ads

Rabu, 21 November 2012

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


97. rafeah buang - kenangan <b>di</b>-<b>rantau abang</b> - classicmalaya <b>...</b>

Posted: 24 Jun 2012 05:29 AM PDT

  • TIADA CHINTA SEJATI
  • BUNGA MADU KU
  • KENANGAN DI-RANTAU ABANG
  • MANUSIA SAMA SAJA

13 di seberang takir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di seberang takir - Google Blog Search


teganuku: Pusat Rehabilitasi 1Malaysia <b>Seberang Takir</b>

Posted: 21 Nov 2012 08:39 PM PST

Penubuhan Pusat Rehabilitasi 1 Malaysia di Seberang Takir yang membabitkan kos kira-kira RM350,000 dijadualkan beroperasi dalam masa terdekat ini sebaik peralatan di sini lengkap sepenuhnya nanti.

Pusat yang akan memberi fokus terhadap pesakit strok atau angin ahmar ini merupakan lokasi khusus pertama yang diwujudkan di negeri ini selepas mendapati ramai masyarakat di sini menderita penyakit itu.

Adun Seberang Takir, Datuk Ahmad Razif Abd Rahman berkata, pusat yang akan menempatkan pakar fisioterapi bertauliah itu akan membantu merawat dan mencegah penyakit tersebut.


"Pusat yang akan beroperasi secara percuma untuk masyarakat di Seberang Takir ini dalam proses persiapan terakhir dan akan mula menerima pesakit sebaik segala kelengkapan sedia sepenuhnya dan kita harap kewujudannya nanti mampu merawat penyakit yang menunjukkan peningkatan sejak belakangan ini.

"Idea mewujudkan pusat rehabilitasi bermula apabila saya dapati hampir sebahagian besar penduduk yang saya lawati mengalami penyakit ini (strok) dan lebih menyedihkan ada antara mereka yang masih baru dan boleh dirawat, namun akibat tidak tahu penjagaan yang betul ia menjadi bertambah parah," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui dalam Program Lawat dan Ziarah Penduduk di Kubang Badak dan Tok Jembal, di sini. Ahmad Razif berkata, selain khidmat fisioterapi, pusat berkenaan turut menyediakan khidmat rawatan dan latihan kepada pesakit serta waris mengenai penjagaan yang betul bagi pesakit strok agar mampu pulih kembali.

"Kita harap dengan wujudnya pusat ini nanti mampu memberi pendedahan dan pengetahuan kepada pesakit dan waris yang menjaga dengan harapan pesakit diberi rawa-tan menyeluruh," katanya.

Sementara itu, dalam program itu, beliau turut melawat seramai 12 penduduk yang menghidap pelbagai jenis penyakit bersama pegawai perubatan bagi membuat pemeriksaan awal sebelum dirujuk kepada hospital atau klinik terdekat.

Pesakit yang ditemui, Jusoh Muda, 76, mengakui terharu dan berterima kasih atas kunjungan yang diberikan kerana ia jelas mencerminkan pemimpin yang berjiwa rakyat.

"Terima kasih diucapkan kepada beliau kerana sudi melawat saya kerana s mampu mengurangkan bebanan yang saya tanggung," katanya yang telah tiga tahun menderita lelah yang agak kronik.

Berita Harian

13 di setiu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di setiu - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: 70 penduduk miskin <b>di Setiu</b> dipilih sertai <b>...</b>

Posted: 06 Nov 2012 05:58 PM PST

Kerajaan Terengganu mengenal pasti 70 penduduk miskin di Pancor Bederu, Setiu untuk menyertai projek ternakan kambing Boer yang akan dimulakan Wilayah Pembangunan Ekonomi Pantai Timur (ECER) Februari depan. Menteri Besar, Dato' SeriHaji Ahmad Said berkata 30 lagi penduduk dari Projek Perumahan Rakyat Termiskin akan menjalani proses temuduga pada Januari ini sebelum layak menyertai projek itu.

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


DURIAN CREPE <b>DI</b> AREA KUALA TERENGGANU & <b>PAKA</b>, DUNGUN

Posted: 20 Nov 2012 09:42 PM PST

.

Ok FENOMENA DURIAN CREPE.

Lepas dulu korang menFENOMENAkan macaroon, red velvet, pavlova, sekarang menfenomenakan durian krip pulak hahaha.

So durian crepe ni aritu aku first time makan masa balik rumah mertua.

1353027524178

.

Kakak ipar aku la order, padahal dia tak la suka sangat durian. Tapi katanya ada kawan-kawan dia order, makan, terus jadi suka durian.

Ohhh magic tuh hahahaha lagi magic untuk aku yang dah memang gile durian ni. Magic yang sangat magic bila suatu pagi.. gi dapur (kat rumah mak mertua lah), orang lain tak makan pagi pun lagi.. aku bukak peti.. mata bersinar-sinar tengok ada banyak lagi Durian crepe dalam peti ais.. dan tangan laju-laju ambik seketul dan makan laju-laju.

Pastu duk hayun buai anak dengan muka tak bersalah. Tak lama, kakak ipar gi dapur, cakap.. WOHHH KUATNYA BAU DURIAN. kah kah.

Tak lama Gabanz plak gi dapur n cakap.. SAPE MAKAN DURIAN NI KUAT SANGAT BAU PAGI-PAGI NI?? (padahal dia dah tau aku yang makan, dia saje kuatkan suara nak bagi mak dengar. sakit betul hati I HAHAHAHAHA.).

Gabanz jeles sebab pagi tu dia takleh nak makan coz kena makan ubat sakit mata. Hahah rasakan.

So saya dengan muka inesen mengaku.. SAYE MAKAN.

So saya telah membuat magic di pagi hari.. menSEMERBAKkan dapur mak mertua dengan bau durian. Mencik. Padahal I MAKAN SATU JEEEEEEEEEE.

Yang second time makan, aku beli semalam. Order isnin malam.. dah lewat jugak la order. So semalam aku gi ambik kat Paka.

Rela tuuuuuuuuuuuuu.. tapi takla jauh sangat. Pegi balik 40 minit haha.

Rasa memang best so tak nyesal order. Gabanz pun jelessssssss kerana beliau sekarang di KL.. sape suruh gi keja KL hahahaha tetibe.

So next week dia balik, aku repeat order lah. Khas untuk suami terchenta. dan untuk DIRI SENDIRI haha.

===============================

1353027524178

Ok so haritu aku ada la letak kat instagram gambo durian crepe ni.

Pastu letak kat FB plak. Then ramai tanya n nak order dengan aku. Pastu ada inbox kat FB n email jugak.. tanya n nak order. Stress mak nak jawab hahahaha.

ADIK-ADIK.. KAKAK-KAKAK.. SAYA TAK AMBIK ORDER DURIAN CREPE NI.

Bukan saja tak ambik order, buat pun tak pernah.

Walaupun next month saya akan launch online bakery saya.. tapi saya tak jual durian crepe ni. Hehe.

Oleh itu.. meh aku promotekan durian crepe dari penjual-penjual durian crepe yang best ni.. yang aku dah pernah try n makan.

Ada 2 orang, satu di area KUALA TERENGGANU, TERENGGANU satu di area PAKA, DUNGUN.

——————————–

1. DURIAN CREPE BY AKMA

1353449831428

Area: Kuala Terengganu, Terengganu

Harga: RM10 untuk 1 pack (6 biji)

Size : kecik sikit dari size business card.

Review: Kulit lembut, best. Filling, durian banyak, whipped cream pun meriah. Dua-dua balance, best gile. (kalo tak, takla pagi-pagi aku dah gi bukak peti ngap seketul haha).

Servis: So far tak pernah lagi berurusan direct dengan dia untuk part order ni coz kakak ipar aku yang order n deal dengan dia kan? Tapi rasanya setakat ni kakak ipar sangat ok je. So, bagi aku, servisnya mesti lah ok dan terbaek kan?  Dahle sedap.. nym nyum. Aku cuma deal dengan dia tadi kat sms.. masa nak mintak izin publishkan phone number dia kat sini untuk promote. Dia layan aku dengan baik dan ramah je.

Contact number: 019 254 6538

Facebook: AMKA FFIRA MUSTAFA

—————————————————

2. DURIAN CREPE BY MIMAS MELATI

1353449495248

Area: Paka, Dungun.

Harga: RM10 untuk 1 pack (3 biji) **harga berbeza untuk inti Durian Musang King, RM12.

Size : Lebih kurang size business card.

Review: Kulit lembut, best sama macam Akma punya. Filling, durian banyak.. terasa duriannya , whipped cream pun. Tak terasa kurang pape pun, memang best. (semalam beli 4 paket, hari ni BAKAL HABIS hahaha.)

Servis: Mas memang ramah dan baik. So semua dilayan dengan baik.. humble pun ya. Pendek kata aku takde langsung rasa tak senang sepanjang deal dengan dia. SAYA SUKAAAAA.

Contact number: 017 900 2775

Facebook: MIMAS MELATI

==============================

Ok settle promote.

Kenapa saya promote?

Kerana saya dah cuba kedua-duanya. Walaupun ada kawan-kawan suruh buat n jual sama bila dah bukak online bakery bulan depan.. aku rasa aku takde kepakaran dan kesabaran untuk buat Durian Crepe ni.

So biarlah aku beli dari buat dan jual, dari aku cakap orang boleh order dengan aku tapi bila buat, tak jadi hahahahaha pengsan macam tu kan? Tak dapat bayangkan aku ambik order, pastu buat kadang jadi kadang tak jadi, last-last ntah-ntah aku order dengan diorang untuk ganti kat customer yang dah order dengan aku hahahaha tak sanggup nak imagine kalo macam tu.

So biarlah aku buat apa yang aku reti dan mahir je.

Prinsip saya, support each other. Kalau benda tu memang kita dah try n bagus plak.. apa salahnya kita promote, kan?

So selamat maju jaya untuk AKMA N MAS.

Ok nak sambung makan DURIAN KERIP hahaha.

..

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


18 Sukhoi <b>Di Gong Kedak</b>, Tidak Pernah Terbang Sekaligus

Posted: 28 Jul 2010 05:29 AM PDT

BESUT - Lapan belas buah jet pejuang Sukhoi yang diletakkan di Kem Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) Gong Kedak tidak pernah terbang sekaligus kerana mengalami masalah alat ganti.

Sumber dari pangkalan TUDM itu berkata, penerbangan jet pejuang yang dibeli dari Rusia itu tidak pernah mencapai sasaran yang ditetapkan sebanyak 70%.

"Hanya sekitar 40% sahaja dari 18 jet pejuang itu yang terbang pada satu-satu masa,"katanya, yang meminta identitinya dirahsiakan atas sebab-sebab keselamatan

Menurutnya, keajaan Malaysia melalui dua buah syarikat konsultan telah membeli pesawat tersebut dari Rusia, namun perolehan alat gantinya adalah dari pengeluar negara  lain.

Oleh itu, beliau berkata ia seringkali menimbulkan masalah kepada penyelenggaraan jet pejuang itu.

Beliau turut mendedahkan, dua buah syarikat konsultan tersebut mendapat 'komisyen' tidak kurang dari 15% ketika pembeliannya dibuat.

TUDM menandatangani perjanjian untuk membeli 18 Su-30MKM bulan Mei 2003, selepas melihat secara dekat penggunaan pesawat tersebut oleh kerajaan India. 

Dua pesawat pertama Sukhoi Su-30MKMs secara rasmi diserahkan kepada Malaysia di Irkutsk, Rusia pada 23 Mei 2007, dan kemudian tiba di pengkalan udara Gong kedak pada 21 Jun.

Malaysia mempunyai 18 Su-30MKMs dalam perkhidmatan, namun dilaporkan mempunyai masalah dengan sokongan Rusia untuk alat ganti pesawat tersebut dan terpaksa memperolehinya dari pihak lain.

Pada bulan September 2010, TUDM akan mengambil alih operasi pesawat tersebut setelah kontrak dua tahun bantuan teknikal, kejuruteraan dan penerbangan dari India dan Rusia tamat.

Pembelian Sukhoi menjadi kontroversi kerana kerajaan Malaysia membayar 18 buah Sukhoi dengan harga US$900 juta, (US$50 juta sebuah) sedangkan India membeli 40 Sukhoi dengan harga US$1.6 bilion, (US$40 juta sebuah) manakala Vietnam membeli 4 buah Sukhoi dengan harga US$100 juta. (US$25 juta sebuah).

Berita berkaitan;

Sukhoi Pula Tidak Boleh Terbang

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


percutian keluarga <b>di pulau kapas</b> - buletin papisma terengganu

Posted: 03 Jun 2012 06:46 AM PDT


Sukar untuk digambarkan keseronokan yang dirasai oleh ahli-ahli PAPISMA Terengganu yang telah meluangkan masa bercuti ke Pulau Kapas, Marang, Terengganu pada 1-2 Jun semalam. Program yang pada asalnya adalah dirancang untuk Hari Keluarga PAPISMA Terengganu, namun oleh kerana berbagai halangan yang terpaksa dihadapi oleh ahli-ahli yang lain, akhirnya program ini menjadi satu Program Percutian Keluarga PAPISMA Terengganu. Kalau Hari Keluarga kita selalu panggil EFDI, jadi eloklah Percutian Keluarga kita panggil PEKA. Berbeza dengan EFDI, PEKA adalah program yang sangat santai. Tiada program khusus yang dirancang oleh pihak penganjur. Ia adalah program merehatkan minda. Penganjurpun tidak perlu stress dengan berbagai persediaan, pesertapun tidak perlu stress kerana mengejar masa.
Kami bertolak selepas solat Jumaat. Tiba di Jeti Marang, pada pukul 2.30 pm, bot MGH Kapas Coral Beach telah sedia menunggu. Kami terus begegas mencari tempat parking di celah-celah tempat parking yang telahpun penuh. Musin cuti sekolah menyebabkan ramai pelancong yang mengisi percutian mereka untuk turut sama ke destinasi yang sama.
Kami meninggalkan jeti Marang kira-kira pada pukul 2.40 pm. Bot yang sendat dengan penumpang itu bergerak sederhana meninggalkan jeti menuju ke Pulau Kapas yang jaraknya kira-kira 6.5 km. Perjalanan mengambil masa kira-kira 20 minit.
Kira-kira pukul 3 pm, kami mendarat di hadapan Makcik Gemuk Beach Resort, namun kami menyewa di Kapas Coral Beach Resort yang terletak bersebelahan sahaja. Tiada jeti di situ kerana lautnya sangat landai. Para penumpang turun dengan bantuan tangga kayu yang boleh dialih-alih. Ini menyebabkan kawasan peranginan ini tiada gangguan jeti. Ianya harmony with nature...
Kira-kira pukul 3.15 pm, kami telah mendapatkan bilik masing-masing. Biliknya merupakan sebuah rumah (resort) yang luasnya kira-kira 18x18 kaki persegi. Ada satu katil double dan satu katil single dan satu bilik air. Biliknya agak selesa kerana ada aircond disediakan dan sebuah televisyen.
Kami merehatkan diri sementara menunggu waktu Asar. Ada di antara kami yang jarang-jarang menaiki bot telah mengalami sedikit mabuk laut dan terpaksa berehat juga terutamanya anak-anak.
Selepas solat Asar, masing-masing segera turun ke laut terutamanya anak-anak yang telah tidak sabar-sabar untuk bermain air apatah lagi pantai yang landai itu berada di halaman bilik mereka.
Tidak setakat bermain pasir dan berenang di pantai landai, berbagai aktiviti pantai disediakan seperti berkayak (canoe), snorkeling dan permainan pantai seperti bola tampar. Sudah tentu peluang ini tidak dilepaskn oleh para peserta terutamanya kaum bapa. Susah untuk menemui kawasan pantai yang landai dan berombak kecil seperti ini. Air lautnya pula sangat bersih dan tidaklah begitu masin di samping pasirnya yang halus.
Sewa kayak ialah RM15.00 sejam. Kayak boleh dinaiki seramai dua dewasa dan satu kanak-kanak. Namun bagi yang dah biasa berkayak, 3 orang dewasapun boleh naik asalkan tidak terbalik.


Bagi para ibu yang tidak mahu bermain air, mereka boleh memerhatikan anak-anak mereka bermain air dengan tenteram kerana tiada apa yang perlu dirisaukan tentang risiko tenggelam dan ombak yang ganas.
Hari kedua bermula dengan tenang. Meskipun malam tadi kami telah dilanda ribut selama kira-kira 10 minit dan hujan renyai-renyai, namun tiada kejadian yang tidak diingini berlaku. Hanya bakul-bakul sampah yang terpelanting dan baju-baju basah yang terjatuh di atas tanah. Jadual hari ini yang disediakan oleh pihak resort ialah snorkeling. 
Kelihatan suasana pagi sungguh tenteram. Angin yang bertiup lembut dari laut bertemu udara perbukitan yang segar membelai penghuni pulau ini dengan lembut dan nyaman. Sudah tentu inilah suasana kehidupan yang diimpikan oleh warga kota bagi mengembalikan ketenangan jiwa setelah berbulan-bulan bergelut dengan tugas dan kewajipan.
Pagi ini pula matahari dilindungi awan menyebabkan suasana sejuk dan redup yang agak lama. Cukup sesuai untuk bermain di laut.
Tepat pukul 9.00 am kami berkumpul di tepi pantai bagi mengikuti aktiviti snorkeling. Sebentar tadi taklimat telah diberikan. Aktiviti ini akan dilakukan di pantai yang lain. Di seberang sana bukit. Bagi mereka yang tidak mahu bersenorkeling, mereka boleh tunggu di tepi pantai sahaja. Tempat yang dikhaskan untuk snorkeling ialah kawasan yang tenang dan tiada gangguan bot yang lalu-lalang. Oleh itu semua peserta PEKA kali ini akan turut serta. Bayaran untuk menyewa peralatan ialah RM25.00 seorang. Namun harga termasuk pakej hanyalah RM15.00 seorang. Semuanya untuk 2 jam.
Hidupan di dalam laut pesisiran pantai di sini sangat indah. Tidak tergambar oleh perkataan. Selalu kita melihat rencana di televisyen tentang kehidupan di laut. Rumpai air yang berwarna-warni, karang yang berbagai bentuk dan warna, beratus-ratus jenis ikan kecil yang cantik dengan berbagai corak dan warna, batu-batu laut yang terbentuk dan tersusun seperti sebuah taman, tiram yang sudah merekah dan dijadikan 
tempat ikan bermain dan berkejaran, beberapa ekor obor-obor yang tidak merbahaya yang selalu mengekori... dan berbagai-bagai lagi pemandangan indah yang semuanya dapat dilihat secara 'live'. Sungguh menarik dan mengujakan.
Masa untuk kembali telah tiba. Mataharipun telah kelihatan menyebabkan suasana pantai agak panas dan menyilaukan. Jika ketika ini masih lagi berendam di dalam air, sudah pasti kulit akan 'terbakar' dan memakan masa seminggu hingga sepuluh hari untuk pulih. Meskipun belum sampai dua jam kami di sini, namun kami terpaksa balik kerana faktor-faktor ini.
Makan tengahari tepat pukul 12.00 tengahari. Masa Check-out juga pada masa yang sama. Semua barang yang kami bawa kami kemas dan kumpulkan di luar bilik masing-masing. Hanya satu bilik yang dibenarkan untuk digunakan sehingga bot tiba yang dijangka kira-kira pukul 2 pm. Ini kerana surau masih dalam pembinaan. Jadi bilik itu boleh digunakan untuk solat.
Makanan di resort ini sangat memuaskan dari segi rasanya. Sungguh sedap dan menyelerakan. Dari menu dinner, breakfast hingga ke menu lunch. Simple tetapi rasa yang menggamit memori. Gaya hidangan kegemaran Chef Joe dalam Master Chef Malaysia...
Setelah makan dan solat zohor, semua berkumpul di tempat kami datang semalam. Masing-masing bercerita pengalaman masing-masing. Rasa tidak puas memang ada. Namun apakan daya terpaksa pulang jua. InsyaAllah, di lain kesempatan, para peserta PEKA kali ini berazam meluangkan masa lagi untuk program EFDI atau PEKA yang lebih besar pada masa akan datang di sini.
Bot petang ini agak lewat kerana masalah pemandu. Kami bertolak kira-kira pukul 3.45 pm dan selamat sampai ke Jeti Marang pada pukul 4.05 pm.
Alhamdulillah. Setelah 24 jam peserta PEKA PAPISMA Terengganu berada di Pulau Kapas, akhirnya percutian mereka berakhir dengan membawa pulang seribu satu kenangan. Meskipun hanya empat keluarga yang terlibat dengan jumlah keseluruhannya seramai 21 orang termasuk si kecil yang masih belum mengerti apa-apa, namun kejayaan PEKA kali ini merupakan perintis kepada PEKA yang lebih besar pada masa akan datang. Pemilihan destinasi yang cabarannya bersifat sederhana ini adalah suatu yang tepat kerana ia merupakan pengalaman baru bagi PAPISMA Terengganu. Ia juga suatu 'dunia' baru yang jarang-jarang diterokai secara bersama. Program yang santai dan tidak membebankan penganjur juga sangat selesa untuk dijadikan sebagai program berkala bagi melepaskan lelah setelah saban minggu berjuang bersama masyarakat dalam program SMART PAPISMA. Semoga kita dapat bersama untuk PEKA akan datang...

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


Tunas Islam: Iftar PASTI <b>Jerangau</b> & Sumbangan Fakir Miskin

Posted: 15 Nov 2012 03:11 AM PST

12 Ogos 2012 - PASTI Jerangau, Bukit Besi

Iftar PASTI Jerangau pada tahun ini dilaksanakan di PASTI baru Jerangau. Tazkirah diberikan oleh Ustaz Nordin Osman daripada Lajnah Taribyah PAS Kawasan Dungun.

Sumbangan kepada anak-anak setempat yang fakir dan miskin juga diberikan oleh pengurusan PASTI Cawangan bersama sumbangan daripada PASTI Kawasan.

Teruskan usaha murni ini. Takbir ! Takbir !

 Ustaz Nordin Osman memberi takzirah

 Jawatankuasa PASTI Cawangan bersama masyarakat setempat Qaryah Felda Jerangau

Sumbangan kepada anak-anak tunas Islam

Lot Pertanian <b>di</b> Paya Lawas, <b>Jerangau</b>, Dungun – Land for sale <b>...</b>

Posted: 16 Nov 2012 09:05 PM PST

Area:Dungun Property Type:Agricultural Price:RM80 000 Size:2Acres Title type:Freehold Other info:Non Bumi Lot
2 ekar tanah pertanian yang terletak di Paya
Lawas, Jerangau, Dungun. Tanah yang telah
dimajukan dengan tanaman kelapa sawit.

admin

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


Jom Skuba <b>Di Pulau Perhentian</b> Terengganu | Faizal Fredley <b>...</b>

Posted: 10 Nov 2012 03:05 AM PST

AKTIVITI selam skuba (skuba) memang asing bagi Zulkifli Mohd. Sharif, 50, sehinggalah dia bertemu jodoh dengan Nur Salinda Sabar, 34.

Isterinya telah memperkenalkan aktiviti skuba kepadanya sehingga membuatkannya ?jatuh cinta? terhadap rekreasi tersebut

Bukan sahaja Zulkifli, kini hampir semua ahli keluarganya termasuk adik-beradiknya turut ?terjebak? sehinggakan masing-masing kini mempunyai lesen menyelam.

Minat mendalam terhadap skuba dan dunia lautan akhirnya mendorong Zulkifli membeli sebidang tanah di Kampung Nelayan, Pulau Perhentian Kecil, Besut, Terengganu untuk dimajukan sebagai resort.

Resort yang diberi nama Ombak itu bukan sahaja menjadi sumber pendapatan kepada Zulkifli, tetapi membolehkan mereka sekeluarga memenuhi hobi menyelam pada bila-bila masa yang disukai.

Selaku Pengarah Operasi Ombak Travel & Tour Sdn. Bhd. (Ombak), Zulkifli berkata, resort tersebut diuruskan bersama isterinya yang bertindak sebagai Pengarah Urusan Ombak Cafe, manakala ibu mertuanya yang dikenali sebagai Mama D pula berperanan sebagai Pengarah Ombak Cafe.

Sementara seorang abangnya, Shaharudin Sharif yang lebih dikenali sebagai Pok Din pula menjadi Pengarah Ombak Divers.

Ditanya apakah keistimewaan Ombak Resort, beliau berkata, bukan sahaja lokasinya di Pulau Perhentian Kecil yang terkenal mempunyai air jernih dan kaya dengan hidupan laut, malah resort itu berbeza dengan destinasi percutian lain kerana menawarkan perkhidmatan sehenti bagi peminat skuba.

Menurutnya, operasi resort tersebut dibahagi kepada tiga bahagian iaitu Ombak Divers yang menguruskan aktiviti skuba dengan menawarkan pakej menarik termasuk jurulatih untuk mendapatkan lesen menyelam, kemudahan peralatan menyelam dan bot membawa pelancong menerokai dasar laut di sekitar perairan Pulau Perhentian.

?Istimewa perairan Pulau Perhentian adalah kepelbagaian spesies hidupan laut seperti ikan dan batu karangnya yang cantik.

?Di perairan ini juga terdapat tukun daripada kapal-kapal yang tenggelam termasuk kapal nelayan Vietnam, kapal milik Jabatan Kastam Diraja Malaysia serta bot Polis Diraja Malaysia," katanya sambil memberitahu tukun-tukun tersebut menjadi tarikan penyelam kerana merupakan tempat ikan membiak.

Bagi yang suka ?jalan-jalan cari makan? pula, Zulkifli berkata, Ombak Cafe menyediakan pelbagai hidangan barat dan tempatan yang enak.

Menurutnya, suasana di kafe yang boleh memuatkan 150 pelanggan dalam satu masa itu bukan sahaja santai, malah menghadap laut dengan dihiasi dekorasi nusantara yang unik.

Tinjauan S2 mendapati keunikan itu boleh dilihat pada tiang-tiang kayu ukiran masyarakat pribumi Sarawak, selain bakul dan tikar anyaman dari Kelantan yang menjadi perhiasan di dalam kafe tersebut.

Bagi penginapan calet pula, pengunjung pasti berpuas hati dengan keadaan bilik yang kemas, bersih dan cantik.

Zulkifli dan Nur Salinda sepakat menerapkan unsur-unsur nusantara termasuk pemilihan perkataan bahasa Melayu iaitu Ombak untuk resort mereka.Ini kerana mereka mahu memperkenalkan keunikan kebudayaan Malaysia kepada pengunjung, khususnya pelancong asing.

Sebab itulah, pasangan suami isteri tersebut tidak kisah mengeluarkan belanja yang tinggi untuk pergi ke Kuching, Sarawak dan Kampung Warisan di Kelantan bagi membeli tiang ukiran kayu, bakul, tikar dan pelbagai jenis hiasan lain untuk digunakan sebagai dekorasi di kafe dan calet mereka.

Beliau berkata, walaupun berada di pulau, pengunjung tetap boleh berhibur pada waktu malam kerana Ombak Cafe menyiarkan tayangan filem-filem terbaharu dan siaran langsung perlawanan bola sepak melalui skrin besar.

?Pada masa depan, kami merancang mahu mengadakan persembahan kebudayaan seperti dikir barat sebagai acara tahunan di resort ini bagi memperkenalkan kebudayaan tempatan kepada pelancong," katanya.

Zulkifli juga berkata, memandangkan resort tersebut baru dirasmikan oleh Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen pada 7 Jun lalu, mereka tidak sempat membuat laman web mengenainya lagi tetapi orang ramai boleh menghubungi talian 09-6911002 atau menghantar emel ke alamat [email protected] untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai pakej pelancongan yang ditawarkan.

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Keajaiban Dunia <b>di Hulu Terengganu</b> : Wanita Sumbang Mahram

Posted: 18 Sep 2012 06:58 PM PDT

"Pagi tadi saya pergi beraya di Balai Polis Kuala Berang, dia berbisik kepada saya … Ustaz tahu tak … SUK (Setiausaha Kerja) Bahagian UMNO Hulu Terengganu kena tangkap, (sekarang) ada di lokap. Beristeri dua orang dah, tapi dia lakukan sumbang mahram dengan anak tirinya. Lepas siasat, betul sungguh beranak doh anak tiri tu."

Itu sedutan ceramah Naib Ketua Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Kamaruzaman Abdullah di Kampung Banggol Binjai, Tepoh, Kuala Terengganu pada 9 September lalu.

Beliau yang juga Ketua Pemuda PAS Hulu Terengganu ketika dihubungi  portal berita pro-PAS, BuletinOnline pada 11 September sekali lagi mengesahkan perkara tersebut dan artikel bertajuk "Setiausaha Kerja UMNO Hulu Terengganu Ditahan Polis" disiarkan pada hari sama, 11 September.

TerengganuToday percaya ketika Ustaz PAS itu menceritakan kisah 'bisikan' tersebut kepada pengikut totok di Banggol Binjai, berkembang hidung dan 'jubur' pemuda PAS itu kerana berjaya menjadi orang pertama dapat menyebarkan berita sensasi itu.

Cerita yang telah tersebar luas di internet itu ada nilainya tersendiri yang seronok untuk dibanggakan lebih-lebih lagi bila melibatkan parti lawan iaitu UMNO.

Sebenarnya, TerengganuToday rasa agak aneh bin ajaib kerana dengan hanya sumber 'bisikan' pun sudah cukup untuk Kamarulzaman Abdullah yang dipanggil Ustaz itu mempercayainya sehingga turut mempengaruhi para blogger atau facebooker cap parti PAS yang sudah sedia bebal dan akal sejengkal termasuklah pengamal media di BuletinOnline.

Tidak hairanlah begitu banyak fitnah dan adu domba bertebaran sejak wujudnya parti PAS di atas muka bumi ini, rupanya sumber 'bisikan' sosek-sosek yang tidak tahu hujung pangkal pun sudah menjadi rujukan utama Ustaz dan penyokong PAS.

Perkara luar tabie sedemikian jika berlaku membabitkan mana-mana pemimpin UMNO, TerengganuToday yakin perbuatan itu tidak disokong oleh ahli serta penyokong parti, yang salah tetap salah dan wajib disiasat serta dihukum jika terbukti bersalah.

Hakikatnya, SUK UMNO Hulu Terengganu bukanlah seorang lelaki sebaliknya jawatan itu sejak lebih lima tahun lalu disandang oleh seorang wanita bernama Kamariah Awang, 37 tahun.
Diulangi, SUK UMNO Hulu Terengganu adalah wanita merangkap seorang perempuan juga dikenali sebagai kaum hawa.

Persoalan, yang menuntut Ustaz PAS, Kamaruzaman Abdullah dan para blogger bebal PAS jawab ialah, bagaimana seorang SUK berjantina perempuan mampu menyebabkan anak tiri perempuannya mengandung dan melahirkan anak?

Cukup unik! Keanehan paling unik di zaman moden ini tidak mungkin berlaku di negeri atau negara lain, hanya ada di Hulu Terengganu gara-gara bengap seorang Ustaz PAS.

Kalau ini bukan fitnah, mungkin penipuan atau pembohongan. Mungkin bagi penyokong PAS, apa saja yang terkeluar dari mulut Ustaz PAS seperti Ketua Pemuda PAS Hulu Terengganu itu merupakan tazkirah agama.

Apa yang misteri, siapa yang berbisik kepada Ustaz PAS itu?

Sumber : www.terenggganutoday.com

Sumbang Mahram Yang Aneh <b>Di</b> Zaman Moden Hanya <b>Di Hulu</b> <b>...</b>

Posted: 13 Sep 2012 11:10 PM PDT

September 14, 2012   ·   137 Comments

PAS Fitnah Sumbang Mahram SUK UMNO Hulu Terengganu

Sehari dua lepas media dan blog picisan pro pakatan pembangkang yang sebahagian besarnya terdiri daripada pengikut tegar dan totok kepada Parti Islam SeMalaysia (PAS) telah menyebarkan berita angin kononnya Setiausaha Kerja UMNO Bahagian Hulu Terengganu telah membuntingkan anak tiri sendiri sehingga melahirkan anak.

Sumber yang mereka guna pakai untuk menyebarkan berita tersebut datangnya dari seorang pemimpin PAS, Kamaruzaman Abdullah yang dipanggil oleh totok PAS sebagai USTAZ dan kini adalah Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu.

Kamaruzaman mendedahkan perkhabaran tersebut dalam ceramahnya di satu program politik anjuran PAS yang diadakan di Kampung Banggol Binjai, Tepoh. Menurutnya berita aib tersebut diperolehinya hasil bisikkan seorang anggota polis semasa dia sedang berhari raya di Balai Polis Kuala Berang.

 "Pagi tadi saya pergi beraya di balai polis Kuala Berang, dia berbisik kepada saya…. Ustaz tahu tak…. ..SUK Bahagian Umno Hulu Terengganu kena tangkap, (sekarang) ada di lokap, beristeri dua orang dah, tapi dia lakukan sumbang mahram dengan anak tirinya. Lepas siasat, betul sungguh beranak doh anak tiri tu."

Penulis percaya ketika pemimpin Dewan Pemuda PAS itu menceritakan kisah bisikan tersebut kepada hadirin berkembang rasa bangga di hatinya kerana menjadi orang pertama dapat menyebarkan berita sedemikian. Itu normallah, berita sensasi dan hot tentulah ada nilainya tersendiri yang seronok untuk dibanggakan lebih-lebih lagi bila melibatkan parti lawan.

Sebelum ini, kisah sumbang mahram dikaitkan dengan seorang pemimpin kanan pembangkang dari Pahang dan penulis percaya kisah sumbang mahram yang di bawa oleh pemimpin PAS ini tentulah ada matlamat disebaliknya sama ada untuk meneutralkan impak negatif sebelumnya atau sekadar untuk mencemar imej lawannya.

Untuk info semua, pemimpin kanan pembangkang itu telahpun dibebaskan selepas ujian DNA diperolehi, manakala darah daging sendiri iaitu anak kandung lelakinya yang baru berusia 14 tahun pula telah didakwa secara rasmi melakukan aktiviti seks sumbang mahram yang menyebabkan kakaknya yang berusia 15 tahun mengandung dan melahirkan anak.

Berbalik pada isu sumbang mahram yang dituduh oleh pemimpin Dewan Pemuda PAS Terengganu itu, sebenarnya bagi penulis ianya agak aneh, pelik  bin ajaib dan cukup unik kerana dengan hanya sumber bisikan pun sudah cukup untuk 'USTAZ' PAS itu mempercayainya sehingga turut mempengaruhi para bloggers PAS PKR yang sudah sedia bebal dan akal sejengkal.

Patutlah banyak sangat fitnah dan adu domba bergentayangan sejak wujud PAS atas muka bumi ini, rupanya sumber bisikan sosek sosek yang tidak tahu hujung pangkal betul atau salah pun sudah jadi rujukan utama pemimpin dan penyokong PAS. Bangang 7 tingkat, tolol berlapi-lapis betul.

Benda luar tabie sedemikian jika betul berlaku membabitkan mana-mana pemimpin UMNO, kami penyokong UMNO takkan sesekali menyokong pemimpin bernafsu binatang sedemikian, yang salah tetap salah dan memang patut disiasat serta dihukum jika sabit kesalahan yang terbukti. Itu jika betul seperti dituduh oleh PAS.

Hakikatnya, Setiausaha Kerja UMNO Hulu Terengganu bukanlah seorang lelaki sebaliknya jawatan tersebut sudah lama disandang oleh seorang wanita. Diulangi, SUK UMNO Hulu Terengganu adalah wanita merangkap seorang perempuan juga dikenali sebagai kaum hawa. 

Persoalan sekarang yang menuntut pemimpin PAS dan para bloggers bebalan PAS serta Keldai PKR jawab ialah, bagaimana mungkin untuk seorang Setiausaha Kerja yang berjantina sama macam mak hangpa semua mampu menyebabkan anak tiri perempuannya mengandung dan melahirkan anak?

Cukup unik, pelik dan maha ajaib bila seorang wanita mampu mengakibatkan anak tiri berjantina sama dengannya mengandung. Amatlah aneh bukan begitu? Dan keanehan paling unik di zaman moden ini hanya berlaku di Hulu Terengganu gara-gara bengap seorang pemimpin PAS.

Kalau ini bukan fitnah, apa agaknya kita nak panggil? Tazkirah agama alagaPAS atau apa?

Bloggers PAS dan PKR pun sama-sama bebal setaraf keldai, disebabkan bebal mereka tak pasal-pasal UMNO Bahagian Hulu Terengganu busuk sekejap namanya dan pembaca pula dapat dosa percuma. Dan tak pasal-pasal juga kakak K***** yang jadi SUK UMNO Hulu Terengganu dapat pahala besar sehari dua ini.

By


13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


teganuku: Mahkamah Kekal Hukuman Penjara 7 Tahun Terhadap <b>...</b>

Posted: 20 Nov 2012 03:44 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Terdahulu, kedua beradik itu didapati bersalah menyebabkan kematian mangsa, Mohd Nazli Yahaya, 36, dalam satu kejadian di sebuah kediaman di Ketengah Jaya, Dungun. Kedua-dua mereka didapati bersalah di bawah ...

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Blog Aku Dan Dunia: Masjid Kristal,<b>Pulau Wan Man</b>,Terengganu

Posted: 22 Jun 2012 08:32 AM PDT

Masjid Kristal atau nama inggerisnya Crystal Mosque ialah sebuah masjid yang terletak di Pulau Wan Man berdekatan dengan Taman Tamadun Islam.
Masjid Kristal 2

Masjid Kristal

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


Rakaman video ceramah Anwar Ibrahim <b>di Kemaman</b>: Kita Harus <b>...</b>

Posted: 20 Nov 2012 05:40 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Rakaman video ceramah Anwar Ibrahim di Kemaman: Kita Harus Bantah Sekeras-Kerasnya Kezaliman & Kebiadaban Israel … Share this: StumbleUpon · Reddit. Like this: Like. Be the first to like this. This entry was posted on ...

13 di jerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerteh - Google Blog Search


[BERITA] KONVENSYEN PEMBANGUNAN BESUT <b>DI JERTEH</b> ESOK

Posted: 16 Nov 2012 01:13 AM PST

[BERITA] KONVENSYEN PEMBANGUNAN BESUT DI JERTEH ESOK | LoanMalaya.com

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


PERSONAL BLOG MY: QATAR MEMBANTU ISRAEL.

Posted: 20 Nov 2012 10:10 PM PST

Israel Minta Restu Doha sebelum Membunuh Pemimpin Hamas
Islam Times- Menurut laporan itu, kantor perdana menteri Israel juga menyimpan percakapan telepon dengan Raja Qatar Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani dan Perdana Menteri Qatar Sheikh Hamad bin Jassim bin Jabor al-Thani saat membahas serangan mematikan Israel di Gaza.

Israel menghubungi pejabat di Washington dan Doha hanya bebera
pa jam sebelum membunuh komandan militer Hamas, Ahmad al-Jabari di Gaza pada hari Rabu, 14/11/12. Israel menghubungi dua negara tersebut untuk mengkoordinasi hal-hal yang diperlukan terkait serangan teror dan serangan mematikan atas pemimpin Hamas itu. Kata diplomat Eropa hari Sabtu, 17/11/12.

Pernyataan diplomat Eropa yang meminta untuk tidak disebut namanya itu dikutip oleh Palestinian al-Manar daily yang melaporkan bahwa sebelumnya Israel telah menyiapkan tempat untuk pembunuhan komandan Hamas, dan juga sudah memberitahu para pejabat AS dan Doha atas keputusan menyerang Gaza yang disambut baik oleh pemimpin kedua negara.

Menurut laporan itu, kantor perdana menteri Israel juga menyimpan percakapan telepon dengan Raja Qatar Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani dan Perdana Menteri Qatar Sheikh Hamad bin Jassim bin Jabor al-Thani saat membahas serangan mematikan Israel di Gaza.

Laporan itu menjelaskan kontak telepon kedua terjadi hanya 12 jam sebelum pembunuhan Jabari dan serangan di Gaza.

Beberapa laporan sebelumnya mengungkapkan bahwa tempat tinggal dan kantor sejumlah pemimpin Hamas sebelumnya diidentifikasi oleh raja diktator Qatar Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani saat berkunjung ke Jalur Gaza. Dan tempat-tempat yang dikunjungi raja lalim itu kemudian menjadi sasaran serangan rudal dan bom Israel.

Diberitakan sebelumnya Emir Qatar membagikan sejumlah jam tangan dan bolpoin ke beberapa pemimpin Hamas yang ternyata mengirimkan sinyal frekuensi rendah ke satelit Israel.

sumber-sumber, yang meminta untuk tidak disebutkan namanya, kepada Fars News Agency mengatakan, para pejabat militer Israel kemudian menggunakan sinyal yang diterima tersebut untuk menemukan keberadaan dan membunuh pejabat senior Hamas.

Sheikh Hamad tiba di Gaza pada 23 Oktober lalu adalah kepala negara pertama yang mengunjungi Gaza sejak gerakan perlawanan Palestina, Hamas mengambil alih kekuasaan di wilayah itu lima tahun yang lalu.

Emir Qatar juga berulang kali bertemu dengan para pemimpin Israel, dan bekerjasama meningkatkan pengaruh diplomatik negaranya di Teluk Persia. [Islam Times/on]

GARAMLADA: Mengapa kos lebuhraya <b>Jabor</b> jadi RM5bilion?

Posted: 11 Nov 2011 02:14 AM PST

KUALA LUMPUR: Kerajaan digesa menjelaskan isu berhubung bagaimana kos pembinaan lebuhraya Jabor di Kemaman menelan kos tinggi sehingga melebihi RM2bilion daripada kos asal. Ketua pembangkang, Dato'Seri Anwar Ibrahim berkata, kos asal pembinaan lebuhraya yang termasuk dalam projek Lebuh raya Pantai Timur (LPT) itu hanya bernilai RM3bilion, tetapi kini menjadi RM5 bilion. Anwar berkata demikian semasa berbahas di Parlimen pada 2 November lalu.

Lebih malang lagi, projek gagal disiapkan mengikut tarikh yang ditetapkan iaitu pada tahun lalu walaupun pembinaannya bermula tahun 2007, katanya yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh.

Kegagalan menyiapkan lebuh raya tersebut dibebankan lagi dengan masalah yang bakal dihadapi dengan persoalan siapa yang akan mengutip tol dan syarikat pemegang konsesi. Beliau mahu kerajaan mendedahkan pihak mana yang bertanggungjawab menyebabkan kelewatan dan peningkatan kos tersebut.

Selain itu beliau mendakwa semua masalah membabitkan kos dan kelewatan penyiapan LPT di Jabor adalah kerana kelemahan Jabatan Kerja Raya dan kementerian terbabit.

Selain itu beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh turut mempersoalkan projek membina jambatan di atas daratan di Kemaman, Trengganu dengan kos RM174 juta yang melebihi RM70 juta dari harga sebenar.

Kata Anwar, ia merupakan satu projek elit Umno/BN yang membina jambatan di daratan dan kosnya pula amat tinggi serta melebihi kos sebenar.

Beliau turut membidas sikap para pemimpin Umno yang lebih mementingkan diri daripada memikirkan derita rakyat dengan membuat cadangan untuk menaikan elaun wakil—wakil rakyat.

Sehingga kini, katanya kemiskinan tegar di kalangan rakyat masih belum diatasi, tetapi para pemimpin Umno sanggup membuat cadangan untuk menaikkan elaun wakil-wakil rakyat tanpa memikirkan derita rakyat.

Sumber berita: Harakah

Komen aku: Umno memang lebih naga daripada naga! Kalau tak buat begitu Umno tak akan kaya- pasti miskin papa! Serang PAS pun boleh diguna duit zakat, inikan pula duit buat lebuhraya!
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved