ads

Ahad, 3 Februari 2013

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


Bendera BN Jadi Mangsa Budaya Samseng <b>di Rantau Abang</b> <b>...</b>

Posted: 13 Aug 2012 06:22 PM PDT

JENTERA Pemuda Barisan Nasional (BN) Dungun kesal apabila mendapati ada pihak yang melakukan sabotaj merosak dan menurunkan bendera parti itu di beberapa kawasan di parlimen itu.

Sambil menyatakan kekecewaan terhadap perbuatan tersebut, Pemuda BN Dungun memberi ingatan bahawa pihaknya tidak akan berkompromi dengan budaya samseng seumpama ini.

Pihaknya yang enggan membuat sebarang tuduhan melulu sebaliknya mengesyaki perbuatan tersebut dilakukan oleh pihak yang begitu takut melihat sokongan padu rakyat terhadap BN.

"Kita tidak mahu membuat tuduhan tanpa bukti tetapi kita tahu pihak mana yang selalunya mengamalkan budaya samseng seperti ini.

"Pihak terbabit bukan sahaja semakin gerun dengan suara kebangkitan rakyat malah cukup takut untuk melihat bendera BN berkibar di merata tempat", kata Pemuda BN Dungun kepada Terengganu Today sambil merujuk kejadian terbaru di Kampung Pulau Serai di kawasan DUN Rantau Abang.

Justeru katanya lagi pihaknya tidak akan berdiam diri berhubung kejadian itu sebaliknya mengarahkan jentera pilihan rayanya bertindak tegas jika mempunyai bukti kukuh dan mengenalpasti pihak-pihak yang terlibat.

13 di marang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di marang - Google Blog Search


Manjung Mari: Anwar cabar Najib bertanding <b>di Marang</b>, sedangkan <b>...</b>

Posted: 06 Nov 2012 11:34 PM PST

Kalau dari segi ketahanan mental dan perasaan, apa yang ada pada diri batang tubuh bakal Perdana Menteri Malaysia ke 7 ,  tidak aku nafikan, bagaimana beliau mampu dapat menahan dari segala macam fitnah yang tak perlu aku paparkan semula, sabar menempuhi kehidupan dalam penjara di Sungai Buluh,, semuanya itu belum tentu ada pada semua pemimpin lain.
Namun dari segi keberanian lain Anwar sebenarnya penakut...  


Anwar hanya berani mencabar Najib untuk bertanding di Marang, namun apakah ia berani menawarkan diri bertanding di Pekan sama seperti TG Haji Hadi Presiden PAS.. 


Anwar mula menceburi politik tahun 1982, waktu itu aku baru sahaja habis dari rekrut TLDM, memenangi kerusi Permatang Pauh mengalahkan calon PAS Allahyarham Zabidi Ali. 

Sepatutnya Anwar ditawarkan bertanding dalam parti PAS, tetapi kononnya ia nak mengislamkan UMNO waktu itu,, jadi masuklah UMNO,, namun apa yang ia dapat,, apa yang aku nampak dia hanya dapatnya  perangai UMNO yang masih belum boleh dibuang,, sama-sama penakut macam Najib juga... begitu juga dengan kroni dan banyak lagi samanya seperti UMNO.

Tak perlu aku nak korek kisah lama 1982 tu banyak-banyak, ,, OK Kita ambik kisah tahun 2008 selepas Anwar dibebaskan dari penjara dah boleh bertanding semula,,, ada dua kerusi PKR yang aku dengar Anwar nak bertanding iaitu Bandar Tun Razak dan Kulim Bandar Baru,,, apakah Anwar tak berani di dua kerusi tersebut dan Anwar hanya berani di kerusi Permatang Pauh., wallahhuaklam..

Jadi tak payahlah nak cabar Najib,, renungi diri sendiri dahulu,, lebih kurang juga,,, janganla terlebih sangat sembang politik,,, 

Tahniah kepada Naib Presiden PAS, YB Salehudin Ayub, yang betui-betui anak jantan,, berani balik ke negeri sendiri walaupun nak harap kemenangan masih belum tentu lagi, kerana Johor masih lagi lubuk UMNO,, 

Kesimpulannya, buat pemimpin-pemimpin kanan parti PAS atau pun juga pemimpin melayu PKR  janganlah duk nak cari kerusi yang boleh beri kemenangan sahaja,,, belum bertanding belum tentu anda akan merasa kemenangan, anda hanya boleh merancang,, pengundi akan menilai nak undi siapa namun keputusan nya Allah sahaja menentukannya,

Buktikan dahulu keiklasan anda nak jadi pemimpin, Insyaallah, kemenangan akan berada di pihak anda...yakinlah..,  , 

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


RuMAh Teres <b>di PAka</b> berhampiran kawasan perindustrian Petronas

Posted: 12 Jan 2013 11:29 PM PST

Maklumat Rumah sewa/ Rumah untuk disewa:

salam semua..

saya ada sebuah rumah teres di paka untuk disewakan

-keutamaan kepada student praktikal di kawasan kerteh/paka-
-juga kepada staff2 syarikat-
- kemasukan disember 2012 / januari 2013-
-rumah tersebut mempunyai, tv, mesin basuh dan peti sejuk-

berminat, boleh call saya… 012 9863732 / 016 421 2409- yus

By rumahsewa.com

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


tempat menarik <b>di Besut</b>, Terengganu. (bahagian 1) - MUGMERAH™

Posted: 08 Jan 2013 11:44 PM PST

Assalamualaikum.

aku ni nama je orang Terengganu. tapi xpernah nak promote pelancongan negeri aku sendiri. besut, satu daerah paling hujung dalam negeri Terengganu. dalam daeran ni aku dilahirkan dan membesar. dulu msa menetap kat sini, tak sedar, betapa menariknya daerah aku ni. bukan setakat bahasa yang kami guna. malahan masyarakat kami dan tempat-tempat menarik di daerah ni. bila duduk jauh ni, baru tahu. menariknya tempat aku.

besut. terletak betul-betul di sempadan negeri Kelantan.
seperti yang kita ketahui, negeri terengganu terletak di sepanjang pantai dan kira-kira 225 bermula dari daerah besut hingga kemaman. cewahh. ayat mcm karangan BM plak. hihi. di daerah besut beberapa pantai yang terkenal antaranya pantai bukit keluang dan pantai air tawar. selain dari pulau-pulau seperti pulau perhentian. 
masyarakat besut menggunakan dialek kelantan dalam percakapan seharian walaupun berada dalam negeri terengganu. jadi sebab tu ramai yang ingat aku ni orang kelantan walaupun sebenarnya aku asalnya orang terengganu. jertih merupakan pusat bandar bagi daerah ni. dan kampung raja sebagai pusat pentadbiran. pejabat-pejabat daerah banyak terletak di kampung raja, manakala jertih kekal sebagai pusat tumpuan para peniaga.
di kuala besut pula terdapat jeti untuk ke pulau perhentian, serta pantai-pantai yang indah. jom kita tengok gambar yang berjaya aku google. hehe
La Hot Spring (nmpak berasap sbb wap air panas, best pergi musin sejuk)
sambutan hari Kemerdekaan di bandar jetih pada tahun lepas.
kalau korang nak tahu, ni baru beberapa tempat di kawasan sekitar jertih. belum lagi masuk bahagian pantai. untuk edisi pantai sila tunggu entry selanjutnya. :)

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


Anak Merdeka: Bangunan Tinggi <b>di Gong Kedak</b>

Posted: 06 Nov 2011 11:48 PM PST

Assalamualaikum....


Cuba korang tengok bangunan kat atas tu...Bangunan tu still dalam pembinaan lagi... Ketinggiannya dalam 3 tingkat n kalo dilihat maybe akan lagi tinggi lepas siap nanti... Ape yang jadi persoalannya ialah ianya berhampiran dengan Pangkalan Udara Gong Kedak betul2 bersebelahan dengan pagar Pangkalan...
Ianya juga berhampiran dengan runway Pangkalan... Ape tujuan Bangunan ini dibina?? Sebagai Menara Pemerhati bagi sebarang aktiviti dalam pangkalan ke? Pangkalan Udara Gong Kedak merupakan salah satu Pangkalan STRATEGIK negara yang menempatkan 18 buah pesawat tercanggih milik TUDM... So dari bangunan yang akan dibina nie tak mustahil setiap aktiviti pergerakan udara Pangkalan akan dapat diperhatikan dari bangunan ini.....So TUDM rasanya perlu menyiasat pemilik bangunan ini agar ianya tidak dijadikan bangunan yang merekodkan semua aktiviti pergerakan udara dari pangkalan....

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


SIAPA ADUN PAS <b>DI KUALA TERENGGANU</b> SAPU BINI ORANG <b>...</b>

Posted: 25 Jan 2013 09:30 PM PST

PEMIMPIN PAS selalu dianggap sebagai pemimpin yang maksum dengan berimejkan jubah, serban & kopiah. Mereka dipatuh, dipuja bagaikan tidak ada pemimpin dari parti lain yang boleh dipercayai melainkan dari Parti PAS.

Tetapi malang bagi seorang penyokong tegar PAS apabila dia telah dikhianati oleh seorang YB dari parti yang dianuti sekian lama di Kuala Terengganu. Beliau mendakwa berasa teramat sedih & menderita apabila ISTERINYA DIRAMPAS OLEH SEORANG YANG BERHORMAT ADUN YANG BEGITU DISANJUNG SELAMA INI.

Kisah bermula apabila isterinya ditawarkan untuk menjaga isteri YB PAS Adun ini yang ketika itu sedang sakit kerana komplikasi penyakit darah tinggi.

Selama 6 bulan isterinya berulang alik dari rumahnya di Kg Bukit Kecil ke rumah YB PAS Adun tersebut bagi menjaga isterinya. Kadang-kadang isterinya akan ke rumah YB tersebut pada waktu malam .Dia sebagai suami tidak pernah mencurigai isterinya kerana dia percayakan isterinya. Lagipun seorang YB dari parti yang memperjuangkan Islam tidak akan mengkhianatinya.

Dia mula syak sesuatu yang tidak kena apabila isterinya masih juga ke rumah YB tersebut walaupun isteri YB berkenaan telah meninggal dunia.Apabila ragu,curiga dan syak wasangka menguasai fikiran, dia mula bertanya kenapa isterinya masih ke rumah YB. Isterinya pula memberikan berbagai alasan. Mereka bergaduh kerana hal ini. Kejadian tersebut berlarutan sehingga beberapa bulan.

Apa yang lebih menyedihkan ialah apabila dia diberitahu orang kampung, YB tersebut pernah dilihat berada di rumah mereka di Bukit Kecil bersama isterinya ketika dia tiada di rumah.

Keadaan rumahtangga mereka meruncing apabila isterinya meminta cerai tetapi dia tetap bertahan dan bersabar kerana dia masih sayangkan isterinya ketika itu.

Namun sebagai jalan terakhir, isterinya menuntut fasakh di mahkamah. Kerana tidak mahu menanggung dosa, dia telah menceraikan isterinya.

Akhirnya terbukti apabila selepas setengah tahun kemudian isterinya telah berkahwin dengan YB tersebut, sehingga kini dia merasa amat terhina dengan perbuatan itu serta merasa teramat aib dengan masyarakat.

Dia sungguh tidak sangka seorang YB yang disanjungnya selama ini telah mengkhianati kepercayaanya & seoarang penipu yang sanggup merampas isterinya secara kotor & hina.

Demikianlah secebis kisah seorang penyokong tegar Parti PAS yang akhirnya terpaksa menceraikan isterinya yang mahu berkahwin dengan seorang Yang Berhormat ADUN.

Seperti yang semua tahu semua DUN di Kuala Terengganu telah jatuh ke tangan PAS semasa PRU2008 kecuali DUN Bandar yang diwakili oleh MCA. Parlimen Kuala Terengganu pula di menangi PAS dalam pilihanraya kecil 2009. Maknanya kisah yang diceritakan diatas adalah kejadian YB PAS di Kuala Terengganu.

Jadi selagi kita dijadikan sebagai manusia, jangan kita mengganggap insan berjubah, berkopiah atau berserban itu adalah manusia maksum yang tidak melakukan kesilapan seolah tidak bernafsu.

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


ceramah <b>di</b> felda <b>jerangau</b> 22jan2013 « KEADILAN TERENGGANU

Posted: 22 Jan 2013 11:24 AM PST

[unable to retrieve full-text content]PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI TERENGGANU.

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


Cuti-Cuti Terengganu: <b>Pulau Kapas</b>

Posted: 11 Jun 2012 08:44 AM PDT

Jeti Pulau Kapas hanya terletak di Marang , ramai yang keliru kerana di Terengganu ada banyak pulau . So , kalau nak pergi Pulau Kapas kena datang di Marang , Kalau nak pergi ke Pulau Redang barulah pergi ke Merang , tapi sekarang kalau nak pergi ke Pulau Redang boleh naik bot dari Jeti Syahbandar di Kuala Terengganu je .

Ok , ni dia jeti perlancongan marang . Banyak perkhidmatan bot yang disediakan , terdapat 6 kaunter tiket untuk bot ke Pulau Kapas . Harga terkawal untuk perjalanan bot pergi & balik adalah RM 40 , jika bawa group lebih daripada 10 orang confirm dapat discount . Bagi yang nak pergi day trip boleh la ambik tiket bot jer . Bot paling awal bergerak pada pukul 9.30 & paling lewat 4.30 petang . Bagi yang nak overnight kat Pulau Kapas , korang boleh pilih sama ada nak bilik untuk bermalam sahaja ataupun pakej .

Pakej Pulau Kapas
(Kapas Coral Beach Resort)
(Kapas Island Resort)
-Bilik untuk bermalam
-Makan pagi , makan tengah hari & makan malam
-Bot pergi dan balik dari Marang .
-Trip snorkeling 2 jam sekali dengan alatan untuk snorkeling .

**lain2 aktiviti mcm kayak , pusing2 pulau , tgk baby turtle , jungle tracking tu boleh discuss2 balik harganya kalau nak letak skali dalam pakej .


Bila dah ada dalam bot , semestinya korang kena pakai "LIFE JACKET" untuk keselamatan & seperti yang korang tengok dalam gambar ni "NO SMOKING" . Tapi sesetengah bot tu cuma letak jer , padahal yang bawak bot tu sendiri yang buat nyer .. korang tgk la sendiri bila dah naek bot ni , hahaha . Jadi perjalanan ke Pulau Kapas ni mengambil masa dalam 20 minit jer , nampak jer dekat .. bagi yang mabuk2 laut tu jangan nak bimbang sangat sebab orang akan mabuk bila bot berhenti jer , bila bot tengah bergerak takder mabuk nyer .. hehe , laenlaa kalau korang pergi mencadat sotong ..
Akhirnya dah sampai ke Pulau Kapas & seperti yang korang tgk pada gambar di atas adalah Jeti Pulau Kapas . Kebanyakan bot akan mendarat disini , tapi sesetengah bot hantar berdekatan dengan resort iaitu di tepi pantai . So , korang boleh pilih samaada nak mendarat kat sini ataupun di tepi pantai . Its your choice .
Bila dah mendarat kat Pulau Kapas ni , 1st thing korang kena buat ialah cari tempat berteduh dulu bagi yang day trip tuh . Bagi yang dah ambik bilik tu check in lah dulu di resort yang korang dah booking .. Di Pulau Kapas ni ada banyak resort , disini saya listkan nama2 resort :

-Kapas Coral Beach Resort
-Kapas Island Resort
-Mak Cik Gemuk Resort
-Kapas Turtle Valley
-Lighthouse Resort
-Kapas Beach Chalet
-Qimi Chalet
-Pak Ya Sea View Chalet



Ini adalah gambar bilik di resort Kapas Coral Beach ,  bilik ni baru siap awal tahun 2012 . Bilik ini ada 1 katil queen 1 katil single , bilik ada penghawa dingin , bilik air kat dalam & ada tv LCD . KCB ni diantara resort-resort yang mempunyai bilik seaview . Harga-harga bilik kat sini bergantung kepada kedudukan bilik , semua bilik design sama je . Elektrik disini 24hours , menggunakan generator solar . 

Peralatan sea sports boleh didapati di sini , RM 15 untuk google & life jacket selama 1 hari . Macam-macam aktiviti korang boleh buat di sini contohnya berkayak , snorkeling , island hoping , tgk baby turtle di gem island , scuba diving . Setiap aktiviti ada harganya : ) x mahal pun , biasa2 jer ..

Bagi yang ada lesen untuk diving boleh la try diving kat Pulau Kapas ni , kalau nasib korang tinggi boleh jumpa dengan penyu . Lau tak tgk ikan nemo jer lah , haha ..

Kat Pulau Kapas ni ada Taman Laut di antara Pulau Gemia & Pulau Kapas . Mempunyai banyak hidupan laut yang masih terpelihara sampai sekarang , Nak masuk taman laut ni tak perlu kena bayar pun , dah termasuk dalam pakej snorkeling ( bagi yang ambik pakej snorkeling by boat ) . Snorkeling ni senang jer bagi yang jenis tak takut air . Tapi bagi individu yang jenis takut air , jangan bimbang sebab life jacket ada . Korang tak akan tenggelam , cuma korang kena belajar cara menggunakan google dan bernafas melalui mulut sahaja . 


Pulau Kapas ni sebenarnya sesuai untuk buat family day sebab keadaan pantai yang luas . Boleh buat macam2 aktiviti pesisir pantai contohnya bola pantai , bola tampar pantai , sukaneka & macam2 lg .

By : Nasrul

-Nantikan entry Jelajah Pulau yang lain pada masa akan datang . Sebarang pertanyaan korang boleh tanya kami :

*Nasrul : 014 500 6948
Email     : cuticutiterengganu13@hotmail.com

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: Perkembangan terkini ancaman Sonamu <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 08 Jan 2013 04:13 AM PST

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

  • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
  • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

  • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
  • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
  • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

  • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

  • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

  • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
  • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.

Gambar-gambar Banjir <b>di Kemaman</b> , Terengganu | zzqah.com

Posted: 26 Dec 2012 03:47 AM PST

Tahun nie hujan amat luar biasa . Tempat yang biasa tak banjir pon boleh banjir . Tempat yang banjir sikit-sikit pon jadi macam banjir kilat di Johor 2 tahun lepas tak silap . Rumah saya memang banjir tiap-tiap tahun sebab kawasan rumah rendah . Hehehe .. selalu ngarung air kat atas buku lali jea !  tongue Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu . Saya kumpul gambar kat Facebook untuk dibuat kenangan . Jadi alang-alang kumpul , saya pamer laa kat sini untuk tatapan anda . Kredit kepada kawan-kawan kat Facebook . Saya tak letak watermark yea sebab bukan gambar yang saya ambil  grin Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir pasir gajah kemaman 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir mak lagam kemaman2 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir mak lagam kemaman1 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir mak lagam kemaman 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir kampung pengkalan pandan kemaman2 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir kampung pengkalan pandan kemaman 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir kampung mak chili 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir kampung jaya kemaman5 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir kampung jaya kemaman4 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir kampung jaya kemaman3 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir kampung jaya kemaman2 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir kampung jaya kemaman 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir ibok 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir gong pauh4 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir gong pauh3 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir gong pauh2 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir gong pauh 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bukit mentok kemaman5 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bukit mentok kemaman4 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bukit mentok kemaman3 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bukit mentok kemaman2 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bukit mentok kemaman 350x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir binjai kemaman10 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir binjai kemaman9 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir binjai kemaman8 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir binjai kemaman7 500x281 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir binjai kemaman6 500x281 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir binjai kemaman5 500x281 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir binjai kemaman4 500x281 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir binjai kemaman3 500x281 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir binjai kemaman2 500x281 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir binjai kemaman 500x280 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman17 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman16 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman15 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman14 500x281 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman13 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman12 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman11 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman10 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman9 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman7 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman6 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman5 500x281 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman4 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman3 466x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman2 233x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

gambar banjir bandar kemaman 262x350 Gambar gambar Banjir di Kemaman , Terengganu

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved