ads

Isnin, 1 April 2013

13 di seberang takir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di seberang takir - Google Blog Search


CERAMAH SERENTAK <b>DI</b> 6 PDM DUN <b>SEBERANG TAKIR</b>

Posted: 28 Mar 2013 01:26 AM PDT

Penyelaras UMNO Dun Seberang Takir akan mengadakan ceramah serentak di Enam PDM pada 29 Mac 2013 pada jam 9 malam. Ceramah ini akan diadakan di :
1. PDM Seb Takir Pantai di Hadapan Pondok Polis
3. PDM Kg Batin di Balai Nelayan Kg Batin.
4. PDM Teluk Ketapang di Bangunan LKPI
5. PDM Tok Jembal di Hadapan Kem PGA







<b>Seberang Takir</b> ~ Blog Siakappaka

Posted: 22 Mar 2013 11:14 PM PDT

Assalamu'alaikum kepada pembaca-pembaca Blog Siakappaka, kali ini penulis ingin menceritakan tentang lokasi memancing ikan gred A di Terengganu iaitu Kampung Seberang Takir Kuala Terengganu. Seperti di dalam gambar, di kawasan inilah menjadi sasaran buruan kaki-kaki pancing 2 dalam 1 untuk memancing ikan-ikan laut dan ikan-ikan sungai kelas
terbaik seperti Ebek, Gerung, Talang, Pari, Siakapputih, Siakapmerah, Kuku, Kerapu dan lain-lain. Jika anda gemar memancing ikan- ikan laut anda bolehlah memancing di sebelah laut, manakala jika anda pula gemar memancing ikan-ikan sungai anda bolehlah memancing di sebelah sungai ataupun kedua-dua sekali serentak mana tau jika ikan laut tak dapat berkemungkinan ikan sungai yang dapat, betul kan. Seberang Takir terletak bersebelahan pinggir bandar Kuala Terengganu yang dipisahkan oleh sebuah sungai dan muara. Jika anda berada di Pasar Payang dan Bazar Warisan perkampungan jelas kelihatan tidak jauh dari situ. Ada dua cara untuk ke Kampung Seberang Takir samaada melalui jalan darat ataupun melalui jalan sungai dengan menaiki bot penambang. Bot penambang sudah sinonim dengan penduduk-penuduk di perkampungan seberang sungai besar Kuala Terengganu terutamanya penduduk-penduduk kampung Seberang Takir kerana ianya adalah pengangkutan air yang sering digunakan untuk ke bandar Kuala Terengganu kerana jaraknya lebih dekat jika dibandingkan dengan jalan darat, dengan tambang hanya RM1.00 untuk perjalanan sehala, anda bolehlah merasai bagaimana menaiki bot penambang dan melihat kehidupan penduduk kampung di sini seperti aktiviti-aktiviti nelayan, memancing, membuat kerepuk lekor, membuat ikan kering, membuat batik dan permainan layang-layang atau wau. Sejarah Seberang Takir: Pada zaman dahulu, Seberang Takir hanya dikenali dengan panggilan 'Seberang' sahaja dan tiada penduduk pun yang menetap di situ. Pada waktu itu, negeri Terengganu diperintah oleh Sultan Zainal Abidin. Semasa pemerintahan baginda, negeri Terengganu mengamalkan sistem perundangan Islam. Di antara undang-undang kanun ketika itu ada menyebut apabila seseorang rakyat Terengganu atau orang-orang yang bermastautin di Terengganu, jika ditangkap kerana mencuri atau sabit kesalahannya, maka dia akan dikenakan hukuman takir tangan ataupun takir kaki. Perkataan 'takir' di sini bermaksud kerat ataupun potong. Jadi, pada suatu hari, dua orang lelaki telah ditangkap kerana mencuri barang kemas di sebuah rumah penduduk di daerah Kuala Terengganu. Lelaki itu adalah Pak Said dari Manir dan Pak Abdullah dari Kampung Chabang Tiga. Selepas dibicarakan, Pak Said dijatuhi hukuman takir tangan kanan sehingga putus kerana mengambil barang kemas tersebut. Pak Abdullah sebaliknya telah dijatuhi hukuman takir kaki kanan kerana bertangungjawab dalam merancang dan mengajak Pak Said untuk mencuri. Selepas itu, kedua-duanya dibawa dari Kuala Terengganu ke tempat penjatuhan hukuman oleh beberapa budak suruhan raja dan juga seorang 'petunda' yang bertanggungjawab untuk melaksanakan hukuman. Mereka dibawa menaiki perahu. Akhirnya perahu itu singgah di Seberang Takir dan Pak Said dan Pak Abdullah dibawa ke satu tempat di hujung tanjung. Akhirnya, hukuman pun dijalankan. Selepas itu, rakyat di Terengganu mula memanggil tempat itu sebagai Seberang Takir. Sumber dari kalampatah Kesimpulannya: Seberang Takir merupakan sebuah pekan yang terletak di Kuala Terengganu Negeri Terengganu, Malaysia. Seberang Takir merupakan sebuah perkampungan nelayan, yang terletak di muara Sungai Terengganu dan sepanjang pesisir Laut China Selatan. Asalnya Seberang Takir merupakan tanah buangan untuk para pesalah pada zaman kesultanan Terengganu yang terdahulu. Nama "Seberang" diperolehi kerana menyeberangi sungai jika berada di sebelah ShahBandar (Kuala Terengganu), manakala "Takir" wujud adalah dipercayai tempat ini dijadikan tempat untuk memotong (takir) sama ada tangan mahupun kaki mengikut kesalahan yang dilakukan. Sekarang kampung ini berkembang pesat dengan kemajuan yang menyeluruh.

SK Kompleks <b>Seberang Takir</b> terima Bantuan Persekolahan <b>...</b>

Posted: 06 Feb 2013 04:57 PM PST

Sejak kerajaan memberikan wang tunai RM100 melalui Bantuan Khas Awal Persekolahan yang bermula 15 Januari lalu, ramai murid Tahun 1 hingga pelajar Tingkatan 5 di seluruh negara telah menerima sumbangan tersebut.

Seramai 639 murid Sekolah Kebangsaan Kompleks Seberang Takir turut menerima keistimewaan itu dalam satu majlis yang diadakan di sekolah terbabit, hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato' Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, dengan pemberian bantuan tersebut diharap dapat membantu meringankan beban kewangan ibu bapa dalam menyediakan kelengkapan persekolahan anak-anak.

Beliau turut menasihatkan agar ibu bapa melakukan transformasi terhadap kaedah mendidik anak-anak dengan menggunakan cara yang betul dan lebih berkesan.

"Cara mendidik anak pada masa dahulu dengan sekarang sangat berbeza.

"Dulu tidak ada masalah ibu bapa merotan anak-anak untuk tujuan menjadikannya sebagai tauladan dan ingatan tetapi kini jika tersilap cara boleh dikira sebagai kes dera," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Penyampaian Bantuan Khas Awal Persekolahan bagi Sekolah Kebangsaan Kompleks Seberang Takir, hari ini.

Katanya, ibu bapa perlu peka dengan sikap anak masing-masing dan menggunakan pendekatan yang terbaik dalam mendidik mereka supaya menjadi insan yang berguna.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan (Adun) Seberang Takir juga berharap, orang Melayu dan Islam sentiasa bersatu supaya generasi akan datang terus menikmati pelbagai keistimewaan terutamanya dalam bidang pendidikan dan kebajikan di bawah kepimpinan kerajaan Barisan Nasional dan Umno.

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


My Rainbow...: Bermalam <b>di Rantau Abang</b>, Terengganu

Posted: 10 Dec 2012 10:41 PM PST

Assalamualaikum.....

Semasa bawa Adam jalan2 beberapa minggu yang lepas, kita ada mention yang kami singgah bermalam di Rantau Abang. Kalau ikutkan hati dan daya body kita sendiri, Rantau Abang bukanlah tempat persinggahan, tapi tempat untuk u-turn dan balik semula ke Kuantan. Maklumlah, amsa tu memang x sihat sangat.  Tapi hubby kesiankan anak bujang kami tu.

Before this dah pernah try chalet nie. First time masuk, of course tidak seindah hotel yang ada bintang2 tu. Tapi untuk lepaskan lelah, luruskan pinggang, memang lebih dari boleh.

Kami tinggal di Awang's Beach Resort. Nama jer resort, tapi actually chalet. Family room berharga RM120.00 satu malam. Ada 2 katil queen size. Ok lah. Very cheap. Tapi, bilik nya memang sangat ala kadar.

 Ada beberapa blok chalet. Yang di atas nie, blok chalet yang ada air cond. Rasanya lah. Sebab ada chalet yang tak ada air cond, pakai kipas jer. So memang murah. Rasanya dalam RM60.00 jer kot. Tapi, walaupun ada air cond, jenis air cond yang lama tu la yer. Jenis yang kalau switch on jer, dengar bunyi macam enjin motorbot tu. Walaupun macam tu, kawasannya bersih. Tak ada sampah merata2 pun. Ada dewan makan. Tapi bukanlah kafe atau restoran. Sekadar dewan untuk makan, makanan sendiri bawa. Heheehhee. Sometimes ada rombongan sekolah. So, mudah untuk beri makan anak2 murid kat sini. Boleh juga buat aktiviti untuk kem motivasi kat sini kan. Inilah biliknya. Nampak tak betapa simplenya bilik nie. TV pun, kalau nak tengok memang kena fokus betul2. Oh yer, kita tengok cerita Mariam Kampung Putat lakonan Hanis  Zalikha kat sini lah. Tapi kan, dalam pada simplenya bilik nie, ianya sangat bersih. Toilet pun bersihh sangat. Sangat jauh berbeza dengan hotel 3 bintang di bandar Kuala Terengganu yang pernah kita ceritakan kat SINI dulu. And, bila tidur atas katil tu, walaupun tak ada bantal harga ratusan dollar dan katil tak tenggelam bontot, tapi sangat lena. Kita rasa, sebab selesanya kain cadar cotton bercorak batik tu. Sarung bantal pun kain batik tau. Memang selesalah.

Selain daripada tu, janganlah harap ada kettle, welcome drinks, peti ais segala bagai tu. Memang tak ada. In fact, ada signage tak dibenarkan makan dalam bilik. That's why ada banyak meja kerusi merata2 di sekitar resort nie. Menjaga kebersihan. So, tak adalah semut bersarang kot kan. Kami pun x makan dalam bilik sebab dah kenyang makan kat Hentian Penyu tu kan.

Walaubagaimanapun, the most valueable element di chalet ni ialah scenery. Betul2 di tepi pantai Rantau Abang. Beberapa langkah dari bilik, anda dah dibentangkan dengan samudera Laut China Selatan.

Kita kongsikan sikit scenery yang sempat di capture dengan camera cabuk tapi banyak berjasa.



Adam happy walaupun belum mandi lagi. 
Pantai memang sangat bersih. Cuma, nak mandi manda tu, kita tak galakkan. Ombak besar dan pantainya sangat curam. Melainkan anda memang betul2 perenang yang handal, bolehlah menikmati air laut nie. 
Owh, salah seorang swimming trainer kita pernah join pasukannya berenang dari Pulau Kapas ke Marang. Kita sangat kagum. Tapi, tak habis belajar dengan dia. Dapat teknik asas jer. Alahai, janji boleh bergerak ke depan dalam air, jadilah kan. Heehhehe. Adam pun dah boleh berenang sikit. Lebih jauh pergi dari kita walaupun tak pernah ada formal training. Tapi untuk dia berenang di sini, memang tak kan dibenarkanlah yer. Kalau nak, mama terpaksa cari masa untuk spent 3H2M di Pulau Perhentian. Entah bilalah agaknya. 
Anyway, untuk persinggahan, kita recommend tempat nie dengan syarat anda tidak meletakkan high expectation yang ianya sama macam di hotel2. Maaflah, kami sekali lagi terlupa savekan nombor chalet nie. Kalau jumpa, kita akan update kemudian, ok. 

.

My Rainbow...: Makan <b>di</b> Terengganu : Hentian Penyu <b>Rantau Abang</b>

Posted: 06 Dec 2012 10:51 PM PST

Assalamualaikum.....

Sebelum kereta hubby breakdown, that weekend kami bawa Adam jalan2 ke Pantai Timur. After lunch di Kuantan on Saturday, kami terus gerak ke Terengganu. Sangat banyak pit stop sebab kita tak sihat masa tu. Batuk teruk and tonsilitis. So, kejap2 nak pergi toilet, nak cari plain water, nak makan ubat, etc..etc.

So bila hubby bercadang nak terus ke KT, kita tak berapa agree. Ajak hubby stay overnite di Rantau Abang like last time. Adam tak pernah stay di Rantau Abang lagi. So, kasi experience pada dia. Stay at Awangs Chalet. Nanti cerita dalam entry lain. For now cerita apsal dinner.

Rantau Abang is a stop by place on the way to Kuala Terengganu. Famous di sini ialah kawasan penyu bertelur. So, nak makan pun so and so. Nak banyak choice sikit, bolehlah ke Dungun about 30 minutes drive from there. Tapi sebab dah penat dan tak sihat, kami just makan dekat2 situ jer.

Selepas Petronas Rantau Abang, ada satu hentian yang ada a few shops. Ada 2 kedai makan and kami chose yang sebelah kanan kalau berdiri menghadap food court tu.

Those were the foods. Tak taulah sebab lapar ke, atau memang dia masak sedap, kami rasa sedap sangat food dia. Telur dadar, tom yam seafood, siakap 3 rasa, sotong dan udang celup tepung and kerang bakar. End up at about RM90.00. Pada kita agak pricey. Kami makan 3 orang. Tapi of course la, udang dan sotong tapau sebab tak habis. So, basically kamilah yang tamak yer...

Tapi, environment agak selesa, food pun sampai cepat, servis bagus sebab bila kita panggil, cepat jer diorang datang and attend. Drinks pun according to the order. Takderlah order teh o ais laici no sugar dapat air limau nipis.

So, untuk isi perut, recommended sangat so far.

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di rantau abang</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Feb 2013 11:03 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

pusat santuari penyu <b>rantau abang</b>,terengganu - alam realiti...

Posted: 11 Nov 2012 05:54 AM PST


Pusat Santuari Penyu ini terletak di Rantau Abang, Dungun. Di Pusat Santuari Penyu, pelancong boleh melihat dan mempelajari lebih lanjut mengenai haiwan ini dan mengetahui tempat terbaik untuk melihat penyu bertelur. Majlis Penasihat Santuari Penyu Negeri Terengganu bertanggungjawab bagi segala bentuk perlindungan, pemuliharaan dan pengurusan penyu di Negeri Terengganu Darul Iman.


Mengikut statistik, Pusat Penerangan Penyu telah dikunjungi seramai 8,116 orang pada tahun 2008. Manakala pada tahun lepas seramai 9,979 pelancong melawat pusat penerangan itu iaitu 8,959 pelawat tempatan dan 1,020 pelawat luar negara.


Menurut Jabatan Perikanan Malaysia, jumlah pendaratan Penyu Belimbing di Pantai Rantau Abang semakin menurun dari tahun ke tahun di mana pada tahun 2003, sebanyak 14 pendaratan dilakukan manakala pada 2004 (5), 2005 (1), 2006 (5) dan tiada pendaratan pada 2007.

Namun sehingga Jun 2008, terdapat dua pendaratan dilakukan Penyu Belimbing di pantai tersebut. Manakala bagi Penyu Agar pula, jumlah pendaratan pada 2003 adalah 1,479, 2004 (2,118), 2005 (1,037), 2006 (2,371) dan 2007 (2,047).

Jumlah pendaratan Penyu Karah juga semakin berkurangan iaitu 2003 (6), 2004 (9), 2005 (8), 2006 (4) dan 2007 (18), manakala tiada langsung pendaratan Penyu Lipas dari tahun 2003 hingga 2007. Melihat kepada rekod jabatan itu mengenai jumlah pendaratan penyu di negeri itu sahaja sudah mampu mencetuskan perasaan resah bahawa haiwan itu sedang mengalami ancaman kepupusan yang kritikal.


Bagaimana Untuk Ke Rantau Abang....

Sekiranya anda ingin ke Rantau Abang dari Kuala Terengganu, anda boleh menaiki bas ke Dungun dari Hentian Bas MBKT. Perjalanan akan mengambil masa lebih kurang 1 jam 15 minit dari Bandar Kuala Terengganu. Sekiranya anda dari Bandar Dungun, anda boleh menaiki bas ke Kuala Terengganu dari Hentian Bas di Dungun. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 15 minit dari Bandar Dungun.

Anda juga boleh datang ke Rantau Abang dengan teksi. Sila rujuk senarai Perhentian Teksi di Kuala Terengganu. Jarak perjalanan dari Kuala Terengganu ke Rantau Abang ialah 62km.

Dari Kuala Lumpur, anda boleh menggunakan Lebuhraya Pantai Timur (LPT) menghala ke Kuantan. Cari arah perjalanan ke Kuala Terengganu atau Kemaman. Selepas tiba di Kemaman, cari arah papan tanda untuk ke Dungun. Jarak perjalanan di antara Kuala Lumpur dan Rantau Abang ialah lebih kurang 420 km.

Sekiranya anda dari Pulau Pinang, anda boleh menggunakan Lebuhraya Timur-Barat menghala ke Kota Bharu. Dari Kota Bharu, anda perlu mencari arah perjalanan ke Besut dan seterusnya ke Kuala Terengganu. Jarak perjalanan dari Pulau Pinang ke Rantau Abang ialah lebih kurang 892km.

Dari Johor, anda boleh menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan dan keluar di Plaza Tol Yong Peng. Dari Yong Peng, ambil lebuh raya ke Labis dan Segamat. Dari Segamat, anda boleh menuju ke Kuantan, Kemaman dan seterusnya Dungun.


Info Penyu

Pengenalan

Penyu telah wujud sejak lebih 100 juta tahun yang lalu yang dipercayai sezaman dengan zaman dinasour. Ianya adalah haiwan vertebrata dalam kelas reptilia di bawah Order Chelonia yang tergolong bersama dengan ular, cicak, kura-kura, labi-labi dan tuntung. Penyu juga mempunyai kulit yang bersisik, bernafas melalui paru-paru, suhu badan yang sama dengan suhu persekitaran, bertelur dan adalah haiwan marin.

Walaupun ia boleh menyelam dan berada dalam air untuk sekian lama, tetapi ia mestilah timbul kepermukaan air untuk bernafas. Penyu merupakan spesies yang hidup lama dan mengambil masa di antara 20 hingga 50 tahun untuk matang mengikut spesies. Kini ke empat-empat spesies penyu ini sedang terancam dan besar kemungkinan akan mengalami kepupusan.


Kitaran Hidup

Penyu pada amnya mempunyai satu kitaran hayat yang sama. Penyu Betina akan mengawan dengan Penyu Jantan di laut sebelum naik bertelur ke pantai. Penyu Betina akan mendarat di pantai pada waktu malam untuk bertelur. Tempoh masa bertelur adalah berbeza mengikut jenis penyu, kebiasaanya adalah 1–3 jam. Selepas musim bertelur, penyu itu akan berhijrah ke kawasan makan asalnya yang jauh. Seekor Penyu Betina boleh bertelur di antara 4-6 kali di sepanjang musim bertelur. Biasanya selang masa di antara satu masa peneluran dengan yang lain ialah 8–15 hari bergantung kepada jenis penyu. Kemudian selepas 2-8 tahun, penyu-penyu tadi akan berhijrah semula untuk bertelur di pantai yang sama tempat ia bertelur. Kebanyakan Penyu Betina tidak bertelur dua tahun berturut-turut. Telur yang dihasil akan ditinggalkan dan tidak dijaga.


Tempoh pengeraman dan jantina anak-anak penyu adalah dipengaruhi oleh suhu pasir di mana suhu yang panas (30°C ke atas) akan menghasilkan anak Penyu Betina dan suhu sejuk (26–278°C) menghasilkan anak Penyu Jantan. Telur penyu akan menetas dalam tempoh 2 bulan dan bergantung kepada jenis penyu dan suhu pengeraman. Anak-anak penyu yang menetas akan keluar dari sarang pada waktu malam dan terus menuju ke laut mengikut cahaya bulan. Pada peringkat ini, anak-anak penyu dikatakan mengalami proses "imprinting" yang membolehkan anak penyu tersebut kembali semula ke pantai tempat kelahirannya apabila dewasa kelak.


Ada ahli saintis meramalkan sebanyak 1,000 hingga 10,000 telur diperlukan untuk mendapatkan seekor Penyu Betina atau seekor Penyu Jantan dewasa yang berjaya mencapai ke peringkat dewasa dalam masa 20 hingga 50 tahun.

Jenis-Jenis Penyu

Penyu Belimbing

Penyu Belimbing ialah spesies penyu yang terbesar di antara jenis-jenis penyu yang terdapat di dunia. Kini spesies penyu ini semakin pupus. Inilah satu-satunya jenis penyu yang tidak bertempurung keras, di mana karapasnya (cengkerang) adalah lembut dengan mempunyai tujuh jaluran panjang yang memanjang dari bahagian kepala hingga ke ekor. Ia boleh membesar sepanjang 2 meter dan mencapai berat sehingga 600 kg. Penyu ini menghabiskan hampir keseluruhan hayatnya di dalam laut lepas dan berkebolehan untuk menyelam sedalam 400 m hingga 1,200 m.


Penyu ini mudah dikenali kerana cengkerangnya yang menyerupai seperti buah belimbing. Warna badannya adalah kehitaman dan bertompok-tompok putih. Bahagian atas mulutnya yang melengkung adalah untuk memudahkannya menangkap obor-obor yang merupakan makanan utamanya. Ianya menghasilkan telur antara 60–120 biji pada suatu masa. Musim bertelurnya adalah Mac hingga Ogos. Di Malaysia, tempat utama penyu ini naik ke pantai untuk bertelur adalah di Rantau Abang, Terengganu dan terdapat juga di Paka dan di Pahang. Telurnya berwarna putih dan berkulit lembut dengan ukuran garis pusat 5–6.5 sm.

Penyu Agar

Penyu Agar juga dikenali sebagai "penyu hijau" mengikut warna lemak dalam badannya yang berwarna hijau. Warna penyu ini adalah coklat buah zaitun atau coklat tua atau kehitaman. Penyu ini boleh membesar sehingga lebih 1 meter dengan berat badannya di antara 135–270 kg. Makanan utamanya adalah rumpai laut dan rumpair. Musim bertelurnya adalah di antara April–September dan menghasilkan 100–140 biji setiap kali bertelur. Penyu ini terdapat di Negeri Terengganu, Pahang, Perak, Kedah, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak. Telurnya adalah berwarna putih dan berkulit lembut dengan ukuran garis pusat lebih kurang 5.0 sm.

Penyu Karah / Sisik

Penyu ini juga dikenali sebagai Penyu Sisik. Ianya mempunyai karapas yang keras dan nampak seperti sisik-sisik yang bertindih. Warna badannya adalah coklat, bersaiz sederhana dan boleh membesar sehingga 70–90 sm dengan berat badannya di antara 35–75 kg. Bentuk paruh mulutnya yang menyerupai paruh helang. Makanan utamanya adalah span dan karangan lembut yang terdapat di kawasan Terumbu Karang.

Spesies penyu ini kebanyakannnya terdapat di kawasan Terumbu Karang. Musim bertelurnya adalah Mac–Jun dengan purata bertelur sehingga 130 biji. Penyu ini terdapat di negeri Terengganu, Pahang, Melaka , Johor, Sabah dan Sarawak. Telurnya adalah berwarna putih dengan kulit yang lembut dan berukuran garis pusat lebih kurang 5.0 sm.

Penyu Lipas

Penyu Lipas adalah penyu yang terkecil di antara empat jenis penyu yang terdapat di Malaysia. Ianya boleh membesar sehingga 6.0–6.5 sm dengan berat yang biasanya di antara 35–50 kg. Warna badannya adalah gelap atau coklat buah zaitun dan bahagian bawahnya berwarna putih. Makanan utamanya adalah udang, obor-obor, ketam dan siput. Musim bertelurnya adalah dari Mac–Jun dan menghasilkan purata telur 100 biji setiap kali bertelur. Telurnya adalah berwarna putih, berkulit lembut dan bergaris pusat lebih kurang 4.0 sm. Penyu ini terdapat di Pulau Pinang, Pahang dan Terengganu. Kini bilangan spesies penyu ini yang mendarat untuk bertelur di pantai-pantai Malaysia adalah semakin berkurangan dan diancam kepupusan.

13 di marang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di marang - Google Blog Search


Sekitar Majlis Tun Mahathir <b>Di Marang</b> 9 Mac 2013 | dinturtle <b>...</b>

Posted: 09 Mar 2013 12:08 AM PST

Pagi tadi saya berkesempatan bersama Tun Mahathir yang hadir memberikan amanatnya kepada rakyat di Marang Terengganu. Sambutan amat menggalakkan, antara 4-5 ribu hadir.

Yang ini KHAS kepada Tian Chua - TAK MAHU SAMAN KA ?

Ada saya perhatikan seorang pemuda yang resah sepanjang majlis, kesana kesini sambil bertanyakan orang .... rupanya dia peminat setia Tun Mahathir dan berhajat sangat hendak dapatkan autograf Tun untuk diabadikan pada jersey bolanya.

Dengan kerjasama mereka yang duk mengekor Tun, dapatlah brader ni bertemu dengan pemimpin idolanya dan diberi bonus autograf dari Tun Siti Hasmah juga !

Suka sangat Brader Shukri 24 dari Manir Terengganu dengan hadiah Istimewa dari Tun Mahathir dan Siti Hasmah ....

PS - Saya menantikan video ucapan Tun Mahathir keluar di Youtube, i tell you ...... memang Tun hentam habis Hadi, Nik Aziz, Pas dan Anwar tadi ! Kaw-kaw Tun bagi ....tak hengat dah dia bercakap dilubuk Pas.... tak sampai 5 minit dari Kampung Rusila !

Pas Pemecah Perpaduan Melayu ! adalah tajuk yang sesuai buat ucapan Tun Mahathir tadi.

AKAK DIBALIK PINTU: Imej Toyol Muncul <b>Di Marang</b>,Terengganu?

Posted: 02 Mar 2013 08:22 PM PST

                                    
Gambar 'toyol' yang didakwa berjaya dirakam seorang pembaca Sinar Harian di Kampung Kedai Buluh.

MARANG – Orang ramai di negeri ini diminta jangan terpedaya dengan pelbagai imej 'hantu' yang disebarkan selepas ia dipercayai dirakam menerusi telefon pintar.

Ia berikutan imej berkenaan dengan mudah dihasilkan menerusi aplikasi Camera 360 Ultimate.

Sudah pasti bagi yang kali pertama melihat gambar mistik dikatakan imej 'hantu' bergambar bersama keluarga mereka, objek atau pemandangan akan terkejut melihatnya namun ia adalah imej palsu dan boleh disunting menggunakan aplikasi berkenaan.

Pengalaman itu turut dilalui seorang pembaca Sinar Harian dari Kampung Kedai Buluh, Bukit Payung malam kelmarin apabila dia terkejut setelah melihat imej menyerupai 'toyol' didakwa berjaya dirakam seseorang lalu terus menghubungi Sinar Harian.

Namun gambar 'toyol' dalam gambar itu sangat jelas dan berkemungkinan telah disunting 'seseorang' sebelum dihantar kepada orang lain, malah seorang wanita di Kampung Darat Pak Chan juga mendakwa berjaya merakam imej sama bulan lalu.

Imej 'hantu' atau 'toyol' itu sebenarnya boleh dibuat dengan senang menggunakan aplikasi Camera 360 Ultimate pada telefon pintar dan selain 'toyol', 'hantu' perempuan berambut panjang tanpa badan juga boleh dihasilkan menggunakan aplikasi sama.

Pada 25 Oktober tahun lalu, rakyat Malaysia juga dikejutkan apabila seorang jururawat di Melaka mendakwa telah berjaya merakam imej 'hantu' perempuan di hadapan lif sebuah hospital swasta di negeri itu dan disiarkan sebuah akhbar kompak bukan Sinar Harian.

Bagaimanapun, penipuan itu akhirnya terbongkar apabila beberapa pihak terpanggil untuk mendedahkan perkara sebenar menerusi blog, Facebook dan pelbagai media alternatif lain

P/s..hihi skali tgk mmg dah tahu gambo edit...

T E G A N U K I TA: MB lawat mangsa kebakaran <b>di Marang</b>

Posted: 20 Feb 2013 12:53 AM PST

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said, meluangkan masa melawat mangsa kebakaran di Kampung Titian Baru, Marang tengahari ini.

Kesedihan mangsa kebakaran, Yahya Harun, 61, dan keluarganya sedikit terubat apabila dalam kunjungan tersebut, Dato' Seri Haji Ahmad berjanji akan menyediakan bantuan pembinaan rumah baru dengan peruntukan sebanyak RM40,000.


"Saya nasihatkan mangsa supaya segera menghantar borang permohonan kepada Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (Dun) Bukit Payong, Zaidi Muda bagi membolehkan pembinaan berjalan secepat mungkin.

"Rumah jirannya pula, Zamari Taib yang mengalami kerosakan di bahagian dinding ruang tamu juga akan diganti dengan dinding yang baru," katanya kepada pemberita selepas melawat rumah mangsa kebakaran itu.

Dalam kejadian pukul 3.30 petang Isnin lalu, keseluruhan rumah Yahya musnah dijilat api dengan anggaran kerugian RM200,000 mengakibatkan Yahya bersama isteri dan anaknya tinggal sehelai sepinggang.

Lebih menyedihkan apabila persiapan perkahwinan anaknya Syawal Firdaus, 26 iaitu 21 barang dulang hantaran kahwin termasuk set bilik tidur pengantin hangus terbakar.

Bagaimanapun, Yahya dan isterinya Fazilat Mamat, 49, tetap akan meneruskan kenduri kahwin di rumah pengantin perempuan yang dijadualkan pada 21 Mac depan di Kelantan.

Fazilah berkata mereka ingin mengadakan kenduri sambut menantu pada Jun ini dan berharap rumah baru itu sempat disiapkan sebelum majlis perkahwinan berlangsung.

"Kami sekeluarga mengucapkan terima kasih atas keprihatinan Menteri Besar yang sudi datang bertanyakan khabar walaupun dalam kesibukan jadual hariannya," katanya sebak.

 

13 di setiu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di setiu - Google Blog Search


UMNO Online - Seramai 35 Ahli Pas <b>Di Setiu</b> Sertai UMNO

Posted: 09 Mar 2013 09:40 PM PST

Kategori Berita Pilihan

Seramai 35 Ahli Pas Di Setiu Sertai UMNO

BESUT, 10 Mac – Seramai 35 anggota dan penyokong PAS dari Kampung Tok Dor dalam Kawasan Dewan Undangan Negeri Jabi, Setiu bertindak keluar parti dan menyertai UMNO malam tadi.

Ketua mereka, Ali Bakar, 69, berkata mereka sudah hilang keyakinan terhadap perjuangan parti pembangkang itu lalu bertindak keluar secara beramai-ramai.

"Dulu mereka persoalkan dan beritahu bahawa ahli UMNO jadi kafir kerana bersama-sama MCA dan MIC dalam Barisan Nasional (BN), tetapi hari ini PAS pula berkawan dengan DAP, tidak pula dihukumnya," katanya kepada pemberita.

Ali yang menjadi anggota PAS selama lebih 20 tahun berkata, mereka kecewa dengan sikap pemimpin PAS yang sering berdolak-dalih terhadap pelbagai isu yang membabitkan kepentingan umat Islam termasuk penggunaan kalimah Allah kepada bukan Islam.

"Kami semua baru sedar tipu helah pemimpin PAS yang sering memutar belit isu agama sehingga ramai penyokong PAS terkeliru. Sebelum ini kami ahli PAS pernah bertanya kepada pemimpin kami mengenai kedudukan isu kafir-mengkafir, tetapi tiada seorang pun yang tampil memberi penjelasan menyebabkan kami kecewa dan sudah tidak percaya lagi dengan cakap-cakap mereka," katanya.

Majlis penyerahan borang keahlian Umno didahului oleh Ali kepada Setiausaha UMNO bahagian Setiu, Ismail Samah. – MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 10 March 2013 1:40 PM

Gambar banjir <b>di Setiu</b> Terengganu 26 Februari 2013

Posted: 25 Feb 2013 01:49 PM PST

Gambar banjir di Setiu Terengganu 26 Februari 2013 - Banjir gelombang ketiga mula melanda negeri Terengganu semalam apabila beberapa buah daerah dilaporkan sudah mencatatkan kes pemindahan dan kenaikan paras air sungai.

Sehingga pukul 6 petang semalam, Setiu menjadi daerah pertama membuka pusat pemindahan di Balai Raya Sungai Lerek dengan tiga keluarga melibatkan sembilan mangsa dipindahkan.

Kesemua mangsa yang terlibat berasal dari Kampung Chalik Barat, Setiu yang dinaiki air kira-kira satu meter ekoran hujan yang melanda kawasan itu sejak tiga hari lalu.

Jurucakap Balai Bomba dan Penyelamat negeri, Rozairi Abdul Rahim memberitahu, pihaknya sedang berjaga-jaga dan bersiap sedia ekoran hujan lebat yang masih berlaku dan dikhuatiri mangsa banjir bertambah dalam masa terdekat. - Kosmo

LKIM Terengganu Bina Rumah Nelayan <b>Di Setiu</b> | Terengganu Today

Posted: 22 Jan 2013 12:02 AM PST

Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) cawangan Terengganu sedang mengenal pasti lokasi sesuai di Setiu untuk membina 300 rumah bagi projek penempatan semula nelayan miskin di negeri ini.

Pengarahnya Mohd Saffe Mohd berkata proses rundingan dengan kerajaan negeri dan beberapa jabatan kerajaan berkaitan sedang dijalankan bagi menyediakan rumah yang lebih selesa kepada nelayan.

"LKIM akan sediakan peruntukan untuk membina rumah nelayan manakala penyediaan kemudahan infrastruktur lain akan disediakan kerajaan negeri. Projek ini bertujuan memberi peluang nelayan miskin untuk memiliki rumah sendiri yang lebih selesa," katanya pada sidang media selepas penyerahan elaun sara hidup bulanan kepada 450 nelayan di sini pada Isnin.

Majlis itu disempurnakan Pegawai Pembangunan Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh.

Sehingga kini, katanya projek penempatan semula nelayan telah dilaksanakan di Kelantan melibatkan seramai 300 nelayan miskin tegar di Pasir Puteh yang dipindahkan ke kawasan penempatan baharu di Tok Bali, tahun lalu.

Beliau berkata di bawah skim penempatan semula itu, keutamaan akan diberikan kepada nelayan miskin yang belum memiliki rumah sendiri, mendiami rumah yang uzur atau menumpang bersama keluarga.

Katanya kawasan perumahan itu bakal dilengkapi pelbagai kemudahan asas dan nelayan yang ditempatkan di situ juga berpeluang menambah pendapatan dengan mengusahakan perniagaan kecil-kecilan berasaskan ikan.

LKIM juga katanya memperuntukkan sebanyak RM9.5 juta untuk projek khas perumahan nelayan di Terengganu bagi membaiki dan membina 1,068 buah rumah nelayan sepanjang tahun lalu.

"LKIM telah membaiki bahagian rumah yang uzur dengan kos maksimum RM10,000 manakala kos pembinaan rumah baharu di atas tapak sedia ada ialah sebanyak RM40,000 yang diharap dapat membantu nelayan miskin tinggal di rumah lebih selesa," katanya.

– BERNAMA

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


Pengedar Shaklee <b>di Paka</b>, Terengganu ~ Princess Fisya

Posted: 04 Mar 2013 06:13 PM PST

Pengedar Shaklee di Paka, Terengganu
Nama :Nur Arfah binti Mirus
Alamat: Taman Idaman Bayu, Paka 

(Taman berhadapan kedai ikan Pok Man)

Area pick up/COD: Paka, Kerteh, Dungun, Kemasik, 

Calon PAS DUN <b>Paka</b> Rembat Duit Peneroka Felda RM1.4 Juta <b>...</b>

Posted: 22 Feb 2013 05:59 PM PST

Duit peneroka Felda RM1.4 juta lesap! Geran tanah entah ke mana dan Pengerusi JSR pun hilangkan diri – Itu yang berlaku setelah kejatuhan Kerajaan PAS Terengganu pada Mac 2004.

Bekas ADUN PAS Paka, Ustaz Satiful Bahri Mamat yang merancang kewujudan Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) di Bandar Ketengah Jaya, Rasau, Dungun pada tahun 2002 senyap seribu bahasa.

Paling tidak pun, Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu itu boleh berkata, "Itu Semua Salah UMNO Kerana UMNO Zalim".

Dalam laporan polis yang dibuat oleh salah seorang mangsa, Mohamad Rosdi Fauzi pada 22 Februari 2013 di Balai Polis Ketengah Jaya mencatatkan, majlis undi lot peserta RTB Bandar Ketengah Jaya, Mukim Rasau, diadakan pada 17 Februari 2004 di Padang Astaka Ketengah Jaya.

Entah prosedur dari mana yang digunakan Kerajaan PAS ketika itu, setiap peserta telah diminta untuk membayar sebanyak RM1,300 kepada akaun Tetuan Azman Wan Helmi & Associate melalui Bank Bumiputera Commerce Berhad di nombor akaun 13020017601056 sebelum 1 Mac 2004.

Kenapa peserta perlu membayar RM1,300 untuk dapatkan lot RTB? Penduduk mendakwa, bayaran itu diminta Jawatankuasa Syura Rakyat (JSR) dan Pejabat ADUN Paka.

Menurut Seksyen 67 dan 68 Kanun Tanah Negara, bayaran Lesen Menduduki Sementara (LMS) untuk RTB hanya RM10 setahun dan RM5 untuk pendaftaran. Boleh pemimpin PAS atau Satiful Bahri jelaskan kenapa pemohon perlu membayar sehingga RM1,300.

Mana Pengerusi ANAK, Mazlan Aliman dalam isu ini?

Bukan seorang atau dua orang yang tertipu, jumlahnya 1,080 peserta. PAS dengan duit sukar untuk dipisahkan, kira-kira RM1.4 juta lesap. Selepas pilihanraya umum pada 2004, Pengerusi JSR juga tidak dapat dikesan.

Tuntut mereka, "Kembalikan Duit Kami". Calon PAS DUN Paka, Satiful Bahri yang diumumkan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Abdul Wahid Endut, bertanggungjawab lah kamu dalam penipuan ini!

Turut menjadi mangsa penipuan Kerajaan PAS ketika itu, peserta RTB Kawasan Beril, Mukim Kuala Paka dimana temuduga untuk peserta RTB berkenaan diadakan di Pejabat ADUN Paka, Satiful Bahri pada 1 Julai 2002.

Majlis penyampaian surat kelulusan dan undi lot RTB itu diadakan pada 11 Mac 2004 di Tebing Tembah, Paka. Mangsa memberitahu, nombor lot tanah ada tetapi lot tanah tidak ada! Hairan bin Ajaib cara pemerintahan PAS di Terengganu.

Lady Arween @ Food Lover@ Book Lover: beger awok2 <b>di paka</b>

Posted: 25 Jan 2013 04:58 PM PST

Lokasinya sebelah kedai makan sabar menunggu..mewah dengan cheese..layan....

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


Murid Tahun Enam Lemas <b>Di Besut</b> | Terengganu Today

Posted: 19 Jan 2013 12:20 AM PST

Keriangan seorang murid tahun enam mandi bersama rakan-rakannya di Sungai Besut dekat Kampung Tok Raja, Jertih, berakhir tragedi apabila dia lemas di sini, petang kelmarin.

Mangsa Muhmmad Faris Irfan Fauzi, 12, murid Sekolah Kebangsaan (SK) Tok Raja lemas kira-kira jam 5.30 petang selepas keluar dari rumah neneknya di kampung sama jam 4.30 petang.

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Kamaruddin Mohd Zakaria berkata, mangsa yang tidak pandai berenang mandi bersama beberapa kawannya.

Menurutnya, apabila sampai di tempat kejadian, mangsa pada mulanya dikatakan mandi di tempat air cetek tetapi secara tiba-tiba terjerlus ke pasir dalam menyebabkan dia lemas.

"Selepas mendapat laporan, pasukan pencari dan penyelamat dibantu penduduk kampung telah melakukan usaha mencari bermula jam 5.40 petang," katanya.

Mayat mangsa dijumpai pasukan penyelamat JPAM dan penduduk kampung jam 5.50 petang, kira-kira 50 meter dari tempat dia mula-mula lemas.

Menurutnya, mayat mangsa yang beralamat di Kampung Gong Jaga, Alor Lintah, Jertih dihantar ke bilik mayat Hospital Besut untuk bedah siasat dan punca kematian akibat lemas. Polis mengklasifikasikan kes sebagai mati mengejut.

Sementara itu ibu mangsa, Hasnah Mat Zin yang juga guru di sekolah anaknya hampir pengsan apabila melihat mayat anaknya di pekarangan bilik mayat semalam.

Dia ditenangkan saudara manakala bapa mangsa, pesara Pejabat Tabung Haji, Fauzi Mat berada dalam keadaan uzur.

Pengerusi Jawatankuasa Masjid Alor Lintas, Razali Embong berkata, mangsa merupakan jemaah yang rajin datang solat Maghrib dan Isyak di masjid di kampung itu.

"Sekarang saya tidak dapat lagi bertemu dengannya sedangkan sebelum ini hampir setiap malam termasuk Subuh dia datang bersolat jemaah di masjid ini termasuk bersama keluarganya. Malahan sekurang-kurangnya dua kali dia bersalam dan cium tangan saya di masjid," katanya sedih.

Razali berkata, arwah rajin solat jemaah di masjid dan kali terakhir dia bertemu mangsa Rabu lalu ketika solat Isyak malah dia sempat bergurau dengan mangsa.

-sinar harian

T E G A N U K I TA: Dua projek rumah kedai <b>di Besut</b> dihentikan CIDB

Posted: 24 Mar 2013 09:58 PM PDT

Oleh: Noraini Jusoh

Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) Terengganu mengeluarkan notis pemberhentian kerja-kerja pembinaan bagi dua tapak projek pembinaan rumah kedai di daerah Besut, pada 18 Mac lalu.

Pengarah CIDB Negeri Terengganu, Ahmad Farrin Mokhtar berkata, notis tersebut dikeluarkan berikutan kegagalan kontraktor yang mengendalikan projek berkenaan mengemukakan Perakuan Pendaftaran CIDB yang sah.


"Notis yang dikeluarkan ini adalah berdasarkan kepada peruntukan sedia ada mengikut Akta Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia 1994 (Akta 520).

"Susulan penutupan tersebut, dua laporan polis telah dibuat CIDB Negeri Terengganu bagi melengkapkan prosedur sedia ada," katanya.

Katanya, dalam masa yang sama, kontraktor yang terbabit juga telah diberikan peringatan untuk memohon Perakuan Pendaftaran CIDB mengikut gred berkaitan.

Menurut Ahmad Farrin, notis pemberhentian kerja-kerja pembinaan itu hanya akan ditarik balik sekiranya kontraktor terbabit memperoleh Perakuan Pendaftaran CIDB.

Jelas beliau, tindakan mahkamah masih akan diambil terhadap kontraktor terbabit kerana menjalankan kerja pembinaan tanpa Perakuan Pendaftaran CIDB yang sah.

Katanya, kontraktor yang terbabit akan didakwa di bawah Seksyen 29, Akta Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia 1994 (Akta 520) yang membawa hukuman denda maksimum RM50,000, jika sabit kesalahan.

Tambah beliau, pelaksanaan sesuatu kerja pembinaan tanpa mempunyai Perakuan Pendaftaran CIDB adalah merupakan satu kesalahan dan tindakan yang diambil adalah untuk memastikan semua kerja pembinaan hanya dilaksanakan oleh kontraktor yang mempunyai Perakuan Pendaftaran CIDB yang sah sahaja.

 

10000 peserta akan sertai Perarakan Patriotik <b>di Besut</b> - teganuki ta

Posted: 14 Mar 2013 11:40 PM PDT


Peserta perarakan patriotik peringkat DUN Kota Putera semalam.

Oleh: Mohammad Ishak

Kira-kira 10,000 penduduk daerah Besut yang cintakan keamanan dijangka menyertai perarakan patriotik secara berjalan kaki sejauh 13 kilometer bermula dari Dataran Jertih Souq ke pusat pentadbiran daerah di Kampung Raja,

Program bertujuan membangkitkan semangat patriotik dan sebagai tanda sokongan kepada pejuang negara yang berhadapan dengan pengganas di Lahad Datu, Sabah, akan diadakan pada 20 Mac jam 5 petang.

Pemuda Umno Bahagian Besut selaku penganjur program berkenaan berharap penduduk daerah itu akan sama-sama memberi sokongan dan menyertai perarakan yang julung kali diadakan bagi memberi sokongan kepada pasukan keselamatan negara.

Ketuanya, Mahadi Musa berkata, perarakan yang diketuai Ketua UMNO Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih akan disertai oleh semua wakil rakyat Besut.

Katanya, selain itu perarakan juga akan disertai oleh pelbagai pertubuhan sukarela, parti politik, anggota pasukan keselamatan dan orang bramai.

Menurutnya, program itu adalah lanjutan kepada perarakan patriotik menggunakan kenderaan yang diadakan di DUN Jertih dan Kota Putera, minggu lalu.

Pada perarakan menggunakan kenderaan itu lebih 1,000 peserta berarak dengan menggunakan pelbagai kenderaan sambil mengibarkan jalur gemilang dan mengelilingi beberapa kampung di DUN terbabit.

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


6 Mac 13 : Pangkalan Udara <b>Gong Kedak</b> Mendoakan Keselamatan <b>...</b>

Posted: 06 Mar 2013 07:31 AM PST

Pangkalan Udara Gong Kedak Mendoakan Keselamatan Anggota Di Lahad Datu  Pangkalan Udara Gong Kedak Mendoakan Keselamatan Anggota Di Lahad Datu

GONG KEDAK, 6 Mac 13 – Satu Majlis Tahlil dan Solat Hajat peringkat Pangkalan Udara Gong Kedak telah diadakan berikutan tercetusnya pergolakan di Lahad Datu dan Sempoerna, Sabah. Majlis ini juga bertujuan untuk memohon restu agar Ops Serkap yang sedang dijalankan oleh anggota Pangkalan Udara Gong Kedak serta anggota ATM yang lain di lokasi tersebut berjalan dengan lancar dan selamat. Majlis telah dihadiri oleh hampir kesemua warga pangkalan.

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di gong kedak</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Feb 2013 07:45 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

: The Tigers, Singapore Has To Contend With

Posted: 04 Feb 2013 07:41 AM PST

BERITA 2013

Israel mengaku serang Syria


MUNICH - Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak memberi petunjuk semalam bahawa negaranya merupakan dalang satu serangan udara ke atas Syria pada Rabu lalu.
Sebelum ini, beberapa pegawai Amerika Syarikat menyatakan sasaran itu ialah senjata-senjata antipesawat yang dihantar untuk anggota-anggota Hezbollah.
"Saya tidak boleh menambah sebarang perkara berhubung apa yang anda telah baca di dalam surat khabar tentang apa yang berlaku di Syria beberapa hari lalu," katanya di sini.
Beliau berada di Jerman untuk menghadiri satu persidangan berhubung keselamatan dengan para diplomat dan pegawai pertahanan dari beberapa buah negara.
"Kami menyatakan bahawa kita tidak berpendapat bahawa ia sepatutnya dibenarkan untuk membawa senjata-senjata canggih ke Lebanon," katanya.
Beliau juga menyatakan bahawa kejatuhan Bashar akan berlaku tidak lama lagi.
Menurutnya, kejatuhan tersebut akan memberi tamparan hebat kepada Iran dan Hezbollah.
Beberapa pemimpin Israel pernah menyuarakan kebimbangan bahawa perang saudara di Syria mungkin telah menyebabkan Presiden Bashar Al-Assad kehilangan kawalan di negaranya termasuk ke atas senjata kimia.
Di Syria, Bashar menyatakan kepada seorang pegawai kanan Iran bahawa negaranya akan berdepan sebarang serangan luar.
Bashar menyatakan bahawa Israel menyerang sebuah kemudahan penyelidikan ketenteraan dekat Damsyik.
Ia merupakan kenyataan pertama Bashar berhubung serangan udara Israel.
Beliau membuat kenyataan itu ketika membuat pertemuan dengan perunding kanan nuklear Iran, Saeed Jalili.
Iran merupakan sekutu rapat Syria.
Saeed berikrar bahawa Iran akan terus memberi sokongan kepada rejim Bashar.
Syria juga berikrar akan menyerang balas serangan Israel itu.
Ketua Pengawal Revolusi Iran, Jeneral Mohammad Ali Jafari berkata, pihaknya berharap Syria akan menyerang balas Israel.
Pertempuran antara tentera Syria dengan para penentang yang terdiri daripada penduduk tempatan berlaku sejak Mac 2011.
Lebih 60,000 orang dilaporkan terbunuh sejak pertempuran tersebut berlaku.
Kumpulan penentang itu mahu Bashar digulingkan kerana mendakwa beliau gagal membawa pembaharuan dalam pentadbiran dan kebebasan hak asasi manusia. - Agensi

BERITA 2014 (Jika Islamelayu Terus Dengan Politik Pak Turut)
Singapore mengaku serang Malaysia

1. Hai…dan Assalammualaikum, saya mempunyai komen yang menarik dari seorang warganegara Amerika Syarikat (AS) yang melontarkan komen beliau kepada saya.

2. Saya paparkan di sini kerana ini merupakan kali pertama saya mendapat komen dari seorang warganegara AS yang juga pemilik blog bersifat keagamaan di sini http://thegrandverbalizer19.blogspot.com.

3. Komen yang didasarkan daripada analisis beliau saya kira mungkin kurang tepat kerana terlalu memandang tinggi kepada keupayaan pasukan komando AS tetapi saya yakin boleh dikupas secara lebih terperinci oleh pembaca saya yang sangat-sangat dimulia dan dihormati oleh saya.

4. Oleh kerana ia ditulis oleh orang luar yang tidak mempunyai kepentingan di sini, saya kira elok saya kongsi bersama anda semua.

TO FELLOW MALAYSIANS
VERY INTERESTING ARTICLES (DONT KNOW WHO THE WRITER/I COPY THIS ARTICLE FOUND IN WEB) AS RESPOND TO TIM HUXLEY (MAMAT
YANG TULIS BUKU DEFENDING SINGAPORE)
The Tigers, Singapore Has To Contend With.
There have been alot of tensions between Singapore and Malaysia, on issues pertaining from water to Pedro Branca or Pulau Batu Putih.Some Singaporean websites present things that if there was a war it will be a walkover for them, then there is this book by Tim Huxley, "Defending the Lion City", which makes out the war scenario with pre-emptive strikes on Malaysian Forces. Where Malaysian Forces are defeated and Malaysians are subject to Singapore's Military rule.
First of all Singapore and Malaysia, their fortunes are entwined, with blood ties across the causeway. There will be no winners in this war. Let me explain, Singapore considers itself the little Israel of South East Asia, thats why a lot of hawks down there advocate confrontation. There is no denying that its forces are well armed. The Israelis have always defeated the Arabs in all their wars, this confidence is ingrained in the Singapore minds. Let's have a reality check here, the Arabs do not regularly have Combined Arms Exercises, meaning they do not exercise simultaneously with their Armies, Navies and Airforce. Why ? To conduct combined exercises there must be clearance from the highest levels, so as to place the state police apparatus on the ongoing exercises, so that the Generals can be monitored. None of their despotic Arab leaders wants a coup conducted against them when all these many generals get together. So in other words their forces are never really tested. Only when cleared at the highest levels are they ever held, as it is a hassle to get clearance, therefore their forces are rarely tested, they learn most oftheir lessons during the war with the Israelis, but then it is too late.
Normally the Military is used against it's own citizens which they are very adept at. At lower levels, tank regiments do not exercise with infantry regiments, artillery and with others which is important to coordinate attacks and defence, these exercises not only strengthen coordination, weaknesses can be identified and rectified, logistics needs for hour to hour requirements on the battle field can be enhanced to improve deliverability, strengths noted to be improved upon, doctrines tested, if needed, changed to evolve into a magnificient fighting force. There is a dictum "the way you train is the way you are going to fight".
Malaysian troops constantly have combined arms exercises throughout the year, they have elaborately planned out training cycles for the individual,units, brigades, divisions and the corps as a whole. The Singapore mind, to place the Malaysian forces in the same category as the Arabs is an under estimation. Malaysian soldiers, sailors and airman join the regular forces for the love of the profession, most of them. There are servicemen with an impressive lineage of soldiering. Most Malaysian servicemen have been blooded. They exercise in peace times with imaginery enemies, they have made mistakes, they go back to the drawing boards. They know their weaknesses,they improvise, adapt and overcome. They also conduct lots of cross training with foreign forces.
An elevated level of cooperation with the United States on the range of fronts.There have been more than 75 U.S. military ship visits in the past two and a half years. The United States conducts training exercises with the Royal Malaysian Air Force, flying with and against them in mock battles. U.S. Navy SEALs conduct training in Malaysia twice a year. The U.S. Army does field exercises with the Malaysian army. I might mention here that, for their expertise in jungle warfare, Malaysians are known in the business as "whispering death." Finally, 1,500 Malaysian defense personnel have benefited from the U.S.
The confidence factor in the Singapore mind is their formidable airforce with their air to air refuelling capability, to bring them in from Australia, Taiwan and the US. One does not strike pre-emptively out of the blue. ". On this page you can find the aircraft order of battle of the Malaysian Air Force, locally known as Tentera Udara Diraja Malaysia.
There should be an escalation of tensions. The majority of the Singapore servicemen are conscripts, the key elements of their forces are made up of their regulars. That means there is no continuation in training.
It is a major factor that will contribute in the performance of it's frontline troops. I have seen the conscripts perform, which makes me confident that we can defeat them on the ground, as the bulk of Singapore's forces comprise of conscripts. I do honestly hope they do not faint when they see blood and guts ! Malaysian troops are the only forces in the world to have defeated a communist insurgency. They happen to be the best jungle fighters in the world. Elite fores all over the world are trained by them. The jungle warfare school in Fort Benning, Georgia was set up by a Malaysian team.
Just to recapture, on the 3rd of October 1993 incident, in Mogadishu, Somalia a combined team of 4 Pakistani tanks and 24 Malaysian Infantry fighting vehicles rescued America's elite fighting unit, the Rangers. You can see the fictious account in the movie, "Black Hawk Down". For your information as they were moving into the combat zone, when hostile fire was being received the Pakistani tanks turned tail and fled, this has been hushed up in the name of diplomacy. The Malaysians persevered, rescuing the Rangers at the cost of one Malaysian killed, 9 wounded and losing 4 IFVs. Seventy, so called elite American forces did not litter the streets of Mogadishu with their bodies because of the sacrifices made by the Malaysians. Of course US magazines belittled the contribution of the Malaysian troops by calling them 'gun shy', as mentioned in Newsweek.
The Malaysians kept all MSRs openedwhen the Americans withdrew into a shell after that incident and to later withdraw from Somalia. An extract from the Washington Post. "They realized they'd have to do it in armor, so we linked them with 24 Malaysian armored personnel carriers, four Pakistani tanks and two armored personnel carriers and a company of armored Humvees," Stockwell said. Stockwell said "it came together very quickly" and strongly disputed the report of a U.S. Army officer in Washington that "it took intense pressure from Americans to get the Malaysians and some Pakistani M-113s to deploy." "I will grant you that in this international U.N. military we do not have the same command and control; the unity of command is a lot looser, so sometimes it takes some persuading," Stockwell said. But he added: "The Malaysians performed magnificently."
Summary of combat operations. or the US Ranger version.
Malaysians training the US Marines at jungle warfare.
In the decades in the fight against the Communists, there is no record of a Malaysian soldier taken alive. In Singapore's case during the 'Confrontation' against the Indonesians, there is one sorry episode the Singaporeans would like to forget involving the 1st Singapore Infantry Regiment. The Malaysian military remembers it's past, this is an incident which took place in the Congo in the sixties, when 13 Italian airmen, who took refuge at a Malaysian camp, were surrenderd to the rebels by a Malaysian Company Commander, of the 6th Battalion of the Royal Malay Regiment(refer to book by Lt. Col Maurice Lam). The 13 airmen were literally hacked to pieces in front of them.One of the reasons why the Malaysians did not turn down the Americans.
Just to show a weakness in Singapore's anti-armour weaponry, the MILAN needs to stabilize after launch for 400 meters, meaning it needs flat and a clear area before it is guided onto the target. There are not many open places in Malaysia to accomodate that. There are many other weaknesses that I will not mention here. The AWACs, Singapore has, are nearing shelf life, the Malaysians are going to acquire new ones. The Singapore subs are second hand and their tanks are antiquated AMX which have been upgraded so many times, using Frog (French) technology and the British Centurions. Their APCs are still with technology from the sixties. The Malaysian tanks which will be acquired are from the New Europe, Poland. Malaysians are in the process of getting new IFVs from Turkey. Very effective air defence systems are being purchased.
The 'Apache' helicopters AH64D have not been very effective against the enemy on the ground, proven in Karbala and Operation Anaconda. The'turkey shoot" during the Gulf war was a one sided affair on a retreating enemy during the first Gulf War, creating a myth on the invincibility of the Apache. Helicopters that attacked Iraqi Republican Guard units south of Baghdad on March 24 03."In attacking a formation of about 40 Apache Longbows on Monday, the Iraqis staged a classic helicopter ambush first perfected by the North Vietnamese in the 1960s. As the lethal, tank-killing aircraft approached on a mission to destroy the Medina Division's dispersed armor, troops dispersed throughout a palm-lined residential area and opened fire with antiaircraft guns, rocket-propelled grenades and a wall of fire from rifles and other small arms. … "The Iraqi fire was so intense that the Apaches had to break off their mission and return to base." The results of that failed mission strongly suggest that the modern helicopter is a battlefield liability
Malaysia has MLRS regiments, where the dream target for an MLRS regiment is one such as Singapore, compact and dense.This is a quantum leap of firepower for Malaysia. Malaysia has currently 70 combat aircraft compared to Singapore's 150 combat aircraft. That gap will be narrowed when the Malaysians take dlivery of 18 F-18 Super Hornets and 24 Sukhois. Malaysia will not have limited warfare conducted on Singapore but total destruction.
This is an extract from an article by Derek da Cunha of the Institute of South East Asian Studies, " The Singapore Armed Forces could be described as a rapier, it is manoeuvrable, slick, and, in the hands of a skilled swordsman, can do all the fancy moves in attempting to deliver the lethal stab. On the other hand the Malaysian Armed Forces is like a broadsword; it's not very manoeuvrable, not slick, and, even in the hands of a skilled swordsman is unlikely to do all the fancy moves. Indeed it is fairly lumbering and unwieldy. However, in the ultimate analysis, a single slash of the broadsword could well result in the rapier snapping in half".
Malaysian terrain is very tough for the unexposed or the uninitiated. Allow me to paint a war scenario. Before that have a glimpse of some of Malaysia's naval vessels. Here is part of the details. More on the surface vessels. .
Malaysia and Singapore water talks (50% of Singapore's water needs is supplied by Malaysia) bog down and there is this ill feeling meanwhile there is this young gungho Commander of a Singapore warship the the RSS Battleaxe guarding the territorial waters off Pedro Branca, also on his mind is his impending divorce where he is going to lose his HDB flat to his wife all because he had a one night stand. This is nagging him constantly, meaning he is not in the correct frame of mind.
Along comes KD Hang Lekir, a corvette on orders by the Defence Minister to permanently station it in the waters off Pedro Branca, due to the failure of the water talks. Guns and radar are on 'active stations'. The Singapore Commander gets a report that there is a signature on the radar of a fast moving large vessel, orders 'action stations'. The commander of Hang Lekir, gets a report that guns are locked onto his vessel, he orders counter measures and simultaneously ranges on the Singapore vessel. RSS Battleaxe's Commander misinterprets this as hostile action and elevates status to 'battle stations'. Commander of RMN Hang Lekir is on the hotline to fleet operations, which in turn turns to MINDEF, Chief of Defence Forces, responds placing all forces on a high alert.
JERNAS area air defence system. JERNAS is the only land-based air defence system designed to defeat the most severe threats, including cruise missiles and smart munitions.The AMS Blindfire weapon control radar provides JERNAS with an all-weather day and night capability. Fast acquisition and extremely accurate tracking of the target and the missile in flight give the air defence system unique dual engagement capability. With pencil beamwidth, high power, adaptive wide-band frequency agility, very low side lobes and smart digital processing, the radar is immune to all forms of jamming.
What does this mean ? It means jets are scrambled to have an air defence capability, with jets on tarmacs waiting to take off. These events are monitored by Singapore's E2C-Hawkeye aircraft, they alert Singapore's MINDEF. Meanwhile the drama on the high seas is unfolding, commander of KD Hang Lekir is told not to engage unless fired upon, the RSS Battleaxe is a FAC(Fast Attack Craft) with 20mm Bofors opens fire on KD Hang Lekir, this corvette, one of the most modern is South East Asia can simultaneously engage targets under the sea, on the surface and air. The commander, to defend a strategic asset from being destroyed and who also who wants to become rear-admiral before the age of 38, orders launch of a ship to ship missile. The RSS Battleaxe is no more. The wife of the Commander of RSS Battleaxe will definitely get the HDB flat. All these is observed by the E2C and reported.
MINDEF gets radio stations to announce codes for mobilization. The Malaysian electronic counter counter measures unit gets to pick up this information and passes it along.Goh, gets on the hotline and calls Dr.M, accusing him of sinking a Singapore warship, Dr. M retorts that it was the Singapore ship that fired first. They continue arguing. Meanwhile, the strategic division is ordered to move to Johore, which it has rehearsed countless times times and played the game against a Southern enemy. Malaysian airdefence radars (Marconi- Martello Systems) and AWACs picks up fast moving aircraft intruding into Malaysian airspace.
All jets at Butterworth, Kuantan,Gong Kedak and Subang are scrambled, whilst the jets in East Malaysia are placed on alert, with Malaysian AWACs monitoring airspace in Taiwan and areas south of the Borneo island, for Singapore's reserve jet fighters coming in to join the fight. Simultaneously looking for Singapore's airtankers to be destroyed, before they refuel the RSAF jets coming in from Australia, Taiwan and the US. Many aircraft go down, Singapore's and Malaysia's, there is air parity. Malaysian fighters manage to penetrate into Singapore airspace and destroy 2 KC-130 tankers and 2 Stratotankers diminishing Singapore's air to air refuelling capability.
Malaysian naval ships and submarines scatter to sink and destroy Singapore's navy and merchant navy, concentrating near the straits of Tebrau, as there is air parity. The airborne brigade is ordered to conduct a linkup operation along the Mersing, Layang-Layang, JB line. The Army units in JB are ordered to defend JB, the Tebrau straits is flooded with napalm, benzine, and crude at likely footholds for the Singaporeans.
Singapore's Guards regiments which are heliborne will have to reckon with the Malaysian airborne at all strategic routes which it has to secure for it's armoured formations along three axis Kota Tinggi-Jemaluang-Mersing, Layang-Layang-Rengam-Keluang and JB-Air Hitam-Yong Peng with it's antiquated AMX and Centurions. The defence of these axis has been done numerous times by Malaysian troops on exercises. Meanwhile special forces snipers armed with 12.7 mm Barret rifles will go into hides to take out Singaporean armour at a range of 1.5 km with armour piercing rounds. Infantry taking up positions in strong points with AGLs and anti-tank weapons.
PT-91 Twardy Main Battle Tank. The Singaporean antiquated AMX (so called upgraded)and Centurion tanks will have to contend with this.The PT-91 MBT is equpped with the Fire Control System consisting of Gunner Station. It basis on modernized TPDK-1 sight for day channel and optionally passive PCN-A sight or thermal imagine sight, which create night fighting capability. The fire solutions are calculated by the ballistic, digital computer which processes mixed set of information generated by set of sensors and input manually by the gunner.
Air defence batteries are deployed, with shoulder held anti-aircraft missiles (Starburst systems, Iglas and Jernas). The Malaysian armoured and mechanized formations will race to link up with the airborne. Singapore needs to cross the straits to get its troops across, heavy casualties are inflicted, Malaysians fall back to conduct a delaying and mobile defence, all these are covered by air and artillery.
Malaysians have trained year in year out to march in full combat gear over 40 kms in under 10 hours and construct fire trenches with overhead protection within 8 hours. Laying of obstacles comes next, it is actually a breeze considering the terrain one is familiar with. Independent and co-ordinated tank hunting parties will be sent out. The Singapore advance bogs down at Muar. The US cannot come running, as it is bogged down in Afghanistan and Iraq. Guerilla war by Malaysian units are conducted at the rear echelons of the already very stretched Singapore supply lines, who also face a very hostile populace.
Malaysia signs deal worth $48 million with Russia's Rosoboronexport to purchase its IGLA short-range air defense system.
Defending a Small Nation and all about Malaysia.
Its probably at this stage that the diplomats, and the UN will come into play……. This is the otherside of a war scenario, to be more detailed will make this long and probably boring. There is always another side to a coin.

TERJEMAHAN BAHASA MELAYU

5. Saya datang dari Amerika Syarikat. Saya akan beritahu perkara ini sama ada kamu suka atau tidak.

6. Pasukan khas Singapura dilatih oleh Israel. Pasukan elit Malaysia dilatih oleh US Navy Seal.

7. Jika askar Marin AS, komando Navy Seals dan Green Beret berhadapan dengan pasukan tentera Israel (IDF), IDF akan tewas.

8. Ini disebabkan komando Israel tidak pernah berhadapan dengan ancaman nyata, kecuali dari kalangan mereka yang radikal termasuk sel-sel militan.

9. Ini lah senarionya.

10.Beberapa jam pertama, Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) akan menghadapi kekalahan yang teruk kepada pesawat pejuang dan tentera laut Republik Singapura.

11.Moral Malaysia hancur dan tentera Singapura bergerak untuk melancarkan ofensif.

12.Singapura kemudian mengumpulkan kereta kebalnya di Johor tetapi akhirnya berjaya "dineutralkan" oleh tentera darat Malaysia.

13.Dalam itu, pasukan komando Malaysia dihantar masuk secara senyap ke Singapura untuk membuat kacau.

14.Mungkin ada berlaku korban dikalangan komando Malaysia ini akibat bertempur dengan pasukan elit Singapura tetapi ada sebilangan yang berjaya masuk sehingga ke dalam dan meneruskan misi.

15.Malaysia melalui serangan balas yang agak besar kemudian secara berperingkat berjaya merosak atau memusnahkan pengkalan tentera udara Singapura dan beberapa aset statik yang lain.

16.Dalam pertempuran yang penuh dengan sifat kebencian dan dendam, tempat simpanan minyak Shell di Pulau Bukom dan beberapa kawasan sensitif menjadi sasaran serangan dan sabotaj tentera Malaysia.

17.Singapura kemudian meneruskan serangan ke atas aset-aset ekonomi di Malaysia.

18.Ketika tentera Malaysia diambang kejayaan, Singapura yang mula panik kemudian mengarahkan "curfew" (errr dalam bahasa Melayu apa ya?).

19.Industri pelancongan dan perdagangan serta perniagaan Singapura mula terjejas.

20.Pasaran saham jatuh teruk.

21.Pemimpin Singapura dari kalangan pihak tentera akan tinggal dalam pulau untuk meneruskan perang gerila.

22.Manakala pemimpin politik negara itu akan melarikan diri ke Australia, New Zealand dan membiarkan rakyatnya yang tidak memiliki kemampuan ekonomi mempertahankan diri mereka sendiri.

23.Singapura kemudian mengerakkan tentera paksaan dan remaja seawal usia 20an dipanggil untuk meneruskan perjuangan.

24.Bagaimanapun, ini bukan pilihan terakhir republik itu kerana sejumlah besar kekayaan Singapura sebenarnya sudah pun disalur untuk menyewa askar-askar upahan seperti tentera Gurkha, Nepal dan ditempat lain untuk mempertahankan kawasan-kawasan sensitif.

25.Saki baki tentera laut Singapura dan tentera udaranya masih meneruskan serangan.

26.Askar Singapura kemudian mengali kubu dan bersedia secara defensif untuk mempertahankan pulau itu apabila kesemua divisyen Singapura di Johor tewas oleh tentera Malaysia.

27.Melalui saluran diplomatik, Singapura memohon bantuan dari negara luar.

28.Amerika Syarikat (AS) dan beberapa buah negara lain yang sejak dari awal menganalisis corak peperangan itu mula melihat tanda-tanda Malaysia akan menang.

29.Malaysia kemudian memperbaharui beberapa perjanjian dengan AS termasuk bersetuju untuk membeli peralatan ketenteraan yang baru dari negara-negara yang berkepentingan ini.

30.Singapura akhirnya tewas dalam permainan politiknya untuk mendapatkan sokongan dari negara sekutunya selama ini.

31.Tentera darat Malaysia kemudian menyeberangi Tambak Johor untuk masuk ke Singapura.

32.Pertempuran di Singapura dimulakan dengan hebat, korban sangat besar di kalangan askar sukarela dan paksa republik tersebut.

33.Askar Malaysia kemudian mula mara masuk ke dalam Singapura melalui peperangan dari blok ke blok HDB (Fibua).

34.Pengkalan bawah tanah Singapura ditawan.

35.Pusat pemerintahan tinggi Singapura ditawan.

36.Arahan dikeluarkan oleh sisa-sisa pusat pemerintahan tinggi Singapura kepada pesawat pejuang dan tentera laut republiknya untuk menghentikan pertempuran.

37.Malaysia akhirnya menakluk Singapura.

38.Tentera Malaysia mengalami kehilangan besar dari kalangan aset tentera udara dan lautnya.

39.Tamat senario, suka atau tidak, itulah senario yang akan berlaku.

 AMUKANMELAYU - penulis percaya, tiada sesiapa pun ambil kisah dengan etikal ini. tapi sekiranya ini terjadi...adakah tanggung jawab mempertahankan Tanah Melayu ini hanya terletak ke bahu Tentera kita sahaja.....apa tindakan kita?

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di gong kedak</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Jan 2013 07:26 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

teganuku: Rosmah, Rombongan Bergotong Royong Bersihkan <b>...</b>

Posted: 04 Jan 2013 11:03 AM PST

Penduduk di Taman Desa Damai dan Taman Desa Darul Iman Gong Badak melalui detik gembira apabila dikunjungi isteri Perdana Menteri Datin Paduka Seri Rosmah Mansor serta menyampaikan sumbangan wang ehsan RM500 setiap keluarga semalam.

Seorang penduduk  Mustafa Husin adalah antara 77 keluarga dari taman berkenaan yang terpaksa bermalam di pusat perpindahan banjir di Sekolah Kebangsaan Kompleks Gong Badak selama empat hari.

"Saya dan keluarga seperti bermimpi menerima tetamu isteri Perdana Menteri, orang yang sangat dihormati dan dikagumi diseluruh negara.

"Datin Paduka Seri Rosmah seorang yang sangat merendah diri dan berhemah, saya dan isteri sangat terharu dan seperti bermimpi isteri Perdana Menteri telah bergotong royong membersihkan rumah ini bersama pemimpin negeri yang lain," katanya.

Mustafa yang tinggal berlima bersama isteri dan tiga orang anak mengucapkan berbanyak terima kasih kepada kerajaan negeri yang sangat mengambil berat masalah rakyat yang ditimpa musibah.

Rosmah disambut oleh Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said dan isteri To' Puan Seri Hajah Norliza Mahmud.


Hadir sama, yang Dipertua PPPM Cawangan Terengganu, Tengku Datin Seri Ramlah Azizah Sultan Ismail Nasiruddin Shah; Timbalan YDP PPPM Perak Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah; Timbalan YDP Pahang Dato' Seri DiRaja Tunku Soraya Sultan Haji Ahmad Shah dan isteri Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Kenamaan lain yang hadir ialah Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan arisan neegeri, Datuk  Abdul Rahin Mohd Said; Ketua Penolong Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri Terengganu , Mohd Sarif Hasan; Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Terengganu, Zuhaimi Omar dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Wan Nawawi Wan Ismail.

Rosmah yang juga Yang Dipertua Persatuan Pandu Puteri Malaysia (PPPM) ke negeri ini untuk menyertai program gotong royong membersih kediaman mangsa yang dilanda banjir baru-baru ini.

Seramai 500 orang sukarelawan PPPM cawangan Terengganu, sukarelawan Universiti Malaysia Terengganu (UMT), sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud (Sesma), Institut Latihan Perguruan (IPG) Dato' Razali Ismail, Bomba dan Penyelamat serta penduduk setempat

Teganukita

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved