ads

Rabu, 30 Oktober 2013

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


Menuju SEJUTA Impian: Part 1 | Percutian <b>di Pulau Redang</b>

Posted: 03 Sep 2013 10:36 PM PDT

**Entry tertunggak setelah 11 hari dari tarikh balik bercuti**

Kitorang baru je balik dari bercuti di Pulau Redang...
Entry percutian ke Redang ini saya akan
ceritakan secara journal sahaja tp padat ya. 
Lagi mudah utk di baca dan tidak meleret.   
Percutian selama 3 hari 2 malam di Redang Lagoon
dgn menaiki Air Asia tiket promo pergi-balik.
Percutian secara group yg terdiri daripada
mak orang-dhenu , isteri2 org  - sy + zah dan 2 org masih single – finas + priya
Segala perancangan  dan pembahagian tugasan telah di buat awl.
Dhenu- logistic dan checklist, saya – cari pakej percutian ,  zah  - urus tiket flight,  Finas – urus transport dan check-in flight.
Jadi, dengan cara macam ni perancangan percutian kitorg boleh berjalan dengan lancar. Kalo ada terkurang tu normal la kan
Sebelum gi bercuti ada juga tanya dpt nasihat dari Sue kawan yg dah biasa gi Redang sebelum ini.

Bajet dalam tangan  RM600

  • Tiket Flight Promo Pergi - Balik = RM167
  • Pakej Redang Lagoon = RM280
  • Tambang bas dari KL Sentral - LCCT = RM10
  • Tambang bas dari LCCT -  KL Sentral = RM8
  • Day 1 : Breakfast di McD KL Sentral = RM7
  • Air mineral 500ml di LCCT = RM1.80
  • Maggie Cup = RM3
  • Day 1 : Makan tengahari di Pasar Payang = RM7
  • Sewa mask + life jacket utk snorkeling = RM20
  • Souvenior FM beli di Redang = RM13.80
  • Ole2 buah tangan beli di Pasar Payang = RM37.50
  • Tambang shuttle dari Jeti Shahbandar - Airport KT = RM10
  • Day 3 : Minum2 di airport seblm naik flight = RM3
  •  Rest & Go Osim di aiport = RM2

    Jumlah perbelanjaan = RM570.10                              Baki = RM29.90 (duit spare jika berlaku emergency)


Day 1 | 23/8/13 (Jumaat)

  • Bangun pagi kul 5.30 pagi seawal  macam nak pergi kerja .
  • Hubby hantar ke KL Sentral. Tungga Zah dan Finas. Dhenu, husband dia hantar terus ke LCCT. Sementara tgg Zah & Finas sampai baca blog2 mereka yg dah gi Redang supaya dapat menggambarkan Redang tu mcm mane,
  • Kitorg siap2 beli breakfast di McD KL Sentral makan dlm bas.  
  • Ambik bas express menuju ke LCCT dgn tambang RM10 . Bas bertolak kul 8.45pagi. Perjalanan selama sejam lebih sebab otw tu ada accident.Sampai kat LCCT dalam kul 10.00pagi.
  • Flight  berlepas  tepat kul 12 tengahari , Bau menu dlm flight telah menggamit hidung kitorg. Bersungguh2 nak order nasi lemak yg korg canang dlm blog sgt sedap tu kan.Frust bile pilot annouce ''sila pasang tali pinggan anda, pesawat akan mendarat tidak lama lagi'' terasa sekejap sgt, nak order nasi lemak pOn tak sempat.
  • Touchdown di KT jam 12.45tengahari.
  • Mula2 plan nak ambik jer teksi terus ke jeti Shahbandar tp abg ipar Zah yg kerja kat KT ni dgn baik hatinya jemput kitorg semua. Lima2 sumbat dlm Saga BLM utk 1 trip. Lowed sih!
  • Sampai di Jeti Shahbandar jam 1.15petang.terus ke kaunter sejahtera. Macam mana tahu? Sbb admin Redang Lagoon dah kabar siap2 masa kat KL lg time berhubung dgn diorg melalui emel. Time kitorg dtg tu waktu rehat diorg.Kaunter akan di buka semula jam 2petang. Perut pon dh berdangdut, cari makan kat foodcourt pasar payang. Malas nak pikir makan apa,terus order nasi ayam dan fresh orange. Belanja lunch RM7.
  • Menuju ke kaunter siap2 ambik tiket feri pergi-balik. Tiket balik tu simpan la elok2 sampai hari ke3.
  •  Tepat jam 3 petang baru feri berlepas. Feri yg kitorg naik dari Jeti Shahbandar ni berair-cond. Best!
  • Perjalanan ambil masa 1 jam menuju ke Jeti **nama tak sure** Di Jeti ini kitorg kena tukar feri lain utk sampai ke Redang Lagoon. Feri ni open air ya…Splashing ok air ombak. Seronok! Perjalanan ambil masa 30 minit.
  • Tepat jam 5.00 petang - Sampai di pesisiran pantai, ada wakil dari Redang Lagoon yg jemput. Chalet kitorg dekat sgt. Kedudukan berada ditengah2. So, jalan kaki aje ler…mcm chalet n resort lain yg jauh2 diorg naik shuttle.
  • Urus check-in bilik atas nama saya….bayar full payment balance RM1,320 . Grand total – RM1,420 tolak deposit RM100 untuk 3 Hari 2 Malam. Pastu terus hi-tea. Hi-tea yg disediakan hari pertama cucur jagung dan bubur kacang hijau.
  • Actually, kitorg kira burn la mkn lunch n snorkeling pertama disebabkan tak follow jadual yg diberikan. Lepas check-in bersiap2 tukar pakaian mandi sbb hati dah tak sabar nak terjun laut. Sejak dari atas bot lagi kot hati ni nak terjun mandi laut. Sbb geram n excited tgk kejernihan air laut  Redang.
  • Sebelum mandi bergambar2 dulu dgn keadaan baju masih tak basah, kang dah basah tak cun! Mandi manda sampai tak ingat dunia…Terjun laut Redang!~ Heaven nya rasa…Cuma Zah jer yg tak mandi laut sbb dia tak teringin lagi kot. That'why kitorg berempat yg lain ada gambar mandi laut sambil bermain ombak , tukang tangkap gambar time ni Zah.
  • Sebelum jam 7.00petang dah balik bilik. Bersiap2 nak gi makan malam. Kebetulan malam pertama tu, kitorg dapat makan BBQ. Kebiasaannya, di Redang Lagoon akan buat BBQ 2 hari sekali. BBQ yg disediakan biasa2 jer…jgn la high expectation kay BBQ korg tu mcm BBQ kat Seoul Garden. Pastu, jgn pulak buat muka terkejut beruk sbb korg sendiri yg akan masak. Baru la feel!~ Panas kot duk bawah bangsal, mcm sauna tau. Time BBQ ada pekerja yg memantau dan membantu kita nanti. Kalo tak da mereka, pasti rentong ataupOn  overcooked atau kurang masak. Sy tahu, korg pOn x pro buat BBQ kannn….
  • Aktiviti malam kitorg, jalan2 tepi pantai…melawat2 chalet dan resort2 sekitar Redang beli cenderamata.Wajib beli fridge magnet..sy sambar 2 fm.. harga range RM5.90 – 7.90. Tak sah kalo tak bergambar2 dgn 4 segal2 ku ini di malam hari.
  • Menurut tokei redang Lagoon, aktiviti malam di Redang adalah finding blue sand. Dengar mcm teruja kan!~ Blue Sand atau kalo diterjemahkan Pasir Biru?? Dah terbayang2  pasir biru tatkala berada di tangan. Lokasi pencarian blue sand berada di hujung kanan pantai yg terletak di Reef Redang. Actually ada cara nak cari blue sand . Menurut abg BayWatch kat situ cakap, kalo nak gi dtglah sebelum bulan muncul. Pastu kuis2 pasir, plz jgn korek mcm sy buat. Sampai bile pOn blue sand tu tetap jadi white sand. LOL!
  • Lepas putus asa dan hampa x dpt cari blue sand, kitorg balik. Sy, zah , finas jer balik bilik. Dhenu n priya layan pub kat tepi pantai Redang. Pub kat Redang tu ada open hari Jumaat. Dhenu kata waktu operasi sampai 12 tengah malam.
  • Sebelum lelap mata, borak2 dengan zah sampai kul 11.10 malam. Tidak lupa pada huBee, call dulu Tanya kabar.  Finas dah selamat tidor. Mata pon dah ngantok. Badan pOn dah letih perjalanan yg panjang. Dah le sambil memikul bag baju yg berat. Malam yg indah…Pagi yg indah di Redang bakal menjelang keesokan hari nya. Sgt tak sabar! 
Bersambung....

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


Pengurus Besar Kanan JKR Maut Dalam Kemalangan <b>Di</b> Dungun <b>...</b>

Posted: 27 Oct 2013 10:02 AM PDT

Pengurus Besar Kanan Pembinaan JKR LPT Fasa II maut dalam kemalangan antara tiga buah kenderaan di KM 106, Jalan Jerangau-Jabor, Dungun jam 8 malam tadi.

Mangsa, Rusli bin Embuk,55, yang menaiki kenderaan pacuan empat roda maut di tempat kejadian setelah mengalami kecederaan parah di kepala dan beberapa bahagian badan yang lain sementara pemandu kenderaan itu, Zuki bin Ngah,43, hanya mengalami cedera ringan.

Pacuan empat roda yang dinaiki oleh Rusli dan Zuki dikatakan telah merempuh bahagian belakang treler yang rosak yang di tepi jalan menghala ke Kuala Terengganu. Rempuhan kuat itu menyebabkan kenderaan tersebut berpusing lalu bergesel dengan sebuah kereta Honda City yang datang dari arah bertentangan.

Mangsa yang terkorban dihantar ke Hospital Dungun untuk bedah siasat.

13 di kemasik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemasik - Google Blog Search


Lawatan ke Mesramall dan Pantai <b>Kemasik</b> - SK Paya Bunga ONLine

Posted: 25 Aug 2013 09:44 PM PDT

22 Ogos 2013 - SK Paya Bunga telah mengadakan lawatan ke Kemaman, seramai 35 orang murid yang terdiri daripada murid tahun 4,5 dan 6 serta beberapa orang guru pengiring. Program ini yang diilhamkan oleh Puan Guru Besar di bawah Program Sekolah iaitu Santai Minda.Turut serta 5 orang guru ROSS mengambil kesempatan untuk mengikuti lawatan ini, kebetulan pada hari itu juga hari terakhir mereka yang telah seminggu berada di sekolah ini.
              Rombongan kami bertolak pada jam 8.30 pagi dengan menaiki bas sekolah menuju ke Kerteh, Kemaman dan tiba kira-kira pada jam 10.15 pagi. Murid-murid dibawa menuju ke tempat yang ditujui iaitu Mesra Mall untuk membeli belah dan bermain boling di sana. Kami juga tidak melepaskan peluang untuk pergi ke pantai Kemasik memandangkan Mesra Mall terletak berhampiran dengan pantai itu.Selepas selesai melawat tempat-tempat menarik di sana, kami bertolak pulang dan selamat tiba di SK Paya bunga kira-kira pada jam 6 petang.




13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


Pengurus ladang dan anak maut dalam kemalangan <b>di Kemaman</b> <b>...</b>

Posted: 17 Oct 2013 10:12 AM PDT

KEMAMAN – Dua beranak maut setelah kenderaan pacuan empat roda yang dinaiki mereka bertembung dengan sebuah lori tangki minyak di Kilometer 150.8, Jalan Jerangau-Jabor, berhampiran Kampung Cheneh, pada Khamis.

Mangsa Mohd Latip Abu Bakar, 37, yang berasal dari Kampung Parit Buaya, Johor dan anak lelakinya Muhammad Rayyan, 4, maut di tempat kejadian setelah mengalami kecederaan parah di kepala dan anggota badan.

Mangsa yang merupakan seorang pengurus di sebuah ladang di Chini, Kuantan dipercayai tersepit di tempat duduk pemandu manakala anak lelakinya tercampak ke hadapan kenderaan.

Kejadian kira-kira pukul 3 petang itu dipercayai berlaku ketika mangsa bersama isteri Rohaini Pengis, 29, dalam perjalanan dari Kuantan menghala ke Kuala Terengganu.

Ketua Polis Daerah Kemaman Che Suza Che Hitam berkata kejadian itu dipercayai berlaku setelah lori yang dipandu Krishnan A/l Nalathamby, 41, telah hilang kawalan dan masuk ke laluan bertentangan.

Katanya akibat pertembungan itu pemandu lori yang berasal dari Port Dickson, Negeri Sembilan, mengalami kecederaan dan kini menerima rawatan di Hospital Kemaman.

Ekoran kemalangan itu, isteri manga turut mengalami kecederaan parah di bahagian badan dan patah kedua-dua belah kaki serta turut menerima rawatan di hospital yang sama.

Che Suza berkata mayat kedua-dua mangsa dihantar ke Hospital Kemaman untuk dibedah siasat. – Bernama

13 di dungun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di dungun - Google Blog Search


Lelaki terlibat 10 kes ragut <b>di Dungun</b> berjaya ditangkap <b>...</b>

Posted: 14 Oct 2013 01:54 AM PDT

Barang yang berjaya dirampas dari peragut itu.

Barang yang berjaya dirampas dari peragut itu.

Tindakan seorang peragut menyimpan hasil kegiatan jenayah ternyata membawa padah apabila memudahkan pihak polis menyelesaikan sekurang-kurangnya 10 kes ragut di sekitar bandar ini sejak Ogos lalu.

Suspek berusia 27 tahun dan tidak bekerja ditahan kira-kira pukul 3.30 petang Jumaat lalu di Kampung Alor Tembesu ketika menunggang motosikal dalam keadaan mencurigakan.

Ketua Polis Daerah, Supritendan Ahmad Zailani Yaacub memberitahu, setelah diperiksa, polis menemui dompet dan dua unit telefon bimbit bersama suspek.

"Siasatan lanjut membawa kepada penemuan sebuah kotak mengandungi beberapa beg tangan wanita, dompet, telefon bimbit dan dokumen peribadi milik mangsa ragut di bawah rumah suspek," katanya ketika ditemui hari ini.

Menurut Ahmad Zailani, suspek turut mengaku melakukan jenayah itu dengan menyasarkan wanita yang menunggang bersendirian dan meletakkan beg tangan dalam bakul motosikal.

"Selain itu, suspek turut bertindak nekad dengan meragut pejalan kaki termasuk di lokasi tumpuan ramai," katanya.

Beliau berkata, kes itu disiasat di bawah Seksyen 397 Kanun Keseksaan dan suspek yang disahkan positif dadah ditahan reman selama tujuh hari bagi membantu siasatan.

Sementara itu, menurut Ahmad Zailani, pihaknya berjaya mematahkan kegiatan pecah masuk dua buah tadika di Ketengah Jaya dekat sini yang berlaku pada 28 September dan 9 Oktober lalu selepas menahan seorang lelaki berusia 23 tahun Khamis lalu.

"Suspek ditahan di rumahnya di Felda Kerteh 4 dan polis berjaya menemukan semula sebuah projektor dan alat pemain cakera video digital yang dicuri dari kedua-dua tadika berkenaan," katanya.

Beliau berkata, kes itu disiasat di bawah Seksyen 457 Kanun Keseksaan dan suspek kini ditahan reman selama tiga hari bagi membantu siasatan.-utusan

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


30,000 dijangka kunjungi Pameran Hari Malaysia <b>di Kuala</b> <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2013 03:02 PM PDT

Posted on September 19, 2013, Thursday

KUALA TERENGGANU: Kira-kira 30,000 pelawat dijangka mengunjungi pameran khas sempena sambutan Jubli Emas Hari Malaysia dari 16 September hingga 16 Oktober depan di Perpustakaan Awam Negeri Terengganu (PPAT) di sini.

Pameran anjuran kerajaan negeri Terengganu dengan kerjasama PPAT itu bertujuan meningkatkan semangat patriotisme di kalangan rakyat Terengganu dan mendidik mereka agar menghargai keamanan yang dikecapi selama ini.

Pengerusi Jawatankuasa Sains & Teknologi, Alam Sekitar, Tenaga, Tekno-logi Hijau dan Air Negeri Terengganu, Datuk Ahmad Razif Abd Rahman berkata pameran itu memaparkan pelbagai kisah menarik dan suka duka perjuangan para wira negara.

"Kita juga pamerkan sejarah mengenai pencapaian cemerlang rakyat Terengganu dalam pelbagai bidang khususnya pendidikan dan sukan di bawah pentadbiran Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said.

Sementara itu, PPAT akan mengadakan program jualan buku – 'The Amazing Book Sale' selama lima hari bermula 25 September ini.

Pengarah PPAT Datuk Nor Akmal Abdul Fatah berkata pihaknya akan menjual pelbagai jenis bahan bacaan berbahasa Inggeris dan Melayu untuk pelbagai peringkat umur dari prasekolah hingga ke golongan profesional.

Potongan harga diberikan daripada 40 hingga 90 peratus. — Bernama

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

13 di kijal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kijal - Google Blog Search


TOO GOOD TO BE TRUE: WW : Basah <b>Di</b> Resorts World <b>Kijal</b>

Posted: 24 Sep 2013 06:31 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]WW : Basah Di Resorts World Kijal. Posted by Ruziawati Yusof at 9/25/2013 09:31:00 AM · Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook. Labels: JALAN-JALAN, MANDI KOLAM, MY FAMILY, RESORTS WORLD KIJAL...
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved