ads

Khamis, 13 September 2012

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


Brotani: <b>Jerangau</b>

Posted: 01 Sep 2012 12:48 PM PDT

Jerangau memang tidak asing lagi dalam spesis tumbuhan herba di Nusantara. Antara kegunaan yang biasa digunakan di dalam perubatan tradisional adalah sebagai penawar sawan bayi dan kanak-kanak. Namun  pada tahun 1968 tumbuhan ini telah diharamkan oleh USFDA (United States Food and Drug Administration) untuk tujuan perubatan kerana ujian ke atas tikus makmal memberikan keputusan peratusan tinggi tikus ujikaji mengalami tumor (ketumbuhan). Namun mereka tidak pasti adakah kesan carcinogenic yang berlaku pada tikus mereka relevan dengan sel badan manusia. Aku rasa mesti ada sesuatu yang best tapi mereka simpan untuk mereka sendiri. Walau macam mana pun tumbuhan ini turut menjadi salah satu penyumbang kepada industri minyak wangi.

Jerangau atau nama saintifiknya Acorus Calamus merupakan tumbuhan yang membesar kelihatan seakan lalang. Namun lebih cantik dan lebih bermanfaat. Tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Acorus ini boleh mencapai ketinggian 5 hingga 8 kaki dalam satu kombinasi dedaunnya yang memanjang dan menegak ke atas.

Jerangau mampu hidup dalam keadaan kurang air seperti di dalam pasu tanaman namun ianya boleh melambatkan pertumbuhan. Untuk mendapatkan pokok yang merimbun dan kelihatan cantik 'bersemak', tumbuhan ini memerlukan kelembapan tanah yang tinggi. Di barat, mereka biasanya meletakkan jerangau di dalam pasu dan seterusnya pasu tersebut di letakkan di dalam kolam hiasan taman mereka. Air yang cukup membantu dedaunnya untuk tumbuh lebih tebal dan lebih tinggi, sekali gus mempercepatkan pertumbuhan anak-anak pokok baru.

Jerangan hidup berkonsepkan batang induk yang menjalar. Batang induknya yang berada separuh permukaan tanah mampu menjalar untuk mengeluarkan anak pokok baru. Manakala bunga pokok jerangau yang berbentuk panjang dan lancip biasanya tumbuh di pangkal dedaun, tempat di mana bertemunya daun dengan batang induk.

Untuk proses pembiakan, aku biasanya patahkan batang induk yang terlebih keluar dari pasu atau hujung batang induk yang kelihatan terlalu menonjol dari permukaan tanah. Kemudian tanam seluruh batang induk yang sudah dipatahkan itu kembali ke dalam tanah. Aku tidak pernah cuba untuk memotong pendek dedaun dari batang induk yang aku alihkan, namun ianya tetap memberikan hasil yang diinginkan iaitu kekal hidup dan subur.  Mungkin satu hari nanti aku perlu cuba dan akan aku update kesannya di dalam blog ini.

Baja organik adalah pilihan terbaik kerana mampu menjanjikan tanah yang cukup nutrient dan PH yang optimum selain menggalakkan kandungan air yang disimpan di dalam tanah. Memilih baja berkandungan Nitrogen yang tinggi dalam kandungan N-P-K adalah diperlukan untuk memberikan bentuk dedaun yang cantik dan segar.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


PARKING BERTINGKAT ROTARY TYPE <b>DI KUALA TERENGGANU</b>

Posted: 04 Sep 2012 09:03 AM PDT

P.S / Parking nie dh pakai tahun lepas g..aku baru tau..ketinggalan zaman tul aku ni hahaha..tp hebat dowh ganu...hehehe..cuma satu je kurang..tmpt tak strategic lah..wat lah kt bukit bintang ke, chow kit ke..jalan masjid india..baru fully utilised

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


teganuku: Ahmad Said - Kerajaan Negeri Bina Semula Rumah <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2012 05:55 PM PDT


 Kerajaan Terengganu akan membina semula tiga buah rumah teres awam kos rendah di Wakaf Tengah yang hangus dalam kejadian kebakaran tengah hari kelmarin. Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata rumah itu akan dibangunkan di bawah skim Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) yang masing-masing bernilai RM33,000.

 "Kita minta pegawai daerah uruskan pelantikan kontraktor dengan segera. Empat buah lagi yang terlibat dalam kejadian itu turut dibaiki dalam tempoh terdekat.

"Anggota Dewan Undangan Negeri Tepoh Muhamad Ramli Nuh akan menyediakan peruntukan bagi membaiki empat buah rumah yang turut rosak," katanya selepas melawat tempat kejadian di Kuala Terengganu, semalam.


Dalam kejadian itu, tiga rumah itu hangus terbakar dan bomba yang menerima laporan pada pukul 12.21 tengah hari berjaya mengawal kebakaran pada pukul 1.15 tengah hari.

Ahmad Said berkata empat pelajar Universiti Malaysia Terengganu yang turut terlibat dalam kejadian itu ditempatkan di asrama universiti itu manakala mangsa yang lain menumpang rumah saudara mara.

"Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung telah menyewa sebuah rumah bagi menempatkan sebuah keluarga yang rumahnya hangus itu. Keluarga ini mempunyai anggota keluarga yang ramai," katanya.

Pada lawatan itu, Ahmad turut memberi bantuan RM2,000 setiap seorang kepada tiga pemilik rumah yang hangus itu, pemilik dua buah rumah bersebelahan rumah yang hangus itu masing-masing menerima RM1,000 dan pemilik dua buah rumah lain masing-masing menerima RM500.
 

Selain itu, mangsa turut menerima bantuan yang disumbangkan oleh Umno Bahagian Kuala Nerus yang membuat pungutan derma kilat apabila kejadian berlaku ketika Umno bahagian itu sedang mengadakan mesyuarat perwakilan berhampiran tempat kejadian semalam.

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


Mereka Dan Aku: RUMAH ANAK YATIM &#39;Perkaya DAY&#39;

Posted: 10 Sep 2012 06:55 PM PDT

 Assalamualaikum...

Alhamdulillah, dengan izin allah setelah hampir 3tahun menunggu kelulusan dari pihak tertentu, akhirnya impian ayahnda saya untuk membuka Rumah Anak Yatim kini terlaksana.

Semoga niat murni baba akan diberkati allah, dan juga akan mendapat sokongan dari semua pihak.
Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Dar Al Yusof atau dikenali sebagai Perkaya DAY ini secara rasminya mula beroperasi pada 1September2012.

Di peringkat ini, Perkaya DAY akan menerima Anak Yatim yang kematian BAPA atau Kedua-duanya. Berumur antara 8-12tahun (akan dijaga sehingga mereka dewasa), warganegara Malaysia, dan membawa sijil kematian. Sekiranya anda mengenali mana-mana anak yatim yang dalam kesusahan, bolehlah membantu mereka dengan menhantar ke PERKAYA DAY.

Pengambilan Anak-anak yatim tidak akan dikenakan YURAN. Semuanya ialah PERCUMA!



Sekiranya ada yang berminat untuk memberi bantuan kepada anak-anak yatim di  PERTUBUHAN KEBAJIKAN ANAK YATIM DAR AL YUSOF beralamat di PT13182 Jalan Jabor Kubur, 24000 Chukai Kemaman, Terengganu Darul Iman, Malaysia dan boleh hubungi 098586472 atau email  rumah@perkayaday.com untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut.
'Anak Yatim Tanggungjawab bersama'

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Blog Aku Dan Dunia: Masjid Kristal,<b>Pulau Wan Man</b>,Terengganu

Posted: 22 Jun 2012 08:32 AM PDT

Masjid Kristal atau nama inggerisnya Crystal Mosque ialah sebuah masjid yang terletak di Pulau Wan Man berdekatan dengan Taman Tamadun Islam.
Masjid Kristal 2

Masjid Kristal

BLOG MADRE AMOR: 5 Masjid Tercantik <b>Di</b> Malaysia

Posted: 04 Sep 2012 11:54 PM PDT


(SUMBER)
Masjid yang terletak di Kuala Kangsar, Perak ini antara masjid yang tercantik di dunia. Diasaskan oleh Sultan Idris untuk membayar nazar kerana baginda telah pulih dari penyakitnya.

Salah sebuah masjid yang utama di Kuala Lumpur. Masjid ini mempunyai seni bina Timur Tengah dan seni bina Melayu. Juga mempunyai pengaruh seni bina Masjid Biru di Istanbul, Turki.



Masjid Kristal terletak di kawasan pelancongan Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu. Merupakan masjid pintar pertama di Malaysia.
Masjid Putra menjadi mercu tanda Putrajaya. Terletak bersebelahan dengan Tasik Putrajaya.
Masjid yang terletak di negeri Sabah ini dibuka secara rasmi sempena pengisytiharan Kota Kinabalu sebagai sebuah bandaraya pada 2 Februari 2000.

Stemzasohor.blogspot.com: <b>Pulau</b> Warisan Kuala Terengganu

Posted: 27 Aug 2012 09:02 AM PDT

Masih ramai yang tak kenal Pulau Warisan. Orasng Terengganu sendiri pun ada yang tak kenal Pulau Warisan. Kalau Pulau Wan Man tu kenallah. Pulau Wan Man tu ada Masjid Kristal sebab tu terkenal. Manakala Pulau Warisan pula ada tarikan tersendiri iaitu panorama indah dan menarik... memang rugi tak datang. Dont miss it kalau datang ke Terengganu.

Ok Pulau Warisan ni macam jugak Pulau Wan Man adalah pulau buatan. Pulau Wan Man tu dengar ceritanya hanya diduduki asalnya oleh dua keluarga je. Kerja mereka tangkap udang. Setelah dibaik pulih dan dijadikan tempat khas bagi masjid Kristal maka jadilah ia tersehor hingga ke selueuh dunia.  Manakala Pulau Warisan ni terletak di belakang Kampung Cina. Kampung Cina ni pulak adalah satu kependudukan Cian Terengganu yang mengunjur dari Hotel Seri Malaysia di Balik Bukit dan memenjang sehingga ke Pasar Kedai Payang. Maka sebagaimana panjangnya Kampung Cina ni maka begitulah panjangnya Pulau Warisan. Kampung Cina ni pulak telah di wartakan sebagai warisan antarabangsa di bawah UNESCO jadi tak boleh usik lah ia dah jadi bahan warisan. Jadi sebagaimana Kampung Cina tu jadi bahan warisan maka pulau buatan di belakang kampung Cian pun jadi lah Pulau Warisan. Rasa-rasanya dah faham lah tu.

Kalau anda dari Kuala Lumpur atau dari Kuantan cari saja GPS ah senang kan tu. Mesti jumpa punya. Pulau Warisan ni telah menjadi lokasi strategik bagi banyak event antarabnya jom heboh TV3 dan TV9.

Baiklah kami sekeluarga telah berkunjung ke Pulau Warisan baru-baru ini. Sebenarnya bukan berkunjung pun cuma tunggu 'mem' beli bahan buat kuih di Kampung Cina jadi kerana jalan jam tak boleh masuk kami pun melepak le di atas jambatan tu. Saksikanlah sendiri sebahagian panorama Pulau Warisan. Ah selebihnya kalau nak tengok datang lah sendiri ke Terengganu.



















13 di kemasik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemasik - Google Blog Search


Ceramah-ceramah <b>di Kemasik</b> dan Kerteh | PAS Pekan Kemasik

Posted: 31 Mar 2012 03:46 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Ceramah-ceramah di Kemasik dan Kerteh. Posted 31st March by PAS Pekan Kemasik · PAS Pekan Kemasik. Subscribe. Subscribe. RSS Feed. Add to Google Reader · View RSS Feed. Loading. Send feedback.

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


KMN Fisher: PACKAGE MEMANCING <b>DI KEMAMAN</b>.

Posted: 05 Sep 2012 01:32 AM PDT

PACKAGE MANCING/SEWA BOT DI KEMAMAN,TRG :-

SEBARANG PERTANYAAN DAN KETERANGAN LANJUT 

BOLEH LAH HUBUNGI SAYA  :-

TEL: 019-2427252

EMAIL: udangs@gmail.com

FB: udang_abe

SPESIFIKASI BOT :-

-PANGJANG BOT 23FT

-LEBAR BOT 7FT

-ENGINE 60HP

-IDEAL UNTUK 4 0RG PEMANCING

- MAX SPEED 27 KNOT

-LIFEJACKET 4 PCS

-DRY BOX

-SIAP TEMPAT SIMPAN UMPAN HIDUP

-SEWA RM500 DARI PAGI SAMPAI PETANG

-PACKAGE TERMASUK PENYEDIAN UMPAN UDANG HIDUP

-PACKAGE AVAILABLE FOR ALL TYPE FISHING TECHNIC 

-YAAAAA..BAGI YG GEMAR DRIFTING /CASTING TENGGIRI

-UTK YANG BERMINAT UTK BOTTOM 

-TAK LUPA JUGA UTK YG SUKA JIGGING


teganuku: Warga Emas Kampung <b>Di Kemaman</b> Jadi Hero

Posted: 31 Aug 2012 06:41 PM PDT

Tindakan pantas seorang lelaki sebaik melihat rumah jirannya dijilat api dapat menyelamatkan nyawa seorang gadis orang kelainan upaya (OKU) dan kanak-kanak berusia empat tahun dalam kejadian di Rumah Murah Kampung Fikri di Kemaman semalam.

Kejadian pukul 11 pagi itu berlaku ketika gadis OKU, Amirah Suhaili Said, 19, dan anak saudaranya, Nurul Adawiah Zabli, 4, berada di dalam rumah tersebut.

Amirah Suhaili tidak mampu berjalan.
Ketika kejadian, ibu gadis OKU itu, Rahani Harun, 43, yang terkejut melihat api membakar bahagian depan rumahnya tidak terdaya berbuat apa-apa selain berdiri di depan rumah.

Rahani merupakan penjual apam balik dan api dipercayai berpunca dari gerai di hadapan rumah mangsa. Kedua-dua mangsa bernasib baik apabila jiran mereka, Mohamad Yusof, (gambar kecil) 64, yang menyedari kejadian itu bertindak pantas menyelamatkan mereka.

Mengimbau semula kejadian itu, Mohamad memberitahu, dia nekad terus meredah api yang marak sebaik Rahani memaklumkannya yang anak gadis dan cucunya masih terperangkap di bilik tidur.

"Tanpa berfikir panjang, saya terus redah api dan mengangkat kedua-dua mangsa. Saya sempat mencapai beg barangan kemas mangsa namun wang gagal diselamatkan kerana ketika itu suasana di dalam rumah terlalu bahang.

"Rumah itu musnah tidak sampai setengah jam. Saya tahu mengenai kejadian itu daripada isteri yang mengejutkan saya yang sedang tidur," ceritanya ketika ditemui semalam.

Difahamkan, kebakaran itu mengakibatkan mangsa kerugian kira-kira RM150,000 apabila kesemua perabot, peti sejuk, mesin basuh dan televisyen musnah dijilat api

Kosmo!

Rakyat Tranung (RAKTRA): Karnival Jelajah Sihat <b>di Kemaman</b> <b>...</b>

Posted: 02 Sep 2012 09:41 PM PDT

Program 10,000 Langkah
9 September 2012 (Ahad ning), 
Jom semua warga Kemaman/Terengganu, tanpa mengira fahaman politik dan agama kita sokong program kawasan kita untuk dicatat dlm The Malaysia Book Of Records... 
Kemaman Hebat (sijil disediakan)
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved