ads

Isnin, 13 Januari 2014

13 di jerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerteh - Google Blog Search


BEN ASHAARI: Qhaliff <b>di Jerteh</b> , Terengganu ..

Posted: 13 Jan 2014 08:37 AM PST

 

Alhamdulillah .. Dapat gak lawat abang ipar sekeluarga di Jerteh. Kakak ipar kurang sihat. Siannnn dia .. Abang ipar , kerja keras kebelakangan ni sbb … sbb… Heehehe.. Tak pe , tu cerita keluarga..

Dan Qhaliff orang paling gembira ! Kenapa ??? Haaa .. Dapat bermain dengan rakan sebaya atau besar skit dari dia .. hehehe .. Seronok dia haaa … Siap tak nak balik dah dia .. Huhuh..

Photo

Nak belajar sangat dah diaa ni .. Sibuk nak duduk atas kerusi meja menulis ni haaa.. Bersama abang Rayyan .. Hehehe ..

Photo

Yang ni lak dengan kakak Mira… Haaa ..Mulut bertih jagung dua dua ni .. Hahahah ..

Nak dijadikan cerita laaa kan .. Tadi ada la singgah kat hospital untuk menziarahi atuk si Rayyan ni ..  Pastu ada la pak guard ni dok bertugas kat situ..

Boleh si Rayyan ni tegur pak guard tu

" Hi doktor .. "

Hahahah .. Bikin lawak laa dia .. Nak lagi best ? Kakak dia selamba je lepas cakap..

" Duk sesaja je dia .. ".

Hahahaha .. Pak guard tu baru nak berbunga bunga bila dipanggil doktor tapi dispoilkan kakak dia lak ! Adeh …

Photo

Dalam jam 10 malam gitu selepas makan di Tok Bali  , bertolak balik ke Kok Lanas .. Hee.. Esok jalan mana lak ?

13 di kijal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kijal - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Dec 2013 03:35 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Dec 2013 03:41 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Nov 2013 03:48 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Nov 2013 03:45 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SANTAI <b>DI</b> PADANG GOLF.....AWANA <b>KIJAL</b>... - SeKaDaR <b>...</b>

Posted: 22 Aug 2013 07:00 PM PDT

baru ni gi bersantai kat awana kijal..
hahahha..meeting lah sangat kan..
tengah syok menghayati keindahan...
'ta..bile nak masuk keje'..
'in shaa allah...bulan depan bos...'
tengah berkira2 ni nak ambik port mana..
main yang 50 lubang je lah..
jangan main lubang hidung sudah lah..
standby dengan bola golf..
ambik feel nak pegang kayu golf...
kita lupalah  kayu golf kita dah patah lah....
xpe lah posing je kat padang golf...

Jawatan Kosong Kemaman: Pekerja diperlukan (kontrak) - Projek <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 31 Oct 2013 11:52 PM PDT

Just Blasting and Painting!
  • Work Leader 
  • QC Inspector 
  • Blaster Painter 
  • Helper 
  • Fire Watcher 
  • Potman 

Diperlukan segera. 
Projek di GPP4, Paka,Terengganu. 
Email SazniFarlina.Aziz@deleum.com  bagi sesiapa yang berminat. Terima kasih

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Dec 2013 03:15 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Nov 2013 03:33 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Design Bilik - Deluxe Suite <b>di</b> Awana <b>Kijal</b>, Terengganu - Embracing <b>...</b>

Posted: 11 Sep 2013 08:18 PM PDT

Akhir bulan Julai lepas saya kena ke offshore sbb tiba2 ada kerja, dan terpaksa menginap di Awana Kijal sebelum bertolak esok pagi. Sebab last minute, hanya ada bilik Deluxe Suite, harga corporate rate ialah RM 550 including sahur (bln puasa time tu). Selalunya bilik yg kami dapat harga dalam RM 250 je.

Besarnya bilik dia, ada dua adjoining rooms.. Bosan duduk sorang2! Teringat masa kami dapat free bilik kat Palace of Golden Horses, konsep bilik nya macam ni jugak.

Jom tengok konsep bilik dia..



Nampsk macam furnishing lama, terutamanya langsir dia.. Tak suka langsir style berat camni tapi hotel takpe la..

Headboard katil style tak minat jugak .. :P



Ni adalah bilik yang lagi satu. Ada sofa, tv (ada dua tv, satu lg dalam bilik tidur), ada meja makan dan bilik air. Memang boleh jadi tempat tidur jugak sini kann..
Saya suka mirror belakang sofa tu.. Perasan tak ada full length mirror belakang sofa tu.. :)

Bahagian tv.



Ni toilet dalam bilik ruang tamu tu. Kecik dan susah sket nak ambil gmbr.


Yang ni pulak bilik air dalam bedroom. Macam biasa kemasan dia mmg style Awana Kijal. Sink besar granite style camni menjadi idaman utk bilik air nanti...hmmmm...

Ada cermin kaca to separate toilet dgn bilik air lain. Mungkin taknak basah kot. Cakap pasal basah, byk kali dah cakap dgn Hubby, I want a dry toilet.. Kena usahakan dan mungkin idea partition di toilet bowl dan bina shower box will help to create a dry toilet. Berangan je la dulu kan.

Sink. Haritu di expo Perfect Livin kami tengok banyak design tap, contohnya design tap dari brand Grohe and kebanyakannya ada valve yang let us choose air panas atau sejuk. To me that's overkill, i.e. tak perlu pun beli design camtu, kita bukan guna air panas. Tap2 dia cantik2 tapi mostly macam tu.

Tu sahaja laporan hotel yang pernah dan selalu dilawati iaitu Awana Kijal.



If you like this post or think it is useful, consider hitting the +1 button below, or Share :) Terima kasihhh

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Dec 2013 03:04 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Nov 2013 03:19 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SANTAI <b>DI</b> PADANG GOLF.....AWANA <b>KIJAL</b>... - SeKaDaR <b>...</b>

Posted: 22 Aug 2013 07:00 PM PDT

baru ni gi bersantai kat awana kijal..
hahahha..meeting lah sangat kan..
tengah syok menghayati keindahan...
'ta..bile nak masuk keje'..
'in shaa allah...bulan depan bos...'
tengah berkira2 ni nak ambik port mana..
main yang 50 lubang je lah..
jangan main lubang hidung sudah lah..
standby dengan bola golf..
ambik feel nak pegang kayu golf...
kita lupalah  kayu golf kita dah patah lah....
xpe lah posing je kat padang golf...

onde-onde, bengka, laksa kuah putih, lemang ala <b>kijal</b> <b>...</b> - teganuki ta

Posted: 25 Dec 2013 08:26 PM PST


"ORANG MELAYU TERENGGANU DI KEPULAUAN NATUNA"
Bahagian Kedua. 

Oleh: Ruslan Abdul Rahman 


Kuih onde-onde juga merupakan makanan kegemaran penduduk kepulauan Natuna dan onde-onde juga terdapat di Terengganu. Begitu juga dengan laksa yang disebut disana sebagai 'Lakse Kuah'.
 Ia tidak lain dan tidak bukan sepertimana laksa kuah santan putih sepertilah yang popular di Terengganu, cuma laksanya diperbuat dari tepung sagu, bukannya gandum atau beras.                         




                              Pedek seumpama budu Terengganu disediakan di Pulau Natuna

Satu lagi makanan popular sebagai lauk nasi di sana ialah 'Pedek' yang jika diperhatikan adunannya tidak ubahlah seperti' budu' di Terengganu.
 Ia diperbuat dari ikan bilis, dicampur garam dan asam keping yang kemudiannya di peram untuk beberapa ketika di dalam tong sebelum dimakan dengan nasi dan berbau sebagaimana budu Terengganu.


 Lain-lain yang terdapat di sana ialah kuih 'bengka' yang diperbuat dari ubi dan juga lemang sebagaimana lemang di Kijal Kemaman.
 Jadi jelaslah kepada kita bahawa benarlah sebahagian penduduk peribumi kepulauan Natuna di Lautan China Selatan itu adalah terdiri dari orang Terengganu zaman dahulu lagi.
 Dari sudut geographi memanglah kepulauan Natuna yang mempunyai gugusan 272 buah pulau kesemuanya terlalu dekat dengan Terengganu, bersetentang khususnya daerah Kemaman atau Chukai Kemaman atau bersempadan dengan Kuantan Pahang.
  Apatah lagi bahasa pertuturan mereka adalah bahasa Melayu dielek negeri Terengganu dan Islam pula adalah agama sebahagian besar penduduknya yang berjumlah 69, 000 orang.
  Oleh kerana kedudukannya terlalu dekat dengan Terengganu, seringkali nelayan Terengganu seperti dari Dungun dan Kemaman terbabas di perairan melepasi sempadan kerana pada masa kini Natuna di bawah hak kekuasaan kerajaan Indonesia.
 Tentu kita masih ingat dua tahun yang lalu misalnya, tiga orang nelayan dari Dungun, Adenan Said, 49, Saifullizan Hamzah, 29, dan Almi Awang, 43, ditahan TNI Angkatan Laut semasa menangkap ikan di sempadan perairan Malaysia-Indonesia pada pukul 9 pagi, 29 Sept lepas atas dakwaan memasuki perairan Indonesia.
 Sewaktu diwawancara wartawan, Almi berkata itu adalah kali pertama ditahan oleh pasukan tentera luar negara setelah 12 tahun menjadi sebagai nelayan.
  Bagaimanapun pengalaman tersebut tidak akan mematahkan semangat mereka dan akan turun kembali ke laut untuk menangkap ikan, katanya.
  Semasa ditahan mereka dilayan dengan baik oleh pihak tentera Indonesia, namun tidak dibenarkan membuat panggilan telefon, katanya.
  Menceritakan detik cemas ketika ditahan, Almi berkata mereka sedang mengangkat bubu apabila sebuah kapal tentera Indonesia menuju ke arah mereka.
  " Empat anggota tentera laut Indonesia menaiki bot kami lalu mengarahkan kami menuju ke Pulai Ranai, (berhampiran kepulauan Nadi dalam daerah Natuna), yang mengambil masa satu malam perjalanan," katanya.
  Almi berkata mereka kemudian ditahan di Kota Ranai, Natuna kerana didakwa memasuki perairan Indonesia.
     (bersambung di bahagian ketiga)



Bahagian Pertama (untuk yang belum membaca di bahagian pertama)- Pengarang

Orang Melayu Terengganu wujud di Kepulauan Natuna?

Makanan Terengganu seperti nasi dagang, kayu keramat dan pulut lempa juga dikatakan juga terdapat di sana.
Biarpun ia telah menjadi milik negara Indonesia, tetapi tetapi dari segi geographinya, ia terlalu dekat dengan Terengganu.
Mungkin bagi pekerja-pekerja cari-gali minyak Luar Pantai yang berpusat di Kerteh, mengetahui tentang kewujudan tempat atau pulau ini.
Kepulauan yang terletak dalam gugusan kepulauan yang berselerakan di Laut China Selatan, maka Natuna adalah di antaranya.
Ia terletak di laluan Semenanjung Malaysia (Terengganu) ke Malaysia Timur (Sabah/Sarawak).
Pengarah Muzium Negeri, Haji Mohd Yusof Abdullah mengesahkan tentang persamaan budaya Terengganu dan Natuna.
"Saya telah banyak dihubungi oleh kawan-kawan yang pernah ke sana dan menceritkan tentang persamaan orang Terengganu dan Natuna, khususnya dari segi makanan," katanya kepada Pengarang Teganukita.
















13 di bukit besi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di bukit besi - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di bukit besi</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jan 2014 01:41 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di bukit besi</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Dec 2013 01:05 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Bicara Mak Dara: FILEM <b>BUKIT BESI</b> - FILEM KENEGARAAN

Posted: 28 Nov 2013 06:08 PM PST

Assalammualaikum.. Haaa Mak Dara nak kongsikan dengan anda semua tentang projek skrip terbaru yang sedang Mak dara tulis sekarang. Pada tika dan saat ini Mak Dara dan juga adik Mak Dara Adza Emie sedang membantu somi Mak Martias Ali menyiapkan sebuah skrip filem bertajuk BUKIT BESI .

Bukit Besi ialah sebuah bandar kecil dalam daerah Dungun, Terengganu, Malaysia. Ia mendapat nama dari aktiviti perlombongan bijih besi di situ. Ia dikenali juga sebagai 'Bukit Batu Besi'.Bukit Besi dahulunya merupakan tempat perlombongan bijih besi dalam daerah Dungun. Ia telah dilombong oleh syarikat dari Jepun sebelum 1939 lagi. Lombong ini telah ditutup berikutan bijih besi di sini telah habis dilombong oleh syarikat Jepun suatu ketika dahulu.Syarikat Jepun itu ialah Nippon Mining Company (Nippon Kogyo). Jeneral Jepun tidak dapat mengawal buruh lombong khususnya pelombong Cina. Ketika itu terdapat juga lombong manganese di Gual perio dan Temangan di Kelantan. Pengeluaran bijih besi berjumlah 1962,000 tan pada 1940. Semasa penjajahan Jepun, operasi lombong ini masih berjalan. Ia dipantau oleh seorang perisik Jepun bernama Kosaki Ishigai. Maklumat-maklumat rahsia tentang potensi ekonomi yang diberikan inilah maka Jepun menyerang Tanah Melayu melalui Pantai Timur Semenanjung Malaysia.
Fuhhhh memang agak sukar juga untuk menyiapkan skrip filem yang berpandukan pada sejarahni. Banyak research yang harus kami lakukan.. Kena ada mengenai orang melayu, orang cina dan india, orang british dan juga komunis.. Dan harus menjaga sensitiviti semasa proses penulisan ni.
Ok kitaorang nak sambung menulis skrip filem ni dan perlu dihantar ke FINAS pada tengah hari nanti. Doakan agar dipermudahkan dan semoga mendapat kelulusan dari pihak FINAS ya.. Kalau tak lulus.. tak dapatlah karya kami ini ditayangkan di layar perak nanti huuhu.. doa doakan ye.. tenkiuuu semuaaa...

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di bukit besi</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jan 2014 01:17 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di bukit besi</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Dec 2013 01:11 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di bukit besi</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Dec 2013 01:25 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di bukit besi</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Dec 2013 01:21 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pekerja lombong gempar temui artifak sejarah <b>di Bukit Besi</b> ~ Realiti <b>...</b>

Posted: 13 Sep 2013 12:57 AM PDT

Hisham menunjukkan rim kereta api yang ditemui di tapak lombong Wahaba Wangin.

BUKIT BESI – Sekumpulan pekerja yang sedang menjalankan kerja melombong bijih, dekat sini, gempar berikutan penemuan beberapa objek pelik.

Objek tersebut dipercayai sebahagian peralatan yang pernah digunakan untuk aktiviti melombong pada tahun 40-an hingga awal 70-an dahulu.

Penyelia tapak lombong, Hisham Abdullah berkata, batang besi berbentuk leper dan bulat itu ditemui ketika kerja mengorek tanah dilakukan di kawasan tapak lombong bijih besi milik Wahaba Wangin Sdn Bhd.

Menurutnya, pada awalnya, pekerjanya beranggapan ia adalah serpihan besi biasa, namun apabila dilihat dengan lebih dekat ia menyerupai rel dan rim tayar kereta api.

"Saya syak ia merupakan sebahagian peninggalan bekas lombong dahulu. Jadi besi ini kita simpan di tapak lombong dan mungkin akan diserahkan kepada pihak muzium sebagai bahan sejarah," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Persatuan Sejarah Terengganu Cawangan Dungun, Wan Mohd Rosli Wan Ngah berkata, rel kereta api dan takungan besi yang dipanggil opal itu merupakan peralatan yang digunakan syarikat Eastern Mining and Metal Company (EMCO) iaitu sebuah syarikat lombong milik British untuk kerja-kerja melombong bijih besi.

Menurutnya, ketika itu, syarikat EMCO yang beroperasi dari 1948-1971 menggunakan kereta api wagon untuk mengangkut hasil bijih dari kawasan lombong ke pelabuhan Sura Jetty.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan banyak lagi peninggalan sejarah yang tertimbus di kawasan berkenaan.

"Walaupun ia sekadar rel kereta api, namun penting sebagai bahan bersejarah.

"Penemuan rel berkenaan membuktikan kewujudan jalinan jalan kereta api di lokasi tersebut yang telah meletakkan Bukit Besi dalam peta perlombongan dunia pada ketika itu," katanya.

Sinar Harian

Umno <b>Bukit Besi</b> / Dungun Tak Malu Ke Pemandangan Begini <b>...</b>

Posted: 07 Oct 2013 03:02 AM PDT

Gambar dibawah saya ambil bulan Januari lalu dan ada saya postkan di SINI. Cantik kan.... tenang jer suasana tasik tu dan bila dibayangi ratusan bendera2 Umno, jadi macam pesta pula.
TAPI itu duluuuuuuu ........ Ni ha gambar yang saya ambil tengahari tadi. Tasik masih tenang cuma ketenangan itu telah dicemari bendera2 Umno yang telah reput lusuh dan carik.

Takkan takde siapapun orang Umno ( Bukit besi / Dungun ? ) yang lalu kawasan itu setiap hari ?

Pasang pandai tapi tak reti nak jaga ......Kalau tak mahu ganti pun, cabutlah ... MEMALUKAN !

PS - Maaf kalau tersalah sebut nama kawasan tapi rasanya betul dah...

Umno <b>Bukit Besi</b> / Dungun Tak Malu Ke Pemandangan Begini <b>...</b>

Posted: 07 Oct 2013 03:02 AM PDT

Gambar dibawah saya ambil bulan Januari lalu dan ada saya postkan di SINI. Cantik kan.... tenang jer suasana tasik tu dan bila dibayangi ratusan bendera2 Umno, jadi macam pesta pula.
TAPI itu duluuuuuuu ........ Ni ha gambar yang saya ambil tengahari tadi. Tasik masih tenang cuma ketenangan itu telah dicemari bendera2 Umno yang telah reput lusuh dan carik.

Takkan takde siapapun orang Umno ( Bukit besi / Dungun ? ) yang lalu kawasan itu setiap hari ?

Pasang pandai tapi tak reti nak jaga ......Kalau tak mahu ganti pun, cabutlah ... MEMALUKAN !

PS - Maaf kalau tersalah sebut nama kawasan tapi rasanya betul dah...

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved