ads

Sabtu, 10 November 2012

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


PEMUDA <b>RANTAU ABANG</b> | BLOG - BLOG PARTI PAS

Posted: 28 Oct 2012 03:33 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


Gerbang Sejarah PA Cikgu Chua: Tanaman Fertigasi gantung lebih <b>...</b>

Posted: 09 Nov 2012 11:38 PM PST

        DUNGUN, 29 Okt (Bernama) -- Projek Fertigasi Gantung yang dijalankan oleh usahawan Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Jerangau, Dungun ternyata mampu menjimatkan perbelanjaan pertanian di samping mempunyai banyak keistimewaan. Fertigasi tergantung, merupakan satu kaedah menanam dengan menggunakan bekas beg poli yang digantung pada sistem para terus dan tidak diletakkan di atas tanah seperti biasa diamalkan.
           Pengurus Projek Usahawan Peladang PPK Jerangau Kamaruddin Mohamad berkata pemerhatian menunjukkan kaedah fertigasi gantung ini dapat mempercepatkan pengeluaran hasil berbanding cara penanaman konvensional selain jangka hayat tumbuhan dapat dipanjangkan."Untuk tujuan ini, kita kini sedang mengusahakan projek fertigasi gantung dengan tanaman sayur-sayuran seperti timun, kacang panjang, petola dan terung panjang."
         "Pemerhatian mendapati kos fertigasi gantung bernilai RM18 bagi satu unit sedangkan fertigasi biasa RM25 seunit. Dari segi penuaian pula, boleh dibuat dengan cepat dan kerugian akibat angin kuat boleh dikurangkan, selain boleh bekerja walau pun paras air tinggi," katanya kepada Bernama di sini hari ini. Katanya penggunaan tanah dapat dioptimumkan di mana rumput di bawah boleh dijual untuk makanan kuda dan kawasan tanah yang tidak dipakai boleh ditanam tanaman seperti serai dan lain-lain.
         Yang paling penting sekali, katanya fertigasi gantung boleh menjimatkan kos buruh lebih kurang 60 peratus berbanding fertigasi konvensional. Umpamanya, beliau berkata, dahulu beliau membayar RM50,000 sebulan sebagai gaji pekerjanya tetapi sekarang beliau cuma mengeluarkan sekitar RM20,000 sahaja sebulan.
         Beliau berkata projek itu dilaksanakan di Kampung Pinang Baru, di sini seluas 12.5 hektar dengan modal kasar sebanyak RM25,000 yang bermula 1997. Katanya lokasi projek lebih kurang 2.0 kilometer dari Simpang Tiga Bukit Besi, dekat sini dengan pekerja seramai 30 orang, kebanyakan anggota PPK Jerangau. Kamaruddin berkata tapak projek tersebut adalah kebun getah tua yang telah
dibersihkan dan disediakan infra secukupnya mengikut keperluan projek seperti elektrik, sistem perparitan dan sebagainya.
          Berkat kesabaran, katanya lagi, projek tersebut kini telah mengeluarkan hasil seperti cili merah, terung, timun, serai, kacang panjang, petola dan lain-lain dengan nilai kasar RM100,000 sebulan.
Beliau berkata masalah pemasaran hasil sekarang ini tidak berbangkit bagi pihaknya sendiri di mana mereka mempunyai kenderaan menghantar ke pasar borong atau peraih datang membeli di ladang.
         Kamaruddin berkata pihaknya telah menyewa beberapa bidang tanah di sekitar Kawasan Kampung Dendang, dekat sini untuk membesarkan lagi projek fertigasi di samping yang sedia ada akan terus dipertingkatkan pengeluarannya. Beliau berkata cita-citanya untuk membangunkan kira-kira 100 hektar tahun ini dengan menyasarkan fertigasi gantung lebih kurang 100,000 unit yang
dianggarkan melibatkan nilai sekitar RM1 juta.
         "Dengan apa yang kita ada dan keuntungan yang kita perolehi dari projek yang kita laksanakan, kita yakin akan dapat merealisasikan matlamat itu," katanya. Kamaruddin, yang pernah menerima gelaran Peladang Muda Jaya LPP Kebangsaan 2000 dan 2004, berkata beliau pernah gagal dalam tanaman fertigasi biasa sebelum ini.
         Sehubungan itu, bagi mengelakkan kegagalan berulang, beliau berkata tanaman fertigasi gantung ini bukan dilaksanakan di satu tempat tetapi di lima tempat bagi mengelak jangkitan penyakit apabila penyakit itu berlaku. "Sebenarnya susah untuk mengawal panyakit kalau kita buat satu tempat dalam berskala besar," katanya.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


Crowd Pasar Malam Menyelamatkan Anwar <b>di Kuala Terengganu</b>

Posted: 09 Nov 2012 07:38 PM PST



Setiap hari Jumaat kawasan lapang di Taman Shahbandar menjadi tapak pasar malam terbesar diTerengganu. Ia menjadi kawasan tumpuan setiap hujung minggu bagi rakyat Terengganu. 

Mengambilkira perkara itu, maka Bas Anwar telah menjadikannya lokasi hentian pertama dalam sesi Jelajah Merdekanya di Kuala Terengganu. Malulah kalau tidak ramai yang datang sambut .... sekurang2nya boleh tumpang crowd pasar malam.

Sememangnya satu keputusan yang tepat ! Bas Anwar tiba jam 5 petang dan disambut tak sampai 100 orang ! Crowd pasar malam pelan2 menghampiri lokasi untuk melihat dengan lebih dekat Bas Anwar dan ketika Anwar mula berceramah, adalah sekitar 300 orang.

Gambar dibawah diambil setelah 10 minit Anwar bercakap. Kanopi biru dibahagian atas adalah kawasan pasar malam dan asap yang kelihatan itu BUKAN dari bom asap FRU tapi asap peniaga bakar ayam percik dan sate.Dibawah pula adalah ketika yang paling ramai, dekat2 nak habis ceramah...Estimate sekitar 600 orang. Kalaupun saya silap, yang saya pasti TIDAK SAMPAI 1K bertentangan dengan dakwaan pencacai PR yang RIBUAN rakyat Terengganu menunggu untuk menyambut kedatangan Bas Anwar.

Dibawah adalah sudut gambar yang diambil oleh orang Pkr -

Kemudian Anwar ke Surau Ladang untuk solat Maghrib dan menyampaikan Tazkirah selama hampir 1 jam.
Surau kecil je, adalah sekitar 100 jemaah ... yang kebanyakannya orang luar kariah.
Dari sebuah blog Pas -

Sebelah malamnya, Anwar kini baru selesai menyampaikan tazkirah Maghrib di surau Ladang Sekolah di sini dan selepas menunaikan solat Isya' ..
. hehehehe ..perkara kecil je tapi kalau dah salah maklumat,biarpun kecil kenalah diperbetulkan, ye dok ?

Anwar TIDAK solat Isyak' pun di Surau itu ... selesai bertazkirah, Anwar bergegas keluar untuk ke lokasi seterusnya sambil diiringi laungan Azan untuk solat Isya'.

bersambung ......

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Mrs Red: <b>KETENGAH JAYA</b>- Penjenayah pecah masuk rumah <b>...</b>

Posted: 25 Sep 2012 09:55 PM PDT


KETENGAH JAYA – Seorang pemuda yang cuba berjinak-jinak dengan aktiviti pecah rumah bukan sahaja tidak sempat menikmati hasil curi, malah terpaksa meringkuk di lokap selepas aktivitinya berjaya dihidu polis.

Perbuatan jenayah pemuda berusia 25 tahun itu mula dikesan polis selepas suspek dikatakan menawarkan barangan elektrik termasuk komputer riba dengan harga murah kepada penduduk sekitar yang tinggal di kawasan rancangan Felda.

Berikutan itu, satu serbuan dilakukan kira-kira jam 3.45 pagi semalam dan polis berjaya menahan suspek selain turut menemui sejumlah barangan elektrik seperti televisyen, kamera, komputer riba serta alat pembesar suara.

Siasatan awal mendapati barangan tersebut dipercayai milik kakitangan syarikat petrokimia yang dilaporkan hilang di Kerteh, Kemaman 15 September lalu.

Ketua Polis Daerah, Dahlan Mohd Noor mengesahkan, pihaknya menahan suspek untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan.

"Kita sedang menyiapkan kertas siasatan dan akan mendakwa suspek di mahkamah sebaik mendapat arahan daripada timbalan pendakwaraya," katanya.

13 di kemasik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemasik - Google Blog Search


Pantai <b>Kemasik</b>, Kemaman Trengganu | So called chronicles of my life

Posted: 17 Oct 2012 09:07 AM PDT

Pada suatu hari, en. laki telah berbaik hati bawak aku bercuti ke Kemaman, Trengganu. Sebenarnya pada aku Kemaman tak ada apa pun yang menarik….that's if you're looking for excitement… pekan kecik, shopping komplek pun satu je, The Store yang dah burok..  TETAPI… aku SUKA Kemaman…aku pun tak tau kenapa… ok lah to be fair sebenarnya Kemaman is rapidly membangun (boleh..? sebab aku tak tau apa perkataan omputeh untuk membangun…? hahahaha) sebab ramai orang yang kerja O & G kat sini and other stuff la… bla,bla, bla… bosan nak cerita part ni sebab bukan aku tau pun… Yang aku tau pergi Kemaman sebab nak pergi Hai Peng Kopitiam (tapi masa ni tak pergi sebab kedai tu tutup sebulan plak!!..), pi makan satar kat Kuala Kemaman and aku suka nak pergi ke …… PANTAI KEMASIK ni hah!….Cantik kauuuuu! Walaupun dilarang bermandi manda dan dia suruh kau 'awasi anak anda' I loooOOvveee the place.. Over khan aku???  Tengok..!!

Ni kalau korang nak hilang akal ke bercanda di pasiran pantai, tergolek-golek ala-ala kena salut dengan breadcrumb yang nak digoreng pun BOLEH! Tak de sape berani ketawa kan… berani tengok ramai-ramai je….

cantik sungguh di mata ku…

Memang lah amazing, masyallah cantik nye ciptaan nye…. Masa aku pi mempaparazi kan gambar2 pantai ni, en. laki tengah buat taik mata dalam keta… Tak koser aku dok lelama dlm keta tunggu dia bangun, kang naya kena tangkap khalwat… ye lah… mana ada orang dah kahwin dok berendut dalam keta.. hehe  :) Itu yang aku gigih pi amek gambar, walaupun kaki ala-ala dengkot2…

Lepas aku dah amek gambar kat pantai kemasik, aku paksa en.laki bangun and we all ronda ke depan sikit… Sampai traffic light belok kanan, masuk dalam tu… kawasan kampung, rumah-rumah orang. Yang best nye rumah diaorang betul2 mengadap laut… Pastu sampai kat satu tempat ni …ada satu gerai kecik jual minuman/makanan kat situ.. signboard tulisan tangan – Teluk Belanga… So aku tak tau lah whether itu nama pantai kat atas ni… Kawasan ni pun tak bleh mandi-manda…

Still at the same place….

Kat pantai ni banyak batu-batu besar… Impressive giler..

Nampak tak dalam gambar kat atas ni, yang nuuunnn jauh tu nampak balam-balam macam batu-batu tu..? Itu lah pantai kemasik yang 2nd picture tu…. hehe

I know swimming is prohibited tapi aku nakkkk jugak rendam kaki ku yang buruk ni kat pantai, kena pasir, kena buih ombak… by the way, air laut time ni seejjukkk! Sialpalis tul, aku pun serta merta nak terkencing… ni amek gambar dengan kegigihan menahan dan mengemut agar tidak kekencingan dalam seluar…. hehe

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Tinta Asyraf: TERKINI: 2 Peragut Mati Disembelih <b>Di</b> Kg Jerong <b>...</b>

Posted: 18 Oct 2012 04:05 AM PDT


MARANG- 18/10/12. Begitulah nasib malang kepada 2 peragut yang telah berjaya ditangkap oleh penduduk kampung Jerong Surau, Wakaf Tapai, menurut saksi, Haji Zull 48, salah seorang penduduk tempatan yang berang dengan kedua-dua peragut ini telah membawa keluar parang tajam yang berkilat lalu mahu menetak leher peragut itu. Tetapi sempat dihalang oleh jirannya. Namun ketika peragut itu ditangkap, pihak saksi mengatakan tidak ada apa-apa barang yang berharga yang didapati pada peragut itu.

Salah seorang penduduk tempatan juga ketua kampung di situ pula yang berang pada peragut itu telah memerintahkan anak buahnya menyembelih kedua-dua peragut itu, kaki-kaki peragut itu diikat. Kedengaran takbir bergema. Dia telah menyembelih peragut tanpa rasa belas kasihan. Darah menyembur keluar, orang tempatan tidak berani menghalang perbuatan ketua kampung itu kerana yang disembelih itu ialah seekor kambing dan seekor lembu yang meragut rumput untuk disembelih  di hari raya korban.
Salam Aidiladha kepada Muslimin dan Muslimat...Jangan Marah ha...

Suara Generasi Baru » IKBN <b>Wakaf Tapai</b> Tawar Kursus Kemahiran <b>...</b>

Posted: 30 Jul 2012 02:11 PM PDT

Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Negeri Terengganu telah ditubuhkan pada 2 November 1979 oleh Kerajaan Negeri Terengganu. Penubuhan IKBN ini adalah penting untuk belia lepasan sekolah menerima pendedahan latihan kemahiran.

Selain itu, ia juga adalah bertujuan untuk menampung permintaan tenaga kerja mahir yang terhasil dari usaha-usaha pembangunan yang dijalankan oleh sektor awam dan swasta. Di samping itu, kerajaan negeri juga sedar peluang yang terhad dan latihan yang disediakan untuk lepasan sekolah.

Pengambilan pertama IBN Wakaf Tapai adalah pada 2 November 1979 di mana seramai 70 pelatih dalam tiga jurusan telah terpilih untuk menjalani Kursus Jahitan, Kursus Kimpalan, dan Binaan Bangunan. Pada tahun 1983, dua lagi kursus kemahiran telah diperkenalkan iaitu Kursus Pemasangan Paip dan Pendawaian Elektrik.

Seterusnya pada tahun 1985, corak latihan kemahiran telah ditukar menjadi dua bahagian iaitu 70% untuk Sistem Latihan Bersepadu (Pendekatan Bersepadu) dan 30%  untuk Latihan Pembangunan Manusia.

IKBN Wakaf Tapai telah berjaya melahirkan tenaga kerja mahir yang berdaya saing bagi memenuhi keperluan tenga kerja negara sama ada dalam sektor swasta mahupun sektor awam. Disini para belia ditekankan dengan misi untuk mencipta, memimpin dan menginovasi mereka melalui penyebaran pengetahuan dan disiplin teknikal dan mengangkat elemen vokasional dalam kecemerlangan belia dan pembangunan individu serta melahirkan belia yang berdaya saing dalam perniagaan dan industri sekaligus meningkatkan komitmen kepada aspirasi pembangunan masyarakat dan negara.

Tujuan utama IKBN Wakaf Tapai adalah untuk menyediakan latihan teknikal dan vokasional untuk membolehkan berdikari dan membuka bidang kerja sendiri yang bersesuai dengan kursus dan latihan yang diambil.

Selain itu, IKBN juga memberi nasihat kepada belia untuk meningkatkan peningkatan disiplin selaras dengan aspirasi negara dan turut menyediakan latihan kemahiran untuk meningkatkan kualiti kerja dan individu yang kompetitif

Dis samping itu, ia juga berperanan untuk menyediakan latihan untuk perniagaan dan perdagangan bagi melahirkan usahawan yang progresif menuju Wawasan 2020.

Antara kursus yang ditawarkan oleh IKBN Wakaf Tapai ini adalah Kursus Pemasangan Paip Gas, Kursus Pereka Gaya Rambut, Kursus Jahitan Pakaian Wanita dan Lelaki, Kursus Pemasangan Paip, Kursus Binaan Bangunan, Kursus Pendawaian Elektrik, dan Kursus Kimpalan Arka.

Para belia negara perlu mengambil peluang melengkapkan diri dengan pelbagai kemahiran bagi membolehkan mereka mengisi 3.3 juta peluang pekerjaan yang tersedia menerusi Program Transformasi Ekonomi kerajaan ( GTP ), di mana terdapat 12 sektor industri di bawah Bidang Ekonomi Utama Nagara ( NKEA ) seperti minyak dan gas yang menawarkan peluang pekerjaan kepada para belia.

Dengan perkembangan itu dan peluang kerja yang banyak, istilah  pengangguran di Malaysia sebenarnya tidak wujud iaitu pada kadar hanya dua peratus. Jika rakyat negara ini yang masih menganggur memberikan alasan tiada peluang pekerjaan, mereka sebenarnya tergolong sebagai pemalas dan memilih kerja.



Smk <b>Wakaf Tapai</b>: Fadhilat Puasa Sunat Hari Arafah 9 Zulhijjah

Posted: 23 Oct 2012 11:04 PM PDT

Seperti yang kita tahu, tarikh Hari Raya Aidiladha tahun 2012 jatuh pada hari Jumaat, 26 Oktober 2012 bersamaan dengan 10 Zulhijjah 1433 Hijrah. Jadi, Hari arafah iaitu 9 Zulhijjah akan jatuh pada hari Khamis ini.

  Disunatkan kepada orang yang tidak melakukan ibadah haji. Fadhilatnya sangat besar sebagaimana dijelaskan menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. ujurnya, Rasullullah s.a.w. telah ditanya oleh sahabat mengenai puasa hari 'Arafah, sabdanya bermaksud: "Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu dan tahun-tahun kemudiannya." (Riwayatkan oleh Muslim dan al-Turmuzi)

 Sabda Rasullullah S.A.W lagi:

"Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya iaitu :- 1. Orang-orang yang mati syahid 2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam Bulan Ramadhan. 3. Orang berpuasa di hari Arafah.

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


Menyelusuri sejarah dan khazanah laut <b>di Pulau Bidong</b>, Terengganu

Posted: 09 Oct 2012 08:09 PM PDT

Alhamdulillah dah masuk bulan baru, dah agak lama takde blog update, was not in the line with internet last few days since pergi bertapa for a few days in Pulau Bidong, Terengganu. So, i will bring u together to know about what is "Bidong Island"..okey??!!
 painted for hypermarket :)
Secara ringkas, Pulau Bidong pernah menjadi kem pelarian vietnam dan digelar Mini Saigon ini mempunyai sejarah yang tersendiri. Dan pulau yang sememangnya terkenal dengan keindahan alam semulajadi serta keunikan terumbu karang yang masih terpelihara ini sering menjadi tumpuan pelancong terutama bagi mereka yang menggemari aktiviti selaman skuba.
Pulau Bidong ni sebenarnya hanya merupakan sebuah pulau kecil yang terletak 45km di luar pantai Terengganu dan berada di Laut China Selatan.  Pada 8ogos 1978, pulau terbabit telah dijadikan tapak peralihan pelarian perang dari Vietnam. Dan pada tahun 1991, kesemua pelarian Vietnam telah dipindahkan ke negara-negara Eropah, seperti di Amerika Syarikat, Kanada dan lain-lain.
Dan kini, pulau bidong telah dijadikan pulan warisan negeri dan diwartakan kepada Universiti Malaysia Terengganu UMT bagi dijadikan pusat penyelidikan, khususnya membabitkan hidupan marin.
Status pulau yang tidak berpenghuni ini, menjadikan pulau ini agak terpencil dan tersorok, malah kalau nak datang untuk scuba diving pun, kena minta kebenaran dari pihak UMT, ini kerana Pulau Bidong bukan lah pulau yang dibuka secara "open" kepada pelancong, dan terhad, bagi memastikan kawasan di pulau Bidong ini dijaga, banyak program konservasi dan pemeliharan dijalankan di pulau ini. Salah satunya, dengan tidak membina sebarang resorts di kawasan ini... Banyak juga kesan tinggalan pelarian Vietnam yang masih ada di Pulau Bidong. Ada divers yang saya tanya memberitahu, kalau mereka dive di dasar laut, ada lagi mereka temui pelbagai barangan milik pelarian vietnam.
Walaubagaimanapun, pembinaan Galeri Dasar Laut yang terletak pada kedalaman 16 meter di dasar laut ini lah menjadi tarikan penyelam untuk datang ke pulau bidong, disamping dengan corals nya yang amsih terpelihara. Galeri Dasar Laut ini dibina hasil kerjasama Yayasan Coral Malaysia dengan kerjasama Kerajaan Negeri Terengganu.
Banyak sebenarnya keunikan yang ada di Pulau Bidong ni, selain nilai sejarahnya, keunikan serta keindahan terumbu karang yang ada di Pulau Bidong, memang tak dapat dinafikan. memang cantik. sebab itu pulau ini menjadi salah satu lokasi wajib bagi penggemar selam skuba. More to explore in Bidong Island.
 bersama rakan-rakan media.
 dengar elok-elok, jangan silap langkah lak! 
 tu dia, semangat saya mendengar taklimat sebelum menyelam :) 
wooww! i am so amazing..do i? eh..eh..dia ni... 
Program Save our Sea, Say No to plastic by yayasan coral Malaysia dengan kerjasama state government KPDNKK dan a few lagi agensi memberi peluang kepada saya untuk mencuba aktiviti selam skuba ni, it was very wonderful.
And bukan senang you all nak dive ni, berkali-kali timbul ke permukaan, gara-gara tak reti nak equalize, seksa sangat at my first try.... tapi bila dah tahu baru lah slowly boleh turun ke bawah.. Anyway it was really fun, and insyaAllah next trip akan join depa lagi. Best!
p/s: will come again to Bidong, insyaAllah :)

ask ckin_home: pengalamanku <b>di pulau bidong</b>

Posted: 19 Oct 2012 01:32 AM PDT

pada 16/10/2012........tarikh keramat bagi kos saya poseso ola....pergi meneroka di pulau biong...
pulau bidong merupakan pulau yang diwartakan kerajaan kepada universiti malaysia terengganu. pulau bidong juga merupakan pusat penyelidikan umt yang hanya didatangi oleh warga umt saja.
saya sebagai pelajar tahun 1 di umt telah diberi peluang untk meneroka pulau bidong. pulau bidong memang xdikenali oleh orang luar...tapi pulau ni telah menyimpan seribu keindahan dan seribu warisan serta keunikan tersendiri yang tidak pernah disentuh oleh manusia yg mementingkan keuntungan..................first time sy pergi pulau bidong memang byk pengalaman yg yang dapat di sana ..walau cuma 1 hari 1 malam je api byk pengajaran dan hati sy betul2 tersentuh dengan ciptaan Tuhan yg indah sekali di sana.memang iktkan naluri hati ni memang xpuas saya ke sana....
sy bertolak dr umt menaiki bas ke setiu sb pulau bidong terletk di daerah setiu..lbh kurang pukul 7.30 kitaorg naik bas ke jeti masa perjalanan ke sana lbh kurang 1 jam..sampai di jeti kami kena naik bot untuk ke pulau bidong.wow...best sgt..lbh kurang setengah jam kami ambil masa dlm bot utk tiba di sana...sepanjang menaiki bot macam2 karenah kwn2 saya yg kelihatan...ada yg mabuk laut tu memang xblh bla la..hehe nsb baik sy ni antibodinya kuat...sy langsung xmabuk...bangga tu...dpt la saya menikmati udara yg segar di samping melihat kebiruan air laut yg jernih....
sampai di pulau bidong kami telah diberi taklimat dan aktiviti pertama yg perlu kami lakukan ialah water confident..memang aktiviti kami padat la mcm maraton...water confident yg sy lakukan memang mendebarkan sy yela kami kena meredah lautan sedalam 35kaki dr aras laut guna life jaket berenang  ke arah kapal umt ...sbnrnya sy xreti sgt berenang memang penat masa tu...mcm nak patah balik je tp mengeluh mcm mana pon saya mst kena sampai ke bot yg sejauh 300meter mcm tu...mula2 sy xconfident sb kepenatan...tp lps sy sampai di bot dgn selamat confidental sy mula naik..hehe..bila kami dah sampai ke kapal kami kena terjun pula ke dasar laut menuju ke tepi pantai semula.....masa tu saya dah teruja sgt nak berenang ke tepi pantai sb saya dah reti berenang.......hehehhe yes! satu pengalaman yg berharga....kemudian lps water confident kami kena junggle treking di pulau tersebut..tapi xjauh sgt la...naik turun cerun curam tu biasa la memang mesti ada...hehe tp sy dah biasa treking di hutan ni so rasa pnt tu x berapa sgt la...yg menariknya di hutan bidong tu ada tinggalan sejarah mengenai penempatan masyarakat vietnam pada 1978..ada monumen2 tinggalan lama yg masih utuh lagi tu,...warisan mereka masih lagi ada di stu ..fasi saya memaklumkan bhw dulunya pulau tersebut menjadi penempatan rkyat vietnam...monumen2 yg ada kat situ spt pub,wayang,tokong,patung,tempat sembayang,kapal yg dibina....tu la bekas monumenyg masih lg kelihatan walaupun dah hampir runtuh....tp masih boleh dijadikan tinggalan sejarah..
owh saya lupa sblm kami treking kami telah berkayak dulu...owh tidakkk sungguh memenatkan! saya memang kalau bab kayak ni sy blur skt lg2 pada masa tu yg jd pasangan kkayak sy ialah kawan saya berbangsa india..di duduk di bhg belakang dan sy depan..memang ade konflik masa saya naik kayak bersamanya tp mls nak citer la...yg pnting kami sampai ke destinasi sejauh 1500m...jauh kan,,pnt tau...tp xpe la pengalaman tu...susah nk dpt...kat umt je ada..heheh bangga jd warga umt..
kemudian kami dibawa menaiki bot ke tengah lautan untuk aktiviti seterusnya iaitu memancing ikan...perh mmg xterkata sy pertama kali berada ditengah lautan yg hny saya nmpak bila tgk ats nmpk langit yg membiru tgk bwh memang lautan la..dan dibwh pancaran terik matahari kami memancing ikan. kami diberi pancing dan umoan sotong dan memcing dalam keadaan kapal yg terumbang ambing dipukul gelora kecil ombak yg membuatkan kawan2 saya mabuk dan muntah2...nsb baik sy x muntah tp pening sikit tu tipu la kalau xde....sy teruskan memancing cuma seekor je ikan kerisi yg sy dapat...lama tau nak tunggu ikan makan umpan kita...dan iktibar yg sy peroleh ialah sy baru mgerti betapa susahnya nelayan untuk mendapat seekor ikan dl keadaan pans terik dan bot yg terumabng ambing..sy bangga menjadi seorg nelayan walaupun hnya 2jam saja..tp cukup bermakana untuk sy jdkan iktibar dan sbg motivasi dlm hidup ni.....
aktiviti terakhir yg saya lakukan memang xsabar nak buat iaitu snorkelling...kami diberi google,mask dan kasut itik untuk snorkelling...wow sungguh indah ciptaan Tuhan yg tersembunyi ini...first time sy tgk spesies marin yg pelbagai ni...memang xterkata betapa cantiknya kandungan lautan ni yg menyimpan beribu2 hidupan yg unik dan exotic ni...hanya Tuhan je tahu betapa exitednya perasaan sy melihat ikan2,,terumbu karang yg subur,dan elbagai lagi...saya juga dpt melihat bangkai kapal vietnam yg ditenggelamkan di situ....menjadi hbitat ikan2 yg unik2 tau....

I&#39;m bluewendy: <b>Pulau Bidong</b>

Posted: 15 Sep 2012 01:18 AM PDT

Salam sejahtera smua rakyat jelata..
Beta harap smuanya sehat-sehat belaka... Setelah sekian lama beta berangkat ke Pulau Bidong, baru sekarang beta dapat berkongsi cerita dengan tuan hamba smua kisah beta bertemu dengan seorang Putera Raja, bukan Putera Katak okies.. 
Maka, bermulalah kisah pemergian beta selama 2 purnama ke Pulau Bidong itu.. Untuk pengetahuan tuan hamba smua, Pulau Bidong itu terletaknya di wilayah Merang, Terengganu.. Klu tuan hamba nak lebih tau tentang Pulau Bidong ini, beta sarankan tuan hamba smua search kat Google.. ;)
Hatta, purnama yang lepas, beta telah berlayar ke sebuah Pulau yang di beri nama Pulau Bidong.. Di situ, tak de orang wess.. iyelah, Pulau tuh adalah Pulau empunya UMT.. So, beta pon pergi jek lah menjalankan tugas beta yang dimana masa uh, betakan ngah praktikal.. So, pada hari-hari praktikal uh, beta ditugaskan untuk pergi memastikan yang Pulau itu dibersihkan supaya rakyat jelata beta boleh berada di sana dengan aman dan damai..

Maka berangkatlah beta dengan semua dayang-dayang beta, hulubalang dan penasihat beta... Apabila smua barang dan kelengkapan di pungah masuk kedalam bot.. Maka kami pon belayar lah selama 20 minit ke Pulau Bidong itu..


Rindu mereka smuaa.... =(
Penasihat beta merangkap supervisor beta.. =P
Setelah meredah lautan luas, membelah ombak dah melawan angin.. akhirnya kami selamat sampai ke Pulau Bidong itu.. Waaahhhh!! Beta sangat kagum dengan keindahan Alam ciptaan Allah SubhanaAllah Taala ini.. Kerana Pulau Bidong itu ternyata sangat-sangat lah chantek... Air nya yang menghijau kebiruan.. Pasir nya putih bak salji..
Setelah menjamah santapan yang di tapau iaitu Nasi Goreng dan keropok lekor, beta dan smuanya menjalankan tugas untuk membersihkan Pulau tersebut...

Itu daun kering kita kasi blow saja.. hehehe.. senang kerja zaman skang kan.. klu zaman dulu-dulu mai kutip satu2..=.="
Water jet jek smua lumut dan kotoran kat dinding, lantai dan tiang uh.. Smua kuma n lumut pasti dapat di musnahkan.. hehehe.. 
Dan salah seorang hulubalang beta.. yang gagah perkasa memotong smua rumput di Pulau Bidong uh.. =.="
Sempat agi pakcik nih nak posing kan.. layankan jek lah..hehehe
Setelah penat bekerja.. Apa lagi, bersiap sedia untuk bersantaplah smua.. Sepanjang berada di sana, menu-menu santapan smua sedap-sedap.. (^_^) Macam-macam lauk kami masak.. bak kata orang, peroot tak sempat nak lapar, dah kenyang balik dah.. hehehehee..

haaa..salah satu hidangan yang di sajikan.. Sotong celup tepung.. Sedap wooo.. Bila malam plak, kami wat bbq skit, tapi nak wat macam mana, malam uh Pulau uh dilanda ribut plak.. angin punya lah kuat sampai terbang tudung2 periuk..=.="

So, niat nak ber BBQ uh terpaksa dibatalkan.. tapi nasib bek, sempat masak ikan bakar kami.. hehehehe..

Keesokkannya, kami meneruskan keje kami dan bila dah petang uh, maka pulanglah kami ke darat...Sangat rindu darat owh..kerana kat situ line phone semput-semput jek dan wifi dan bekalan elektrik hanya ada pada waktu malam..=.="


PEACE daripada Kapten beta.. hehehe.. Pakcik gedik owhh... Time kaseh sudi menemani kami.. hehehe

Eh, cite sal Putera Raja yang beta jumpa kat Pulau uh.. Yup, sangat hensem.. dan beta hanya mampu bercakap sepatah dua kata jek ngan dia dan hanya mampu bermain mata.. Last-last, beta tak dapat pon no. telepon die, coz beta taknak smua orang dengki ngan beta.. hahaha

Akhir kata, beta ucapkan terima kasih kat korang smua coz, sudi membaca titah kurnia beta yang mengarut mengaban nih.. Pengalaman beta sepanjang menjalani praktikal uh sangat bermakna, coz beta banyak belajar tentang... banyak lah, tak terkira ilmu yang diperolehi uh.. Alhamdulillah...

Dimana pon kita berada, ingat pesan-pesan orang tua dan saling hormat menghormati antara kita.. yang tua di hormati yang muda di sayangi.. OH! Sila sayang saya.. coz saya muda ag..=P

Okies lah, adios korang.. Love u All~

13 di kuala berang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala berang - Google Blog Search


AidilAdha <b>di Kuala Berang</b> | Cheritera Hikayati

Posted: 01 Nov 2012 06:39 PM PDT

This year we went back to Kuala Berang, Terengganu for celebrating AidilAdha there. Plus, my FIL sponsored aqiqah for Ayser Zarif.

We went back on Friday (the 1st day of Raya), around noon. haha.

Ayser Zarif in action before our journey.
We dropped by at hubby's aunt's house for lunch and straight to Kuala Berang after that. It took us about 6hours++ to Kuala Berang. Hubby drove slowly coz we didn't want to rush. Chillax. Haha. Then, we directly to Kenyir Lake Resort where we stayed there! It took another 40minutes to reach there. 

Then, we went to hubby's uncle's house at Kuala Berang for dinner and chit chatting. After that, we off back to Kenyir to get doze off! Too tired plus the next morning have to go there early by 7 am!
Around 7am, we went to another uncle's house for Qurban & Aqiqah session. The villagers were busy cooking there. We had our breakfast and chit chatting again. Around 11am we went around Kuala Berang town.
Then, by Zohor we had solat jemaah and solat hajat session. While waiting for the session, we lepaking in FIL's car cos the weather is super hot! Knowing Ayser Zarif....baby sejuk so have to stay in the car to get the aircond.

I was too tired and slept beside Ayser Zarif while he camwhoring alone! haha. Hubby became the paparazzi..hihi.
Then, we went back to the hotel for some rest and late afternoon we went to Kuala Terengganu for jalan-jalan. Before went back to Kenyir, we dropped by at my fren, Bibi's house for a while for quick chit chatting then we off back to Kenyir. It was quite scary driving in the middle of nowhere. haha..

Once reached the hotel room, we quickly packing for tomorrow journey back to KL. U know laa....the super duper massive traffic jam were waiting ahead.


We had our breakfast at the hotel then we dropped by at uncle's house to say goodbye. It took 10hours!!!! to reach KL...the worst jam everrrrrrrr....start from Lanchang all the way to Gombak.....Luckily we went back early around 9.30am...we reached hime around 7pm...fuhhhh...what a journey.....nak balik lagi ke??? Oh no!! hahaha....tunggu laa klo we ols sanggup nk meredah jam lagi ekkk....:D

dato&#39; seri hishamuddin tun hussein <b>di kuala berang</b> - teganuki ta

Posted: 15 Sep 2012 06:33 AM PDT

Sekitar suasana meriah rakyat dan perwakilan Umno Bahagian Hulu Terengganu menyambut kedatangan Naib Presiden Umno, Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussein merasmikan mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Hulu Terengganu, hari ini (15 September 2012).

Gambar-gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Dato' Seri Hishamuddin disambut meriah sebaik tiba di Padang Astaka, Kuala Berang, untuk merasmikan mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Hulu Terengganu, pagi tadi.
Majlis menaikkan bendera Umno.
Gimik perasmian memalu gong oleh Naib Presiden Umno.
Apa yang menarik perhatian Dato' Seri Hishamuddin sehingga tersenyum melihat cenderahati yang disampaikan oleh para perwakilan Umno Bahagian Hulu Terengganu.
Anggota JPAM bergambar bersama Naib Presiden Umno, Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussein dan para perwakilan Umno Bahagian Hulu Terengganu selepas merasmikan mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Hulu Terengganu, pagi ini.

SEPATU KACA SINDARELLA: PASAR PAGI <b>KUALA BERANG</b>

Posted: 09 Oct 2012 07:10 AM PDT

Aku memang suka pergi pasar. Kalau aku yang pattern malas nak bangun pagi kalau bercuti ni...tiba tiba segar lagi bugar bila mak, nenek, kakak atau makcik ajak pergi pasar. Memang aku sanggup bangun walaupun malam sebelumnya aku tidur pukul 5 pagi sebab marathon drama korea.

So, hari tu mak cik aku nak buat majlis sket..nenek aku pulak nak beli barang dapur. Aku pun bila di ajak pergi pasar memang pantas aku bangun. Teheee...

Aku biasa ke pasar pagi Kuala Berang. Hari tu hari Rabu tak silap aku. Kalau dari rumah aku ni, kalau nak pergi pasar Payang ke, Pasar Marang ke..mana mana pun lebih kurang je jaraknya. Tapi kalau pasar Payang tu tengah bandar melainkan kalau ada benda lain nak di beli , jadi lebih baik ke Pasar Payang. Banyak pilihan! Best sangat. Walaupun begitu. ecece..pasar Kuala Berang pun tak kurang bestnya..Banyak sayur sayuran segar. Jagowwng (Jagung ) pun banyak sebab bekalan sayuran memang di perolehi daripada petani petani sekitar kampung di Kuala Berang.

 Korang pernah ke pergi pasar longgok kat bawah macam ni> Ke tahu pergi beli sayur dekat Giant je?
 Banyak labu..sodaaaapnyoo...  Nenek tenga pilih sayur buat ulam.

 Makcik aku pulak sibuk gak pilih sayur. Aku jadi tukang bawak barang je. Ramai pulak orang perhilitan. So, aku mengambil keputusan untuk hafal muka pakcik2 tu..mana tahu ada urusan nanti nanti. ngeh3
 Lepas tu makcik aku nak pergi beli kacang panjang. Aku pun  tunggu la...kalau tak silap pendengaran aku, pakcik ni speaking weh...haha! Curlaasss kau pok cik...bila mak cik aku dah kaut semua kacang panjang tu., aku baru teringat nak snap gambar. okay inilah pakcik tu. Tiba tiba kan, ramai pulak makcik2 lain duk serbu tempat pakcik ni jual lepas makcik aku borong kacang panjang tu.
 Okay..yang ni aku nak citer sket..aku beli jugak...buah pelik ni. Dulu masa sekolah. aku suka betul buah ni. Nama dia buah katak puru. Euww..nama tak sedap langsung. Geli kan. Tapi bila makan cicah kicap belacan. lada gula..sedap pulak weh. Hee..
 Kemudian nenek aku ada beli pucuk kunyit. Buat ulam cicah Budu. Serius. Sedap!! Untuk sesiapa yang makan budu lah kan...memang sedap weh.

Okay..itu sahaja perjalanan aku pergi pasar pagi 2 bulan lepas. Buahahhaha...!

13 di kerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kerteh - Google Blog Search


JALAN PULANG: TERKINI! Anwar Diserang <b>Di Kerteh</b>!

Posted: 08 Nov 2012 11:49 PM PST

Jelajah Merdeka Rakyat diserang lagi!

Kali ini Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim bersama rombongannya dihalang lebih 20 ahli Perkasa dan Umno sejurus sebelum menunaikan solat Jumaat di Masjid Sultan Mizan, Kerteh, Terengganu.

Kehadiran ahli Perkasa itu bermula apabila mengetahui rombongan bas dua tingkat jelajah itu singgah di masjid tersebut kira-kira jam 1 tengah hari tadi.

Bagaimanapun, Anwar dilindungi skuad keselamatan yang sudah bersedia sebaik mendapat maklumat melalui sistem pesanan ringkas (SMS) menyebabkan kawalan keselamatan sekitar masjid itu dipertingkat setengah jam sebelum ketibaan bas yang membawa Anwar dan rombongannya.

Kejadian ini adalah kali kedua dilakukan Perkasa setelah insiden yang sama menimpa Anwar ketika bersolat Maghrib dan menyampaikan tazkriah di Masjid Al-Hussain, Seberang Pumpong, Alor Setar pada 2 September lalu.

Polis dilihat belum tiba ketika Anwar dan rombongannya menyebabkan ahli Perkasa yang berada berhampiran tempat kejadian terlompat-lompat umpama beruk manakala kertas besar bertulisan provokasi dinaikkan kunun sebagai tanda protes terhadap rombongan Anwar yang mahu singgah menunaikan solat Jumaat.

Menurut jadual, Anwar dijangka singgah di Kampung Gelugor, Kerteh kira-kira jam 2.30 petang nanti.

Menurut saksi kejadian, ahli Perkasa yang berdemonstrasi itu bukan penduduk tempatan kerana mereka dipercayai tiba dari Kuala Terengganu.

Selain menjerit ketika azan berkumandang, ahli Perkasa biadap apabila dalam masa yang sama menghamburkan kata-kata kesat kira-kira 50 meter dari pintu masuk masjid sambil penduduk tempatan dilihat tidak menghiraukan gelagat bodoh ketika memasuki perkarangan masjid.

Dipercayai juga, satu lagi demonstrasi menunggu Anwar yang kini dalam perjalanan ke Kuala Terengganu bertempat di Dataran Syahbandar jam 4.45 petang ini.

JALAN PULANG

PERKASA demo bantah Anwar Solat Jumaat <b>di Kerteh</b>.. (Video Inside)

Posted: 08 Nov 2012 11:35 PM PST


Pelik tapi benar, itulah kejadian yang disaksikan oleh pemimpin-pemimpin KeAdilan yang berada di dalam bas Jelajah Merdeka Rakyat yang dalam perjalanan ke Terengganu hari ini.

Sekumpulan manusia yang dipercayai Ahli-ahli PERKASA dan juga UMNO Kemaman, Terengganu yang sudah semestinya berugama Islam telah dilihat mengadakan bantahan ditepi jalan kerana membantah kehadiran DS Anwar Ibrahim untuk kesitu bagi menunaikan solat Jumaat.

Kumpulan yang melebihi 20 orang itu mengadakan bantahan sejurus ketika bas Jelajah Merdeka Rakyat menghampiri kawasan Masjid Tengku Mizan.

Dengan aksi seumpama kera kena belacan mereka melompat-lompat di tepi jalan sebagai membantah kehadiran rombongan ke Masjid tersebut untuk menunaikan solat Jumaat..


Yang peliknya ialan mereka dari pertubuhan yang mendakwa memperjuangkan Islam tetapi dalam masa yang sama membantah seorang Islam yang lain menunaikan kewajipannya..

Addin: Anwar Di Serang <b>Di Kerteh</b>, Terengganu

Posted: 09 Nov 2012 03:06 AM PST

Jelajah Merdeka Rakyat diserang lagi!Kali ini Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim bersama rombongannya dihalang lebih 20 ahli Perkasa dan Umno sejurus sebelum menunaikan solat Jumaat di Masjid Sultan Mizan, Kerteh, Terengganu.

Kehadiran ahli Perkasa itu bermula apabila mengetahui rombongan bas dua tingkat jelajah itu singgah di masjid tersebut kira-kira jam 1 tengah hari tadi.

Bagaimanapun, Anwar dilindungi skuad keselamatan yang sudah bersedia sebaik mendapat maklumat melalui sistem pesanan ringkas (SMS) menyebabkan kawalan keselamatan sekitar masjid itu dipertingkat setengah jam sebelum ketibaan bas yang membawa Anwar dan rombongannya.

Kejadian ini adalah kali kedua dilakukan Perkasa setelah insiden yang sama menimpa Anwar ketika bersolat Maghrib dan menyampaikan tazkriah di Masjid Al-Hussain, Seberang Pumpong, Alor Setar pada 2 September lalu.

Polis dilihat belum tiba ketika Anwar dan rombongannya menyebabkan ahli Perkasa yang berada berhampiran tempat kejadian terlompat-lompat umpama beruk manakala kertas besar bertulisan provokasi dinaikkan kunun sebagai tanda protes terhadap rombongan Anwar yang mahu singgah menunaikan solat Jumaat.

Menurut jadual, Anwar dijangka singgah di Kampung Gelugor, Kerteh kira-kira jam 2.30 petang nanti.Menurut saksi kejadian, ahli Perkasa yang berdemonstrasi itu bukan penduduk tempatan kerana mereka dipercayai tiba dari Kuala Terengganu.

Selain menjerit ketika azan berkumandang, ahli Perkasa biadap apabila dalam masa yang sama menghamburkan kata-kata kesat kira-kira 50 meter dari pintu masuk masjid sambil penduduk tempatan dilihat tidak menghiraukan gelagat bodoh ketika memasuki perkarangan masjid.

Dipercayai juga, satu lagi demonstrasi menunggu Anwar yang kini dalam perjalanan ke Kuala Terengganu bertempat di Dataran Syahbandar jam 4.45 petang ini.~jalanpulang


Lihat video di 
SINI.

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


teganuku: Pencuri Tidur Dicekup Tuan Rumah <b>di Chukai</b>

Posted: 02 Nov 2012 07:29 PM PDT

Seorang pencuri yang tertidur di atas sofa selepas menikmati sepinggan nasi di dalam sebuah banglo, dicekup oleh pemilik kediaman itu di Jalan Dato, Chukai Kemaman,  pagi Selasa lalu.

Lebih mengejutkan, pencuri berusia 35 tahun itu dipercayai membawa sendiri nasi, daging goreng, petai serta pinggan ketika memecah masuk rumah tiga tingkat itu.

Dalam kejadian kira-kira pukul 8.15 pagi itu, pemilik rumah, Kamsiah Wan Othman, 59, menyedari kelibat suspek ketika dia ingin mengemas bilik tidurnya sejurus menyediakan sarapan pagi dan solat Subuh.

Anak Kamsiah, Faisal Zainal Nordin, 30, berkata, sebelum keluar dari bilik tidur untuk berwuduk kira-kira pukul 6 pagi, ibunya ternampak tiga buah beg dan bungkusan di laluan keluar dari bilik tidurnya tetapi menyangka ia milik anak-anaknya.

"Setelah selesai menyediakan sarapan dan ingin masuk semula ke bilik, ibu melihat seorang lelaki sedang nyenyak tidur di atas sofa di tingkat dua. Dia kemudian bertanya kepada saya sama ada lelaki tersebut merupakan rakan saya.

"Saya yang terkejut dengan pertanyaan ibu bergegas untuk melihat lelaki itu. Saya kemudian mengejutkannya dan lelaki itu cuba melarikan diri namun berjaya ditangkap selepas kami bergelut," katanya ketika ditemui semalam.

Kosmo

Rakam imej hantu

Posted: 09 Nov 2012 06:24 PM PST


Lembaga berwajah putih dengan mata kemerahan serta berambut panjang dirakam Mohd Hishamuddin, di sebuah gerai makan belakang Pasar Chukai, malam kelmarin.

CHUKAI – Imej lembaga berwajah putih dengan mata kemerahan dipercayai hantu berjaya dirakam seorang pembantu gerai, yang mendakwa melihat lembaga itu di sebuah gerai makan belakang Pasar Chukai, malam kelmarin.

Mohd Hishamuddin Mazidi, 16, berkata, walau ntergamam melihat lembaga misteri itu, tapi dia sempat mengeluarkan telefon bimbit lalu merakam gambar lembaga berambut panjang itu kirakira
jam 11.30 malam.

"Lembaga itu berada di dalam gerai di belakang pekerja kedai yang sedang duduk membelakanginya. Bila imej dirakam, dapat dilihat wajah lembaga itu tetapi gambarnya tidak terlalu jelas.

Namun bila diamati akan dapat dilihat wajah hantu tersebut," katanya kepada Sinar Harian semalam.

Sementara itu, seorang peniaga, Faridah Puteh, 46, mendakwa, kemunculan lembaga itu berkemungkinan ada kaitan dengan penyakit misteri yang dialami anaknya yang bekerja sebagai tukang masak di gerai berkenaan tempat dirakam imej hantu.

Katanya, anak ketiganya, Mohd Suhaimi Khairul Samri, 27, yang masih bujang mengalami masalah buang air kecil berdarah, sejak Jumaat lalu.

"Darah yang keluar seperti darah beku dan kehitamhitaman.

Terkejut dengan keadaan itu saya membawanya mendapatkan rawatan di sebuah klinik swasta di Chukai sebelum pergi mendapatkan rawatan di sebuah hospital pakar di Kuantan, Pahang pula.

"Namun, hasil pemeriksaan menyeluruh yang dilakukan, doktor yang merawat anak saya beritahu dia tidak mengalami sebarang penyakit.

Yang peliknya anak saya tidak mengalami sakit ketika membuang air kecil tetapi darah hitam yang keluar dan bukan air kencing biasa," katanya.

Susulan itu dakwanya, badan anaknya kini semakin susut dan hanya memakan ubat hospital dengan harapan penyakit misteri itu sembuh.

Sehubungan itu, Faridah memohon mana-mana pihak terutama pengamal perubatan Islam tampil membantu dengan menghubunginya menerusi talian 012-9845772 agar penyakit misteri anaknya itu dapat diubati.

sumber:http://cerita2pelik.blogspot.com/201...mej-hantu.html

Pemikiran Chai Hing: Ceramah <b>di Chukai</b> pada 18 September 2012

Posted: 21 Sep 2012 05:41 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Ceramah di Chukai pada 18 September 2012. Posted by Pemikiran Chai Hing at 8:41 PM. No comments: Post a Comment. Newer Post Older Post Home. Subscribe to: Post Comments (Atom). Ubah Sekarang, Selamatkan ...

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


Jawatan kosong 2012 <b>di</b> Suruhanjaya Perkhidmatan <b>Negeri</b> <b>...</b>

Posted: 14 Oct 2012 04:52 PM PDT

jawatan kosong 2012 Terengganu

Jawatan Kosong 2012:Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPN.TR) telah ditubuhkan pada 10 Ogos 1959 di bawah Fasal 56 Undang-Undang Bagi Diri Kerajaan Terengganu (Bab Yang Pertama) (Pindaan) Tahun 1959.Di bawah Perkara 56 (9) Undang-Undang Bagi Diri Kerajaan Negeri Terengganu (Bab Yang Pertama)(Pindaan)Tahun 1956, Suruhanjaya bertanggungjawab terhadap perlantikan,  pengesahan dalam perkhidmatan, pemberian taraf berpencen dan menjalankan kawalan tatatertib anggota perkhidmatan yang di bawah bidangkuasanya.

Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPN.TR) dengan ini mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan untuk memohon jawatan yang berikut:-

1. Pembantu Pertanian G17

2. Renjer Hutan G17

3. Pengawas Hutan G11

4. Setiausaha Pejabat N27

Tarikh akhir permohonan adalah pada 12 Nov 2012

Sila klik sini untuk maklumat penuh dan sumber iklan jawatan kosong 2012 ini.
Sila klik sini untuk permohonan secara online.

———————————————————————————————-

Jgn ketinggalan utk mendapatkan pemberitahuan jwtn kosong di negeri anda.Isikan langganan email di sini
->> http://bit.ly/QH82aX

———————————————————————————————–

Jawatan Kosong 2012

You can leave a response, or trackback from your own site.

Jawatan Kosong 2012 <b>di</b> Pusat Pembangunan Kemahiran <b>Negeri</b> <b>...</b>

Posted: 23 Oct 2012 06:47 PM PDT

jawatan kosong 2012 TESDEC

Jawatan kosong 2012: Pada awal 90-an, Kerajaan Negeri Terengganu telah melancarkan program yang dikenali sebagai Skim Latihan Sambil Bekerja (SLSB) kepada belia-beliawanis tempatan tempatan bertujuan untuk memberi pendedahan dalam pelbagai aspek pekerjaan dan seterusnya memberi peluang pekerjaan bagi meningkatkan taraf sosial.

Program tersebut telah memberi impak yang baik dalam usaha untuk mengurangkan kadar pengangguran di kalangan belia. Ekoran itu, Kerajaan Negeri menubuhkan pusat latihan berasaskan kemahiran untuk memberi peluang latihan yang lebih formal dan teratur kepada belia tempatan. Pada 14 September 1996, maka Pusat Pembangunan Kemahiran Negeri Terengganu (TESDEC) telah ditubuhkan.

Permohonan adalah dipelawa daripada semua warganegara malaysia yang berkelayakan bagi mengisi kekosongan jawatan berikut:

1. Pegawai Teknologi Maklumat (EIO)

2. Juruteknik Komputer (TSO)

Cara Memohon

1.Permohonan hendaklah di buat melalui borang jawatan kosong yang boleh didapati melalui website
www.tesdec.edu.my .
2. Permohonan hendaklah dibuat dengan mengemukakan butir-butir peribadi (resume), salinan
kelulusan pengalaman kerja, gaji semasa/terakhir dan gaji yang dipohon beserta sekeping gambar
ukuran passport (tidak dikembalikan). Permohonan yang lengkap hendaklah dihantar kepada :

TESDEC SERVICES SDN BHD
KAWASAN PERINDUSTRIAN BUKIT KHOR,
21600 MARANG, TERENGGANU.
( u/p : Bahagian Sumber Manusia )

3. Bagi jawatan No. 2, calon diminta bersedia bagi ujian teknikal yang berkaitan.
4. Permohonan yang lengkap hendaklah dihantar ke alamat di atas selewat-lewatnya 29 Oktober 2012 (Ahad).
5. Hanya calon-calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil temuduga. Calon-calon yang tidak menerima jawapan selepas tiga (3) bulan iklan ditutup hendaklah menganggap permohonan mereka tidak berjaya.

Sila klik sini untuk maklumat penuh dan sumber iklan jawatan kosong 2012 ini.
Sila klik sini untuk muat turun borang permohonan.

———————————————————————————————-

Jgn ketinggalan utk mendapatkan pemberitahuan jwtn kosong di negeri anda.Isikan langganan email di sini
->> http://bit.ly/QH82aX

———————————————————————————————–

Jawatan Kosong 2012

from your own site.

Jawatan Kosong <b>di</b> Kerajaan <b>Negeri Terengganu</b> - Okt 2012

Posted: 22 Oct 2012 11:30 AM PDT

JAWATAN:
1. PEMBANTU PERTANIAN
2. RENJER HUTAN
3. PENGAWAS HUTAN

IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON ONLINE:
http://spn.terengganu.gov.my/v4/index.php?lang=bm

Tarikh Tutup : 12 November 2012

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved