemantauan pengurusan institut pendidikan itu, sekali gus menambah kemahiran kendiri pelajar.

"Saya melihat ada banyak gerai di sekitar kompleks IKBN ini. Sebagai permulaan, pelajar boleh mula menjual pelbagai produk makanan seperti roti, kek, pastri dan kuih muih di untuk pasaran tempatan.

"Kementerian akan menambah kemudahan penghawa dingin dan memasang karpet barudi dewan sedia ada bagi menaiktaraf ia menjadi sebuah dewan bankuet untuk kegunaan pelajar yang mengikuti kursus hospitaliti dan penyediaan makanan," katanya.

IKBN <b>Kemasik</b> jadi perintis konsep keusahawanan | Berita Harian

Posted: 02 Mar 2012 07:08 PM PST

IKBN Kemasik jadi perintis konsep keusahawanan

03/03/2012 2:39am

KEMAMAN – Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kemasik, di sini, bakal dijadikan model perintis yang menawarkan konsep pembelajaran keusahawanan di mana pelajarnya diberi peluang menjalankan perniagaan berteraskan produk makanan dan perkhidmatan.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, pihaknya bercadang memberi kebenaran kepada pelajar IKBN di Kemasik untuk menjalankan perniagaan dengan pemantauan pengurusan institut pendidikan itu, sekali gus menambah kemahiran kendiri pelajar.

"Saya melihat ada banyak gerai di sekitar kompleks IKBN ini. Sebagai permulaan, pelajar boleh mula menjual pelbagai produk makanan seperti roti, kek, pastri dan kuih muih di untuk pasaran tempatan.

"Kementerian akan menambah kemudahan penghawa dingin dan memasang karpet barudi dewan sedia ada bagi menaiktaraf ia menjadi sebuah dewan bankuet untuk kegunaan pelajar yang mengikuti kursus hospitaliti dan penyediaan makanan," katanya. – BERNAMA

Read the original post:

IKBN Kemasik jadi perintis konsep keusahawanan

Artikel Berkaitan:

  1. IKBN Kemasik jadi perintis konsep keusahawanan
  2. IKBN Kemasik jadi perintis konsep keusahawanan
  3. IKBN Kemasik jadi perintis konsep keusahawanan
  4. IKBN Kemasik jadi perintis konsep keusahawanan
  5. IKBN Kemasik jadi perintis konsep keusahawanan
  6. 386 perintis Program Asas Vokasional
  7. 386 perintis Program Asas Vokasional
  8. 386 perintis Program Asas Vokasional
  9. 386 perintis Program Asas Vokasional
  10. 386 perintis Program Asas Vokasional
Posted by on Mar 3rd, 2012 and filed under Bharian. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response by filling following comment form or trackback to this entry from your site
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved