ads

Isnin, 17 Februari 2014

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di rantau abang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Feb 2014 11:33 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di rantau abang</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jan 2014 11:46 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Banjir: Jom Derma mangsa banjir <b>di</b> DUN <b>RANTAU ABANG</b>

Posted: 21 Dec 2013 12:00 AM PST

Dalam persiapan agihan kepada mangsa banjir yang pulang ke rumah masing-masing.Petugas pemuda sedang menyiapkan bungkusan untuk lebih kurang 200 keluarga.Sumbangan daripada orang ramai bagi membantu mangsa banjir di DUN RANTAU ABANG amatlah
diharapkan.Kepada para penyumbang boleh memberi sumbangan melalui...

1. MAYBANK - 163091056151 ( AHMAD FAUZI BIN ALI )
Ketua Lajnah Kebajikan PAS DUN Rantau Abang Dungun

2. BIMB -MTD PAS RANTAU ABANG
Pemegang Amanah :-
130440-100-24711
JAMALUDDIN ISMAIL : 019-9836202
HJ ANUAR ABU BAKAR : 019-9562190


Sila nyatakan jumlah kepada penama diatas untuk sebarang sumbangan."BERKAT UNTUK SEMUA" "INFIRU"

 sumber fb Penerangan R Abng

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


Makanan Western Sedap <b>di Kuala Terengganu</b> | Nabila Biela

Posted: 10 Feb 2014 10:14 PM PST

Owhh masih teringat lagi kat kepala aku makanan western sedap di Kuala Terengganu aku makan semalam. Ni gara-gara terpengaruh dengan blogger Duniafarisya.com..hehe. Semalam lepas teman dia pergi hantar baju kat kedai jahit, terus pergi NR seafood village ni. Sampai je kat sini, terpegun jap..kenapa unik sangat restoran ni?? Restoran ni sedikit gelap..dibuat daripada kayu dan aku rasa macam duk dalam perkampungan tarzan pulak aih..tapi yang pasti sangat cantik!!
Masa aku pergi tu, tak ada orang lagi..sebab maybe baru bukak. Cepat je waiter dia datang ambek order. Banyak sangat pilihan makanan western..eh-eh makanan biasa-biasa pun ada..jangan salah faham pulak. Sebab terlalu pening nak pilih, aku just tanya je Farisya apa yang sedap kan, dan yang sedap kat sini tentulah Chicken chop bawah ni haa. Aku order chicken chop, banana split dan air yang namanya First love..eh aku tak tipu okay! Farisya pulak order nasi goreng, banana split dan air kelapa....almaklumlah dia selalu datang, so..memang dah biasalah makan chicken chop ni.

Haa ni aku nak citer sikitlah pasal air aku pilih ni. Namanya first love...masa aku nak pilih air dalam menu dia tu, semua nama air macam jiwang gituh..aishh....aku rasa macam pergi date ngan pakwe pulak..haha..yang pasti air aku pilih ni super sedap ye..hihi
Lupa nak bagitau, NR seafood village ni terletak di Mengabang telipot Kuala Terengganu. Tadi, aku usha-usha kat google, rupanya restoran ni pernah masuk Jalan-jalan cari makan. Memang sesuai sangatlah, sebab makanan dia memang sedap dan sangat berpatutan. Semua makanan yang aku citer tadi hanya RM30 sahaja..murah kan? Kalau bawak family ni, belom tentu habis RM200..sangat berpatutan.
p/s: thanks untuk blogger farisya sebab kenalkan restoran ni....rasa beruntung sebab tahu ada restoran yang sedap kat Kuala Terengganu ni..hewhew

Diana&#39;s : Tempat Menarik <b>di Kuala Terengganu</b>

Posted: 02 Jan 2014 08:14 PM PST


Assalamualaikum

Masih ingat lagi trip FD bersama Blooggers Dot Com? Rujuk entri Hotel Murah di Kuala Terengganu. Ada sambungan entri lagi sebenarnya tau. Kali ni nak kongsi dengan korang tempat menarik di Kuala Terengganu. Terima kasih kepada pihak Sumai Hotel Apartment sebab sudi bawa kitorang jalan-jalan kat Kuala Terengganu :)
FD yang dah tinggal kat Kuala Terengganu ni sejak Jun 2012 pun tak pernah jelajah kat sini lagi. Sodihhh! Sebabnya ayah selalu sibuk dengan kerja.

Taman Panorama
Taman Panorama terletak di atas bukit. Waktu dalam perjalanan nak ke Taman Panorama ni, serupa macam naik Genting Highland. Naik tinggi, selekoh tajam. Memang ada feeling ke Genting Highland jugak lah sebab masa tu hujan rintik-rintik, sejuk jeee :D

View yang sangat cantik!
Kalau datang waktu malam, confirm lagi awesome view dia :D


FD, Nabila Medan, Kak Nabila Biela, Kak Hazanis dan Farisya Anastasyia.


Le girls and le guys
Dalam gambar ni, kitorang naik kat atas sekali! Gayat? Ada lah sikit, hihi! Memang tinggi sangat-sangat! Kalau tinggi, makin cantik lah view kat Kuala Terengganu ^_^

Muzium Negeri Terengganu
Ini first time FD pergi Muzium Negeri Terengganu. Terasa macam kembali ke zaman persekolahan pulak. Eh? Haha! FD memang suka bab-bab pergi muzium ni.

Waktu operasi: 9 pagi - 5 petang (setiap hari kecuali hari Jumaat)
Hari Jumaat 9 pagi - 12 tengah hari & 3 petang hingga 5 petang
Harga tiket: WARGANEGARA - RM2 (kanak-kanak) , RM7 (dewasa)
RM1 (pelajar berseragam sekolah)
BUKAN WARGANEGARA - RM10 (kanak-kanak) , RM15 (dewasa)


Oh ya, nak masuk sini ada benda yang kita takbole bawa tau.
Cameras and bags are not allowed!



This is why I love to go to museum!
Suka tengok barang lama/antik ♥

Kebetulan masa kitorang pergi muzium ni, ada pertunjukan ular berbisa.
Untung sesangat, hihi!

Nampak je kecik, tapi berbisa tau!

Gilos! Masukkan ular dalam mulut. Kalau jenis tak berani, memang tempah maut lah jawabnya. Hebat abang-abang yang berani main dengan ular ni!

TTI RIVER Cruise
Bayar RM20 (dewasa) / RM15 (kanak2/warga emas)


Masa ni lah kita dapat tau nama-nama tempat kat area Kuala Terengganu. Macam-macam nama pulau, sungai. Aishh! Macam-macam ada lah! Hehe :D

Taman Monumen / Taman Tamadun Islam
Harga tiket masuk:
Dewasa - RM20
Warga emas (60 tahun keatas) - RM15
Kanak-kanak (7 - 12 tahun) - RM15
Kanak-kanak (6 tahun kebawah) - Percuma

Suka sangat tengok replika masjid ni. Semuanya comel-comel dan cantik :)

Last but no least, kedai batik STR SDN BHD.

Masa ni, semua orang berpeluang untuk canting batik, lepas tu semuanya keluarkan ke-kreatif-an diorang. Eh? Ada ke perkataan cenggitu? HAHA! Langgar je lah.

Thank you Sumai Hotel for this lovely trip ♥
http://sumaihotel.com/

Jangan ketinggalan untuk dapatkan harga istimewa kalau korang nak menginap di Sumai Hotel. Kena mention yang korang pembaca blog FD tau ^_^v
Boleh refer info lanjut di entri
http://www.fatindiana.com/2013/12/hotel-murah-di-kuala-terengganu.html

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


Hajat Kuswadinata Bercuti <b>Di Pulau Kapas</b> Tidak Kesampaian <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2013 01:51 AM PST

Percutian bersama keluarga ke Pulau Kapas, Terengganu adalah hajat terakhir Kuswadinata, namun ia tidak kesampaian apabila pelakon veteran itu meninggal dunia pada petang Sabtu.

Isteri Allahyarham, Kamariah Mohd Said, 57, berkata Kuswadinata sering menyuarakan hajatnya itu semasa beliau terlantar di hospital sejak tahun lepas.

"Beliau sering berkata ingin ke sana selepas pulih daripada penyakitnya, namun hajatnya tidak kesampaian," katanya ketika ditemui pemberita di kediamannya di sini malam ini.

Kamariah berkata Allahyarham tidak menunjukkan sebarang perubahan, namun kerap menasihati beliau agar tidak meninggalkan solat serta menjaga anak-anak.

Kuswadinata atau nama sebenarnya Kuswadi Bujang, 74, meninggal dunia di Hospital Ampang pada 5.07 petang susulan beberapa penyakit yang dihadapi termasuk kanser usus dan buah pinggang.

"Apa yang lebih menyedihkan, beberapa hari yang lepas, Allahyarham memberitahu saya 'Saya akan merindui kamu', dan saya tidak menyangka ada maksud di sebalik kata-kata itu," kata Kamariah, ibu kepada empat anak berumur antara 23 dan 27 tahun hasil perkongsian hidup bersama Kuswadinata.

Antara rakan artis yang menziarahi jenazah ialah Rosyam Nor, Aznah Hamid dan Datuk Aziz Singah.

Sementara itu, seorang pelakon yang juga anak saudara Allahyarham, Heryanto Hassan, 42, menyifatkan arwah sebagai mentornya dalam dunia lakonan.

"Allahyarham banyak mengajar saya dalam dunia lakonan, dan antara insan yang membawa saya lebih ke depan dalam industri lakonan," katanya.

Ketua Umno Bahagian Ampang Datuk Ismail Kijo, yang turut menziarahi memberitahu Bernama, pihaknya akan membantu menguruskan jenazah Allahyarham.

"Saya sebagai ketua di sini rasa bertanggungjawab untuk membantu memandangkan Allahyarham juga merupakan seorang anggota qariah masjid berhampiran," katanya.

Allahyarham, yang meninggalkan dua isteri, sembilan anak, 14 cucu dan seorang cicit, akan dikebumikan esok.

Dilahirkan di Singapura, Kuswadinata memulakan kerjaya sebagai pelakon pada 1957 menerusi syarikat perfileman Cathay Keris.

Antara filem lakonannya ialah Ibu Mertuaku, Antara Dua Darjat, Lang Buana dan Gerak Khas 3.

- BERNAMA

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


KEMALANGAN NGERI <b>DI</b> JERANGAU <b>JABOR</b> | MERADONG TODAY

Posted: 07 Dec 2013 09:39 PM PST

Gambar gambar ini dihantar oleh seorang rakan yang mengatakan kejadian ini berlaku di jalan Jerangau Jabor dimana sebuah kenderaan merempuh gerai kerana mengelak sebuah kenderaan lain membuatpusinngan U. Kemalangan ini berlaku pada hari jumaat lepas dan dari apa yang kita lihat, ada ramai pemandu yang terlalu cuai hingga mengakibatkan kemalangan yang meragut nyawa orang yang tidak berdosa.

13 di dungun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di dungun - Google Blog Search


Polis rampas lebih 2,000 biji pil <b>di Dungun</b> – Perak Today

Posted: 14 Oct 2013 02:20 AM PDT

gambar hiasan:-

gambar hiasan:-

DUNGUN – Pasangan kekasih adalah antara tiga yang ditahan bersama lebih 2,000 pil dipercayai pil kuda dalam serbuan di sebuah rumah di Bandar Al-Muktafi Billah Shah di sini, Ahad.

Ketua Polis Daerah Dungun Supt Ahmad Zailani Yaacub berkata serbuan oleh sepasukan tujuh anggota Cawangan Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Dungun pada pukul 8.30 pagi itu dibuat hasil maklumat orang ramai.

"Pil-pil yang ditemui dalam 10 paket di dalam sebuah bilik di rumah itu dianggar bernilai RM25,000," katanya kepada pemberita di sini, Ahad.

Beliau berkata pasangan kekasih, yang kedua-duanya berumur 28 tahun itu dipercayai aktif dalam aktiviti pengedaran dadah di sekitar bandar itu sejak sebulan lepas.

Turut dirampas wang tunai RM605 dipercayai hasil jualan dadah, buku akaun dan lesen memandu, katanya.

"Polis turut menemui 10 biji pil, dipercayai dadah bersama lelaki berusia 20-an yang ditahan bersama pasangan kekasih itu," katanya.

Ahmad Zailani berkata ketiga-tiga suspek tidak mempunyai rekod jenayah dan hasil ujian air kencing mendapati ketiga-tiga mereka positif dadah jenis methamphetamine.

Sementara itu, Ahmad Zailani berkata polis berjaya menahan seorang lelaki yang disyaki memecah masuk sebuah tadika di Kampung Ketengah Jaya, di sini pada 28 Sept lepas.

Lelaki berusia 23 tahun itu ditahan di rumah keluarganya di Kampung Felda Kerteh 4, di sini pada pukul 8.15 pagi, Khamis lepas.

- Bernama

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di wakaf tapai</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Feb 2014 09:26 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di wakaf tapai</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Jan 2014 09:39 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

13 di kerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kerteh - Google Blog Search


Kemalangan maut kereta jatuh jambatan <b>di Kerteh</b> ( 8 Gambar <b>...</b>

Posted: 26 Nov 2013 04:20 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Satu kemalangan berlaku melibatkan kereta jatuh di jambatan Sungai Kerteh. Operasi mengangkat sedang berjalan. KIA FORTE WVM 7119 pemandu seorang lelaki bernama Mohd Yazid 27 tahun dari Kepala Batas telah meninggal dunia.

13 di bukit besi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di bukit besi - Google Blog Search


Misteri Alam Maya: Sejarah <b>Bukit Besi</b>..

Posted: 23 Nov 2013 04:36 AM PST


Bukit Besi telah meninggalkan beberapa artifek sejarah yang menjadi aset penting dalam industri pelancongan. Artifek-artifek seperti chimney, stock pile, washing plant / tin plant, crushing plant, tempat menyimpan bahan letupan dan sebahagian daripada kuarters masih tersergam hingga ke hari ini, walaupun telah mengalami berbagai kerosakan.

Tasik Puteri yang wujud hasil daripada perlombongan bijih besi di Bukit Besi ini sedang dimajukan oleh KETENGAH sebagai kawasan rekreasi yang menarik.Sebuah Galeri sejarah juga diwujudkan bagi tatapan generasi muda. Di Bukit Besi juga terletaknya Tasik Puteri.

Kronologi

1916

Ahli kajibumi Jepun, Mr. Kuhara datang ke Dungun membuat kajian di konsesi Chemuak, Ulu Dungun dan mendapati kawasan tersebut mengandungi bijih besi dalam jumlah yang banyak.

1927 an

Syarikat Kuhara Mining Ltd. menjalankan aktiviti perlombongan secara tidak rasmi. Syarikat ini kemudiannya telah ditukar nama kepada Nippon Mining Company (NMC).

1929

13 Januari - Kerajaan Terengganu mengeluarkan 'mining lease' secara rasmi kepada NMC. Kawasan seluas 1,080 ek. ini terdiri daripada M.L. 129, M.L. 130, M.L. 131 dan M.L. 132, iaitu pecahan daripada M.L. 75, kawasan yang telah dikurniakan oleh Sultan Terengganu kepada seorang kerabatnya, Tengku Abu Bakar bin Tengku Abdul Jalil.

Sebelum ini, Tengku Abu Bakar pernah memberi kebenaran kepada Wong Sin, seorang pengusaha lombong untuk membuka lombong bijih timah di situ, tetapi tidak begitu berjaya. Apabila NMC mengakui kawasan tersebut mengandungi bijih besi, Wong Sin telah menjual hak melombong di situ kepada NMC pada bulan Oktober 1917 dengan bayaran sebanyak $50,000.00.

Menurut kenyataan Encik Abdullah Awang, yang ditemuramah di rumahnya di Kemaman oleh Encik Mohd. Hairon Yasar pada 30 September 1975: Beberapa orang penduduk tempatan telah bercerita bahawa seorang pencari rotan telah menjumpai seketul batu yang berat menyerupai besi. Sebenarnya di kawasan itu usaha melombong pernah dijalankan pada tahun 1910 tetapi gagal kerana kawasan tersebut tidak mengandungi bijih timah, sebaliknya cuma terdapat haomatait sahaja.

1930

Pengurus lombong pertama, R.Kunada telah memulakan tugasnya pada bulan April 1930. Dalam tahun tersebut juga laluan keretapi Dungun - Bukit Besi telah dapat disiapkan di stesen Che Lijah. Beberapa tahun kemudian, pihak NMC terpaksa memberhentikan beberapa pekerja akibat kurangnya permintaan daripada syarikat-syarikat keluli di Jepun.

1934

Keadaan pulih semula. Para pekerja yang telah diberhentikan, diambil bekerja semula, malah ditambah dengan pekerja-pekerja baru.
Permintaan yang berterusan daripada syarikat-syarikat keluli di Jepun telah mendorong pihak syarikat meningkatkan pengeluaran.

1935

Jumlah penduduk di Bukit Besi telah meningkat sehingga 6,000 orang (termasuk 3,000 pekerja).

1936

Sebuah terowong yang dikenali sebagai Bukit Tebuk telah dapat disiapkan. Perjalanan melalui Bukit Tebuk dapat menjimatkan masa. Oleh itu tempat memunggah bijih dari Che Lijah telah dipindahkan ke Nibong.

Para pekerja perlombongan di Bukit Besi ini terdiri daripada pelbagai bangsa, Melayu, Cina, India dan Jepun.

1938

Peperangan antara China dengan Jepun - menyebabkan pekerja-pekerja Cina berhenti beramai-ramai, akibat daripada hasutan dan sentimen anti Jepun. Ini menyebabkan syarikat perlombongan hampir lumpuh. Pihak pengurusan syarikat terpaksa mengambil pekerja-pekerja baru, sebahagian daripadanya diimport terus daripada India.

1945

Jepun menyerah kalah kepada British dalam Perang Dunia ke II. Perusahaan perlombongan bijih besi oleh NMC berakhir.

1946 – 1949

Darurat. Aktiviti perlombongan terhenti kerana tiada permintaan.

1948

Ogos, kerajaan British memutuskan untuk menjual harta lombong Bukit Besi kepada Syarikat Eastern Mining and Metal Berhad (EMMCO).

Awal 1950an

EMMCO menjalankan aktiviti perlombongan secara besar-besaran, kesan daripada pemulihan peperangan dan permintaan yang tinggi dari syarikat-syarikat Jepun.

Pengeluaran bijih digandakan untuk mendapat keuntungan besar dalam masa yang singkat. Aktiviti pengeluaran dijalankan 24 jam sehari tanpa henti, kecuali hari Jumaat. Kepala keretapi juga telah diganti dengan yang baru, ditempah dari England. Jentera-jentera moden juga telah digunakan dalam proses pemecahan batu-batu bijih. Dengan ini pihak syarikat telah berjaya meningkatkan pengeluaran dan menghasilkan bijih besi yang lebih bermutu, di samping mengaut keuntungan yang berlipat ganda. Oleh itu tidak hairanlah jika pendapatan para pekerja perlombongan Bukit Besi ini menyamai atau lebih baik daripada para pekerja di jabatan kerajaan pada masa itu.

Pihak EMMCO juga telah mewujudkan banyak jabatan, seperti pejabat pos, pejabat ukur, pejabat kebajikan masyarakat dan sebagainya di zaman kegemilangan Bukit Besi.

Oleh kerana pengeluaran yang berterusan dengan jumlah yang besar, akhirnya bijih besi mula berkurangan dan akaun syarikat mula mencatatkan kerugian.

1970

1 Oktober - Mesyuarat Lembaga Pengarah EMMCO membuat keputusan muktamad untuk menutup lombong Bukit besi.

1971

8 September - Sektor perlombongan bijih besi ditutup. Ini memberi kesan bukan sahaja kepada penduduk di Bukit Besi, tetapi juga kepada Bandar Dungun. Bagi memastikan Bandar Dungun terus hidup, Kerajaan Terengganu telah membina sebuah cawangan ITM di sana. Pihak KETENGAH pula telah merancang pembangunan semula Bandar Bukit Besi. Berbagai kemudahan awam dan perniagaan, telah diwujudkan.

Bukit Besi telah meninggalkan beberapa artifek sejarah yang menjadi aset penting dalam industri pelancongan. Artifek-artifek seperti chimney, stock pile, washing plant / tin plant, crushing plant, tempat menyimpan bahan letupan dan sebahagian daripada kuarters masih tersergam hingga ke hari ini, walaupun telah mengalami berbagai kerosakan. Tasik Puteri yang wujud hasil daripada perlombongan bijih besi di Bukit Besi ini sedang dimajukan oleh KETENGAH sebagai kawasan rekreasi yang menarik. Sebuah Galeri sejarah juga diwujudkan bagi tatapan generasi muda.

MAJLIS PENYERAHAN eBOOK TAHUN 5 DUN <b>BUKIT BESI</b>, DUN <b>...</b>

Posted: 11 Feb 2014 08:23 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Majlis Penyerahan eBOOK Tahun 5 2014 bagi DUN Bukit Besi, DUN Paka dan DUN Rantau Abang. Telah disempurnakan oleh Y.B. En. Roslee Bin Daud, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Usahawan, ...
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved