ads

Isnin, 7 Mei 2012

13 di marang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di marang - Google Blog Search


Ahmad Said Lawat, Berusaha Bantu Mangsa Ribut <b>di Marang</b>

Posted: 07 May 2012 10:21 PM PDT


 "Bantuan membaiki rumah, ganti atap baru akan disalurkan dan diselesaikan dalam tempoh sehari dua ini. ...Walaupun bantuan yang diberikan itu tidak dapat menggantikan kerugian yang ditanggung mangsa, namun sekurang-kurangnya ia dapat meringankan beban mangsa terlibat." Datuk Seri Ahmad Said

Keprihatinan Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said mengatasi komitmen pemimpin pembangkang sama ada Ahli Parlimen atau Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) apabila bukan sahaja melawat mangsa ribut di Bukit Payong Marang tetapi berusaha membantu mereka.

Beliau yang memang cakna rakyat selalunya antara orang pertama yang akan meninjau masalah rakyat atau apa juga mala petaka yang menimpa rakyat negeri ini.


Ahmad Said berbekalkan sikap keprihatinan, cakna dan pemurah tidak sahaja meninjau, mendalami masalah rakyat tetapi seboleh-bolehnya membantu mereka yang memerlukan dan tidak bernasib baik.

Buktinya, nasib mangsa ribut yang melanda sekitar DUN Bukit Payong, Marang mendapat perhatian Ahmad Said yang berjanji bantuan segera akan dihulurkan kepada golongan berkenaan.

Menteri Besar berkata, bantuan daripada pihak kerajaan negeri, Jabatan Kebajikan Masyarakat serta pihak lain yang prihatin dapat meringankan beban mangsa bagi meneruskan kehidupan seharian.

"Bantuan membaiki rumah, ganti atap baru akan disalurkan dan diselesaikan dalam tempoh sehari dua ini. Kita telah membuat tinjauan, banyak atap rumah tercabut. Malah ada rosak teruk dihempap pokok besar.

 "Walaupun bantuan yang diberikan itu tidak dapat menggantikan kerugian yang ditanggung mangsa, namun sekurang-kurangnya ia dapat meringankan beban mangsa terlibat," katanya yang ditemui ketika melawat sebahagian mangsa yang terlibat pagi Ahad lalu.

Hadir sama, Pegawai Pembangunan DUN Bukit Payong, Zaidi Muda.

Petang Sabtu lalu, lebih 500 rumah di tiga daerah di Terengganu mengalami kerosakan akibat dilanda ribut dan hujan lebat.

Kejadian pukul 4 petang selama bagaimanapun tidak mengakibatkan kehilangan nyawa mahupun kecederaan.

Ribut dan hujan lebat kira-kira dua jam itu melanda beberapa daerah termasuk Kuala Terengganu, Marang dan Setiu.

Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Terengganu, Zuhami Omar, berkata sekurang-kurangnya lima rumah dilaporkan dihempap pokok dalam kejadian kira-kira jam 3 petang itu di Bukit Payong sahaja.

Beliau berkata, di Kampung Undang, sebanyak 104 buah rumah mengalami kerosakan seperti atap dan dinding. Zuhami berkata, JKM sedang menilai kerosakan rumah berkenaan sebelum menyalurkan bantuan.

"Kita sedang mendapatkan maklumat terperinci tentang kerosakan rumah daripada pihak berkenaan di kampung terbabit," katanya kepada pemberita selepas mengiringi Menteri Besar melawat rumah mangsa kejadian di Kampung Undang, di Marang.

Dalam kejadian kira-kira pukul 3 petang Sabtu itu, 208 buah rumah mengalami kerosakan yang membabitkan 105 buah rumah di Kampung Undang, Kampung Laut (17 buah), Kampung Belukar Jambu (4 buah) dan Kampung Surau Panjang (10 buah). Turut terjejas, Kampung Tok Dir (6 buah) Kampung Mak Kemas (25 buah), Kampung Padang Pak Su Man (23 buah) dan Kampung Batu 9 (18 buah).

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


Ceramah Umum Jeneral (B) Dato Abd Hadi Kem <b>Gong Kedak</b> <b>...</b>

Posted: 06 May 2012 10:04 PM PDT

DOA SEMOGA ALLAH GAGALKAN PENIPUAN UMNO DALAM PRU-13

Ya Allah, Tuhan Semesta Alam. Yang menjadikan langit dan bumi serta menggerakkan awan. Kami hamba Mu yang lemah dan daeef sujud memohon kepada Mu. Sesungguhnya UMNO dan Barisan Nasional akan menipu dan berbohong dalam Pilihanraya Umum ke 13 kelak.

Ya Allah Ya tuhan kami, pohon kami semoga Kau menurunkan Bala Tentera Malaikat Mu dan mengagalkan segenap penipuan mereka ini, Ya Allah. Pastikan setiap penipuan mereka itu memakan diri mereka sendiri.

Ya Allah, ko turunkan Bala Mu pada setiap yang bertanggungjawab di atas penipuan2 ini samada mereka duduk di dalam Jabatan Pendaftaran Negara, Kementrian Pertahanan, Kementrian Dalam Negeri, Imigresen, SPR dan mana-mana lagi. Turunkan bala ke atas mereka sekiranya mereka terus menerus mahu menipu, Ya Allah.

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


Being Hildaladida: <b>Pulau Kapas</b> Day Trip (Part II)

Posted: 07 May 2012 07:55 AM PDT

The fun doesn't just stop at the previous post, there are more in this post. Do continue reading! ( ´ ▽ ` )

After the getting used to the basics of snorkeling and stuff, we headed to the Long Beach by speedboat, which was approximately a 5 minutes ride from Makcik Gemuk Resort.

It is advisable to wear a life jacket if you don't how to swim, I still put it on although I can swim cause we will be heading quite far out in the sea, I don't wanna die young HAHA Without further adue, I put on the life jacket and my snorkelling gear and started swimming to the middle of the deep blue sea and snorkel. It was indeed a wonderful experience cause I was so close, like this close *showing a distance of 1cm using my fingers* to nature (˘⌣˘) It was totally different than watching it on the National Geographic Channel, you can feel it for yourself and the feeling is simply ahhhhhhmazing! I tell myself, this will not my last time, I belong here, I think I'm falling in love with snorkelling #confession Sadly most of the coral has been destroyed so there are not much colourful reef and coral to see, but I was still lucky enough to see many kind of beautiful marine life within the vicinity of the island, especially clownfish aka Nemo(!) and mini Nemo, parrotfish, angelfish, giant clams, colourful sea anemone, tons of sea cucumbers, sea urchins and a big fat ugly looking fish that scared the hell out of me and Joean . God's creation is indeed marvelous! ( ^ ∀ ^ ) We are not allowed to step on any of the corals as it will destroy them so make sure you keep yourself afloat most of the time and be careful of the sea urchins, you don't wanna get pricked by them >.<










After snorkelling, we were brought back to Makcik Gemuk Resort to rest before visiting Pulau Gemia next. In the meantime, camwhore again while we can \m/




Around 2pm, we headed to Pulau Gemia which is 10 mins away and we were accompanied by the person in charged to see those cute little baby turtles. Visitors are not really welcomed on that island unless you're staying at the island itself so we only managed to stay there for a while.





Since we still have an hour plus, we spent the remaining time dipping in the sea water~ 

At 5.30pm, it's time to say goodbye )': wish we could have stay longer or even stay overnight there. If it's not for the presentation we had to do the following we, we would LE SIGH till we meet again *waves*







Between May to August and other local holidays are the best times to visit especially May which is the squid jigging season. During this period of time you can go for squid jigging activities which can be arranged by any one of the local chalet here during the evening. Too bad we were there during April, or else we would give squid jigging a try!

So I guess that's all about my Pulau Kapas Day Trip. For those who are tight on budget yet still wanting to go for an island trip, I would recommend Pulau Kapas as it is less crowded and its laid back atmosphere is ideal for relaxation, perfect for a peaceful getaway during the weekends. It might be quite boring during the time as there is not much activity, but you can always find something to do (: So yeah I'm alrdy dreaming thinking about next island to visit, totally can't wait for it! Now, who's with me? :D

xx

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Trip to Akademi BOMBA <b>Wakaf Tapai</b> T&#39;ganu - Aku Penumpang <b>...</b>

Posted: 07 May 2012 04:49 AM PDT

30 April 2012 bersamaan hari Senayan, jam menunjukkan tepat pukul 17:40 sewaktu aku melangkah meninggalkan opis untuk bercuti selama 3 hari je. Malam tu lebih kurang pukul 21:30 aku bertolak balik ke kampung & sampai di rumah mak aku lebih kurang pukul 23:05. Berborak smpi tgh mlm tu perkara biasa tiap kali balik kampung walaupun tak ada topik yg menarik sangat. Bila dh betul2 ngantuk baru masuk tidur. Aku tak malas gantung kelambu & tidur di atas toto je. Padahnya mata aku sekadar mampu lena2 ayam bila tidur aku di ganggu nyamuk2 yg dahaga darah. Adeeiiii gatalnyaaa..
Lebih kurang pukul 3pagi aku terdengar bunyi moto & suara orang bagi salam. Rupa2nya Tokwan Coh yg panggil untuk memaklumkan bahawa anak dia (Senah) meninggal dunia awal pagi tu (Al-Fatihah) & mak aku adalah antara yg terawal diberitahu. Mak aku pergi ziarah & megaji & lepas tu tak tidur sampai pagi. Tidur aku pun tak nyenyak sampai ke pagi walaupun badan letih sangat.

1 Mei 2012: Cuti sempena sambutan Hari Buruh
Pagi2 lagi aku dh bergerak ke Anak Bukit nak beli udang & kacang buncis untuk buat rendang rempah nak cicah dgn pulut. Kacang je yang ada, RM 6:00 sekilo. Aku terus ke Cht Jering, masih tak jumpa udang yang aku nak. Taukey kedai tu kata udang mahal & susah nak dapat sebab cuaca kurang elok. Aku terus ke pasar di Simpang Empat pulak... haaa.. baru jumpa udang kertas (udang putih) bersaiz sedang berharga RM9 sekilo. Aku beli 3 kilo nak padankan dengan kacang buncis kat rumah (dlm 4 kilo).
Agak sibuk hari tu sebab:
Pertama: Mizi belum selesai dengan majlis tahlil unt arwah ayah dia (TokCu Haji Junus)
Kedua: Kalut dengan persiapan unt pengkebumian anak Tokwan Coh
Ketiga: Nak memasak di rumah mak aku unt majlis tahlil & do'a selamat ptg nanti (selepas Asar).

Dipendekkan crita, AlhamdulilLah majlis berjalan lancar dengan bantuan jiran tetangga. Tinggal saki-baki pinggan mangkuk cawan & yg seangkatan dengannya 2-3 lungguk menunggu untuk dicuci.
Aku ambik peluang untuk mengecas tenaga untuk diguna semula malam nanti. Tapi macam malam tadi jugak...lena2 ayam je.. haduiiii.. berat nih.

Jam  menunjukkan pukul 10:45 malam sewaktu abg2 aku sampai dalam rintik2 hujan. Tapi tak basah sangat pun. Sambil sembang2 kosong kami pekena kopi dengan niat untuk mencerahkan biji mata. Almaklum nak memandu lebih 400km nanti. Aku menyibukkan diri dengan menyusun beg2 di dalam kereta.
Tepat jam 11 malam Abg D sebagai pemandu pertama memulakan perjalanan. Tapi hanya mampu menyengkangkan matanya sampai ke Kuak je. Mata dah mula pedih disebabkan kurang tidur.
Abg Sani pulak menyambung tugas sebagai pemandu dari Kuak & berhenti di Batu Melintang lebih kurang pukul 2:45am. Masing2 memesan minuman & aku mengisi perut dengan nasi lemak sejuk & air kopi gano.
Selepas selesai makan minum & berehat, kami pakat-pakat keluar dari kedai & pada masa tu lah ada sorang polis tegur adik aku (Man)... katanya macam pernah tengok. sembang punya sembang rupa2nya si polis tu anak bekas ketua kampung yang berjiran dengan kampung aku. & arwah abg dia pulak sama tua dengan aku. Hmmm... sapa sangka akan berjumpa dgn org kampung di situ. Kebetulan salah sorang dari polis tu adalah bapak sedara kepada penolong pengarah akademi BOMBA di tempat yang kami nak tuju. Tapi sembang kami tak lama sebab masih jauh jarak yg kami perlu tempuh.
Pukul 3:15am giliran aku mengambil alih tugas memandu kereta aku. Bermula dari Batu Melintang & berhenti di satu tempat (aku tak ingat da nama tempat tu), dalam 64KM untuk sampai ke Wakaf Tapai. Abg Sani sekali lagi ambik alih & kali ni khidmat GPS betul2 digunakan. Pukul 6pagi kami berjaya jumpa Akademi BOMBA, tempat yg kami nak tuju & harus sampai sebelum pukul 8pagi.
Next... jari menekan GPS mencari masjid untuk solat subuh.
Haaa.... Di sini baru aku teringat kat pinggang aku ada kamera. Di masjid ni la gambar pertama yg dirakam oleh kamera kompak aku (sesudah solat & sesudah adik aku bersiap kemas).

Gambar bawah: Adik aku yg no7 (Abdul Rahman) dgn mak aku di depan masjid tempat kami bersolat subuh.
Gambar bawah: Man bersama sahabat baru sendang menyemak senarai dokumen
Gambar bawah: Man... siap sedia unt melaporkan diri (dgn tali leher merah yg pihak Akademi bagi). Gambar terakhir sebelum kami tinggalkan Man di situ. Maka terputuslah segala jenis komunikasi selama  2 bulan bermula dari tarikh lapor diri (kecuali kecemasan). No handphone, no ipad, no laptop & yg sewaktu dengannya.

Pukul 10am kami terdengar pengumuman dari pihak pengelola memaklumkan bahawa para ibu-bapa & waris dikehendaki meninggalkan kawasan Akademi BOMBA tu pada pukul 11 pagi. Man tengah sibuk di tengah padang & memang tak sempat nak tungg dah. Tapi sebelum tu kami semua sudah pun sersalaman & berpesan2 di antara Man & kami semua. Jadi kami mengambil keputusan untuk beredar dari Akademi BOMBA tu sebelum pukul 11 pagi.

Alang2 dah sampai ke T'ganu, kami ambik kesempatan unt bersiar2 di kawasan berdekatan.
Taman Tamadun Islam hanya beberapa KM je dari Wakaf Tapai. Jadi tidak ada alasan untuk tidak singgah.

Gambar bawah: Mak aku di depan pintu masuk ke Taman Tamadun Islam
Di depan gerbang masuk ke Masjid Kristal
Gambar bawah: Mak & adik bongsu aku tengah tayang handphone.. dok ejas sudut nak ambik gambar Masjid Kristal
Dari kiri: Abg Long (Abg D), AbgNgah (Abg Sani) & Mak
Haa... yg dok peluk mak dia ni kenai kot?
Gambar bawah: Aku berada betul2 di bawah lampu ni
Gambar bawah: Sabariah & Mak di dalam Masjid
Gambar bawah: Mimbar di dalam Masjid Kristal
Sebahagian dari ukiran khat
Amboi amboiiiii Sabariaaaahhh
Pintu keluar (dari dalam Masjid Kristal)
Whooppsss... tukang ambik gambar tak dan nak duduk
Cukup lah gambar2 ni yer...
Next.... kami menuju ke tempat tempat mengisi perut iaitu Kopok Losong Kak Yah yea yeaaahhh...
20 ketul yg rebus & 20 ketul yg goreng. Air sniri order. AlhamdulilLah kenyang jugak meratah kopok Kak Yah ni. Sedap.. tapi kalu bli bawak balik tak sedap pulak.
Harap mahap.. gambor tak der
Destinasi seterusnya ialah tempat menyoping iaitu Pasar Payang.. harap mahap... (harap mahap gambor tak der..) Beli serba sikit buah tangan unt para waris di kampung. Kami tak lama di Pasar Payang sebab masa pun terlalu suntuk. Lepas solat Zohor terus balik.
Persinggahan seterusnya (dalam perjalan balik) ialah di Masjid (aku tak ingat nama kawasan & nama masjid tu) unt tunaikan solat Asar & tunggu waktu Maghrib. Sesudah Maghrib kami bergerak menuju ke Bukit Bunga di Kelantan unt cuci mata tengok2 apa benda yg berkenan. Tapi tak dak apa yg melekat di hati pun. Aku sekadar mengisi perut dengan bihun sup & horlick panas.
Abg D sekali lagi mengambil tugas memandu balik dari Kelantan. Aku? koma... sedar2 dah sampai depan rumah. Punggah barang & abg2 aku pun balik ek ruamh masing2... tak sembang panjang dah & terus bummmm... lena.
Tamatlah sudah alkisah perjalanan pergi & balik.

13 di kijal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kijal - Google Blog Search


Redfamily bersantai <b>di</b> Awana <b>Kijal</b>… | Pencinta Merah The Red <b>...</b>

Posted: 06 May 2012 11:00 PM PDT

48hours sponsored post.

IMG_1063

Redfamily pergi bersantai lagi. Kali ni kira weekend gateway, 3 days 2 nights ke Awana Kijal, Terengganu. Lepas penat kebas bontot duduk dalam kereta almost 5 jam dari KL, tu dia tersergam besar pintu gerbang dia "Selamat Datang ke Awana Kijal Golf, Beach and Spa Resort" menjemput kitorang berehat kat sini.

Abang dan Gegirl sepanjang masa dok tanya bila nak sampai ni Mummy? Actually few days before lagi dah mengira hari jer nak datang sini, tak sabar-sabar nak pergi. Depa dah siap google awal-awal apa yang bestnya kat Awana Kijal ni…

IMG_1091

Sampai-sampai disambut dengan senyum simpul manis dari cik abe Ganu kita ni :) Hilang penat kebas duduk dalam kereta tadi dapat layanan mesra dari cik abe Awana Kijal ni, tambahan pulak ade welcome drink yang dihias comel dengan air sejuknya lalu ke anak tekak. Aahhh lega rasanya…

IMG_1088

Oh by the way, bukan saya satu family jer yang nak bersantai kat Awana Kijal ni, tapi juga dengan few bloggers Nuffnang yang lain. All fully sponsored by Genting! Aik kenapa Genting lak perginya? Ha jangan tak tau, semua nama Awana tu belongs to Genting Groups seperti Awana Genting Highlands Golf & Country Resort, Awana Kijal of cos dan Awana Porto Malai di Langkawi. Ikan Arwana jer bukan :P

IMG_1068

IMG_1070

Hotel lobi dia memang besar dan luas. Diserikan pula dengan hiasan kayu dengan sentuhan kekampungan, ada pulak big dolpin fountain kat tengah-tengah lobi tu, tenang jer rasa mata memandang. Aku kalo nak bersantai memang nak cari tempat-tempat tenang dan selesa macam ni, baru lah relaxing kan…

Oh btw, tu Epi adik saya, dia baru pindah kerja kat Terengganu. So sempat la jumpa kejap. Masa mula-mula start kerja sebelum dapat rumah sewa, kat Awana ni la dia stay, 2-3 minggu gak la.

IMG_1073

Besarnya congkak ni, sapa la aku nak ajak main ni…

IMG_1094

Jom RB ke mana kita nak pergi dulu ni? Swimming pool? Lepak kat Waterfall Café? Ke nak pergi kid Smarty Club or Oasis Hut? Ingat Mummy nak pergi Spa dulu kot? Ke take a walk along their 7.6km private beach ni?

"Ehh jom naik bilik dulu, hantar luggage" tu dia RD sound setepek. Ok lah RB jom kita naik bilik dulu…

Tapi cuba teka Abang dan Gegirl dah hilang ke mana dulu?

IMG_1138

Jeng jeng jeng apa lagi dah terjun swimming pool la. Pool dia punya lah besarrrrrr. Bestnya pool area untuk kids pun luas dan macam-macam ada. Sliding, mushroom waterfall etc…

Besar mummy swimming pool dia, Kakak dah google tengok gambar dia Tak sabar kakak nak main swimming kat sana. Day before pergi dia cakap. Patutla tak menyempat naik bilik dah terus terjah pool.

IMG_1131

Waa siap berjakuzi lagi dia :)

IMG_1102

Ha sampai pun ke our Premiere Room with Sea View. Double queen beds, spacious enough for 5 of us. Me and RB satu katil, depa bertiga satu katil hehhehehe. Betul tak RB? Barulah RB boleh roll over kan kan kan…

Dan yang paling penting ada wired internet line. Blogger kan kena ada internet setiap masa hhks :) Bersih, kemas dan teratur. Ada extra mini glass table and bamboo chairs senang untuk bertenet nanti.

IMG_1114

Aku prefer sangat toilet macam ni, separated both shower and toilet. Spacious rasanya. Maklumlah kita berlima, senang dan pantas sket la kalo nak mandi or nak buat the nature bisnes :P Tambah pulak ada bath tub. Lagi la syok. Boleh ai berendam, maklumlah nak berendam kat pool, my figure belum slim lagi hahahahha.

Of cos all the basic facilities macam toiletries, dryer, kettle, towels semua siap lengkap. Even sejadah pun siap tersedia.

IMG_1112

RD, you jangan sekodeng ai mandi pulok yekk

IMG_1192

The view from our room. Cantik der, kalaulah setiap hari bangun tido dapat view macam ni…

IMG_1156

Malam tu sempat la kami dinner kat one of their restaurants which is Restoran Kampong Meraga Beris. Spread food dia macam-macam ada, ko nak western pun ada, lauk kampung memang lah ada dah namanya pun restoran kampung. Tapi dia punya teh tarik memang terbaik. Siap pakai mug zink tu, ala macam mug yang depa buat tarik teh tu ler. Memang hangat dan sedap jer masuk tekak!

IMG_1153

Yang uniknya, buffet dan hidangan dihidang di dalam "sampan" nun. Ke "sampang" cakap Ganu ek?

IMG_7466

Lepas masing-masing dah kenyang, apalagi jom la sesi bergambar dulu, sebab lepas ni kitorang ade program nak pergi tengok firefly pulak. Chef dia pun sporting join sekali :)

IMG_7468

Awana Kijal memang vasssss. Eh aku sorang la pulak yang terover excited :P

Terpanjang la pulak entry ni, nanti kita sambung lagi. Banyak lagi aktiviti kitorang selama bersantai kat sini, bergelap layan kelip-kelip, kampong tour, water sport, mandi beach dan macam-macam lagi…

Khidmat pesanan masyarakat Awana Kijal is brought by Redmummy.com

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved