ads

Rabu, 21 September 2011

13 di marang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di marang - Google Blog Search


Guru tertoreh kepala pelajar <b>di Marang</b> |

Posted: 04 Aug 2011 02:47 AM PDT

No of View :1018

Seorang pelajar tingkatan dua sebuah sekolah menengah di Marang cedera di kepala selepas tertoreh pisau yang dipegang seorang guru dalam kejadian tengah hari semalam.

Akibat kejadian 12 tengah hari itu, Mohd. Hafirza Mujahid menerima lima jahitan di sebelah kiri kepalanya, manakala guru berusia 55 tahun tersebut ditahan polis kira-kira 12 jam kemudian.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, ACP K. Manoharan berkata, kejadian dipercayai berlaku apabila pelajar itu melanggar arahan guru lelaki tersebut yang tidak membenarkannya keluar kelas ketika dia sedang mengajar.

Berang dengan perbuatan pelajar itu, guru terbabit menjejaki Mohd. Hafirza sambil tangannya memegang sebilah pisau kecil, katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

"Guru itu akhirnya menjumpai pelajar berkenaan di sebuah kelas lain dan ketika cuba menarik tangan pelajar tersebut untuk kembali ke kelas, berlaku sedikit pergelutan menyebabkan pisau yang dipegang guru itu secara tidak sengaja telah tertoreh kepala pelajar terbabit," katanya. – Bernama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


Lensa ALAM RIA PASTI TERENGGANU 2011 <b>di Besut</b> | PASTI Kemaman

Posted: 11 Sep 2011 01:40 AM PDT

Pasti Kemaman | 1:40 AM | 0 comments

Ustaz Ridzuan Hashim, Timbalan Ketua DPPNT sedang menyampaikan ucapan perasmian penutup.

Ustaz Sulaiman Sulong, Pengarah PASTI Terengganu sedang memberi ucapan alu - aluan.

Timbalan YDP Besut bersama tetamu jemputan.

Ustaz Sulaiman (kanan) bersama Badaruddin (kiri) kelihatan segak dan bergaya.

Adik Nur Anis Afiqah Rais Ahmad dari PASTI Kemaman sedang menyampaikan pidatonya.

Peserta azan suboh sedang memperdengarkan azan.

Salah sebuah pasukan nasyid PASTI Kawasan sedang mempersembahkan nyayian.

Nampak kemas dan ceria dengan warna sedondon.

Pasukan nasyid PASTI Kawasan Kemaman menyampaikan lagu 'Adab Bersyukur'.

Peserta PASTI Marang yang muncul sebagai Juara Acara Azan Suboh.

Aksi menarik dari peserta acara bercerita kategori lelaki.

Salah seorang peserta nasyid PASTI Kemaman penuh debaran menunggu saat persembahan.

Peserta nasyid PASTI Kemaman yang ini nampak 'cool and calm' saje.

Adik Nur Afifah Najihah dari PASTI Kemaman menerima hadiah dari Pengarah PASTI Terengganu.

Ustaz Ridzuan Hashim sedang menyampaikan hadiah kepada pemenang acara nasyid.

Pengarah PASTI Terengganu menyampaikan cenderahati kepada Timbalan Ketua DPPNT sambil diperhatikan oleh Penyelaras PASTI Kawasan Besut.

Pasukan nasyid PASTI Dungun sedang mendendangkan lagu 'Sepohon Kayu'.

Peserta acara hafazan kategori perempuan dari PASTI Kawasan Kemaman sedang beraksi.

Peserta bercerita kategori lelaki nampak bergaya dengan baju raya.

Aksi adik Nur Afifah Najihah dari PASTI Kemaman muncul sabagai Juara Alam Ria PASTI Negeri Terengganu acara bercerita kategori perempuan.

Category:

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


Selamat Datang Ke Laman Web Rasmi Kementerian Sains <b>...</b>

Posted: 20 Sep 2011 06:17 AM PDT

GONG KEDAK, TERENGGANU (20 Sept. 2011) :  Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Datuk Seri Dr. Maximus Johnity Ongkili hari ini merasmikan bangunan Pejabat Meteorologi Gong Kedak milik Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) yang baru di Jalan Kuala Besut.

Sebelum ini Pejabat Meteorologi Gong Kedak telah menumpang di bangunan pentadbiran TUDM semenjak ia mula beroperasi pada bulan November 2004 untuk memberikan perkhidmatan meteorologi kepada TUDM Gong Kedak sempena penempatan Skuadron 11 untuk Pesawat Pejuang Sukhoi 30MKM.

 

Pejabat ini telah beroperasi sepenuhnya pada bulan Februari 2007 dan selaras dengan pertambahan fungsi, pejabat ini seterusnya berpindah ke bangunan baru pada 11 Januari 2011 bersebelahan TUDM Gong Kedak.

 

Pejabat ini bertanggungjawab membekalkan khidmat cuaca penerbangan untuk operasi penerbangan tentera udara di Kelantan dan Terengganu.

 

Di samping itu ia juga turut memberi khidmat nasihat ramalan cuaca kepada Bilik Gerakan Operasi Negeri Kelantan dan Terengganu terutama semasa musim monsun timur-laut  dan menyalurkan amaran atau maklumat berkenaan aktiviti seismik kepada Majlis Keselamatan Negeri Terengganu serta ibu pejabat Tenaga Nasional Berhad negeri untuk  memantau keselamatan Stesen Janakuasa Kenyir, Terengganu.

 

Bangunan baru ini dibina dengan kos RM4.7 juta di bawah peruntukan Rancangan Malaysia ke-9.

 

Pada masa yang sama, Menteri juga merasmikan tiga stesen meteorologi yang masing-masing terletak di Kota Bharu, Kuala Krai dan Kuala Terengganu.

 

Bersempena dengan majlis perasmian ini, beberapa aktiviti sampingan turut diadakan untuk pelajar-pelajar sekolah iaitu ceramah interaktif dan pameran yang dianjurkan oleh agensi-agensi MOSTI.

 

Dua ceramah interaktif mengenai keselamatan siber dikendalikan oleh CyberSecurity,  yang bertajuk "I Know What You Did Last Raya" dan "What Happened in Phuket" bertujuan memberikan pendedahan secara langsung kepada para pelajar agar lebih bertanggungjawab dan berwaspada semasa melayari laman sesawang.  Sebagai tambahan, METMalaysia  mengadakan ceramah yang bertajuk "Inovasi dan Kreativiti".

 

Satu pameran juga turut diadakan yang disertai oleh Agensi Angkasawan Negara, Pusat Sains Negara dang Universiti Malaysia Terengganu.  METMalaysia turut memberi peluang lawatan tapak kepada masyarakat untuk melihat sendiri kemudahan yang ada di Pejabat Meteorologi Gong Kedak.


Turut hadir di majlis pelancaran tersebut ialah Timbalan Ketua Setiausaha MOSTI Prof Datin Paduka Dr Khatijah Yusoff, ADUN Kota Putra Tuan Haji Muhammad Pehimi Yusof, Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia Dr Yap Kok Seng dan Komander Pangkalan Udara Gong Kedak Brigadier-Jeneral Mohd Fauzi Ahmad.

 

 

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


Malaysia IT Fair <b>di Kuala Terengganu</b> !! | ! MrIx

Posted: 21 Sep 2011 01:08 AM PDT

Wahai penduduk Kuala Terengganu sekelian pelusuk negeri...!!! Malaysia IT Fair kini akan berlangsung di Pusat Dagangan Terengganu pada 22-24 September 2011, Jam 11 Pagi hingga Jam 9 Malam!!
 Jadi, sesiapa yang nak cari barangan IT (atau meramaikan majlis ker...) boleh lah berkunjung ke Malaysia IT Fair ni....(Aku pun ada gak nak cari beberapa barang ..huhu)
 Untuk penduduk Kuantan, Kota Kinabalu dan Ipoh, nantikan kedatangan Malaysia IT Fair ni nanti yer~~

Nota : Nak beli headset dan Mouse... Headset aku (yang dah setahun lebih ni) dah berkarat dia punyer speaker dalam tu jadi sound pun tak best.. Mouse yang beli kat Low Yat pun asyik jatuh jer terus rosak dia punyer scroll...

Tolong Review Blog Saya di Alexa~
 Review http://www.homosapiensz.com/ on alexa.com

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


Heart Station: Drama sebabak minggu ini

Posted: 21 Sep 2011 06:58 AM PDT

Fuhhh...fuhhhhh..hanchuuummmm
Rindu kt blog tp sungguh xd mase nk mengarang
Lately sgt byk perkara berlaku
Seorg isteri...seorang anak...seorang menantu...seorang kakak..seorang pekerja...
Kenapa hari ni rajin sgt heh nk mengarang
Sbb terlalu byk yg mengganggu jiwa raga
Rase nk bercerita pasal last week yg masih segar di ingatan...cewahhh
Hubby datang Kuantan on Thursday
Sweet mengimbau kembali nostalgia di Kuantan sewaktu cinta berputik
Pandai die ngorat...slalu dtg Kuantan jenguk
semua plan kami xmcm ap yg di plan wiken ni
ahaha..tu la byk sgt berangan
We ol nk imbau kenangan breakfast di tpi pantai Telok Chempedak
Kalo bercinta dlu..seawal 7 pagi kami da terpacak
Menikmati keindahan ciptaan Allah
Tapi...this time...non hado...
pukol 11pg br smpai sane...
Breakfast hapenye...hancuss
Ntah la beruk mane buat cubaan bunuh diri
Tinggal awek kt sbelah terpinga2
tp jalan skit...aircond da panas
Terpakse laaa exit Kuantan balik pg workshop
Bumper habis senget benget
Radiator ngn aircond senget benget trputus wayar
nk mengimbau sgt la~ haha
Buat report polis pelbagai2 urusan
Bkn sng...sbb disusahkan bnda senang
Bnda simple pon mcm2 nk kne buat
Ak cube utk kelihatan tenang walopon berombak dlm hati
At one point..Berderai jugak air mata bila memikirkan dugaan
Alhamdulillah ade suami yg menenangkan hati
Penat pikir mcm mane laaa nk g keje xd kete
Nk sewa seminggu terbakar la fulusss
Idea bernas dtg di pagi hari
sbb tu org tua marah tdo pas subuh
time tu la idea bernas maii
Ajak hubby bli tiket blk Terengganu..pinjam kereta mak
selesai2 uruskan kereta msk bengkel
sempat jugakkk merasa brekfes tpi Telok Cempedak d pagi hari
kami tergopoh gapah lg nk naik bas kol 3.15 ptg
*Bajet sweet nek bas same2.ehehe
Tunggu agak lameeee bas xdok lg
Rebut2 la nk naik...padahal xkemane pon bas tu...
Da tunjuk tiket kt drebar bas..
Hubby berusaha keras cr seat couple yg mgkin org nk tuka
agaknye mamat tpi awek tu mst sumpah2 kitorg
Potong can nk ngorat awek tu
kami mencegah maksiat dikk
baru pacik bas tu nk announce bajet mcm lam kapal terbang
"Dalam bas ni ad terlebih 3 org penumpang..Sesape yg tertukar bas..
pandai2 la nanti kt Kemaman turun"
Gelabah cr tiket hubby letak sepah2 lam beg
Pastu try la tnjuk kt pacik tuuu
"Pacik ckp ad nombor 605..mane nombor tu?"
Segalanya berlaku dgn serentak
"Haaaaa..ni salahhh niiii...ni bkn bas ni! Bas kamu 3.15.
*Derrr pacik jalan pon nk dekat kol 4 kottt~
Pintu terbukak luas utk kami turun
Berbesar hati btol drebar bas tu kannn
"Bas kamu kt blkg bas ni td"
Yakinnnnn je ak n hubby turun dr bas
Kelibat terminal pon xnmpk daa
Ade hati plak si isteri comel ni....
"Bang...jom lariiii...sempat lg niii"
*ni la akibat dpt isteri cergas
Maka berlari lah kami berdua mcm masuk marathon gituu
Ak nmpk bas kami kot dtg dr depan...
"Bang..tahan bas tu bang..."
Suami yg macho dan isteri yg ayu
Melompat2 tgh jalan tahan bas
Korg penah tgk muvee x part ni
Ni mgkin byk pengaruh movie la ni kot
Tahan bas gaye artis sesat tgh hutan
Ak nmpk muke drebar ngn konduktor tu trpinga2 dlm bas
Naseb baekkkk derang stop jugak
terkinje2 tgh jalan smbil buat gerakan bibir "Berenti pacikkk"
dgn muke pnuh harapan..mata bersinar2
berlumba2 kami explain kt drebar bas tu
"Pacik kami trsalah nek bas dpn pacik"
"Pacik..kame trtukar bas pacik"
Pacik tu buat muke toye je yg bermaksud "dah.naik cepat"
Elok couple seats kami yg tlh di book dgn btolnye kosong
Terlanggar biawak sbg penutup acara
smua binatang bunuh diri sndiri
Kereta terpakse claim insurance
xmmpu nk byr mahal2 klo xclaim
Ku mengharapkan kekuatan dan ketenangan dari Mu
dan permudahkan segala urusan kami
Ada hikmah di sebalik semua ini
segalanya berlaku setelah Kau memberikanku kekuatanku
semoga segalanya berakhir dgn baik

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


GEER 2011 – Kuala Terengganu | Proton Exora Club Blog

Posted: 18 Sep 2011 09:27 PM PDT

DSC_0270

Kuala Terengganu 17 Sept- Negeri penyu menangis telah menyaksikan satu sejarah perhimpunan kelab kereta iaitu Exora Owners Club Malaysia(EOCM) cawangan wilayah timur menganjurkan satu perhimpunan terbesar pemilik-pemilik exora pantai timur untuk julung kalinya yang mana Terengganu telah dipilih menjadi tuan rumah menganjurkan Gathering Exorianz Eastern Region atau GEER 2011.

Idea menganjurkan GEER 2011 dipelopori bersama En.Hizam Mustafa (Alongkuantan) sebagai Ketua EOCM Wilayah Timur dan En.Kadir Kadiri (KK) iaitu Ketua Negeri Terengganu yang mana telah berlangsung tempuh beberapa bulan untuk mencari satu tarikh yang sesuai.Difahamkan En.Kadir Kadiri pada masa itu belum lagi memegang jawatan Ketua Negeri Terengganu dimana cadangan mengadakan perhimpunan tersebut datang dari En.Kadir Kadiri sendiri dan dipersetujui oleh Ketua Wilayah Timur En.Hizam Mustafa.

Setelah beberapa siri perbincangan antara mereka dari segi pemilihan tarikh dan sebagainya,akhirnya 16 hingga 17 Sept 2011 iaitu sempena cuti hari Malaysia yang ke 54 telah dipilih dan ditetapkan.Pada mesyuarat untuk pertamakalinya yang dihadiri ajk yang dilantik,perubahan tarikh dan jadual diubah kepada hanya satu hari sahaja bagi pengurangan kos dan masa.

Walaupun pada peringkat permulaan menghadapi kesukaran dari kos penganjuran, ajk dan kemudian ditukarkan kepada CREW GEER 2011 dengan daya usaha bersama, En.Kadir Kadiri berusaha mencari beberapa pihak yang sudi menaja GEER 2011.

Akhirnya pengurusan Indahsari Otomobil Sdn.Bhd melalui pengurusnya En.Hamzah, sudi memberi sumbangan penajaan dari segi penggunaan premis mereka,jamuan Raya Perdana,hadiah-hadiah sumbangan dan sumbangan untuk anak-anak yatim Rumah Tunas Harapan Darul Hilmi.Anak-anak yatim tersebut juga mendapat sumbangan 5 buah basikal hasil dari derma dan jualan no.siri sticker yang dicetus idea oleh En.Kadir Kadiri


Tanggal 17 Sept 2011,akhirnya GEER 2011 telah berjaya dilangsungkan dengan jayanya dan dihadiri sebanyak lebih kurang 50 buah exora peserta-peserta yang terdiri dari wilayah timur dan wilayah tengah.Sepertimana yang dirancangkan,pendaftaran peserta-peserta GEER 2011 telah berlangsung di perkarangan Masjid Terapung,Lagun Kuala Ibai pada jam 10.00 pagi dengan pembahagian barangan cenderahati dan penampalan sticker disamping melekatkan bendera Malaysia dikenderaan masing-masing.


Sesi pengenalan Crew GEER 2011 dan taklimat berkonvoi oleh pasukan polis trafik Kuala Terengganu telah diadakan untuk menerangkan tatacara dan disiplin berkonvoi.Seramai 28 anak-anak yatim bersama penjaga  yang didatangkan dengan sebuah bas yang disewa khas kemudian dibawa berkonvoi dengan exora peserta-peserta bagi memberi peluang kepada mereka merasai menaiki exora,MPV pertama buatan Malaysia dan seterus berkonvoi mengelilingi bandaraya Kuala Terengganu.

ex10


Konvoi yang diiringi pasukan polis trafik tiba dipremis penaja rasmi sekitar jam 1.00.Semua kenderaan peserta-peserta disusun diperkarangan premis penaja di Jalan Kamaruddin.Sementara menunggu acara perasmian dilangsungkan,peserta-peserta dijamu selera dengan pelbagai hidangan dan nyanyian oleh penyanyi undangan.

exs10


Acara perasmian dimulakan dengan bacaan doa dan seterusnya ucapan perasmian oleh Pengarah Indahsari Otomobil Sdn.Bhd,Mr.Kenny Teo dan disusuli oleh Pengerusi GEER 2011 merangkap Ketua Negeri Terengganu En.Kadir Kadiri yang membuat ucapan alu-aluan kepada peserta-peserta dan ucapan terimakasih kepada semua yang terlibat menjayakan GEER 2011.En.Hizam Mustafa selaku Ketua Wilayah Timur mengambil giliran menyampai ucapan beliau.

dscf3011n

dscf3015q
Acara seterus adalah penyampaian sumbangan basikal kepada anak-anak yatim kepada wakil oleh En.Hizam Mustafa kemudian penyampaian cenderahati berbentuk plak kepada penaja rasmi oleh Pengerusi GEER 2011 kepada Pengarah Indahsari Otomobil Sdn.Bhd, Mr.Kenny Teo.Kemudian berlangsung beberapa acara yang disusun oleh pihak penaja rasmi beberapa sukaneka,pertandingan exora tercantik,baju melayu tercantik,baju kurung tercantik,baju raya sedondon dan lain-lain lagi acara.Majlis tamat tepat jam 5.00 petang.


Seterusnya kenderaan peserta-peserta dengan diiringi polis trafik berkonvoi ke Masjid Kristal,Taman Tamadun Islam,Pulau Wan Man untuk acara terakhir yang dijadualkan pada sebelah siangnya.


Pada sebelah malamnya jam 10.30 malam,satu TT Santai GEER 2011 telah diadakan diPantai Batu Burok yang mana telah dialih tempat yang sebelum dirancangankan di Pulau Warisan dan dihadiri beberapa peserta-peserta GEER 2011.

*lapuran wartawan lokasi GEER 2011 – Kizz Kazz

Untuk melihat gambar-gambar,sila lihat di:
http://protonexora.com.my/forum/index.php?topic=7149.0

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


Jalur Gemilang megah <b>di</b> dasar lautan

Posted: 13 Aug 2011 10:01 PM PDT


Bersama Presiden Coral Malaysia, Jamhariah Jaafar (tiga dari kiri) dan sebahagian daripada peserta 'Merdeka Dive' di Pulau Bidong, Terengganu.

SEHINGGA hari ini, jelitawan Fauziah Latiff tidak dapat melupakan siri penyelaman 'Merdeka Dive' di Pulau Bidong, Terengganu pada 28 hingga 31 Julai lalu.

Misi perjalanan yang disifatkan cukup berbeza berbanding sebelumnya. Apabila fokus kali ini lebih kepada tanggungjawab mengibarkan Jalur Gemilang di Galeri Dasar Laut Pulau Bidong.

Untuk tujuan itu, duta Persatuan Pemuliharaan Terumbu Karang Malaysia (Coral Malaysia) ini merealisasikan impian tersebut bersama 60 ahli lain termasuk Presidennya, Jamhariah Jaafar.

Mereka menyelam bersama sehingga 15 meter kedalaman sebelum tiba ke lokasi sasaran. Persiapan dan latihan dilakukan pada hari Jumaat (29 Julai) sebelum upacara rasmi pada keesokan harinya.

Menariknya, penghormatan rasmi dilakukan penuh adat dan tertib. Seperti di perhimpunan sekolah ada seorang konduktor di hadapan bertindak mengetuai nyanyian lagu kebangsaan iaitu Negaraku.

Sementara, ahli Coral Malaysia yang lain dikehendaki beratur di hadapannya sebelum upacara naik bendera dilakukan oleh wanita yang mudah disapa Jee ini.

"Biarpun masing-masing tidak mendengar nyanyian Negaraku kerana memakai alat pernafasan, tapi bunyi buih yang keluar dari corong itu sudah memadai.

"Saya yang duduk di hadapan mereka pula sedaya upaya memasang telinga memastikan dendangan Negaraku seiring dengan perbuatan menarik tali Jalur Gemilang," ceritanya sewaktu bertemu di pejabat Broadway Acre yang terletak di Ara Damansara, Petaling Jaya baru-baru ini.

Seiring dengan itu, gerak badan Jee cukup bersemangat bercerita perincian kenangan penuh makna di lokasi yang turut meletakkan enam replika warisan Terengganu di situ.

Ia terdiri dari replika Gerbang Negeri Terengganu, Batu Bersurat, tepak sirih, tengkolok, keris dan perahu payang selain tambahan lori dan bas.

Pulau Bidong terletak di Timur Laut perairan Terengganu iaitu kira-kira 30 batu nautika dari Kuala Terengganu. Pulau Bidong juga dikenali sebagai 'syurga bagi penyelam skuba' disebabkan keadaannya yang bebas daripada pembangunan melampau.

Program selama empat hari itu turut mendapat sokongan penuh dari pihak Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Tourism Malaysia sepanjang berada di sana.

"Kami menyelam semata-mata untuk menyatakan rasa cinta terhadap negara. Tidak kira sama ada di daratan atau lautan. Meskipun tak besar, tapi sudah memadai.

"Sambil menyelam skuba, menjalankan aktiviti pemuliharaan terumbu karang, dapat juga menyatakan rasa bangga menjadi warganegara Malaysia," sambungnya lagi.

Kepuasan diri

Mengulas tentang kepuasan menyelam skuba, wanita ini melemparkan senyuman menawan. Duta produk kecantikan SK-II itu memberitahu dia cukup mementingkan soal pengalaman berbanding kepuasan sendiri.

Banyak perkara yang menyebabkan dia berfikir di kala perseorangan di lautan yang cukup meluas itu.

"Jika anda rasa sudah cukup besar jika di atas darat, cuba rasakan situasi ketika menyelam ke dasar laut. Di situ, anda akan terasa kecil, bersendirian dan tiada sesiapa yang akan menolong andai berlaku kecemasan.

"Begitu juga dengan kehidupan. Buat apa nak berbangga dengan kemewahan dan apa sahaja di bumi. Sebab bila tiba masanya, anda akan pergi berseorangan menghadap-Nya," dedahnya tentang apa yang dialami setiap kali berada di alam marin.

Pada masa yang sama, Jee memberitahu bahawa keinsafan timbul setiap kali dia memulakan aktiviti menyelam sejak tahun 2000.

Perincian tentang kehidupan sebenar meningkatkan tahap kesedaran tentang alam semulajadi seperti mana yang dirasai tatkala ini.

Semua aktiviti Coral Malaysia boleh diketahui menerusi laman web http://coralmalaysia.com.

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


28 lampu isyarat sepanjang 40 kilometer

Posted: 16 Sep 2011 04:07 AM PDT

- Umno/BN gagal menangani masalah rakyat
HULU TERENGGANU - "Saya tidak nafikan kemungkinan ada pihak tertentu sengaja mengambil kesempatan mengaut keuntungan, saya difahamkan, harga bagi satu set lampu isyarat RM150,000 setiap unit bayangkan kalau ada 28 set," kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu Haji Muhyiddin Abdul Rashid.

Beliau menyelar pihak parti yang memerintah, Umno dan Barisan Nasional (BN) kerana gagal mengambil perhatian terhadap masalah yang dihadapi oleh masyarakat.

[Gambar; Haji Muyiddin melayani anak-anak muda yang turut menjadi tetamu Majlis Sambutan Hari Raya DUN Kuala Berang]

Menurutnya, matlamat membesarkan jalan dari Kuala Terengganu ke Kuala Berang tidak mencapai matlamat apabila terlalu banyak lampu isyarat yang dipasang sepanjang jalan tersebut.

"Sekarang ini menjadi rungutan di kalangan masyarakat, matlamat meluaskan jalan ini supaya perjalanan menjadi lebih lancar, cepat dan menjimatkan,

"tapi dengan 'banyaknya' traffic light (lampu isyarat) yang ada sekarang ini ada 28 lampu isyarat, sedangkan jarak perjalanan hanya 40 kilometer,"jelasnya ketuika bercakap kepada pihak media pada Majlis Sambutan Hari Raya DUN Kuala Berang pada Rabu, 14 Sptember

Menurutnya, dengan jumlah sebanyak itu, nisbahnya tidak sampai jarak setiap dua kilometer ada satui lampu isyarat.

Katanya, itu tidak termasuk lagi jalan yang sedang dlam pembinaan di antara pekan Wakaf Tapai dengan bandar Bukit Payong.

Oleh itu beliau yang juga Setiausaha PAS Hulu Terengganu menyarankan supaya pihak berkenaan mengkaji semula kemudahan lampu isyarat tersebut.

Menurutnya ia telah menyebabkan kesesakan lalu lintas dan kerap berlaku kemalangan terutamanya pada musim perayaan.

"Kita dapati pada (sanbutan) Hari Raya (Edul Fitri) baru ini, kesesakan (lalulintas) yang melampau (berlaku), banyak accident (berlaku kemalangan) langgar belakang (kereta) apabila yang depan 'brake' yang belakang langgar,"tegasnya.

Menurutnya, sekiranya jalan yang sedang dalam pembinaan turut dipasang dengan lampu isyarat apabila ia siap kelak, dianggarkan sebanyak 40 lampu isyarat dalam jarak perjalanan 40 kilometer.

Berdasarkan harga satu set lampu isyarat RM150,000 menurut Haji Muhyiddin, harga keseluruhannya mencecah RM600,000.

LAWATAN BERINFORMASI KE AKADEMI BOMBA <b>WAKAF</b>

Posted: 02 Jul 2011 04:51 PM PDT


Pada 28 Jun 2011 seramai 40 orang murid yang mewakili unit beruniform sekolah bersama 5 orang guru pengiring telah mengadakan satu lawatan berinformasi ke Akademi Bomba Wakaf Tapai, Marang, Terengganu.
Kunjungan ke Akademi Bomba ini adalah bertujuan untuk memberi pendedahan kepada murid-murid tentang peranan dan fungsi ahli bomba di Malaysia.Peranan bomba bukan sahaja memadamkan kebakaran tetapi bomba menyelamat dari pelbagai aspek yang meliputi kemalangan yang berlaku di atas tanah, di dasar laut dan juga di udara.
Disamping itu, pihak Akademi Bomba juga telah membuat demostrasi cara untuk memadamkan kebakaran dengan betul.Beberapa orang murid telah diberi peluang untuk mengunakan alat pemadam api dengan betul bagi memadamkan kebakaran.Lawatan ke Akademi Bomba ini telah memberikan banyak informasi kepada murid-murid.Jutaan terima kasih di ucapkan kepada pihak Akademi Bomba Wakaf Tapai, Marang diatas layanan mesra dan sudi menerima kunjungan dari SK Bukit Wan.

13 di kerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kerteh - Google Blog Search


Ribut Bagai Tsunami Melanda <b>Di</b> Felda <b>Kerteh</b> | My Berita

Posted: 18 Sep 2011 09:03 PM PDT

KEMAMAN – Lebih 220 buah rumah milik peneroka Felda Kerteh 5 dan Felda Kerteh 6 dekat sini rosak akibat dipukul ribut dan angin kencang kelmarin.

Kejadian pada pukul 4 petang itu berlaku hanya dalam tempoh lima minit.

Sekurang-kurangnya lebih sepuluh batang pokok turut tumbang di sepanjang jalan memasuki ke Felda itu.

Pokok-pokok itu turut merosakkan pelbagai harta benda termasuk beberapa buah kenderaan.

Seorang peneroka, Mekzah Daud, 46, berkata, kejadian itu merupakan yang pertama berlaku di Felda Kerteh sejak lebih 20 tahun dia tinggal di sini.

Katanya, hujan lebat yang turun disertai angin kencang mengingatkan dia kepada kejadian tsunami yang pernah ditonton melalui televisyen apabila rata-rata atap rumah di kampung berkenaan tercabut dan rosak teruk.

"Keadaan ketika itu menakutkan ekoran bunyi bising apabila atap rumah tiba-tiba pecah ditiup angin sehingga menyebabkan air memasuki rumah.

"Ketika itu, saya dan enam orang anak saya terus memasuki sebuah bilik sambil berpelukan kerana bimbang sesuatu yang buruk akan berlaku," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Ibu tunggal, Zawiyah Mohd., 47, pula berkata, kejadian angin kencang itu berlaku dalam tempoh singkat namun kesannya amat menakutkan.

"Rumah di kampung ini terletak berdekatan antara satu sama lain dan saya dapat lihat atap rumah jiran diterbangkan angin," cerita wanita itu.

Sumber

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


MEDIA SUKAN » <b>Terengganu</b>, <b>Negeri</b> Sembilan kutip 3 mata penuh

Posted: 06 Sep 2011 07:22 PM PDT

Kuala Lumpur – Barisan pemain Irfan Bakti malam tadi memulakan kempen Piala Malaysia dengan baik malam tadi apabila mudah menewaskan Sime Darby 3-0 pada aksi kumpulan B.

Juara Piala Malaysia yang juga naib juara Liga super itu menampilkan aksi meyakinkan apabila berjaya memperolehi gol seawal minit ke-5.

Bermain di gelanggang lawan di Stadium majlis Perbandaran Selayang gol pertama dihasilkan menerusi tandukan Joseph Kalang selepas menyambut umpanan Reeshafiq Alwi hasil sepakan sudut Ashari Samsudin.

Pada minit ke-32, Terengganu menambah gol kedua selepas rembatan kencang kaki kanan Reeshafiq dari luar kotak penalti berjaya melepasi jangkauan penjaga gol Sime Darby, Soffuan Tawil.

Terengganu terus menampilkan penguasaan penuh separuh masa kedua dan hasilnya Abdul Manaf Mamat berjaya meledak gol ketiga Terengganu selepas menyudahkan lorongan cantik pemain gantian, Ailim Fahmi Kamaruddin pada minit ke-84.

Sementara itu, pada satu lagi aksi Kumpulan B malam tadi, naib juara musim lalu, Negeri Sembilan berjaya menewaskan juara Liga Perdana, PKNS 2-1 di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya, Kelana Jaya.

PKNS membuka jaringan menerusi pemain tengah Mohd Norhafizzuan Jailani pada minit ke-8 sebelum Hairuddin Omar menyamakan kedudukan pada minit ke-14. Shahurain Abu Samah pula menjaringkan gol kemenangan Negeri Sembilan untuk memuktamadkan keputusan dengan 2-1.

Dalam saingan kumpulan A Sabah gagal memanfaatkan peluang ditempat sendiri apabila sekadar seri bertemu Perak manakala Johor turut gagal mencatat kemenangan di Larkin apabila ditewaskan oleh Kedah dengan 2-0.

Gol Kedah dijaringkan oleh Khyril Muhymeen pada minit ke-6 dan 80.

Dalam saingan kumpulan C satu lagi wakil johor iaitu Johor FC turut gagal mencari mata awal apabila tewas kepada Felda United di Pasir Gudang.

Gol-gol Felda United dijaringkan oleh Farderin Kader pada minit ke-44 dan 67.

satu lagi saingan kumpulan C, Kelantan seperti dijangka memperolehi 3 mata penuh setelah berjaya menewaskan Sarawak 2-0 di Stadium Negeri Kuching.

Aksi separuh masa pertama berkesudahan tanpa jaringan namun Kelantan berjaya memperolehi gol pertama pada minit ke-69 menerusi Norshahrul Idlan Talaha sebelum S.Chanturu menutup saingan dengan gol kedua pada minit ke-85.

Pada aksi kumpulan D pula Selangor masih lagi gagal mencari rentak terbaik apabila kalah tipis 1-0 kepada T-Team di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu.

Gol T-Team dijaringkan oleh Norfazly Alias pada minit-73.

Pertemuan PDRM dan Kuala Lumpur di Paroi pula menyaksikan wakil ibu kota itu berjaya membenam PDRM 3-0 hasil jaringan sendiri Azrul Azam pada minit ke-44 sementara Badrul Hisyam Azmi dan Yong Kuong Yong masing-masing menyumbat gol pada minit ke-64 dan 76.

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


Pusat Komputer Recon Terbesar: Pesta Komputer Recon <b>di Chukai</b> <b>...</b>

Posted: 16 Jun 2011 05:43 AM PDT

Kali kedua PESTA KOMPUTER RECON diadakan di Ruang Legar Casa Limbong (belakang Central Point), Chukai, Kemaman pada 25 Jun - 2 Jul 2011. Pelbagai jenis set komputer yg bermula dari harga RM 299 dgn warranty 3 bulan.
Pentium D Dual Core 3.2 Ghz Socket 775
4 USB Port on back / 2 USB Port on front
HDMI Socket / 19" Branded LCD
Free : keyboard, mouse, speaker, usb hub, headphone
RM 1150!!......

6 Month Hardware Warranty 

13 di kijal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kijal - Google Blog Search


LEMANG, SATA DAN JERUK <b>KIJAL</b> - <b>Kijal</b>, Malaysia Travel Blog

Posted: 18 May 2011 08:44 PM PDT

Flag of Malaysia  , Terengganu,
Tuesday, May 17, 2011

Dalam perjalanan balik nampak gerai panjang tepi jalan dok jual lemang. Singgah mai sat tgk apa lagi ada..Jeruk dan sata pun ada..beli secukup rasa..selepas itu meneruskan perjalanan ke Kemaman..

Pantai Penunjuk
Pantai Penunjuk di Kijal ini sering menjadi tumpuan pengunjung terutama pada hujung minggu dan hari cuti. Kijal merupakan sebuah pekan kecil yang terletak 32km dari Bandar Chukai, Kemaman. 


Selain dari perkampungan nelayan, Pantai Penunjuk di Kijal juga merupakan salah satu destinasi pelancongan utama di Daerah Kemaman. Suasana yang tenang dan pemandangan indah menjadikan Pantai Penunjuk destinasi percutian dan persinggahan popular di Kijal. Pelbagai kemudahan disediakan di Pantai Penunjuk seperti Wakaf dan juga Taman Permainan Kanak-kanak.


Sekiranya anda berkunjung ke sini, nikmatilah makanan tradisi Lemang yang amat terkenal di Terengganu. Lemang dihasilkan dari beras pulut dan santan yang dimasukkan dalam ruas buluh. Kemudian dilapik dengan daun pisang sebelum dimasak. Selain Lemang, anda juga berpeluang merasai keenakan durian jika datang berkunjung pada musim durian. 

13 di kuala besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala besut - Google Blog Search


Suspek ketiga culik gadis 15 tahun <b>di Kuala Besut</b> berjaya ditahan <b>...</b>

Posted: 20 Aug 2011 07:13 PM PDT

Posted on August 21, 2011, Sunday

BESUT: Seorang pemuda 23 tahun yang merupakan suspek ketiga kes culik gadis berumur 15 tahun di Kampung Alor Peroi, Kuala Besut pada 12 Ogos lalu berjaya ditangkap pagi kelmarin.

Ketua Polis Daerah Besut, Supt Kamaruddin Zakaria berkata, suspek ditangkap ketika sedang tidur di sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Gong Manok, Semerak di Kelantan oleh polis pada kira-kira jam 10.30 pagi.

Katanya, suspek cuba melawan dengan menggunakan sebilah parang yang diletakkan di bawah bantal tetapi kecekapan anggota polis dapat memberkasnya selepas berlaku pergelutan.

"Suspek direman selama seminggu bermula semalam," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kampung Raja di sini semalam.

Siasatan mendapati suspek adalah positif dadah dan pernah ditahan kerana terbabit dengan kes jenayah seksual, katanya. Dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 9.15 malam, 12 Ogos lepas, suspek bersama dua individu lain telah melarikan gadis berkenaan di hadapan sebuah kedai runcit di Kampung Alor Peroi, Kuala Besut dengan sebuah kereta Perodua Kancil.

Tindakan pantas bapa gadis berkenaan melaporkan kejadian itu kepada pihak polis telah menemukan gadis berkenaan yang disembunyikan di sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Gong Manok, Pasir Putih, Kelantan.

Dua lelaki berumur 25 dan 17 tahun berjaya diberkas tetapi suspek ketiga telah melarikan diri terlebih dahulu sebelum polis sampai.

Dalam perkembangan lain, Kamaruddin berkata, polis percaya empat suspek (lakaran imej) dapat membantu polis menyelesaikan lima kes jenayah jalanan seperti samun dan ragut di sekitar daerah Besut sepanjang bulan Julai dan Ogos yang membabitkan nilai kehilangan barang berjumlah lebih RM20,000.

Katanya, individu yang dikenali melalui lakaran imej dipercayai berumur di bawah 30 tahun dan merupakan penduduk tempatan. — Bernama

Sehubungan itu, beliau meminta kerjasama orang ramai supaya melaporkan segera kepada polis sekiranya kenal atau tahu di mana semua suspek dengan menghubungi IPD Besut di talian 09-6956200 atau mana-mana balai polis. — Bernama

13 di bukit besi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di bukit besi - Google Blog Search


AWANG JABAR DALAM KENANGAN « RontogDaily.Com

Posted: 20 Sep 2011 08:39 AM PDT

September 20, 2011

Oleh: Zabidi Saidi

Pagi ini dalam facebook, saya terkejut membaca fb Pena Klasik mengenai bekas ahli parlimen Dungun, Datuk Awang Jabar meninggal duniaakibat  terlibat dalam kemalangan jalan raya di Kg Tuman, Marang pagi ini. Beliau dalam perjalanan menghadiri majlis TPM, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Dungun.

Allahyarham adalah bekas Setiausaha Parlimen Kementerian Belia dan Sukan dan menjadi ahli parlimen Dungun selama empat penggal (1978-1990). Pada tahun 1995, beliau bertanding di kerusi DUN Bukit Besi. Pada tahun 1999, beliau gagal mempertahankan kerusi DUN Bukit Besi yang menyebabkan kerajaan BN Terengganu tumbang.

Beliau adalah bekas Exco Pemuda UMNO Malaysia ketika Anwar Ibrahim menjadi Ketua Pemuda. Beliau juga disebut-sebut sebagai MB Terengganu yang menyebabkan Tan Sri Wan Mokhtar amat mencemburuinya.

Pada tahun 1993, saya menulis buku Dilemma Yusof Noor yang menyebut Awang Jabar adalah seorang calon MB Terengganu selepas Wan Mokhtar. Allahyarham memarahi saya kerana kononnya beliau mengugut Wan Mokhtar jika beliau tidak bertanding pada pilihanraya umum 1990, Ustaz Ibrahim Azmi sudah hubunginya untuk jadi calon Semangat 46 di Dungun.

Rupa-rupanya orang berkelulusan agama kuat dendamnya. Sampai sekarang setiap kali terserempak dengannya, dia akan ungkit buku itu yang sudah 18 tahun berada di pasaran. Bila dia marahi saya, saya senyap saja kerana saya sudah tahu dendamnya tidak pernah padam.

Ketika tsunami 1999, saya turut berada di rumah Wan Mokhtar di Chukai menerima berita kekalahan BN. Wan Mokhtar tak sangka Awang Jabar kalah tipis di Bukit Besi. Wan Mokhtar menaruh harapan yang tinggi BN menang di Bukit Besi.

Saya tak pernah berdendam dengan Awang Jabar walaupun beliau pernah memarahi saya di hadapan orang ramai di Dungun. Saya maafkan dia. Al-Fatihah buat beliau.

Nasional
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved