ads

Jumaat, 16 November 2012

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


Pusat Penerangan Penyu, <b>Rantau Abang</b>... - coretan kehidupan <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 29 Oct 2012 07:29 PM PDT

On the way balik, lalu ikut pantai, sampai kat Rantau Abang, singgah jap kat Pusat Penerangan Penyu. Tengok info pasal aktiviti penyu di Terengganu, kesan kepupusan penyu seluruh dunia. Ada display pasal telur penyu, lama mana menetas dan lain - lain. Tiba - tiba terliur pulak nak makan telur penyu kat kedai makan Mat Binjai. Tak ada kesedaran sivik langsung....

 Si Keram dengan penyu - penyunya. Biarkan, biarkan...
"Ntah apa - apa ntah babah aku ni" kata Raisya sambil terus menyelam....
 Gini rupanya anak penyu kalau nak tau. Bukan yang budak dua orang tu (tu anak bapak) dan juga bukan yang pakai baju kemeja, tapi dalam kolam la...
Ni thoh rupe nya anak penyu...

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


Perdana Menteri Gembira Dan Senang Hati Melihat Sambutan <b>...</b>

Posted: 13 Oct 2012 02:07 AM PDT


Perdana Menteri,  Datuk  Seri Najib Bin Tun  Razak, melahirkan perasaan gembira dan senang hatinya melihat sambutan rakyat pelbagai lapisan masyarakat terhadap kunjungan  mesranya ke pekan Kundasang.


Sambil berterima kasih di atas kehadiran lebih 3,000 penduduk  Kundasang itu, beliau menyifatkannya sebagai  suatu petanda, isyarat dan bukti bahawa rakyat di kawasan berkenaan tetap memberi sokongan dan kerjasama padu  terhadap kepimpinan kerajaan yang diterajui Barisan Nasional (BN).
"Saya  amat gembira dan  berterima kasih di atas kehadiran tuan-tuan dan puan-puan menyambut ketibaan saya dan rombongan, untuk menemui rakyat di sini dan mengharapkan agar terus bersama saya untuk menyokong serta memantapkan lagi perjuangan serta kepimpinan kerajaan sedia ada bagi membolehkan kita meneruskan komitmen memajukan rakyat khususnya membangunkan negeri Sabah termasuk kawasan Kundasang ini", jelas Najib dalam ucapan 'Sepatah Katanya' sebelum bertolak ke daerah Kudat pada pagi itu.
Hadir sama ialah, Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Musa Aman, Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri  Joseph Pairin Kitingan, Ali Parlimen Ranau, Datuk Siingan A.Gubat, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar yang juga ADUN Karanaan, Datuk Masidi Manjun, Menteri Pembangunan Luar Bandar selaku ADUN Paginatan, Datuk Dr.Ewon Ebin, ADUN Kundasang, Datuk Dr.Joachim Gunsalam bersama Ratusan  Ketua dan Kakitangan Jabatan Kerajaan Negeri dan Persekutuan, para pemimpin akar umbi parti-parti komponen BN Kundasang dan Ranau.
Sempena Kunjungan Mesra itu, Najib berkesempatan  mengunjungi lebih 10 buah Gerai Tani Jawatankuasa Kemajuan Dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan Ketua Kampung (KK) Mukim Kundasang, yang dipertandingkan sempena Pesta Kubis Sabah kali ke-13, berlangsung selama dua hari (13-14 Oktober) di perkarangan Kedai SEDCO Pekan Kundasang.
Seawal jam 7.00 pagi Najib telah menyempurnakan pelepasan para peserta Climbathon Antarabangsa Gunung KInabalu edisi ke-26, melibatkan lebih 660 peserta.

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


PaPa MiFz: Malam Terakhir <b>di Pulau Perhentian</b>

Posted: 24 Sep 2012 06:01 AM PDT

Malam nih malam terakhir PM dan wife berada di Pulau Perhentian..esok tengah hari dah nak balik..sekejap jer maso berlalu..huhu..tapi kali nih merupokan percutian ke pulau yang tak kan PM lupo kan sebab pertamo kali bertemu live dengan penyu di kehidupan liar nyer..terbaik..

Semasa entry nih di tulis PM dan wife baru jer lepas dinner BBQ..yummy..

Published with Blogger-droid v2.0.6

13 di batu rakit - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di batu rakit - Google Blog Search


PAS DUN <b>BATU RAKIT</b>: HAIRIE OTHMAN SOLAT TARAWIH <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 23 Jul 2012 09:24 AM PDT

Datanglah beramai-ramai dan dengarlah sendiri mengapa Hairie memilih PAS

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


<b>Pulau Kapas</b> (7 July 2012) « Miss u….

Posted: 14 Jul 2012 05:11 AM PDT

Salam,

Tak pernah menjejakkan kaki ke pulau kapas. Kali ni kiteorg nekad utk ke pulau kapas walaupun hanya balik hari.

Sedikit kenangan2 manis semasa kiteorg outing ke pulau kapas.

Next pic adalah pic kiteorg kat jetty marang, sebelum menunggu ferry tiba…sempat berposing bersama zek zaidi aka en zali.

Pic kat bawah nie pic atas ferry ngan puan yung…huhuuuu….cute kan cik meyra?

Ni plak pic close-up cik meyra yg cute? cute ker? nak tahu cute ke tak kena tanya cik abg setiawangsa la….hehehe…gurau je jgn marah yer. Naik ferry dapat dok atas sekali sebelah drebar bot. Best je rasa…

Haaa….ni dah sampai ke pulau kapas…sempat gak berposing sebelum layan snorkeling.

Ni plak cik nita ngah berposing . Suka sgt dapat sampai ke pulau kapas. Macam rusa masuk kampung pun ade kiteorg ni…hehhee…

Objek yg menarik utk diambil gambar. Kanak2 mat saleh di pulau kapas. Ni salah satu chalet yg ade kat pulau kapas. Nampak macm pondok buruk je kan? Tapi harga makanan kat sini…pergh..dasat…

Post mortem…..Pulau kapas memang best. Tanya cik meyra….sume pulau dia cakap best sebab dia peminat pantai, pulau dan laut.

@ SaMPai BeRTeMu LaGi PuLaU KaPaS @

~ by meyra79 on July 14, 2012.

13 di ajil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ajil - Google Blog Search


jamuan akhir tahun sk. <b>ajil di</b> anjung bistro - sekolah kebangsaan <b>...</b>

Posted: 31 Oct 2012 10:32 PM PDT

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PENAFIAN
Sekolah Kebangsaan Ajil tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang
dialami kerana menggunakan maklumat dan
aplikasi dalam laman ini.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sekolah Kebangsaan Ajil
21800, Ajil, Hulu Terengganu
Tel: 09-6861154 Fax: 09-6861159
Email : tba5053@yahoo.com

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Cuti menghapus Kenangan lalu mencipta memori « Gadisku Blog

Posted: 15 Nov 2012 08:49 AM PST

Last week kita sudah melewati ke Cherating, pada minggu ini..kebetulan dengan cuti sekolah yang baru sahaja bermula beserta dgn cuti Depavali ,Awal Muharam dan Hari Keputeraan Sul tan Muhammad IV memang cuti sakan sapa yang tinggal di Kelantan.
Origin penulis kali ini bermula dari Jeli kebetulan pulang ada tugasan di kampung halaman kepada pelancong yang datang dari utara, sila ikuti siri cuti ini.. percutian menghapus kenangan. Sebelum panjang lebar, Terengganu adalah rumah kedua penulis, kerana penulis ada ibu angkat di sini.. umi Noriza Kassim dan abah Amiruddin. Mungkin kepada pembaca percutian ini biasa sahaja. Pada penulis percutian kali ini sangat bermakna. Sebelum ini penulis ke Terengganu bersama insan istimewa ..malang jodoh tiada dia pergi.. maka siri percutian kali ini dapat menghapus kenangan dan mencipta kenangan baru.. Insyallah.

pantai rhu sepuluh . Penarik

Kita mulakan.. seperti biasa, seawal pagi.. kemas-kemas capai mana yang penting baju untuk main air..untuk tidur , ubatan duit sikit … penulis sekeluarga memutuskan untuk menggunakan laluan pantai iaitu melalui PENARIK, melalui pantai RHU SEPULUH.. jam 11 pagi kami singgah branch di kedai makan HASNIK SERI MERANTI yang menawarkan menu utama seafood tempura yg lebih dikenali ikan celup tepung, ada ikan, sotong. Selain itu ada juga mee / bihun sup.. yang pasti minuman wajib air kelapa atau air nyiur. Ikan celup tepung di sini segar.

ikan celup tepung

Kami meneruskan lagi perjalanan ke destinasi yang di tuju ke Kuala Terengganu, semantara menunggu check in jam 3 petang kami singgah di Masjid Kristal di Pulau Wan Man. Satu jalan ke Muzium Kuala Terengganu. Selesai solat jamak, kami berjalan-jalan di sekitar masjid. Penulis teruja sangat dapat melihat keindahan seni bina Masjid Kristal ni..dgn latar awan yg sangat biru..secara lebih dekat, phe'rak sat! kata org utara.. dan di Terengganu sangat banyak masjid.. no excuess :)

cantikkan..masyaallah!

yang ni cantik tak…

ibu dan anak

Di sini juga terdapat Taman Tamandun yang menempatkan monument masjid hebat seluruh dunia.. kami berdiri di depan pintu masuk..meneliti harga tiket untuk seorang dewasa RM 20.00 seorang dan kanak-kanak RM 8.00 dan warga emas RM 12.00 bab ni penulis memang tak tahan gelak dengan ayah,, dia menyatakan kepada ayah ngah, "kita dtg 10 tahun lagi,,sbb aku nk harga tiket 12.oo tu dgn cucu aku free.." kami ambil keputusan untuk tidak masuk..sebab semua ahli keluarga dah lemau kepenatan.. pesanan penulis.jangan lupe bawak payung,,sememangnya panas..

Taraa..kami dh samapi resort.. lupa pulak nak ambik gambar signboard ..hmm tak sabar nk mandi laut..swiming kt pool n makan2.. Batu Burok Beach Resort ini terletak di persisiran laut China Selatan.. betul –betul bersebelahan dengan lokasi TAMAN AWAM BATU BUROK, macam aktiviti riadah boleh dilakukan dan juga pelbagai pilihan makanan..dr sotong bakar, jagung bakar, hati terbakar tak da la..sbb da petang..

remp rempp

owh mane tuan putera ni…naik kereta cinderella..

ehemmm….juz joking

di kala malam jika kelaparan jangan risau di Kuala Terengganu banyak menawarkan restoren dan warung.. pada malam itu penulis menghabiskan masa berberborak dan swiming ..


sebelum pulang meninggalkan tanah negeri Terengganu paling tidak lengkap jika tidak membawa pulang Keropok ataupun berkunjung ke Pasar Payang rasanya tidak perlu di ulas panjang lebar, pembaca sudah sedia maklum kan Pasar Payang.. layan gambar ni je la…

keropok seri tanjung batu rakit sememagnya best

sampai ketemu siri cuti baru..mana ye..

BATU BUROK BEACH RESORT
09-6221410 / 622 7297

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


Atiqah Sayuti: Survival Laut @ <b>Pulau Bidong</b>

Posted: 21 Oct 2012 06:35 AM PDT

Salam from Taman Rakan, Kajang, Selangor Darul Ehsan ;)
Ehem. Sebulan dah. Sebulan. Akhirnya ku pulang ke rumahku syurgaku. Rindu-rinduan terhadap ibu ayah, bantal busuk, katil busuk dapat ku lepaskan jua. Sobs. Banyak cerita. Banyak sangat nak kongsi bersama sahabat handai. Namun masa mencemburui aku untuk berkongsi semuanya. Hanya mampu ku coretkan beberapa kisah sahaja.
Tak sangka, memang tak sangka. Si kaki bangku ini masih berpeluang untuk menyertai kem, mengungkap kembali memori zaman sekolah. Tidur dalam khemah tu haibat. Tak sangka juga aku masih mampu 'memuatkan' diri di dalam khemah. Kehkeh. 11-12 Oktober, Kem Induksi Math di Kem Tebu View, Hutan Lipur Lata Belatan (eh betul ke eja nih?). Dapat jua ku ukirkan beberapa pengalaman baru, berkenalan dengan teman baru sesama jabatan, merapatkan lagu ukhuwah antara kami.
Selang beberapa hari, 16-17 Oktober pula pelajar tahun 1 ambilan ke-2 diwajibkan untuk mengikuti Survival Laut di Pulau Bidong. Tahu tak ini lagi menarik ? Pengalaman baru yang mungkin takkan berulang kembali memandangkan aku..... 'indoor person'. 


Introducing....classmate yang hari-hari tengok muka ku, Norhafizah. Tepuk3
Suasana di pagi hari. Feeling Ka Ho Na Pyar Hai sikit
Kitaorang ada 4 aktiviti secara marathon ; memancing, snorkeling, jungle trekking @ jejak warisan dan berkayak. Tapi sebelum tu para pelajar dikehendaki melepasi aktiviti Water Confident terlebih dahulu. Ni benda baru bagi aku, nak aku berenang-renang sesaja memang takkan terjadi la rasanya. Kalau family pergi bercuti kat Port Dickson pun aku sekadar menguis-kuis pasir di kaki sahaja. Huhu. Best bila pakai jaket kuning tu terapung-apung. Rasa awesome je. Patutla swimmer kurus selimmm je. Kaki memainkan peranan penting. 
Time memancing and snorkeling and berkayak tak ada gambar selingan nak letak pulak. Sebabnya memancing and berkayak iz , aku tak berapa suka but snorkeling iz d best ! Daebak ! Tapi still tak ada gambar lah sebab bila masanya aku nak snap gamba sambil melihat ikan-ikang nemo yang comel kan. Rugi-rugi tak bawak kamera Lomo adik aku =.=
So, gambar yang ada untuk selingan sekadar aktiviti Jungle Trekking je. Itupon ni Fizah yang snap gambar sebab aku tak bawak phone ke sana. Konklusi, pengalaman baru yang aku dapat ni boleh bina stamina and semangat kental sikit. Takdela lembik je macam dulu kott. Kuikuikui
Selingan si blogger pari sikit, wuwu
Terik...balik dari pulau je, muka terus berkilat.
SubhanaAllah. Pulau ni cantik sangat. Kadang-kadang rasa macam bukan kat Malaysia. Feeling hindustan lagi, hikhik
p/s : Esok exam Muet, wish me luck ! :D

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Smk <b>Wakaf Tapai</b>: Fadhilat Puasa Sunat Hari Arafah 9 Zulhijjah

Posted: 23 Oct 2012 11:04 PM PDT

Seperti yang kita tahu, tarikh Hari Raya Aidiladha tahun 2012 jatuh pada hari Jumaat, 26 Oktober 2012 bersamaan dengan 10 Zulhijjah 1433 Hijrah. Jadi, Hari arafah iaitu 9 Zulhijjah akan jatuh pada hari Khamis ini.

  Disunatkan kepada orang yang tidak melakukan ibadah haji. Fadhilatnya sangat besar sebagaimana dijelaskan menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. ujurnya, Rasullullah s.a.w. telah ditanya oleh sahabat mengenai puasa hari 'Arafah, sabdanya bermaksud: "Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu dan tahun-tahun kemudiannya." (Riwayatkan oleh Muslim dan al-Turmuzi)

 Sabda Rasullullah S.A.W lagi:

"Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya iaitu :- 1. Orang-orang yang mati syahid 2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam Bulan Ramadhan. 3. Orang berpuasa di hari Arafah.

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


Rakam imej hantu

Posted: 09 Nov 2012 06:24 PM PST


Lembaga berwajah putih dengan mata kemerahan serta berambut panjang dirakam Mohd Hishamuddin, di sebuah gerai makan belakang Pasar Chukai, malam kelmarin.

CHUKAI – Imej lembaga berwajah putih dengan mata kemerahan dipercayai hantu berjaya dirakam seorang pembantu gerai, yang mendakwa melihat lembaga itu di sebuah gerai makan belakang Pasar Chukai, malam kelmarin.

Mohd Hishamuddin Mazidi, 16, berkata, walau ntergamam melihat lembaga misteri itu, tapi dia sempat mengeluarkan telefon bimbit lalu merakam gambar lembaga berambut panjang itu kirakira
jam 11.30 malam.

"Lembaga itu berada di dalam gerai di belakang pekerja kedai yang sedang duduk membelakanginya. Bila imej dirakam, dapat dilihat wajah lembaga itu tetapi gambarnya tidak terlalu jelas.

Namun bila diamati akan dapat dilihat wajah hantu tersebut," katanya kepada Sinar Harian semalam.

Sementara itu, seorang peniaga, Faridah Puteh, 46, mendakwa, kemunculan lembaga itu berkemungkinan ada kaitan dengan penyakit misteri yang dialami anaknya yang bekerja sebagai tukang masak di gerai berkenaan tempat dirakam imej hantu.

Katanya, anak ketiganya, Mohd Suhaimi Khairul Samri, 27, yang masih bujang mengalami masalah buang air kecil berdarah, sejak Jumaat lalu.

"Darah yang keluar seperti darah beku dan kehitamhitaman.

Terkejut dengan keadaan itu saya membawanya mendapatkan rawatan di sebuah klinik swasta di Chukai sebelum pergi mendapatkan rawatan di sebuah hospital pakar di Kuantan, Pahang pula.

"Namun, hasil pemeriksaan menyeluruh yang dilakukan, doktor yang merawat anak saya beritahu dia tidak mengalami sebarang penyakit.

Yang peliknya anak saya tidak mengalami sakit ketika membuang air kecil tetapi darah hitam yang keluar dan bukan air kencing biasa," katanya.

Susulan itu dakwanya, badan anaknya kini semakin susut dan hanya memakan ubat hospital dengan harapan penyakit misteri itu sembuh.

Sehubungan itu, Faridah memohon mana-mana pihak terutama pengamal perubatan Islam tampil membantu dengan menghubunginya menerusi talian 012-9845772 agar penyakit misteri anaknya itu dapat diubati.

sumber:http://cerita2pelik.blogspot.com/201...mej-hantu.html

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved