Jumaat, 17 Jun 2011

13 di seberang takir - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

13 di seberang takir - Google Blog Search


Setiausaha JKKK DUN <b>Seberang Takir di</b> siasat polis?

Posted: 13 Jun 2011 07:58 PM PDT

KUALA TERENGGANU - Seorang Setiuasaha Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) DUN Seberang Takir dilaporkan sedang disiasat polis kerana disyakki mancabul seorang budak perempuan.

Sumber Buletinonline memberitahu, kejadian tersebut berlaku pada minggu lalu Isnin 6 Jun.

Budak perempuan berumur 9 tahun itu dilaporkan telah 'diperdaya' oleh Setiausaha JKKK terbabit ketika mahu membeli barang di kedainya.

Kes 'cabul' tersebut dilaporkan cuba ditutup dengan campur tangan pemimpin Umno setempat dari diketahui oleh pihak media dan orang ramai.

Isteri kepada Setiausaha JKKK terbabit juga dilaporkan memegang jawatan tinggi dalam Wanita Umno Seberang Takir

Justeru, sumber tersebut memberitahu, keluarga budak perempuan terbabit telah ditawarkan 'sejumlah wang' agar tidak meneruskan tindakan undang-undang.

Namun begitu, berita 'cabul' itu telah tersebar luas dibeberapa buah kampung dalam DUN Seberang Takir.

Pihak polis sehingga kini belum membuat sebarang kenyataan berkenaan kes tersebut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


Hartanah Untuk Dijual: Bangunan Kedai 2 Tingkat <b>di Paka</b> Dungun

Posted: 07 Jun 2011 07:15 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Wednesday, June 8, 2011. Bangunan Kedai 2 Tingkat di Paka Dungun. RM360,000.00. Harga Boleh Dirunding. Bumi Lot. at Wednesday, June 08, 2011 · Older Post Home. Carian. Loading... Jumlah Pengunjung. educationatlas.com. educationatlas ...

13 di batu rakit - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

13 di batu rakit - Google Blog Search


TEROPONG TEROPONG: Masjid As-Salam, <b>Batu Rakit</b>, Kuala Terengganu

Posted: 29 May 2011 09:07 PM PDT

Ini sebuah lagi masjid diBatu Rakit. Aku singgah ketika dalam perjalanan untuk meronda ronda ke bandar  Kuala Terengganu. Aku lihat masjid ini lebih kurang sama dengan masjid ini yang aku singgah kelmarin. Cuma lihat gambar bangunannyayg dilihat dari pagar masuk kedua dua masjid. Mungkin menggunakan plan yang sama.
Apa yang menjadi cabaran kepada pentadbir masjid sekarang ialah bagaimana untuk meningkatkan jumlah jemaahnya. Semua perkara boleh dibuat dengan mudah sekiranya ada duit. Nak tambah besarkan masjid. Nak indahkan masjid. Nak bersihkan masjid. Tetapi nak ramaikan masjid belum tentu berjaya kalau guna duit sahaja.

Perkara yang menjadi lebih sukar lagi apabila duit ada tetapi ajk kedekut nak keluarkan duit. Longgok duit banyak banyak dalam bank kononnya ajak bijak sebab duit banyak. Sebenarnya ajak yang bijak ialah bukan dilihat daripada banyak duit tetapi banyak mana aktiviti yang dilaksanakan. Buat apa duit banyak dalam bank kalau masjid kotor tanpa diurus dengan baik.

Buat apa duit banyak dalam bank kalau kuliah agama pun kadang kadang. Sebaiknya panggil ustaz mengajar. Buat program supaya orang datang ke masjid. Biarkan orang biasa dengan persekitaran masjid. Rasa seronok bila berada di masjid.

Cuba bandingkan sekali lagi ruang hadapan dewan solat ini dengan masjid pada n3 sebelum ni. Lebih kurang sama juga.

Ruang bumbung gambar di bawah juga sema dengan masjid pada n3 sebelum ini. Cuma masjid ini tidak memasang mozek pada binaan tersebut.
Bagi kita orang islam kena memuliakan masjid sentiasa. Perkara yang terbaik perlu dilakukan untuk masjid. Seperti kata ustaz malam kelmarin di surau kami. Banyak masjid dah cantik cantik dibina tetapi sound system masjid masih mendukacitakan. Kadangkala suara ustaz dah kuat tetapi ceramahnya itu tidak tahu buji butir yang disebut. Belanjalah lebih sikit agar apa yang disampaikan tidak sia sia jer.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Banjir Lagi! 255 telah dipindahkan <b>di Hulu Terengganu</b>

Posted: 10 Apr 2011 09:04 AM PDT

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita46/IMG_6364.JPGKUALA TERENGGANU -  Hujan lebat terus menerus sejak pagi menyebabkan beberapa kawasan di daerah Hulu Terengganu dinaiki air.

Menurut jurucakap polis daerah tersebu, sehingga jam 6 petang, seramai 255 mangsa banjir tekah dipindahkan ke empat pusat bantuan banjir di daerah.

(Gambar fail)

Di Kampung Pelandang, 40 orang terjejas akibat banjir telah dipindahkan ke balai raya, sementara 140 pelajar pondok disitu telah dipindahkan ke masjid berdekatan 

Di Kampung Cheting, 34 mangsa dari lapan buah rumah dipindahkan ke balai raya dan 41 yang lain, ke Dewan Orang Ramai di Kampung Beris.

Beberapa batang jalan di daerah tersebut ditutup untuk semua lalu lintas selepas air banjir meningkat menjadi antara 0,5 dan 1,3 meter.

Jalan-jalan tersebut adalah Jalan Kuala Berang ke Felda Mengkawang di Kampung Perih, Jalan Kuala Berang ke Felda Mengkawang berhampiran Kampung Lubuk Periuk dan Jalan Kuala Berang ke Sungai Tong berhampiran Kampung Kuala Ping.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


Persatuan Belia Felda <b>Jerangau</b>: Pertandingan Memancing Terbuka <b>...</b>

Posted: 27 Apr 2011 01:19 AM PDT

Pada 22 April yang lalu telah berlangsungnya Pertandingan Memancing Terbuka FELDA Jerangau anjuran Persatuan Belia (MBFM) Felda Jerangau bertempat di kolam ikan Pok Kob dengan disertai lebih 70 orang peserta. Peserta yang terlibat adalah daripada kampung-kampung sekitar FELDA Jerangau. Turut mengambil bahagian adalah beliawanis yang bersama-sama memeriahkan acara. Yang lebih membanggakan ada peserta yang membawa anak-anak untuk turut sama beriadah. Pertandingan ini turut dimeriahkan lagi dengan acara meneka biji betik yang menawarkan hadiah sebuah basikal beserta hamper. Ikan terberat yang berjaya dinaikkan seberat 3.5 kg. Penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh YB Dato' Haji Din bin Adam, Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Bukit Besi. Turut sama memeriahkan adalah Pengurus dan Penolong Pengurus FELDA Jerangau serta Pengerusi JKKK FELDA Jerangau 'A'. Acara ini turut disokong oleh Pejabat JKKR FELDA Jerangau, Pejabat Khidmat Masyarakat Dun Bukit Besi, Pejabat Khidmat Masyarakat Parlimen Dungun Serta Ketua UMNO Bahagian. Diharap pada masa yang akan datang Persatuan Belia (MBFM) FELDA Jerangau terus mendapat sokongan daripada semua pihak agar harapan untuk melihat persatuan ini maju akan terus subur.

Galeri Gambar klik disini

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di ajil - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

13 di ajil - Google Blog Search


PERJALANAN PERTAMA KE <b>AJIL</b>...

Posted: 21 Mar 2011 07:08 PM PDT

"Kelopak, Jantung, Kelopak, Jantung, Kelopak, Jantung.. Kelopak, Kelopak, Kelopak, Jantung, Jantung, Jantung... Kelopak! Kelopak! Jantung, Kelopak! Kelopak! Jantung, Kelopak! Kelopak! Jantung.. KELOPAK!"

Haa.. pandai2 lah lagukan supaya bunyi kompang ye..

Sudah lama betul aku menantikan saat2 aku boleh menjejakkan kaki ke Ajil atas sebab2 yang sangat munasabah - Majlis perkahwinan Abe Gmie!

Abe Gmie ni adalah rakan sekerja aku dan sememang nya dah lama aku menantikan saat2 seorang gadis terpikat kepada Abe Gmie. Akhirnya, pada tanggal cuti sekolah yang lalu.. termeterai lah ikatan sah antara Abe Gmie dan Diyana.

***

Bila aku dengar berita yang Abe Gmie nak menikah, aku automatik jadi teruja! Pernah tahun lepas, aku dan cik puan kpp nak cuba kenen2 kan Abe Gmie dengan seorang kawan cik puan kpp.. namun, langkah Abe Gmie lebih pantas. Abe Gmie menggunakan kaedah FACEBOOK!

Ye.. Abe Gmie "mengorat" isterinya melalui FACEBOOK.. woooohooooo!

***

The day before majlis, aku dan cik puan kpp dah sediakan apa yang patut. Itenari dan Peta perjalanan pun aku dah sediakan berdasarkan panduan jangka masa sampai ke sesuatu tempat.  Sebab peta terlalu besar.. aku copy google maps dan save dalam laptop. Dengan laptop2 sekali aku angkut. Hotel pun aku dah booking. Dan, macam biasa, tugasan cik puan kpp adalah mengemas baju dan segala mak-nenek kelengkapan yang perlu

"OK Yang, plan nya macam gini", aku tulis atas kertas sambil explain sikit2. Lagipun, cik puan kpp bukan nya nak dengar sangat pun.

5:00 pagi : Bertolak daripada rumah

6:30 pagi : Berhenti di BHP selepas tol Gombak

8:30 pagi : Rehat di R&R Temerloh

10:00 pagi : Rehat dan tukar baju di R&R Gambang

10:30 pagi : Masuk jalan Jabor-Al Muktafi Billah (selepas tol Jabor)

1:00 tengahari : Sampai Ajil - Rumah Abe Gmie

2:30 petang : Bertolak ke BGRC (Bukit Gambang Resort City)

5:30 petang : Check-in Hotel dan rehat

Malam : Dinner di BGRC

Esok paginya selepas sarapan : Water Park

Macam gitu lah lebih kurang..

Amazingly, perjalanan kami was almost an identical one.. to the one yang aku tuliskan atas kertas. Cuma, ada adjustment here and there especially untuk tempat2 persinggahan tersebut. The timing almost perfect! Kagum pula aku. 

Problem aku cuma satu, hari nak bertolak tu lah aku kena cirit-birit! Aduh, memang terseksa jiwa raga den! 

Perjalanan yang sangat panjang tu memang memenatkan. Hendak2 pula kena ikut jalan "lama" dimana kiri kanan nya penuh dengan kepala sawit. Di tambah pula dengan isu jalan yang berlubang2. Sekejap gedegup sana, gedegup sini. Memang tak tenteram. Ditambah lagi, bila nak memotong... tiba2 depan ada lubang. Memang haru!

Skill memandu di jalan lama sangat penting. Skill yang paling diperlukan ialah kebolehan mengagak distance kereta daripada arah bertentangan dan judgment untuk memotong. Kena sentiasa alert sebab ada kala nya orang yang cuba memotong tu tak celus dan mereka akan mula menghimpit kenderaan disebelah untuk masuk semula ke dalam lane. So, kena sentiasa memandang cermin dan gunakan guts feeling dalam sebarang tindakan. Agak2 tak confident untuk memotong, jangan... diulangi JANGAN memotong! Silap2 haribulan.. na'uzubillah..

OK, sepanjang perjalanan alhamdulillah tidak ada saat2 yang mencemaskan dan akhirnya kami berjaya sampai ke Ajil dengan selamat. 

Dah sampai, aku terus parking. Terserempak dengan beberapa orang rakan2 ofis yang on the way balik dah. Aku pun menuju ke khemah orang kahwin. Abe Gmie sedang sibuk melayan tetamu2 yang hadir.. kebanyakkan nya datang daripada jauh - ada rakan sekerja, ada ex-U dan ramai lagi lah. Aku suspek, semua orang sama teruja nya dengan aku atas perkahwinan Abe Gmie ini! Memang telah lama dinantikan.

Makanan ala buffet. Memang simple sahaja. Semuanya berasaskan daging lembu. Sup tulang, Gulai kawah daging, Labu masak lemak air, Ikan masin, Sambal belacan, Air sirap (air wajib orang kahwin) dan Nasi Putih. Memang sangat simple. Tapi, rasanya sangat compliment each other. Provided that, kena ambil semua lauk dan mesti ambil ikan masin serta sambal belacan tu. Memang best!

Cuma, tak boleh la aku nak melantak banyak sangat disebabkan oleh problem perut yang aku sebutkan tadi. Sekejap2 cik puan kpp akan jeling2 manja.. suruh aku stop dan beringat2kan perut yang mengelodak itu.

Lepas berborak2 dengan kawan2 lain yang ada.. aku gi bergambar dengan pengantin dalam rumah. Pengantin perempuan memang dok dalam rumah aje. Aku tak tau lah samada adat di Ajil macam gitu ke, atau pengantin perempuan malu nak mingle2 dengan kawan2 Abe Gmie. Kata cik puan kpp.. "Mungkin adat kat sini macam itu agaknya. Pengantin perempuan dok dalam rumah je". Entahlah.. wallah hu'alam..

Orang nya lawa.. pandai Abe Gmie memilih di Facebook ye!! hehe..

Oleh itu, aku ucapkan..

SELAMAT PENGANTIN BARU ABE GMIE & DIYANA

SEMOGA BERBAHAGIA!

AMIINNN..

Jam 2:00 petang, aku pun mengorak langkah untuk ke BGRC...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


Hartanah Untuk Dijual: Tanah Lot Bangunan <b>di</b> Kg <b>Jabor</b> Chukai Kemaman

Posted: 06 Mar 2011 08:54 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Tanah Lot Bangunan di Kg Jabor Chukai Kemaman. RM230,000.00. Harga Boleh Dirunding. Lokasi Tanah. Keluasan : 2326 Meter Persegi. Lokasi : Kg Jabur Mak Chili Kemaman. Status Tanah : Bangunan. Tanah Rezab Melayu ...

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


my mancing: Kemana Tenggiri dan Sotong <b>di Kemaman</b> Terengganu!!

Posted: 06 Jun 2011 08:31 PM PDT

Kota Kinabalu Sabah (mancing santai..hehe)
Tarikh : - 29 Jan - 6 Feb 2011
Organizer :-
Trip Terjah :- Family

Bali, Indonesia (Jalan2 plus mancing santai..hehe

)
Tarikh : - 26 March - 1 April 2011
Organizer :-
Trip Terjah :- Family

Trip Ngail D'Jarak
Tarikh : - 23 April - 25 April 2011
Organizer :- Ewak - pancing.net
Trip Terjah :- 12 orang

Dungun @ Kuala terengganu
Tarikh : - 28 April - 29 May 2011
Organizer :- Otai Office
Trip Terjah :- 10 orang

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Jabatan Mufti <b>Negeri Terengganu</b> -Taraikh Tutup <b>...</b>

Posted: 02 Jun 2011 01:23 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Sumber Terbaru Jawatan Kosong Kerajaan|GLC|Swasta Bagi Tahun 2011.

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


Makan malam Dana &#39;perang&#39; PRU-13

Posted: 10 Jun 2011 11:55 AM PDT

KEMAMAN - Satu Majlis Makan Malam akan diadakan oleh Pemuda PAS Dewan Undangan Negeri (Dun) Chukai, pada 12 Julai depan bagi mengutip dana bagi mengisi Tabung Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13.

Setiausahanya, Wan Muhammad Zawawi berkata dua tetamu khas iaitu Naib Presiden Salahuddin Ayob dan Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat Nik Abduh Nik Abdul Aziz akan melancarkan Tabung PRU-13 Pemuda DUN Chukai.

Katanya, pelancaran itu juga, merupakan Fasa kedua persiapan 'perang' Pemuda PAS di Dun Chukai menghadapi pilihan raya yang dijangka akan diadakan pada bila-bila masa..

"Kami (pemuda) di Dun Chukai ini dalam keadaan siap sedia dan hanya tunggu 'wisel' pilihan raya.

"Pelbagai aktiviti diadakan dan kami (PAS) masih memerlukan sumber kewangan yang banyak untuk hadapi pilihan raya ini," ujarnya kepada Harakah.

Menurutnya, semangat kerja Pemuda PAS Dun Chukai umpama 'bala tentera', semakin kuat selepas Muktamar PAS Pusat Ke-57 dengan saf kepimpinan baru dipilih.

Katanya, Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) dilihat semakin gerun dengan saf kepimpinan PAS kali ini yang disifatkan sebagai "kabinet perang".

Buletinonline dimaklumkan, majlis makan malam tersebut akan di Restoran Cahaya Mesra, Geliga Besar, Chukai, Kemaman.

Sehubungan itu, orang ramai yang berminat menyertainya sila hubungi Ustaz Zawawi ditalian 019-984 7288, 019-967 1409 atau Ahmad Sabree (013-931 8061) bagi tempahan meja berharga RM50.00 seorang.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di kuala besut - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

13 di kuala besut - Google Blog Search


e.l<.A & cl.A.u.S: penginapan <b>di kuala besut</b>

Posted: 16 Jun 2011 08:03 AM PDT

entry ini adalah sambungan entry lepas... mesti ada yg pelik, kata gi pulau, tetiba... citer pasal penginapan di kuala besut . pekehey nya ... camni...pakej yg aku amik tu... kene naik kat jeti k.besut... sbb resort kitorang kat p.perhentian... utk ke pulau perhentian, mesti naik jeti kuala besut ye... (ke ada option jeti lain lagi ae) mula2 confuse...kat tenganu ni sgt byk jeti. kat kuala tengganu pun ada jeti.

sebenarnya, short vacation aku ni lebih kpd family vacation. sbb kitorang plan nak bawa both our family ke pulau, tp last minute... my parent in law tak dpt pegi sbb kene jaga nenek, makanya famili belah aku jelah dapat pegi... aku dgn en somi bergerak dari pahang, manakala mama dgn abah gerak dari penang... disebabkan, vacation ni libatkan warga tua, maka aku haruslah sediakan penginapan sebelum bergerak ke pulau. ye lah ... kan ke jauh penang ke tengganu tu, takut derang penat...so sesampai je di besut... kalut cari hotel berdekatan dgn jeti... spy senang nak menapak ke jeti esoknya. mula2 nampak samudera... mmg face laut. tapi dah fully book la pulak. jadi hotel yg menjadi pilihan kalbu adalah.........

ha siap no fon lagi aku bagi...

actually tak la hotel sgt...motel je kot...tp ok la... harga murah... RM 50 per nite. u got wat u paid for...so jgn nak komplen lebih2... mmg tak de hotel lain lagi dah...actually mmg dah book pun 2 minggu sbelum tu... tp niat di hati sampai sana nak la cari hotel lebih selesa sket tp non ado yer... ini je paling dekat dgn jeti. pastu nak park kete pun senang, sebelah hotel ni ja...selama masuk pulau, kete mmg letak situ... 3 hari = RM 21

mereka yg aku sayang sedang menunggu mr wee aka our personal guide
next entry...keadaan di jeti kuala besut...
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved