ads

Ahad, 4 September 2011

13 di seberang takir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di seberang takir - Google Blog Search


YB Ahmad Razif Blog&#39;s: Majlis Berbuka Puasa DUN <b>Seberang Takir</b>

Posted: 22 Aug 2011 04:34 PM PDT







Pada 21 Ogos 2011 yang lalu, telah diadakan Majlis Berbuka Puasa dan Penyampaian Sumbangan Kepada Anak-Anak Yatim Peringkat DUN Seberang Takir 2011 bertempat di Padang Bola Kg. Baru, Seberang Takir.

PAS Ganti UMNO: Setiausaha JKKK DUN <b>Seberang Takir di</b> siasat <b>...</b>

Posted: 14 Jun 2011 12:00 AM PDT

Oleh Wartawan Buletin

KUALA TERENGGANU - Seorang Setiuasaha Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) DUN Seberang Takir dilaporkan sedang disiasat polis kerana disyakki mancabul seorang budak perempuan.


Sumber Buletinonline memberitahu, kejadian tersebut berlaku pada minggu lalu Isnin 6 Jun.

Budak perempuan berumur 9 tahun itu dilaporkan telah 'diperdaya' oleh Setiausaha JKKK terbabit ketika mahu membeli barang di kedainya.

Kes 'cabul' tersebut dilaporkan cuba ditutup dengan campur tangan pemimpin Umno setempat dari diketahui oleh pihak media dan orang ramai.

Isteri kepada Setiausaha JKKK terbabit juga dilaporkan memegang jawatan tinggi dalam Wanita Umno Seberang Takir

Justeru, sumber tersebut memberitahu, keluarga budak perempuan terbabit telah ditawarkan 'sejumlah wang' agar tidak meneruskan tindakan undang-undang.

Namun begitu, berita 'cabul' itu telah tersebar luas dibeberapa buah kampung dalam DUN Seberang Takir.

Pihak polis sehingga kini belum membuat sebarang kenyataan berkenaan kes tersebut.

Setiausaha JKKK DUN <b>Seberang Takir di</b> siasat polis?

Posted: 13 Jun 2011 07:58 PM PDT

KUALA TERENGGANU - Seorang Setiuasaha Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) DUN Seberang Takir dilaporkan sedang disiasat polis kerana disyakki mancabul seorang budak perempuan.

Sumber Buletinonline memberitahu, kejadian tersebut berlaku pada minggu lalu Isnin 6 Jun.

Budak perempuan berumur 9 tahun itu dilaporkan telah 'diperdaya' oleh Setiausaha JKKK terbabit ketika mahu membeli barang di kedainya.

Kes 'cabul' tersebut dilaporkan cuba ditutup dengan campur tangan pemimpin Umno setempat dari diketahui oleh pihak media dan orang ramai.

Isteri kepada Setiausaha JKKK terbabit juga dilaporkan memegang jawatan tinggi dalam Wanita Umno Seberang Takir

Justeru, sumber tersebut memberitahu, keluarga budak perempuan terbabit telah ditawarkan 'sejumlah wang' agar tidak meneruskan tindakan undang-undang.

Namun begitu, berita 'cabul' itu telah tersebar luas dibeberapa buah kampung dalam DUN Seberang Takir.

Pihak polis sehingga kini belum membuat sebarang kenyataan berkenaan kes tersebut.

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


Cikyuyu : Kamera . Vespa . Novel : KAPAT---------------> <b>Pulau Redang</b>

Posted: 17 Aug 2011 11:54 PM PDT



Selamat Petang wahai blogger , cerita lapuk banyak aku simpan . Kalau peram jadi masam , abes ? aku tak kesah masam manis gula sendawa jiwa . Aku nak taruk cerita di Pulau Redang last week . Haa? seminggu aku cerita dan seminggu aku simpan . Biaselah tuh , kalau laju aku cerita maknanya aku tak busy sangatlah kan. See? macam aku updated entry nie, kejadian minggu lepas. HAHA






Saat ketibaan aku di Taman Laut , Pulau Redang 





Apa lagi , pergi pulau redang time pose , haha
kejadahanya , semua wak muka seposen sebab tak leh nak mandi bagai ,
juz mengintai dari jauh mat salleh dan minah salleh bercampur dengan mate sepet di sana .
plusssss , aku tidur tak sedar di buaian yang nyaman dan teruja nak mandi 
sambil merangkak dalam laut dalam 




bersama AJK Kelab Angakatan Pertahanan Awam Terengganu 
anggota JPAM Pulau Redang
* berbuka puasa bersama mereka , awwww ;)
Itulah aktiviti aku ke sana , untuk menggeratkan anggota dan kelab 










* dah malas nak upload , banyak sangat pic yang dah terabur di mata aku . *
Alhamdulillah , 1st time dalam hidup baru leh g Pulau Redang , tuh nasib pergi free dengan ajk-ajk Kelab Angkatan Pertahanan Awam Terengganu . Bertuah punya badan walaupun di bulan puasa yang mulia ini .
Terima kasih kepada mereka yang terlibat 
aku dah penat dah penat ! Seminggu direct berusaha ulang balik ke Terengganu .
 kehilangan kad mybank dan segala bagai . TAPI ? 
Semalam aku dapat berita baru dari abang kepulauan gedang yang jauh nung , wallet aku jumpa balik kat kedai aku pergi beli tuh.

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


BERSEDIA KE <b>PULAU KAPAS</b> - Marang, Malaysia Travel Blog

Posted: 16 May 2011 12:00 AM PDT

Flag of Malaysia  , Terengganu,
Monday, May 16, 2011

Pagi pagi lagi selepas check out dalam pukul 9 pagi kami terus bergerak ke Marang untuk ke Jeti Pulau Kapas yang mana kami tidak rancang pun ke sana, Kami bercadang nak ke Kuala Trengganu sahaja hari ke 3 sampai ke 4 ni dan bermalam di sana tapi fikir fikir balik balik lepak Pulau Kapas. Tak pernah sampai...Kami makan tengahari di Marang sebelah Jety sebelum menaiki bot ke Pulau Kapas..

Marang Waterfront
Marang Waterfront yg terletak di muara Sungai Marang ini ialah destinasi pelancongan yang menarik untuk dikunjungi sekiranya anda ke Marang. Lokasi yang sesuai, suasana yang tenang dan pemandangan indah menjadikannya tumpuan penduduk tempatan & luar untuk berehat.


Marang Waterfront ini dibuka secara rasmi pada 15 Ogos 2007. Jeti Marang juga terdapat di sini. Di Jeti Marang inilah pelancong menaiki bot untuk ke Pulau Kapas, Pulau Gemia dan juga menyewa bot menyusuri Sungai Marang.


Untuk ke Marang Waterfront ini, anda boleh menaiki pengangkutan awam samada bas atau teksi dari Bandar Kuala Terengganu. Anda juga boleh menaiki kenderaan sendiri. Jarak Marang Waterfront ini dari Bandar Kuala Terengganu ialah kira-kira 17 km.

13 di ajil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ajil - Google Blog Search


PERJALANAN PERTAMA KE <b>AJIL</b>...

Posted: 21 Mar 2011 07:08 PM PDT

"Kelopak, Jantung, Kelopak, Jantung, Kelopak, Jantung.. Kelopak, Kelopak, Kelopak, Jantung, Jantung, Jantung... Kelopak! Kelopak! Jantung, Kelopak! Kelopak! Jantung, Kelopak! Kelopak! Jantung.. KELOPAK!"
Haa.. pandai2 lah lagukan supaya bunyi kompang ye..
Sudah lama betul aku menantikan saat2 aku boleh menjejakkan kaki ke Ajil atas sebab2 yang sangat munasabah - Majlis perkahwinan Abe Gmie!
Abe Gmie ni adalah rakan sekerja aku dan sememang nya dah lama aku menantikan saat2 seorang gadis terpikat kepada Abe Gmie. Akhirnya, pada tanggal cuti sekolah yang lalu.. termeterai lah ikatan sah antara Abe Gmie dan Diyana.
Bila aku dengar berita yang Abe Gmie nak menikah, aku automatik jadi teruja! Pernah tahun lepas, aku dan cik puan kpp nak cuba kenen2 kan Abe Gmie dengan seorang kawan cik puan kpp.. namun, langkah Abe Gmie lebih pantas. Abe Gmie menggunakan kaedah FACEBOOK!
Ye.. Abe Gmie "mengorat" isterinya melalui FACEBOOK.. woooohooooo!

***

The day before majlis, aku dan cik puan kpp dah sediakan apa yang patut. Itenari dan Peta perjalanan pun aku dah sediakan berdasarkan panduan jangka masa sampai ke sesuatu tempat.  Sebab peta terlalu besar.. aku copy google maps dan save dalam laptop. Dengan laptop2 sekali aku angkut. Hotel pun aku dah booking. Dan, macam biasa, tugasan cik puan kpp adalah mengemas baju dan segala mak-nenek kelengkapan yang perlu
"OK Yang, plan nya macam gini", aku tulis atas kertas sambil explain sikit2. Lagipun, cik puan kpp bukan nya nak dengar sangat pun.
5:00 pagi : Bertolak daripada rumah
6:30 pagi : Berhenti di BHP selepas tol Gombak
8:30 pagi : Rehat di R&R Temerloh
10:00 pagi : Rehat dan tukar baju di R&R Gambang
10:30 pagi : Masuk jalan Jabor-Al Muktafi Billah (selepas tol Jabor)
1:00 tengahari : Sampai Ajil - Rumah Abe Gmie
2:30 petang : Bertolak ke BGRC (Bukit Gambang Resort City)
5:30 petang : Check-in Hotel dan rehat
Esok paginya selepas sarapan : Water Park
Macam gitu lah lebih kurang..
Amazingly, perjalanan kami was almost an identical one.. to the one yang aku tuliskan atas kertas. Cuma, ada adjustment here and there especially untuk tempat2 persinggahan tersebut. The timing almost perfect! Kagum pula aku. 
Problem aku cuma satu, hari nak bertolak tu lah aku kena cirit-birit! Aduh, memang terseksa jiwa raga den! 
Perjalanan yang sangat panjang tu memang memenatkan. Hendak2 pula kena ikut jalan "lama" dimana kiri kanan nya penuh dengan kepala sawit. Di tambah pula dengan isu jalan yang berlubang2. Sekejap gedegup sana, gedegup sini. Memang tak tenteram. Ditambah lagi, bila nak memotong... tiba2 depan ada lubang. Memang haru!
Skill memandu di jalan lama sangat penting. Skill yang paling diperlukan ialah kebolehan mengagak distance kereta daripada arah bertentangan dan judgment untuk memotong. Kena sentiasa alert sebab ada kala nya orang yang cuba memotong tu tak celus dan mereka akan mula menghimpit kenderaan disebelah untuk masuk semula ke dalam lane. So, kena sentiasa memandang cermin dan gunakan guts feeling dalam sebarang tindakan. Agak2 tak confident untuk memotong, jangan... diulangi JANGAN memotong! Silap2 haribulan.. na'uzubillah..
OK, sepanjang perjalanan alhamdulillah tidak ada saat2 yang mencemaskan dan akhirnya kami berjaya sampai ke Ajil dengan selamat. 
Dah sampai, aku terus parking. Terserempak dengan beberapa orang rakan2 ofis yang on the way balik dah. Aku pun menuju ke khemah orang kahwin. Abe Gmie sedang sibuk melayan tetamu2 yang hadir.. kebanyakkan nya datang daripada jauh - ada rakan sekerja, ada ex-U dan ramai lagi lah. Aku suspek, semua orang sama teruja nya dengan aku atas perkahwinan Abe Gmie ini! Memang telah lama dinantikan.
Makanan ala buffet. Memang simple sahaja. Semuanya berasaskan daging lembu. Sup tulang, Gulai kawah daging, Labu masak lemak air, Ikan masin, Sambal belacan, Air sirap (air wajib orang kahwin) dan Nasi Putih. Memang sangat simple. Tapi, rasanya sangat compliment each other. Provided that, kena ambil semua lauk dan mesti ambil ikan masin serta sambal belacan tu. Memang best!
Cuma, tak boleh la aku nak melantak banyak sangat disebabkan oleh problem perut yang aku sebutkan tadi. Sekejap2 cik puan kpp akan jeling2 manja.. suruh aku stop dan beringat2kan perut yang mengelodak itu.
Lepas berborak2 dengan kawan2 lain yang ada.. aku gi bergambar dengan pengantin dalam rumah. Pengantin perempuan memang dok dalam rumah aje. Aku tak tau lah samada adat di Ajil macam gitu ke, atau pengantin perempuan malu nak mingle2 dengan kawan2 Abe Gmie. Kata cik puan kpp.. "Mungkin adat kat sini macam itu agaknya. Pengantin perempuan dok dalam rumah je". Entahlah.. wallah hu'alam..
Orang nya lawa.. pandai Abe Gmie memilih di Facebook ye!! hehe..

Oleh itu, aku ucapkan..

SELAMAT PENGANTIN BARU ABE GMIE & DIYANA

Jam 2:00 petang, aku pun mengorak langkah untuk ke BGRC...

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


Ahli Perniagaan Maut Dalam Kemalangan <b>Di Kemaman</b> | Darul Iman

Posted: 24 Aug 2011 03:40 AM PDT

KUALA TERENGGANU, 24 Ogos (Bernama) — Seorang ahli perniagaan berpangkat Datuk maut setelah kenderaan pacuan empot roda yang dipandunya terlibat dalam kemalangan di Km 134 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan, Kemaman pagi Rabu.

Datuk Abu Bakar Kamar @ Kamar, 61, yang merupakan ahli perniagaan dalam bidang pengangkutan dan berasal dari Dungun maut di tempat kejadian yang berlaku kira-kira 11 pagi.

Ketua Polis Daerah Kemaman, Supt Abdullah Sani Salat berkata kejadian berlaku apabila kenderaan mangsa yang datang dari arah Kuala Terengganu-Kuantan dipercayai bergesel dengan sebuah kereta Proton Wira.

Ekoran pergeseran itu, kenderaan mangsa masuk ke laluan bertentangan sebelum bertembung dan merempuh sebuah kereta Porsche yang berada di belakang kereta Proton Wira tersebut.

"Akibat dari pertembungan itu, mangsa mengalami kecederaan parah di bahagian kepala dan meninggal dunia di tempat kejadian.

"Lelaki yang memandu kereta Porsche turut tercedera berikutan keretanya terhumban ke dalam semak di tepi jalan.

"Empat lelaki yang berada di dalam kereta Proton Wira tidak mengalami sebarang kecederaan," kata Abdullah Sani ketika dihubungi.

Mayat mangsa telah dihantar ke Hospital Kemaman.

– BERNAMA

Advertisement

13 di jerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerteh - Google Blog Search


Seorang guru terbunuh dalam perjalanan mengambil isterinya <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 03 Aug 2011 04:43 PM PDT

No of View :772

Seorang guru dari Sekolah Kebangsaan Langkap, Setiu terbunuh setelah kereta yang dipandunya berlanggar dengan sebuah lori tangki minyak di Kilometer 54 Jalan Kuala Terengganu-Jerteh dekat Kampung Sungai Tong petang Rabu.

Mangsa Ahmad Yusrizal Yusof, 30, mati di tempat kejadian setelah cedera parah di bahagian muka dan badan akibat perlanggaran tersebut yang berlaku kira-kira pukul 1.35 petang.

Ketua Polis Daerah Setiu Deputi Supritendan Rohaizat Mohd Ani berkata ketika kejadian mangsa sedang memandu kereta jenis Perodua Viva dalam perjalanan untuk mengambil isterinya, Azlina Mohd Razali yang mengajar di SMK Sungai Tong setelah habis mengajar.

Katanya, kejadian berlaku apabila mangsa dikatakan terbabas di satu selekoh tajam sebelum berlanggar secara berhadapan dengan lori tangki minyak kelapa sawit yang dalam perjalanan ke Kota Baharu.

Rohaizat bagaimanapun memberitahu maklumat pemandu lori tangki itu belum diperoleh tetapi difahamkan hanya mengalami cedera ringan.

"Ahmad Yusrizal sering berulang ke sekolahnya dari rumahnya di Kuala Terengganu itu meninggal dunia di tempat kejadian," kata Rohaizat ketika dihubungi Bernama.

Kemalangan tersebut menyebabkan kesesakan lalulintas termasuk kumpulan Konvoi Kembara Merdeka yang dalam perjalanan ke daerah Besut untuk menyertai satu program berbuka puasa di Masjid As Solihin dekat Padang Luas, Jerteh. - BERNAMA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


Che Syaedah: SH

Posted: 03 Sep 2011 11:11 AM PDT

URL Sumber Asal :-

12 kemalangan dalam tempoh 10 hari Ops Sikap

Posted: 02 Sep 2011 05:00 PM PDT

12 kemalangan dalam tempoh 10 hari Ops Sikap

KUALA TERENGGANU – Terengganu mencatatkan 12 kematian membabitkan 12 kes kemalangan maut dalam tempoh 10 hari sejak Ops Sikap ke-24 dilancarkan pada 23 Ogos lalu.

Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik Negeri, Superintendan Alias Hashim berkata, pengguna motosikal merupakan mangsa paling ramai yang terkorban iaitu enam orang.

"Ia diikuti dengan pemandu dan penumpang kereta iaitu empat orang manakala pejalan kaki pula seramai dua orang," katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi di sini semalam.

Menurut Alias, kemalangan maut terbaru berlaku jam 7.55 pagi semalam di Kilometer 152 Jalan Jerangau-Jabor membabitkan seorang lelaki warga Indonesia berusia 31 tahun.

Beliau berkata, mangsa dilaporkan meninggal dunia di tempat kejadian kerana cedera parah di kepala akibat dirempuh sebuah kereta ketika ingin melintas jalan.

Pada masa sama, Alias mengingatkan semua pengguna jalan raya supaya sentiasa berhati-hati dan menekankan aspek keselamatan ketika memandu bagi mengelak berlakunya musibah.

"Sekarang kenderaan di jalan bertambah, oleh itu kita perlu sentiasa waspada, memandu dalam keadaan tenang, sabar dan patuh kepada peraturan, jangan melulu dan terburu-buru," katanya.

Selain itu, beliau turut meminta ibu bapa mengawal pergerakan anak masing-masing dan tidak membenarkan mereka memandu kenderaan khususnya motosikal sekiranya tidak mempunyai lesen memandu.

Katanya, kawalan ibu bapa penting memandangkan pengguna jalan raya merupakan mangsa paling ramai yang terkorban dalam kemalangan.

"Terutama mereka yang tinggal di luar bandar dan pinggir bandar, pastikan juga pengguna motosikal memakai topi keledar kerana hampir keseluru-han mangsa terkorban tidak memakainya," katanya.

» selanjutnya...

Posted: 02 Sep 2011 05:00 PM PDT

12 kemalangan dalam tempoh 10 hari Ops Sikap

KUALA TERENGGANU – Terengganu mencatatkan 12 kematian membabitkan 12 kes kemalangan maut dalam tempoh 10 hari sejak Ops Sikap ke-24 dilancarkan pada 23 Ogos lalu.

Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik Negeri, Superintendan Alias Hashim berkata, pengguna motosikal merupakan mangsa paling ramai yang terkorban iaitu enam orang.

"Ia diikuti dengan pemandu dan penumpang kereta iaitu empat orang manakala pejalan kaki pula seramai dua orang," katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi di sini semalam.

Menurut Alias, kemalangan maut terbaru berlaku jam 7.55 pagi semalam di Kilometer 152 Jalan Jerangau-Jabor membabitkan seorang lelaki warga Indonesia berusia 31 tahun.

Beliau berkata, mangsa dilaporkan meninggal dunia di tempat kejadian kerana cedera parah di kepala akibat dirempuh sebuah kereta ketika ingin melintas jalan.

Pada masa sama, Alias mengingatkan semua pengguna jalan raya supaya sentiasa berhati-hati dan menekankan aspek keselamatan ketika memandu bagi mengelak berlakunya musibah.

"Sekarang kenderaan di jalan bertambah, oleh itu kita perlu sentiasa waspada, memandu dalam keadaan tenang, sabar dan patuh kepada peraturan, jangan melulu dan terburu-buru," katanya.

Selain itu, beliau turut meminta ibu bapa mengawal pergerakan anak masing-masing dan tidak membenarkan mereka memandu kenderaan khususnya motosikal sekiranya tidak mempunyai lesen memandu.

Katanya, kawalan ibu bapa penting memandangkan pengguna jalan raya merupakan mangsa paling ramai yang terkorban dalam kemalangan.

"Terutama mereka yang tinggal di luar bandar dan pinggir bandar, pastikan juga pengguna motosikal memakai topi keledar kerana hampir keseluru-han mangsa terkorban tidak memakainya," katanya.

Malaysia Zoom » Buruh asing maut nahas

Posted: 03 Sep 2011 04:01 PM PDT

KEMAMAN 3 Sept. – Seorang buruh ladang kelapa sawit warga Indonesia maut setelah dirempuh oleh sebuah kereta ketika melintas jalan, awal pagi semalam.

Kejadian itu berlaku di kilometer 152 Jalan Jerangau-Jabor dekat Bandar Ceneh Baru kira-kira pukul 7.00 pagi ketika mangsa dikatakan sedang bekerja di kawasan Ladang Rakyat Paloh Jenang.

Mangsa yang dikenali sebagai Nasir Riduan, 31, meninggal dunia di tempat kejadian ekoran kecederaan parah di kepala dan badan selepas diseret sejauh hampir 120 meter dari tempat mangsa dirempuh oleh kereta itu.

Ketua Polis Daerah Kemaman, Supritendan Abdullah Sani Salat berkata, siasatan awal mendapati mangsa tidak menyedari kehadiran kereta Proton Iswara dari arah Kuala Terengganu ketika cuba melintas jalan.

Katanya, kejadian itu disedari oleh rakan mangsa yang kebetulan berada di situ.

"Polis percaya mangsa dirempuh dengan kuat oleh kereta itu menyebabkan mangsa terlambung dan terjatuh sebelum diseret sejauh 120 meter mengakibatkan kecederaan parah di kepala serta badan," katanya.

Menurut Abdullah Sani, mangsa meninggal dunia di tempat kejadian dan mayatnya dihantar ke Hospital Kemaman (HK) untuk bedah siasat.

Katanya, mangsa yang dipercayai berasal dari Lombok, Indonesia dikatakan datang ke negara ini tahun lalu untuk bekerja dan tinggal di rumah kongsi ladang berkenaan.

Dalam pada itu, Abdullah Sani berkata, pemandu kereta berkenaan, Mohd. Rozili Abd. Rahman, 37, bagaimanapun hanya mengalami cedera ringan manakala isteri dan seorang anak mereka tidak cedera.

"Ketika kejadian, keluarga berkenaan yang berasal dari Lot A, 42 Kampung Penanti, Beserah, Kuantan dikatakan dalam perjalanan dari Kuala Terengganu untuk pulang ke rumah mereka," katanya.

Dipetik dari Utusan Malaysia

13 di dungun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di dungun - Google Blog Search


Terengganu rayu agar hospital baru dibina <b>di Dungun</b> - Komunitikini

Posted: 11 Aug 2011 12:26 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]"Dua hospital yang sangat kritikal ialah Hospital Dungun dan Hospital Kemaman. Ia sudah tidak sesuai lagi beroperasi di tempat yang ada sekarang kerana pembangunan yang berlaku di sekitarnya, menjadikan ia agak ...
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved