ads

Ahad, 30 Mac 2014

13 di marang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di marang - Google Blog Search


Polis Terengganu Terima Laporan Bunyi Dentuman <b>di Marang</b>

Posted: 12 Mar 2014 12:47 AM PDT


KUALA TERENGGANU (12 Mac 2014) - Polis Terengganu mengesahkan menerima hanya satu laporan polis berhubung dakwaan penduduk kampung yang mendengar bunyi dentuman kuat pada pagi Sabtu lalu kemungkinan ada kaitan dengan pesawat Malaysia Airlines Penerbangan MH370 yang hilang. Ketua Polis Terengganu Datuk Jamshah Mustapa berkata pihaknya telah menyalurkan laporan berkenaan kepada ibu pejabat Polis Bukit Aman untuk tindakan selanjutnya.

"Kita telah serahkan laporan yang diterima kepada Bukit Aman semalam dan sehingga kini...hanya menunggu arahan yang selanjutnya," katanya kepada pemberita selepas Majlis Pentauliahan Pemimpin pelajar di Kuala Terengganu, hari ini.

Semalam lapan penduduk di Kampung Pantai Seberang Marang membuat satu laporan berhubung bunyi misteri yang didengari mereka dari timur laut Pulau Kapas pada kira-kira pukul 1.20 pagi.

Ketika kejadian lapan sahabat berkenaan sedang bersantai duduk di bangku kira-kira 400 meter dari pantai Marang dan secara tiba-tiba dikejutkan dengan bunyi kuat seperti kipas kapal terbang. Laporan polis dibuat di ibu pejabat polis Daerah Marang kira-kira pukul 10.30 pagi semalam.

Jamshah berkata orang ramai perlu lebih peka dan mendapatkan bukti yang sahih kerana mereka hanya mendengar bunyi letupan namun tidak menemui sebarang objek.

"Saya harap orang ramai tidak mengambil peluang ini untuk menarik perhatian ramai atau mengelirukan pihak berkuasa dengan sesuatu yang tidak tahu kesahihannya," katanya.

Pesawat MAS Penerbangan MH370 itu membawa 227 penumpang, termasuk dua bayi dan 12 anak kapal, hilang semasa dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di Sepang pada 12.41 pagi Sabtu.

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


Jom lepak di Sari Pacifa <b>di Pulau Redang</b> - Sharing is Power - Blogger

Posted: 27 Mar 2014 02:27 AM PDT

Sempena cuti sekolah kitaorang pi Pulau Redang bersama extended family members.

Kami menginap di Sari Pacifa. Sampai di Jeti Merang kami menaiki boat yang mana memakan masa lebih kurang 45 minit dan sampai di jeti Pulau Redang, pihak hotel sudah ada untuk angkut bag dan kami menaiki kenderaan untuk ke hotel.

Semua kerja-kerja mengangkat beg dibuat oleh mereka sehingga ke bilik. Senang juga. Anyway nanti sambung lagi.

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di jerangau</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Mar 2014 03:15 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

KEMALANGAN NGERI <b>DI JERANGAU</b> JABOR | Sabah & Sarawak <b>...</b>

Posted: 11 Dec 2013 05:18 PM PST

Gambar gambar ini dihantar oleh seorang rakan yang mengatakan kejadian ini berlaku di jalan Jerangau Jabor dimana sebuah kenderaan merempuh gerai kerana mengelak sebuah kenderaan lain membuatpusinngan U. Kemalangan ini berlaku pada hari jumaat lepas dan dari apa yang kita lihat, ada ramai pemandu yang terlalu cuai hingga mengakibatkan kemalangan yang meragut nyawa orang yang tidak berdosa.

From: SaSa General FEED

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


teganuku: Kilang Ais Kiub <b>di Pulau Perhentian</b> Bertambah Maju

Posted: 26 Mar 2014 09:58 AM PDT


Kilang Ais Kuib milik Koperasi Bersatu Jaya (KPJ), di Pulau Perhentian, Besut kini bertambah maju apabila mampu meraih pendapatan bulanan sehingga RM40,000 berbanding hanya RM15,000 sebulan sebelum ini.

Pertambahan pendapatan itu didorong hasil permintaan menggalakkan daripada pelanggan, terutama pengusaha restoran, pemilik chalet, resort, kedai runcit dan warung kopi di pulau itu dan Pulau Redang.

Perkembangan positif itu mendorong Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) meluluskan geran bantuan kira-kira RM200,000 kepada koperasi itu awal tahun lalu, bagi membina kilang baru dan membeli mesin.

Sebelum ini, kilang lama milik koperasi itu hanya mampu menghasikan ais kiub sehingga 3,000 kilo sebulan atau anggaran pendapatan kira-kira RM15,000.

Pengarah, SKM Terengganu, Mahmud Kadar berkata, pihaknya bangga dengan kemajuan koperasi itu di mana ahlinya tidak berputus asa memajukan perniagaan walaupun menyedari pelanggan yang ada agak terhad.


"Pihak kami berharap ahli koperasi termasuk penduduk di pulau itu mengambil peluang dengan peniagaaan itu dengan mengusahakan beberapa cabang bidang perniagaan lain.

"Mereka boleh mengusaha perniagaan makanan sejuk beku, menjual cenderahati, pakaian, dan membuka pasar mini sebagai langkah menarik minat pelancong mengunjungi kawasan kampung di pulau itu. "Peluang seumpama ini sewajarnya direbut penduduk sebelum ada pihak luar berminat untuk meluaskan pasaran perniagaan masing-masing di pulau ini," katanya.

Beliau berkata demikian kepada Teganukita selepas mengadakan lawatan kerja ke kilang itu, semalam.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Usahawan, Koperasi dan Kepengunaan Negeri, Roslee Daud.

Sementara itu, Pengerusi KBJ, Seman Muda, berkata pihaknya berasa cukup bertuah kerana kerajaan melalui SKM tidak pernah jemu membantu KPJ, sama ada berbentuk pinjaman, bantuan modal dan sokongan moral.

"Tanpa bantuan itu, , tidak mungkin kilang ais kiub dapat dibina baru. Hasil bantuan sama, pendapatan seramai 285 ahli bertambah selain mampu menawarkan peluang pekerjaan kepada penduduk setempat.

"Perancangan KBJ cukup banyak, termasuk menceburi bidang makanan sejuk beku dan membuka perniagaan kedai runcit semata-mata mahu meningkat jumlah pendapat ahli selain meningkat jumpah pelancong di perkampungan pulau," katanya .

Teganukita

bicara <b>di</b> alam siber: SEP13 - <b>Pulau Perhentian</b>

Posted: 19 Mar 2014 07:40 AM PDT

Segala puji bagi Allah, tuhan sekelian alam. Harap masih ada yang ingat blog saya yang telah menyepi sejak Januari 2013, Mood berblog hilang begitu saja. Moga permulaan hari ini bagi tahun 2014 menyemarakkan semangat untuk meneruskan saya BERBICARA DIALAM SIBER.
Hari ni nak mengarkibkan percutian yang dah basi pada 20/9-22/9/13. Sebagai ingatan sejarah bagi saya dan sebagai maklumat buat teman-teman. Sebenarnya dah bertahun plan untuk ke Pulau Perhentian, Trengganu ni, tapi disebabkan cuti sekolah hujung tahun selalunya musim tengkujuh, jadi dah banyak kali niat dibatalkan. Kali ni pejam mata, tempah saja hotel, Ada pula saudara di Besut yang nak ikut sama, jadi senanglah sikit urusan boat diaorang yang uruskan. Rezekilah juga tauke boat tu pun ada kena mengena dapat lah murah, Biasa seorang RM70 return, yang ni RM500 return, 4 family penuh satu boat. 
Our journey begun. Seronok sungguh naik boat, pemandangan jangan cakaplah, memang sungguh indah ciptaan Allah swt. Alhamdulillah tak ada yang mabuk laut. 


My family tinggal di Arwana Hotel, kira boleh lah, hotel dah lama so condition nya pun so-so saja lah. Kalau korg nak bilik cantik kena cari hotel lain lah kot. Tapi kalau datang ke pulau just nak duduk kot dalam bilik memang sangat tak sesuai.

Hari pertama just santai-santai tepi pantai, anak-anak mandi kolam, berkayak dan buat bbq petang nya. Aktiviti sekitar hotel saja. Kat sini mana ada tempat nak shopping pun kan. Anak dah besar, so saya pun tak penat, masing2 dah boleh uruskan diri sendiri.

Biarlah gambar yang berbicara betapa indahnya ciptaan yang maha Esa.Cuma satu lah yang tak boleh nak tahan,,, panas yang akan menyebabkan kehitaman.Al maklumlah saya ni kan putih sangat. 
Hari ke 2, sewa boat untuk snorkelling, hari yang sangat ditunggu oleh anak-anak. Berani sungguh anak daraku terjun ke dalam air. Emaknya.. ampun beribu kali ampun dah siap pakai segalanya tapi tak mampu juga untuk terjun, phobia ya amat dengan air yang dalam. Bapak dengan anak yang enjoy sakan dalam air.
Sebenarnya memang sangat rugi kalau pergi ke sini tak terjun ke dalam laut.. anak-anak kata "rugi mama tak turun, kat dalam air lagi cantik"  sayang tak de camera kalis air kalaut tak boleh suruh diorang snap gambar dasar laut. Next time lah mama cuba ya.... 
Selesai berendam dalam laut masin, driver boat bawa korg mandi air tawar di Lata Air Berani. kat sana ada air terjun tapi khabarnya tak pasti dari mana punca. sejuk dan jernih sungguh airnya. Selesai aktiviti dilaut, perut pun lapar, jadi singgah di Pulau Perhentian Kecil, ada banyak gerai makan dan dapat lah beli jajan untuk anak2.
Hari yang ke 3, bangun tidur just prepare untuk check out. Nak berangkat awal, cuaca pun nampak cantik waktu pagi tu. Nothing much yang boleh dibuat, just packing2 dan photo2.




Keseronokan yang tidak terucap dapat bersama keluarga disambil menikmati keindahan ciptaan ilahi. Syukur Alhamdulillah kita tinggal di sebuah negara yang cukup indah dengan ciptaan oleh Allah swt. 

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Projek Hidroelektrik <b>Hulu Terengganu</b> | kujie2.com

Posted: 26 Apr 2013 06:36 AM PDT

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau kapas</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Mar 2014 03:18 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau kapas</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Feb 2014 03:10 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau kapas</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Jan 2014 03:34 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau kapas</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jan 2014 03:36 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

YunAc Diariess...: <b>Pulau Kapas</b>, Kuala Terengganu

Posted: 30 Oct 2013 12:40 AM PDT

Percutian Ke Pulau Kapas, Kuala Terengganu

Kali ini kami bercuti di Pulau Kapas, Kuala Terengganu. Kami bertolak 10.30 pagi pada  25 April 2013 (Khamis).  Kami sampai Jeti P.Kapas dalam pukul 7.00 ptg. Lebih kurang 8jam atau 9jam jugak untuk sampai ke Jeti Pulau Kapas. Tujuan kami ke sana adalah untuk melakukan aktiviti candat sotong. Aktiviti candat sotong ni bukan sepanjang tahun je ada. Ianya ikut musim jugak dan di lakukan pada waktu malam kerana sotong suka pada cahaya. Masa kami pergi memang tepat sangat pada musim sotong tengah banyak. Sebelum jauh saya cerita tentang Pulau Kapas, lebih baik saya tunjuk budget kami ke sana.
Budget Pulau Kapas (pergi & balik)( 7 orang)
1. Petrol( Kereta Proton Saga FLX 1.3)              =    RM 150
    Petrol( Kereta Perodua Myvi 1.3)                   =    RM 150
 
2. Tol   ( Kereta Proton Saga FLX 1.3)               =    RM 100
    Tol  ( Kereta Perodua Myvi 1.3)                     =    RM 100
3. Pakej Dengan Makcik Gemuk
    - Aktiviti candat sotong(utk 7 org) dan              
       transfer bot laju pergi & balik daripada
       Pulau Kapas - Jeti - Pulau Kapas                  =  RM 650
 
    - 2 bilik chalet aircond tanpa breakfast
        (3 hari 2 malam)
        (makcik gemuk resort)
        (RM 90 satu malam)                                  =   RM 360
 
4. Snorkeling (RM 25 * 7)                                 =   RM 175
 
5. Makan (RM50 seorang)                                 =   RM 350

                                                       JUMLAH    =   RM 2,035.00

Kami sampai di Jeti Pulau Kapas dalam pukul 7.00 petang dan kami memilih untuk terus pergi candat sotong.

Kami check in ke makcik gemuk resort dalam pukul 2.00 pagi setelah penat mencandat sotong. Petua sebelum mencandat sotong. Sila sediakan ubat pil mabuk laut kerana di tengah laut confirm mabuk lauk tak kira la terror ke tak pasti pening kepala.
 Betapa clearnya air laut sehingga boleh di lihat dengan mata kasar walaupun tidak memakai google. Tetapi kalau pergi ke Pulau Kapas pastikan bawa makanan sendiri kerana makanan di sini sangat mahal. Tambahan suasana di malam hari di Pulau Kapas memang sunyi. So agak bosan la kalau datang berdua. Kalau yang nk honeymoon tu ok la.

13 di kuala berang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala berang - Google Blog Search


MAYAT DIJUMPAI <b>DI</b> SUNGAI <b>KUALA BERANG</b> - ku lihat langit biru

Posted: 16 Feb 2014 08:41 PM PST

INNALILLAH'IWAIN'NAILAHIROJIUN....
AL-FATIHAH...

BERITA BELUM DISAHKAN LAGI OLEH PIHAK POLIS ... SUMBER DARI RAKAN-RAKAN HULU TERENGGANU YANG MENYATAKAN SEBUJUR MAYAT YANG TELAH DIJUMPAI DI SUNGAI KUALA BERANG PADA JAM 11.45 PAGI.

MAYAT TERSEBUT DIKATAKAN MAYAT ADO PEJABAT TANAH KUALA TERENGGANU YANG HILANG PADA 14 FEBUARI YANG LALU.KINI MAYAT TERSEBUT DIBAWA KE HOSPITAL HULU TERENGGANU BAGI PROSES BEDAH SIASAT..

SEMASA PEMERIKSAAN AWAL KEATAS MAYAT TERSEBUT, TERDAPAT KUNCI KERETA MILIK(AUDI) MILIK MANGSA DIA DALAM POKET MANGSA. Baca SiNI


13 di kuala besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala besut - Google Blog Search


Manifesto BN <b>di Kuala Besut</b> akan menjadi kenyataan. - teganuki ta

Posted: 15 Jan 2014 10:26 PM PST

Oleh: Suriati Ali

Apa yang dijanjikan pada kerajaan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut lalu, bakal dilaksanakan secara berpringkat-peringkat bagi memenuhi keselesaan penduduk setempat.

Terbaru, persisiran pantai Kuala Besut dan Pulau Pehentian, Besut bakal berubah wajah apabila projek Gerbang Pelancongan Antarabangsa dibangunkan dalam usaha kerajaan meningkatkan aktiviti pembangunan dan pelancongan bertaraf global disitu.

Menteri Pendidikan II, Dato' Seri Idris Jusoh, berkata projek berharga RM250 juta yang diumumkan pada PRK Kuala Besut Julai tahun lalu akan menjadi kenyataan selepas semua plan pembangunan selesai tidak lama lagi.

Katanya, projek berkenaan kini di peringkat menyiapkan pelan susun atur dan penyusunan semula Pekan Kuala Besut dan pusat peranginan Pulau Perhentian sebelum kerajaan mengeluarkan tender.

"Jawatankuasa khas pemandu juga sedang mengumpul pandangan orang ramai dan cerdik pandai bagi memastikan projek mega di utara Terengganu itu berjalan lancar dan menepati kehendak rakyat.

"Projek Gerbang Pelancongan apabila siap bakal menjadi pintu masuk utama pelancong dari dalam dan luar negara ke Terengganu," katanya Dato' Idris yang juga Ahli Parlimen Besut .
 

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved