ads

Rabu, 30 Januari 2013

13 di seberang takir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di seberang takir - Google Blog Search


639 murid SK Kompleks <b>Seberang Takir</b> terima RM100 - teganuki ta

Posted: 26 Jan 2013 10:30 PM PST

Oleh: Noraini Jusoh

Sejak kerajaan memberikan wang tunai RM100 melalui Bantuan Khas Awal Persekolahan yang bermula 15 Januari lalu, ramai murid Tahun 1 hingga pelajar Tingkatan 5 di seluruh negara telah menerima sumbangan tersebut.

Seramai 639 murid Sekolah Kebangsaan Kompleks Seberang Takir turut menerima keistimewaan itu dalam satu majlis yang diadakan di sekolah terbabit, hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato' Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, dengan pemberian bantuan tersebut diharap dapat membantu meringankan beban kewangan ibu bapa dalam menyediakan kelengkapan persekolahan anak-anak.

Beliau turut menasihatkan agar ibu bapa melakukan transformasi terhadap kaedah mendidik anak-anak dengan menggunakan cara yang betul dan lebih berkesan.

"Cara mendidik anak pada masa dahulu dengan sekarang sangat berbeza.

"Dulu tidak ada masalah ibu bapa merotan anak-anak untuk tujuan menjadikannya sebagai tauladan dan ingatan tetapi kini jika tersilap cara boleh dikira sebagai kes dera," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Penyampaian Bantuan Khas Awal Persekolahan bagi Sekolah Kebangsaan Kompleks Seberang Takir, hari ini.

Katanya, ibu bapa perlu peka dengan sikap anak masing-masing dan menggunakan pendekatan yang terbaik dalam mendidik mereka supaya menjadi insan yang berguna.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan (Adun) Seberang Takir juga berharap, orang Melayu dan Islam sentiasa bersatu supaya generasi akan datang terus menikmati pelbagai keistimewaan terutamanya dalam bidang pendidikan dan kebajikan di bawah kepimpinan kerajaan Barisan Nasional dan Umno.

 

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


Tempat Menarik <b>Di</b> Bali | <b>Pulau</b> Malaysia | <b>Pulau</b> Langkawi | <b>Pulau</b> <b>...</b>

Posted: 12 Jan 2013 08:54 AM PST

Tempat Menarik di Bali

Siapa yang tidak kenal dengan Pulau Bali, yang mana diantara Pulau Paling Popular di rantau Asia dan dunia. Mengikut majalah Travel + Leisure Bali mendapat kedudukan ranking kedua dalam kedudukan ketagori World's Best Award 2012. Jadi dikesempatan ini pihak crew majalahcuti ingin mengambil kesempatan untuk berkongsi tempat yang menarik di Pulau Bali yang terletak di Indonesia. Dibawah kami kongsikan #5 tempat destinasi Bali

#1-Ubud Kintamani

tempat menarik bali 5

Ubud kintamani adalah kawasan tanah tinggi yang mana terdapat sebuah gunung berapi yang separa aktif disini. Lokasi ini menjadi tarikan dengan lambakan restaurant yang menawarkan pandangan panorama yang cantik dan indah mengadap gunung berapi tersebut. Tiupan angin yang kuat menenangkan lagi suasana makan tengah hari disini.

menarik di bali

Di ubud terdapat pelbagai panorama dan juga terdapat banyak kuil besar yang berusia beratus tahun di daerah ini. Kolam di atas adalah salah sebuah kolam yang terdapat di kuil terbesar tersebut. Kepercayaan mereka mengatakan tujuan mereka mandi adalah untuk penyucian jiwa rohani sebelum mengadap tuhan. Air yang keluar tersebut adalah original dari sumber mata air yang terdapat berdekatan dengan kuil tersebut dan ia juga tidak menggunakan sebarang tenaga elektrik. Dikawasan ubud juga anda boleh menyaksikan panorman indah rice terrace iaitu pada bukit yang sangat indah.

#2-Nusa Dua

destinasi menarik bali-4

Mengikut info yang diberikan guide kepada crew majalahcuti tempoh hari sewaktu berkunjung ke bali kawasan Nusa Dua adalah terletaknya banyak hotel mewah yang bertaraf 4 bintang dan keatas. Aktivi disini lebih kepada aktiviti air di pantai. Disini juga anda berkesempatan menaiki boat (Island Hoping) untuk  melihat Baby Shark serta Penyu.

#3-Uluwatu

destinasi menarik bali-3

Uluwatu adalah berdekatan dengan Nusa Dua yang mana hanya memakan masa selama 45 minit sahaja jika menggunakan kenderaan. Ia dikenali oleh orang tempatan sebagai Pura Luhur Uluwatu. Kerana disini terdapat sebuah temple yang diberi nama Uluwatu Temple. Di temple ini terdapat kumpulan besar habitat monyet yang mana kadang kala ia akan mengganas sekiranya mereka terasa terancam. Selain itu disini juga menjadi tarikan mereka yang sukakan aktiviti luncur air (surfing).

#4-Tanah Lot

tanah lot

Ini diantara tempat wajib bagi siapa yang berkunjung ke Bali. Pulau yang di tengah-tengah itu sebenarnya hanya boleh dimasuki oleh orang-orang tertentu sahaja. Mengikut fahaman hindu sana, mereka yang boleh masuk ke situ adalah orang yang hendak menyucikan diri dan pelancong sama sekali tidak dibenarkan masuk di dalam nya. Bila mana air laut surur ia akan kelihatan seperti tergantung.

#5-Jinbaran Beach

destinasi menarik bali-5

Disini adalah tempat paling romantik. Bagi mereka yang pergi bulan madu ke Bali maka untuk meluangkan masa makan malam (candle Light dinner) disini adalah tempat terbaik untuk kalian. Untuk pasangan yang muslim disini juga terdapat restoran khas untuk menyajikan makanan halal. Jadi anda tidak usah risau nikmatilah deruan ombak,sinaran matahari yang hendak terbenam sambil makan dan berborak manja dengan si dia. Kami pasti ia adalah memory luar biasa hebat dalam hidup anda.

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: artikel, Destinasi, Info Percutian

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


Glamorous Blogger MrJocko: Teringat-ingat : Aktiviti Snorkling <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 05 Jan 2013 09:14 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Glamorous Blogger MrJocko: Teringat-ingat : Aktiviti Snorkling Di Pulau Perhentian. 3 minggu lepas oleh MrJocko di mrjocko.com. Its a lifestyle personal blog for MrJocko, travel, foods and daily lifes with his jobs and friends. Baca Selanjutnya ...

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


tempat terbaik honeymoon 2013 , part 1 | Belog Cik Tiqa

Posted: 23 Jan 2013 06:46 AM PST

Salam readers , oleh kerana insyaAllah Tiqa akan ber HONEYMOON pada tahun 2013 ini , Tiqa dah banyak habiskan masa membuat research tempat-tempat yang sesuai untuk honeymoon di Malaysia ni ! Rajin tak ? Rajin tak ? Memang banyak pulau cantik dan tanah tinggi sejuk kat Malaysia ni untuk honeymoon , korang hanya perlu sediakan duit sahaja . No money No Honeymoon . But then , ada je tempat-tempat yang best tapi murah untuk honeymoon . Nanti kita story okay.

Opps ! Selain daripada honeymoon atau bulan madu , tempat-tempat yang Tiqa recommend ni sesuai juga dijadikan tempat bercuti , getaway , melepaskan penat dan tension dengan keluarga .


Tiqa bahagikan kepada DUA ; Pulau dan Tanah Tinggi .


1) Pulau

Actually pasangan yang baru berkahwin , terutama perempuan lebih prefer pergi PULAU . Well sebab kami perempuan mesti nak cari tempat yang sunyi dan romantik untuk berdua-duan dengan suami ! *malu-malu*
Banyak Pulau yang dah Tiqa survey antaranya Pulau Tioman , Pulau Perhentian , Pulau Redang , Pulau Lang Tengah , Pulau Gemia , Pulau Kapas and even Pulau Langkawi .



Okay Jom ce-ki-da-ut ~

Korang pernah dengar tak nama pulau ni . Tiqa sebelum ni tak pernah dengar langsung . Lepas buat research baru tahu wujudnya pulau cantik ni . Pulau Gemia ini terletak bersebelahan dengan Pulau Kapas . Bagi Tiqa pulau ni sangat sesuai untuk bulan madu sebab pulau ni sangat private ! Hanya ada SATU sahaja resort yang beroperasi kat pulau ni . I wish I can go there for my honeymoon !

Jom ce-ki-da-ut !



Gem Island Resort and Spa



*sekarang dia tengah tutup sampai 28 Feb 2013 , tapi boleh booking sekarang kat SINI untuk dapat harga early bird ! Pilih je tarikh kat bahagian resevation*


Ada 4 jenis bilik kat resort ni iaitu Water Villa , Superior Villa , Hideaway Villa dan Hideaway Suite . Bagi kita-kita yang nak berjimat ni , duduk kat Water Villa pon dah cukup bagus . Selesa ! Ada balkoni sendiri lagi .



Kalau korang bernasib baik , korang boleh tengok dorang lepaskan baby penyu yang comel-comel ke dalam laut !


Serius tak tahu pulak ada Dolphin kat Malaysia ni . T___T


Gambar-gambar kat resort ni semua Tiqa ambil kat laman web Gem Island Resort and Spa . Korang boleh tekan untuk survey-survey dan booking ! Highly recommended oleh saya !



Kalau korang book Water Villa sekarang (pada tarikh entri ini ditulis) , korang akan dapat harga "early bird special" iaitu RM740 untuk 3H 2M (2 orang) termasuk breakfast , bot pergi balik dan cukai .


Okay what ! Berbaloi weh . Tiqa nak sangat booking sekarang tapi Encik Fiance suruh tunggu dulu . Kitorang nak tunggu Matta Fair bulan Mac nanti . Mana tau ada yang lagi murah . Tapi Tiqa takut kalau resort ni tak join Matta Fair . Kalau nak booking lepas tu mesti dah mahal kan .








Sebenarnya Tiqa cadang tak nak bagi tau orang pasal pulau ni . HAHA . Biar sikit orang tahu so nanti lebih private ! JAHAT KAN TIQA . Sila debik saya sekali . Tapi lepas fikir balik , tak baik la kan . Semua makhluk Allah berhak tahu tempat cantik ni . So , first come first serve la kan . Tape , Kalau ada rezeki , insyaAllah sampai jugak . Amin .








Next~

Pulau Lang Tengah ni pon Tiqa tak penah dengar sebelum ni . Adakah Tiqa sorang je tak sedar kawujudan pulau cantik ni ? T__T Pulau ni pon PERFECT untuk bulan madu / honeymoon . Kecil dan private . Hanya orang yang duduk kat resort kat pulau ni je ada . Hanya ada 4 sahaja resort kat Pulau ni .


Sila lihat peta dibawah .

Resort pon jauh-jauh , mesti best kan berdua-duan *pasangan yg sudah berkahwin* kat sini . Wah , Tiqa dapat bayangkan ! Seronoknya !!







Sari Pacifica Resort and Spa


Resort ni paling mahal , tapi highly recommended bagi mereka yang nak honeymoon . Bilik yang sangat-sangat selesa dan luxury . Rata-rata pengunjung yang pergi puas hati dengan bilik dan servis dorang .


Ada 3 jenis bilik iaitu Sea Front Villa , Pool Villa dan Garden Villa . Untuk resort yang bertaraf Luxury ni Tiqa rasa amik yang paling murah iaitu Garden Villa pon dah okay . Bagi yang ada duit lebih apa salahnya amik Sea Front Villa kan . Asalkan mampu dan puas hati .

Tip: Pilih resort yang menyediakan bilik yang sangat selesa dan lengkap untuk honeymoon . Sebab bila korang honeymoon , kebanyakan masa korang akan spent kat bilik buat ehem-ehem . *malu* Ini adalah nasihat yang Tiqa baca dari mereka yang sudah honeymoon . Kalau setakat nak layan pantai dan air laut membiru , amik resort murah dan biasa-biasa pon dah memadai sebab korang akan spent masa lebih kat luar . TIDAK untuk honeymoon ye !

Untuk Garden Villa kalau korang booking sekarang (time entri ini di post) Total price untuk 3H 2M untuk 2 orang , termasuk bot pergi-balik dan breakfast lunch dinner untuk 3 hari ialah : RM 956



Tak terkeluar dari budget bagi mereka yang ada budget RM1000 . Okay la kan . Bilik pon cantik dan selesa . Puas hati !

Nexttt~~


Mula-mula Tiqa buat research , Tiqa cari tentang Pulau Redang dulu . Redang ni terletak dekat Negeri Terengganu , dekat dengan Pulau Perhentian , dan Pulau Lang Tengah . Terengganu untung sebab banyak pulau cantik !

Jom tengok peta .

Ini peta Pulau Redang , tengok , dia dekat dengan banyak pulau lain . Kalau korang ada duit lebih , boleh buat aktiviti Island hopping . Lompat dari 1 pulau ke pulau yang lain !

Attention ! Nak pergi Redang naik bot dari Jeti Merang BUKAN Marang ye ! Jeti Marang adalah jeti untuk pergi Pulau Kapas dan Pulau Gemia .
Kelik untuk tumbersaran gambar !
Peta senarai resort yang ada kat Redang .

Pilihan Pertama (a lot of money)

Berjaya Redang Resort a.k.a The Taaras Beach and Spa Resort *new name*

Ada 2 iaitu Berjaya Redang Beach Resort (BRBR) dan Berjaya Redang Spa Beach Resort (BRSR) , dulu lah , sekarang tukar nama Taaras . This is the best and luxury resort kat Redang  ni . Luas sangat-sangat . Korang boleh jalan kaki dari BRSR ke BRBR . Ada disediakan laluan . Dan boleh dikatakan tempat tu sunyi sebab resort dorang saja yang beroperasi kat kawasan tu . So hanya pelancong yang menginap kat resort tu sahaja yang ada kat tempat tu .

Total Price untuk 3H 2M : RM 1809.60 including taxes , breakfast and lunch
*harga terkini pada Jan 2013*


Total Price untuk 3H 2M : RM 4083.20 including taxes , breakfast and lunch
*harga terkini pada Jan 2013*
Banyak lagi jenis-jenis bilik yang Taaras ada tapi ini je yang menarik hati Tiqa . Garden Deluxe tu bilik paling murah . Ocean Front Studio ni bilik yang dekat dengan laut . Baru lah romantik ! Tak gitu~
Pilihan kedua (Medium budget)
Redang Beach Resort

Ramai orang cakap lokasi resort ni best . Pantai yang cantik dan bersih . Bilik pon boleh tahan .

Sekarang dorang tengah buat promotion pakej 3H 2M untuk early bird (travel date : 1 Mac - 31 Mac) . Untung lah sebab dah termasuk makan minum selama 3 hari untuk dua orang dengan snorkling trips sekali .


Sila lah tekan gambar untuk melihat harga pakej !




Okay lah . Rasanya Part 1 sampai sini je . Korang pon mesti penat dah tengok kan . Nanti Tiqa akan sambung Part 2 tentang Pulau Tioman , Pulau Perhentian dan Langkawi . Tanah tinggi maybe Part 3 . insyaAllah~


Kalau korang nak suggest tempat-tempat menarik atau hotel-hotel murah tapi selesa dan best , silakan ! Tiqa hargai sangat-sangat .


K lah .


Bai .



.

UPDATED

Boleh tengok part 2 kat SINI

.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Permata Wangi: Pelajar Sekolah Gaduh <b>Di</b> Surau <b>Ketengah Jaya</b>

Posted: 15 Jul 2009 07:11 AM PDT

Kerana cantik dan bijak, dua pelajar perempuan yang juga sahabat baik dihasut supaya bertumbuk di sebuah surau di Ketengah Jaya, Dungun 18 Jun lalu.

Aksi bergasak pelajar tingkatan satu berpakaian seragam itu dirakam menggunakan kamera telefon bimbit dan bukan sahaja tersebar di kalangan pelajar tetapi boleh ditonton di laman web perkongsian YouTube.

Rakaman 30 minit itu bermula dengan tiga remaja perempuan tingkatan dua dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ketengah Jaya, Dungun di sini melahirkan rasa tidak puas hati terhadap dua pelajar yang dikatakan menjadi kesukaan ramai.

Dua pelajar cantik dan bijak itu masing-masing pelajar tingkatan satu. Seorang dari SMK Ketengah Jaya manakala seorang lagi dari SMK Rasau Kerteh, Kemaman.

Rakaman seterusnya menunjukkan tiga pelajar senior itu membuli dan memukul pelajar dari Rasau Kerteh kerana dia didakwa bercakap besar. Pihak polis telah pun memanggil enam orang pelajar tersebut untuk memberi keterangan. Difahamkan juga pihak sekolah telah pun menggantung pembelajaran beberapa orang pelajar yang terbabit.

Tiga pelajar itu turut memaki hamun gadis berkenaan dalam dialek Terengganu. Mereka turut menampar, menarik tudung dan rambut selain menendang pelajar dari Rasau Kerteh itu beberapa kali.

Rakaman kemudian menunjukkan pergaduhan melibatkan dua sahabat baik itu selepas mereka dihasut oleh ketiga-tiga pelajar senior itu.

Aksi tarik rambut dan sepak terajang antara dua sahabat itu bukan sahaja disorak oleh tiga pelajar itu malah dirakam.- KOSMO

13 di kemasik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemasik - Google Blog Search


Puisiku ~Tinta Hati Menitip Kata~: Sedetik <b>di Kemasik</b>

Posted: 20 Dec 2012 08:45 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Kutitipkan kata dengan tinta hati hanya kerana-Nya. Getaran rasa dijelmakan dalam bait-bait kata menyuarakan bicara tanpa suara di ruang maya. Tiada sempadan tiada rahsia. Semua insan diundang membaca.

13 di bukit besi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di bukit besi - Google Blog Search


Sejarah <b>Bukit Besi</b> | Terengganu

Posted: 12 Jan 2013 09:04 PM PST


  SEJARAH BUKIT BESI, DUNGUN, TERENGGANU
  Bukit Besi terletak di Daerah Dungun, 33km dari Bandar Dungun dan 77km daripada Kuala Terengganu.Bukit Besi menjadi terkenal kerana pengeluaran bijih besi yang terbesar di Asia Tenggara. Bermula pada suku pertama abad ke-20. Perkembangan perusahaan perlombongan di Bukit Besi ini seiring dengan pertumbuhan perusahaan keluli di Jepun.

Mengikut cerita, lombong Bukit Besi ditutup kerana bijih besi dikatakan habis dikaut tentera Jepun. Jika ke sini, anda berpeluang melihat bekas tinggalan alatan dan kelengkapan melombong bijih besi seperti jajaran landasan keretapi dari Bukit Besi ke Jeti Sura, Dungun bagi membolehkan bijih besi diangkut dan dieksport.





Lokasi ini menjadi antara tumpuan pelancong terutama dari luar negara untuk melihat dari dekat tinggalan terowong, rumah penginapan, semaian timah dan cerobong kilang. Pengeluaran bijih digandakan untuk mendapat keuntungan besar dalam masa yang singkat.

Aktiviti pengeluaran dijalankan 24 jam sehari tanpa henti, kecuali hari Jumaat. Kepala keretapi juga telah diganti dengan yang baru, ditempah dari England. Jentera-jentera moden juga telah digunakan dalam proses pemecahan batu-batu bijih. Dengan ini pihak syarikat telah berjaya meningkatkan pengeluaran dan menghasilkan bijih besi.


Bukit Besi telah meninggalkan beberapa artifek sejarah yang menjadi aset penting dalam industri pelancongan. Artifek-artifek seperti chimney, stock pile, washing plant / tin plant, crushing plant, tempat menyimpan bahan letupan dan sebahagian daripada kuarters masih tersergam hingga ke hari ini, walaupun telah mengalami berbagai kerosakan.

Tasik Puteri yang wujud hasil daripada perlombongan bijih besi di Bukit Besi ini sedang dimajukan oleh KETENGAH sebagai kawasan rekreasi yang menarik.Sebuah Galeri sejarah juga diwujudkan bagi tatapan generasi muda. Di Bukit Besi juga terletaknya Tasik Puteri.

Kronologi

1916

Ahli kajibumi Jepun, Mr. Kuhara datang ke Dungun membuat kajian di konsesi Chemuak, Ulu Dungun dan mendapati kawasan tersebut mengandungi bijih besi dalam jumlah yang banyak.

1927 an

Syarikat Kuhara Mining Ltd. menjalankan aktiviti perlombongan secara tidak rasmi. Syarikat ini kemudiannya telah ditukar nama kepada Nippon Mining Company (NMC).

1929

13 Januari - Kerajaan Terengganu mengeluarkan 'mining lease' secara rasmi kepada NMC. Kawasan seluas 1,080 ek. ini terdiri daripada M.L. 129, M.L. 130, M.L. 131 dan M.L. 132, iaitu pecahan daripada M.L. 75, kawasan yang telah dikurniakan oleh Sultan Terengganu kepada seorang kerabatnya, Tengku Abu Bakar bin Tengku Abdul Jalil.

Sebelum ini, Tengku Abu Bakar pernah memberi kebenaran kepada Wong Sin, seorang pengusaha lombong untuk membuka lombong bijih timah di situ, tetapi tidak begitu berjaya. Apabila NMC mengakui kawasan tersebut mengandungi bijih besi, Wong Sin telah menjual hak melombong di situ kepada NMC pada bulan Oktober 1917 dengan bayaran sebanyak $50,000.00.

Menurut kenyataan Encik Abdullah Awang, yang ditemuramah di rumahnya di Kemaman oleh Encik Mohd. Hairon Yasar pada 30 September 1975: Beberapa orang penduduk tempatan telah bercerita bahawa seorang pencari rotan telah menjumpai seketul batu yang berat menyerupai besi. Sebenarnya di kawasan itu usaha melombong pernah dijalankan pada tahun 1910 tetapi gagal kerana kawasan tersebut tidak mengandungi bijih timah, sebaliknya cuma terdapat haomatait sahaja.

1930

Pengurus lombong pertama, R.Kunada telah memulakan tugasnya pada bulan April 1930. Dalam tahun tersebut juga laluan keretapi Dungun - Bukit Besi telah dapat disiapkan di stesen Che Lijah. Beberapa tahun kemudian, pihak NMC terpaksa memberhentikan beberapa pekerja akibat kurangnya permintaan daripada syarikat-syarikat keluli di Jepun.

1934

Keadaan pulih semula. Para pekerja yang telah diberhentikan, diambil bekerja semula, malah ditambah dengan pekerja-pekerja baru.
Permintaan yang berterusan daripada syarikat-syarikat keluli di Jepun telah mendorong pihak syarikat meningkatkan pengeluaran.

1935

Jumlah penduduk di Bukit Besi telah meningkat sehingga 6,000 orang (termasuk 3,000 pekerja).

1936

Sebuah terowong yang dikenali sebagai Bukit Tebuk telah dapat disiapkan. Perjalanan melalui Bukit Tebuk dapat menjimatkan masa. Oleh itu tempat memunggah bijih dari Che Lijah telah dipindahkan ke Nibong.

Para pekerja perlombongan di Bukit Besi ini terdiri daripada pelbagai bangsa, Melayu, Cina, India dan Jepun.

1938

Peperangan antara China dengan Jepun - menyebabkan pekerja-pekerja Cina berhenti beramai-ramai, akibat daripada hasutan dan sentimen anti Jepun. Ini menyebabkan syarikat perlombongan hampir lumpuh. Pihak pengurusan syarikat terpaksa mengambil pekerja-pekerja baru, sebahagian daripadanya diimport terus daripada India.

1945

Jepun menyerah kalah kepada British dalam Perang Dunia ke II. Perusahaan perlombongan bijih besi oleh NMC berakhir.

1946 – 1949

Darurat. Aktiviti perlombongan terhenti kerana tiada permintaan.

1948

Ogos, kerajaan British memutuskan untuk menjual harta lombong Bukit Besi kepada Syarikat Eastern Mining and Metal Berhad (EMMCO).

Awal 1950an

EMMCO menjalankan aktiviti perlombongan secara besar-besaran, kesan daripada pemulihan peperangan dan permintaan yang tinggi dari syarikat-syarikat Jepun.

Pengeluaran bijih digandakan untuk mendapat keuntungan besar dalam masa yang singkat. Aktiviti pengeluaran dijalankan 24 jam sehari tanpa henti, kecuali hari Jumaat. Kepala keretapi juga telah diganti dengan yang baru, ditempah dari England. Jentera-jentera moden juga telah digunakan dalam proses pemecahan batu-batu bijih. Dengan ini pihak syarikat telah berjaya meningkatkan pengeluaran dan menghasilkan bijih besi yang lebih bermutu, di samping mengaut keuntungan yang berlipat ganda. Oleh itu tidak hairanlah jika pendapatan para pekerja perlombongan Bukit Besi ini menyamai atau lebih baik daripada para pekerja di jabatan kerajaan pada masa itu.

Pihak EMMCO juga telah mewujudkan banyak jabatan, seperti pejabat pos, pejabat ukur, pejabat kebajikan masyarakat dan sebagainya di zaman kegemilangan Bukit Besi.

Oleh kerana pengeluaran yang berterusan dengan jumlah yang besar, akhirnya bijih besi mula berkurangan dan akaun syarikat mula mencatatkan kerugian.

1970

1 Oktober - Mesyuarat Lembaga Pengarah EMMCO membuat keputusan muktamad untuk menutup lombong Bukit besi.

1971

8 September - Sektor perlombongan bijih besi ditutup. Ini memberi kesan bukan sahaja kepada penduduk di Bukit Besi, tetapi juga kepada Bandar Dungun. Bagi memastikan Bandar Dungun terus hidup, Kerajaan Terengganu telah membina sebuah cawangan ITM di sana. Pihak KETENGAH pula telah merancang pembangunan semula Bandar Bukit Besi. Berbagai kemudahan awam dan perniagaan, telah diwujudkan.

Bukit Besi telah meninggalkan beberapa artifek sejarah yang menjadi aset penting dalam industri pelancongan. Artifek-artifek seperti chimney, stock pile, washing plant / tin plant, crushing plant, tempat menyimpan bahan letupan dan sebahagian daripada kuarters masih tersergam hingga ke hari ini, walaupun telah mengalami berbagai kerosakan. Tasik Puteri yang wujud hasil daripada perlombongan bijih besi di Bukit Besi ini sedang dimajukan oleh KETENGAH sebagai kawasan rekreasi yang menarik. Sebuah Galeri sejarah juga diwujudkan bagi tatapan generasi muda.



Sumber : CariGold
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved