ads

Ahad, 28 Oktober 2012

13 di seberang takir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di seberang takir - Google Blog Search


YB Ahmad Razif Blog&#39;s: Majlis Qurban Perdana DUN <b>Seberang Takir</b>

Posted: 28 Oct 2012 05:17 PM PDT





Semalam 28 Oktober 2012 telah berlangsungnya Majlis Qurban Perdana 1433H/2012M bagi DUN Seberang Takir bertempat di Padang Bola, Kg. Baru, Seberang Takir.

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


light|shadow: Cuti-Cuti <b>Di Pulau Redang</b>

Posted: 29 May 2012 06:34 AM PDT

It's a 3 days trip. Dari 26-28 Mei. Sebenarnya percutian ke Pulau Redang ni hanya dirancang beberapa hari sebelum hari kejadian. Mencanak kau nak cari pakej yang still available, tambah pulak kami semuanya 12 orang. Last² dapat la jugak dengan satu travel agent ni, itu pun sebab ada orang cancel last minute. Jadi tercapailah hasrat kami nak bercuti di Pulau Redang...
Nampak tak ke-eksaited-an-nya kat situ?

Okay, 1st day lepas dah setel check in semua, brader² kat situ terus panggil kitorang pergi snorkeling. Memang sepanjang kat sana, kebanyakan masa dihabiskan dengan ber-snorkeling tapi sebenarnya boleh pilih nak pergi ke tak cuma rasa rugi la pulak kalau tak pergi kan... Lagi pun setiap trip tu lokasi dia berbeza. Untuk trip yang pertama ni kami dibawa ke Tanjung Tengah.

Pemandangan kat Pulau Redang ni memang superb dengan airnya yang kristal jelas. Tambah teruja bila dapat tengok coral kat depan mata cuma sedih sikit sebab dah banyak yang mati. 

First time snorkeling...nasib baiklah penulis ni 'pandai' berenang, dapatlah telan air laut 2 3 teguk buat tambah zat mineral dalam badan. Hehu.

Sesi tempek bedak sejuk. 

Tiap kali nak pergi snorkeling dah kira wajib apply sunblock, kalau tak konpem terbakor lah muka. Walaupun kulit muka I ni tak halus mulus macam Rozita Che Wan, tapi tetap kena jaga tau... Jadi penulis nasihatkan sesiapa yang nak bercuti kat pulau or pantai tu, pastikan sunblock ada dalam list yang korang nak bawak.
Malamnya just jalan² sekitar Pasir Panjang. Yang paling penulis suka ialah bila dapat landing atas kerusi santai kat tepi pantai tu dengan angin sepoi² bahasa. Memang masyuk der... Tapi baru je mata ni nak terlelap, datang pulak segerombolan mamat dengan minah mabuk datang terkinja-kinja macam monyet sarkis. Terpaksalah sambung tidur kat bilik jer. 

2nd day kami dibawa ke Marine Park. Tempat ni paling banyak ikan warna-warni. So I've come prepared. Awal² lagi dah songlap seberapa banyak roti time breakfast. Bukan roti je, cekodok pun gua masuk poket. Muahaha..


Perasaan pabila tangan digigit manja tidak dapat diluahkan dengan kata-kata. Cewah, puitis ko Syam! Oh, nampak tak ikan besar kat belah kiri tu? Nama ikan tu Titan triggerfish. Kalau sayang tangan, sila jauhkan diri anda dari beliau sebab gigi beliau amat tajam. Kalau tak sayang, silakan lempang beliau dan kita lihat siapa yang kena~
Tak lepaskan peluang bergambar kenangan dengan 'Nabil'. 

Lupa pulak nak bagitau kat korang, brader kat tengah tu adalah salah sorang lifeguard yang bawak kitorang masa snorkeling trip itu hari tapi tak tahu pulak apa nama betul dia. Orangnya sangat peramah & suka buat lawak. Maybe sebab tu la budak² kecik yang satu trip dengan kitorang tu semuanya panggil dia Abang Nabil walaupun penulis nampak muka dia sebijik macam Khir Rahman. Kan?
Sebelah petang, another snorkeling trip. Kali ni cuma 5 of us je yang pergi, yang lain nak bersantai kat depan chalet je. Lokasi terakhir adalah di Tanjung Mak Cantik. Mula² turun dari bot tu terus jenguk kat bawah. Pergh...dalam siot! Cepat² berenang katak comel ke tepian pantai. Kat sini kitorang diberi masa lebih kurang 1 jam setengah so ber-snorkeling lah sampai puas.
Adam & Adib's epic sandcastle.

Kalau korang nak tahu, ada 3 area yang utama kat Pulau Redang ni antaranya Pasir Panjang, Teluk Kalong dan Teluk Dalam. Chalet yang kitorang duduk ni namanya Redang Lagoon & terletak di area Pasir Panjang. Penulis rasa kat Redang Lagoon ni je yang ramai orang Melayu, kat lain kebanyakannya Chinese. So, kalau next time datang sini, penulis akan pilih chalet ni lagi. Lagipun pemilik dia orang Melayu jadi tak perlu bimbang pasal makanan halal ke tak & dewan makan dia tak jual arak. Tu yang penting.

For ur info, pakej yang kitorang ambil ni rate dia RM355 untuk dewasa & RM180 untuk kanak-kanak termasuk 3 trip snokeling dengan BBQ. Tapi kalau nak snorkeling, kena tambah lagi dalam RM20 sorang untuk sewa mask, snorkel & life jacket.


Malam last before balik tu ada BBQ. Makan cara buffet & kena berBBQ sendiri. Maksudnya sebelum dapat makan udang, ayam or ikan, kena la makan asap dulu. Hehe...

3rd day tak banyak aktiviti pun. Cuma bersiap-siap untuk pulang ke Jeti Syahbandar.

Good-bye Redang, I know you'll be missing me...

P/S: Sepanjang bercuti kat Pulau Redang ni, penulis sangat bengang dengan pihak resort sebelah sebab belum masuk waktu maghrib lagi dah start pasang lagu disco kuat². Sampaikan time solat tu, lantai rancak bergegar. Hmm...

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Keajaiban Dunia <b>di Hulu Terengganu</b> : Wanita Sumbang Mahram <b>...</b>

Posted: 17 Sep 2012 10:59 PM PDT

"Pagi tadi saya pergi beraya di Balai Polis Kuala Berang, dia berbisik kepada saya … Ustaz tahu tak … SUK (Setiausaha Kerja) Bahagian UMNO Hulu Terengganu kena tangkap, (sekarang) ada di lokap. Beristeri dua orang dah, tapi dia lakukan sumbang mahram dengan anak tirinya. Lepas siasat, betul sungguh beranak doh anak tiri tu."

Itu sedutan ceramah Naib Ketua Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Kamaruzaman Abdullah di Kampung Banggol Binjai, Tepoh, Kuala Terengganu pada 9 September lalu.

Beliau yang juga Ketua Pemuda PAS Hulu Terengganu ketika dihubungi  portal berita pro-PAS, BuletinOnline pada 11 September sekali lagi mengesahkan perkara tersebut dan artikel bertajuk "Setiausaha Kerja UMNO Hulu Terengganu Ditahan Polis" disiarkan pada hari sama, 11 September.

TerengganuToday percaya ketika Ustaz PAS itu menceritakan kisah 'bisikan' tersebut kepada pengikut totok di Banggol Binjai, berkembang hidung dan 'jubur' pemuda PAS itu kerana berjaya menjadi orang pertama dapat menyebarkan berita sensasi itu.

Cerita yang telah tersebar luas di internet itu ada nilainya tersendiri yang seronok untuk dibanggakan lebih-lebih lagi bila melibatkan parti lawan iaitu UMNO.

Sebenarnya, TerengganuToday rasa agak aneh bin ajaib kerana dengan hanya sumber 'bisikan' pun sudah cukup untuk Kamarulzaman Abdullah yang dipanggil Ustaz itu mempercayainya sehingga turut mempengaruhi para blogger atau facebooker cap parti PAS yang sudah sedia bebal dan akal sejengkal termasuklah pengamal media di BuletinOnline.

Tidak hairanlah begitu banyak fitnah dan adu domba bertebaran sejak wujudnya parti PAS di atas muka bumi ini, rupanya sumber 'bisikan' sosek-sosek yang tidak tahu hujung pangkal pun sudah menjadi rujukan utama Ustaz dan penyokong PAS.

Perkara luar tabie sedemikian jika berlaku membabitkan mana-mana pemimpin UMNO, TerengganuToday yakin perbuatan itu tidak disokong oleh ahli serta penyokong parti, yang salah tetap salah dan wajib disiasat serta dihukum jika terbukti bersalah.

Hakikatnya, SUK UMNO Hulu Terengganu bukanlah seorang lelaki sebaliknya jawatan itu sejak lebih lima tahun lalu disandang oleh seorang wanita bernama Kamariah Awang, 37 tahun.

Diulangi, SUK UMNO Hulu Terengganu adalah wanita merangkap seorang perempuan juga dikenali sebagai kaum hawa.

Persoalan, yang menuntut Ustaz PAS, Kamaruzaman Abdullah dan para blogger bebal PAS jawab ialah, bagaimana seorang SUK berjantina perempuan mampu menyebabkan anak tiri perempuannya mengandung dan melahirkan anak?

Cukup unik! Keanehan paling unik di zaman moden ini tidak mungkin berlaku di negeri atau negara lain, hanya ada di Hulu Terengganu gara-gara bengap seorang Ustaz PAS.

Kalau ini bukan fitnah, mungkin penipuan atau pembohongan. Mungkin bagi penyokong PAS, apa saja yang terkeluar dari mulut Ustaz PAS seperti Ketua Pemuda PAS Hulu Terengganu itu merupakan tazkirah agama.

Apa yang misteri, siapa yang berbisik kepada Ustaz PAS itu?

13 di batu rakit - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di batu rakit - Google Blog Search


No comments - MYMUTTAQIN....Dari Suara Hati Yang Mengharap <b>...</b>

Posted: 21 Oct 2012 02:23 AM PDT

ABBY ngerikan UMNO Batu Rakit Terengganu
Posted on Saturday, October 20 @ 13:00:00 MYT 
Dilulus untuk paparan oleh Juragan

BeritaBlog Pas Batu Rakit

19 OKT 2012 - Sekali lagi DUN Batu Rakit digegarkan dengan sesi serangan maut. ABBY ABADI telah turun berkempen membantu PAS DUN Batu Rakit ranapkan lagi kubu-kubu umno di DUN Batu Rakit. Sesi pertama ialah Sepetang Bersama ABBY di Kg Kubur Timah merupakan aset umno. 

Ternyata aura ABBY telah berjaya menarik minat pengundi Kg. Kubur Timah untuk mendengar dan melihat sendiri mengapa dan bagaimana ABBY telah bersama-sama PAS memperjuangkan ISLAM.

SEPETANG BERSAMA ABBY


Disambut mesra


Tak loket tenaga


Berujar mesra


Peminat hadir dengan ceria


Sesi kedua ABBY telah menjadi jemputan Badan Kebajikan Batu Rakit sempena Makan Malam untuk dana Badan Kebajikan Batu Rakit. 20 buah meja telah ditempah dan berjaya memungut sumbangan sebanyak RM 10000. Pihak MTD bersyukur dengan penghijrahan ABBY bukan sahaja memberi kesedaran kepada ramai orang tapi turut membantu dalam amal kebajikan.
MAKAN MALAM BERSAMA ABBY


Makan malam dan menderma


ABBY dan penderma


Sesi ketiga ialah sesi Bicara Jom,berubah bersama. Sesi telah berlangsung di kubu kuat umno iaitu di Kg. Gelung Gajah Padang Kemunting Batu Rakit Terengganu. Kampung ini merupakan kampung YB Khazan ADUN Batu Rakit. ABBY berjaya sekali lagi meranapkan kubu kuat umno Batu Rakit. Lebih 2 ribu orang telah hadir . Sejarah bagi DUN Batu Rakit. Kehadiran seperti itu bermakna sokongan umno di Terengganu semakin menguncup khasnya di DUN Batu Rakit.
`BICARA` JOM BERUBAH BERSAMA


Bicara mesra


Pengundi sedar hadir


Peminat Setia


Biar berdiri asal ubah bersama ABBY


Semoga segala perancangan untuk memenangkan ISLAM di bumi Teregganu ini terus mendapat pertolongan dari ALLAH Yang Maha Agung. ALLAHUAKHBAR!!!!!!!

Sumber: pasdunbaturakit.blogspot.com 

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


FRIENDLY MATCH : SERI BERANG (1) , FELDA <b>JERANGAU</b>

Posted: 10 Sep 2012 06:39 PM PDT

DUNGUN (10 September 2012) : Pasukan Tunas Kluster Bola Sepak SK Seri Berang mencatat kemenangan 2-1 ke atas SK Felda Jerangau, di sini semalam dalam siri Perlawanan Persahabatan Bola Sepak Sekolah Rendah. Manakala Pasukan Pelapis tewas 1-5 kepada pasukan tuan rumah.Kedua-dua perlawanan dilangsungkan di Padang Bola Sepak SK Felda Jerangau.

Mengulas keputusan perlawanan berkenaan, Cg. Shahidan Kasim yang bertindak sebagai pengurus pasukan berkata, benteng pertahanan Pasukan Tunas SK Seri Berang  dilihat tidak berfungsi dengan sebaik mungkin  ketika di separuh masa yang pertama. Namun mereka bangkit pada separuh masa kedua dengan meledakkan dua gol selain menggandakan pertahanan daripada diasak oleh jentera lawan. Di perlawanan yang membabitkan Pasukan Pelapis pula, Shahidan tidak menolak faktor kekuatan pasukan tuan rumah khususnya para pemain pertahanan mereka yang dilihat berjaya mematahkan serangan dan percubaan menarik Pasukan Pelapis Bola Sepak SK Seri Berang. 
Pada minggu lepas, kedua-dua pasukan bola sepak Tunas dan Pelapis SK Seri Berang mencatatkan kemenangan bergaya ke atas SK Felda Jerangau Barat dengan keputusan 6-1 (Tunas) dan 3-0 (Pelapis).
Pasukan Bola Sepak Kluster SK Seri Berang sedang melengkapkan takwim program kluster bola sepak sekolah rendah dalam beberapa siri perlawanan persahabatan dengan pasukan terpilih dalam dan luar daerah ini.
Semoga pasukan SK Seri Berang meningkat dalam pencapaian dari masa ke semasa.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Mrs Red: <b>KETENGAH JAYA</b>- Penjenayah pecah masuk rumah <b>...</b>

Posted: 25 Sep 2012 09:55 PM PDT


KETENGAH JAYA – Seorang pemuda yang cuba berjinak-jinak dengan aktiviti pecah rumah bukan sahaja tidak sempat menikmati hasil curi, malah terpaksa meringkuk di lokap selepas aktivitinya berjaya dihidu polis.

Perbuatan jenayah pemuda berusia 25 tahun itu mula dikesan polis selepas suspek dikatakan menawarkan barangan elektrik termasuk komputer riba dengan harga murah kepada penduduk sekitar yang tinggal di kawasan rancangan Felda.

Berikutan itu, satu serbuan dilakukan kira-kira jam 3.45 pagi semalam dan polis berjaya menahan suspek selain turut menemui sejumlah barangan elektrik seperti televisyen, kamera, komputer riba serta alat pembesar suara.

Siasatan awal mendapati barangan tersebut dipercayai milik kakitangan syarikat petrokimia yang dilaporkan hilang di Kerteh, Kemaman 15 September lalu.

Ketua Polis Daerah, Dahlan Mohd Noor mengesahkan, pihaknya menahan suspek untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan.

"Kita sedang menyiapkan kertas siasatan dan akan mendakwa suspek di mahkamah sebaik mendapat arahan daripada timbalan pendakwaraya," katanya.

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


Polis cari saksi kes dadah | Malaysia Zoom

Posted: 26 Oct 2012 04:11 PM PDT

KUANTAN 26 Okt. — Polis sedang menjejaki seorang wanita yang perlu hadir sebagai saksi pada perbicaraan kes berkaitan dadah di Mahkamah Tinggi Kuantan pada 30 Oktober ini.

Ketua Polis Daerah Kuantan, Asisten Komisioner Mohd. Jasmani Yusoff berkata, Safiah Muhamad, 38, beralamat terakhir di 439 Felda Bukit Kuantan dinamakan sebagai saksi pendakwaan dalam kes pengedaran dadah membabitkan seorang lelaki.

Wanita itu turut ditahan bersama lelaki terbabit pada 29 Julai lepas dalam satu sekatan jalan raya di Kilometer 23 Jalan Jerangau-Jabor, namun dibebaskan kemudian, katanya di sini.

Wanita itu kini tidak dapat dikesan dan polis meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenainya menghubungi balai polis berdekatan, katanya.

— BERNAMA

Dipetik dari Utusan Malaysia

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


Jawatan Kosong 2012 <b>di</b> Majlis Bandaraya <b>Kuala Terengganu</b>

Posted: 07 Oct 2012 07:05 PM PDT

jawatan-kosong-2012-majlis-bandaraya-terengganu

Jawatan Kosong 2012: Kuala Terengganu merupakan ibu negeri, pusat pentadbiran dan pusat perniagaan. Majlis Perbandaran Kuala Terengganu diwujudkan pada 18hb Januari 1979 dengan keluasan 18,712 hektar persegi meliputi 21 mukim.Pada 1 Januari 1985, Mukim Bukit Payong dan Alor Limbat telah dikeluarkan daripada Majlis Perbandaran dan dimasukkan di bawah pentadbiran Majlis Daerah Marang. Dengan perubahan ini, kawasan baru Majlis Perbandaran telah berubah kepada 16,806 hektar persegi.Pada 16 Disember 1996, kawasan pentadbiran Majlis Perbandaran Kuala Terengganu telah diwarta perluasan meliputi seluruh daerah Kuala Terengganu sebagai kawasan kawalan dengan keluasan 60,528 hektar persegi termasuk sebuah pulau peranginan terkenal iaitu Pulau Redang dan bilangan mukim bertambah menjadi 23 mukim.Sekarang, majlis dikenali sebagai Majlis Bandaraya Kuala Terengganu

———————————————————————————————-

Jgn ketinggalan utk mendapatkan pemberitahuan jwtn kosong di negeri anda.Isikan langganan email di sini
->> http://bit.ly/QH82aX

———————————————————————————————–

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia (keutamaan akan diberikan kepada rakyat Negeri Terengganu Darul Iman) termasuk Pegawai-Pegawai Kerajaan yang sedang berkhidmat dan layak untuk mengisi kekosongan jawatan-jawatan, iaitu :-

1. Akauntan W41
2. Juruaudit Gred W41
3. Jurutera Gred J41
4. Penolong Pegawai Perancang Bandar dan Desa Gred J29
5. Penolong Juruaudit Gred W27
6. Penolong Pegawai Penguatkuasa Gred N27
7. Penolong Pegawai Penerangan Gred S27
8. Setiausaha Pejabat Gred N27
9. Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17
10. Pembantu Penguatkuasa Gred N17
11. Pegawai Khidmat Pelanggan Gred N17
12. Juruteknik Gred J17
13. Juruteknik Perancang Bandar dan Desa Gred J17
14. Juruteknik Landskap Gred J17
15. Pembantu Pertanian Gred G17
16. Pembantu Kesihatan Awam Gred U17
17. Pembantu Penilaian Gred W17
18. Tukang K2 Gred R11
19. Tukang K3 Gred R9

KELAYAKAN DAN CARA MEMOHON

1. Segala maklumat berkaitan kelayakan akademik bagi memohon jawatan-jawatan berkaitan serta borang permohonan boleh didapati melalui laman portal mbkt.terengganu.gov.my. Pemohon perlu melampirkan bersama borang permohonan bagi salinan dokumen yang telah disahkan seperti berikut :-
i) Kad pengenalan
ii) Sijil kelahiran
ii) kad pengenalan bapa sekiranya pemohon lahir di luar Negeri Terengganu
iii) Sijil kerakyatan Negeri Terengganu jika bapa dan pemohon lahir di luar Negeri Terengganu
iv) Sijil-sijil persekolahan dan kelulusan akademik termasuk transkrip diperakukan
v) dokumen-dokumen lain yang berkaitan, jika ada
2. Bagi pegawai kerajaan yang sedang berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam, Badan Berkanun atau Pihak Berkuasa Tempatan hendaklah membuat permohonan melalui ketua jabatan masing-masing dengan mengemukakan salinan kenyataan perkhidmatan yang terkini serta salinan Laporan Penilaian Prestasi bagi tiga (3) tahun berturut-turut.
3. Borang permohonan yang telah diisi dengan lengkap hendaklah ditulis nama jawatan yang dipohon di bahagian atas sebelah kiri sampul surat berukuran 40.5sm x 30.5sm dan dihantar kepada alamat berikut:

DATUK BANDAR
MAJLIS BANDARAYA KUALA TERENGGANU
Tingkat 4 – 8, Menara PMINT
No. 88, Jalan Sultan Ismail
20200 Kuala Terengganu
(u.p. : Jabatan Khidmat Pengurusan)
4. Hanya calon yang disenarai pendek sahaja akan dipanggil temuduga. Pemohon yang tidak menerima apa-apa jawapan dalam masa enam (6) bulan selepas tarikh tutup iklan adalah dianggap tidak berjaya.
5. Tarikh Tutup Permohonan: 21 Oktober 2012

Sila klik sini untuk maklumat penuh dan sumber iklan jawatan kosong 2012 ini.
Sila klik sini untuk muat turun borang permohonan.

- Jawatan Kosong 2012 -

from your own site.

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


Pemikiran Chai Hing: Ceramah <b>di Chukai</b> pada 18 September 2012

Posted: 21 Sep 2012 05:41 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Ceramah di Chukai pada 18 September 2012 ... PAS Kecam Penganjuran Tarian Gelek Dangdut Di Kejohanan Bola Tampar Terbuka Terengganu 2012. 1 week ago. Apa Orang Kata · Usah terperangkap polemik Umno-BN ...

13 di bukit besi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di bukit besi - Google Blog Search


JeMaRi AsMaRa: TAMAN REKREASI TASIK PUTERI, <b>BUKIT BESI</b> <b>...</b>

Posted: 27 Oct 2012 07:49 PM PDT

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang
Hari ini sudah hari ketiga umat Islam menyambut Hari Raya Aidiladha. Walaupun agak terlambat, ibu mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat Hari Raya Aidiladha buat semua teman-teman beragama Islam khususnya buat pembaca-pembaca Jemari Asmara.

 Alhamdulillah, hari ini ibu berkesempatan menitipkan sesuatu di blog kesayangan ibu ni. Ini cerita sebelum raya, cerita raya masih dalam pembikinan.. 

Hari Khamis 25 Oktober 2012, jam 6.30 pagi kami memulakan perjalanan dari Shah Alampulang ke kampung halaman ayah Yusuf di Terengganu untuk menyambut Aidiladha di sana. 

Perjalanan bermula dengan lancar sehinggalah kami memasuki Lebuh Raya Karak. Perjalanan mula perlahan dibeberapa kawasan sepanjang lebuh raya tersebut. Tapi anak-anak tak banyak ragam sebab masing-masing ketiduran. Ibu dia pun tak banyak ragam, pun sebab ketiduran. Hehehe..
Masuk je Lebuh Raya Pantai Timur, matahari dah memancar-mancar. Anak-anak dan ibu sudah kebangunan dan masing-masing kelaparan. Kami berhenti makan di RnR Temerloh, masa tu lebih kurang jam 10.00 pagi. Orang punyalah ramai.. Huhuhu.. Sesak! Nak beli makanan pun terpaksa beratur panjang. Kami ambil masa sampai 1 jam untuk selesai urusan isi perut.
Perut dah kenyang, kami sambung perjalanan. Masa ni anak-anak dah mula buat muka boring. Maryam kejap-kejap baca buku, kejap-kejap main game, kejap-kejap dia usik abang dia. Ibu pulak kejap-kejap jadi ibu mithali (layan Maryam baca buku), kejap-kejap jadi tarzan (bila Maryam kerap sangat usik abang sampai gaduh-gaduh). Hmmmmm...
Lebih kurang jam 12.30 kami hampir sampai ke Bukit Besi. Ayah ambil keputusan berhenti sekejap, bawa anak-anak bersantai di Taman Rekreasi Tasik Puteri.
Tasik Puteri atau dulunya lebih dikenali dengan nama Tasik Bukit Besi terletak kira-kira 3 km dari Bandar Bukit Besi. Perjalanan dari Bandar Dungun mengambil masa selama 30 minit dengan jarak perjalanan ialah 33 km. Sekiranya anda datang dari arah Bandar Kuala Terengganu, jarak Tasik Puteri dengan Bandar Kuala Terengganu ialah kira-kira 77 km dan mengambil masa selama 1 jam untuk ke sini.
Tasik Puteri yang mempunyai keluasan 131 ha merupakan kawasan bersejarah dengan kawasan tinggalan lombong bijih besi yang merupakan lombong bijih besi yang terbesar di Asia Tenggara pada suatu masa dulu. Ia adalah tasik buatan yang terbentuk dari Sungai Besul yang disekat dan menghasilkan takungan air. Sumber air inilah yang digunakan bagi menjalankan aktiviti membersih bijih besi.
Tasik Puteri kini merupakan produk pelancongan yang sedang diberi tumpuan oleh KETENGAH untuk dimajukan. Tasik yang tenang dan keindahan alam sekitar menjadikan Tasik Puteri ini amat sesuai untuk mereka berehat bersama keluarga pada hari minggu.
Subhanallah.. Pemandangan yang sangat indah. Air tasik yang hijau dan jernih, pohon-pohon yang menyejukkan pandangan mata. Nun di seberang sana, Kelab Golf Bukit Besi.
 Di tasik ni ada jeti. Kalau mengikut Laman Web Rasmi JKR Dungun, ada Perkhidmatan Rekreasi Air di Tasik Puteri yang dibuka setiap hari dari jam 9.00 pagi hingga 6.30 petang. Antara yang disediakan untuk disewa ialah Bot Kayuh (paddle boat), Bot Laju (speed boat) dan Kayak. Tapi masa kami sampai, apa pun tak ada. Hehehe..
Jadi kami pun sekadar cuci mata dan bergambar-gambar aje..
 Maryam, Yusuf dan ayah dengan gaya tersendiri..
 Hahaha.. Aksi ibu dan anak.. :D
 Pewitttt.. Ala-ala model gitew. Perasan.. Hahaha..
 Amacam? Boleh jadi model tudung? Kah kih kuh..
 Aksi beberapa orang remaja sedang mandi manda di Tasik. Ibu tak pasti samada memang dibenarkan mandi manda di sini ataupun tidak
Tapi ada tertulis di Laman Web Rasmi JKR Dungun tu, ada air tejun di Tasikni untuk mandi manda. Cuma ibu tak pasti di belah mana sebab kami tak pusing habis pun seluruh kawasan ni.

Ada juga taman permainan untuk kanak-kanak dan pondok wakaf untuk berehat di sini. Tapi tak ada gambar dek insiden Maryam jatuh dari ketinggian yang agak tinggi lah juga.

Gambar ni di ambil dari pondok wakaf yang ibu maksudkan dalam perenggan di atas..

Kami duduk-duduk di situ adalah dalam setengah jam dan kemudian menyambung perjalanan ke Kuala Terengganu. Alhamdulillah, kami sampai di Kampung Pulau Bahagia lebih kurang jam 2.00 petang. Err, masa-masa yang ibu sebutkan dalam entry ni semuanya anggaran ye..

Secara umumnya, ibu suka tempat tu. Damai je rasa bila kat sana, cuma kedamaian tu tergugat bila Maryam jatuh. Syukur dia tak apa-apa..

Ibu harap lepasni ayah bawa kami singgah di situ lagi. Ibu nak juga tengok air terjun yang dikatakan ada dekat-dekat situ dan boleh juga mandi manda.. :D

Okey, sampai sini dulu catatan ibu. Hingga jumpa lagi ya..

Wassalam..  

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved