ads

Jumaat, 27 April 2012

13 di marang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di marang - Google Blog Search


Cahaya: Gua lahir dan membesar <b>di Marang</b>. Rusila tu tempat gua <b>...</b>

Posted: 19 Mar 2012 02:29 AM PDT

Dan ini salah satu contoh orang Marang. Amacam?

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


cik keyna: Bercuti <b>di Pulau Kapas</b>. Seronok!! (part 1)

Posted: 25 Apr 2012 07:26 AM PDT

Oh Hi!! it has been a long long time i tak update blog ni kan. Still with the same reason. Busy!. Its' hard to be a final semester year student. Assignment 'tak banyak'. Tapi a lot of presentation and project y nak kene settle kan. Memang tak putus-putus since from second week until now. even cuti pon still ade keje nak kene settlekan sebab semua nak kene submit in the first week after break. huh! mengeluh kejap. So last week i pergi bercuti ke Pulau Kapas with my classmate. We have a lot of fun! ktorg bertolak hari jumaat malam sabtu around 1030pm macam tu la. suppose bas pukul 10.00pm so memang macam cacing kepanasan la tunggu bas. Dah la tak sabar nak tido. errkk~ hehehehe
Sampai marang lebih kurang pukul 530am. Muke sume toye jer. Tadi mase bas rehat 30minit kt perhentian mane tah ktorg melantak roti canai. Around 230am. So xde la nak merungut lapar pukul 530 pagi tu. hee~
So sementara nak tunggu langit cerah. Ktorang pon singgah dulu masjid. Solat subuh and salin baju mandi teros. Mandi tak lagi. tunggu time nak snokerling nanti. hehehe tak busuk pon~ Tepat pukul 730pagi ktorg gerak pegi cari kedai nak breakfast. Lapar sudah~
Oke dah kenyang gerak pegi jeti teros. tak sabar!!!!
Sampai pulau tak tengok jam pon. Sebab teruja dah sampai and tak sabar nak snokerling!! yeah!!
Masa sampai tu bilik still belum dapat. just dapat 2buah bilik je. so simpan la barang dulu kat bilik yang ade. Lepas tu teros pegi snokerling tanpa buang mase. yeah!!
Snokerling macam orang gila la. Sebab die just bagi mase 2jam je. so rehat tepi pantai 10minit then snokerling sampai pening kepala. Best! best! Sampai  resort je dah pukul 1200tgh hari. Lunch 1230pm. so tunggu je la dengan baju basah-basah tu. nak masuk bilik, bilik ade 2 je. Ramai-ramai masuk boleh runtuh la  chalet tu.
Lepas makan ramai yang dah tumbang sebab penat sangat. Tapi nak lepak bilik pon still bilik tak de yang kosong lagi. Orang sebelum ni tak check out lagi. So i dengan member-member i plan nak naik banana boat. So kene jalan jauh sikit. sebab resort ktorg tak provide bende tu. kene cari kat pantai sebelah.
Gambar kat atas ni funny giler!! ktorang tengah borak-borak dengan pakcik harun. Pakcik harun tu kire penduduk kat situ la. Since banana boat tak ade, pakcik harun pon cadang la ktorg pegi 'GEM ISLAND' sorang rm10. tengah dok bincang-bincang ttbe dengar bende jatuh. eh? ade nangka ke kat pulau ni? Tak sangka kat pulau ni pon ade nagka. tapi 'nangka busuk' la yang jatuh pon. hahaha! win ni, macam mane lah boleh jatuh main buaian tu. Nak kata ade angin pon tak jugak Adoii!~
Lastly kitorang pon decide nak pegi 'GEM ISLAND' tengok anak penyu. yiiiihaaaaa~
Sape-sape nak pegi Pulau Kapas dengan bajet yang lagi murah. Boleh la cari pakcik Harun ni. Kalau korang camping dengan dy sure best gile! Tapi ktorg tak dapat la dy jd tour guide sebab tak tau kan~ Takpe. next time maybe. hu2.
Wah!! panjang nye karangan! ceh~ padahal gambar yang melambak. so then sambung esok ae? hee~ Bye!

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


Tiga Termasuk Seorang Pelancong Lemas <b>Di Pulau Perhentian</b>

Posted: 28 Mar 2012 07:04 PM PDT

Tiga termasuk seorang pelancong asing lemas ketika sedang mandi sambil bermain ombak besar di perairan Pulau Perhentian Besar dekat kawasan Long Beach semalam.

Dua daripada mayat mangsa yang merupakan pelancong tempatan kemudian ditemui oleh pasukan penyelamat sekitar pukul 3 petang, sementara warga asing tersebut belum ditemui.


Identiti ketiga-tiga mangsa belum diketahui.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Besut, Dr A Rahman Mokhtar yang mengesahkan kejadian tersebut berkata ketiga-tiga mangsa dipercayai lemas ketika sedang bermain dengan ombak bersama beberapa rakan lain di kawasan berkenaan pada kira-kira pukul 1 petang.

"Mengikut laporan daripada penduduk kampung yang saya terima, sebelum kejadian terdapat kira-kira 10 lelaki termasuk tiga mangsa lemas berkenaan bermain dengan ombak laut setinggi kira-kira dua meter di situ.

 "Ketika sedang asyik bermain, salah seorang daripada pelancong tempatan itu lemas dibawa ombak sebelum dituruti oleh seorang lagi rakan tempatannya beberapa minit kemudian," katanya.

Menurutnya, apabila melihat kedua-dua pelancong tempatan itu lemas, seorang pelancong asing yang berada dalam kumpulan lelaki itu cuba membantu tetapi beliau juga gagal menyelamatkan diri dan tenggelam dibawa ombak.

Katanya sehingga pukul 4 petang tadi, dua mayat pelancong tempatan telah ditemui berdekatan kawasan kejadian sementara mayat pelancong asing itu masih tidak ditemui setakat jam 8 malam semlam.

Dua mayat itu telah dihantar ke Hospital Daerah Besut kira-kira pukul 7.20 petang untuk bedah siasat. Sementara itu,

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Dan Keselamatan Kampung (JKKK) Pulau Perhentian, Zainuddin Mohamad, 43, berkata penduduk tempatan telah melarang kumpulan lelaki berkenaan daripada bermain dengan ombak ketika kejadian.

Bagaimanapun, katanya, kumpulan itu tidak mengendahkan larangan itu. -

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


Herba & Tumbuhan: <b>Jerangau</b> dalam perubatan tradisional

Posted: 30 Mar 2012 12:00 AM PDT

PENGENALAN

Keluarga: Araceae

Nama Melayu: Deringu, Jerangau, Jeringau

Nama Lain: Sweet Flag, Sweet Sedge, Myrtle Flag, Calamus, Flagroot, Jerangang, Alwah, Dlingo (Indonesia).

Terdapat 2 jenis 'Jerangau'

a)   Jerangau Merah' dan

b)   Jerangau Putih'.

Kegunaan biasa: Amenorea * Aphrodisiac * Asma * Selsema * Kesesakan * Batuk * Sakit kepala * Kesakitan * Sakit tekak *

Nilai Ubatan : Pengguguran (Abortifacient) * Melegakan Kesakitan (Analgesik) * anti-bakteria * Antioksidan * Aromatik * Artritis * Kanser * mengeluarkan gas usus * diuretik * menggalak haid (Emmenagogue) * Penenangan * Psychedelic * sedatif * Tonik rahim *



Bahagian Digunakan: rizom
 

Perihal tumbuhan

Jerangau ialah tumbuhan yang berdaun wangi dan mempunyai ubi yang lebih wangi. Sehingga ia berkembang sepenuhnya dan menunjukkan bunganya yang hijau tersendiri, jerangau (acorus Calamus) menyerupai beratus-ratus tumbuhan hutan yang lain, yang mempunyai daun panjang seperti pedang yang tumbuh dari rizom bercabang. Tumbuhan liar ini menyerupai rumput rampai dan biasanya dijumpai di kawasan berpaya atau berair. Ia boleh tumbuh pada ketinggian melebihi 3 kaki.

Ubi jerangau yang ditandai dengan parut daun di sebelah atas memiliki banyak anak akar yang menuju ke bawah. Jerangau tidak berbatang dan daun-daunnya tumbuh terus dari ubi. Daunnya berwarna hijau kuning dan berbentuk pedang, dengan tepi yang sedikit berombak-ombak  berukuran 0.75 inci lebar. Ia juga mempunyai urat daun yang jelas.

Sebagai tumbuhan yang lasak, jerangau mudah ditanam di kebanyakan jenis tanah, asalkan terdapat air dan cahaya matahari yang mencukupi. Hidup dengan baik di kawasan lembab yang menakung air seperti paya, tepi sungai atau kawasan parit. Bunganya berwarna kuning dan hijau, sementara rizomnya berwarna merah muda. Ia boleh ditanam dengan mudah daripada keratan ubi sepanjang 5 sentimeter (2 inci), dengan 3 sentimeter (1 inci lebih) dicucuk ke dalam tanah pada jarak 15-20 sentimeter (6-8 inci) antara satu tumbuhan dengan yang lain.

Jika mendapat peluang untuk berada dekat pada tumbuhan tersebut, anda mungkin dapat menghidu akarnya yang dikatakan mempunyai bau seperti lemon yang manis yang mungkin diandaikan bahawa gula-gula di buat dari tumbuhan ini. Ubinya boleh dituai sewaktu jerangau berusia setahun atau sewaktu mencapai 30-40 (12-16 inci) sentimeter tingginya.

Di Malaysia, jerangau ditanam di kedua-dua kawasan rumah orang Melayu dan India untuk digunakan, khususnya secara luaran, sebagai ubat sapuan atau losen. Minyak pati ubinya digunakan secara meluas dalam pengeluaran minyak wangi dan perasa makanan. Mengunyah akar dikatakan dapat menghilangkan bau tembakau.

SEJARAH

Seperti kebanyakan tumbuh-tumbuhan lain yang mempunyai senarai panjang sifat penyembuhan terapeutiknya, Jerangau (Calamus) dikatakan telah dibawa keluar dari pergunungan Asia Tengah dan India di mana ia telah ditanam dan digunakan untuk pelbagai tujuan perubatan  Ayurveda dan rawatan Tradisional China. Penyebaran dan kegunaan Calamus keseluruh dunia semenjak dari kurun ke-40an lagi. Hippocrates dari Yunani purba menulis Calamus telah digunakan sebagai kemenyan suci untuk upacara keagamaan bagi kedua-dua Sumeria dan Mesir kuno.

Ia telah sampai ke Eropah, dan digunakan sebagai bahan penyegar di gereja dan sebagai ubat penghalau pepijat. Menjelang abad ke-17, penanaman Calamus telah merebak sampai ke Eropah Tengah dan tidak lama selepas itu, dengan usaha dari peneroka Eropah, ia menempuhi jalan ke pantai Dunia Baru.

Suku-suku asli Amerika Utara mendapati banyak kegunaan perubatan dari akar ini yang dibahawa oleh peneroka Eropah. Mereka memanggil akar tikus kasturi (muskrat root), kerana terdapat bulu-bulu kecil seperti mamalia kesukaan mereka untuk kulit-bulunya. Adalah dipercayai juga bahawa suku kaum berpindah randa ini akan menyemai tumbuh-tumbuhan ini di sepanjang perjalananmereka untuk dituai apabila ia diperlukan, dan sebagai satu cara untuk menarik keluar tikus kasturi, untuk kulit-bulunya yang berharga.

KEGUNAAN PERUBATAN

Sejarah penggunaan Calamus sebagai ubat amat panjang dan melampaui 2,000 tahun sejak digunakan oleh bangsa Cina dan bangsa India. Ubi jerangau digunakan sebagai tonik herba untuk memudakan otak dan sistem saraf. Jerangau juga ubat yang terbaik untuk mengatasi kesan buruk alkohol, khususnya pada otak dan hati.

Di Asia Tengah, Acorus Calamus telah digunakan sebagai ubat melebihii dua ribu tahun, menjadi penawar tradisional untuk apa sahaja dari artritis hingga ke masalah saraf. 'Dioscorides', pengamal perubatan klasik Yunani menggunakan asap tumbuhan melalui corong sebagai ubat rawatan batuk. Kaum Cina telah menggunakan akar untuk membantu mengubati pening kepala, pekak dan epilepsi, dan juga telah dikhabarkan menggabungkan jerangau (sweet flag) dengan daun manis (ganja) dan ramuan lain untuk membuat halusinasi (hallucinogenic).
  
Selain sebagai ubat untuk sakit kepala dan cirit-birit, beberapa suku asli Amerika mengguna pakai sifat  ringan halusinogen tumbuhan ini ke dalam upacara berpuak.  Puak suku asli Amerika utara (Cree) percaya bahawa tumbuhan ini membantu mereka berjalan lebih jauh tanpa menyentuh tanah semasa upacara adat. Puak-puak lain, termasuk Ojibwas dari kawasan Great Lakes, dilaporkan telah menguna tumbuhan ini untuk tujuan rekreasi dan upacara adat.
 
Sehingga 1916, rizom dari Acorus Calamus yang dikupas kering telah disenaraikan dalam Pharmacopoea Amerika Syarikat sebagai rawatan untuk masalah perut (pedih ulu hati, kembung, dan cirit-birit) dan sehingga ke hari ini ia digunakan di beberapa bahagian di  Eropah sebagai membantu merangsangkan kelenjar air liur dan menghasilkan lebih banyak jus perut. Ia juga masih digunakan dalam Perubatan Ayruveda sebagai cara untuk membantu memulihkan dan meremajakan minda dan badan.

Kini ia tidak lagi disenaraikan sebagai ubat rawatan perubatan oleh pertubuhan perubatan moden, tetapi masih wujud penyelidikan yang mengesahkan ia digunakan sebagai ubat rawatan tradisional. Pengambilan dalam jumlah kecil tumbuhan ini menunjukkan ia membantu mengurangkan keasidandalam perut dan bila diambil dalam jumlah yang besar, ia meningkatkan  keasidan dalam perut, ini menunjukkan keberkesanannya pada ke pelbagaian besar gangguan perut.

Terdapat juga bukti menunjukkan bahawa tumbuhan ini menekan sistem saraf pusat, dan dikaji sebagai satu cara untuk merawat epilepsi. Terdapat juga beberapa bukti saintifik bahawa wap dari tumbuhan ini bertindak sebagai penghalau serangga yang berkesan.

  • Demam / Selsema
  • Kembung Perut
  • Asma
  • Menghentikan Pendarahan Selepas Bersalin
  • Membantu Untuk Pencernaan
  • Mandian Aromaterapi
  • Melegakan Sakit Gigi
  • Membuang Angin Dalam Badan
  • Campuran Untuk Membuat Minyak Wangi
  • Menambah Selera Makan

Ubat herba

Dalam perubatan tradisional, ubi yang berusia 2-3 tahun digunakan kerana akar yang lebih tua cenderung menjadi keras dan geronggang. Walaupun ubi yang kering hilang 70% daripada beratnya, ia mempunyai bau dan rasa yang lebih baik. Bagaimanapun, ia merosot jika disimpan terlalu lama.

Jerangau mempunyai sejarah penggunaan yang panjang dalam perubatan tradisi herba Cina dan India. Ia digunakan secara meluas dalam perubatan herba moden sebagai julap sedatif, diuretik, dan sifat mengeluarkan udara (carminative). Ia digunakan dalam perubatan Ayurveda dan Unani  untuk menangani kesan sampingan semua hallusinasi.  Jerangau adalah salah satu daripada ubat-ubatan yang paling banyak dan kerap digunakan di kalangan masyarakat Chipewyan (Masayarakat  Athapaskan yang tinggal di barat Kanada diantara tasik Great Slave Lake dan Teluk Hudson).

Di kedua-dua akar dan daun jerangau menunjukkan aktiviti antioksidan, aktiviti antimikrobial dan aktiviti insektisid. Jerangau membuktikan ia langkah yang amat berkesan dalam mengawal kutu lembu (cattle tick), Rhipicephalus, (Boophilus) microplus.

Keupayaan ubi jerangau


Berikut adalah beberapa ciri-ciri nilai Perubatan jerangau :

Ø  Ia memberi kelegaan perut berat dengan melegakan kembung perut, Kesakitan perut dan meningkatkan selera makan. Akar jerangau yang dibakar, abu nya dicampur dengan  minyak hambar seperti minyak kelapa tapis atau dibungkus dalam kain dijadikan tuam ke atas perut sebagai rawatan.

Jerangau adalah ubat bernilai untuk cirit-birit kronik. Ia juga berkesan dalam disentri (dysentery) kronik, kerana kehadiran tannin. Diberi secara mencampurkan (Infusi) boleh diberikan kepada kanak-kanak yang menderita dari penyakit ini.

Ø  Dalam rawatan asma, ia mengeluarkan bahan catarrhal dan kahak dari tiub bronkial. Diambil kira-kira 65 centigrams herba ini setiap 2 atau 3 jam.

Ø  Jerangau juga berguna untuk merawat selsema. Sepotong kecil rizom dipanggang dan diserbukkan. Secubit serbuk ini diambil bersama madu memberi kelegaan yang besar. Untuk bayi, pes jerangau dicampur kan dengan susu ibu dan disentuhkan pada lidah bayi. Satu lagi kaedah yang mudah memberi ubat kepada bayi adalah dengan  meratakan sedikit pes pada puting ibu semasa menyusukan anak.

Ø  Ia juga berguna pada merawat ulser mulut, Sepotong kecil herba disapukan pada lidah dan bahagian keradangan kulit  untuk mendapat kelegaan.

Ø  Serbuk jerangau  yang dipanggang merupakan ubat rumah yang bernilai bagi kanak-kanak yang mengalami batuk kokol (whooping cough)  (Penyakit membran mukus pernafasan). Secubit dari serbuk ini boleh diberikan bersama madu. Sebagai antispasmodic, ia menghalang serangan batuk menjadi-jadi. Untuk kanak-kanak  kecil, sukatan pengambilannya juga mesti berkadar kecil.

Ø  Serbuk dari akar pokok jerangau amat berkesan dalam menyingkirkan cacing usus.

Ubi jerangau juga mempunyai keupayaan yang berikut:

Penyakit ringan:

  1. Jerangau dapat melegakan demam.
  2. Jerangau dapat melegakan rasa sakit dengan mengurangkan kepekaan otak dan sistem saraf. Mengunyah ubi jerangau juga dapat melegakan sakit gigi. Selain itu, jerangau juga digunakan sebagai ubat sapu untuk merawat penyakit sendi dan sakit saraf.
  3. Jerangau mencegah pembentukan gas di dalam saluran pencernaan dan dengan itu, dapat mengatasi masalah angin (kentut).
  4. Jerangau membaiki selera dan fungsi perut. Dalam dos kecil, ia mengurangkan kemasaman perut, manakala dos yang lebih besar dapat menambahkan perembesan perut dan justeru, digunakan untuk merawat gangguan makan, ketakcernaan, gangguan pundi hempedu serta gangguan pencernaan yang lain, termasuk berak darah kanak-kanak. Bagaimanapun, jika dos terlalu besar, ia boleh mengakibatkan rasa loya atau muntah.
  5. Dalam perubatan tradisional, jerangau juga digunakan untuk merawat cirit-birit.
  6. Jerangau dapat mengatasi perpeluhan berketerlaluan.
  7. Jerangau bertindak sebagai sedatif bagi mengurangkan kerengsaan dan kegegaran.
  8. Jerangau bersifat antiseptik dan justeru, dapat mengurangkan kemungkinan kejangkitan, keracunan darah, dan pembusukan, selain digunakan sebagai ubat sapu untuk merawat letusan kulit.

Penyakit teruk:

  1. Jerangau dapat mengurangkan tekanan darah;
  2. Jerangau melarutkan lendir yang pekat serta melegakan kesukaran pernafasan dan justeru, digunakan untuk melegakan bronkitis, sinusitis dan penyakit lelah.
  3. Dalam perubatan tradisional, jerangau juga digunakan untuk merawat barah, konvulsi (menggigil-gigil dan terkejang-kejang), dan sawan babi. Selain itu, perubatan tradisional juga menggunakan akar jerangau untuk merawat kencing manis dan sebagai teh untuk merawat sakit usus.

Lain-lain:

  1. Jerangau dapat merangsang aliran darah di bahagian pelvis dan justeru, digunakan sebagai afrodisiak. Ia juga digunakan sebagai herba pengguguran.
  2. Jerangau dapat menghapuskan cacing parasit dari tubuh badan, baik dengan menyebabkannya terasa terhuyung-hayang mahupun dengan membunuhnya.

Penggunaan jerangau di Malaysia

Penggunaan jerangau di Malaysia hanya terhad kepada perubatan tradisional dan biasanya disediakan untuk rawatan yang berikut:

UBATAN DAN kEPERCAYAAN Jerangau Merah (Tunggal)

Adalah dipercayai bahawa 'Jerangau Merah' mempunyai nilai perubatan yang lebih tinggi  berbanding  'Jerangau Putih'.  Dikatakan Jerangau merah ialah tumbuhan yang  cerewet sedikit untuk tumbuh di atas tanah rendah, ia tidak boleh didedahkan dengan terlalu banyak panas matahari. Ia tumbuh liar di dataran yang menyediakan keadaan cuaca yang sempurna untuk pertumbuhan.

Diantara beberapa perubatan dan kepercayaan masyarakat setempat,  khususnya pada jerangau merah ialah, ia memiliki kuasa penyinkiran dan penyembuhan seperti berikut :

i.   Bagi para peminum arak, 'Jerangau' amat terkenal  sebagai penawar anti-mabuk. Akarnya samada dikunyah  atau hanya sekadar diletakkan diantara gigi semasa sesi minum arak, di jamin si peminum tidak akan merasa mabuk selagi akar jerangau  itu masih di dalam mulut.

ii.  Anti Rasa – dikatakan apabila jerangau merah diletakkan didalam mulut kemudian cili sepedas manapun  dimakan tidak akan merasa pedasnya,

iii.Garam dimakan tidak masin.

iv.    Penawar Racun : Ikan dimasukkan ke dalam air yang dicampurkan dengan racun rumpai dan dibiarkan beberapa minit, ikan tidak mati dan kekal hidup.

v. Anti Buatan Orang : Apa2 buatan orang seperti menyimpan racun dalam cawan, cawan akan pecah. Ini merupakan pelindung diri.

Petua Mengatasi Penyakit Darah Tinggi Dengan Jerangau Merah

Orang dulu-dulu hanya mengunyah dan menghisap air daun jerangau merah bagi mengatasi penyakit darah tinggi. Bagi mereka yang tak sanggup mengunyah daun jerangau merah, mereka boleh menggunakan cara  yang  sama seperti penggunaan daun hempedu ular iaitu:

Daun jerangau  merah diambil sepanjang 3 inci kemudian direndam kedalam air panas yang dimasukkan didalam gelas atau mug. Tutup gelas tersebut kira-kira 3 hingga 5 minit. Kemudian keluarkan daun tersebut dan airnya boleh diminum. Cara meminumnya ialah 3 kali seminggu. Jika penyakit darah tinggi sudah turun berhentilah dari meminumnya, kalau tidak ia akan meyebabkan penyakit darah rendah pulak. Maka perlulah berhati-hati.

Kesan Keracunan

Tumbuhan ini boleh menyebabkan keradangan pada kulit atau dermatitis. Beta-Asarone di dalam tumbuhan ini mempunyai kesan karsinogenik.

Rawatan kecemasan

Buangkan saki baki tumbuhan dari anggota yang terdedah dan basuh dengan sabun dan air. Jika masih terasa gatal, kemerahan atau sakit dapatkan rawatan lanjut dari pegawai perubatan.

Jika terkena mata, lalukan dengan air bersih selama 10 minit

FITOKIMIA   

Konstituen: cineole, alfa-pinena, alfa-terpineol, azulene, beta-asarone, camphene, kapur barus, choline, delta-cadinene, elemicin, etanol, eugenol, galangin, limonene, magnesium, menthol, terpines, tanin, zink


Keracunan

Bahagian Beracun: Rizom

Bahan Aktif: Eugenoldan Asarone (2,4,5-trimethoxy-1-propenylbenzene)

Bahan Lain: Monoterpene hydrocarbons, Sequestrine ketones,

Kedua-dua triploid dan tetraploid jerangau mengandungi alpha-asarone  fitokimia lain termasuk:

Beta-asarone
eugenol

Diploids tidak mengandungi beta-asarone (β-asarone). Satu kajian terbaru menunjukkan bahawa beta-asarone yang diasingkan daripada minyak jerangau menghalang adipogenesis dalam sel-sel 3T3-L1 dan sekaligus mengurangkan pengumpulan lemak lipid dalam sel.

Peraturan-peraturan

A. Calamus dan hasil pengeluarannya seperti minyak telah diharamkan pada tahun 1968 sebagai penambahan makanan (food additives)  dan ubat-ubatan oleh Pentadbiran Pemakanan dan Ubatan Amerika Syarikat. pengharaman ini adalah hasil dari kajian makmal yang melibatkan penambahan diet keatas haiwan makmal dalam tempoh masa yang lama dengan pemberian dos tinggi dari bahan kimia terpencil (β-asarone) dari terikan Calamus jammu India.
Haiwan mengalami ketumbuhan tumor, dan tumbuhan itu dilabelkan 
(penyebab kanser) pro-carcinogenic.  Wichtl berkata, "Ia tidak jelas sama ada kesan karsinogenik  yang diperhatikan dalam tikus itu mempunyai  kaitan dengan organisma manusia."

Empat jenis strain Acorus Calamus terdapat secara semula jadi. Diploid, triploid, tetraploid dan hexaploid. Diploids tidak menghasilkan procarcinogenic β-asarone. Diplois diketahui tumbuh semulajadi di Timur Asia (Mongolia dan Tanah-datar siberia Tengah) dan Amerika Utara. Triploid Cytotype mungkin berasal dari rantau Himalaya, sebagai kacukan diantara diploid dan tetraploid cytotypes. Calamus Amerika Utara dikenali sebagai Acorus Calamus var.

Americanus atau hanya sebagai  Acorus Americanus. Seperti diploid strain dari Calamus di bahagian Himalaya, Mongolia, dan Siberia tengah. Diploid strain Amerika Utara tidak mengandungi β-asarone punca bara kanser (pro-carcinogenic).  Kajian menunjukkan bahawa "β-asarone tidak dikesan dalam diploid acorus Amerika Utara [Calamus var. Americanus] ".

Pada hakikatnya  β-asarone bukanlah karsinogen tetapi ia adalah procarcinogen tidak sama sekali hepatotoxic maupun secara langsung hepatocarcinogenic. Ia mestilah terlebih dahulu menjalani proses  metabolik l'-hydroxylation di dalam hati sebelum mencapai ketoksikan. Cyrochrome P450 dalam  hepatosit (hepatocytes) bertanggungjawab untuk merembeskan enzim hydrolyzing yang menukarkan β-asarone ke dalam struktur epoksida genotoksik.  Walaupun dengan pengaktifan metabolit ini, potensi karsinogen adalah tersangat rendah  disebabkan kerana kerosakan yang pesat pada sisa-sisa epoksida bersama hydrolase yang meninggalkan sebatian ini kaku / lengai (Luo, 1992).  Di samping itu, metabolit utama β- asarone adalah asid 2,4,5-trimethoxyninnamic, punca dari yang bukan karsinogen (Hasheminejad & Caldwell, 1999).

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Pilihan Anda!: Padah mandi bogel, remaja dirogol oleh abg ipar <b>...</b>

Posted: 22 Apr 2012 07:32 PM PDT

|

"Yang Arif, saya melakukan perbuatan itu kerana tidak tahan melihat dia mandi berbogel, ditambah lagi ketika itu bekas isteri saya sedang berada di hospital melahirkan anak bongsu kami," jawapan spontan tertuduh, Awang Ismail, 52, selepas mengaku bersalah merogol bekas adik iparnya di Mahkamah Sesyen di sini, semalam.

Duda kepada tiga anak itu tanpa segan silu mengaku, merogol bekas adik iparnya yang ketika itu baru berumur 15 tahun sehingga melahirkan seorang anak perempuan pada 4 Jun 2010 disebabkan kurangnya keimanan dalam diri untuk melawan godaan nafsu syaitan itu.

Bagaimanapun, perbuatan keji tertuduh yang beralamat dari Kampung Alor Batu, Jabor, Kuantan itu terbalas selepas hakim, Datuk Zainal Abidin Kamarudin menjatuhkan hukuman penjara selama 32 tahun selepas pengakuan bersalah tertuduh atas dua pertuduhan mengikut Seksyen 376 B (1) Kanun Keseksaan itu direkodkan.

Berdasarkan pertuduhan pertama, tertuduh pada :Ogos 2009, di sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Padang Limau Nipis, Bukit Payong, Marang telah melakukan persetubuhan dengan mangsa.

Manakala, mengikut pertuduhan kedua, tertuduh dituduh sekali lagi melakukan perbuatan terkutuk itu di tempat sama pada September 2009.Zainal Abidin kemudiannya menjatuhkan hukuman 16 tahun penjara bagi pertuduhan pertama dan 16 tahun penjara untuk pertuduhan kedua yang diarahkan berjalan secara berasingan.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Zalina Awang @ Mamat manakala tertuduh tidak diwakili mana-mana peguam bela.

Mengikut fakta kes, mangsa yang ketika itu berumur 16 tahun telah membuat laporan polis di Balai Polis Bukit Payong pada 27 Jun 2010 dengan mengatakan dirinya telah dirogol dan telah pun melahirkan seorang bayi perempuan di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun.

Rentetan laporan polis dibuat, pada 7 Julai 2010, polis telah menjalankan siasatan terhadap tertuduh yang ketika itu masih berstatus abang ipar mangsa dan telah mengambil sampel darah mangsa bagi tujuan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu.

Hasil ujian didapati, mangsa telah dirogol oleh tertuduh berdasarkan keputusan laporan kimia DNA yang diperoleh pihak polis setelah pihak Jabatan Kimia membuat perbandingan antara DNA mangsa, anak mangsa dan tertuduh.

Bagaimanapun, selepas mengetahui dirinya diburu, tertuduh telah melarikan diri namun berjaya ditangkap oleh anggota polis Balai Polis Jaya Gading, Pahang, pada 30 September lalu, kira-kira jam 1.40 pagi.

Dengan itu, tertuduh telah didapati melakukan kesalahan yang boleh dihukum penjara tidak kurang dari enam tahun dan tidak lebih dari 20 tahun dan sebatan jika disabitkan kesalahan.

SINAR


Share/Bookmark
Posted by Desperado on 10:32 AM. Filed under , .
© 2008 - 2012 Desperado, Hakcipta Terpelihara.

Semua tulisan, pendapat, komen dan foto yang ada di blog ini MILIK ASAL PENULISNYA yang dikutip dari pelbagai sumber di dalam internet melainkan dinyatakan sebaliknya. PENULIS tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi daripada blog ini.

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


studio ukm: CAdaNGAN SKrip untuk VIdeo KUala TERENGganu.

Posted: 18 Apr 2012 06:33 AM PDT


 
Kuala Terengganu merupakan sebuah daerah di Terengganu yang mempunyai keluasan lebih kurang 60'528 hektar persegi. Ia juga merupakan ibu negeri Terengganu.
Menurut sejarah Kuala Terengganu telah dikenali sejak berates tahun yang lalu.
Ia tercatat dalam buku catatan sejarah pengembaraan sejak tahun 1178
seperti dalam buku pengembara China.

Bandaraya Kuala Terengganu kelihatan cantek dan bersih. Ketika kami tiba di bandaraya ini, ia merupakan hari cuti iaitu hari Jumaat, oleh yang demikian jalanraya kelihatan agak tenang.
Banyak lokasi yang menarik untuk dilawati di Kuala Terengganu dan antaranya ialah sebuah pasar besar yang terletak di tepi Sungai Terengganu. Pasar Kedai Payang ini lebih terkenal sebagai Pasar Payang. Pasar ini amat dikenali oleh pengunjung dalam negeri dan dari luar Terengganu.
Pasar ini menyediakan pelbagai barangan untuk pelanggan yang berkunjung ke sini. Antara barang-barang yang diperniagakan di sini ialah ikan, sayuran, kain, barang logam, barang kraftangan dan sebagainya. Pasar Payang merupakan bangunan dua tingkat yang memulakan aktiviti perniagaannya bermula dari jam 8.00 pagi hingga jam 6.00 petang. Di pasar ini juga pengunjung boleh menikmati pelbagai makanan tempatan seperti kuih-muih, keropok dan sebagainya. Pasar Payang ini terletak di tengah-tengah bandaraya Kuala Terengganu.

Di bandaraya Kuala Terengganu juga wujud Taman Monumen. Taman ini mempamerkan monumen Islam seluruh dunia terutamanya replica masjid-masjid seluruh dunia. Lokasi Taman Warisan Islam ini terletak di Pulau Wan Man. Taman yang mempunyai keluasan 23 hektar ini menempatkan 21 replika bangunan yang mempunyai kaitan dengan tamadun Islam. Antara replica bangunan yang terdapat di sini ialah Masjidil haram, Masjid Mohd Ali dan sebagainya. Masjid Kristal juga yang dibina dalam kawasan ini menjadi daya tarikan utama pengunjung. Pengunjung tidak putus-putus berkunjung ke sini untuk melihat masjid berkenaan dengan lebih dekat lagi. Masjid Kristal ini dibina daripada Kristal kaca dan keluli. Masjid ini mula dibina dalam tahun 2006 dan siap serta dirasmikan dalam tahun 2008.Masjid Kristal ini mempunyai keluasan 2146 meter persegi dan boleh memuatkan 700 orang jemaah pada sesuatu masa.Kelihatan rekabentuk luar masjid ini sangat cantik. Dari jauh kelihatan sebahagian masjid ini seperti terapung di atas air. Ia juga kelihatan cantik apabila terkena pancaran cahaya mentari.Bahagian dalam masjid ini juga sangat indah dipandang mata. Terdapat bahagian-bahagian tertentu di masjid ini diukir dengan cantik.
Seterusnya Pulau Duyung di Kuala Terengganu pula dikenali ramai bukan saja dalam Negara malah hingga ke luar Negara kerana aktiviti membina bot yang telah lama wujud di sini. Terdapat beberapa bengkel membina bot di Pulau Duyung yang dimiliki secara individu

Bengkel membina bot ini telah wujud sejak lebih kurang 25 tahun yang lalu. Ia merupakan kerja warisan yang diwarisi turun temurun.
Terdapat bot yang dibina oleh dua orang tenaga kerja. Kayu yang biasa digunakan untuk membina bot ialah kayu Cengal, seraya dan Kulim. Dikatakan bot yang dibina boleh bertahan selama lebih kurang 60 tahun.
Biasanya bot-bot yang dibina di sini panjangnya dalam lingkungan 20 hingga 99 kaki.
Bot yang mempunyai panjang yang sederhana iaitu kira-kira 60 kaki boleh disiapkan dalam masa setahun. Bot-bot yang dibina ini mempunyai nilai harga antara 100 ribu hingga 300 ribu ringgit. Tempahan untuk membina bot bukan saja dating dari orang tempatan malah juga dari luar Negara termasuk Eropah. Bot yang kelihatan ini ditempah oleh pelanggan dari luar Negara. Nilai harga bot ini ialah lebih kurang 2 juta ringgit dan ia telah berada di sini selama setahun.
Di Kuala Terengganu juga terdapat bengkel ukiran kayu. Bengkel ini menerima tempahan untuk membuat bingkai pintu atau tingkap, perabot, dan sebagainya. Tempahan bukan saja diperoleh dari pelanggan sekitar malah dari luar Terengganu. Bengkel warisan keluarga ini telah wujud di sini lebih kurang 25 tahun. Kayu-kayu yang digunakan untuk membuat ukiran ialah kayu Cengal, Seraya Hitam, Seraya Merah dan Kulim. Corak ukiran yang biasa dibuat ialah awan larat, geometrid an batik.
Seterusnya di Kuala Terengganu terdapat kilang batik. Kilang ini terletak di kawasan perindustrian Cendereng kuala Terengganu. Kilang ini bermula dari peringkat yang kecil sebelum berkembang hingga Berjaya membuka kilang seperti sekarang. Kilang batik yang dikenali sebagai Nur Arfa Batik ini diasaskan oleh En. Wan Mohamed Ariffin sejak tahun1980 mempunyai lebih 100 orang pekerja yang mahir. Pekerja di sini mampu melukis batik secara terus ke atas kain dengan idea yang terjana diminda mereka. Hasil batik di sini juga dihasilkan dengan cara mencetak. Kilang ini menghasilkan reka batik yang menarik untuk pakaian wanita dan lelaki. Batik rekaan mereka sentiasa menarik perhatian pelanggan. Di Nur Arfa Batik juga terdapat ruang yang dikhususkan untuk pelawat yang ingin mencuba untuk melukis batik. Ruang ini agak mendapat sambutan pengunjung yang ingin mencuba kebolehan mereka.
Selain lokasi-lokasi yang disebutkan, sekitar Kuala Terengganu juga terdapat lokasi-lokasi yang lain untuk dikunjungi. Boleh dikatakan Kuala Terengganu kaya dengan warisan-warisan lalu yang wujud di celah-celah kemodenan yang wujud. Kuala Terengganu sentiasa menanti kunjungan sesiapa saja untuk dating ke sini.
...terima kasih kerana membaca....

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


Pilihan Anda!: Padah mandi bogel, remaja dirogol oleh abg ipar <b>...</b>

Posted: 22 Apr 2012 07:32 PM PDT

|

"Yang Arif, saya melakukan perbuatan itu kerana tidak tahan melihat dia mandi berbogel, ditambah lagi ketika itu bekas isteri saya sedang berada di hospital melahirkan anak bongsu kami," jawapan spontan tertuduh, Awang Ismail, 52, selepas mengaku bersalah merogol bekas adik iparnya di Mahkamah Sesyen di sini, semalam.

Duda kepada tiga anak itu tanpa segan silu mengaku, merogol bekas adik iparnya yang ketika itu baru berumur 15 tahun sehingga melahirkan seorang anak perempuan pada 4 Jun 2010 disebabkan kurangnya keimanan dalam diri untuk melawan godaan nafsu syaitan itu.

Bagaimanapun, perbuatan keji tertuduh yang beralamat dari Kampung Alor Batu, Jabor, Kuantan itu terbalas selepas hakim, Datuk Zainal Abidin Kamarudin menjatuhkan hukuman penjara selama 32 tahun selepas pengakuan bersalah tertuduh atas dua pertuduhan mengikut Seksyen 376 B (1) Kanun Keseksaan itu direkodkan.

Berdasarkan pertuduhan pertama, tertuduh pada :Ogos 2009, di sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Padang Limau Nipis, Bukit Payong, Marang telah melakukan persetubuhan dengan mangsa.

Manakala, mengikut pertuduhan kedua, tertuduh dituduh sekali lagi melakukan perbuatan terkutuk itu di tempat sama pada September 2009.Zainal Abidin kemudiannya menjatuhkan hukuman 16 tahun penjara bagi pertuduhan pertama dan 16 tahun penjara untuk pertuduhan kedua yang diarahkan berjalan secara berasingan.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Zalina Awang @ Mamat manakala tertuduh tidak diwakili mana-mana peguam bela.

Mengikut fakta kes, mangsa yang ketika itu berumur 16 tahun telah membuat laporan polis di Balai Polis Bukit Payong pada 27 Jun 2010 dengan mengatakan dirinya telah dirogol dan telah pun melahirkan seorang bayi perempuan di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun.

Rentetan laporan polis dibuat, pada 7 Julai 2010, polis telah menjalankan siasatan terhadap tertuduh yang ketika itu masih berstatus abang ipar mangsa dan telah mengambil sampel darah mangsa bagi tujuan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu.

Hasil ujian didapati, mangsa telah dirogol oleh tertuduh berdasarkan keputusan laporan kimia DNA yang diperoleh pihak polis setelah pihak Jabatan Kimia membuat perbandingan antara DNA mangsa, anak mangsa dan tertuduh.

Bagaimanapun, selepas mengetahui dirinya diburu, tertuduh telah melarikan diri namun berjaya ditangkap oleh anggota polis Balai Polis Jaya Gading, Pahang, pada 30 September lalu, kira-kira jam 1.40 pagi.

Dengan itu, tertuduh telah didapati melakukan kesalahan yang boleh dihukum penjara tidak kurang dari enam tahun dan tidak lebih dari 20 tahun dan sebatan jika disabitkan kesalahan.

SINAR


Share/Bookmark
Posted by Desperado on 10:32 AM. Filed under , .
© 2008 - 2012 Desperado, Hakcipta Terpelihara.

Semua tulisan, pendapat, komen dan foto yang ada di blog ini MILIK ASAL PENULISNYA yang dikutip dari pelbagai sumber di dalam internet melainkan dinyatakan sebaliknya. PENULIS tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi daripada blog ini.

KALAM PUTIH: Cuti Panjang

Posted: 05 Feb 2012 02:49 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Sebelum sampai ke Terengganu, kami sekeluarga singgah sekejap untuk tempoh beberapa hari di Jabor untuk menghadiri Majlis Perkahwinan sepupu saya. Ustaz bertemu dengan ustazah. Suara isterinya sangat lemah ...

13 di kerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kerteh - Google Blog Search


KELAB GREENBOC: 23 Terhidu Gas Bocor <b>Di</b> Loji Petronas <b>Kertih</b> <b>...</b>

Posted: 06 Apr 2012 11:31 PM PDT

DUNGUN - Kira-kira 300 pekerja yang baru memulakan kerja lebih masa di Loji Memproses Gas Petronas, Kerteh, Kemaman gempar apabila mereka terhidu gas dipercayai ammonia kelmarin.

Gambar: SALAH seorang pekerja yang terhidu gas ammonia dimasukkan ke wad Hospital Dungun kelmarin.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 8.30 malam ketika kesemua pekerja sedang memasuki salah sebuah loji untuk melakukan kerja-kerja penambahbaikan di loji tersebut.

Kejadian itu mengakibatkan sebanyak 23 pekerja terpaksa dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan selepas mengalami pedih mata, loya dan muntah-muntah.

Daripada jumlah itu, sebanyak 15 pekerja dirujuk ke Hospital Dungun dan seorang lagi yang berusia 28 tahun terpaksa dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu selepas mengalami simptom yang lebih serius.

Pekerja-pekerja yang lain menerima rawatan sebagai pesakit luar di Klinik Kesihatan, Paka di sini.

Menurut Penyelia Keselamatan loji berkenaan, Fazeli Alias, 29, ketika kejadian, kira-kira 50 pekerja sudah memasuki loji berkenaan manakala sebahagian lagi menunggu giliran untuk masuk.

"Tiba-tiba kami terhidu bau busuk dan bergegas ke pejabat tapak untuk menyelamatkan diri," katanya ketika ditemui di Hospital Dungun di sini. -kosmo

24 dirawat terhidu gas bocor

DUNGUN: "Saya menjerit supaya rakan mencari kunci pintu pagar sebaik mendapati beberapa rakan pengsan," kata Shamsul Fitri Mohamad, 21, menceritakan detik cemas kebocoran gas di tempat kerjanya di Pusat Memproses Gas (GPP) 3, di Kerteh, dekat sini, kelmarin.

Dalam kejadian jam 8.15 malam itu, 16 pekerja kontrak dikejarkan ke Hospital Dungun manakala lapan lagi menerima rawatan di Klinik Kesihatan Paka selepas mengalami sesak nafas akibat terhidu gas terbabit yang tidak diketahui punca dan dari mana berlakunya kebocoran itu.

Mangsa, Wan Mohd Yuzairi Wan Ismail, 28, dikejarkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu untuk menerima rawatan lanjut.

Lima lagi kakitangan terbabit iaitu Muhamad Sardjuni Abdullah, 48, Mohd Firdaus Mohd Ibrahim, 23, Mohd Zawawi Lokman, 27, Mohd Saiful Rizal Saidin, 25, dan Wan Mohd Shapawi Wan Ibrahim, 36, ditahan di wad Hospital Dungun untuk rawatan lanjut.

Shamsul Fitri berkata, ketika kejadian, dia bersama sekumpulan 50 pekerja melakukan kerja lebih masa memasang besi perancah untuk membaiki dan membaik pulih loji terbabit jam 8 malam.

"Ketika itu saya dengar amaran kebocoran gas melalui alat walkie-talkie daripada penyelia sebelum kami berlari ke pintu utama untuk menyelamatkan diri," katanya ketika ditemui di Klinik Kesihatan Paka, dekat sini, kelmarin.

Menurutnya, sebaik tiba di pintu pagar terbabit, suasana menjadi kelam-kabut selepas dia dan rakan mendapati pintu utama berkunci menyebabkan dia menjerit mengarahkan rakan lain mencari kunci.

"Gas busuk terbabit semakin kuat sehingga masuk dalam tekak dan tiga rakan pengsan. Keadaan itu menyebabkan saya menjerit supaya mereka segera mencari kunci pintu terbabit," katanya.

Shamsul Fitri berkata, dia bersyukur apabila 15 minit selepas itu pintu pagar berjaya dibuka sebelum semua mereka keluar dari tapak kerja dan dikejarkan ke Klinik Kesihatan Paka oleh rakan yang berada di luar pintu pagar terbabit.

"Saya bersyukur kerana semua rakan yang terbabit kejadian itu selamat dan sekiranya kunci itu lambat ditemui sudah tentu kejadian lebih buruk berlaku kepada kami," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Dahlan Mohd Noor berkata, beliau bergegas ke Hospital Dungun untuk mengetahui lebih lanjut keadaan mangsa sebaik menerima laporan yang berlaku ke atas pekerja terbabit. -hm

50 pekerja nyaris maut

PAKA - Seramai 50 pekerja di tapak binaan di kawasan industri minyak dan gas dekat sini, berdepan detik cemas setelah mengalami sesak nafas dipercayai terhidu gas ammonia yang bocor.

Kejadian dipercayai berlaku lebih kurang jam 8.15 pagi, ketika kira-kira 100 pekerja sebuah syarikat kontrak di kawasan industri petrokimia Petronas dekat Kerteh, Paka melakukan kerja teknikal.

Beberapa pekerja dikatakan secara tiba-tiba mengalami sesak nafas, pening, loya selain muntah-muntah dan terdapat beberapa pekerja turut pengsan.

Sebaik menyedari kejadian terbabit, semua pekerja diarahkan berpindah ke lokasi lain termasuk ada yang menyelamatkan diri masuk ke dalam bangunan sebelum mangsa dipindahkan secara berperingkat ke lokasi lain yang difikirkan selamat.

Mangsa kemudiannya dikejarkan ke Klinik Kesihatan Paka, Klinik Kesihatan Rantau Petronas serta Hospital Dungun dengan ambulans dan kenderaan persendirian.

Sehingga jam 2 awal pagi semalam, lebih 20 mangsa menerima rawatan di Hospital Dungun, dua daripadanya, Mohd Zawawi Lokman, 26, dan Mohd Sarjun Abdullah, 48, terpaksa ditahan di wad Hospital Dungun untuk rawa-tan lanjut, manakala yang lain dibenarkan pulang selepas menerima rawatan pesakit luar.

Sehingga jam 8 pagi semalam, semua mangsa yang terlibat dilaporkan berada dalam keadaan stabil.

Bagaimanapun, punca kejadian masih dalam siasatan dan sehingga jam 9 pagi semalam, tiada kenyataan rasmi dikeluarkan pihak berkenaan berkaitan insiden yang disifatkan kes terpencil itu.

Pintu pagar berkunci

"Ketika menyedari ada sesuatu yang tidak kena, saya dan rakan terus keluar dari bangu-nan untuk menyelamatkan diri, namun kami tidak dapat keluar kerana pintu pagar yang dikunci," kata salah seorang mangsa yang dipercayai terhidu gas beracun di kawasan industri petroleum dan gas dekat Paka, Kerteh, Shahrul Fitri Mohmmad, 21, malam kelmarin.

Ketika kejadian Shahrul Fitri dikatakan baru memulakan tugasnya sebelum tiba-tiba berasa pening lalu sesak nafas.

Menurutnya, menyedari keadaan yang tidak selamat itu, dia cuba menyelamatkan diri dengan masuk ke dalam bangunan, namun dia bersama rakan lain diarahkan keluar semula dan mencari lokasi lain yang lebih selamat.

"Kami cuba untuk keluar daripada kawasan tersebut, namun keadaan pintu pagar utama yang berkunci menghalang kami berbuat demikian. Bagaimanapun, setelah arahan dikeluarkan pihak atasan, pintu pagar mula dibuka dan kami bergegas keluar untuk menyelamatkan diri," katanya.

Kata Shahrul Fitri, dalam keadaan cemas itu, dia sempat melihat beberapa rakan sekerjanya tiba-tiba tidak bermaya dan lebih teruk ada yang pengsan.

"Saya bersyukur kerana selamat, namun tragedi yang berlaku ini amat mengejutkan saya," katanya yang baru sebulan bekerja di kawasan berkenaan.

Mangsa loya, muntah

Mangsa gas beracun, Mohd Saiful Rizal Saidin, 24, memberitahu, dia mengalami rasa loya lalu muntah beberapa kali sebelum dikejarkan ke klinik kesihatan untuk mendapatkan rawatan.

Katanya, ketika itu, dia mendengar ada pengumuman supaya semua pekerja yang berada di lokasi berpindah ke tempat lain kerana ada kecemasan.

"Tiba-tiba, kepala saya rasa pening lalu terus muntah. Bagaimanapun, saya bersyukur kerana terselamat dalam tragedi tidak diduga itu," katanya yang sudah setahun bekerja di syarikat berkenaan.

Pemimpinn Pas ziarah mangsa

Tragedi kebocoran gas beracun yang hampir meragut nyawa lebih 50 pekerja kontrak di kawasan Industri Petroleum dan Gas dekat Paka Kerteh turut mendapat reaksi segera daripada beberapa pemimpin politik.

Sebaik menerima maklumat berkaitan kejadian terbabit, rombongan beberapa pemimpin Pas Kawasan Dungun diketuai Yang DiPertua Pas Kawasan, Wan Hassan Mohd Ramli meluangkan masa hampir satu jam bertanya khabar keadaan mangsa, selain mendoakan agar kesemua yang terlibat kembali stabil selepas melalui detik mencemaskan itu.

Hadir sama, beberapa pemimpin Pas lain termasuk Timbalan Yang Dipertua Pas Kawasan, Satiful Bahari Mamat dan Naib Yang Dipertua Pas Kawasan, Azman Shapawi Abdul Rani.

Bomba kerah dua jentera

Sementara itu, Penolong Penguasa Bomba negeri Roslan Mat Din ketika dihubungi mengesahkan kejadian. Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu pada pukul 8.30 malam.

"Dua jentera bersama lapan anggota dan pegawai dikerahkan ke tempat kejadian bagaimanapun pihak bomba gagal mengesan kebocoran gas di kawasan itu," katanya.

Beliau berkata pihak bomba percaya gas ammonia tersebut adalah dipercayai bawaan angin, namun mereka masih memantau keadaan di loji terbabit untuk mengenal pasti punca sebenar kejadian.

Sementara itu, Petronas menafikan kejadian pelepasan ammonia berpunca dari mana-mana lojinya di Kompleks Industri Petroleum Petronas di Kerteh.

Menurut kenyataan Pejabat Wilayah Pantai Timur Petronas Kerteh, pihak berkuasa masih menyiasat insiden itu.

Adalah dipercayai pelepasan gas tersebut berlaku di sebuah loji lain yang tiada kaitan dengan syarikat petroleum negara itu.

Kejadian itu melibatkan 23 kakitangan kontraktor, Hyundai PFCE, yang sedang menjalankan kerja menyenggara di loji Petronas, terhidu gas itu sehingga menyebabkan mereka dihantar ke beberapa pusat perubatan di Kerteh, Dungun dan Kuala Terengganu.

Sehingga tengah hari tadi, 22 daripada mereka telah dibenarkan pulang dan pihak Petronas telah menyediakan bantuan yang diperlukan kepada mereka yang terlibat.

Menurut kenyataan itu, keadaan di kawasan loji Petronas adalah terkawal dan selamat serta pihak syarikat telah mengambil segala langkah-langkah kawalan yang diperlukan. -SH

Itu kebenaran yang terdedah sebelum Lynas beroperasi.

Kebocoran gas ammonia di Pusat Memproses Gas (GPP) 3, Kerteh menyebabkan 23 pekerja (Metro menyebut 24) berdepan dengan maut.

Tuhan sudah memberikan amaran awalNya.

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved