ads

Jumaat, 13 September 2013

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Dr Shafie Abu Bakar: Tradisi Persuratan <b>Di Terengganu</b>

Posted: 02 Sep 2013 05:47 PM PDT


BBB, 26 Syawal 1434 = 02 September 2013 (Isnin):
Negeri Terengganu adalah salah sebuah negeri tua di Semenanjung Tanah Melayu. Terdapat tinggalan-tinggalan peralatan purba Zaman Batu Baru, di Batu Tuk Bidan, Gunung Bewah di Hulu Terengganu (Rombongan Kajian pada 19 Julai 1976). Pada 24.10.1964 diketemui (oleh En. Ali Abdullah) Gendang Dong Song di Batu Buruk, Kuala Terengganu (Haji Muhammad Saleh Bin Haji Awang, Terengganu Dari Bentuk Sejarah, Utusan Publications & Distributors, Kuala Lumpur, 1978: 14 - 17). Ptolemy seorang ahli geography Greek pada tahun 150 Masihi mencatat dalam peta lakar di Semenanjung Emas, iaitu Tanah Melayu (Golden Khersonese) dua tempat di Terengganu satu sebagai Kole yang dijangka dimaksudkan sebagai Kuala Kemaman dan sebuah lagi Perimula yang dijangka dimaksudkan di Kuala Sungai Terengganu (Haji Buyong Adil, Sejarah Terengganu, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, 1974: 5 – 6).
Sebagaimana pada zaman tradisi penempatan masyarakat tradisi berlaku di kuala-kuala sungai dan ke hulunya. Demikianlah juga sungai di Terengganu, terutama Sungai Terengganu ke hulunya (Hulu Terengganu dari kuala hingga ke hulunya merupakan antara kawasan penempatan terawal). Di sungai ini berlaku kegiatan ekonomi dan perniagaan, bersifat tempatan dan juga dari luar. Mereka datang berlayar menyusuri Sungai Terengganu ke Hulunya. Demikianlah di dalam buku Sejarah Cina berjudul `Ling-wai Tai-ta` (1178M.) dikarang oleh Cao Cu-fei menyebut di dalam bukun itu tentang sebuah tempat yang dikenali sebagai Foloan yang dimaksudkan ialah Kuala Berang.  Pengaruh Hindu-Buddha terdapat di sana dalam mana ada upacara tahunan (bulan enam) mengarak Patung Buddha daripada gangsa berhias emas diiringi bunyi-bunyian serta memukul dandi (cymbal) sebagai mengingati hari lahir Buddha. Dikatakan saudagar-saudagar bangsa asing turut mengambil bahagian dalam perarakan.
Keluaran Foloan yang menjadi tarikan pedagang-pedagang ialah `su` dan `can`, iaitu jenis kayu gaharu dan laka, gading dan lain-lain yang ditukar dengan emas, perak, proselin, besi, bahan-bahan membuat barnis, arak, beras, gula dan gandum. Dikatakan setiap tahun Foloan menghantar  ufti kepada kerajaan San-fo-cih (Seriwijaya). Disebut bahawa Foloan adalah berjiran dengan Peng-heng (Pahang), Trang-yanu (Terengganu dan Ca-lan-tan (Kelantan) dan negeri-negeri itu bersamaan keadaannya. Catatan lain daripada buku `Ling-wai Tai-ta`(1178) karangan Cao Cu-fei, ialah buku Cu-fan-cih (1226) karangan Cao Ju-kua, dan ``Tao-I Cih-leo``(1349) karangan Wang Ta-yuan yang menunjukkan Foloan adalah sebuah negeri yang penting sezaman dengan kerajaan San-fo-cih (Seriwijaya). (Haji Buyung Adil, 1974: 6-8).
Suasana budaya dan keagamaan pada zaman lama ini sama dengan apa yang berlaku pada zaman pemerintahan kerajaan Seriwijaya di Sumatera pada abad ke 12 dalam mana Sumatera menjadi Pusat keagamaan Hindu-Buddha yang menjadi singgahan pelajar-pelajar untuk belajar seperti dilakukan oleh I-Ching pelajar dari Cina singgah menuntut di Sumatera sebelum ke Nalanda di India. Tapi menurut Syed Naguib, pendakwah-pendakwah Buddha, bukan dari penduduk asli Sumatera, tetapi datang dari India untuk antaranya bersemadi di Sumatera. Hujah Naguib bahawa tidak ada tokoh pemikir Melayu-Hindu-Buddha yang terkenal dalam sejarah agama tersebut di Sumatera. Mereka lebih terpengaruh dan lebih berkemampuan mengungkapkan kebolehan di dalam bidang seni seperti pengukiran patung-patung yang terdapat di Bukit Seguntang dan Borobudur di Jawa. Lantaran itu seni berunsur Hindu-Buddha jauh lebih hebat di Sumatera, Jawa dan Bali dari di India. Keunggulan seni Hindu-Buddha di India tidak dapat menandingi Seni Hindu-Buddha di Indonesia.
(Al-Attas, Syed Naguib, Preliminary Statement On A General Theory of The Islamization of The Malay-Indonesian Archipelago, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, 1969: 4).
Sumatera adalah sebagai jalan perantaraan yang menghubungkan India dengan Cina. Pengaruh India dan Cina mendominasi Alam Melayu sejak abad ke 8 ke abad 12, tetapi dengan munculnya Agama Islam dan berkembang pesat mulai abad ke 8M., terutama pada zaman Kerajaan Abbasiah (Abad k8 – 13M), maka komunikasi umat Islam mula terbuka ke Timur Jauh. Peniaga-peniaga Islam datang melalui Kepulauan Melayu untuk ke Cina. Mulai awal abad 12M. terdapat catatan-catatan seperti Hikayat Aceh pendakwah datang  mendakwah Islam di utara Sumatera kira 506H./1112M. Pendakwah tersebut ialah Syeikh Abdullah Arif, manakala Hikayat Raja-Raja Pasai menyebut Sharif Makkah menghantar Sheikh Ismail mendakwah penduduk Utara  Sumatera sekitar abad ke 7H,/13M. – termasuk ke Perlak dan Samudera yang telah menerima Islam 682/1282. Sultan pertama menerima Islam ialah Sultan Malikus Saleh (1292).
(Al-Attas,  Syed Naguib, Preliminary Statement …1969: 11-12).
Menurut Mas`udi menyatakan (265H/877M.) penguasaan  peniaga-peniaga dari Asia Barat menyebabkan berlakunya pemberontakan Tani di Khanfu (Canton) Cina kerana penduduk tempatan tidak berpuashati di atas monopoli peniaga-peniaga Islam (Arab dan Parsi), lantaran itu peniaga-peniaga mengalih perhatian mereka di kawasan Kepulauan Melayu dan berlaku kegiatan dakwah sebagaimana berlaku di Sumatera di atas (Al-Attas, Syed Naguib, Preliminary Statement..., 1969: 11). Kerancakan dakwah bertambah selepas keruntuhan Baghdad (1258M.) di tangan Hulagu. Kalangan ulama keluar merantau dan berdakwah termasuk ke Alam Melayu, bahkan dikatakan seorang pemerintah yang berketurunan dari kesultanan di Baghdad meninggal di Sumatera.
Trengganu yang mengalamai nasib sejarah yang sama dengan Pasai yang sebelumnya dipengaruhi Hindu-Buddha, turut sama menerima pendakwah Islam pada zaman pemerintahan Raja Mandalika di awal abad ke 14M. Hubungan dagang berlaku dengan Pasai pada masa tersebut. Bahkan terdapat perkampungan Pasai di Hulu Terengganu termasuk kuburan-kuburan mereka. Adalah dijangka hubungan keagamaan juga berlaku dalam mana kedua-dua negeri menerima Islam dalam jangka hampir bersamaan. Terengganu dijangka menerima Islam lebih awal dari tarikh pada Batu Bersurat. Kerana dari segi logiknya sebelum penguasaan tulisan, sudah berlaku pembelajaran terhadap agama Islam dan tulisan Jawi sebelumnya. Ini bererti penerimaan Islam di Pasai dan Terengganu berlaku dari kesan gelombang dakwah dalam masa yang lebihkurang sama antara Pasai dan Terengganu. Tarikh pada Batu Bersurat (4 Rajab 702H/22 Februari 1303M.) adalah tarikh perisytiharan.
Apa yang menarik, berlainan dengan situasi zaman Hindu-Buddha kehadiran agama Islam baik di Pasai dan juga di Terengganu, diikuti dengan perkembangan pengajian dan keilmuan, begitulah berlaku di Pasai yang disambung oleh Aceh, demikianlah juga berlaku di Terengganu, penerimaan Islam menggerakkan tradisi pembelajaran, keilmuan dan persuratan.
Perkembangan Persuratan di Terengganu pada zaman tradisi dapat dipecahkan kepada tiga zaman, iaitu:
1)      Zaman Batu Bersurat
2)      Permulaan Pengajian Pondok
3)      Sebelum Campur tangan Barat

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


aku dan duniaku: PERCUTIAN <b>DI PULAU KAPAS</b>

Posted: 06 Jun 2013 10:40 PM PDT

Bismillahhirrahmannirrahim.... Salam Sejahtera.
Cuti sekolah kali ini agak panjang, selama 2 minggu. Cuti bermula dari hari Jumaat  (24/5/13) yg kebetulan jatuhnya cuti umum hari wesak. Musim cuti sekolah, ramai yg mengambil kesempatan membuat kenduri walimatul urus. Setiap hujung minggu ada saja jemputan, sehingga ada sampai tiga empat jemputan. Yg mana berhampiran dan kenalan dekat perlu diutamakan.
Pada 2/6/13 (Ahad) aku sekeluarga keluar rumah seawal jam 7.30 pagi untuk ke Kuantan sempena menghadiri satu jemputan perkahwinan, seorang sahabat Mr Hubby mengahwinkan anak mereka. Sebelum bertolak kami singgah di Taman Tun utk bersarapan.
Hari itu cuaca cantik. Langit cerah, panas memancar2. Alhamdulillah, kami selamat sampai ke PDRM Logistik, Alor Akar Kuantan lebih kurang jam 12.30 tengahari.
Macam2 makanan ada dihidangkan.  Keluarga kami diantara tetamu yg terawal sampai.. hehehe.. Epul dan Ako tidak menyempat2 nak bergerak ke Pulau Kapas. Selesai makan, kami pun meminta diri dari tuan rumah walau pun tak sempat menunggu pengantin datang.  
Kami perlu sampai ke Jeti Marang dalam jam 5 petang. Perjalanan dari Kuantan ke Marang mengambil masa lebih kurang 3 jam.  Alhamdulillah, kami sekeluarga bersama keluarga kawan Mr Hubby selamat sampai ke Jeti Marang lebih kurang pukul 4.30 ptg.
Cuaca panas terik. Sementara menunggu ayah berurusan dgn orang bot, dua budak2 ini duduk berehat di but kereta.

Ibu juga tidak melepaskan peluang mahu merakamkan kenangan di Jeti Marang sementara menunggu bot datang... hehehe... Bukan sahaja anak2 malah aku juga tidak sabar2 mahu sampai ke Pulau Kapas utk menikmati suasana dan menghabiskan percutian kami di pulau itu selama 4 hari 3 malam.
Sebaik nampak kelibat bot, perasaan teruja aku membuak2. Ombak kelihatan agak bergelora.  Mungkin sebelah petang deruan ombak kuat dari waktu2 lain kut. Yg peliknya, kami tidak diberi jaket keselamatan utk dipakai. Bahaya betul. Keluarga kawan Mr Hubby mempunyai 3 orang anak2 yg masih kecil. Bot dahlah laju yg amat. Aku menjerit2 setiap kali bot melanggar ombak. Terasa bot melayang2. Memang seramlah masa tu. Anak kawan Mr Hubby yg paling kecil sampai menangis sebab ketakutan. Kesian dia.
Inilah bot laju yg kami naik. Pengalaman yg tak akan aku lupakan. Takut tapi seronok.. hehehe.. Mr Hubby dan anak2 mengejek dan memperli aku sebab menjerit2 sakan. Perjalanan dari Jeti Marang ke Pulau Kapas mengambil masa lebih kurang 10 minit saja tapi rasa mcm 10 jam.. hahaha..
Di sinilah kafeteria Kapas Island Resort sekali gus tempat mendaftar masuk

Dua beradik ini tidak sabar mahu check-in

Ini surau, di sinilah kami ditempatkan kerana semua chalet penuh.. hahaha.. pada mulanya anak2 mengeluh tapi bila dah tidur satu malam di situ, eh macam best pulak. Ruangnya luas dan aircond dia sejuk giler, kata Ako.
Belajar dan sewa peralatan diving juga ada disediakan di sini

Cuaca panas terik sebelah siang

Kami berendam tak hingat sampai tak kesah kulit dimamah terik matahari.. hitam pun hitamlah, yg penting enjoyyyy..



Sepanjang hari kami mandi laut dan bersnokeling juga



Tidak ada aktiviti lain di pulau ini, selain berkubang, makan dan tidur.. hehehe..
Aku, anak2 dan keluarga kawan Mr Hubby


Makanan di sini sangat2 mahal. Percaya atau tidak hanya bersarapan utk 6 org dewasa berharga RM60. Nak tau makan apa? Makan roti bakar je dan air sorang satu dan 3 set telor separuh masak. Makan tengahari kos dalam RM150, begitu  juga untuk makan malam. Makan nasi berlaukkan ikan, tomyam, telur dadar dan sayur. Kalau seminggu duduk sini, memang pengsan.


Hari selasa 4/6/13 adalah hari terakhir kami di Pulau Kapas.  Pukul 11.00 kami menaiki bot dari jeti Pulau Kapas dan selamat sampai ke Jeti Marang 10 minit kemudian.
Laut kelihatan tenang. Bot yg kami naiki tidak seperti sewaktu kami pergi ke Pulau Kapas. Tidak melompat2 dan aku tidak takut langsung walaupun aku berharap bot itu dipandu laju dan melompat2 melawan gelombang ombak seperti pengalaman kelmarin. hahahaha.. 
Selamat tinggal Pulau Kapas.
Kami sekeluarga tidak terus pulang ke KL, sebaliknya kami singgah bermalam di Kuantan. Kami selamat sampai Kuantan dalam jam 4 petang dan terus check in di sebuah hotel ditengah bandar Kuantan.
Petang itu, kami ke Taman Gelora yg letaknya hampir dgn IKIP.  Di situ buat pertama kalinya aku merasa Mee Calong yg dicadangkan oleh seorang kawan Mr Hubby. Rasanya seperti mee sup.  Rupanya mee calong ini begitu popular di sini.
foto ini hasil dari pak gugel ..
Malamnya pula kami menghabiskan masa di Kompleks Teruntum sebelum makan malam di Restoran Mail ikan bakar di Tanjung Lumpur.

Keesokan paginya, sebelum bertolak pulang kami singgah pula di Restoran D'Jelira yg terletak di Peramu. Nasi kerabunya memang sedap, belum pernah aku rasa nasi kerabu sesedap ini di KL. Nasi kerabu yg diletakkan campuran ulaman, sambal campur budu, kelapa sangai, daging salai dan ayam bakar, makan sepinggan kenyang sampai ke petang.
Alhamdulillah, kami sekeluarga selamat sampai di rumah lebih kurang jam 1.30  tengahari.

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Syana & Gee | <b>Wakaf Tapai</b> - Selamat Datang ke Blog <b>...</b>

Posted: 07 Sep 2013 10:41 PM PDT

2 Sept 2011 - Paka (Nikah) (Selesai)

3 Sept 2011 - Bt. 6 Kuala Terengganu (Nikah)(Selesai)

11 Sept 2011 - Kg. Serada (sbt Menantu)+Story book (Selesai)

16 Sept 2011 - Ajil (Akikah+Cukur Jambul) (Selesai)

30 Sept / 1 Oktober 2011 - Panji Alam/Masjid Kristal (Selesai)

6 Nov 2011 - Padang Nenas, Pertunangan (Selesai)

8 Nov 2011 - Kg. Raja, Besut (akad Nikah) (Selesai)

11 Nov 2011 - Bandar Muktafi bilal shah, Dungun (Selesai)

11 & 12 Nov 2011 - Kg. Jambu Bongkok, Dungun, Terengganu (Selesai)

25 Nov 2011 - Kg. Pengkalan Arang, Bt.6 K.Trg (Selesai)

1 Dis 2011 - Kuala Ibai Nikah (En.Yusuf)

3 Dis 2011 - Seberang Takir (Nikah + Sanding) (Madi snapyoufoto Cover)(Selesai)

3 Dis 2011 - Kedai Buluh Bersanding(En.Yusuf)(Selesai)

9 & 10 Dis 2011 - Wakai Tapai (Selesai)

16 Dis 2011 - Dinner Kuala Trg Specialist (KTS), Hotel Tanjong Vista (Selesai)

21 Jan 2012 - Bukit Tunggal (Selesai)

27 Jan 2012 - Outdoor dgn Model Izzainiboutique TTI (Selesai)

4 Feb 2012 - Nikah Bukit Nenas (Selesai)

25 Feb 2012 - Seberang Takir (Selesai)

10 Mac 2012 - Kuala Ibai (Selesai)

11 Mac 2012 - Sanding Bukit Nenas (Selesai)

11 Mac 2012 - Permaisuri, Setiu (Selesai)

17 Mac 2012 - Seberang Baruh K.Trg (Selesai)

26 Mei 2012 - Jertih (Selesai)

1 Jun 2012 - Batu rakit (Butik Pengantin DNWH)

2 Jun 2012 - Dungun Terengganu

7 Jun 2012 - Ila Butik Pengantin

7 Jun 2012 - Batu Rakit (Wani)

8 Jun 2012 - Batu Rakit Sanding (Wani)

8 Jun 2012 - Marang (Saufee DSP Photography)

9 Jun 2012 - Iwan Bukit Tunggal

28 Jun 2012 - Majlis Anugerah Cemerlang Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu

22 Ogos 2012 - Tok Jiring (Nikah)

23 Ogos 2012 - Tok Jiring (Sanding)

25 Ogos 2012 - Kg. Besut (Sanding)

1 Sept. 2012 - Gong Badak

5 Sept. 2012 - Group Photo Kursus KKM (Hotel Tanjung Vista)

15 Sept. 2012 - Marang (Nurul)

1 Nov.2012 - Tie Hie (Batu Buruk)

23 Nov 2012 - Akad Nikah Ain Kg. Kepong

24 Nov 2012 - Kg. Kepong (Ain)

1 Dec 2012 - Gelugor Kg. Cik Hassan (Zam)

8 Dec 2012 - Dungun (Ros)

12 Dec 2012 - Dungun Nikah (syuza)

13 Dec 2012 - Butik Pengantin Ila (Ajil)

14 Dec 2012 - Dungun Sanding (syuza)

15 Dec 2012 - Pasir Panjang K.Trg (Nur)

20 Dec 2012 - Kemaman (nikah)

21 Dec 2012 - Kemaman (Sanding)

22 Dec 2012 - Merang Setiu (saiful)

25 Dec 2012 - Butik Pengantin Ila (Ajil)

2013

25 Jan 2013 - Ajil bt.18 (Nurul Azzira) Nikah

26 Jan 2013 - Ajil bt.18 (Nurul Azzira) Sanding

8 Feb 2013 - Seberang takir (Ina)

8 Feb 2013 - Mazleena (nikah)

9 Feb 2013 - Mazleena (resepsi)

10 Feb 2013 - Ila Bridal Ajil

11 Feb 2013 - Kg. Panji K.Terengganu (zam Photog)

22 Feb 2013 - Dinner TESL UniSZA, Quinara Al-Safir Resort INFORANA

2 Mac 2013 - Miey Bukit Payong

22 Mac 2013 - Besut

23 Mac 2013 - Ila Bridal Ajil

24 Mac 2013 - Ila Bridal Ajil

29 Mac 2013 - Pengkalan Setar

30 Mac 2013 - Mimi Seberang Takir nikah

31 Mac 2013 - Mimi Seb. Takir

10 May 2013 - Outdoor Ila Bridal

18 May 2013 - Ila Bridal

27 May 2013 - Mimi Dungun

31 May 2013 - Losong (bertunang)

31 May 2013 - Nikah (Zam Photog)

1 Jun 2013 - Zam Photog

1 Jun 2013 - Nikah Safurah Bkt Tunggal

2 Jun 2013 - sanding bukit tunggal safurah

3 Jun 2013 - sanding nasrul telemong

4 Jun 2013 - Wakaf Tapai nikah Mysarah

7 Jun 2013 - Sanding Mysarah Wakaf Tapai

8 Jun 2013 - Manir (adik Dr. Robiah)

22 Jun 2013 - Liana Bt.6

10 Ogos 2013 - Perkahwinan Besut

11 Ogos 2013 - Persandingan Wakaf Tapai (Mahzan Photo)

12 Ogos 2013 - Persandingan Hidayah P.Puteh

22 Ogos 2013 - Nikah Najihan

23 Ogos 2013 - Sanding Najihan tg. Gelam

31 Ogos 2013 - Nurul Anis Kelulut

1 Sept 2013 - Outdoor Nurul Anis

19 Okt 2013 - Sanding Azy Hikaru

** Masih belum confrim

::tarikh selain diatas masih kosong dan belum di booking...

::last update : 19.8.2013

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


Program Survival Laut & Penghayatan Warisan Edisi Media 2013 <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 28 May 2013 02:18 AM PDT

 

Salam.

Dah lama tak update pasal life aku. Konon kalau aku update ada la ni orang yang nak baca haha. Ah lantaklah nak update jugak sebab apa yang aku nak update nie BEST GILA.

 

Jumaat dengan Sabtu baru ini (24 dan 25 Mei) aku join Program Survival Laut & Penghayatan Warisan Edisi Media 2013 di Pulau Bidong. Aku join pun secara kebetulan bukan dirancang sangat.

 

Amir la yang nak sangat ajak aku pegi. Oleh sebab tidak mahu mengecewakan hati bff, aku ikot la jugak. Ternyata berbaloi jugak la aku join program tu sebab banyak aktiviti menarik kat sana. lagipun aku memang tak pernah sampai lagi di Pulau Bidong. harhar *gelak ramai-ramai*.

 

Sebelum bergerak ke Pulau Bidong, kami singgah dulu di Chagar Hutang, Pulau Redang. Nak tengok penyu. Ini merupakan kali pertama aku pergi sana. Nampak tak semua kali pertama kan haha. Berpeluang juga aku main dengan baby turtle, pun kali pertama jugak. Ambik baby turtle letak atas tapak tangan. Then dia merayap-rayap atas tapak tangan kau. Geli ah jugak skit. Tapi nak kabo la yang baby turtle itu memang sangat comel.

anak penyu

Bila dah habis belajar mengenai hidupan penyu di Chagar Hutang, Pulau Redang kitorang terus bergerak ke Pulau Bidong. Terjumpa pulak bapak penyu sedang asyik berenang tengah-tengah laut. Memang besar dan kacak. lol.

 

Sampai je Pulau Bidong terus bergambar atas buai. haha. Rehat kejap atas buai, main buai laju-laju dengan Aslina, makan-makan, then bersiap untuk aktiviti-aktivit kami di sana. Aktiviti pada petang ini ialah water confident, kayak dan snorkeling.

buai laju laju

pulau bidong       RTM – BERITA HARIAN – BERNAMA

 

Sebelum water confident, kita bergambar dulu dengan banner dan t-shirt spons Program Survival Laut & Penghayatan Warisan Edisi Media 2013.

919370_505666336155609_2096803307_o

Water confident dia gila sangat. Dari pantai kena berenang sampai ke tengah laut (takdelah tengah sangat), naik atas bot, pastu dari atas bot terjun dalam laut balik, then berenang balik ke pantai. Aku dahlah tak tahu berenang. Mujur ada awek mana ntah kasi tali dekat aku. So aku tarik tarik tu jela nak sampai ke bot. Malu gila aku antara peserta yang paling lambat sampai atas bot lol.

water confident  

Lepas dah confident dengan air, kitorang pun main kayak pulak. Tapi tak seronok sangat main kayak sebab boleh kayak sekitar tu je. Aku nak kayak jauh-jauh sikit baru mencabar. heh. Masa tak cukup katanya. Kayak dalam setengah jam, kehulu-kehilir, habis langgar kayak orang then kitorang nak snorkeling pulak. hiks.

aktiviti kayak

Aktiviti snorkeling di Pulau Bidong takdelah ohsem sangat pun. Ala-ala kadar je bagi aku. Masa aku snorkeling aku ada nampak tayar buruk, rumpai laut, batu karang, dengan beberapa ekor ikan yang comel gak ah seploh sen. Takde pun ikan nemo dengan ikan yang ekor menggerbang tu. Sakit mata dan terbelahak masuk air laut tak berbaloi dengan apa yang aku nampak kat dasar laut. dasar betul haha.

Sepatutnya lepas snorkeling ada aktiviti mencandat sotong. Disebabkan aku tak yakin aku boleh keluar mencandat tanpa tak mabuk laut, aku cancel nak pergi mencandat sotong. kakaka. Sudahnya aku lepak je tepi pantai pastu mandi then tidur dalam bilik. Bangun tidur pergi cari makanan dekat kantin. Ada ayam bakar, sotong bakar, udang bakar dengan nasi goreng. Best. Gambar makanan aku tak sempat nak capture pulak.

971252_4747861336985_1485297670_n

Lepas makan sambung tepi pantai sambil gosip. Abang tukang masak cerita pasal kisah seram di Pulau Bidong. Memang seram gilaaaa.. !

Bersambung… aku malas dah taip lol

13 di kerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kerteh - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kerteh</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Aug 2013 07:25 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Blog Felda: felda <b>kerteh</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Aug 2013 07:28 PM PDT

<b>felda kerteh</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 26 Jun 2013 07:04 PM PDT

Blog Felda: <b>felda kerteh</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2013 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda kerteh</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2013 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda kerteh</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2013 10:49 PM PDT


UNDI RAKYAT 2013: Peratus undi peneroka <b>Felda</b> Ketengah Jaya <b>...</b>

Posted: 04 May 2013 10:49 PM PDT

UNDI RAKYAT 2013: Peratus undi peneroka Felda Ketengah Jaya dijangka tinggi

SESAK... Beginilah suasana di pusat mengundi Sekolah Menengah Kebangsaan Ketengah Jaya, Dungun pada sebelah pagi

Oleh Fairus Azareen (fairus@abnxcess.com)

KETENGAH JAYA — Proses mengundi di Bandar Ketengah Jaya berjalan lancar dengan peratusan pengundi yang tinggi berbanding PRU-12.

Kawasan ini merupakan sebuah penempatan peneroka Felda yang terdiri daripada Felda Kerteh 1, Felda Kerteh 2, Felda Kerteh 3, Felda Kerteh 4, 5 dan 6.

Petugas BN menyemak daftar pemilih pengundi di Dungun.

Petugas BN menyemak daftar pemilih pengundi di Dungun.

Ia juga merupakan kawasan bersempadan antara daerah Kemaman dan Dungun di mana, Felda Kerteh 5 dan 6 termasuk dalam kawasan Kemaman dan yang lainnya dalam daerah Dungun. Ikuti rakaman suasana pengundian dari lensa ABN News.

<b>felda kerteh</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 04 Apr 2013 12:00 AM PDT


<b>felda kerteh</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 04 Apr 2013 07:14 PM PDT


<b>felda kerteh</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 08 Mar 2013 05:29 AM PST


PSR - Program 3R di <b>Felda Kerteh</b> 5 ~ Wawasan Kita by FAZ

Posted: 18 Jul 2012 02:09 AM PDT

Satu perbincangan telah dibuat dengan Ketua Peneroka Felda Kerteh 5 Encik Rashid Muhamad di depan kediaman beliau di felda tersebut. Ianya bertujuan bagi merangka satu program Remaja Raikan Ramadhan (3R) yang bakal diadakan di Masjid Felda Kerteh 5 pada 3-4 Ogos 2012.


Program 3R ini ditumpukan kepada para remaja berusia 15 hingga 19 tahun yang bersekolah di dua buah sekolah menengah di sini iaitu SMK Ketengah Jaya dan SMK Semarak B5.

MTQ Creations: Paka,<b>Felda Kerteh</b> 2,Terengganu

Posted: 31 Mar 2013 10:41 PM PDT

Pada 27/3/2013mt bersama angah,Q dan D bercuti ke Residence Resort Paka selama 3D2N....semasa di sana mt sempat belajar jahit manik dgn seorang kenalaan bernama Ayu di Felda Kerteh 2....

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


Kedahkini: Kantoi ! Tipu <b>Cukai</b> Kereta Mewah 3 Dicekup SPRM <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 07 Sep 2013 08:43 PM PDT

SPRM tahan 3 elak cukai kereta mewah


Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Mustafar Ali

SHAH ALAM - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan tiga individu termasuk pasangan suami isteri, yang dipercayai terlibat sindiket cuba mengelak cukai eksais kereta mewah dan memalsukan dokumen Kastam Diraja Malaysia.

Difahamkan penahanan mereka akan membuka kepada pembongkaran pembelian dan penjualan kereta mewah di Langkawi serta sindiket yang cuba mengelakkan cukai lain bernilai berjuta-juta ringgit.





Ketiga-tiga mereka yang berusia dalam lingkungan 30 dan 40 tahun ditahan di pulau peranginan itu petang kelmarin.

Isteri kepada pasangan berkenaan merupakan pengurus bank.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Mustafar Ali mengesahkan penahanan tiga individu terbabit.

"Ya, kami ada menahan tiga orang semalam (kelmarin). Siasatan sedang dijalankan," katanya, namun enggan mengulas lanjut.

Difahamkan wanita berkenaan membeli sebuah kereta mewah manakala suaminya bersubahat dalam pembelian dan penjualan semula kereta bernilai RM500,000.

Kereta itu dibeli menggunakan nama wanita berkenaan telah dijelaskan duti eksais dan kononnya didaftarkan di Langkawi.

Ia dibeli pada harga RM300,000 dan dijual semula dalam tempoh tiga bulan pada harga RM500,000.

Selain tidak membayar duti eksais, dokumen K1 Kastam yang digunakan juga telah dipalsukan.

Ketiga-tiga mereka dijangka akan didakwa dalam waktu terdekat.

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved