ads

Khamis, 18 Ogos 2011

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


Mrs.AGS : Jom bercuti <b>di Pulau Redang</b>

Posted: 20 Jun 2011 10:37 PM PDT

Salam.. dah ada plan nak bercuti kat redang tak? kalau ada meh tengok pakej yang AGS tawarkan kepada uolls.. tapi dengan syarat uolls kena pergi dalam bulan SEPT till OCT sahaja.. mean after raya lar kan.. duit rayakan tengah banyak.. hihih...

eh tapi betul taw.. bulan ni je yang murah pakejnya dari bulan2 yang lain.. just for my readers sahaja. tengok dulu ok...



 
  • Check in time 12.00noon, check out time 9.30am.
  • Starndard room with attached bathroom, toilet & aircond.
  • Child fare (4 – 11 years old) 60% from the adult fare.

                                                               Check In
                                                               Refreshment and briefing
12.30pm – 2.00pm                          Lunch
3.00pm                                                Snorkeling
After Snorkeling                                Tea Time
7.00pm – 8.30pm                             Dinner
Night                                                     Free at leisure
8.00am-9.30am                                Breakfast
10.00am                                              Snorkeling
12.30pm – 2.00pm                          Lunch
3.00pm                                                Snorkeling
After Snorkeling                                Tea Time
7.00pm – 8.30pm                             Dinner
Night                                                     Free at leisure
8.00am-9.30am                                Breakfast
9.00am                                                Check out from room
To BE Advised                                    Boarding to mainland
  • 1.       For 4 Day 3 nights package , Day 2 itinerary is repeated for Day 3
  • 2.       Please be punctual for snorkeling trip and boat transfer to mainland during check out
  •                   Late comers will not be entertained and are responsible for their own arrangement
  •                   Any Missed snorkeling trip will not replaced
  • 3.       Any request for late check out departure is subject to prior arrangement and room availability
  • 4.       Please report and be the reception not less than ½ hour before boat departure.

Kalau ada yang berminat, boleh buat booking 1 bulan sebelum tarikh pilihan anda.
Check in date dari 4 Sept till 13 Oct 2011. This time murah dari bulan2 yang lain.
Harga kat atas tu berdasarkan seorang ye..
contoh uols ada 4 orang, nak share bilik, harga per person kena bayar RM295.
Bukannya RM295 dibahagikan 4 orang. erk? faham kan..
ada apa2 lagi email at ainrozilah@live.com..

thanks

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Beladau Seri: <b>Pulau Redang</b> Dalam Kenangan 2011 ( Part II <b>...</b>

Posted: 14 Jul 2011 09:54 AM PDT


Kali ini saya  ingin berkongsi dengan Anda tentang landscape yang terdapat di Pulau Redang ini.  Foto ini diambil pada waktu tengahari di tepi pantai dan ianya langsung tidak di edit  kerana saya ingin mengekalkan keadaan semulajadi pada waktu tersebut. Lihatlah betapa cantiknya dan landainya  pantai yang ada di Pulau Redang ini . Terasa bangga jugak bila negara kita mempunyai pantai secantik ini. Tidak hairanlah ramai pelancong dari luar negara suka datang ke Pulau- pulau yang terdapat di negara kita. Kadang saya pernah bertanya kepada pelancong dari negara luar khususnya Eropah . Mereka sanggup tinggal hampir berbulan - bulan di pulau - pulau kat sini kerana sukakan keindahan yang ada di sekeliling pulau . Bagi yang sukakan kedamaian dan ketenangan kat sini adalah tempat yang sesuai untuk Anda dan keluarga berehat. Bagi photographer persendirian, kat sini pun banyak gambar - gambar menarik yang boleh di ambil. Yang paling best adalah semasa shoot mentari terbit dari ufuk timur..Kalau tak percaya ...Jom kita tengok gambar - gambar yang saya snap semasa beberapa hari bersantai di sini ...Jom..Jomm..

 
Foto ni di ambil dari sudut tepi pantai . Chalet yang ada dalam gambar ini adalah kepunyaan Laguna Redang 
Wah..begitu landai sekali pantai yang terdapat di sini . Ianya  adalah selamat untuk kanak - kanak bermandi manda di sini.

Kelihatan Nabihah dengan gaya machonya baru lepas mandi di tepi pantai
  Yezzar...sayalah  juara Prince of the Night bagi tahun 2011. Tak sia - sia saya pakai baju kungfu naga nie...ada aura ...
Foto ni di ambil ketika sebelum matahari terbit. Bihah pun telah bagun awal untuk melihat fenomena matahari terbit yang menunjukkan bermulanya siang..
 Itu dia faiq pun telah bangun dari tidur serta telah sama - sama menunggu saat kemunculan mentari di ufuk timur..Saat - saat sebegini bukan senang untuk kita lihat secara " live " . Ianya memerlukan kesabaran dan pengorbanan untuk bangun seawal pagi ..Jom kita tengok... ( foto ekslusif dari Zuhal Nakhoda - copyright reserved 2011 )
Itu dia mentari telah mula menunjukkan wajahnya dari ufuk timur..
Mentari beransur - ansur menampakkan wajahnya yang sebenar ..
kelihatan mentari mula mengintai di sebalik awan

Dan akhirnya mentari memberi sinar kepada semua makhluk Allah di muka bumi ini atas arahanNYA. Ianya menjadi petanda bagi Ahli - ahli Fikir...Bersyukurlah bumi ini masih lagi diterangi mentari dan esok masih ada ..
sekali sekala bersantai di sini sambil mengadap laut biru  mendamaikan jiwa .
 Antara yang turut serta dalam aktiviti snorkeling ke Taman Laut Pulau Redang ..

Zuhal Nakhoda sempat bersama - sama dengan keluarga  kakitangan firma Khairul Sofian Anuar & Co
( cawangan Dungun ) ..KSA Bagus ! Satu Malaysia satu KSA ..
Penulis merakamkan kenangan bersama keluarga kakitangan KSA ( Terengganu )
Sebagai kenangan , Penulis sempat berfoto bersama keluarga besar Khairul Sofian Anuar & Co di Pulau Redang bagi tahun 2011. Yezzzaarr..KSA ...Best. ! Bos- bos pun semua sporting ..jumpa lagi di tahun hadapan 2012..
Myspace text generator Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di setiu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di setiu - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: 55 Pesakit <b>di</b> Hospital <b>Setiu</b> menerima sumbangan

Posted: 17 Aug 2011 01:57 AM PDT

Oleh: Mohammad Ishak


Ahmad bertanyakan sesuatu kepada seorang pesakit sambil diperhatikan Dr A Rahman dan Nordiana

Program Ehsan Ramadan anjuran Puteri Umno Negeri Terengganu berjaya mendekatkan pemimpin kerajaan negeri ini dengan rakyat apabila mereka saling bertemu sambil beramah mesra dengan pesakit yang dirawat di hospital.

Menerusi program itu Puteri Umno memilih semua hospital daerah seluruh negeri ini untuk dikunjungi pemimpin yang diketuai sendiri oleh Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said dan pemimpin setempat termasuk Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) serta Ahli Parlimen hadir sama pada program berkenaan.


Ketua Penerangan Puteri Umno Malaysia, Datuk Nordiana Shafie berkata, pihaknya menganjurkan program berkenaan bagi mendekatkan pemimpin dengan rakyat terutama menjengok mereka yang sedang dirawat di hospital.

Menurutnya, selepas Dungun dan Besut semalam rombongan berkenaan mengadakan lawatan ke Hospital Setiu (HS) dan bakinya akan menyusul sebelum berakhir Ramadan ini.

Ahmad yang hadir bersama isteri turut disambut Ahli Parlimen Setiu, Datuk Mohd Jidin Shafie, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Indistri Asas Tani Negeri, Asha'ari Idris dan ADUN Permaisuri, Abd Halim Jusoh.

Pada majlis itu Ahmad turut melakukan lawatan ke wad sambil menyampaikan sumbangan hamper, makanan dan wang kepada 55 pesakit yang sedang dirawat di hospital berkenaan.

Nordiana berkata, jentera Puteri Umno negeri lain turut mengadakan program sempena Ramadan tetapi mengikut keperluan dan kepentingan penduduk negeri terbabit.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


Hari Terbuka Pangkalan Udara <b>Gong Kedak</b>

Posted: 26 Jun 2011 12:52 AM PDT

BESUT – Lebih 40,000 orang mengunjungi hari terbuka Pangkalan Udara Gong Kedak, di sini selama dua hari yang berakhir Sabtu.

Komandan Pangkalan, Brigadier Jeneral Mohd Faudzi Ahmad berkata hari terbuka bersempena sambutan ke-53 TUDM itu merupakan satu kejayaan besar kerana telah menarik penduduk tempatan termasuk dari Terengganu dan Kelantan berbanding hanya 3,000 hingga 5,000 yang datang tahun lalu.

Selain membeli cenderamata yang ditawarkan pada hari terbuka itu, orang ramai berpeluang melihat persembahan udara yang membabitkan pelbagai jenis pesawat terutamanya Sukhoi SU30MKM dan aksi penerjunan yang menjadi tarikan utama pengunjung kali ini, katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

"Orang ramai yang datang bersama keluarga juga tertarik dengan persembahan sampingan seperti persembahan pancaragam TUDM dan kawad senyap serta pertunjukan tempur tanpa senjata yang diadakan," katanya. – BERNAMA

Berita Berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


JAWATAN KOSONG TERKINI EXXONMOBIL <b>DI KUALA TERENGGANU</b> | SMART <b>...</b>

Posted: 27 Jul 2011 10:53 PM PDT

Kerja Kosong di ExxonMobil Terkini

ExxonMobil Corporation is the world's largest publicly traded international oil & gas company, having presence in over 200 countries. We are industry leaders in almost every aspect of the energy and petrochemical business. In Malaysia, ExxonMobil Exploration and Production Malaysia Inc. (EMEPMI) has business activities ranging from exploration, development and production of oil and gas. We operate more than 40 offshore platforms in 17 fields off the east coast of Peninsular Malaysia with a Turbo Machinery fleet of over 700,000 horsepower. We produce nearly a fifth of Malaysia's crude oil and condensate and half of Peninsular Malaysia's gas supply.

1. Open Interview

- Visit us at an open interview session to learn more positions in the offshore Terengganu.

Jobs Requirements:

- Certificate or Degree From Technical Institute

Do not forget to bring along your resume!

Date: Jumaat, 29 Julai 2011
Location: Awana Kijal Resort, Kijal, Terengganu
Time: 10.00 pagi – 4.30 petang

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Teganuku..segalanya <b>di</b> sini..: <b>Ketengah</b> Holding Dijangka Peroleh <b>...</b>

Posted: 09 Aug 2011 01:46 PM PDT



Kumpulan syarikat Ketengah Holding Kumpulan Syarikat Ketengah Holding Sdn. Bhd. dijangka memperoleh keuntungan lebih tinggi kepada RM53 juta sehingga akhir tahun ini.

Bagi tempoh enam bulan pertama tahun ini ia mencatat keuntungan sebelum cukai sebanyak RM35,999,851.

Jumlah berkenaan menyaksikan peningkatan sebanyak 73 peratus berbanding keuntungan sebelum cukai dalam tempoh sama tahun lalu yang berjumlah RM20,777,525.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said berkata, dengan keuntungan itu syarikat-syarikat berkenaan dijangka meningkatkan labanya kepada RM53 juta menjelang akhir tahun ini.

Beliau berkata, jika sasaran itu dapat dicapai, pengeluaran zakat bagi syarikat-syarikat tersebut juga dijangka meningkat sebanyak 37 peratus.

"Tahniah kepada Ketengah Holding melalui tujuh anak syarikatnya yang berjaya menunjukkan peningkatan keuntungan paling ketara tahun ini dan mampu membayar zakat sebanyak RM973,504," katanya.

Sepanjang tahun lalu kumpulan syarikat mencatat keuntungan selepas cukai sebanyak RM38,940,179 iaitu peningkatan sebanyak 189.37 berbanding keuntungan yang diperolehi pada 2009 (RM20,562,701).

Menteri Besar berkata demikian pada majlis penyerahan zakat kumpulan syarikat Ketengah Holding Sdn Bhd oleh Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) di pejabat Menteri Besar, Wisma Darul Iman semalam.

Ketengah diwakili Pengurus Besar, Datuk Hamzah Ngah manakala Maidam diwakili Ketua Pegawai Eksekutif, Wan Harujan Sulaiman.

Ahmad Said berkata, apa yang membanggakan ketujuh-tujuh anak syarikat iaitu Ketengah Holding Sdn Bhd, Ketengah Perwira, Yayasan Islam Terengganu (YIT-Ketengah Perwira), Ketengah Jaya, Kebunika, Ladang Ternak Tani dan Rakyat Ketengah Perwira mencatat keuntungan.

Menurutnya, Ketengah Perwira merupakan penyumbang zakat terbesar iaitu RM508,337 diikuti Ketengah Holding (RM138,470), YIT-KPSB (RM116,921), Ketengah jaya (RM130,078), Rakyat Ketengah Perwira (RM54,302), Kebunika (RM15,333) dan Ladang Ternak Tani (RM10,064).

"Dengan jumlah berkenan peningkatan telah berlaku sebanyak 119.45 peratus berbanding pengeluaran zakat tahun lalu sebanyak RM443,604," katanya.

Katanya, kumpulan syarikat yang membayar zakat ini terdiri daripada syarikat berasaskan perladangan dan perkilangan dengan aktiviti utamanya adalah pengeluar dan memproses kelapa sawit kecuali Ketengah Holding melalui syarikat pelaburan.

Terdahulu, Ketengah Holding yang diwakili Hamzah dan Timbalannya, Wan Mat Amin Wan Daud menyerahkan dua cek bernilai RM973,505 kepada Wan Harujan Sulaiman.

Pada majlis itu, Ahmad turut memaklumkan mengenai sumbangan zakat daripada Koperasi Permodalan Felda Bhd. berjumlah RM520,000 manakala Felda Holding Sdn. Bhd. pula mengeluarkan zakat RM268,783.

Menurutnya, beliau menerima dua cek berkenaan daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada satu majlis di Kuala Lumpur semalam.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di ajil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ajil - Google Blog Search


PERJALANAN PERTAMA KE <b>AJIL</b>...

Posted: 21 Mar 2011 07:08 PM PDT

"Kelopak, Jantung, Kelopak, Jantung, Kelopak, Jantung.. Kelopak, Kelopak, Kelopak, Jantung, Jantung, Jantung... Kelopak! Kelopak! Jantung, Kelopak! Kelopak! Jantung, Kelopak! Kelopak! Jantung.. KELOPAK!"
Haa.. pandai2 lah lagukan supaya bunyi kompang ye..
Sudah lama betul aku menantikan saat2 aku boleh menjejakkan kaki ke Ajil atas sebab2 yang sangat munasabah - Majlis perkahwinan Abe Gmie!
Abe Gmie ni adalah rakan sekerja aku dan sememang nya dah lama aku menantikan saat2 seorang gadis terpikat kepada Abe Gmie. Akhirnya, pada tanggal cuti sekolah yang lalu.. termeterai lah ikatan sah antara Abe Gmie dan Diyana.
Bila aku dengar berita yang Abe Gmie nak menikah, aku automatik jadi teruja! Pernah tahun lepas, aku dan cik puan kpp nak cuba kenen2 kan Abe Gmie dengan seorang kawan cik puan kpp.. namun, langkah Abe Gmie lebih pantas. Abe Gmie menggunakan kaedah FACEBOOK!
Ye.. Abe Gmie "mengorat" isterinya melalui FACEBOOK.. woooohooooo!

***

The day before majlis, aku dan cik puan kpp dah sediakan apa yang patut. Itenari dan Peta perjalanan pun aku dah sediakan berdasarkan panduan jangka masa sampai ke sesuatu tempat.  Sebab peta terlalu besar.. aku copy google maps dan save dalam laptop. Dengan laptop2 sekali aku angkut. Hotel pun aku dah booking. Dan, macam biasa, tugasan cik puan kpp adalah mengemas baju dan segala mak-nenek kelengkapan yang perlu
"OK Yang, plan nya macam gini", aku tulis atas kertas sambil explain sikit2. Lagipun, cik puan kpp bukan nya nak dengar sangat pun.
5:00 pagi : Bertolak daripada rumah
6:30 pagi : Berhenti di BHP selepas tol Gombak
8:30 pagi : Rehat di R&R Temerloh
10:00 pagi : Rehat dan tukar baju di R&R Gambang
10:30 pagi : Masuk jalan Jabor-Al Muktafi Billah (selepas tol Jabor)
1:00 tengahari : Sampai Ajil - Rumah Abe Gmie
2:30 petang : Bertolak ke BGRC (Bukit Gambang Resort City)
5:30 petang : Check-in Hotel dan rehat
Esok paginya selepas sarapan : Water Park
Macam gitu lah lebih kurang..
Amazingly, perjalanan kami was almost an identical one.. to the one yang aku tuliskan atas kertas. Cuma, ada adjustment here and there especially untuk tempat2 persinggahan tersebut. The timing almost perfect! Kagum pula aku. 
Problem aku cuma satu, hari nak bertolak tu lah aku kena cirit-birit! Aduh, memang terseksa jiwa raga den! 
Perjalanan yang sangat panjang tu memang memenatkan. Hendak2 pula kena ikut jalan "lama" dimana kiri kanan nya penuh dengan kepala sawit. Di tambah pula dengan isu jalan yang berlubang2. Sekejap gedegup sana, gedegup sini. Memang tak tenteram. Ditambah lagi, bila nak memotong... tiba2 depan ada lubang. Memang haru!
Skill memandu di jalan lama sangat penting. Skill yang paling diperlukan ialah kebolehan mengagak distance kereta daripada arah bertentangan dan judgment untuk memotong. Kena sentiasa alert sebab ada kala nya orang yang cuba memotong tu tak celus dan mereka akan mula menghimpit kenderaan disebelah untuk masuk semula ke dalam lane. So, kena sentiasa memandang cermin dan gunakan guts feeling dalam sebarang tindakan. Agak2 tak confident untuk memotong, jangan... diulangi JANGAN memotong! Silap2 haribulan.. na'uzubillah..
OK, sepanjang perjalanan alhamdulillah tidak ada saat2 yang mencemaskan dan akhirnya kami berjaya sampai ke Ajil dengan selamat. 
Dah sampai, aku terus parking. Terserempak dengan beberapa orang rakan2 ofis yang on the way balik dah. Aku pun menuju ke khemah orang kahwin. Abe Gmie sedang sibuk melayan tetamu2 yang hadir.. kebanyakkan nya datang daripada jauh - ada rakan sekerja, ada ex-U dan ramai lagi lah. Aku suspek, semua orang sama teruja nya dengan aku atas perkahwinan Abe Gmie ini! Memang telah lama dinantikan.
Makanan ala buffet. Memang simple sahaja. Semuanya berasaskan daging lembu. Sup tulang, Gulai kawah daging, Labu masak lemak air, Ikan masin, Sambal belacan, Air sirap (air wajib orang kahwin) dan Nasi Putih. Memang sangat simple. Tapi, rasanya sangat compliment each other. Provided that, kena ambil semua lauk dan mesti ambil ikan masin serta sambal belacan tu. Memang best!
Cuma, tak boleh la aku nak melantak banyak sangat disebabkan oleh problem perut yang aku sebutkan tadi. Sekejap2 cik puan kpp akan jeling2 manja.. suruh aku stop dan beringat2kan perut yang mengelodak itu.
Lepas berborak2 dengan kawan2 lain yang ada.. aku gi bergambar dengan pengantin dalam rumah. Pengantin perempuan memang dok dalam rumah aje. Aku tak tau lah samada adat di Ajil macam gitu ke, atau pengantin perempuan malu nak mingle2 dengan kawan2 Abe Gmie. Kata cik puan kpp.. "Mungkin adat kat sini macam itu agaknya. Pengantin perempuan dok dalam rumah je". Entahlah.. wallah hu'alam..
Orang nya lawa.. pandai Abe Gmie memilih di Facebook ye!! hehe..

Oleh itu, aku ucapkan..

SELAMAT PENGANTIN BARU ABE GMIE & DIYANA

Jam 2:00 petang, aku pun mengorak langkah untuk ke BGRC...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


JPJ Kedah Adakan Rondaan, Penguatkuasaan 24 Jam

Posted: 18 Aug 2011 01:32 AM PDT

KUALA TERENGGANU – Seramai 163 anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri akan mengadakan rondaan dan penguatkuasaan 24 jam di negeri ini bermula 14 Ogos hingga 14 September 2011.

Pengarah JPJ Terengganu, Abdul Rahman Emang Anyie berkata, sebanyak 25 pasukan rondaan akan bertugas di laluan utama di pada tarikh berkenaan. .

Manakala, kata beliau, seramai 138 anggota akan dikerah bertugas dengan mengadakan penguatkuasaan 24 jam pada tarikh yang sama.

"Langkah ini bertujuan meningkatkan rondaan di kawasan berisiko kemalangan maut," katanya pada majlis Pelancaran Operasi (Ops) Musim Perayaan Aidilfitri 2011 di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Abdul Rahman berkata,  antara lokasi penguatkuasaan adalah di Kilometer (km) 58, Jalan Jerangau-Jabor, km 61, Jalan Marang-Dungun dan km 54, Jalan Sungai Tong-Permaisuri.

Menurut beliau, penguatkuasaan dijalan terbabit perlu di pertingkat kerana jalan berkenaan mencatat jumlah kemalangan maut yang tinggi hampir setiap tahun.

Justeru, katanya, pengguna diharap supaya memandu dengan berhemah, bersabar dan berhati-hati supaya sentiasa berada dalam keadaan yang selamat semasa menggunakan jalan terbabit.

Dalam pada itu, katanya. JPJ akan menempatkan anggota penguatkuasa di terminal bas utama di Terengganu dan penguatkuasaan secara penyamaran sebagai penumpang bas akan diteruskan.

Jelasnya, usaha itu bertujuan membendung kegiatan ulat tiket di terminal bas dan juga lapangan terbang.

Tambahnya, orang ramai boleh menghubungi Bilik Kawalan JPJ Terengganu menerusi talian 09-6222023 akan beroperasi 24 jam kecuali pada Hari Raya pertama dan kedua.

Berita Berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di dungun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di dungun - Google Blog Search


T&#39;ganu rayu bina segera hospital baru <b>di Dungun</b> | Free Malaysia Kini

Posted: 10 Aug 2011 08:14 PM PDT

Menteri Besar berkata cadangan pembinaan Hospital Dungun yang baru telah dimasukkan dalam Rancangan Malaysia Kelapan tetapi sehingga kini ia belum terlaksana.

Kerajaan Terengganu merayu Kementerian Kesihatan agar mempercepatkan pembinaan hospital baru Dungun kerana ia begitu kritikal memandangkan hospital yang ada tidak lagi mampu menampung jumlah pesakit yang semakin bertambah dan kedudukan di satu lokasi yang sesak.

kt by election 070109 ahmad saidMenteri Besar Datuk Seri Ahmad Said (kanan) berkata cadangan pembinaan Hospital Dungun yang baru telah dimasukkan dalam Rancangan Malaysia Kelapan tetapi sehingga kini ia belum terlaksana.

"Dua hospital yang sangat kritikal ialah Hospital Dungun dan Hospital Kemaman. Ia sudah tidak sesuai lagi beroperasi di tempat yang ada sekarang kerana pembangunan yang berlaku di sekitarnya, menjadikan ia agak sesak.

"Kita sedia memberi kerjasama kepada Kementerian Kesihatan dengan menyediakan tapak baru untuk Hospital Dungun, kira-kira 20 hektar di Kampung Che Lijah di sini," katanya ketika menghadiri program Ehsan Ramadan di hospital itu dan menyampaikan sumbangan hamper kepada pesakit serta menghadiri majlis berbuka puasa di Dungun semalam.

Ahmad berkata, keadaan Hospital Dungun yang rendah, sering dinaiki air apabila berlaku hujan lebat.

"Beberapa tahun lalu, pesakit hospital itu pernah dipindahkan ke tempat selamat akibat berlaku banjir kilat dan ia amat menyusahkan pesakit serta kakitangan hospital itu sendiri.

"Jadi kita haraplah agar Kementerian Kesihatan mempercepatkan pembinaan Hospital Dungun agar perkhidmatan yang lebih baik dapat disediakan kepada rakyat di sini," katanya.

- Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


Apa Orang Kata: MTD <b>Chukai</b> raikan 80 fakir miskin

Posted: 06 Aug 2011 12:17 PM PDT

Konsep "Negara Berkebajikan"
KEMAMAN: Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Chukai meraikan kira-kira 80 orang fakir miskin dari Unit Peti Undi (UPU) Kampung Dusun Nyior, Chukai Kemaman.

Program tersebut diadakan sempena Iftar Ramadan bersama Pendakwah Bebas, Ustaz Azhar Idrus di Puteri Foodcourt, Bandar Baru Bukit Mentok, Chukai, Kemaman pada 5 Ogos lalu.

Berikutan itu, tidak kurang dari RM10,000 akan dibelanjakan setiap bulan bagi tujuan kebajikan memperbaiki rumah, bantuan fakir miskin, ibu tunggal dan anak-anak yatim.

Pengerusi MTD Chukai, Haji Hanafiah Mat berkata objektif utama program seumpama ini diadakan bagi merealisasikan konsep Negara Berkebajikan.

Katanya, program tersebut telah lama diamalkan oleh PAS sebagai sebuah parti gerakan Islam sebelum dikomersialkan pada Muktamar Agung Tahunan PAS yang lalu.

"Majlis (Iftar) hari ini juga bertujuan mengumpul Dana Infak Dun Chukai. 80 orang fakir miskin diraikan dengan pengagihan sumbangan berupa beras, barangan dapur dan wang tunai.

"Objektif kita (PAS) jelas, untuk merealisasikan konsep Negara Berkebajikan yang diperkenalkan dan dikomersialkan oleh PAS pada muktamar kita yang lalu," ujarnya ketika ditemui selepas majlis tersebut.

Menurutnya, pihak MTD menetapkan empat bulan sekali setiap cawangan PAS dalam Dun Chukai ini akan mengagihkan sumbangan tersebut.

Malah, katanya MTD Chukai komitmen memperuntukkan sejumlah tertentu dari dana infak tersebut bagi melaksanakan aktiviti berkenaan.

Selain itu, Hanafiah mendakwa kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu hanya memberikan bantuan 'terpilih' dan tidak adil kepada rakyat.

"Umno-BN hanya beri bantuan 'terpilih' kepada yang sokong parti mereka sahaja. Ini (bantuan) tidak adil kepada rakyat.

"Kita (PAS) semasa jadi kerajaan dan memerintah negeri Terengganu ini semua orang tanpa mengira fahaman politik dan kaum dapat bantuan kerajaan kita (PAS)," jelasnya.

Tinjauan mendapati hampir 1000 orang hadir pada majlis tersebut dan sempat mendengar tazkirah Ramadan serta sesi soal jawab agama bersama Ustaz Azhar Idrus.

Selepas majlis berbuka puasa itu, diadakan solat maghrib berjemaah yang diimamkan oleh Ustaz Azhar Idrus di tepi kolam mandi Puteri Foodcourt, dekat sini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


Kes PRU ke - 11 <b>negeri Terengganu</b> bukti paling besar penipuan Umno <b>...</b>

Posted: 16 Jul 2011 07:08 PM PDT

KUALA TERENGGANU - Tuntutan-tuntutan yang dibuat oleh BERSIH adalah benar dan tulin kerana terdapat bukti-bukti yang nyata perjalanan pilihanraya negara ini penuh dengan penipuan.

Menurut Naib Presiden PAS Dato' Husam Musa, keputusan pilihanraya umum ke 11 (PRU ke-11) pada tahun 2004 di negeri Terengganu adalah bukti yang paling besar menunjukkan pilihanraya yang berlaku tidak adil dan tidak bersih.

Beliau berkata, statistik-statistik hasil PRU ke-11 bagi Terengganu adalah tidak masuk akal kerana pengundi bau bertambah sebanyak 62% merupakan yang tertinggi didunia.
"Hasil pilihanraya Terengganu (tahun) 2004 tidak masuk akal, pengundi baru bertambah 62%, paling tinggi dalam dunia,  pengundi baru bertambah, pengundi Umno bertambah 62%,

"sedangkan undi PAS kalau dalam kes Besut hanya 8% seluruh negeri Terengganu hanya 5%, undi kita (PAS) turun 5% undi Umno boleh naik 62%,"jelasnya ketika berucap dalam Ceramah Perdana Pasca BERSIH 2.0 di Rusila, 15 Julai.

Sedangkan katanya, pertambahan pengundi muda yang baru yang baru didaftarkan pun tidak sama dengan jumlah pertambahan pengundi dalam tahun 2004.

Beliau menegaskan, dalam keputusan PRU ke-11 itu, terdapat tujuh undi di negeri Terengganu yang tidak boleh disahkan, berbeza dengan jumlah yang terdapat dalam daftar pemilih.

"Dalam kes Terengganu ada tujuh undi yang tidak boleh disahkan, undi dapat tetapi dari segi daftar pemilih tidak ada banyak itu pengundi yang keluar mengundi,

"ada tujuh undi (itu) yang menunjukkan ada dua kali mengundi, satu orang mengundi dua kali atau tiga kali,'tega Husam.

Sebab itu, menurutnya, BERSIH menuntut kepada lkerajaan dan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) supaya setiap pengundi dicap jarinya menggunakan dakwat kekal.

Dengan itu, katanya, bila seorang pengundi sudah dicap jarinya, akan hanya mengundi sekali sahaja dan tidak boleh mengundi sekali lagi ditempat lain.

Beliau yang juga Ahli Exco kerajaan negeri Kelantan menyatakan, Umno takut untuk melaksanakan tuntutan tersebut kerana sekiranya ia dapat dilaksanakan, Umno akan kalah diseluruh negara.

"Kalau tiap-tiap pengundi (membuang) undi sekali satu orang, Umno akan 'ranap' (di)seluruh negara, ini (sebab) Umno takut, ini talian hayat Umno,"ujarnya.

Beliau menolak hujah Umno yang mendakwa PAS menang dibeberapa negeri dan kawasan adalah bukti menunjukkan pilihanraya berlaku dengan adil.

Sedangkan kata beliau, penipuan terus berlaku dan sedang dilakukan oleh Umno dan SPR khusunya di negeri Selangor pada ketika ini.

Menurutnya, Umno dan SPR akan terus melakukan penipuan akan terus berlaku dan sedang berlaku di negeri Selangor

"penipuan masih berlaku dan penipuan akan terus berlaku besar-besaran, di Selangor sekarang telah didaftarkan puluh ribu orang-orang daripada Sabah dengan I.C (nombor kad pengenalan) 12,"hujahnya.

Katanya, baru pada minggu lalu, PAS telah membantah seramai 660 orang dari Sabah yang diangkut dan didaftarkan di DUN Selat Kelang untuk menjadi pengundi di situ.

&feature=channel_video_title

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved