ads

Ahad, 25 Mac 2012

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


The story of me and Him.....: Damai <b>di Rantau Abang</b>...

Posted: 25 Mar 2012 02:46 AM PDT

Lamanya tak update blog....sangat lama....
- tak tau nak bukak citer apa
hari ni dengan tak semena-menanya tiba2 rindu kat blog...
utk n3 come back pertama....nak share gambar2 masa kami gi Rantau Abang hari tu....MasyaAllah...damainya di Rantau Abang....best sangat.....biarlah org lain nak cakap pi phuket lagi best or pi bali lagi best or pi mana2 lagi best...but for me.....negaraku lagi besssstttttt !!! (citer org tak berduit nak bercuti kat obersis...hehehe)
Masa kami pergi sana kebetulan off season...so tak der org pun cuma da anak beranak owner tempat tu je...serius best walaupun duk sekejap je. Chalet kami betui2 depan pantai. Bukak je pintu chalet terus nampak laut...tak terkata indahnya ciptaan Tuhan. Pantainya sangat bersih.....pasirnya bersih keemasan....air laut jernih.....memang syok sangat2.....kami plan bulan 6 or sebelum puasa nak pergi lagi ke sana ....insy kalau diizinkan....



  











kanak2 ceria....baru bangun tidoq terus gi pantai....^_^





13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


Kambing ada nilai komersial | DIREKTORI PENTERNAK KAMBING <b>...</b>

Posted: 09 Mar 2012 05:42 PM PST


Mohd. Asri Ariffin mengurung kambing betina tempatan dengan kambing jantan jamnapuri untuk mendapatkan anak baka kacukan yang lebih baik.


PASIR PUTEH 3 Feb. - Kambing dikatakan ternakan yang mula-mula sekali dijinak dan dipelihara oleh manusia untuk penghasilan daging, susu dan kulit berbanding haiwan ternakan yang lain.

Kambing lazimnya dipelihara secara kecil-kecilan sama ada sebagai ternakan sara diri, mengawal rumpai dan sumber protein bagi keperluan keluarga.

Kambing yang dipelihara secara lepas dikatakan lebih berkhasiat dan bebas daripada pencemaran berbanding dibela dalam kandang.

Ketika ini, industri ternakan kambing yang ada hanya mampu menyumbangkan antara 12 hingga 15 peratus keperluan daging dalam negara.

Statistik Jabatan Veterinar mencatatkan lebih 95 peratus kambing termasuk bebiri dipelihara bagi tujuan pengeluaran daging, sementara bakinya adalah untuk pengeluaran susu dan ada juga sekadar diperaga atau dijadikan 'haiwan kesayangan.'

Di Kelantan, pada suatu ketika dahulu memang terkenal dengan penganjuran program pertandingan atau 'bertewah' kambing dan biri-biri sebagai majlis sampingan untuk memeriahkan pelbagai program kemasyarakatan yang dianjurkan oleh pihak tertentu.

Pertandingan yang dianjurkan itu turut mendorong orang ramai menternak pelbagai jenis dan baka kambing sama ada kambing import atau tempatan bagi mengisi masa lapang mereka.

Malah ada yang sanggup membeli baka kambing dengan harga mahal semata-mata untuk melihat keunikan haiwan itu dari bentuk paras rupa, tanduk, janggut, kekemasan bulu dan kelincahan untuk diperagakan.

Namun, hari ini penternakan kambing bagi tujuan pertandingan semakin dilupakan apabila nilai komersial daging dan susunya lebih mahal berbanding daging lembu.

Hobi menternak kambing untuk pertandingan kini bertukar kepada penternakan lebih komersial walaupun ia diusahakan secara kecil-kecilan.

Bagi pengusaha anak benih pokok hiasan di Gong Kedak, dekat sini, Mohd. Asri Ariffin, 43, mempunyai pendekatan berbeza yang memelihara kambing bukan sahaja untuk dapatkan najisnya bagi dijadikan baja organik tetapi juga dikomersialkan.

Langkah ini, sekali gus membantu dia mengurangkan kos pengurusan membaja pokok hiasan yang usahakan, ditambah pula harga baja kimia semakin meningkat di pasaran.

Mohd. Asri berkata, ternakan kambing tersebut bersifat 'serampang dua mata' iaitu selain memperoleh baja asli untuk pokok hiasan, dia juga boleh mendapat keuntungan tambahan dengan memasarkan daging serta susu kambing berkenaan.

"Tempahan susu segar amat memberangsangkan terutama di kalangan pesakit kuning. Jjika diusahakan secara besar-besaran, ia diborong syarikat pengeluar minuman susu kambing yang kian berkembang di negara ini.

"Pada saya, semua dimiliki kambing adalah bermanfaat kepada manusia.

"Pada awalnya, saya menternak haiwan itu sebagai hobi dan akhirnya mendapati najis memang bermanfaat dalam industri pertanian khususnya bagi penghasilan baja organik," katanya kepada Utusan Malaysia, di sini baru-baru ini.

Selain menjual pokok hiasan, Mohd. Asri juga merupakan seorang perunding dan pereka landskap yang mendapat tempahan daripada jabatan kerajaan, sekolah dan orang perseorangan sekitar negeri ini dan Terengganu.

Pengalamannya dalam bidang penanaman pokok hiasan dan landskap sejak 15 tahun lalu turut membolehkannya memberi khidmat nasihat kepada mereka berminat untuk menyerikan halaman rumah mereka.

Mengenai ternakan kambingnya, Mohd. Asri berkata, ia adalah percubaan terbaru yang diusahakan sejak tiga tahun lalu dengan mempelbagaikan baka haiwan itu.

"Saya memelihara pelbagai spesies kambing termasuk jamnapuri dan tempatan. "Saya cuba kacukan untuk hasilkan baka lebih tahan kepada serangan penyakit.

"Setakat ini, saya hanya memiliki 40 kambing. Ia gagal dibiakkan dalam jumlah yang banyak kerana setiap kali induk kambing mengandung, ia ditempah pembeli. Kambing matang pula dibeli untuk dibuat akikah.

"Bagaimanapun, saya hanya menjual anak-anak kambing lepas susuan dengan harga RM300 hingga RM450 seekor bergantung kepada spesies dan saiz," katanya.

Katanya, dia mengusahakan kambing tersebut dalam kandang yang dibina di belakang rumahnya, sementara makanannya adalah pelbagai jenis daun, rumput dan jerami padi.

Katanya, memandangkan ternakan kambing itu hanya diusahakan di belakang rumah, dia turut dibantu isterinya, Rosmawati Wan Ismail, 36.

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


Pusat Rawatan Penagih Dadah Dibina <b>Di Besut</b>

Posted: 24 Mar 2012 08:53 PM PDT

KUALA TERENGGANU – Sebuah pusat rawatan bagi penagihan dadah yang dikenali sebagai Klinik Cure And Care (CNC) bernilai kira-kira RM23 juta akan dibina di Kampung Raja, Besut tidak lama lagi.

Pengarah Agensi Antidadah Negeri Terengganu, Abdul Mutalib Abdullah, berkata pembinaan pusat itu sebagai menaik taraf Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen) yang sedia ada di situ.

"Pembinaan pusat rawatan CNC di atas tapak Puspen yang akan dirobohkan. Sekarang dalam proses menawarkan tender dan pembinaannya dijangka bermula Jun ini," katanya di sini, hari ini.

Abdul Mutalib berkata, sementara pembinaannya siap yang dijangka dalam tempoh dua tahun, semua kakitangan Puspen serta penghuninya akan ditempatkan di pusat pemulihan penagihan narkotik yang lain.

Beliau berkata, klinik CNC itu akan menempatkan 200 katil yang mampu membantu penagih di sekitar Daerah Besut dan daerah lain di Terengganu mendapat rawatan serta pemulihan.

Katanya, konsep klinik CNC iaitu untuk memberi rawatan kepada penagih yang datang secara sukarela dan tidak terikat seperti tinggal di pusat berkenaan.

"Ia berbeza dengan konsep Puspen apabila penagih yang dimasukkan ke Puspen perlu mendapat perintah Mahkamah. Tetapi pusat CNC ini lebih terbuka dengan penagih sukarela datang untuk mendapatkan rawatan," katanya.

Sementara itu, Abdul Mutalib berkata, di Terengganu terdapat 21,177 ahli Skuad 1Malaysia yang terdiri daripada pertubuhan dan persatuan.

Katanya, antara pertubuhan dan persatuan itu ialah Rakan Antidadah (Rada) membabitkan 17,654 ahli, Persatuan Alumni AADK (2,216), Masyarakat Wanita Antidadah (1,170), Jawatankuasa Pemulihan Dadah (144), Ahli Lembaga Pelawat (10) dan Pembimbing Rakan (13).

"Objektif kita ialah untuk menimbulkan kesedaran kepada masyarakat terutama golongan remaja dan belia mengenai kesan dadah terhadap kesihatan dan kesejahteraan.

"Kita menggerakkan Skuad 1Malaysia dan ahli komuniti bagi memerangi masalah dadah dalam komuniti mereka serta menyampaikan maklumat mengenai perkhidmatan terkini kerajaan dalam bidang rawatan dan pemulihan penagihan dadah," katanya. – BERNAMA

Berita Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Pusat rawatan penagih dadah dibina <b>di Besut</b> |

Posted: 24 Mar 2012 08:43 PM PDT

| MUKA DEPAN | KEMBALI KE ATAS . | Hantar Artikel / Iklan | Penulis Tamu | Kami | Penafian
| 1 Utama | Agama | Blog | Komputer & Internet | Motivasi | Niaga & Kewangan | Pelbagai | Politik | Promo | Remaja | Wanita |

Copyright ©2012 Semua kandungan inimajalah.com.my dilesenkan di bawah Creative Commons 3.0, iaitu semua penyiaran semula mesti membuat pautan (link) ke inimajalah.com.my. Mengikut Creative Commons 3.0, penyiaran semula juga mesti tidak membabitkan sebarang modifikasi dan / atau tokok tambah terhadap teks asal sebagaimana disiarkan oleh inimajalah.com.my
| Alif Lam Mim . | Creativity by inimajalah.com.my
  • 8 visitors online now

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


<b>Pulau Redang</b>, Terengganu | Backpackers.My

Posted: 05 Jan 2012 09:23 AM PST

Hi!

Kali ni kita ke Pulau Redang, Terengganu.

Untuk ke sana, terdapat 3 alternatif:

  • Bas – Naik di Hentian Pekeliling ke Terminal Bus, Kuala Terengganu. Naik jadual malam. Tranasional dan Mara Liner terbaik buat masa ini.
  • Flight – LCCT/KLIA ke Sultan Mahmud Airport, Kuala Terengganu.
  • Kereta – Lokasi anda ke Jeti Shah Bandar, Kuala Terengganu.

Jeti Shah Bandar

Kali ni kami berbackpack menaikki kereta. Perjalanan mengambil masa kira-kira 5 jam. Gerak dari KL pukul 2.30 pagi dan sampai di Jeti Shah Bandar, Kuala Terengganu pukul 7.00 pagi. Untuk ke Jeti, tidak susah, kerana terdapat banyak signboard disepanjang jalan. Landmark adalah Pusat Pentadbiran dan Pasar Payang.

Kalau naik flight atau bas, pihak resort akan fetch di terminal bus dan airport.

Bawa print out tempahan untuk mendapatkan pass naik feri/boat.

Kat Jeti Shah Bandar ada parking disediakan. InsyaAllah selamat. Parking  4 hari, RM30. Murah dan alhamdulillah, keselamatan terjamin! Boat gerak ke Pulau 9.30 pagi (leh la lepak dulu makan nasik dagang kat Pasar Payang – sebelah jeti je) dan mengambil masa 1 jam 40 minit. Jauh. Silalah makan pil tahan muntah. Tambang boat/feri dah join sekali dalam harga penginapan. Boat/feri adalah kepunyaan resort. So, tak perlu berebut dan sangat selesa.

Jeti Pulau Redang

Sepanjang berada didalam feri, dapatlah melihat permandangan Kuala Terengganu dan pulau-pulau kecil. Super cantik ok!

Lokasi peranginan kali ini adalah Laguna Resort, Redang. Kalau nak jimat, silalah ambil package. Kami pergi 4 hari 3 malam. Kalau nak jimat, ambil package 3D2N dan add 1 malam. Complete breakfast, lunch and dinner.

Laguna Resort - Garden View

Makanan yang disediakan berbentuk buffet. Menu bertukar setiap hari. Pilihan sangat banyak dan sedap. So, pasal makan… tak perlu risau! Seafood memang sangat fresh.

Resort yang bersih. Jaga-jaga.. ada monyet~

Bilik - 1 Queen bed & 2 Single bed.

Di Laguna Resort, service dorang terbaik. Jadual snorkeling, lokasi dan timing semua dorang susun dengan baik. Untuk snorkeling, sehari ada 3 sesi. Boleh pilih waktu mana anda nak pegi, atau boleh pegi tiap-tiap sesi. Tempat snorkeling ditukar setiap sesi. Jangan lepaskan peluang snorkeling di Taman Marin Pulau Redang. Banyak ikan dan terumbu karang cantik.

Ikan dan terumbu sangat banyak. Boleh minta pihak resort tangkap gambar. RM5 sekeping.

Swimming pool. Buka dari pagi sampai petang.

Jika tak tau berenang, atau baru ingin mencuba, jangan risau, pihak resort sentiasa menyediakan Life Guard. Mereka ni, sentiasa berenang dalam air, menjaga pengunjung. Selain daripada aktitivi snorkeling, boleh la lepak-letak dan mandi manda dipantai yang sangat jernih atau di swimming pool. Jangan lupa membeli cerderahati dikedai MO-MO Tea yang terkenal. Sammi Cheung berlakon kat situ.

Bila malam boleh lepak sini tengok live band sambil hirup angin laut..

Rehat-rehat depan laut..

Kedai cenderamata - Mo Mo Tea

Tea time waktu petang..

Aktiviti malam sangat happening. Ada live band, ada snuker, dart atau just jalan-jalan sepanjang pantai. Ada cafe untuk pekerja, dimana kita pun leh lepak pekena teh tarik. Harga murah berbanding lepak di cafe kepunyaan resort.

Untuk maklumat lanjut tentang Laguna resort, sila layari:

www.redangresorts.com

Terdapat juga resort-resort lain yang menawarkan harga yang lebih murah. Laguna resort agak mahal, tapi servis mereka so far, sangat memuaskan!

Info/Tips:

  • Hampir semua Resort di pulau-pualau pantai timur tutup kepada pengunjung pada bulan October hingga Mac kerana Musim Monsun (tengkujuh)
  • Untuk rate yang murah, silalah berbackpack bukan waktu cuti sekolah atau perayaan. Orang kurang ramai, lebih aman.
  • Harga makanan adalah mahal. Sediakan sedikit bekalan dari tanah besar.
  • Cara pack pakaian: isi semua pakaian kedalam plastic sebelum sumbat dalam bagpack. Takut basah ketika process transfer dalam boat.
  • Bawa duit yang mencukupi. Tiada ATM mesin di pulau.
  • Jangan lupa pakai losyen pelindung matahari dan pakai baju yang sesuai. Tshirt lebih baik.
  • Jangan lupa singgah di Pasar Payang sebelum meneruskan perjalanan pulang. Keropok lekor, kerepok kering dan hasil makanan laut boleh didapati dengan harga yang murah. Kualiti terbaik!

Selamat berbackpack!

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


Bekas juruterbang MAS lemas <b>di Pulau Perhentian</b> |

Posted: 18 Feb 2012 06:01 PM PST

[unable to retrieve full-text content]BESUT: Seorang pemilik sebuah studio rekacipta yang juga bekas juruterbang Malaysia Airlines (MAS) ditemui lemas di satu lokasi menyelam di perairan Pulau Perhentian Kecil, Besut, kira-kira pukul 2 petang semalam.

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


teganuku: Stadium Mini Akan Dibina <b>di Hulu Terengganu</b>

Posted: 12 Feb 2012 05:02 PM PST

Sebuah stadium mini akan dibina di daerah Hulu Terengganu dalam usaha mengembangkan bakat sukan di kalangan belia dan mengelak mereka daripada melakukan gejala yang kurang sihat, kata Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said.

Beliau berkata kerajaan negeri telah meluluskan peruntukan sebanyak RM1.5 juta untuk kerja-kerja menambak tanah bagi tapak stadium berkenaan.

"Kita minta tender dikeluarkan segera kerana untuk mementapkan tanah memakan masa juga," katanya di Kuala Berang.

Ahmad Said berkata kerajaan negeri telah mengenal pasti kawasan seluas lebih 10 hektar di Kampung Paya Besar untuk pembinaan stadium itu. Kos pebinaan mini stadium itu setakat ini belum dapat dipastikan dan ia masih dalam proses mereka bentuk.

Selepas kerja meratakan tapak dan memastikan tapak selamat dalam tempoh masa setahun pihaknya akan mengeluarkan tender bagi mendirikan bangunan kompleks sukan mini itu.

"Kita perlu mengambil masa sebelum membina stadium kerana bimbang berlaku sesuatu yang tidak diingin sekiranya tanah tidak mantap. Kalau tidak selamat dan berlaku penurunan tanah, berlaku bangunan retak pula. Kita sudah ada peruntukan RM1.5 juta dan boleh lakukan kerja tanah dengan segera.

"Saya minta supaya cari reka bentuk stadium yang baru, sebagaimana Kemaman dan Besut reka bentuknya yang asal dan sudah ketinggalan zaman serta tidak sesuai lagi dengan masa kini," katanya ketika sidang media selepas mengadakan Lawatan Kerja Ke Kawasan Majlis Daerah Hulu Terengganu (MDHT), semalam.

Turut hadir, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Datuk Tengku Putera Tengku Awang; Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Rozi Mamat; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ajil, Datuk Rosol Wahid; Adun Kuala Berang Zawawi Ismail.

Turut hadir, Pegawai Daerah Hulu Terengganu, Wan Mohd Wan Ibrahim dan Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Terengganu, Haji Talaha Ali.

Ahmad Said berkata setakat ini Kemaman dan Besut sudah memiliki stadium mini masing-masing tetapi kedua-dua stadium itu sudah lama dan tidak sesuai lagi dengan keadaan sekarang.

Beliau berkata sukan adalah satu cabang yang diberikan perhatian oleh kerajaan negeri bagi melahirkan generasi cergas dan sihat.

"Kita harap ramai lagi atlet-atlet sukan yang berwibawa akan dilahirkan di daerah Hulu Terengganu dengan adanya mini stadium ini," katanya.

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


Pemandu jengkaut nyaris maut dirempuh kereta | Blog Berita Online

Posted: 16 Mar 2012 05:34 PM PDT

http://www.sinarharian.com.my/polopoly_fs/1.32914.1331942870!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_400/image.jpg

Seorang pemandu jengkaut nyaris maut, apabila motosikal ditungganginya dipercayai dirempuh sebuah kereta ketika dia cuba membelok ke simpang dekat Bukit Besi, petang kelmarin.

Kejadian kira-kira jam 5.30 petang itu berlaku ketika Mohd Saupi Ismail, 50-an, dalam perjalanan dari tempat kerjanya di Jerangau, untuk pulang ke rumahnya di Bandar Baru Kerteh, Kemaman.

Saupi yang menunggang motosikal Yamaha Legenda dipercayai cuba membelok ke simpang kanan, sebelum dirempuh sebuah kereta Honda Civic dari arah Dungun menghala ke Jerangau.

Kemalangan di Kilometer 73.3 Jalan Jerangau-Jabor dekat persimpangan Bukit Besi itu, menyebabkan mangsa cedera di bahagian kaki.

Motosikal milik mangsa rosak teruk manakala kereta Honda Civic berkenaan pula remuk di bahagian hadapan.

Mangsa kemudiannya dihantar ke Klinik Kesihatan Bukit Besi sebelum dibawa ke Hospital Dungun untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Incoming search terms:

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


It&#39;s Mine..: KERJA KOSONG <b>DI KUALA TERENGGANU</b>

Posted: 17 Mar 2012 09:51 PM PDT

Bukan nak iklan kerja kosong..tapi nak mintak tolong korang carikan kerja kosong untuk aku ni. Penat dah mencari ruang2 kosong..nak try kerja kat tempat lain. Aku ni dah tak larat nak kerja kat sini lagi. 6 hari seminggu..dari 8am-5pm! Fuh..banyak masa di abiskan kat pejabat dari rumah tau!

Gaji tu bukan keutamaan aku. Kalau dapat kerja 5 hari seminggu dah bersyukur. At least dapatlah lebihkan masa untuk waiz & baby yang bakal lahir nanti. Rasanya waktu kerja kat ofis aku ni dah tak relevan lagi. Kebanyakkan pekerja dah berkahwin..ada anak, family..penat tau kena datang kerja hari sabtu.

Time cuti hari jumaat tu..kelam kabut buat kerja rumah. Still kena bangun pagi, masak, basuh baju..kemas rumah. Mane nak layan suami..anak lagi..fuh. Hari cuti pon tak macam cuti..lagi penat dari hari biasa. Sedihnyaaa...

Sorilah kawan2..tetiba terrrremosi pulak hari ni. Tak de mood nak kerja..asyik meng-google kerja kosong tapi tak ada pulak. Jumpa kat ELX tadi..tapi kat Kemaman lah pulak. 

Orang yang nak menggantikan tempat aku time cuti bersalin nanti pon tak jumpa2 lagi. Bulan April nanti baru TESDEX bagi jawapan pasal budak T-GAS..huhu. Kalau aku terrrrberrrsalin awal, nasib lah yer..hai hai bye bye.

p/s: sesiapa yang ada info kerja kosong kat KT..bagi tau lah yer.

Sincerely...

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Taman Monumen <b>di</b> Taman Tamadun Islam ~ izryn&#39;s blog

Posted: 13 Jan 2011 12:00 AM PST

Taman Monumen di Taman Tamadun Islam


'; div.innerHTML = summary; } //]]>

Dah banyak kali juga SJ mengunjungi tempat ini. Boleh dikatakan setiap kali pulang ke kampung suami SJ, Taman Tamadun ini kerap menjadi lokasi persinggahan. Namun tidak bagi Taman Monumen ni kerana hanya 3 kali SJ singgahi. Kunjungan selalunya di Cruise TTI dan Masjid Kristal yang menjadi ikon di Taman Tamadun Islam dan mercu tanda bagi Kuala Terengganu. Objektif penubuhan taman ini dikatakan sebagai satu destinasi pelancongan bertemakan pendidikan dan edutainment, mengetengahkan personaliti, barisan pejuang2 Islam, ahli sains, teknologi dalam taman tamadun Islam serta sebagai pusat penyebaran ilmu.

Taman ini merupakan sebuah kembara interaktif monumen Islam di serata dunia. Ia memberikan pendidikan dan hiburan informatif tentang destinasi Islam dunia. Terletak di Pulau Wan Man, Losong Panglima Perang, taman seluas 23 hektar ini adalah sebahagian daripada projek untuk membangunkan Kuala Terengganu sebagai bandar tebingan sungai. Terbahagi kepada dua zon iaitu Kompleks Taman Tamadun Islam (Taman Monumen) dan Zon Awam (Pusat Konvensyen TTI, Restoran Bbeteng dan Jeti Tok ku Paloh ). Ia merupakan taman tema pertama yang mengiktiraf senibina Islam,  mengetengahkan keunggulan seni warisan dan seni bina Islam dari seluruh pelosok dunia, salah satu projek pembangunan ekonomi Wilayah Ekonomi Pantai Timur. Taman tema yang mula dibina pada Mac 2005 dikelilingi replika2 masjid dari serata dunia yang berkaitan sejarah Islam dan di bina pada nisbah skala 1:4 hingga 1:22 berbanding saiz asal. Dahulunya pulau ini tiada berpenghuni dan dipenuhi dengan hutan nipah.

Bahan asas pembinaan taman ini secara keseluruhannya menggunakan bahan buatan tempatan. Kira2 65% pembinaan menggunakan kepakaran tukang tempatan manakala selebihnya menggunakan khidmat profesional pakar pertukangan daripada luar negara. Ia merangkumi Masjid Kristal dan kawasan perumahan khas untuk imam dan bilal. Taman Monumen Islam, cruise dan pusat konvensyen antara daya tarikan, begitu juga dengan pusat komersial2 yang lain. Pembinaannya diatas tanah seluar 33 hektar dan menelan belanja RM249.3 juta. Dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada 03 Februari 2008.

Bagi yang teringin mengunjungi Taman Monumen ini, pembayaran tiket di kenakan kepada setiap pengunjung. Kemudian pengunjung akan diberi passport mengikut klasifikasi umur masing2. Dengan adanya passport, pengunjung akan dapat diskaun untuk lawatan ke dua, ketiga dan seterusnya seperti Tram Ride dan Bicycle Ride percuma serta diskaun untuk sewa Buggy. Tidak perlu buang passport tersebut jika masih ada keinginan untuk berkunjung lagi di sini. Tidak begitu sukar untuk masuk ke dalam taman ini. Ada ruang untuk berehat santai di dalam sebelum pengunjung menjelajah taman ini sama ada berjalan kaki atau menaiki kenderaan yang disediakan pihak taman. Jauh juga perjalanan memandangkan keluasan monumen ini lebih kurang 800 meter.

1. Makam Abu Nasr Parsa di Afghanistan

Dibina pada abad ke 17 dalam gaya Timurid. Antara ciri menarik makam berbentuk oktagon ini adalah dua tiang berpusing di hadapannya serta dinding,kubah,menara dan kaligrafi yang diperbuat dari mozek biru. Ciri2 ini memberi gambaran kepada generasi bahawa kerja2 yang unik dan bernilai ini telah berjaya dihasilkan oleh orang Islam di zaman lampau. Makam yang terletak di tengah2 Balkh Central Park ini dibina bagi mengabdikan jasa ahli teologi terkemuka, ketua dan tokoh agama terkenal Herat Afghanistan iaitu Khwaja Abu Nasr Parsa.

2. Masjid An Nabawi di Arab Saudi

Masjid Nabawi adalah salah satu masjid terpenting yang terdapat di Kota Madinah, Arab Saudi. Ia di bina  oleh Nabi Muhammad saw dan menjadi tempat makam baginda dan para sahabatnya. Ia juga dibina di atas tapak rumah Nabi Muhmammad SAW. Merupakan masjid pertama selepas berhijrah ke Madinah dan yang  kedua dibangunkan oleh Rasulullah saw setelah Masjid Quba yang didirikan dalam perjalanan hijrah beliau dari Mekkah ke Madinah sebagai pusat pemerintahan dan perniagaan bagi Madinah dan dunia Islam keseluruhannya.

3. Menara Kalyan Minaret di Uzbekiztan

Menara ini telah dibina pada tahun 1127 M oleh Arslan-Khan. Menara yang diperbuat daripada bata yang dibakar ini merupakan contoh kejuruteraan awam dan rekaan senibina yang sempurna. Selain dijadikan tempat pak bilal melaungkan azan, ia juga dijadikan untuk menghukum orang2 yang melakukan jenayah berat. Caranya pesalah dibawa ke puncak menara dan di tolak jatuh. Ia dibina 2 kali kerana menara pertama telah runtuh akibat kerja2 tapak yang tidak sempurna.Menara ini merupakan contoh struktur dan binaan terbaik pada zaman tersebut. Menara ini juga digunakan sebagai rumah api dan menara tinjau untuk mengelak serangan musuh.

4. Great Mosque of Agadez di Niger

Masjid yang diperbuat daripada tanah yang dikeringkan dibina pada abad ke 16 pada zaman kegemilangan Agadez. Ia mempunyai menara berbentuk piramid dengan 13 baris perancah kayu untuk mengukuhkan strukturnya dan dijadikan sebagai pemijak sekiranya memerlukan kerja2 menampal tanah liat yang gugur atau tertanggal. Rasionalnya, di Nigeria jarang hujan dan masjid dari tanah liat ini meredupkan suasana dan menyejukkan suhu.  Masjid ini terletak di daerah Air Massif di tengah2 Negara Niger. Dari segi bahan binaan masjid ini agak unik kerana diperbuat dari kayu dan lumpur,sebagaimana bangunan tradisional Benua Afrika. Bahan binaan ini masih kekal sehingga kini

5. Aleppo Citadel di Syria

Dianggarkan dibina pada abad ke 10 SM di atas sebuah bukit di Syria, kota ini membuktikan kecanggihan teknologi umat Islam pada masa tersebut.  Kota Aleppo adalah sebuah kota yang dibina umat Islam dahulu di atas sebuah bukit di Syria.

6. Great Mosque of Qairawan di Tunisia

Dibina pada 670 M oleh Uqba ibn Nafi, ia merupakan monumen Islam tertua di Tunisia. Hari ini, setelah dibina semula sebanyak tiga kali, masjid ini melambangkan kesamarataan di Qairawan. Bentuk dan saiz masjid ini menekankan ciri2 persaudaraan dan keikhlasan. Di dalam masjid yang sebegini besar semua aktiviti dan permasalahan dapat diselesaikan termasuk pemerintahan,pembelajaran dan ketenteraan.

7. Masjid Kul Sharif, Kazan di Rusia 

Pernah dibiarkan musnah, pembinaan semula masjid ini dijalankan setelah kejatuhan Soviet Union. Ia merupakan sorotan 1,000 tahun sejarah panjang Kazan dan rekabentuknya mengimbas kembali persekitaran bersejarah di zaman Kremlin.  Masjid ini dibina bagi mengenang jasa dan perjuangan seorang guru serta muridnya yang gigih mempertahankan diri dari serangan "ivan The Terrible". Walaupun telah berusaha mempertahankan mereka,Guru Kul Sharif dan kesemua anak muridnya telah dibunuh oleh "Ivan The Terrible". Masjid ini telah dibina pada tahun 1996 setelah kejatuhan Empayer Soviet.

8. Masjid Suleyman DI Turki

Masjid ini dibina pada tahun 1557M, di zaman Empayar Ottoman dalam tahun ke 46 pemerintahan Sultan Suleyman. Ia menempatkan infirmari, sekolah perubatan, hospital, kedai, penjara dan tempat penyimpanan senjata.  Masjid ini direkabentuk berdasarkan ciri2 yang terdapat pada Masjid Sultan Ahmad (Blue Mosque) di Turki. Ia juga direkabantuk oleh arkitek yang sama iaitu Sinan, Arkitek Agung di zaman pemerintahan Khalifah Othmaniah. Masjid ini dinamakan sedemikian berdasarkan nama Sultan Suleyman yang memerintah Turki dari tahun 1520 Masihi hingga 1566 Masihi.

9. Masjid Mohamed Ali di Egypt Mesir

Juga dikenali sebagai Masjid Alabaster berikutan penggunaan bahan ini dengan banyak di dalam pembinaannya. Masjid ini dibina oleh Mohammed Ali yang pada zaman pemerintahannya dianggap zaman pembaharuan Mesir.  Masjid Mohammad Ali terletak di Wilayah Al-Qalaa di Kaherah,Mesir. Ia direkabentuk oleh arkitek Greek yang bernama Yussuf Bushnaq. Rekabentuknya berdasarkan ciri2 yang terdapat pada Masjid Sultan Ahmad (Blue Mosque) Turki. Ia mula dibina pada tahun 1246 Masihi dan siap pada tahun 1265 Masihi. Ia dinamakan sempena nama pemerintah yang memerintah Mesir selama 45 tahun.

10. Sheikh Lutfallah Mosque, Iran

Merupakan satu contoh senibina Islam yang terbaik dan dahulunya digunakan sebagai masjid diraja. Dibina pada abad ke-17 oleh Sheikh Lutfallah Masi Al-Amili, seorang cendekiawan dan tokoh agama terkenal.  Masjid ini mula dibina pada tahun 1602 Masihi semasa pemerintahan Dinasti Safavid. Keistimewaan masjis ini adalah penggunaan jubin biru yang memenuhi kawasan pintu masuk ke masjid. Ini menjadikan ianya contoh terbaik senibina Islam.

11. The Palace of Al-Hambra, Granada, Spain

Al-Hambra (istana merah) merupakan istana purba dan kompleks kubu yang dibina di antara tahun 1238-1354 M di bawah pemerintahan Mohammed Bin Ahmar, raja Nasrid pertama.  Kota Al Hambra adalah sebuah kubu dan istana kesultanan Moorish di Granada. Ia bermula dengan sebuah masjid yang dibina semasa pemerintahan awal Islam Sepanyol. Di antara tahun 1238-1354 Masihi,istana kerajaan Islam Sepanyol dibina di kota ini. Dengan terbinanya istana inilah menjadikan Al Hambara terkenal sehingga hari ini. Terdapat 4 pintu masuk utama ke kota ini dan terdapat beberapa dewan besar di dalam keseluruhan kota. Dinding2 dalaman dipenuhi "stucco calligraphy" kalimah2 memuji Ilahi. Terdapat juga taman2 indah yang dihiasi ciri2 alam semulajadi seperti pokok,air dan haiwan. Replika yang dibina di TTI adalah sebahagian dari Kota Al Hambra yang luas keseluruhannya terlalu besar untuk dibina disini

12. Taj Mahal di Agra, India

Taj Mahal, Agra, India telah dibina oleh Maharaja Mughal kelima, Shah Jahan bagi mengenang kisah cinta abadinya dan sebagai simbol kasih sayang terhadap isterinya, Mumtaz Mahal. 4 menara di sekeliling Taj Mahal itu dibina sebagai lambang 4 janji Shah Jahan kepada isterinya Mumtaz. Taj Mahal merupakan sebuah istana dan makam yang dibina bagi mengenang kisah cinta abadi diantara Shah Jahan dan isterinya Mumtaz Mahal.Ia mula dibina pada tahun 1631 Masihi dan mengambil masa 22 tahun untuk disiapkan. Ciri2 pentig yang dapat dilihat disini ialaha keunikan senibina,bahan2 binaan yang unik,batu2 berharga yang dipasang untuk mencantikkan kemasannya serta keindahan taman yang dibina dihadapan bangunan tersebut.

13. Masjid Negara, Malaysia

Masjid ini dibina pada tahun 1965 sebagai tanda penghormatan terhadap Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Bumbung utama merupakan lambang payung diraja yang terbuka dan menaranya pula adalah payung tertutup.  Masjid Negara telah dibina pada tahun 1965 bagi memperingati perjuangan dan jasa2 Perdana Menteri Malaysia pertama iaitu YAB Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dalam memerdekakan Tanah Melayu daripada jajahan British. Bangunan yang dibina selepas merdeka ini mempunyai ciri2 yang menunjukkan kemajuan dan kebebasan. Ciri2 ini ditonjolkan melalui rekabentuk dan bahan2 binaan yang digunakan. Ciri2 menarik masjid ini adalah kubahnya yang diperbuat dari konkrit berbentuk payung terbuka dan menara yang berbentuk payung tertutup. Payung merupakan simbolik kepada perlindungan dan kebebasan. Masjid ini mampu memuatkan 15000 jemaat pada satu2 masa.

14.Badshahi Mosque, Lahore, Pakistan

Ia merupakan masjid yang terbesar pada zaman tersebut. Mengikut sejarah ianya boleh memuatkan sehingga 65,000 orang jemaah.  Masjid ini telah dibina pada tahun 1673 Masihi oleh Maharaja Aurangzeb Alamgir semasa zaman kegemilangan kerajaan Mongol. Ciri2 utama yang membentuk masjid ini ialah pintu masa yang dibina mengikut cara Mongol, minaret bersegi lapan dan laman dalaman yang luas.

15. Pattani Central Mosque, Thailand

Masjid ini dibina pada tahun 1954 Masihi semasa pemerintahan Field Marshal Sarit dan mengambil masa 9 tahun untukdisiapkan. Ia terletak di Wilayah Muang di Pattani berhampiran jalan utama antara Yarang dan Pattani. Masjid ini merupakan masjid terbesar dan tercantik di Thailand dan menjadi pusat utama kepada penduduk Islam di Thailand. Masjid ini menyerupai rekabentuk Taj Mahal. Ia merupakan tumpuan utama penduduk Islam Thai dan menjadi pusat untuk upacara keagamaan.16.

16.  MasjidilHaram Mosque, Mecca, Saudi Arabia

Dibina pada tahun 692 M di bawah naungan Khalifah Umaiyah Abdul Malik Ibn Marwan. Ia menyemadikan batu suci di atas Gunung Moriah dan untuk memperingati perjalanan Nabi Muhammad SAW untuk bertemu Allah. Masjid ini menempatkan tempat paling suci bagi semua umat Islam, iaitu Kaabah yang bermaksud "tempat tertinggi yang terhormat dan berprestij". Bangunan asal masjid dibina menggunakan batu biru yang terdapat di Lembah Hijjaz. Sebagaimana yang diketahui ramai,sejarah Masjidil Haram terutamanya Kaabah telah bermula dari zaman Nabi Ibrahim AS lagi. Walaubagaimanapun pembinaan bangunan masjid itu sendiri hanya bermula pada zaman Khalifah Omar Al-Khattab RA iaitu sekitar tahun 639 Masihi. Sejak dari zaman tersebut bangunan masjid telah ditambah sedikit demi sedikit sehingga bentuknya yang dapat kita lihat pada hari ini.

17. Great Mosque of Samarra, Iraq

Masjid ini dibina semasa pemerintahan Khalifah Abasiyyah Al-Mutawakkil pada abad ke-9. Berdiri dengan megahnya di dalam bandar tertua di dunia, salah satu keunikannya ialah Menara Berpusing yang terletak di bahagian utara masjid ini. Uniknya, pak bilal akan menaiki kuda untuk naik ke puncak dan melaungkan azan.  Masjid ini telah dibina pada tahun 842 Masihi dan dibina di Kota Samarra yang merupakan salah satu dari empat kota suci Iraq dan dianggap kota lama yang terbesar di dunia. Semasa kurun ke-9 masjid ini merupakan masjid terbesar didunia yang boleh menempatkan sehingga 80,000 jemaah pada satu masa2. Replika yang dibina di TTI ini adalah menara berpusing Menara Malwira yang terletak dibahagian utara Masjid Besar Samarra.

18. Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin,

Masjid ini dinamakan bersempena nama Sultan Brunei yang ke 28 dan dibina pada tahun 1958. Ia direka oleh seorang arkitek Itali. Struktur kubah emas masjid ini merupaan binaan tertinggi di Brunei.  Masjid ini dibina berhampiran Sungai Brunei dan dibina menggunakan bahan2 binaan terbaik di dunia seperti marmar dari Itali, granit dari China dan lampu hiasan dan cermin bercorak dari England. Kubah utamanya dipercayai dipercayai diperbuat daripada emas tulen. Ia menjadikan masjid ini antara yang tercantik di dunia.

19. Xian Mosque, China

Masjid ini didirikan pada 1392 M oleh Laksamana Haji Cheng Ho pada zaman dinasti Tang. Walaupun masjid ini kelihatan seperti kuil Buddha, tetapi kedudukannya adalah mengadap kiblat. Ciri unik masjid ini ialah "Menara Kaji Diri" yang terletak di tengah2 lama ketiga. Xian Mosque, China. Replika yang dibina di TTI ini merupakan menara yang terletak di tengah kawasan Masjid Besar Xian.

20. Masjid Kudus Al-Minar, Central Java, Indonesia

Dibina pada tahun 1549 oleh Sunan Kudus (Ja'far Shodiq). Rekabentuk masjid ini bercirikan Hindu dan Jawa. Paling ketara adalah menaranya yang berbentuk seperti Chandi yang kebiasaanya ditemui di kawasan kuil Hindu. Ia terletak di daerah Kudus,Wilayah Semerang, Jawa Tengah, Indonesia. Ciri2 yang menarik pada masjid ini ialah menara yang diperbuat daripada batu2 gunung berapi. Menara berbentuk seperti candi yang biasa terdapat di kawasan kuil Hindu.

21. Kubah As Sakhrah (Dome Of The Rock) Baitul Muqqaddis, Palestin

Dibina pada tahun 692 M di bawah naungan Khalifah Umaiyah Abdul Malik ibn Marwan. Ia menyemadikan batu suji di atas Gunung Moriah dan untuk memperingati perjalanan Nabi Muhammad SAW untuk bertemu Allah. Kubbah As-Sakhrah,  Bangunan Kubah As-Sakhrah (Dome Of The Rock) telah dibina pada tahun 692 Masihi di kawasan Haram Al-Sharif bagi melindungi batu terapung yang menjadi tempat Nabi Muhammad SAW berpijak sebelum Mikraj ke langit. Ciri2 penting yang dapat dilihat pada bangunan ini adalah replika batu terapung itu sendiri serta kesenian kerja2 jubin dan kaligrafi dari Surah Yassin dan Surah Al-Israq.

22. Masjid Sultan di Singapura

Terletak di kawasan kampung Glam, Singapura.Merupakan sebuah masjid yang terpenting di negara itu. Terkenal dengan kubah emas yang terletak diatas botol minuman yang didermakan oleh masyarakat setempat. Masjid ini asalnya dibina oleh Sultan Hussain Johor. Pembinaan dijalankan antara 1824 dan 1826, dan dana yang datang dari East India Company. Ia telah dibina semula oleh pemegang amanah masjid pada tahun 1924, selepas struktur asal mengalami kerosakan.

Daripada 22 buah monumen ni,terdapat 5 monumen interaktif. Maksudnya monumen ini mempunyai ruang pameran dan bilik tayangan. Monumen2 ini adalah Masjid Negara, Taj Mahal, Kubah As-Sakhrah, Al Haram dan Al Hambra. Mini studio ini menyediakan lebih kurang 60 tempat duduk. Monumen Masjidil Haram, teater yang sedia ada dinaiktaraf kepada 3D yang dikenali sebagai Virtual Hajj. Pengunjung berpeluang merasai pengalaman virtual haji/ jemaah haji secara lebih teliti.

Berikut adalah alamat Taman Tamadun Islam :

Taman Tamadun Islam

Pulau Wan Man

Losong Panglima Perang

21000 Kuala Terengganu

Terengganu

Pelbagai pengangkutan awam disediakan seperti teksi dan juga bas bandaraya. Pelawat juga boleh menggunakan bot penambang dari jeti Shahbandar ke jeti Tok Ku Paloh, yang terdapat di taman itu.

Harga tiket :

Dewasa - Rm 15.00

(13 tahun- 59 tahun)

+ Beserta pasport dan baucer makan bernilai Rm 3.00

Kanak-kanak- Rm 8.00

(7 tahun - 12 tahun)

+ Beserta pasport

percuma untuk kanak2 berumur 6 tahun ke bawah

Warga Emas - Rm 8.00

(60 tahun keatas)

+ Beserta pasport

TTI turut perkenalkan TTI Privilege Card kepada pengunjung. Keterangan lanjut, hubungi talian 09-627 8888. Faks: 09-630 9020. Boleh juga hubungi Pejabat Tourism Malaysia Terengganu di talian : 09-622 1433 / 1893.

sewa basikal = RM5

Tram - Dewasa / Kanak2 = Rm 3.00

Kanak2 kurang 7 thn = percuma

Buggy - 3 penumpang = Rm 35.00 (1 jam)

5 penumpang = Rm 45.00 (1 jam)

7 penumpang = Rm 45.00 (1 jam)

10 penumpang = Rm 70.00 (1 jam)

Taman Monumen ini dibuka dari pukul 9 pagi sehingga pukul 6 petang.

p/s : punyelah lama terperam entri, at last berjaya juga post ari ni...apelagi....jom cuti2 malaysia lah kalau nk bercuti ke dalam negara kan???

Related Articles :

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


Anwar persoal kos Lebuhraya <b>Jabor</b> RM5 bilion - KeadilanDaily <b>...</b>

Posted: 02 Nov 2011 03:54 AM PDT

KUALA LUMPUR 2 Nov: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempersoalkan pembinaan Lebuhraya Jabor di Kemaman, Terengganu yang menelan kos tinggi sehingga melebihi RM2 bilion daripada kos asal.

Anwar berkata, kos asal pembinaan lebuhraya yang termasuk dalam projek Lebuhraya Pantai Timur (LPT) itu hanya bernilai RM3 bilion, tetapi kini  menjadi RM5 bilion.

Menurut beliau, perkara itu tidak sepatut berlaku kerana ia melibatkan wang rakyat yang sepatutnya digunakan dengan cara yang betul.

"Siapakah yang bertanggungjawab dalam hal ini. Kenapa kejadian ini berlaku? Ini merupakan kelemahan JKR dan kementerian terbabit perlu bertanggungjawab dalam hal ini," katanya ketika berucap pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Katanya, projek tersebut yang dibina sejak 2007  dan sepatutnya siap tahun lalu, sehingga kini masih gagal disiapkan.

Ia katanya, belum lagi mengambil kira persoalan tol dan syarikat pemegang konsesi.

"Sehingga sekarang, kita masih belum tahu siapakah yang akan mengendalikan tol dan siapakah yang akan memegang konsesinya," katanya yang juga Ketua Umum KEADILAN.

Selain itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh turut mempersoalkan projek membina jambatan di atas daratan di Kemaman, Terengganu dengan kos RM174 juta yang melebihi RM70 juta dari harga sebenar.

"Ini merupakan satu projek pelik Umno BN yang membina jambatan di daratan dan dan kosnya pula amat tinggi serta melebihi kos sebenar," katanya, lapor Harakah Daily

Beliau turut membidas sikap para pemimpin Umno yang lebih mementingkan diri daripada memikirkan derita rakyat dengan membuat cadangan untuk menaikkan elaun wakil-wakil rakyat.

Sehingga kini, katanya, kemiskinan tegar di kalangan rakyat masih belum diatasi, tetapi para pemimpin Umno sanggup membuat cadangan untuk menaikkan elaun wakil-wakil rakyat tanpa memikirkan derita rakyat.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=22541

13 di pulau bidong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau bidong - Google Blog Search


sabahkini.net: IMM13, WARGANEGARA SONGSANG II (EPISOD IV)

Posted: 24 Mar 2012 10:49 PM PDT

EPISOD I

EPISOD II

EPISOD III

Oleh : MUTALIB M.D

PATRICK turut mendedahkan tindakan Kerajaan Persekutuan memberi taraf penduduk tetap kepada pemegang IMM 13 adalah 'haram' dan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan dan menggesa Rosnah tidak menutup mata atau berpura-pura tidak mengetahui kegiatan subversif berkenaan.

Tambah Patrick lagi, beliau hairan kerana ramai penghuni pusat haram ini diturunkan sebagai Pengundi 'Hantu' pada setiap pilihan raya, tetapi dalam masa yang sama mereka adalah pendatang asing tanpa izin.

"Kerajaan patut siasat bagaimana mereka boleh mengundi jika mereka tidak mempunyai kad pengenalan atau mungkinkah mereka ini pengundi untuk disewa?" tanya Patrick dengan penuh kesal.

Kerajaan digesa menutup segera penempatan pelarian Filipina di Kinarut dekat sini bagi membendung masalah sosial dan kegiatan jenayah yang semakin tidak terkawal di kawasan berkenaan.

Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Kawang, Datuk Ghulam Haidar Khan Bahadar berkata, pada masa ini masalah di penempatan yang dibuka oleh Suruhanjaya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Untuk Pelarian (UNHCR) itu seperti tiada penghujungnya.

RASUAH.....Pemimpin BN ini begitu prihatin dengan kanak-kanak warga IMM13 dan mengabaikan anak-anak jati Sabah. Adakah ini permulaan budaya rasuah?

Menurutnya, status pelarian yang menggunakan dokumen IMM 13 perlu diselesaikan dengan Kerajaan Filipina.

Walaupun Malaysia sehingga hari ini bukan salah satu daripada 145 negara yang menandatangani Protokol 1967 UNHCR, namun atas dasar simpati kita menjadi hos kepada kumpulan pelarian dari Filipina sejak daripada tahun 1970-an lagi.

"Tidak ada salahnya kemurahan hati kita ini, namun ia menjadi masalah apabila lokasi-lokasi penempatan ini menjadi sarang kepada gejala sosial terutama dadah dan jenayah yang berkaitan dengannya," kata beliau semasa membahaskan Bajet Negeri Sabah 2007 pada sidang Dewan Undangan Negeri.

Tegas Ghulam, kewujudan beberapa pusat ilmu seperti Maktab Rendah Sains Mara, Institut Kemahiran Belia Negara dan Pusat Latihan Polis di kawasan itu juga tercemar dengan penempatan pelarian tersebut.

BUMIPUTERA.....Beruntungnya Pelarian Filipina ini kerana ditempatkan di Tanah Simpanan Bumiputera sedangkan Anak Jati Sabah terpaksa bersetinggan.

"Saya mencadangkan, jika UNHCR bersikap lepas tangan, adalah menjadi tanggungjawab Malaysia mengumpulkan data terbaru mengenai status pelarian di kawasan tersebut. Kemudian, kita kena menentukan sama ada mereka ini pelarian politik atau pelarian ekonomi supaya tindakan sewajar dapat ditentukan. Kerajaan juga perlu membuat penilaian sama ada masih wujud situasi tekanan politik di Filipina sehingga mereka terus memerlukan status pelarian politik di sini," kata Ghulam.

Jika pelarian itu berstatus pelarian ekonomi, maka kata Ghulam, langkah paling sesuai ialah menukarkan dokumen pengenalan mereka kepada status pendatang asing dan tertakluk kepada peraturan Imigresen sedia ada.

Bagaimanapun Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohammad Nazri Abdul Aziz berkata, kewujudan enam buah skim penempatan pelarian Filipina, di Sabah dan kehadiran pelarian Islam Filipina yang tinggal di situ tidak akan membawa atau menjadi punca kepada masalah sosial, ekonomi dan politik.

Ketika menjawab soalan Datuk Wilfred Madius Tangau [Barisan Nasional (BN)- Tuaran] pada persidangan Dewan Rakyat 2007, Nazri berkata, enam buah skim penempatan pelarian Filipina di Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan itu diwujudkan atas inisiatif UNHCR yang bertanggungjawab membantu kumpulan Filipina yang melarikan diri daripada peperangan di Selatan Filipina.

UNHCR kemudiannya menyerahkan enam buah pusat itu kepada pentadbiran Kerajaan Negeri Sabah dan selepas menyedari yang masalah pelarian di Sabah itu bukan sahaja melibatkan isu sosial, tetapi juga keselamatan negara, maka Kerajaan Pusat melalui Pasukan Petugas Khas Persekutuan (PPKP) mengambil ahli tanggungjawab untuk memantau pusat penempatan tersebut.

Madius berkata, masa hadapan 61,000 pemegang dokumen IMM 13 dan kewujudan enam buah skim penempatan pelarian di Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan itu perlu diselesaikan segera kerana ia menjadi punca kepada pelbagai masalah sosial, ekonomi dan politik di Sabah sejak 30 tahun yang lalu.

Kata Madius lagi, sehingga sekarang belum ada langkah positif diambil dan semakin sukar kerana terdapat ramai PATI serta sejumlah besar kanak-kanak tanpa Negara.

Menurut Madius, pelarian ini ditempatkan di bawah pengawasan UNHCR sehingga 1986 dan selepas itu mereka diberi pengecualian dan tertakluk kepada Akta Pasport 1966 dan diberi dokumen IMM 13 yang perlu diperbaharui setiap tahun dengan bayaran RM 90 seorang.

Para pelarian ini juga bekerja, bersekolah dan juga menikmati setiap kemudahan asas sosial dan kesihatan, namun kemudahan skim penempatan mereka amat buruk.

BANCI.....Jika mereka sudah mendapat Taraf Penduduk Tetap (IMM13) kerana masih dipantau oleh Pasukan Petugas Khas Persekutuan? Kertas banci ini dilekatkan di dinding rumah pelarian sekalipun mereka sudah memiliki MyPR dan MyKad. Apa agenda Task Force sebenarnya?

Madius kesal kerana Kerajaan sering memberi jawapan yang sama bahawa pelarian ini akan terus berada di Sabah selagi perjanjian damai masih belum dicapai di Selatan Filipina.

"Rakyat sebenarnya mula mempersoalkan jawapan daripada Kerajaan. Ini kerana, pentadbiran Manila telah menandatangani perjanjian damai di Mindanao dan perang saudara di Filipina sesudah lama berakhir," kata Madius yang menyifatkan penandatanganan perjanjian damai antara Kerajaan Filipina dan MILF membuktikan keadaan di Selatan telah selamat.

"Satu lagi isu yang menyukarkan adalah jumlah sebenar mereka yang memegang IMM 13. Ada kata 57,000 tapi kemudian jadi 61,000 dan juga kata 18,000 sahaja pemegang IMM 13. Jadi mana satu yang betul," ujar Madius lagi.

Tegas Madius lagi, langkah yang diambil Kerajaan sehingga kini gagal menunjukkan keberkesanan yang diharapkan dan beliau bimbang Malaysia akan menghadapi masalah besar jika perkara ini tidak ditangani secara sistematik kerana negara akan menjadi tumpuan utama pendatang tanpa izin dari negara jiran.

"Jika kita tidak berhati-hati, Sabah mungkin akan menjadi tempat perbalahan kaum. Kehadiran masyarakat pelarian itu yang bergerak bebas menggunakan dokumen IMM13 ditambah pula dengan kehadiran ramai pendatang tanpa izin mungkin boleh menjadi pencetus kepada rusuhan kaum," kata Madius lagi yang runsing dengan kes pemalsuan dokumen IMM 13 dan kad pengenalan yang semakin tidak terkawal.

"Bayangkan sahaja jika keadaan itu dieksploitasi kumpulan militan seperti Jemaah Islamiyah (JI) dan Abu Sayyaf untuk mendapatkan kewarganegaraan Malaysia? Kerajaan masih berdegil dalam membela IMM 13 itu yang mudah dipalsukan walaupun telah beberapa kali diberi amaran di Dewan Rakyat ini," kata Madius dengan nada kesal.

Madius turut mempersoalkan dasar Kerajaan mengenai pengendalian pelarian di negara ini terutama ketika memberi IMM 13 kepada pelarian Vietnam, mereka dipagar dan dikurung di Pulau Bidong sebelum dihantar ke negara ketiga.

VIETNAM… Layanan Double Standard terhadap Pelarian Vietnam di Pulau Bidong seolah-olah meletakkan nama baik Malaysia dalam lubang 'jamban' Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

"Sekarang pelarian dari Myanmar dan Acheh tidak diberi dokumen IMM 13. Apakah kriteria bagi pengeluaran dokumen IMM 13 dan kenapakah masyarakat pelarian seperti Rohingya dan Acheh di Semenanjung tidak diberi layanan sama dengan pelarian Filipina di Sabah?"

Tegas Madius lagi, apabila Kerajaan Malaysia enggan menandatangani perjanjian dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai pelarian, kerajaan telah mempunyai dasar jelas berhubung perkara ini, iaitu tidak menerima mana-mana pelarian di negara ini.

"Dengan pendirian ini, atas dasar apakah warga Filipina dari Mindanao masih diberi status pelarian selepas 30 tahun tinggal di Malaysia? Apakah ada sebarang perbezaan dasar Imigresen di Semenanjung dan Sabah? Kenapa perbezaan yang amat ketara ini wujud?," tanya Madius yang mempersoalkan tidak wajar menggunakan wang rakyat untuk mengurus pelarian di Sabah ini.

BONGKAR… Madius sedang tekun membaca buku Hikayat Raja Sabah untuk membongkar rahsia di sebalik sejarah yang tidak tertulis di premis saya yang menempatkan Harta Karun Sri Maharaja Gabag. Sayang sekali khidmat Tangau sebagai Ahli Parlimen tidak disambung. Mungkin kerana terlalu lantang memperjuangkan hak rakyat Sabah?.

Madius kesal kerana sehingga 1986, UNHCR telah membelanjakan sekurang-kurangnya RM 12 juta untuk mengurus pelarian Filipina di Sabah.

Selepas UNHCR berhenti daripada memantau pelarian ini, Madius kesal kerana pembayar cukai terpaksa menanggung perbelanjaan yang amat besar termasuk kos pentadbiran, kos pendakwaan dan kos tadbir mahkamah bagi mengendalikan kes jenayah serta kos mengawal dan memantau keselamatan di Sabah.

"ini belum termasuk kos rawatan yang tinggi di hospital di seluruh Sabah dan faktor ancaman keselamatan kerana pemegang IMM 13 bebas keluar-masuk ke negara ini," katanya.

Sehubungan itu, Madius menggesa kerajaan menyelesaikan masalah pelarian Filipina di Sabah dengan meminta Kerajaan Filipina mengeluarkan pasport antarabangsa kepada 61,000 pelarian Filipina dan dengan itu Kerajaan Malaysia tidak perlu mengeluarkan dokumen IMM 13.

Madius turut menggesa agar Kerajaaan Persekutuan menutup sementara penempatan pelarian Filipina sebagai langkah menghapuskan sama sekali reputasinya sebagai pusat pengedaran dadah berbahaya.

"Kita juga berharap Kerajaan Persekutuan mengadakan perundingan dengan Kerajaan Filipina untuk menggantikan IMM 13 sedia ada dengan kad baru lengkap dengan ciri-ciri keselamatan yang sukar dipalsukan," ujar Madius yang turut mendesak agar mereka dikenakan peraturan permit kerja, sama seperti pekerja asing yang lain.

Kata Madius, Kerajaan tidak lagi boleh memandang ringan perkara ini dan berharap masalah pelarian Filipina di Sabah akan diatasi dengan sendirinya.

Madius turut mencadangkan agar Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, berkaitan penguatkuasaan untuk pendatang tanpa izin, mengkaji status pelarian Filipina yang jumlahnya dikatakan seramai 65,000 orang di Sabah kerana dikhabarkan kerajaan akan memberi status PENDUDUK TETAP kepada pemegang IMM 13.

Senario ini mengangkat martabat pelarian atau pemegang IMM 13 mengatasi Perlembagaan dan menghina Yang Dipertuan Agung kerana pemegangnya:

"…dikecualikan daripada peruntukan Akta Imigresen, tidak memerlukan pasport antarabangsa kerana pemegang kad IMM 13 ini adalah berstatus pelarian".

Sehubungan itu, Madius menggesa supaya kerajaan menarik balik status pelarian ini kerana tidak menguntungkan sesiapa, tidak menguntungkan negara kita, tidak menguntungkan pelarian ini yang sudah berada di negara kita lebih 30 tahun.

Anak-anak mereka tidak terdidik sehinggakan baru-baru ini di bandar raya Kota Kinabalu, seramai lebih 600 kanak-kanak yang berkeliaran di bandar raya Kota Kinabalu ditangkap. Sekarang kita tidak tahu di manakah diletakkan anak-anak ini. Diberi pendidikan kah, dimasukkan ke dalam penjarakah, di pusat serentikah, kita tidak tahu.

Madius turut kesal apabila Malaysia akan mempertimbangkan permintaan Filipina bagi menubuhkan sebuah sekolah di kem tahanan pendatang asing tanpa izin (PATI) di Sabah bagi membolehkan anak-anak pelarian negara itu mendapatkan pelajaran.

......Bersambung di Episod V

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved