ads

Sabtu, 28 Disember 2013

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


Bedah Siasat Sahkan Pemilik Restoran <b>Di Paka</b> Mati Ditembak <b>...</b>

Posted: 14 Aug 2013 01:09 AM PDT

Kes pembunuhan Pengusaha Restoran Nasi Kukus Paka semalam menjadi buah mulut penduduk tempatan apabila ada pihak yang mengatakan mangsa mati ditikam.

Persoalan tersebut timbul apabila isteri mangsa, Nor Zuedawati Umar, 25, tidak mendengar sebarang bunyi tembakan.

Namun, persoalan tersebut terjawab apabila hasil bedah siasat oleh Hospital Sultanah Nurzahirah mendapati dua butir peluru ditemui di dada dan bahu kiri mangsa.

Mayat Mohamad Lutpi Mansor, 50, ditemui dalam keadaan tertiarap dan berlumuran darah dihadapan restorannya lebih kurang jam 7.30 pagi.

Gara-gara mahu menyelamatkan wang hasil jualan perniagaannya, seorang pengusaha restoran maut ditembak dalam satu kejadian samun di Dungun, Terengganu.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah IPK Terengganu, ACP K. Manoharan pihaknya tidak menolak kemungkinan kejadian itu bermotifkan samun.

Ini kerana kenderaan mangsa model Toyota Hilux dan beg duitnya dilaporkan hilang.

"Memang motif serangan ini adalah untuk samun kereta dan duit yang hasil jualan mangsa.

"Namun ini masih lagi siasatan awal dan pihak polis akan menjalankan siasatan dengan lebih terperinci dengan melihat sudut-sudut motif lain juga," jelas Manoharan dalam satu sidang media di IPK Terengganu semalam.

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Incoming search terms:

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di gong kedak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Dec 2013 07:06 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di gong kedak</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Nov 2013 07:34 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di gong kedak</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Nov 2013 07:29 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

fyra punye belog: <b>Di</b> Mess Perwira, PU <b>Gong Kedak</b>

Posted: 18 Jul 2013 11:09 PM PDT

I suka berada di bilik bujang hubby di Mess Perwira, Pangkalan Udara Gong Kedak. Walaupun tak seselesa seperti rumah sewa kami di Kuantan, tapi i seronok berada di sini sebab berada di sisi suami. Beradalah di mana-mana pun asalkan di sisi dia. Bilik kecil yang dilengkapi perabot dan tandas menjadikan kami menjalani kehidupan yang sederhana berdua. Tapi tulah, i tak boleh nak masak sebab takda dapur. Kat sini pun takda masalah makanan sebab dalam Mess sendiri ada sediakan juadah tengahari dan malam (cuma antara rajin tak rajin nak ambil je). Sedap juga makanannya, i dah rasa. Kalau hubby tak posting ke sini, tak merasalah i berjalan ke negeri negeri belah sini.
 Kecik comel je biliknya

Sangat berinspirasi untuk mengupdate blog di sini 
 Waktu sahur selalunya grab je apa yang ada atas meja
Permandangan dari pintu belakang. Hubby parking kereta kat situ, selalu hubby lompat je penghadang tu (i pun sama lompat juga)
Since i ada sini, bilik hubby bersih kemas je sentiasa. Cuba kalau i tak ada? Ayam pun teringin tumpang bertelur agaknya. I tak suka sepah sepah (tapi kereta hubby, i suka sepahkan).
Kat sini makan best, jauh dari kesesakan, banyak pantai, jauh dari annoying people juga. Cuma part tak best i tak boleh nak masak je. 
Nanti balik Kuantan, kite masak sedap sedap untuk sayang, ya? 

fyra punye belog: Cerita <b>di</b> PU <b>Gong Kedak</b>

Posted: 25 Jun 2013 07:46 AM PDT

Since kita dah ada rumah berdua sendiri di Kuantan, i dengan hubby plan nak bawa balik barang barang kat bilik hubby di Pangkalan Udara Gong Kedak ke rumah sewa kami. Sampai sampai bilik bujang hubby, i terus beristighfar. Macam kapal karam wa cakap luuu (silap tak snap gambar). By the time dah pukul 1 pagi lebih, i pun tak larat nak terus kemas (walau dalam hati meronta ronta nak kemas), hubby pun suruh tidur dulu kemas esok je.

Bangun pagi, tanpa mandi terlebih dulu i start kemas. Mula mula kepala jammed kot nak kemas mana dulu. Meja, almari baju, toilet lagi, lantai dah sah sah berselerak. Pagi tu juga hubby dah kena keluar kerja sebab dia Duty Officer on that day (pergi handover tugas je pastu boleh balik semula)

Masa hubby ada, satu satu i tanya dia baju mana yang nak bawa balik, mana yang nak tinggal, mana yang nak bawa pergi Sabah, mana yang nak buang. Dan masa kemas kemas tu i jumpa satu box. I buka.

I jumpa balik surat surat dan kad kad yang i beri pada dia since mula mula bercinta dulu. Masa dia di Kolej Tentera Udara lagi. Masa tu beliau di Kedah, i di KL, so semua ni i pos (since pertengahan 2009). Semua ni pun i bawa balik, i nak simpan baik baik.


Masa tu i sweet sangat. I bagi satu balang kaca, i taruk 70 biji bintang. I suruh dia buka satu bintang sehari. Tapi sekarang bila i tanya balik betul ke masa tu dia buka satu bijik sehari, dia jawab, sehari 3-4 biji (cehhh) Tak menyabor betul. Hehe. Ye, dalam bintang tu i tulis kata kata cinta. Tapi balang tu dah pecah. Dia siap simpan serpihan kaca tu yang tak tahan tu. Time tu jugak kaca kaca tu i buang. Terluka jari kang camne? 



I cuba kemas pantas pantas. Dengan harapan, hubby balik tu bilik dah berseri seri. Terbersin bersin i sebab habuk. Mana yang nak bawa ke Kuantan, i taruk setempat. At last, masa balik Kuantan, bonet dengan seat belakang full house! Lega i tengok bilik hubby dah kemas dan teratur. Malam hubby bawa i makan sate kat Jerteh. Sedap dan murah, lima puluh sen je secucuk.
Ni lah pegawai bertugas tu. Kena pakai benda alah ni kat lengan. Duty officer bertugas 24jam. Boleh keluar keluar tapi takleh la gi jauh jauh. Sekitar bandar je boleh la.
Yang di bawah ni i beri masa birthday dia ke 26 (last year). Pun i pos juga! Alah, tempah kat Central Market je. Benda ni pun i bawa balik Kuantan (risau pecah lagi)
Sampai Kuantan, kita habiskan masa bersama sebelum kena berpisah sementara. part menjauh hurmm tak best. Tak best tak best pun i relakan jua.
Pekena aiskrim Mekdi kat Teluk Cempedak

I dont think i could ever love anyone as much as i love my husband.

pas kempen undi <b>di</b> masjid dan pengkalan tudm <b>gong kedak</b>

Posted: 19 Jul 2013 11:14 AM PDT


Selepas solat jumaat PAS tetap jadikan masjid TUDM Gong Kadik tempat berkempen bermula didalam masjid untuk menarik dan merayu Undi terhadap pengundi tentera yqng akan mengundi pada hari ini sebagai pengundi awal. Petugas dari luar lak tu yang sibawak dari kelantan dan selangor Bukan setakat itu macam biasaler turut memegang poster semacam beruk menjaja kepada anggota yang lalu disitu. Mesireka.bermula dari berjemaah di Masjid dan kemudianya menjaja poster meraih undi ditepi jalan.masuk pintu TUDM. Pelik jugak kerana sebelum ini mereka juga menafikan hak mengundi anggota tentera sebelum ini bila dalam BERSIH yang mahukan undi pos diharamkan dan menuduh undi anggota tentera sebagai penipuan BN sebelum ini
Bagaimana pun sebaik selepas solat jumaat semua anggota yamg berjemaah dimasjid terus beredar meninggalkan masjid yang hanya dipenuhi penyokong atau petugas PAS dari luar yang juga sebagai penyokong kuat PAS. korang tengoklah sapa.yang dalqm gambar nie. Malangnya  anggota TUDM lansung tak beri respon....

ol

pas kempen undi <b>di</b> masjid dan pengkalan tudm <b>gong kedak</b>

Posted: 19 Jul 2013 11:14 AM PDT


Selepas solat jumaat PAS tetap jadikan masjid TUDM Gong Kadik tempat berkempen bermula didalam masjid untuk menarik dan merayu Undi terhadap pengundi tentera yqng akan mengundi pada hari ini sebagai pengundi awal. Petugas dari luar lak tu yang sibawak dari kelantan dan selangor Bukan setakat itu macam biasaler turut memegang poster semacam beruk menjaja kepada anggota yang lalu disitu. Mesireka.bermula dari berjemaah di Masjid dan kemudianya menjaja poster meraih undi ditepi jalan.masuk pintu TUDM. Pelik jugak kerana sebelum ini mereka juga menafikan hak mengundi anggota tentera sebelum ini bila dalam BERSIH yang mahukan undi pos diharamkan dan menuduh undi anggota tentera sebagai penipuan BN sebelum ini



Bagaimana pun sebaik selepas solat jumaat semua anggota yamg berjemaah dimasjid terus beredar meninggalkan masjid yang hanya dipenuhi penyokong atau petugas PAS dari luar yang juga sebagai penyokong kuat PAS. korang tengoklah sapa.yang dalqm gambar nie. Malangnya  anggota TUDM lansung tak beri respon....

ol

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Empat Maut Dalam Nahas <b>Di Hulu Terengganu</b> | Terengganu Today

Posted: 05 Oct 2013 06:15 PM PDT

Empat orang termasuk sepasang suami isteri maut dalam nahas membabitkan dua buah kereta di Kampung Baru Ajil, Bukit Apit, hari ini.

Kejadian 4.49 petang di Km 2 Jalan Pengkalan Berangan-Marang itu menyebabkan Abdullah Mamat, 54, yang memandu Proton Saga dan isterinya Che Mah Awang, 44, serta pemandu Proton Wira, Jusoh Ibrahim, 39, maut di tempat kejadian.

Seorang lagi mangsa yang juga kakak angkat Che Mah, Mek Kenanga Bakar, 50, meninggal dunia kira-kira dua jam kemudian di Hospital Hulu Terengganu, kata Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu Deputi Supritendan Ismail Muslim ketika dihubungi Bernama.

Dua lagi yang maut ialah Jusoh Ibrahim dan Mek Kenanga Bakar. Mek Kenanga merupakan kakak angkat Che Mah.

Dua lagi yang maut ialah Jusoh Ibrahim dan Mek Kenanga Bakar. Mek Kenanga merupakan kakak angkat Che Mah.

Katanya nahas berlaku apabila kereta Proton Wira yang menghala ke Kuala Berang itu memasuki laluan bertentangan dan bertembung dengan Proton Saga terbabit.

Sementara itu anak Mek Kenanga, Raja Mohamad Tarmizam Raja Muda, 18, berkata kejadian berlaku ketika ibunya dalam perjalanan melawatnya di Kem Program Latihan Khidmat Negara Cador, Marang.

"Saya tunggu mereka sampai pukul 6.30 petang namun ibu dan pakcik tidak juga tiba, sebelum saya dimaklumkan mengenai berita kemalangan itu," katanya ketika ditemui pemberita di hospital berkenaan.

"Semalam saya telefon mak minta dia datang namun mak cakap tak nak datang tapi saya tetap pujuk suruh dia datang," kata anak ketujuh daripada lapan beradik itu lagi.

Sementara itu isteri Jusoh, Siti Zabedah Muda, 38, berkata suaminya bekerja di Marang dan berulang-alik setiap hari ke Ajil.

"Saya bercadang berhenti kerja hujung bulan ini untuk mengikut arwah di Marang, tapi sudah takdir ini berlaku," katanya.

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Banjir terburuk pernah berlaku <b>di Terengganu</b> | <b>Terengganu</b> Today

Posted: 10 Dec 2013 04:32 PM PST

Tanah runtuh di Taman Kirana Kuala Berang.

Banjir di Terengganu kali ini sememangnya memberi 'mimpi buruk' buat sebahagian daripada rakyat negeri ini.

Dilihat sebagai banjir paling buruk yang melanda negeri ini dengan pelbagai insiden kerosakan demi kerosakan berlaku, termasuk hujan luar biasa yang terjadi 100 tahun sekali di Kemaman, ia nyata memberi kesan yang cukup besar.

Malah, banjir kali ini turut menyebabkan daerah Kemaman lumpuh buat seketika, sehingga bekalan makanan terputus serta berlaku kejadian di luar jangkaan.

Ekoran bencana itu, Jambatan Sungai Limbong, Chukai, runtuh manakala kepala Jambatan Kuala Kejir, Hulu Terengganu hampir putus dan terpaksa ditutup kepada semua kenderaan.

Selain itu ratusan kenderaan rosak akibat ditenggelami air, premis, gerai dan rumah pula rosak teruk menyebabkan penduduk menanggung kerugian yang bukan sedikit.

Terbaru, dalam kejadian hujan lebat semalam, lima daerah dinaiki air dengan hanya Besut dan Kuala Terengganu bebas daripada banjir.

Jalan di Taman Kirana, Kuala Berang turut rosak akibat mendapan dan terpaksa ditutup kepada semua jenis kenderaan, semalam.

Sehingga jam 7 petang semalam, portal banjir negeri Terengganu mencatatkan seramai 14,320 mangsa ditempatkan di 71 pusat pemindahan melibatkan lima daerah, Kemaman, Dungun, Marang, Hulu Terengganu dan Setiu.

Angka itu menunjukkan, jumlah mangsa banjir di Terengganu sedikit menurun berbanding kelmarin, seramai 14,609 mangsa, walaupun hujan lebat melanda negeri itu, semalam.

Kemaman dan Marang turut mencatatkan penurunan jumlah mangsa banjir, masing-masing 10,894 mangsa di 31 pusat pemindahan dan 2,487 mangsa di dua pusat pemindahan.

Keadaan banjir di hadapan Sekolah Kebangsaan Tengkawang, Hulu Terengganu semalam.

Manakala Dungun pula mencatatkan hampir 50 peratus peningkatan mangsa berbanding semalam yang hanya 1,251 orang, menjadikan 2,502 mangsa daripada 650 keluarga di 16 pusat pemindahan.

Hulu Terengganu pula mengalami banjir gelombang kedua apabila mangsa terakhir dibenarkan pulang Ahad lalu, kembali diarahkan berpindah apabila air naik mendadak.

Seramai 790 mangsa ditempatkan di 20 pusat pemindahan di Hulu Terengganu manakala Setiu mencatatkan sejumlah 113 mangsa daripada 33 keluarga dipindahkan di dua pusat pemindahan.

Sementara itu, dua sungai berada pada paras berbahaya iaitu Sungai Dungun di Kuala Jengai dan Sungai Telemong di Kuala Ping.

Sembilan lagi sungai dicatatkan pada paras berjaga-jaga, (Kemaman) – Sungai Tebak di Jambatan Tebak, (Dungun) – Sungai Dungun di Jambatan Jerangau, (Marang) – Sungai Marang di Jambatan Pengkalan Berangan, (Hulu Terengganu) – Sungai Berang di Kampung Menerong, (Setiu) – Sungai Setiu di Kampung Besut, Sungai Setiu di Jambatan Permaisuri dan Sungai Nerus di Kampung Langkap, (Besut) – Sungai Besut di Jambatan Keruak dan Sungai Besut di Kampung La.-sh

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

13 di kijal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kijal - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Dec 2013 03:41 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Nov 2013 03:48 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Nov 2013 03:45 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SANTAI <b>DI</b> PADANG GOLF.....AWANA <b>KIJAL</b>... - SeKaDaR <b>...</b>

Posted: 22 Aug 2013 07:00 PM PDT

baru ni gi bersantai kat awana kijal..
hahahha..meeting lah sangat kan..
tengah syok menghayati keindahan...
'ta..bile nak masuk keje'..
'in shaa allah...bulan depan bos...'
tengah berkira2 ni nak ambik port mana..
main yang 50 lubang je lah..
jangan main lubang hidung sudah lah..
standby dengan bola golf..
ambik feel nak pegang kayu golf...
kita lupalah  kayu golf kita dah patah lah....
xpe lah posing je kat padang golf...

Jawatan Kosong Kemaman: Pekerja diperlukan (kontrak) - Projek <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 31 Oct 2013 11:52 PM PDT

Just Blasting and Painting!
  • Work Leader 
  • QC Inspector 
  • Blaster Painter 
  • Helper 
  • Fire Watcher 
  • Potman 

Diperlukan segera. 
Projek di GPP4, Paka,Terengganu. 
Email SazniFarlina.Aziz@deleum.com  bagi sesiapa yang berminat. Terima kasih

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Dec 2013 03:15 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Nov 2013 03:33 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Design Bilik - Deluxe Suite <b>di</b> Awana <b>Kijal</b>, Terengganu - Embracing <b>...</b>

Posted: 11 Sep 2013 08:18 PM PDT

Akhir bulan Julai lepas saya kena ke offshore sbb tiba2 ada kerja, dan terpaksa menginap di Awana Kijal sebelum bertolak esok pagi. Sebab last minute, hanya ada bilik Deluxe Suite, harga corporate rate ialah RM 550 including sahur (bln puasa time tu). Selalunya bilik yg kami dapat harga dalam RM 250 je.

Besarnya bilik dia, ada dua adjoining rooms.. Bosan duduk sorang2! Teringat masa kami dapat free bilik kat Palace of Golden Horses, konsep bilik nya macam ni jugak.

Jom tengok konsep bilik dia..



Nampsk macam furnishing lama, terutamanya langsir dia.. Tak suka langsir style berat camni tapi hotel takpe la..

Headboard katil style tak minat jugak .. :P



Ni adalah bilik yang lagi satu. Ada sofa, tv (ada dua tv, satu lg dalam bilik tidur), ada meja makan dan bilik air. Memang boleh jadi tempat tidur jugak sini kann..
Saya suka mirror belakang sofa tu.. Perasan tak ada full length mirror belakang sofa tu.. :)

Bahagian tv.



Ni toilet dalam bilik ruang tamu tu. Kecik dan susah sket nak ambil gmbr.


Yang ni pulak bilik air dalam bedroom. Macam biasa kemasan dia mmg style Awana Kijal. Sink besar granite style camni menjadi idaman utk bilik air nanti...hmmmm...

Ada cermin kaca to separate toilet dgn bilik air lain. Mungkin taknak basah kot. Cakap pasal basah, byk kali dah cakap dgn Hubby, I want a dry toilet.. Kena usahakan dan mungkin idea partition di toilet bowl dan bina shower box will help to create a dry toilet. Berangan je la dulu kan.

Sink. Haritu di expo Perfect Livin kami tengok banyak design tap, contohnya design tap dari brand Grohe and kebanyakannya ada valve yang let us choose air panas atau sejuk. To me that's overkill, i.e. tak perlu pun beli design camtu, kita bukan guna air panas. Tap2 dia cantik2 tapi mostly macam tu.

Tu sahaja laporan hotel yang pernah dan selalu dilawati iaitu Awana Kijal.



If you like this post or think it is useful, consider hitting the +1 button below, or Share :) Terima kasihhh

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Dec 2013 03:04 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kijal</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Nov 2013 03:19 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SANTAI <b>DI</b> PADANG GOLF.....AWANA <b>KIJAL</b>... - SeKaDaR <b>...</b>

Posted: 22 Aug 2013 07:00 PM PDT

baru ni gi bersantai kat awana kijal..
hahahha..meeting lah sangat kan..
tengah syok menghayati keindahan...
'ta..bile nak masuk keje'..
'in shaa allah...bulan depan bos...'
tengah berkira2 ni nak ambik port mana..
main yang 50 lubang je lah..
jangan main lubang hidung sudah lah..
standby dengan bola golf..
ambik feel nak pegang kayu golf...
kita lupalah  kayu golf kita dah patah lah....
xpe lah posing je kat padang golf...

onde-onde, bengka, laksa kuah putih, lemang ala <b>kijal</b> <b>...</b> - teganuki ta

Posted: 25 Dec 2013 08:26 PM PST


"ORANG MELAYU TERENGGANU DI KEPULAUAN NATUNA"
Bahagian Kedua. 

Oleh: Ruslan Abdul Rahman 


Kuih onde-onde juga merupakan makanan kegemaran penduduk kepulauan Natuna dan onde-onde juga terdapat di Terengganu. Begitu juga dengan laksa yang disebut disana sebagai 'Lakse Kuah'.
 Ia tidak lain dan tidak bukan sepertimana laksa kuah santan putih sepertilah yang popular di Terengganu, cuma laksanya diperbuat dari tepung sagu, bukannya gandum atau beras.                         




                              Pedek seumpama budu Terengganu disediakan di Pulau Natuna

Satu lagi makanan popular sebagai lauk nasi di sana ialah 'Pedek' yang jika diperhatikan adunannya tidak ubahlah seperti' budu' di Terengganu.
 Ia diperbuat dari ikan bilis, dicampur garam dan asam keping yang kemudiannya di peram untuk beberapa ketika di dalam tong sebelum dimakan dengan nasi dan berbau sebagaimana budu Terengganu.


 Lain-lain yang terdapat di sana ialah kuih 'bengka' yang diperbuat dari ubi dan juga lemang sebagaimana lemang di Kijal Kemaman.
 Jadi jelaslah kepada kita bahawa benarlah sebahagian penduduk peribumi kepulauan Natuna di Lautan China Selatan itu adalah terdiri dari orang Terengganu zaman dahulu lagi.
 Dari sudut geographi memanglah kepulauan Natuna yang mempunyai gugusan 272 buah pulau kesemuanya terlalu dekat dengan Terengganu, bersetentang khususnya daerah Kemaman atau Chukai Kemaman atau bersempadan dengan Kuantan Pahang.
  Apatah lagi bahasa pertuturan mereka adalah bahasa Melayu dielek negeri Terengganu dan Islam pula adalah agama sebahagian besar penduduknya yang berjumlah 69, 000 orang.
  Oleh kerana kedudukannya terlalu dekat dengan Terengganu, seringkali nelayan Terengganu seperti dari Dungun dan Kemaman terbabas di perairan melepasi sempadan kerana pada masa kini Natuna di bawah hak kekuasaan kerajaan Indonesia.
 Tentu kita masih ingat dua tahun yang lalu misalnya, tiga orang nelayan dari Dungun, Adenan Said, 49, Saifullizan Hamzah, 29, dan Almi Awang, 43, ditahan TNI Angkatan Laut semasa menangkap ikan di sempadan perairan Malaysia-Indonesia pada pukul 9 pagi, 29 Sept lepas atas dakwaan memasuki perairan Indonesia.
 Sewaktu diwawancara wartawan, Almi berkata itu adalah kali pertama ditahan oleh pasukan tentera luar negara setelah 12 tahun menjadi sebagai nelayan.
  Bagaimanapun pengalaman tersebut tidak akan mematahkan semangat mereka dan akan turun kembali ke laut untuk menangkap ikan, katanya.
  Semasa ditahan mereka dilayan dengan baik oleh pihak tentera Indonesia, namun tidak dibenarkan membuat panggilan telefon, katanya.
  Menceritakan detik cemas ketika ditahan, Almi berkata mereka sedang mengangkat bubu apabila sebuah kapal tentera Indonesia menuju ke arah mereka.
  " Empat anggota tentera laut Indonesia menaiki bot kami lalu mengarahkan kami menuju ke Pulai Ranai, (berhampiran kepulauan Nadi dalam daerah Natuna), yang mengambil masa satu malam perjalanan," katanya.
  Almi berkata mereka kemudian ditahan di Kota Ranai, Natuna kerana didakwa memasuki perairan Indonesia.
     (bersambung di bahagian ketiga)



Bahagian Pertama (untuk yang belum membaca di bahagian pertama)- Pengarang

Orang Melayu Terengganu wujud di Kepulauan Natuna?

Makanan Terengganu seperti nasi dagang, kayu keramat dan pulut lempa juga dikatakan juga terdapat di sana.
Biarpun ia telah menjadi milik negara Indonesia, tetapi tetapi dari segi geographinya, ia terlalu dekat dengan Terengganu.
Mungkin bagi pekerja-pekerja cari-gali minyak Luar Pantai yang berpusat di Kerteh, mengetahui tentang kewujudan tempat atau pulau ini.
Kepulauan yang terletak dalam gugusan kepulauan yang berselerakan di Laut China Selatan, maka Natuna adalah di antaranya.
Ia terletak di laluan Semenanjung Malaysia (Terengganu) ke Malaysia Timur (Sabah/Sarawak).
Pengarah Muzium Negeri, Haji Mohd Yusof Abdullah mengesahkan tentang persamaan budaya Terengganu dan Natuna.
"Saya telah banyak dihubungi oleh kawan-kawan yang pernah ke sana dan menceritkan tentang persamaan orang Terengganu dan Natuna, khususnya dari segi makanan," katanya kepada Pengarang Teganukita.
















13 di bukit besi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di bukit besi - Google Blog Search


UMNO Online - 2014 Belia Di Dun <b>Bukit Besi</b> Terima Wang Dana <b>...</b>

Posted: 26 Dec 2013 09:12 AM PST

Kategori Berita Pilihan

2014 Belia Di Dun Bukit Besi Terima Wang Dana Bakti Remaja

DUNGUN, 26 Dis –  Lebih 2,000 belia di kawasan Dewan Undangan Negeri Bukit Besi hari ini menerima manfaat daripada Program Dana Bakti Remaja yang diberi oleh kerajaan Terengganu kepada golongan bujang berusia 21 hingga 40 tahun.

dana-program-kerajaan-negeri-terengganu-bakti-remaja

Masing-masing menerima wang tunai RM200 yang diserahkan oleh Anggota Dewan Undangan Negeri Bukit Besi Roslee Daud yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Usahawan, Koperasi dan Kepenggunaan Terengganu.

Bagi Mohd Aizat Zakaria, 26, dari Kampung Jengai, wang tersebut akan digunanya untuk meringankan beban keluarga selepas kediaman mereka terbabit dalam bencana banjir baru-baru ini.

"Saya mahu beli peralatan dapur rumah yang rosak," katanya yang turut memberitahu Bernama ini kali ketiga dia menerima dana itu.

Nik Aimuni Najiha Nik Adnan, 21, dari Kampung Jerangau Sungai pula bersyukur dengan sumbangan itu yang dapat dijadikan duit belanja semasa mencari pekerjaan selepas menamatkan pengajiannya bulan lepas.

Seorang lagi penerima Aishah Ahmad, 23, dari Bandar Al Muktafi Billah Shah, berkata dia bersyukur kerana negerinya diperintah oleh sebuah kerajaan yang prihatin akan nasib orang muda sepertinya.

"Bukan senang orang nak bagi kita duit percuma macam ni, mujur ada kerajaan yang baik dan prihatin terhadap remaja, dapatlah juga saya merasa duit dana ini," katanya.

Sementara itu Roslee berkata sebanyak 2,041 belia dari 26 buah kampung menerima wang berkenaan hari ini.

"RM200 ini memang bukan nilai yang besar untuk mereka yang bekerja dan mempunyai gaji yang besar, tetapi untuk golongan belia yang masih tidak mempunyai pekerjaan dan hanya bergantung pada ibu bapa ianya sangat cukup bernilai," katanya.

Beliau turut berharap penerima bantuan itu memanfaatkan sebaik-baiknya sumbangan berkenaan.-MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 27 December 2013 1:12 AM

13 di kuala besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala besut - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kuala besut</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Dec 2013 01:37 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

MeggiKetam Memang Popular <b>Di Kuala Besut</b> | Syira

Posted: 28 Aug 2013 08:40 AM PDT

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum..

MeggiKetam Memang Popular Di Kuala Besut. Hari ini sudah 8 bulan syira tinggal di Jerteh. Setiap kali berjalan-jalan ke Kuala Besut, syira nampak memang banyak kedai yang menaikkan menu Meggi Ketam. Syira hanya tersenyum. Ada juga orang jual Meggi. Ish Ish... Meggi kan murah je, masak kat rumah sudahlah... haha.. tapi hari ini syira sudah terkena. Termakan juga Meggi Ketam setelah lihat banyak blog yang update mengenai keenakkan Alemy Meggi Ketam Semerak


Perjalanan Cari Kedai Alemy Meggi Ketam Semerak

Urusniaga : Mulai jam 5.00petang hingga 2.00 pagi.
Tempahan hubungi : 012-0524657 dan 019-9584657
Datang awal untuk berbuka puasa, tempah dulu sebab bila baca katanya memang lama kena tunggu. Pelanggan pun ramai. Tapi ketika syira sampai, hanya ada 4 orang pelanggan sahaja. Tapi syira tetap tempah dulu dan datang semasa hampir maghrib.
Laici ais pilihan suami. Tidak berapa manis. Memang kena dengan tekaklah. Seperti biasa, fresh orange pilihan syira. Sedap. Air pun kaw dah...haha

Meggi Ketam syira. Fuh, memang puas hati. Tengok ketam pun sudah naik juling. Agak-agak berapalah harga sekuali ni. Makan dulu, harga kita fikir kemudian. haha.. Dalam hati risau juga kot-kot satu kuali ni mahunya Rm20.00, memang masaklah.. hahaha
Kasi close up sikit. Siapa yang terliur boleh masak sendiri kat rumah. Lagi jimat. Jimat sangat-sangat. Hehe.. Sesekali merasa masakan orang pun boleh juga. huhu

Tamak.... order satu kuali seorang.... jangan risau. Suami syira kuat makan , kalau syira tak habis, biasanya suami yang akan habiskannya...sayang sekali membazir. hehe

Untuk harga satu kuali meggie ketam ini ia dikira berdasarkan berat ketam yang ditimbang. Setiap hidangan ada dua ekor ketam. Ketam memang fresh, puas hati ngatoh ketam sahaja. Meggie tu kalau tak makan pun tak pe. hehe
Jangan terkejut, meggie ketam ini bukan sekadar ada meggie dan ketam, tapi turut ada telur ayam dan 2 ekor udang besar yang segar. Memang okeylah... Cuma pada syira, cara meggie di masak tidak kena dengan selera syira. Cerewet sangat. Sebenarnya syira memang tak berapa suka makan apa yang orang masak, suka makan yang diri sendiri masak je, tapi bila suami selalu amalkan sebulan sekali makan diluar, syira pun dapatlah biasakan diri sikit-sikit. huhu.
Habis licin. Sakit gigi akibat penat gongong ketam. Masa berjalan dengan pantas. Makan dengan cepat-cepat untuk solat Maghrib lak. Bila makan rushing kenikmatan tu lain sikit. Bila siap makan, tibalah masa untuk membayarnya, semuanya hanya Rm 37.00 termasuk air. Kiranya murah lah....

Tidaklah ramai pelanggan yang datang seperti yang dipaparkan di dalam blog-blog orang lain. Mungkin gaji belum masuk kot. hehe.. Ada 2 orang pelangcong mat salleh turut menikmati meggie ketam ni. Nampak macam mereka sedikit kekok. Tapi syira hanya hadiahkan senyuman kepada mereka.

Sekian sahaja kisah syira ketika kami menikmati MeggiKetam Memang Popular Di Kuala Besut . Tapi syira cakap sudah pada suami, sekali ni je dah, lepas ni tak nak datang dah  sebab tak kena dengan selera syira. hehe.
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved