ads

Isnin, 11 Februari 2013

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


Thinking of Life: 18 Sukhoi <b>Di Gong Kedak</b>, Tidak Pernah Terbang

Posted: 27 Jul 2010 06:53 PM PDT

malaysiaberih

BESUT - Lapan belas buah jet pejuang Sukhoi yang diletakkan di Kem Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) Gong Kedak tidak pernah terbang sekaligus kerana mengalami masalah alat ganti.

Sumber dari pangkalan TUDM itu berkata, penerbangan jet pejuang yang dibeli dari Rusia itu tidak pernah mencapai sasaran yang ditetapkan sebanyak 70%.

"Hanya sekitar 40% sahaja dari 18 jet pejuang itu yang terbang pada satu-satu masa,"katanya, yang meminta identitinya dirahsiakan atas sebab-sebab keselamatan

Menurutnya, keajaan Malaysia melalui dua buah syarikat konsultan telah membeli pesawat tersebut dari Rusia, namun perolehan alat gantinya adalah dari pengeluar negara lain.

Oleh itu, beliau berkata ia seringkali menimbulkan masalah kepada penyelenggaraan jet pejuang itu.

Beliau turut mendedahkan, dua buah syarikat konsultan tersebut mendapat 'komisyen' tidak kurang dari 15% ketika pembeliannya dibuat.

TUDM menandatangani perjanjian untuk membeli 18 Su-30MKM bulan Mei 2003, selepas melihat secara dekat penggunaan pesawat tersebut oleh kerajaan India.

Dua pesawat pertama Sukhoi Su-30MKMs secara rasmi diserahkan kepada Malaysia di Irkutsk, Rusia pada 23 Mei 2007, dan kemudian tiba di pengkalan udara Gong kedak pada 21 Jun.

Malaysia mempunyai 18 Su-30MKMs dalam perkhidmatan, namun dilaporkan mempunyai masalah dengan sokongan Rusia untuk alat ganti pesawat tersebut dan terpaksa memperolehinya dari pihak lain.

Pada bulan September 2010, TUDM akan mengambil alih operasi pesawat tersebut setelah kontrak dua tahun bantuan teknikal, kejuruteraan dan penerbangan dari India dan Rusia tamat.

Pembelian Sukhoi menjadi kontroversi kerana kerajaan Malaysia membayar 18 buah Sukhoi dengan harga US$900 juta, (US$50 juta sebuah) sedangkan India membeli 40 Sukhoi dengan harga US$1.6 bilion, (US$40 juta sebuah) manakala Vietnam membeli 4 buah Sukhoi dengan harga US$100 juta. (US$25 juta sebuah). BO

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


I am Kila: [Cuti-Cuti] D&#39;Lagoon, <b>Pulau Perhentian</b> Kecil

Posted: 04 Feb 2013 08:59 PM PST

Bersama dengan saya Kila lagi dalam segmen bercuti sampai lobammm... Haaaa Kila nie selagi tak penat selagi tu lah berjalan, berjalan, berjalan... Kali nie nak cerita berkenaan bercuti di Pulau Perhentian, Terengganu. Kila bercuti di Pulau Perhentian Kecil bersama 7 lagi kawan2 baik donia akhirat :p 
Tempat penginapan yang dipilih ialah D'Lagoon. Kenapa pilih sini? Sebab utama ialah tempat nie mcm jauh dari hiruk pikuk riuh rendah orang ramai dan pakej aktiviti jugak disediakan. Senang bukan ;)
Pendapat Kila lepas menginap di sini:
- Tempat privacy sangat, banyak  matsaleh wehhhh, wiwitttt :p
- Air serius jernih.... tapi bayak batu2 kecik kena hati2 sikit.
- Bilik okay je standard macam chalet. *Tapi kalau ramai mandi at the same time, air paip slow sket. Take turn wehhhh, take turn!
- Yang paling best, makanan diorang sediakan sedap sangat wehhhhh nie siyes x tipo!
- Ade pakej lengkap, korang xyah pikir lepas nie nak buat apa...nak buat apa.
- Bunyik air laut dekat je. Kalau ade time rilek2 tu bole lepak dekat pangkin yang diorang sediakan. Buaian tu pon ade, tempat nie mcm teluk so korang mmg dekat sgt2 dgn pantai
-Best tak boring(tak sempat nak boring pon). Ade mainan board diorang sediakan kalau nak santai2 dengan kawan2. Congkak, Chess pon ade tau. Tapi kitorg main daun terup, baru macho! hahaha
Kami gerak tengah malam tu 3 buah kereta, perjalanan dari Kuala Lumpur ke Terengganu mengambil masa 8jam. Sampai di jeti sana kami breakfast, lepas tu tunggu feri dan gerak terus ke D'Lagoon yang mengambil masa dalam 1jam(lambat sikit sebab diorang hantar orang2 kat pulau lain2 dulu). Sampai sana kami disambut dengan air oren, aphal tah rase sedap gile tibe2. Mungkin sebab haus sangat....air oren je kottt~
Okeh, petang tu pakcik tu panggil pergi snorkeling tengok penyu. Dia bawak 2 3 tempat jugak la. Seronok sangat korang, air jernih sangat. Diorang provide life jacket dengan J tube, so kalau takde pon tak payah risau. Kalau yang gedik2 taktau berenang terapung bagai, jangan  takot. Korang da pakai life jacket tu terjon je la, nescaya korang terapung dengan sendirinya. Percayalah~~ *tetiba lagu ct
Kalau da takot sangat2 nak terjun, tapi takot duit rugi sebab da bayar hahaha, korang mintak je tolong pakcik ke abang yang bawak tu. Ini kes kami budak2 perempuan, *wink3. Nanti diorang terjun sama siap bawakkan lagi tempat2 yang banyak ikan.
Next day, pagi tu  lepas berakfast kitorg sambung snorkeling lagi sebab ade dalam 2 tempat lagi tak pegi. Lepas tu balik makan tengahari, petang tu kitorang naik banana boat dengan flying fox. Korang banana boat tu bukan tepi pantai tau, diorang buat tengah laut biru. Muka kami2 nie pon naik biru kecot perot lepas naik banana boat tu. Kalau da sampai masa pakcik tu terbalikkan banana boat tu, korang jatuhkan je la badan korang tu sebab kalau korang tahan2 nanti tangan bole terkehel lagi susah. Takyah risau, pakai life jacket kan. Lain la akak Kila nie, akak pro......hahahahaaaaa
Lepas aktiviti tu kitorang pegi short distance jungle trekking. Nanti sampai sebalik pulau tu, bole tangok sunset. Perjalanan dalam 15minit, jungle trekking nie takde orang bawakkan pandai2 la jalan. Nie takyah risau, trek da ade cuma perlu ikot je trek. Jangan ikot suke hati pulak, kang tak sampai! 


Next day, pagi tu aktiviti santai2 sendiri je. Kami sewa J tube lepas tu snorkeling area pantai depan tu je. Petang tu pulak kami pergi jungle trekking yang panjangggggg hommai penat sangatt T_T. Perjalanan tu amik masa dalam 1 jam jugak sebab banyaknye pit stop haha. Nanti sampai satu point boleh rehat2 dekat area windmill tu. Permandangan cantik sangat time tu. Kami lepak2 situ kejap snap picture bagai, lepas tu sambung balik. Trek nie penghujungnye sampai dekat long beach. Pantainye lagi panjang, lagi ramai orang lagi hapenning, malam2 ade disco dumdam2 hahaha. Eh, kawan2 next time kite datang tempat bising pulak la  :p

Okay, cukup la tu Kila merapu2 panjang pulak rasenye. Total untuk 4hari 3malam semua termasuk minyak kereta makan dan bagai2...Kila rase dalam RM500++ je. Oke la kan. Pakej D'Lagoon nie RM450 semua termasuk makan pagi, tengahari malam dan aktiviti. The best part is makanan die SEDAP sangat weh... Two thumbs up~!

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Remaja Raikan Ramadan Serentak <b>Di</b> Dua Buah Masjid <b>di</b> Kemaman

Posted: 04 Aug 2012 01:27 AM PDT

Alhamdulillah antara program PSR 2012 ialah Remaja Raikan Ramadan (3R) dan sebanyak tiga buah masjid/surau di daerah Kemaman menjadi lokasi program 3R kali ini. Terbaru ialah di Masjid Felda Kerteh 5 di Ketengah Jaya yang melibatkan sekitar 50 orang remaja berumur 13-19 tahun dan juga di Masjid Sultan Ahmad dekat Bandar Chukai yang melibatkan pelajar-pelajar sekolah menengah di bandar ini. Kedua-dua program ini berjalan serentak dan dikendalikan dibawah Jawatankuasa Pembangunan Remaja IKRAM Kemaman di bawah Cikgu Hj Norfizam Said.

Program 3R di Felda Kerteh 5 kali ini istimewa kerana inilah kali pertama program sebegini dilaksanakan IKRAM di kawasan felda di daerah ini. Terdapat tiga buah sekolah menengah di Ketengah Jaya iaitu SMK Rasau, SMK Semarak B5 dan SMK Tetra Jaya. Terdapat juga ahli-ahli IKRAM yang bertugas sebagai guru di sekolah-sekolah ini yang membantu merapatkan lagi hubungan pihak sekolah dengan IKRAM.

Seramai 15 orang fasilitator diketuai Pengarah Program Saudara Khairul Azri telah terlibat menjayakan program ini. Di dalam program ini juga diperkenalkan kelab remaja IKRAMTeens kepada semua peserta. Para peserta begitu teruja dengan pelbagai program yang disediakan. Majlis penutup program telah disempurnakan oleh TYDP IKRAM Kemaman iaitu Ustaz Muzahar Hitam.



Manakala program di Masjid Sultan Ahmad pula diketuai oleh Pengarah Program Sdr Nadhir yang juga Mualim SMIAA Kemaman serta barisan fasilitator dari kalangan mahasiswa universiti yang sedang bercuti. Sekitar 80 orang remaja hadir di program ini. Ianya dirasmikan oleh Pengerusi Tetap IKRAM Kemaman Hj Che Zahari Che Nik.

Pelbagai program disajikan sepanjang program 3R ini. Mudah-mudahan segala usaha ini terus disusuli dengan program-program lanjutan tarbiah di sekolah masing-masing. Kerjasama yang sudah terjalin perlu dimanfaatkan lagi bagi melahirkan generasi kepemimpinan remaja rabbani demi masa depan ummah yang gemilang.



Program 3R yang ketiga akan diadakan di Surau Rantau Petronas dekat Kerteh pada minggu hadapan 10-11 Ogos 2012. Ini adalah program tahun keempat berturut-turut dimana pihak IKRAM (sebelum ini JIM) diberikan kepercayaan mengendalikan program remaja seumpama ini. Mudah-mudahan semuanya berjalan lancar dan diberkati Allah SWT.

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


jawatan kosong <b>di</b> perbadanan memajukan iktisad <b>negeri terengganu</b>

Posted: 24 Jan 2013 09:26 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia yang berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan dan Pegawai yang sedang berkhidmat hendaklah berumur kurang daripada 54 tahun pada tarikh ...

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


Pancaroba: Banjir <b>di Chukai</b>, Kemaman

Posted: 27 Dec 2012 04:13 PM PST

13 di kijal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kijal - Google Blog Search


TV3 Stesyen TV Portal Pertama - 6 Maut Kemalangan <b>Di Kijal</b>

Posted: 09 Oct 2012 08:18 PM PDT

10/10/2012 11:18:00

Enam maut selepas sebuah kereta bertembung dengan bas ekspress di Kijal dekat Kemaman.

Dalam kejadian jam 3:50 pagi tadi, dua orang lagi parah.

Kereta Perodua Viva yang dinaiki lapan individu itu dipercayai menghala ke Kuantan.

Ketika tiba di di hadapan Sekolah Meraga, Beris, kereta berkenaan bertembung dengan bas ekspress yang tidak berpenumpang.

Enam mangsa maut di tempat kejadian

Pemandu bas terbabit tak mengalami kecederaan.

Setakat ini, identiti mangsa belum dikenalpasti.

Sebarang maklumat terkini akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved